Dodaj do ulubionych

Przedszkole całodobowe

28.02.09, 22:00
Proszę o wyrażanie swoich opini na temat przedszkola całodobowego dla ulatwienia link do ankiety. Posiada 4 pytania jest krótka i wygodna.
Ja osobiscie uwazam to za wspaniały pomysł.
www.ankietka.pl/survey/show/id/21114/przedszkole-calodobowe.html
Obserwuj wątek
    • bloopsar Re: Przedszkole całodobowe 01.03.09, 00:13
      > Ja osobiscie uwazam to za wspaniały pomysł.

Jak widac z wynikow ankiety nikt inny tak nie uwaza.
      • zosiad Re: Przedszkole całodobowe 01.03.09, 05:51
        Ja też uważam, ze to dobry pomysł. Oczywiście nie mam na myśli
        oddawania dzecka na całą dobę ale to, że wielu rodziców pracuje na
        zmiany, popołudniówki, nocki lub w jakimś innym nieregularnym
        wymiarze czasu.
        Dla nich to bardzo dobre rozwiązanie.
    • a_mika02 Re: Przedszkole całodobowe 01.03.09, 02:10
      przepraszam, ale ty pytasz o przedszkola czy o domy dziecka
      (całodobowo maluchami nie zajmują się przedszkola tylko domy dziecka
      - z tego co wiem...)
      bo jeśli chodzi o przedszkola to jest ich za mało
      a jeśli o Domy Dziecka - to stanowczo za dużo!!!
    • grazynarosa Re: Przedszkole całodobowe 01.03.09, 09:09
      Żenujące !!!! Taka matka oddajaca tam dzieci nie powinna ich wogole miec !!! najpierw bedzie -calodobowe....potem tygodniowe a wreszcie Dom Dziecka(jak pisze poprzedniczka) ! szkoda slow!
    • mama_frania Re: Przedszkole całodobowe 01.03.09, 09:17
      A mnie najbardziej żal tych dzieciaków. Bo dla mnie to zwykle pozbywanie się
      dziecka. A przedszkole całodobowe to nie przedszkole tylko przechowalnia.
      najpierw na jeden wieczór, potem na tydzień, miesiąc a najlepiej to odbierać
      dziecko tylko np. na tydzien wakacji by zagłuszyć wyrzuty sumienia. Bo przeciez
      praca i przyjemności są od dziecka wazniejsze.
      Beznadziejny pomysł- chociaż pewnie niestety znajdą się tacy co będą zachwyceni....
      • stopjedzeniustokrotek Re: Przedszkole całodobowe 01.03.09, 09:34
        Myślę,ze niektore przedszkola nawet samorządowe czy prywatne są juz
        całodobowymi,czynne np od 6 czy 7 do 18-19-20.Znam dzieci,ktore mama
        przyprowasza z samego rana a zabiera jako ostatnie ehhhhh co to za
        roznica czy pośpi w przedszkolu czy w domu i tak prawie nie ma
        mamy...
    • ariana1 Re: Przedszkole całodobowe 01.03.09, 11:13
      Zaraz, zaraz, ale o co konkretnie chodzi? Czy o oddadwanie dziecka
      na całą dobę do takiego przedszkola? Czy o różnych porach dnia, na
      przykład na całe popołudnie, jak pisze któraś forumowiczka? To
      pierwsze jest dla mnie nie do przyjęcia; to drugie - może być
      ułatwieniem dla rodziców pracujących różnie.
    • ewaamam Re: Przedszkole całodobowe 01.03.09, 12:11
      Rodzic odbiera dziecko z przedszkola maluch biegnie do szatni, po
      chwili tatuś wpada do sali mówiąc..ależ to nie mój Kubuś !
      a pani na to ...a cóż to za różnica przeciez jutro i tak pan go tu
      przyprowadzi spowrotem smile

oglądałam kiedyś film o chińskim przedszkolu (tygodniowym)...SMUTEK
      i dla rodziców i dla dzieci i dla oglądających.

Obyśmy nigdy do tego nie dopuścili. My zapracowani rodzice i my
      instytucje opiekuńczo wychowawcze.
      • grzalka Re: Przedszkole całodobowe 01.03.09, 19:43
        takie tygodniowe to podobno i w Polsce były- od poniedziałku do piątku
      • dorotamakota1 Re: Przedszkole całodobowe 01.03.09, 19:46
        Ja również oglądałam ten filmwink i od razu mi też się przypomniał przy okazji
        tego wątku... Tragedia... Taki mały obóz koncentracyjny...
        • czar_bajry Re: Przedszkole całodobowe 01.03.09, 19:50
          mama mi opowiadała że w latach 50 bodajże, były tyg. żłobkismile
          Co do przedszkola całodobowego sądzę że to dobry pomysł, są osoby pracujące na
          zmiany i taka placówka na pewno ułatwiła by im życie a szczególnie osobą
          samotnie wychowującym dziecko.
          • sgosia73 Re: Przedszkole całodobowe 01.03.09, 20:52
            Bzdura! Nawet jeśli rodzic pracuje w nocy to dziecko powinno być w domu!!!!
            Powinno spać w swoim łózeczku,w swojej łazience umyć zęby i przytulić się do
            swojej podusi a przy tym wszystkim powinna czuwać opiekunka (bo rozumiem że nie
            ma babci czy dziadka pod ręką) Całodobowymi przedszkolami czy żłobkami powinien
            się zainteresować komitet ochrony praw dziecka.
            • teletubis82 Re: Przedszkole całodobowe 01.03.09, 22:28
              Nie chodzi tu aby oddawac dziecko na cała dobe do przeczkola a o to
              wlasnie by rodzic który pracuje na zmiany mógł zostawić dziecko na
              te 8h ale wówczas gdy jest to konieczne. Rodzic który pracuje np. od
              10-18 nie potrzebuje przedszkola które pracuje od 8 do 17. Jesli
              chodzi o nocowanie dziecka w domu przy opiece opiekunki to nie
              rozumiem. opiekunkami są zazwyczaj studentki młode dziewczyny
              dorabiające sobie w ten sposód albo inne panie często nie
              posiadajace żadnych kwalifikacji aby zajmować się naszymi
              pociechami. W takim przedszkolu będą pracować wykwalifikowane osoby
              które bedą cały czas czówać aby dziecku nie stała się krzywda.
              Dodadkowo regulamin takiego przedszkola okreslałby ile godzin
              maksymalnie dziecko mogłoby spędzać w placówce
              • aga_sama Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 00:38
                Ej wyluzujcie
                Ja mam nienormowany czas pracy, właśnie skończyłam projekt, nad którym
                siedziałam jakieś 40 godzin. Taką mam pracę, specyficzny zawód i sposób zarabiania.
                Syn jeszcze nie chodzi do przedszkola, ale wzięłabym pod uwagę zostawienie go na
                dłużej. warunek: musiałoby to być miejsce, które zna i opiekunka, którą lubi.
                Raczej nie przeszło by zostawienie dziecka na noc i 24 godz. rozłąki.
                Generalnie potrzebne są placówki z elastycznym czasem pracy. Moja znajoma
                pracuje od 14 do 21, zastanawia się, czy oddawać syna do przedszkola, bo nie
                będzie się z nim w ogóle widziała.
                • sgosia73 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 09:51
                  Wszystko racja, tylko co z dziećmi, które są zostawiane w takich miejscach np.
                  na 10dni? (autentyczny przypadek) I co z tego że profesjonalna opieka?
                  A jeśli musiałabym pracować na zmiany czy po nocach - zatrudniłabym
                  profesjonalną opiekunkę - bo takie również są. Poza tym często dorabiające
                  studentki mają więcej serca i "profesjonalizmu" niż "fachowe" opiekunki.
                  • isa1001 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 10:41
                    Zgadzam się ze sgosią73. Jak kogoś stać na takie przedszkole, to tym
                    bardziej stać go na profesjonalną opiekunkę, która zaopiekuje się
                    dzieckiem w jego własnym domu i położy do jego własnego łóżka. A
                    argument o pracy na nocne zmiany mnie bawi. To co? Matka wraca po
                    nieprzespanej nocy i cały dzień zajmuje się dzieckiem a wieczorem
                    znowu do pracy? Zazwyczaj dziecko ma dwoje rodziców i jak pracują na
                    zmiany to mogą sobie tak ustawić pracę, żeby się zmieniać. I tak
                    robią znani mi rodzice. A matki, co w całodobowym markecie pracuje
                    albo ojca, co w hucie po nocach zasuwa albo nocnym tramwajem jeździ
                    i tak nie byłoby stać na takie przedszkole. Gdyby przeprowadzić
                    ankietę, gdzie byli rodzice, gdy ich dziecko spędzało noc w
                    przedszkolu to obstawiam, że najczęściej pojawiałyby się odpowiedzi:
                    na imprezce u znajomych, na firmowym bankieciku albo na wakacjach w
                    Egipcie.
                    • jufox Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 12:26
                      I jak zwykle na ten temat wypowiadają się osoby których ani życie
                      nie zmusza do takich rozważań, ani do wzięcia pod uwagę faktu, że
                      być może jest ktoś, kto zwyczajnie MUSI pracować na zmiany i
                      jednocześnie coś z dzieckiem zrobić w tym czasie. To cudownie, że
                      macie pracę 8-16 i rodziny które Waszymi dziećmi się zajmują w razie
                      Waszej nieobecności. Ale, do licha, są mamy które nie mają
                      rodzicielskich dysfunkcji, nie tworzą patologicznych domów, są
                      normalne, tyle, że pracują inaczej niż Wy. Być może samotnie
                      wychowują dzieci, a rodzinę mają za górami za lasami. Ja akurat
                      pracuję na zmiany i jestem w stanie zrozumieć ten problem, mimo, że
                      chwała Bogu, mam rodzinę obok siebie która z dzieckiem zostaje w
                      razie dyżurów nocnych, bądź odbiera córkę gdy kończę pracę o 20-
                      stej. Zycie bywa przewrotne i nie życzę Wam, żebyście kiedyś stanęły
                      przed takim dylematem. Spróbujcie zrozumieć zatem innych.
                      • isa1001 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 12:39
                        Nikt nie pisze, że nie ma takich sytuacji. Owszem są, ale są również
                        inne rozwiązania niż oddanie dziecka na noc albo co gorsza na dwa
                        tygodnie do "przechowalni". A ci, których stać na taką
                        luksusową "przechowalnię" to akurat mogą bez problemu wyłożyć kasę
                        na opiekunkę. Może nawet opiekunka wyjdzie im taniej...

PS. My spróbujemy zrozumieć innych, ale ty postaraj się zrozumieć
                        to, co piszemy.
                        • dzwoneczek21 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 12:49
                          A kto tu pisze o oddawaniu dziecka na tydzień?. Przytoczony został
                          przykład filmu i tyle. A poza tym skąd wiesz ile by takie
                          przedszkole kosztowało?
                          >Owszem są, ale są również
                          > inne rozwiązania niż oddanie dziecka na noc albo co gorsza na dwa
                          > tygodnie do "przechowalni".
                          "Syty głodnego nie zrozumie"
                          • sgosia73 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 12:56
                            Takie przedszkola juz funkcjonują, więc ceny nie są tajemnicą, a pozostawianie
                            dzieci na tydzień i dłużej to nie fikcja filmowa lecz rzeczywistość.
                            A ja przez długi czas byłam samotną mamą bez rodziny za ścianą i rozumiem problem.
                            • dzwoneczek21 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 13:03
                              No to tym bardziej dziwi mnie Twoje podejście.

A tak z ciekawości ile kosztuje takie przedszkole?
                          • isa1001 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 13:00
                            Oddawanie dzieci na 10 dni czy 2 tygodnie to przykłady z życia
                            wzięte, mówił o nich właściciel jednego z takich przedszkoli. A
                            jeśli chodzi o opłaty... Nie bądźmy naiwni - to będzie przedszkole
                            prywatne, które w Warszawie tanie nigdy nie jest. A za pobyt dziecka
                            w nocy na pewno skasują więcej niż za pobyt w ciągu dnia.
                            • dzwoneczek21 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 13:14
                              A chociażby nawet dzieci były oddawane na np. 2 tygodnie jest to
                              wola ich rodziców i moim zdaniem maja do tego prawo. I jest to ich
                              sprawa czym się kierują zostawiając na tak długo dziecko.
                              Ostatecznie zostawiaja je pod fachową opieką.
                              I nawet jeżeli sie to komus nie podoba , nie oznacza to jednak że
                              takich placówek ma nie być.
                              • a_mika02 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 14:37
                                coś mi się wydaję, że rodzice nie mają takiego prawa oddawać dziecka
                                na dwa tygodnie do placówki (bo to na pewno nie jest już
                                przedszkole), gdyż mają OBOWIĄZEK zabezpieczenia swojej obecności,
                                poczucia bezpieczeństwa własnemu dziecku
                                jeżeli ktoś robi karierę zawodową niech już nie marnuje życia tym
                                biednym istotkom, które żyją, czują i tęsknią
                                • isa1001 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 14:40
                                  Dokładnie. I takimi rodzicami powinna się policja zainteresować.
                                  Patologia to nie tylko wóda i bicie dzieci, to również porzucanie
                                  ich na 2 tygodnie do placówki pt. całodobowe przedszkole.
                            • sgosia73 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 13:17
                              Wystarczy wpisać w googlach - przedszkola całodobowe
                              • dzwoneczek21 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 13:24
                                No to chyba się jednak kiepsko orientujesz skoro mnie odsyłasz do
                                wyszukiwarki.
                                • mama_anuszy Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 13:37
                                  ankieta źle skonstruowana. Stąd i wyniki błędne.
                                • jufox Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 13:42
                                  dzwoneczek21 - ja wpisałam. Jedyne jakie znalazłam to na Marinie w
                                  Warszawie. Cena za nockę 225 zeta smile) Wzruszające! smile Dlaczego nie
                                  500?!
                                  • dzwoneczek21 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 13:46
                                    Ja znalazłam w Krakowie za 75zł nocka. Ceny są jakie są...., ale
                                    przynajmniej jest to jakas alternatywa dla rodzica bez wyjścia.
                                  • isa1001 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 13:49
                                    No co ty? To półdarmo! Doba w Sheratonie (pokój jednosobowy z
                                    łazienką + śniadanie) kosztuje 524 zł.
                                    • isa1001 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 13:53
                                      Mój post odnosił się do postu jufox. Widocznie przedszkola
                                      całodobowe w Warszawie są na poziomie luksusowych hoteli a te w
                                      Krakowie schronisk PTTK. To miał byc oczywiście dowcip.
                                      • dzwoneczek21 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 13:57
                                        Ale za to schroniska i bacówki PTTK mają niezapomniany klimat i
                                        nastrójsmilei chetnie się tam wraca....
                                        • isa1001 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 14:03
                                          Osobiście nie kręcą mnie takie klimaty i wolę Sheratona od bacówki.
                                          Kocham wygodne łóżko w nocy i prysznic z ciepłą wodą rano.
                                          • dzwoneczek21 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 14:10
                                            Nooo powiem Ci że standard bacówek bardzo sie poprawił od
                                            czasów "zapyziałej komuny", wygodne łóżko i ciepła woda w
                                            standardziesmile
                                        • kajak75 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 14:09
                                          Rozumiem, ze takie przedszkole jest kontrowersyjne, zwlaszcza dla mam
                                          pracujacych od 8 do 16.00, ze nie wspomne o takich, ktore nie planuja juz pracy
                                          zawodowej.

Wydaje mi sie, ze prostym sposobem jest wprowadzenie okresow rozliczeniowych -
                                          ile godzin np. miesiecznie dziecko moze spedzac w przedszkolu. Np teraz wiele
                                          dzieci spedza w nim ok 10 h dziennie przez ok. 25 dni czyli ok. 250 h
                                          miesiecznie. Wystarczy wprowadzic zasade, ze nie moze byc wiecej niz np te 250
                                          h i ze nie mozna np. wykorzystac tego w jednym bloku.

Niektorzy z nas maja nienormowany czas pracy, delegacje lub spietrzenie zadan,
                                          i takie rozwiazanie byloby ok.

NAtomiast, jezeli ktos chcialby zostawiac dziecko na cale tygodnie, to chyba
                                          lepiej zeby zastanowil sie nad rodzicielstwem i nad praca zawodowa - narzucanie
                                          permanentnych nadgodzin i nieprzestrzeganie odpoczynku pracownika jest zagrożone
                                          dla pracodawcy kara do 2 lat wiezienia ( o ile dobrze pamietam)
                                          • dzwoneczek21 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 14:27
                                            Wydaje mi się że pozostawianie dzieci tygodniami w przedszkolu to
                                            sytuacje marginalne. Głównie chodzi tu o nienormowany czas pracy,
                                            delegacje itp. Takie przedszkole daje rodzicom alternatywe do
                                            zatrudnienia opiekunki "na godziny".
                                            • jufox Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 15:31
                                              Oczywiście, że chodzi o takie przypadki a nie o porzucanie dzieci(bo
                                              tym teminem można chyba określić deponowanie dzieci na całe
                                              tygodnie). Rodziców nieodpowiedzialnych jest mnóstwo, ale nie piszmy
                                              od razu, że przedszkola całodobowe to jakaś patologia. Nienormalni
                                              są "rodzice" którzy na coś takiego sobie pozwalają. Jak każde,
                                              nazwijmy to - narzędzie może być wykorzystane różnie. Kijem też
                                              można się podpierać a nie kogoś uderzyć.
                                            • joannaiwa Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 15:39
                                              Czytam ten wątek i oczy przecieram ze zdumienia nad niektórymi
                                              wypowiedziami. Moje refleksje są takie:
                                              1) ewidentnie uczestniczą w nim wynajęte osoby, lobbujące i
                                              reklamujące tego typu przedszkola (vide dzisiejszy artykuł w
                                              Wyborczej);
                                              2) "okresy rozliczeniowe", "blokowanie pobytu" - słucham ????? To są
                                              terminy z kodeksu pracy. Chciałam przypomnieć, że przedszkole to nie
                                              jest zakład pracy, to miejsce, w którym dziecko ma mieć okazję do
                                              nauki i zabawy oraz kontaktu z rówieśnikami, a nie pracy w danym
                                              okresie rozliczeniowym;
                                              3) przedszkola te są krytykowane przez psychologów - dziecko ma
                                              swoją rutynę dnia, swoje łóżko, swój dom po prostu. Zachowanie tego
                                              minimum jest dla dziecka bardzo ważne, nawet jeśli nie jest ważne
                                              dla nas dorosłych i jest nam dorosłym obojętne czy śpimy w hotelu,
                                              bacówce czy pod mostem.

Dla mnie te przedszkola są odczłowieczające po prostu, a rodzice
                                              posyłający tam swoje pociechy nieudacznikami i emocjonalnymi wrakami
                                              (bez względu na to ile pieniędzy posiadają), skoro nie potrafią
                                              zapewnić swojemu dziecku minimum bezpieczeństwa, tak ważnego dla
                                              małych dzieci. Rodzice tacy nie powinni byli decydować się na
                                              dzieci. Nikt mi też nie wmówi, że nie da się życia zorganizować w
                                              ten sposób, żeby dziecko spokojnie i bezpiecznie spędzało noc we
                                              własnym domu (wykwalifikowany i OBCY personel nic tu nie pomoże). I
                                              dobrze że te przedszkola są takie drogie - jest szansa że szybko
                                              upadną choćby z powodu ceny, bo że nie będzie chetnych nie mam
                                              złudzeń.
                                              • dzwoneczek21 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 16:11
                                                > Dla mnie te przedszkola są odczłowieczające po prostu, a rodzice
                                                > posyłający tam swoje pociechy nieudacznikami i emocjonalnymi wrakami
                                                > (bez względu na to ile pieniędzy posiadają), skoro nie potrafią
                                                > zapewnić swojemu dziecku minimum bezpieczeństwa, tak ważnego dla
                                                > małych dzieci. Rodzice tacy nie powinni byli decydować się na
                                                > dzieci.
                                                Jeżeli nawet "tacy" rodzice mają już dzieci (choc nie zgadzam się z takim
                                                podejściem) to chyba mniejszym złem jest pozostawienie ich w takiej placówce niż
                                                samych w domu.

I dlatego uważam że takie placówki powinny istniec.
                                                • ewaamam Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 16:40
                                                  A mnie jeszcze jedna rzecz nurtuje w związku z takim
                                                  przedszkolem...mianowicie realizacja treści programowych. Jak
                                                  sprawnie i z korzyścią dla dzieci zorganizować sytuacje edukacyjne
                                                  jak jedni wchodzą gdy drudzy wychodza.
                                                  Jedni w przedszkolu siedza 8 godzin inni 12 a jeszcze inni 24.
                                                  CZy do godziny 14 nauka a potem przechowalnia?

To chyba jednak nie powinno nazywać się przedszkole tylko
                                                  może...hotelik malucha, albo przytulny kącik itp.
                                                  A co się dzieje z tymi dzieciakami jak skończą 5 lat i okrutny
                                                  minister wyśle je do szkoły?

przecież zostawienie 6 latka samego w domu na noc to kwalifikuje się
                                                  również pod niezapewnienie opieki małoletniemu (koleżankę były mąż
                                                  po sądach ciągał jak zostawila na noc 13 letniego syna).

W związku z tym... całodobowa szkoła...koszmar jak z ulicy wiązów wink
                                                • joannaiwa Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 16:41
                                                  Nie masz racji - ponieważ ludzie których nie stać na to przedszkole
                                                  (większość) a są beznadziejnymi rodzicami i tak nie oddadzą dziecka
                                                  do takiej placówki. Ci zaś których na to stać - stać ich też na
                                                  opiekunkę i zapewnienie bezpieczeństwa dziecku w jego własnym domu.
                                                  Konkludując, takie przedszkole nie jest żadną rozsądną alternatywą -
                                                  dla nikogo, a teksty o wykwalifikowanym personelu są jedynie
                                                  uspokajaczem sumienia takich właśnie beznadziejnych rodziców.
                                                  • joannaiwa Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 16:42
                                                    to było oczywiście do dzwoneczek
                                                  • dzwoneczek21 Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 17:34
                                                    Masz prawo do swojego zdania. Jednak ja bym się wstrzymała od wydawania wyroków
                                                    kto jest beznadziejnym rodzicem a kto nie.
                                                    A poza tym ja bym dyskutowała co jest lepsze dla dziecka: pozostawienie go z
                                                    obcą opiekunką wynajętą jednorazowo na noc do dziecka czy w przedszkolu z
                                                    "Panią" którą zna.
                                                  • jufox Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 18:34
                                                    Wydaje mi się poza tym, że jakby ktoś nazwał ten wątek "Przedszkole
                                                    dwuzmianowe" to wzbudziłby on mniej kontrowersji.
                                                    Poza tym cały czas odnoszę wrażenie że wypowiadają się tutaj mamy,
                                                    które nie mają problemów tego typu. Stąd te jednoznacznie negatywne
                                                    opinie.
                                                  • kilovolt Re: Przedszkole całodobowe 02.03.09, 19:35
                                                    Zdecydowanie lepsze jest dla dziecka jak śpi we własnym domu i
                                                    własnym łóżeczku. Takie spanie w obcym miejscu jakim będzie
                                                    te "przedszkole" zawsze dla dziecka będzie niezbyt przyjemnym
                                                    przeżyciem nawet jakby była to jego ulubiona pani za dnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka