Dodaj do ulubionych

Cukierki w przedszkolu

11.01.07, 08:42
W przedszkolu mojego dziecka przedszkolanki regularnie rozdają dzieciom
słodycze: landrynki, Mamby itp. Gdy zopytałam dlaczego, to Pani powiedziała,
że to tylko na początek, aby dzieci polubiły przedszkole. Potem "tylko" na
pasowanie, balik, wycieczkę itd, więc mały często wychodzi z sali z
cukierkiem w buzi. Wczoraj pytam znowu DLACZEGO? bo pani intendentka
przyniosła.
Moje dzieci nigdy nie jadły lizaków i cukierków, ze słodyczy podaję jedynie
ciastka i czekoladę. Myślałam, że przedszkole uczy i wyrabia w dzieciach
właściwe nawyki, ale nie jest to takie oczywiste.
Napiszcie proszę, czy w innych przedszkolach też się tak postpuje?
Obserwuj wątek
    • justi54 Re: Cukierki w przedszkolu 11.01.07, 08:48
      U nas słodycze przynoszą dzieci jako poczęstunek na urodzinki, ale jeśli ktoś z
      rodziców sobie nie zyczy aby jego dziecko nie jadło słodyczy to zgłasza to
      nauczycielce i po sprawie. Ale jest tylko jeden taki przypadek i chodzi tu o
      alergię pokarmowa dziecka a nie o upodobania wychowawcze rodziców. Słodycze
      od "przedszkola" dostają sporadycznie np w paczce na Mikołaja i zazwyczaj jest
      to jedna dobra firmowa czekolada.
    • kerstink Re: Cukierki w przedszkolu 11.01.07, 09:01
      W obu przedszkolach moich dzieci bylo/jest za duzo slodkiego. To nie sa tylko
      lizaki, landrynki, to tez kisiele, budynie, ciasta, ciasteczka. Rozumiem, sie
      sie daje z jakiejs okazji; jednak robi sie z tego codziennosc. Dzieci sa
      przeslodzone, a potem sie wszyscy dziwia, ze nie jedza obiadu.
      Wiec tak jak piszesz: to wyrabianie nawykow nie jest takie oczywiste.

K.
      • justi54 Re: Cukierki w przedszkolu 11.01.07, 09:51
        U nas ciasto jest raz w tygodniu i jest to osobisty wypiek pań kucharek. Pycha
        bo sama bym takiego nie upiekła a zawsze my rodzice jesteśmy częstowani
        tym "przedszkolnym" ciastem przy okazji jasełek czy dnia matki i ojca.
    • marusia27 Re: Cukierki w przedszkolu 12.01.07, 10:49
      Mi by się to bardzo nie podobało. Ciekawa jestem, czy po każdym cukierku dzieci
      myją zęby, bo chyba powinny. A na podwieczorki przecież mogą być owoce, kanapki,
      a nie tylko słodkości.
      Pozdrawiam
      • iwciad Re: Cukierki w przedszkolu 12.01.07, 11:31
        Cukierki u mego syna są z okazjii urodzin jakiegoś dziecka. Ale ostatnio bardzo
        byłam zaskoczona, gdy dowiedziałam się że dzieci piły szampana. "Pikolo" ale
        jednak.Bo kolega przyniósł na urodziny. Dziwię się Paniom, że się zgodziły na
        coś takiego.Ja to byłam zła,że nawet nas rodziców nie poinformowano. Tylko syn
        w sklepie mi pokazał tego szampana i opowiedział.I jeszcze o tym, że on to nie
        chciał pić bo to było bardzo niesmaczne ale wszyscy pili to i on.No coż, brak
        asertywności. A może to dlatego, że zawsze słyszy w domu aby jadł w przedszkolu
        nawet jak mu nie smakuje, bo potem będzie głodny.
        • soemi Re: Cukierki w przedszkolu 12.01.07, 15:55
          U nas ten sam problem. Dzieci dostają małe cukiereczki.Na pierwszym zebraniu,
          mała jest w maluszkach, rodzice zgodnie opowiedzieli się by nie dawać dzieciom
          cukierków. A jednak Panie dają. Nie wiem w jakich ilościach, Jaga mówi poprostu
          że "pani Beatka daje cukierki". Złości mnie to, że panie wystęoują wbrew woli
          rodziców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka