dorotamakota1 22.10.07, 09:49 Jak można nazwać każdą grupę w przedszkolu? Podoba mi się ten pomysł i szukam fajnych nazw dla grup 3, 4, 5 i 6 latków. A jak jest u was w przedszkolach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorka.3 Re: Nazwy grup:) 22.10.07, 10:02 u nas jest tak: 3-latki - Smerfy 4-latki - Krasnale i 2 grupy 5-latków (bo zerówka jest tylko w szkole)- Milutki i Słoneczka Odpowiedz Link Zgłoś
gajmal Re: Nazwy grup:) 22.10.07, 11:01 3-latki Pszczółki 4-latki Biedroneczki 5-latki Motylki 6-latki Żuczki Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamakota1 Re: Nazwy grup:) 22.10.07, 11:47 A co powiecie na to aby zapytać się dzieci o ich sugestie, następnie zrobić głosowanie spośród podanych przez dzieciaki propozycji. Tylko, że pewnie trzeba będzie coś zasugerować dzieciom... Odpowiedz Link Zgłoś
esi1 Re: Nazwy grup:) 22.10.07, 13:18 Nasze przedszkole jest imienia Krasnala Hałabały, a grupy mają nazwy: Pszczółki, Skrzaty, Jagódki, Orzeszki, Leśnie Ludki, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
zo_79 Re: Nazwy grup:) 22.10.07, 15:29 Przyznam, że zawsze śmieszą mnie takie nazwy, są takie... infantylne. Podobnie jak nazwy niektórych prywatnych przedszkoli. Odpowiedz Link Zgłoś
mika772 Re: Nazwy grup:) 22.10.07, 16:23 a jaka ma być nazwa dla dzieci? (infantylna oznacz dziecięca) Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Nazwy grup:) 22.10.07, 16:29 Maluchy, Zuchy, Średniaki, Starszaki co ciekawsze, podobnej nomenklatury (maluchy-sredniaki-starszaki) syn używał, kiedy chodził do prywatnego przedszkola z bardziej poetyckimi nazwami grup Odpowiedz Link Zgłoś
zo_79 Re: Nazwy grup:) 22.10.07, 16:45 Maluchy, średniaki, starszaki to nazwy zwyczajowo przyjęte i wg mnie zupełnie w porządku. Po co nazywać dzieci muchomorkami, smerfami czy muminkami? Infantylny to nie znaczy dziecięcy. Infantylne traktowanie oznacza traktowanie niepoważne, takie gombrowiczowskie "upupianie". Według mnie takie nazywanie dzieci do tego właśnie prowadzi. Przepraszam za długi wywód. Nie chcę nikogo obrażać. Po prostu taka luźna uwaga. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkolanka_anka Re: U nas są trzy grupy sredniakow hahahaha !!!:_) 22.10.07, 17:41 zo_79 napisała: > Maluchy, średniaki, starszaki to nazwy zwyczajowo przyjęte i wg mnie > zupełnie w porządku. Po co nazywać dzieci muchomorkami, smerfami czy > muminkami? Infantylny to nie znaczy dziecięcy. Infantylne > traktowanie oznacza traktowanie niepoważne, takie > gombrowiczowskie "upupianie". Według mnie takie nazywanie dzieci do > tego właśnie prowadzi. Przepraszam za długi wywód. Nie chcę nikogo > obrażać. Po prostu taka luźna uwaga. A co jesli w przedszkolu sa np 3 grupy maluchow i 3 grupy sredniakow (tak jak u nas)?W calym przedszkolu jest 9 grup (duze ale przytulne przedszkole na bardzo duzym,rozwojowym osiedlu) .Bedziesz mowila maluchy jeden,maluchy dwa,maluchy trzy? Poza tym przedszkole jest dla dzieci a nie odwrotnie i w zasadzie porownanie z Gombrowiczem swiadczy o toku Twego DOROSŁEGO rozumowania.Bo dzieci...zapewniam Cie,ze wolą chodzic do grupy kroliczkow czy do smerfów niz do sredniakow numer trzy czy sredniakow numerek dwa. Pozdrawiam anka Odpowiedz Link Zgłoś
phoobia Re: Nazwy grup:) 22.10.07, 18:00 U nas m.in. padły pomysły SMOKI, MRÓWECZKI ale niestety nie zostały zaakceptowanyeprzez panią dyr i grupa nazywa się MISIE hmmm...... trochę pospolite... ale w przedszkolu rządzi dyr Odpowiedz Link Zgłoś
sabko Re: Nazwy grup:) 22.10.07, 18:08 Grupa maluszków nazywa się GUMISIE inne też jakoś bajkowo ale nie zwróciłam uwagi jak. Odpowiedz Link Zgłoś
bereszka79 Re: Nazwy grup:) 22.10.07, 21:45 Witam Przedszkole mojej córci to przedszkole ''Kubusia Puchatka'', stąd tez kubusiowe nazwy grup przedszkolaczków. najmłodsza to ''wesołe misie'' nastepne to ''króliczki''' ''tygryski'' a najstarsza grupa to ''mądre sowy'', w tejże własnie ostaniej grupie jest ma córa.Pozdrawiam wszystkie mamy przedszkolaczków Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamakota1 Re: Nazwy grup:) 23.10.07, 13:01 Benia ja nie wątpie, że Klaudia to mądra sówka Odpowiedz Link Zgłoś
ulaaaaa Re: moj syn jest biedroneczka 24.10.07, 09:08 U nas: 3latki-Gumisie,Smerfy,Krasnale 4 latki - Stonogi,Żuki,Biedronki, reszty dokładnie nie pamiętam ale są jeszcze Świerszcze,Pszczółki. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka przyjaciele 27.10.07, 22:42 odpowiednio: 3-latki: smerfów i krasnali 4-latki misia uszatka i misia puchatka 5-latki krasnala hałabały i plastusia (i chyba pinokia?) 6-latki muminków i bodajże nieumiałka co mi przeszkadza to zupełny brak związku programu z tymi nazwami, przyjaciele krasnala hałabały nie mają zieloneo pojęcia kto zacz, o ile w domu rodzice nie uświadomią itd Odpowiedz Link Zgłoś
rubi21 Re: przyjaciele 28.10.07, 08:32 u nas nazwy grup to nazwy kolorów np grupa żółta, czerwona, zielona - dzieci świetnie pamiętają do jakiej grupy chodzą, a drzwi do sal są pomalowane na kolor grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
jasminowasia Re: przyjaciele 28.10.07, 09:11 Podobają mi się nazwy- kolory, ale czy w czeronej sali dzieci nadpobudliwe wytrzymują???))) U nas są nazwy kubusiowe- 3l- Maleństwa(od Kangurzycy), 4l-Tygryski, 5l-Kubusie, 6l- Kangurki, "0"filia-Króliczki, w tym roku są w p-lu 2 grupy mieszane 5,6-latki i zamiast nazwy Kubusie (żeby 6-latki nie były znowu Kubusiami) są uwaga!!!!!!!Kangurki I i Kangurki II- było trochę zamieszania, teraz jest o.k. Odpowiedz Link Zgłoś
rubi21 do jasminowasia 28.10.07, 10:07 tylko drzwi są w tym kolorze a nie cała sala, i tak napisałam w swojej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamakota1 Re: przyjaciele 28.10.07, 09:23 Mi również podoba się ten pomysł z nazwami kolorów. U nas mogłoby sprawdzić się to tym bardziej, że każda sala jest urządzona w innym kolorze... Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 grupa mojej córy to Kotki Psotki 28.10.07, 09:28 pasuje do nich jak ulał Odpowiedz Link Zgłoś
emiczekk Re: dziś zmienili nazwę na Wesołe Kasztanki :) 31.10.07, 13:10 Słoneczka, MOtylki, Kolorowe Słoneczka, Biedronki, Pszczółki Odpowiedz Link Zgłoś