Dodaj do ulubionych

Spanie w przedszkolu

11.12.06, 13:13
Moje dziecko od września pójdzie do przedszkola (chyba na Oporowie). Ale już
teraz nie chce spać w dzień. Nie wiem co robić. Jak to jest w przedszkolu,
kiedy dziecko nie śpi w dzień? Dodam, że to bardzo energiczny chłopczyk i nie
poleży spokojnie. Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • monika9920 Re: Spanie w przedszkolu 11.12.06, 13:50
      Wybierz przedszkole, które oferuje maluchom jakas alternatywe - np. zabawę w
      innej sali, wiem, ze w niektórych przedszkolach sa np. osobne sale do spania i
      osobne do zabawy - wtedy te dzieci, ktore nie spia moga sie bawić w sali do
      zabawy.
      Sa tez przedszkola w których ze względu na warunki lokalowe, albo ilośc
      personelu nie można zoorganizować innego spedzania czasu dzieciom, które nie
      spia.
      Umow sie z p. dyrektor przedszkola, do którego chcesz zapisac dziecko - ona ci
      wyjasni jak to jest rozwiazane w ich przedszkolu.
      M
    • mama_pysiaczkow Re: Spanie w przedszkolu 11.12.06, 16:09
      zapewniam, ze dzieci inaczej zachowują sie w domu a inaczej w przedszkolu.
      mój synek tez jest BARDZO żywy i tez pewnie z rok będzie jak nie spał juz w
      dzień nim poszedł do przedszkola. I niestety (na moje nieszczęście) zawsze spi -
      zasypia ze zmęczenia i wrazeń których siedzenie w domu nie dostarcza tak jak
      przedszkole.
      U nas dzieci sie kłada - te co nie zasna idą się bawic po 10-15 minutach. z
      reguły wszystkie śpią smile
      zapytaj jak jest w przedszkolu do którego chcesz posłac synka.
    • zuzka771 Re: Spanie w przedszkolu 11.12.06, 18:06
      Moje dziecko ma 4 lata. Leżakowanie dla niego to męka. Nie chce leżeć
      spokojnie, coś do siebie mówi, rusza się pod kołderką, a pomoc tj. sprzątaczka
      straszy je, że jutro będzie spać bez kołdry, a następnego dnia za kotarą.
      Uważam, że te dzieci, które nie chcą leżakować, powinne w tym czasie się bawić.
    • pszczolka Re: Spanie w przedszkolu 11.12.06, 18:24
      moja córcia też nie chce spać w przedszskolu (tylko w przedszkolu, bo w domu
      śpi), ale nic innego nie proponują- muszę zabierać dziecko po obiedzie przed
      leżakowaniem. To duzy problem, bo jak pracować i odbierać dziecko o 12.30??? W
      tym roku mam nadzieje, ze sobie portadze, ale w przyszłym porozmawiam z
      dyrekcja i innymi mamami (wiem, ze dla duzej części to właśnie lkeżakowanie
      jest problemem).
      Pozdrawiam
      • hanna26 Re: Spanie w przedszkolu 11.12.06, 18:49
        W niektórych przedszkolach w ogóle nie ma leżakowania. U nas np. jest tylko
        takie "wyciszenie poobiednie". Dzieciaki po posiłku leżą na kocykach, siostr-
        wychowawczyni coś czyta albo opowiada, czasami jakieś ćwiczenia relaksacyjne
        czy rozluźniające - i to wszystko. Córka i tak wraca z przedszkola pełna
        energii. Nie wyobrażam sobie, żeby jeszcze tam spała - wtedy w domu chodziłaby
        spać chyba po północy.

-
        Jakość zabawy, podobnie jak jakość życia nie zależy od warunków materialnych
    • mamaoli6 Re: Spanie w przedszkolu 11.12.06, 19:20
      Moja Ola również nie spała w dzień w domu i tak jak Ty też martwiłam się o
      leżakowanie. Na zebraniu rodziców, jeszcze przed rozpoczęciem roku
      przedszkolnego, pani dyrektor powiedziała, żeby nie sugerować się zachowaniem,
      czy przyzwyczajeniami dziecka w domu. Faktycznie, miała rację. Moja energiczna
      Ola chętnie śpi w przedszkolu. Mało tego, wszystkie dzieci w grupie Oli śpią
      (4-latki). Zaznaczam jednak, że w weekendy Ola w dzień nie śpi. Dziś dla odmiany
      dzieci były na wycieczce nie było więc leżakowania, skutek jest taki, że już od
      godziny 18 Ola wydaje się być senna i zaraz pewnie pójdzie spaćsmile
    • agnieszka_gk Re: Spanie w przedszkolu 12.12.06, 09:45
      A ja proponuję ci poszukac takiego przedszkola, które proponuje spanie i
      alternatywne spędzanie czasu dla dzieci nieśpiacych. Nie wiesz jak zareaguje
      Twoje dziecko - może będzie spało, jak to się często dzieje nawet u dzieci
      wcześniej nieśpiacych, a może nie będzie chciało. Moja 3,5 letnia córka, która
      nie spała ok. 4 mce przed pójsciem do przedszkola, w przedszkolu na początku
      tez nie chciała spać, później przez jakiś czas spała (chciała, żeby jej
      szybciej czas zleciał), a teraz znów nie śpi. Na szczęście ma taką możliwość.
      • krasulas Re: Spanie w przedszkolu 12.12.06, 10:40
        U mojej córy dziecko niesypiające - grupa 3-latków - jest odsyłane na czas
        drzemki do grupy starszej już nieleżakującej. Takie były zamiary wychowawców i
        dyr. Z tego co widzę, nie ma takiej potrzeby - są jednak dzieciaki (też moja
        Perła) którym zdarzy się nie zasnąć - wówczas mają cichutko leżeć, są wcześniej
        ubierane - generalnie mają zachować ciszę, bawić się książeczkami. Suma
        sumarum - pomyślano o opcji nie spania maluszków, więc sądzę, że to kwestia
        rozmowy w wychowcom, dyr.

pzdr
        A
        • jwala Re: Spanie w przedszkolu 25.02.07, 16:11
          Witam.
          Podnoszę do góry i liczę na pomoc. Czy jest jakieś przedszkole w okolicy Nowego
          Dworu, Muchoboru Wielkiego lub Oporowa gdzie dzieci nie leżakują? Oczywiście we
          Wrocławiu. Będę wdzięczna za podpowiedź
          Pozdrawiam
          Aśka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka