Dodaj do ulubionych

Czy ktoś miał doczynienia z krztuścem?

27.03.07, 09:51
Jak to się objawia?
Obserwuj wątek
    • gaskama Re: Czy ktoś miał doczynienia z krztuścem? 27.03.07, 10:09
      Mam nadzieję, że nie napiszę bzdur. O ile wiem, to krztusiec jest chorobą
      śmiertelną i dzieci sa na to szczepione (szczepiona obowiązkowa, piersza dawka
      albo jeszcze w szpitalu albo gdy dziecko ma 6 tygodni). Dziecko mojej
      przyjaciółki miało coś, co się nazywa parakrztusiec (chyba, koleżanka jest
      Niemką i choroba po niemiecku brzmiała "Pseudokrupp" a "Krupp" to właśnie
      krztusiec. Dziecko miało straszny, duszący kaszel, dyszało, "szczekało". Jedyną
      ulgę przynosiło natychmiastowe wyjście na chłodne, świerze powietrze. Ale
      chorobę może zdjagnozować chyba tylko lekarz, bo brzecież podobne objawy można
      mieć np. przy ostrym zapaleniu krtani.
      Pozdrawiam
      Gąskama
    • rakastan Re: Czy ktoś miał doczynienia z krztuścem? 27.03.07, 10:13
      Czy można to potwierdzić jakimiś badaniami? Jak wygląda leczenie?
      • mallard A "wrzuciłaś" na Google? 27.03.07, 10:37

• gaskama Re: Czy ktoś miał doczynienia z krztuścem? 27.03.07, 10:37
        Nie wiem, zwróć się do lekarza (jeśli chodzi o dziecko, to oczywiście do
        pediatry). Możesz poszukać w googlach, np.
        www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=209
        Da sie go zdjagnozować. Wszystko opisane w artykule.
        Pozdrawiam
        Gąskama
        • renatas4 Re: Czy ktoś miał doczynienia z krztuścem? 27.03.07, 16:01
          Mój synek w wieku 1,5 roku był chory na ksztusiec. Zdiagnozowanie było bardzo
          trudne ponieważ był wcześniej szczepiony, więc lekarz wykluczył taką
          ewentualnośc z zasady. Choroba objawiała się silnym kaszlem powodującym
          sinienie i wybroczyny na twarzy, takie ataki miał kilka razy dziennie, oprócz
          tego zero innych objawów. Najpier był leczony na przeziębienie, potem dostał po
          trzech tygodniach abntybiotyk i lekarz stwierdził żeby dla pewności zrobić
          badanie z krwi (tak się ostatecznie diagnozuje krztuśca). Wyniki badania
          dostaje się dopiero po dwóch czy trzech tygodniach. Przez ten czas synek
          przyjmował przez 2 tygodnie antybiotyk, który niestety nic nie dawał, napady
          kaszlu nie ustawały. Dopiero badanie wykazało ksztuśca i synek dostał kolejny ,
          tym razem właściwy antybiotyk, który zadziałał.
          • rakastan Re: Czy ktoś miał doczynienia z krztuścem? 28.03.07, 10:54
            Wygląda podobnie oprócz wybroczyn na twarzy. Ale wiem, że jest coś takiego jak
            parakrztusiec, który daje podobne objawy tylko lżejsze Ostatnio wpadła w
            histerię zaczęła kaszleć, twarz wyglądała na spuchniętą i na koniec jeszcze
            zwymiotowała. Wczoraj dałam jej syrop Atarax na noc i zrobiłam inhalację z
            pulmicortu i berodualu. Byłam w szoku, bo w nocy nie zakaszlała ani razu, a od
            rana do tej pory ma dużo lżejszy odrywający się kaszel. Oby pomogło.
            • magdalenax Re: Czy ktoś miał doczynienia z krztuścem? 29.03.07, 13:36
              Moja córeczka złapała w żłobku coś takiego. Najpierw wygladało to jak
              przeziebienie. Potem lekarz stwierdzil ze to zapalenie pluc. 2 antybiotyki na
              zap. pluc nie pomagały wiec lekarka po konsultacjach z innymi lekarzami doszla
              do tego ze to moze być forma krztuśca i dopiero antybiotyk na krztusiec
              zadziałał. Wiem ze mozna zrobic badanie krwi pod katem krztuśca ale nam go nie
              zlecono.

Pamietam, ze Ania miała czeste ataki kaszlu, szczegolnie w nocy.

Pozdrawiam,
              Magda

• rakastan do magdalenax 01.04.07, 00:10
                A jak ten antybiotyk się nazywał?
                I czy kaszel nawracał? I jak długo to trwało?
                • magdalenax Re: do magdalenax 04.04.07, 15:42
                  Dopiero teraz tu wrocilam i zdalam sobie sprawe z mojego bledu. Ania miała
                  koklusz a nie krztusiec.

Magda
    • gan33 Re: Czy ktoś miał doczynienia z krztuścem? 30.03.07, 15:29
      Diagnostyka krztuśćca może byćz krwi- po jakimś czasie od początku choroby lub
      posiew z wymazu z gardła- ale robiony tylko przez niektóreplacówki, np.
      sanapidy, wtedy wynik jest po kilku dniach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka