Dodaj do ulubionych

rocznik 2003

20.11.08, 23:19
czy ktos juz wie jakies konkrety czy dzieciaki tego rocznika ida do
zerowki czy do pierwszej klasy\\\\? kiedy to sie roztrzygnie - bo
jestem zniecierpilwiona takim czys ze po prostu nie wiem
Obserwuj wątek
    • mama_ameleczki Re: rocznik 2003 21.11.08, 09:08
      do 2012 roku mozesz wybrac czy pojdzie do pierwszej klasy czy do
      zerowki. Moja corka 2004 i od wrzesnia moze isc do zerowki albo do
      5 -latkow. cale szczescie ze moge jeszcze wybrac. wspolczuje
      rodzicom ktorzy tego wyboru nie beda mieli
      • bebe_m3 Re: rocznik 2003 21.11.08, 09:58
        Z ostatnich info od dyrektorki przedszkola - 6-latki urodzone do 30 kwietnia
        2003 maja isc obligatoryjnie do 1 klasy, ale rodzice moga odwolywac sie od tej
        decyzji na podstawie opinii psychologa.
        • graz.ka Re: rocznik 2003 21.11.08, 10:06
          Pani dyrektor jest jakoś specjanie poinformowana?
          Jest już podpisane rozporządzenie i zmiana UoSO dotycząca tych spraw?
        • przeciwcialo Re: rocznik 2003 21.11.08, 10:06
          To samo powiedziano mi. Rocznik 2002 i urodzone do 30 kwietnia w
          okolicach ferii zimowych dostana zaproszenia ze szkoły aby sie
          zapisac do pierwszej klasy. Dzieci z 2003 moga byc odroczone ale
          trzeba to w odpowiednim terminie zgłosic w szkole rejonowej.
          • joannabieniek Re: rocznik 2003 - Warszawa, Gdańsk, Łódź nie mają 21.11.08, 10:31
            Te miasta jako pierwsze trzy zapowiedziały, że od września 2009 nie
            będzie prowadzonych zerówek przedszkolnych. Chciałabym zostawić moją
            córkę ur. w listopadzie 2003 w zerówce przedszkolnej, która jest
            prowadzona na wysokim poziomie dydaktycznym. Przedszkole jest
            otwarte do godziny 18stej. Zapewniona jest opieka i bezpieczeństwo.
            Moja starsza córka (rocznik 2002) właśnie jest w zerówce
            przedszkolnej.Jestem bardzo zadowolona.
            Niestety, nasze nadgorliwe Biuro Edukacji jako pierwsze ogłosiło
            gotowśćsmile Tak czy inaczej dzieci pójdą do szkoły.

Po więcej szczegółow zapraszam na:
            www.forumrodzicow.pl

Tu jest zbiór wszystkich informacji i artykułów dotyczących
            planowanej reformy.

Pozdrawiam,
            • mama_fasolki Re: rocznik 2003 - Warszawa, Gdańsk, Łódź nie maj 21.11.08, 11:20
              U nas też (Warszawa) już wiadomo niestety, że zerówki przedszkolnej nie będzie.
              Nie pomogły petycje do Biura Edukacji ani spotkania rodziców z burmistrzem
              Mokotowa - w obu instytucjach powiedziano nam, żebyśmy nie mieli złudzeń...
              • mama_ameleczki a 2004? ktos wie? 21.11.08, 11:46
                • joannabieniek Re: a 2004? ktos wie? 21.11.08, 11:50
                  proszę zadaj to pytanie Pani Hall, Pani Krajewskiej (MEN), Pani
                  Lipszyc i Panu Paszyńskiemu (BE). Zapytaj swoich radnych. Nikt nic
                  nie wie. Zajrzyj na forumrodzicow.pl. Tam są wszytskie informacje
                  dla rodziców z całej Polski dotyczące planowanej "reformy". Niestety
                  MEN, BE i samorządy mają nas w wielkiej d... Jak zwykle postawią nas
                  i nasze dzieci przed faktem dokonanym.
                  • jakw Wybory też kiedyś będą... 21.11.08, 22:16
                    >". Niestety
                    > MEN, BE i samorządy mają nas w wielkiej d... Jak zwykle postawią
                    nas
                    > i nasze dzieci przed faktem dokonanym.
                • anula-8 Re: a 2004? ktos wie? 21.11.08, 13:05
                  do 2011r rodzice decyduja czy dziecko idzie do szkoly jako 6-latek potem
                  wszystkie 6-latki do szkoly
                  • joannabieniek Re: a 2004? ktos wie? 21.11.08, 13:20
                    Dzieci i tak pójdą do szkoły jako sześciolatki, ponieważ zerowki
                    przedszkolne zostaną zlikwidowane. Możesz do 2012 r. wybrać, czy
                    chcesz posłać dziecko do 1. klasy czy zerówki, ale w szkole. W
                    praktyce wygląda to tak, że w wielu szkołach nie ma, gdzie zrobić
                    zerówki. W niektórych w ogóle zerówki nie działały. W innych jest
                    przeładowanie i nie ma kolejnej pustej sali na dodatkową zerówkę
                    złożoną z dzieci, które poszłyby do zerówki przedszkolnej.
                    • mama_fasolki Re: a 2004? ktos wie? 21.11.08, 13:33
                      To niestety prawda - w niektórych szkołach zerówek nie ma, a w tych których są i
                      mają się nieźle nie ma szans na utworzenie drugiej równorzędnej grupy.
              • joannabieniek Re: rocznik 2003 - Warszawa, Gdańsk, Łódź nie maj 21.11.08, 11:46
                a my będziemy walczyć do końca (Praga Płd., Bemowo i inne), bo
                mówienie kłamstw w żywe oczy, że wszystkie szkoły są w Warszawie
                przygotowane na przyjęcie dwóch roczników nie ujdzie nikomu
                bezkarnie.Wystarczy iść do pierwszej lepszej szkoły i zobaczyć,
                jakie tam panują warunki. Nie oczekuję od BE cudu TZN.przystosowania
                szkół do warunkow, jakie panują w Unii, skoro za nią tak bardzo
                gonimy. Ja jedynie chcę, żeby w nabliższej mi szkole rejonowej, w
                której BTW w ogóle nie ma zerówki, były takie warunki -edukacja,
                bezpieczeństwo, socjal - jak w przedszkolu, do którego uczęszczają
                moje corki. Najbliższe mi najzwyklejsze państwowe przedszkole
                wygląda i funkcjonuje jak apartament w porównaniu do szkoły
                podstawowej.
                • mama_ameleczki ale politycy maja rodzicow w "glebokim powazaniu" 21.11.08, 13:40
                  sad
                • dusia_dusia Re: rocznik 2003 - Warszawa, Gdańsk, Łódź nie maj 21.11.08, 14:03
                  A ja się akurat wczoraj pytałam pani dyrektor naszego przedszkola (Żoliborz), co
                  z tymi zerówkami w szkołach. W naszej dzielnicy w chwili obecnej zerówki
                  funkcjonują tylko w 2 szkołach - po prostu nie było takiej potrzeby, bo jak na
                  razie jesteśmy dzielnicą "starą". W rejonowej szkole córki (też listopad 2003)
                  po prostu nie ma gdzie stworzyć zerówki. Pani dyrektor uspokajała, że jednak
                  będzie zerówka w naszym przedszkolu. Mam nadzieję, że tak się stanie.
                  • joannabieniek Re: rocznik 2003 - Warszawa, Gdańsk, Łódź nie maj 21.11.08, 14:09
                    Link do ostatniego artykułu w Zyciu Warszawy na ten temat:

www.zw.com.pl/artykul/14,304849.html
                    Pozdrawiam,
                    • nena22 Re: rocznik 2003 - Warszawa, Gdańsk, Łódź nie maj 21.11.08, 16:32
                      Dokładnie. Panie Dyrektorki nie są tutaj wyrocznią, bo niby skąd
                      mają wiedziec rzeczy, których nikt jeszcze nie wie. Więc czasem
                      palną coś pt. szesciolatki na pewno do pierwszej klasy i tak sie
                      wieść niesie...
                      Moja Dyrektor ( bemowo - Jelonki) powiedziała, że było zebranie dla
                      dyrektorów i mają zachęcac rodziców do szkoły, wiec przede mną
                      jeszcze seans zachęcania mnie smile Zastanawiam sie po co tylko
                      zawracaja głowę zachecaniem jak i tak swoje zrobią. Joanna, napisze
                      do Ciebie na priva jesli mogę jakoś dzisiaj wieczorem albo w weekend
                      jeśli mogę?
                      • dusia_dusia Re: rocznik 2003 - Warszawa, Gdańsk, Łódź nie maj 21.11.08, 18:42
                        Akurat nasza pani dyrektor stara się podawać w miarę sprawdzone informacje (o
                        ile o takich można mówić w obecnej sytuacji). Zresztą nie podała tego jako
                        pewnika. Powiedziała tylko, że również rada dzielnicy (albo inny odpowiedni
                        samorządowy organ) Żoliborza musi jakoś rozwiązać ten problem i raczej skłania
                        się, by jednak zostawić zerówki w przedszkolach. Pewnie ma to związek ze
                        specyfiką naszej dzielnicy, gdzie po prostu w szkołach nie ma miejsca na zerówki
                        - a w przedszkolach owszem, są. Oczywiście nie wiadomo, czy te zerówki w
                        szkołach nie zostaną narzucone odgórnie i autorytarnie - no ale w takim wypadku
                        to już jest patologia! No bo gdzie zrobią tę zerówkę szkolną, jak tam NIE MA
                        MIEJSCA???
                        Myślę, że podobnie może wyglądać sytuacja np. w Śródmieściu.
                        Pozdrawiam
                        • joannabieniek Re: rocznik 2003 - Warszawa, Gdańsk, Łódź nie maj 21.11.08, 18:47
                          Jeśli w życie wejdzie ustawa- która m.in. przewiduje aktywizację
                          pięciolatków- w przedszkolach będzie więcej grup dla dzieci 5-
                          letnich. Będą one miały narzucony obowiązek przedzkolny. Oczywiście,
                          to wszytsko nie jest takim głupim pomysłem, gorzej z jego
                          wykonaniem. Problemem jest fakt, że dzieje się to z krzywdą dla 6-
                          latków. Trzylatki i tak zostaną na lodzie, bo stworzy się więcej
                          grup dla 5-latkow w przedszkolach. Strategia skłócania rodzicow
                          dzieci 6-letnich z rodzicami trzylatków i odwrotnie jest bardzo
                          krotkozwroczna. Nie jesteśmy idiotami.
                          • dusia_dusia Re: rocznik 2003 - Warszawa, Gdańsk, Łódź nie maj 21.11.08, 22:04
                            Strategia skłócania rodzicow
                            > dzieci 6-letnich z rodzicami trzylatków i odwrotnie jest bardzo
                            > krotkozwroczna. Nie jesteśmy idiotami.

No, ja to bym musiała chyba sie rozdwoić albo schizofrenii dostać, bo jestem
                            mamą przyszłorocznej rocznikowej sześciolatki i trzylatki smile I zwyczajnie po
                            ludzku chciałabym, żeby dziewczyny choć rok chodziły razem do przedszkola.
                            Jak mówię, u nas na Żoliborzu jeszcze tak źle z tymi przedszkolami nie jest,
                            wiem, że chodzi do nas trochę dzieci z innych dzielnic. Co ciekawe, mamy w
                            dzielnicy 11 przedszkoli państwowych (i kilka prywatnych) i tylko 5 szkół
                            podstawowych, z których w 2 od roku funkcjonuje zerówka. To chyba powinno dac do
                            myslenia (choć za bardzo się nie łudzę sad
                      • katia_793 Re: rocznik 2003 - Warszawa, Gdańsk, Łódź nie maj 26.11.08, 20:04
                        moja pani dyrektor(w-wa wola)po tym zebraniu powiedziała,że zerówki
                        będą jeszcze 2 lata w przedszkolu,ale tak dla pewności dowiem się w
                        szkole po nowym roku
                        • nena22 Re: rocznik 2003 - Warszawa, Gdańsk, Łódź nie maj 27.11.08, 10:15
                          no to ciekawe, bo Bemowo- Jelonki nacisk na szkoły,a to też wola
                          przecież
    • kalanitka Re: rocznik 2003 21.11.08, 21:00
      Tak oficjalnie jeszcze nic nie wiadomo. Na dzień dzisiejszy nie ma
      oficjalnych zaleceń. Projekt ustawy jest w sejmie, musi być
      przegłosowny i pdpisany przez prezydenta.
      P. minister zapowiadała że jeśli nawet prezydent nie podpisze część
      ustawy wprowadzi rozporządzeniem.
      Samorządy przygotowuja się bo planują już teraz budżet na przyszły
      rok i jeśli wszystko przejdzie a zerówki bedą w szkole
      prawdopodobnie dostaną subwencję oświatową za dzieci w szkole, za
      zerówki w przedszkolu raczej nie. Szkoły gdzie nie było zerówek tesz
      dostaną trochę kaski na ich stworzenie. Może dlatego w Warszawie tak
      szybko chcą przenieść 6-latki do szkół.
      Na stronie sejmowej jest projekt lecz trzeba mieć cierpliwość do
      jego czytania i zrozumienia co "poeta miał na myśli."
      • jakw Re: rocznik 2003 21.11.08, 21:57
        kalanitka napisała:
        > Szkoły gdzie nie było zerówek tesz
        > dostaną trochę kaski na ich stworzenie.
        Troszkę kaski to chyba właściwe określenie. A resztę kasy niech bulą
        rodzice - im w końcu na warunkach, w jakich uczą się ich dzieci,
        powinno zależeć, nie?

> Na stronie sejmowej jest projekt lecz trzeba mieć cierpliwość do
        > jego czytania i zrozumienia co "poeta miał na myśli."
        "Co poeta miał na myśli" można interpretować na wiele sposobów. A 5-
        latek będzie sobie jeździł gimbusem...
        • jakw Re: rocznik 2003 21.11.08, 22:01
          No i ciekawe, w jaki sposób "projektowane objęcie dzieci
          sześcioletnich obowiązkiem szkolnym pozwoli stworzyć tym dzieciom
          warunki
          • jakw Re: rocznik 2003 21.11.08, 22:05
            ups, nie to kliknęłam
            No i ciekawe, w jaki sposób "projektowane objęcie dzieci
            sześcioletnich obowiązkiem szkolnym pozwoli stworzyć tym dzieciom
            warunki edukacji porównywalne z warunkami, w jakich uczą się ich
            europejscy rówieśnicy"? Pewnie się okaże, że warunki da się porównać
            i w tym porównaniu jesteśmy tuż przed Albanią sad
            • kalanitka Re: rocznik 2003 21.11.08, 22:30
              Na górze wymyślili ustawę a na dole będą interpretować ją jak chcą
              tak wynika (oczywiście wg mnie)np z fragmentu spotkania p. minister
              z dyrektorami szkół.

"Minister Katarzyna Hall spotkała się z uczestnikami X Krajowej
              Konferencji Dyrektorów Szkół
              21.11.2008. Zmieniony(21.11.2008.)
              - Jesteśmy otwarci na różne uwagi od państwa dotyczące sposobu
              organizacji pracy szkół w zmienionej rzeczywistości – zapewniła
              minister edukacji Katarzyna Hall uczestników X Krajowej Konferencji
              Dyrektorów Szkół.
              Konferencję, która odbywała się w dn. 20 i 21 listopada w Centrum
              Konferencyjno – Kongresowym przy ul. Bobrowieckiej w Warszawie,
              zorganizował miesięcznik Dyrektor Szkoły. Uczestników konferencji
              interesowało przede wszystkim wprowadzenie zmienionej podstawy
              programowej.
              - Znowelizowana podstawa programowa obejmie początkowo dwa roczniki
              uczniów: pierwszej klasy szkoły podstawowej i pierwszej klasy
              gimnazjum. Możliwe jest jednak stosowanie nowych rozwiązań
              organizacyjnych także na zajęciach wychowania fizycznego, języka
              obcego oraz lekcjach etyki – informowała minister Hall.

Minister Hall zachęcała dyrektorów, by starli się samodzielnie
              kreować ofertę swojej szkoły. – To przecież państwo wiedzą
              najlepiej, jakie są lokalne potrzeby, możliwości i oczekiwania
              waszych uczniów i ich rodziców – zaznaczyła Katarzyna Hall."

• nena22 Re: rocznik 2003 21.11.08, 22:47
                Ona nie wie jak to zrobić, co więcej ma w d.... co się będzie
                działo. Daje dowolność, wolną rękę, bo samorządy wiedzą, bo
                dyrektorzy wiedzą, wszyscy wiedzą jak to zrobić, tylko trzeba im
                zaufać, dać szanse. Szanse to ja chce dać przede wszystkim mojemu
                dziecku, żeby uczyło się w godnych warunkach, a nie pani jakiejś
                tam dyrektor, która albo sobie poradzi albo nie. Im wiecej czytam
                wypowiedzi szanownej minister tym coraz bardziej jestem przekonana,
                ze chyba sie minęła jednak z powołaniem delikatnie mowiąc. Taka jest
                otwarta i chce odpowiadać na wątpliwości, które wynikają z niewiedzy
                podobno najczęściej- i ona wyjaśni i usoikoi. Znaczy zbuduje nowa
                szkołę? da pieniądze? bo tylko tak te wątpliwości można rozwiązać i
                nie wynikają one z niewiedzy tylko właśnie z wiedzy. Bo my w
                przeciwieństiwe do szanownej mnister te szkoły odwiedzamy i
                sprawdzamy.A na moje pytanie zadane wprost dostałam odpowiedź od
                jakiegoś zespołu doradców, dwa zdania bzdur, nie związanych z
                tematem, a jak dopytałam jednak o konkrety to milczą.
                • tajmk Re: rocznik 2003 24.11.08, 20:32
                  czyli wyglada na to ze moje dziecko z marca 2003 od wrzesnia idzie
                  do pierwszej klasy?
                  • kalanitka Re: rocznik 2003 24.11.08, 21:46
                    Jeśli ustawa wejdzie (oby nie)to:
                    "Dziecko urodzone pomiędzy 1 stycznia 2003 a 30 kwietnia 2003
                    idzie do szkoły jako 6-latek w 2009/2010, jeśli rodzice nie
                    zdecydują inaczej.
                    Na jakiej podstawie jest możliwe wysłanie dziecka do szkoły w innym
                    terminie:
                    Zgłoszenie do 15 kwietnia 2009 r. w obwodowej
                    szkole zamiaru posłania 6-latka do edukacji przedszkolnej
                    — w 2009/2010, a 7-latka do szkoły — w 2010/2011
                    (wskazane dla dzieci nie objętych jako 5-latki
                    edukacją przedszkolną w 2008/2009)".

Czyli możesz zdecydować czy twoje dziecko ma iść już do szkoły.
                    • joannabieniek Re: rocznik 2003 25.11.08, 10:25
                      rodzice łódzcy, warszawscy, gadńscy nie do końca będą mieli wybór
                      odnośnie miejsca, w którym chcą, aby dziecko kontynuowało naukę.
                      wszystkie zerówki przedszkolne mają być zlikwidowane w tych
                      miastach. za nimi pójdą inne miasta i maisteczka. jeśli mieszkasz w
                      którymś z nich to i tak będziesz musiala wysłać dziecko do zerowki
                      szkolnej lub 1. klasy w szkole.
                      • kalanitka Re: rocznik 2003 25.11.08, 14:23
                        Jeśli chodzi o mnie bezpośrednio mnie to nie dotyczy, nie jestem
                        rodzicem 6latka ani 1klasisty - mam przyszłego gimnazjalistę,
                        którego ta ustawa też będzie dotyczyć i gimnazjalistę który uniknie
                        zmian.
                        Pracuję w przedszkolu i widzę jaki chaos wprowadza ta ustawa - my
                        jako nauczyciele wiemy niewiele , rodzice również.
                        Ja ze swojej strony staram się informować rodziców na bieżąco co się
                        dzieje i co bedzie sie działo z ich dziećmi, jednak są to jedynie
                        informacje z oficjalnej strony MEN. Pomagam im poprostu ogarnąc to
                        wszystko.
                        W naszym mieście mamy inną sytuację, szkoły nie chcą zerówek,
                        przynajmniej narazie (może 1-2)za to jeśli wejdzie ustawa i szkoły
                        zechcą miec u siebie zerówki 2-3 przedszkola (państwowe, nie ma u
                        nas prywatnych)w ciągu trzech lat wprowadzania zmian mogą zostać
                        zlikwidowane. Każde miasto gmina rządzi się własnymi prawami, a jak
                        czytam o waszej sytuacji Łódź, Warszawa, Gdańsk to faktycznie
                        rodzice nie będą mieli wyboru.
                        Lecz jeszcze "klamka nie zapadła" więc jest nadzieja.
                        • tajmk Re: rocznik 2003 25.11.08, 18:26
                          zgadza sie ze kamka nie zapadla ale tak naprawde juz nik w
                          przedszkolu ani w szkole nie wierzy w to aby ustawa miala nie wejsc.
                          czyli tak czy tak jak mieszkam w stolicy to czy moje 5 letnie
                          dziecko tak czy tak idzie do szkoły? czy w tej sytuacji nie ma
                          nadzieji na zerowki w przedszkolach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka