monoxa 13.03.08, 22:00 prosze napiszcie przykladowy jadlospis z jednego dnia. co dzieci jedza w panstwowych i w prywatnych przedszkolach. ile razy w tygodniu jest mieso? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: jadlospis w przedszkolach 14.03.08, 01:02 monoxa napisała: > prosze napiszcie przykladowy jadlospis z jednego dnia. co dzieci jedza w > panstwowych i w prywatnych przedszkolach. ile razy w tygodniu jest mieso? Menu było bardzo róznorodne Mięso 4 razy w tyg Piątek bezmięsny Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: jadlospis w przedszkolach 14.03.08, 07:39 czasem bywa, że 3 razy mięso, 1-jakieś pierogi lub naleśniki jako danie drugie i 1 x ryba Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: jadlospis w przedszkolach 14.03.08, 09:33 U nas podobnie, przeważnie raz w tygodniu coś na słodko na drugie i raz ryba, reszta dania mięsne. Wczorajszy jadłospis: 1 śniadanie -Kanapki z pol. sopocką i ogórkiem kiszonym, herbata 2 obiad -zupa ogórkowa klopsiki z makaronem surówka z marchwi, kompot 3 podwieczorek - świeża babka drożdżowa i kisiel Stawka żywieniowa 3,40 Odpowiedz Link Zgłoś
ta_aisha Re: jadlospis w przedszkolach 14.03.08, 10:35 A stawka żywieniowa 8 zł badź więcej czy ktoś mógłby podać przykładowy jadłospis. Jak sprawdzić jakość jedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: jadlospis w przedszkolach 14.03.08, 10:41 www.przedszkole139.edu.pl/indexMain.php?nrDzialu=3 Odpowiedz Link Zgłoś
monoxa Re: jadlospis w przedszkolach 14.03.08, 13:25 DZIEKUJE WSZYSTKIM, SZCZEGOLNIE ERIN. JAKI DOBRY JADLOSPIS W PRZEDZSZKOLU NR 134! Odpowiedz Link Zgłoś
madziarka13 Re: jadlospis w przedszkolach 14.03.08, 15:10 no nie wiem... ta szczawiowa, marchewka z chrzanem i zupa ziemniaczana... ale podoba mi się ze surówki są podawane często w sąsiedztwie gotowanego warzywa Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: jadlospis w przedszkolach 14.03.08, 16:50 Dziewczyny, mam kilka pytań technicznych: 1) czy dzieci radzą sobie z jedzeniem zupy? Nie zalewają się? Czy te zupy są klarowne? 2) czy zdarzają się dzieci, które nie jedzą kanapek? Co wtedy jedzą na śniadanie? 3) czy dzieci same sobie kroją to mięso, czy ktoś im pomoże? dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
meg.3 Re: jadlospis w przedszkolach 16.03.08, 20:26 U nas w grupie łączonej 3-4 latków z jedzeniem zupy dzieci radzą sobie świetnie. Prawie wszyscy jedzą sami (no z małymi wyjątkami). Raczej się nie zalewają. Zdarza się Rodzic, że prosi o założenie dziecku śliniaka, który przyniesie z domu. Dla nas to żaden problem. Natomiast jeśli dziecko zaleje bluzkę to zmieniamy na czystą (Rodzice przynoszą kilka ubranek na zmianę). Jeśli chodzi o mięso to kroimy dzieciom. Natomiast jeśli są to klopsiki, pulpety, ryba bądź kotlet rybny to zachęcamy, że jest to miękkie i dzieci uczą kroić sobie same. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: jadlospis w przedszkolach 18.03.08, 19:41 ) czy zdarzają się dzieci, które nie jedzą kanapek? Co wtedy jedzą na śniadani > e? oj, mi zdarzyło się takie dziecko na śniadania zazwyczaj je suchy chleb, nawet bez masła ostatnio, panie odkładają mu przylepki, to już tak idzie 3 rok z rzędu i zmian na lepsze nie widzę. przez pierwszy rok dawałam przed wyjściem z domu zupę mleczną albo parówki, żeby nie głodował. teraz różnie, jak mam czas, chęć albo dzieci proszą, to jedzą w domu płatki, ryż na mleku Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: jadlospis w przedszkolach 14.03.08, 17:35 ten śledź w śmietanie z cebulką to chyba bardziej by dziadkom smakował niż przedszkolakom. No i strasznie dużo ciast i słodyczy na podwieczorek... batoniki, zające z czekolady. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaamam Re: jadlospis w przedszkolach 14.03.08, 17:48 fogito napisała: > ten śledź w śmietanie z cebulką to chyba bardziej by dziadkom > smakował niż przedszkolakom. No i strasznie dużo ciast i słodyczy na > podwieczorek... batoniki, zające z czekolady. he, he dobre z tym śledziem..... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: jadlospis w przedszkolach 17.03.08, 09:42 fogito napisała: > ten śledź w śmietanie z cebulką to chyba bardziej by dziadkom > smakował niż przedszkolakom. Jak ktos nie chce, to nie je. Ale sporo dzieci chetnie wcina - tez bylam zaskoczona. > No i strasznie dużo ciast i słodyczy na podwieczorek... batoniki, > zające z czekolady. Nie wydaje mi sie, ze strasznie duzo. Poza tym ciasta robione na miejscu, wiec mi nie przeszkadzaja. A zajac z czekolady to jednorazowo, swiatecznie . Odpowiedz Link Zgłoś
ta_aisha Re: jadlospis w przedszkolach 17.03.08, 09:02 Mam pytanie do erin jaka jest w waszym przedszkolu stawka żywieniowa? Tylko pozazdrościć takiego menu dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
agramax Re: jadlospis w przedszkolach 17.03.08, 11:36 To co u Was jest w przedszkolu, że menu z przedszkola erin zbudziło aż taki zachwyt ? Bułka z nutellą albo z masłem, albo hot-dog na podwieczorek ? Moim zdaniem menu jest takie przeciętne, ani super ani złe. Odpowiedz Link Zgłoś
wolf40 Przedszkole 139 17.03.08, 20:54 Robiąc rekonesans przedszkoli z G. Mokotowa, podczas rozmowy w tymże zostałam poinformowana, całkiem szczerze i bez ogródek, że posiłki nierzadko przygotowywane są z półproduktów, zwłaszcza zupy. To mnie skutecznie zniechęciło do tej placówki(córka unikać powinna konserwantów), ale nie tylko. Dziecko uczęszcza do innego przedszkola, ze stawką żywieniową w wys. 5,5 zł, posiłkami przygotowywanymi z naturalnych produktów, bez dodatków Veget i bardziej zróżnicowanym menu, bogatszym w warzywa i owoce. Także bardzo dobre jedzenie i urozmaicone menu serwuje przedszkole dla dzieci z wadami wzroku, tam nawet z kanapki wyłania się paprykowy uśmiech i spoglądają ogórkowe oczy Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 do Wolf 26.03.08, 08:09 A tak z ciekawości, gdzie uczęszcza Twoje dziecko? Pewnie do jednego z przedszkoli dla alergików? Oczywiście dla nas jest już po jabłkach, bo podanie już złożone, ale chciałabym wiedzieć na przyszłość, gdzie się serwuje zdrowe posiłki.... Dla mnie to jest temat nr 1. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia-76 Re: jadlospis w przedszkolach 25.03.08, 12:53 Tez sobie z ciekawosci przejrzalam to menu i ... nic mnie nie zachwyciło... A niektore pozycje wrecz zniechcecily: - szpinak?! Tego podobnie jak brokułów male dzieci jesc nie powinny bo nie sa w stanie strawic... - śledzik w smietanie - litości... - do picia wszechobecna herbata i to jak znam zycie klasyczna czarna i to przeslodzona, a jakby nie mozna dawac dzieciom wody do picia - no i te codzienne zupy mleczne, zmora przedszkolakow od niepamietnych czasow... Jakby nie mozna bylo zastapic ich jogurtami, serkami... i tak jak wspomniala Agramax podwieczorki jak zapychacze, zamiast owoców, ktorych jest pod dostatkiem nie tylko w sezonie. Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: jadlospis w przedszkolach 25.03.08, 13:29 z ciekawości spytam - oczywiście nie wykluczam że masz rację - ale brokuły sa w pierwszych słoiczkach dzieciowych więc jak jest możliwe by dzieci ich nie trawiły??? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrycze123 Re: jadlospis w przedszkolach 25.03.08, 21:40 dzieci nie powinny jeść szczawianów (może powodowac kamienie nerkowe??). O brokułach na razie nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: jadlospis w przedszkolach 25.03.08, 22:28 to samo tyczy sie nadmiary witaminy C, która jest chyba w kazdym gotowym daniu dla niemowląt. Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: jadlospis w przedszkolach 27.03.08, 00:20 Jedna z kilku rzeczy zachęcających do tego menu to brokuły - samo zdrowie. Skąd pomysł, że brokuły są niewskazane. Owszem zupa szczawiowa sama w sobie ma niezdrowe szczawiany i dlatego podawana jest z jajkiem, żeby było zdrowo. Nie mam niestety w tej chwili naszego menu, ale stawka żywieniowa 8 zł Odpowiedz Link Zgłoś
florety Re: jadlospis w przedszkolach 14.12.13, 13:16 Moje dziecko chodzi do prywatnego przedszkola Bułka z masłem na Mokotowie i uważam że menu mają genialne. Posiłki przygotowywane sa na miejscu i zawierają mnustwo warzyw i owoców. w sezonie zimowym dzieciaki jedzą ciepłe śniadania, a do potraw dodawwane są rozgrzewające przyprawy. Mięso jedzą maksymalnie 2 razy w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś