Dodaj do ulubionych

Zaświadczenie od lekarza

19.03.07, 22:26
Ostatnio nasza pani doktor, w trakcie wizyty zapytała czy potrzebuję
zaświadczenia do przedszkola, że dziecko jest zdrowe. Bardzo zainteresował
mnie ten temat, bo ręce mi opadają, gdy widzę jak rodzice przyprowadzają chore
dzieci do przedszkola.
Czy w przedszkolach, do których chodzą Wasze dzieci wymagane są takie
zaświadczenia? W jakich sytuacjach? Czy kiedy dziecko wraca po chorobie? Czy
wtedy, gdy pani przedszkolanka ma wątpliwości co do stanu zdrowia dziecka?
Czym to skutkuje? Czy rodzic, który nie dostarczy takiego zaświadczenia może
zostać odesłany z dzieckiem do domu?
Obserwuj wątek
    • isa1001 Re: Zaświadczenie od lekarza 19.03.07, 22:36
      Takie zaświadczenia miały zagwarantować, że do przedszkola nie trafią chore
      dzieci. Ale od czego pomysłowość rodziców i beztroska lekarzy? Na tym forum
      można sobie przeczytać o lekarzach, którzy dają rodzicom zaświadczenia bez daty.
      A mama wstawi datę, jak uzna, że ma ochotę wysłać dziecko do przedszkola. Nawet
      jak mu gluty wiszą do pasa. A personel przedszkola nie ma prawa takiego
      delikwenta nie przyjąć, no bo jest zaświadczenie od lekarza. I tak dyrekcje
      przedszkoli strzelaja sobie w kolana. Z kolei, jak ktoś chce być w porządku to
      musi zdrowe dziecko po chorobie targać na wizytę kontrolną. A w przychodni tłum
      kicha, smarka i znowu zaraża. Paranoja!!!
      • ib_k Re: Zaświadczenie od lekarza 20.03.07, 08:58
        Zaświadczenie jest przede wzystkim po to żeby mieć odpis w opłacie stałej. Przynajmniej tak traktują je
        rodzice i przedszkole. Spotkałam się tylko raz z wymogiem potwierdzenia że dziecko może chodzić do
        przedszkola ale to było po zachorowaniu na różyczkę, bez sensu bo wirusy zarażają przed objawami.
    • dorotamakota1 Re: Zaświadczenie od lekarza 20.03.07, 09:30
      U nas w przedszkolu niestety nie ma obowiązku przynoszenia takowych zaświadczeń.
      Obowiązek taki spoczywa jedynie na mamach dzieci uczęszczających do żłobka.
      Piszę niestety gdyż wiele mam z tego tytułu przyprowadza chore dzieci do
      przedszkola przez co inne pociechy chorują.
      A co powiecie na to, że gdy zaproponowałam na zebraniu zatrudnienie
      pielęgniarki która mogłaby oceniać stan zdrowia dzieci przyprowadzanych do
      przedszkola i ewentualnie odsyłać chore dzieci do domu zostałam przez
      wszystkich pozostałych rodziców zlinczowana. Ich obawy były takie, że dzieci z
      byle jakim katarkiem będą odsyłane. A właściwie każdy katar u dziecka nie jest
      niczym dobrym...
      • bajka601 Re: Zaświadczenie od lekarza 20.03.07, 10:42
        Ja w "swoim" przedszkolu "wywalczyłam " takie zaświadczenia. Nie wiem na jak
        długo ale skutek tego odczułam na własnym dziecku. Mój synek od września był
        wiecznie chory nie dośc ze płaciłam za przedszkole miesiecznie ok 250 zł to
        drugie tyle zostawiałam miesięcznie w aptece. Zawsze był wyleczony do końca,
        zawsze zostawiałam jeszcze kilka dni po chorobie w domu potem szedł do
        przedszkola na 3 dni i wszystko od początu. Aż szlag jasny mnie trafił jak
        pewnego dnia przebierając synka w szatni zobaczyłam inną mame która po
        przebraniu dziecka podawała mu antybiotyk i Nurofen ( chyba na goraczę) dała
        buzi i dziecko poszło do swojej grupy!!
        Brak słów jak wielka może byc głupota ludzka!! Po rozmowie z Panią Dyrektor w
        przedszkolu zawisła kartka z informacja o nie przyjmowaniu chorych dzieci do
        przedszkola. I bardzo dobrze...bo przedszkole to nie przychodnia lekarska ani
        sanatorium!! skoro masz zakatarzone dziecko to zostaw je pod opieka np.
        opiekunki ( wszystko jedno z kim - wkońcu jesteś rodzicem )Ja napewno nie
        pozwole by mój syn był NIEPOTRZEBNIE narazony na choroby. A wisząca kartka??
        pomogła!! zachorowalnośc dzieci w przedszkolu spadła o 40%. smile)
        • dorotamakota1 Re: Zaświadczenie od lekarza 20.03.07, 10:55
          Gratuluję!
          Może i ja zacznę walczyć. W końcu musi coś z tego wyjść.
          A z tym antybiotykiem i nurofenem to już naprawdę mamusia przesadziła!!!
          TAK ZAŚWIADCZENIOM!!!
          • isa1001 Re: Zaświadczenie od lekarza 20.03.07, 14:48
            Naprawdę jesteście naiwne, jeśli sądzicie, że to pomoże. U nas w żłobku
            zaświadczenia są i nic to nie daje. Leczyłam grzdyla ostatnio dwa tygodnie,
            posłałam zdrowego i wytrzymał 3 dni, a już drugiego mial katar. Dla większości
            mam to żaden problem zdobyć takie zaświadczenie. A wtedy to już na pewno nie
            wywalczycie, żeby dziecko zostało zabrane do domu. Przecież ma kwit, że jest zdrowe!
            • dorotamakota1 Re: Zaświadczenie od lekarza 20.03.07, 15:01
              Ale może znajdą się takie mamy które nie mogą załatwić sobie od tak.
              Może chociaż uda się zminimalizować zachorowalność dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka