Dodaj do ulubionych

przedszkola - komentarze - cala prawda

03.04.09, 19:53
Panstwo Moderatorstwo na tym portalu jest ze wsi.
Dlaczego? Poniewaz kasowane sa wszystkie komentarze krytyczne, a
niestety prawdziwe na temat osob "przyjezdnych" ze wsi do Stolicy.
M.in. to, że miejsca w przedszkolach należą się w pierwszej
kolejności RODOWITYM Warszawiakom, a nie cwaniakom -
kombinatorom "przyjezdnym", z pseudo rozwodami itp.
Jesli Moderator zalicza sie do tego grona i prawda w oczy kole, to
niech grzecznie to przeczyta, a nie bezczelnie kasuje.
Obserwuj wątek
    • mamula_to_ja Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 20:20
      A potem ja wyjeżdżam na wakacje i ludzie się krzywo na mnie patrzą bo jestem z
      Warszawy...Ciekawe dlaczego... uncertain

Moderator powinien skasować to oszołomstwo.
      • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 20:33
        Nawet nie musisz nigdzie wyjeżdzac. Krzywo się patrzą na ciebie
        również tutaj. Jesli tego nie widzisz, to otwórz oczy.
        Chyba, że i TY jestes przyjezdna, hehe wink
        • cake1982 Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 20:48
          może warto by się zastanowić nad tym że wiele rzeczy da się bardziej subtelnie
          nazwać
        • glosmo Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 20:48
          Ale zdefiniuj "RODOWITY" warszawiak. Ile to pokoleń wstecz? Babcia
          na wsi dyskwalifikuje?
    • e_r_i_n Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 20:48
      Oj, chyba nie jestes rodowitym warszawiakiem (widzialabys, jak sie
      pisze warszawiak wink). Rodowici warszawiacy nie sa burakami.
      A powiedz mi, czym sie ten rodowity warszawiak rozni od przyjezdnych?
    • 7marchefka7 Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 20:54
      Ja tez jestem za. I to koniecznie, zeby ci rodowici warszawiacy przedstawiali
      papiery uwierzytelniajace na mieszkanie w wawie od co najmniej XVII wieku, bo
      pozniej to mogli sie spodziewac rozwoju internetu i tego, ze ktos od nich
      warszawskich korzeni bedzie wymagal.

No i potwierdzam: oczywiscie zaden warszawiak i zadna warszawianka - o tych
      "rasowych" mowa - nigdy nie zyl w konkubinacie, nigdy nie oszukuje podczas
      rekrutacji do przedszkola, zawsze uczciwie placi podatki, sprzata kupy po swoim
      psie, zawsze ustepuje miejsca staruszce, parkuje jedynie w dozwolonych
      miejscach... A jak glowa go boli, to tylko dlatego, ze aureolke ma nieco
      przyciasna - bo glowa mu puchnie od zmartwien, co tez ci przyjezdni mu z
      Warszawy robia.
      • opcja_do_wyboru Re: konsekwencje wojny 03.04.09, 21:08
        Ale w czym problem? Wiadomo ,ze ponad 90 procent prawdziwych
        Warszawiakow wyginelo w czasie wojny i Powstania ,resztki
        wyemigrowaly lub zostaly wywiezone przez tawariszczy.Cała Warszawa
        to przyjezdne towrzystwo ktore ją odbudowywalo i sie zadomowiło,no
        ale juz sa Warszawiakami i ich dzieci i wnuki tez.Pisze to
        neutralnie,bez ironii,takie sa konsekwencje wojny.
      • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:43
        skoro ty jestes taka święta, to może będziesz świecić przykładem?
        Parkuj prtzepisowo, sprzątaj kupy po swoim piesku.
        Z resztą nie jest tajemnicą, że obecnie w Warszawie 90% mieszkancow
        to przyjezdni. I nie tylko młodych, czynnych zawodowo, ale i
        emerytow.
        Wiec te zarzuty siłą rzeczy kierujesz właśnie do nich smile
      • kanna To Ja! to ja! 07.07.09, 14:57
        oczywiscie zaden warszawiak i zadna warszawianka - o tych
        "rasowych" mowa - nigdy nie zyl w konkubinacie, nigdy nie oszukuje
        podczas
        rekrutacji do przedszkola, zawsze uczciwie placi podatki, sprzata
        kupy po swoim
        psie, zawsze ustepuje miejsca staruszce, parkuje jedynie w
        dozwolonych
        miejscach...

To ja, to ja <podnosi_palec_do _góry>

Osoby zaintereoswane obejrzeniem prawdziwej warszawianki zapraszam w
        środy, między 15 a 17. odpłatność - 50 zł. /h.
    • olinka733 Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 21:39
      O czy ta kobieta zakładająca wątek pisze???!!! O jakich warszawiakach o jakim
      prawie pierwszeństwa!! Ludzie tu pracują tu mieszkają wiec maja prawo do
      korzystania z przedszkoli itp. A może przyjezdni powinni na piechotę chodzi i
      nie robić tłoku w autobusach i zabronić im zakupów bo jak warszawiak wraca późno
      do domu żeby świeże pieczywko w sklepie czekało a nie przejezdny albo nie
      rodowity warszawiak im wykupi. I dla jasności ja jestem warszawiak Warszawianka
      smile chociaz to dopiero drugie pokolenie wiec może ja ze wsi. Bo moja rodzina ze
      wsi. Na marginesie cudowna rzecz mieć rodzine na wsi.
      • ola_motocyklistka Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 18.07.09, 17:38
        My przyjezdni jesteśmy gorszą kategorią ludzi po prostu....Swoje dziecko musimy
        wozić do miejsc naszego zameldowania, rodzinnego miasta( albo nie daj Boże
        wsi...), ponieważ dzieci przyjezdnych rodziców nie są godne przebywać z dziećmi
        rodowitych warszawiaków....
        Hm...
        Jaką kategorią jest moje dziecko? Dziecko rodowitego warszawiaka z dziada
        pradziada, zameldowane w warszawie, a matka to ta "szlama!" Nieczysta. Z końca
        Polski, i to bez meldunku!
        Nie zasłużyłam niestety na poważanie w Tym Fantastycznym Mieście jakim jest
        Stolica, chociaż płacę podatki, składki, nie zaśmiecam chodników kupami-nie mam
        psa. Zapewne nigdy nie dostąpię zaszczytu poważania i uznania mnie jako
        obywatela Tego Miasta, bo jestem nie stąd...Cóż za bardzo ciężkie życie mnie
        spotkało w tym okrutnym mieście....Pogarda Prawdziwych Warszawiaków jest nie do
        zniesienia....
        smile
    • iwoniec Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 21:45
      A ja się tylko zastanawiam, co to znaczy: cwaniak-kombinator
      przyjezdny. Że przyjechał skądś i tu pracuje? To znaczy, że dziecko
      do przedszkola ma pod Warszawę wozić, czy jak? A może na odwrót-
      mieszka ci jakiś cwany kombinator pod Waszawą i sobie umyślił wozić
      dzieciaka do przedszkola kilometrami przez korki do modnej stolicy?
      Bo chyba jak ktoś gdzieś mieszka i pracuje,to chyba nie dziwne, że
      dzieciak do szkoły czy przedszkola gdzieś w okolicy pomyka?
      I przepraszam za ignorancję, ale czy w tym roku są jakieś punkty za
      POCHODZENIE RODZICÓW?
      • kalina886 Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 22:07
        To jakaś prowokacja, czy co?
        Ja jestem z Warszawy (chyba nie rodowitą bo mimo iż mama z dziada
        pradziada jest warszawianką to tata przyjechał ze wsi), wraz z mężem
        przeprowadziliśmy się do Pruszkowa... Idąc Twoim tokiem myślenia nie
        mam prawa ubiegać się o przedszkole w mieście w którym mieszkam? big_grin
        • mokrasa Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 22:09
          ale moze faktycznie pierwszeństwo powinny mieć rodziny roliczające
          się z podatków na terenie W-wy, w końcu to one finansują pośrednio
          przedszkola.
          • e_r_i_n Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 22:12
            Ale to nijak sie ma do rodowitosci (w ogole zdefiniujmy rodowitosc).
            --
            MAZURY JEDNYM z 7 CUDÓW ŚWIATA!!!

(Przy)biegli rewidenci
            Bliżej niż dalej
          • iwoniec Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 22:21
            O właśnie, właśnie, o to mi mniej więcej chodzi.
            Chociaż znam osoby, które mieszkają i pracują w stolicy, ale są
            zameldowane np. w Szczecinie i tam sie rozliczają.
            Jak dla mnie to też jakaś prowokacja, sprawa jest bowiem jasna-
            gdzieś się mieszka, pewnie tam też sie pracuje, tam posyła dzieci do
            szkoły i przedszkola, chodzi do parku, do kościoła, na plac zabaw i
            tak dalej. Choćby się pochodziło z Marsa. I tyle.
          • mika.ii Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:19
            A właśnie, że nieprawda. Podatki dochodowe nie są podatkami
            lokalnymi, więc nie finansują przedszkoli, żłobków itp danej gminy
            tylko wpadają do wspólnego worka. A temat wątku bezsensowny.
            • mika.ii Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:21
              powyższa odp. była do: mokrasy
              • e_r_i_n Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:26
                I byla nieprecyzyjna - bowiem spora czesc PIT i CIT trafia do gminy,
                z ktorej pochodza podatnicy.
                • mika.ii Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 01:28
                  Owszem, nieprecyzyjna. Dla uściślenia wysokość udziału gmin we
                  wpływach z CIT wynosi ok 6% a w PIT 36%. Chodziło mi o generalną
                  zasadę, że wcale tak nie jest, że jak mieszkam i pracuję w Warszwie
                  to moje podatki idą (dorozumiale - w całości)na przedszkola w tym
                  mieście. A temat wątku trochę jakby z kosmosu. Kogo obchodzi gdzie
                  mieszkam, gdzie za miesiąc zamierzam mieszkać albo gdzie jestem
                  zameldowana (zresztą zameldowanie chyba powoli znoszą, o ile już to
                  nie nastąpiło). A może jeszcze i te dane powinno się weryfikować?
                  Mieszkamy w Polsce i każde dziecko powinno mieć równy dostęp do
                  przedszkola. A że tak nie jest? Trudno, taka rzeczywistość, sto
                  dodatkowych kryteriów tego nie zmieni a tylko powoduje niezdrowe
                  emocje.
            • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:32
              brednie piszesz.
              Gminy i samorządy decydują o inwestycjach lokalnych i właśnie z
              podatków mają środki na finansowanie.
              A podatki są nie tylko dochodowe. W czynszach lokali tez sa różne
              składowe.
      • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:13
        pewnie, że nie dziwne.
        Ale skoro ktos tu przyjeżdża, to nie znaczy, że ma miec
        pierwszeństwo. Skoro jest przyjezdny, to niech ustawi sie grzecznie
        w kolejce oczekujących, zgodnie ze stażem a nie pcha ...
        Generalnie zjawisko "wypychania" miejscowych przez przyjezdnych jest
        dosc powszechne.
        Jak sie to konczy wystarczy popatrzec na stosunek do naszej
        emigracji np. na Wyspach...
        Stąd się bierze właśnie psucie rynku płac, cen mieszkan, wynajmu itp.
        • e_r_i_n Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:28
          No straszne.
          Postuluje ustawienie zasiekow na granicach Wwy i sprawdzanie, wiesz,
          jak przy wjezdzie do USA na przyklad, ile ktos ma kasy na zycie,
          jakie wyksztalcenie. Wszystkich ponizej doktoratu i podpisanej umowy
          na czas nieokreslony z pensja ponizej 15k - zawracamy.
          No i oczywiscie egzekwowanie sadzenia drzew. Raz w tygodniu jedno wink
          • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:38
            no pewnie - najłatwiej wyciągac łapę po coś, co ktoś inny finansował.
            To właśnie charakteryzuje przyjezdnych - skrajny brak szacunku do
            społeczności, do której przybywają. Brak poszanowania obyczajów i
            mienia.
            Dopiero jak sami zapracują sobie i kupia np własne mieszkanko...
            oooo... wtedy to juz trzeba szanować...

• e_r_i_n Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:55
              Zuczku, a skad wiesz, kto przyjezdny, a kto nie?
              • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 00:15
                ja nie pisze personalnie do Ciebie.
                Pisze o zjawisku. No chyba, że czujes, że masz coś na sumieniu wink
                • e_r_i_n Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 00:19
                  A ja nie zapytalam, skad wiesz, ze ja przyjezdna jestem.
                  A na sumieniu mam cale zero. Z prostego powodu - uwazam
                  twoje 'zasady' za brednie.
                  • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 00:32
                    widać brak Ci kontrargumentów
                    • e_r_i_n Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 09:32
                      Mhm
            • ola_motocyklistka Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 18.07.09, 19:23
              Udowodnij mi że wyciągam łapę po Twoje mienie.
              Udowodnij mi ze nie zasługuję na miejsce w przedszkolu, mimo tego, że jestem
              przyjezdna-rozliczam się w warszawie
              Udowodnij mi że nie szanuję obyczajów i społeczności, do której przybyłam.
              • maros60 Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 18.07.09, 19:56
                Olu motocyklistko smile
                Masz rację, przecież absolutna większość Warszawiaków jest przyjezdna smile a i Ty krzycząc "udowodnij mi" udowadniasz że już czujesz się Warszawianką smile
                Po II Wojnie w Warszawie zostało ok. 100 tys Warszawiaków, a teraz jest ok.1,9 mln, a od poniedziałku do piątku w Warszawie mieszka ok. 3,5 mln. Tu prawie wszyscy są przyjezdni smile

Rzecz nie w warszawskości, a w tym że gminy (w całej Polsce) nie realizują swoich zadań, na tak duże i dynamiczne miasto jest zbyt mało przedszkoli (a wiele nowo powstałych prywatnych niesprawdzone i niestety droższe od państwowych). Gmina chętniej wypłaca dotację niż utrzyma lub założy własne przedszkole, bo to i taniej i kłopot z zarządzaniem z głowy.
                A rodzice do pracy muszą, a dzieci do przedszkoli (babcia daleko smile ).... to i walka się zaczyna i przepychanki i argumenty nie zawsze eleganckie. A że to społeczność przyjezdna, to różna smile, a łatwiej krzyczeć na sąsiadów niż wymóc coś na urzędzie.

Prawdziwy rodowity Warszawiak nie prowadziłby w ogóle takiej dyskusji, tym bardziej że ma świadomość że bez przyjezdnych Warszawiaków Warszawa byłaby martwa. Dobrze że od 60-ciu lat przyjeżdżają tu najaktywniejsi i uznają to miasto za swoje smile
                No i... "najpiękniejsze Warszawianki to przyjezdne" smile
                • ola_motocyklistka Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 18.07.09, 21:00
                  Nie krzyczę, odpowiadam na oskarżenia. Jestem oskarżona o to, że komuś coś
                  zabieram. Nic nikomu nie zabieram. Płacę podatki tu w Warszawie, i nie widzę
                  powodu, żebym miała w kolejce do przedszkola stać w innym, "gorszym" ogonku,
                  tylko dlatego, że moi przodkowie budowali nie Warszawę a np. Kraków. Każde
                  zbudowane miasto, miejscowość jest dziedzictwem, ale nie widzę powodu żeby
                  siedzieć w jednym tylko miejscu-tam gdzie mieszkali moi przodkowie. Absurdalne
                  argumenty.

Owszem zgodzę się że jest za mało przedszkoli, zapewne w innych miastach też.
                  Ale to nie wina nas przyjezdnych. To nie ja przyjezdna nie zamykałam żłobków,
                  przedszkoli przyzakładowych, oraz innych placówek w ramach oszczędności. I to
                  nie tylko w Warszawie, sprawa dotyczyła całej Polski. Zamykały się tego typu
                  placówki, ponieważ w dobie ujemnego przyrostu naturalnego te placówki "nie
                  zarabiały na siebie-czyt. nie zwracały się koszty", z racji mniej chętnych i
                  pustych miejsc. Zamykane były w ramach oszczędności, przez warszawskich
                  urzędników ( czy rodowitych warszawiaków, czy też nie- nie wnikam), ktoś
                  podpisał takie decyzje, a winę zwala się na migrantów nie wiem dlaczego. Oburza
                  mnie to. Nie jestem nic winna temu, że najpierw rząd wprowadził ograniczenia i
                  restrykcje dla polityki prorodzinnej, zaskutkowało to mniejszą liczbą urodzeń, a
                  teraz bujają się żeby zachęcić nas polaków do dzietności w tych trudnych czasach
                  ( becikowe, wydłużanie powoli macierzyńskich). Są to wszystko działania powolne
                  i nieudolne, i niestety nie moja wina, że nie otwierają się nowe przedszkola
                  państwowe.

Fakt argumenty w przypadku przyjęć były nieeleganckie czasami, sama czytałam na
                  forum co kombinują zdesperowani rodzice aby ich pociecha dostała się do
                  przedszkola, ale gdzie jest napisane, i udowodnione, że tych nieeleganckich
                  forteli używaliśmy my-przyjezdni??? Są jakieś badania? jakieś dostępne raporty w
                  GUSie? Chętnie je przejrzę i się do nich ustosunkuję. A jeżeli okaże się że są
                  takie badania i można to udowodnić publicznie przeproszę.
                  Sama mogłam naściemniać że jestem samotną matką-podając tylko nasze różne adresy
                  zameldowania z mężem-zawsze możemy być w separacji....
                  Sama mogłam naściemniać o niepełnosprawności w rodzinie papiery mam, i
                  wskoczyłabym w pierwsze, najwyżej punktowane kryteria.
                  Dostałam miejsce w przedszkolu po prostu, gdyż opisałam swoją sytuację. Babcię
                  mam na miejscu, obecnie nie pracuję, mogę się zająć własnym dzieckiem, a mimo
                  tego uczciwie dostałam miejsce, jako jedna z ostatnich.
                  Dlatego oburza mnie takie myślenie.

Nie wyjeżdżam na weekend, nie jestem "weekendową warszawianką".

> Prawdziwy rodowity Warszawiak nie prowadziłby w ogóle takiej dyskusji, tym bard
                  > ziej że ma świadomość że bez przyjezdnych Warszawiaków Warszawa byłaby martwa.
                  To kto w ogóle rozpoczął tą dyskusję? Ktoś kto podaje się za warszawiaknkę,
                  dyskusję mało elegancką, roszczeniową i trącającą lekko nienawiścią., kto? My
                  przyjezdni?
                  Ta rodowita Warszawianka dała pokaz tego, że mimo iż jest tą rodowitą
                  Warszawianką, tą której przodkowie własną krwią odkupili to miasto ( w tej
                  kwestii szacunek), ale swoim zachowaniem:
                  1. splamiła ich dokonania
                  2. zniżyła się do "poziomu" przyjezdnych oskarżając ich przez pryzmat własnych
                  nieeleganckich przekonań

Oburza mnie to.
                  Warszawiacy nigdzie nie migrują??? Warszawiakom zapewne wszystko wolno.....
                  smile
          • kasia78mamazuzi Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:49
            erin Jestem ZA wspaniały pomysłsmile bezrobocie się zmniejszy smile bo ktoś to
            wykonasmile A co do drzew to za rzadkosmile za Rzadkosmile Za rzadkosmile tylko gdzie
            mamy sadzić te drzewka skoro blokowiska się rozrastająsad może na balkonach
            będziemy sadzić i na dachach, bo miejsc na ziemi warszawskiej coraz to mniej i
            mniej sad
          • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:54
            nienie...
            po wykształcenie to przyjedź tutaj.
            Jest dużo fajnych prywatnych uczelni smile
            Wieczorowo, zaocznie... nie ważne. Zapłac tylko kasę przez 3-5 lat i
            dostaniesz dyplom smile
            • e_r_i_n Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:56
              Powaznie? Nie probowalam, studiowalam dziennie za darmo. Ale wierze
              na slowo - pisane, zeby nie bylo. Widac jak na dloni wink
              • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:59
                otórz nie za darmo.
                Za Twoje studia zapłacili inni.
                A teraz TY płacisz na kolejnych... wink
                • e_r_i_n Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 00:00
                  Moge zaplacic za Twoje. Tylko nie idź na polonistykę wink.
                  • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 00:01
                    właśnie płacisz wink
            • kasia78mamazuzi Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 23:24
              A znam takich co płacili i dwa razy musieli się bronićsmile a dobrze się uczylismile
              więc niestety masz jakieś dziwne myślenie. A ciekawe czemu na prywatnych
              uczelniach większości wykładowców uczą i przekazują ciekawiej wiedzę niż ci
              sami wykładowcy co na państwowych dziennych studiach??? a może Ty w taki sposób
              uzyskałaś dyplom mgr???? płacąc i wymagając aby dali ci dyplom po 3-5
              latach??smile. Wiesz raczej masz stare myślenie, może tak było jak zaczeły się
              tworzyć te uczelnie ale nie dziś! uwierz mismile Dziwne i jaka gorzka jesteś
              Kobieto?? same pretensje wypisujesz?? a co o prywatnych przedszkolach napiszesz
              i szkołach podstawowych, bo jestem strasznie ciekawasmilesmilesmilesmilesmile
              • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 23:38
                na prawo jazdy też się chyba za pierwszym razem nie zda wink
                zgadnij dlaczego?
                co się tyczy różnic między wykładami (podejściem wykładowców) w
                państwowych i prywatnych uczelniach? - jest tak samo jak między
                prywatna wizytą u lekarza, a w publicznej placówce smile też to sa ci
                sami lekarze smilesmile

a co Cię interesuje w tych szkołach/przedszkolach? smile
        • ola_motocyklistka Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 18.07.09, 19:20
          A gdzie jest napisane że mam pierwszeństwo??? Sama chciałabym mieć owe
          pierwszeństwo o którym piszesz....A ja jako przyjezdna, a moje dziecko
          warszawianka dostało się do przedszkola 20-te w kolejności na swoją 27 osobową
          grupę. Nie widzę żebym jako "wsiowa" miała jakieś specjalne przywileje. Skąd Ty
          takie rewelacje wyciągasz? Z Faktu? I co wierzysz w to???
    • ida771 Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:01
      ten patriotyzm warszawski u was to tak zawsze, czy tylko przy okazji rekrutacji
      do przedszkoli?
    • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:05
      To nie prowokacja - to życie.
      Termin "rodowity" powinno sie traktowac haslowo.
      Skoro, jak ktos napisal, po wojnie ludzie przejezdzali do Warszawy i
      ja odbudowywali to fakt. Faktem jest tez, że od 1945 roku minęło juz
      troche lat.
      Ci, co wowczas przyjechali przez te minione lata tutaj pracowali,
      mieszkali, rodzili dzieci. I to z ich podatkow budowane i
      utrzymywane byly szpitale, szkoly, przedszkola, żłobki...
      Wybudowano ich tyle, ile bylo potrzeba na liczbe ludności (w duzym
      uproszczeniu mówiąc).
      Rodzice, dziadkowie "przyjezdnych" "budowali" ze swoich podatkow w
      swoich okolicach.
      Skoro w ostatnich 5-10 latach do Warszawy, Krakowa, Wroclawia
      napłynelo drastycznie i skokowo duzo "nowych" mieszkancow, nie
      dziwne, że instytucje się zatkały.
      Nie powinny was dziwić brak miejsc w żłobkach, przedszkolach,
      szpitalach... zatłoczone metro i ulice pełne samochodów (tak na
      marginesie warto policzyc ile srednio jest pojazdow z tablicami nie
      warszawskimi).
      Sprawa jest prosta. Skoro tutaj mieszkasz ty i twoja rodzina od 30-
      50 lat, to jasne, ze twoje dzieci korzystac powinny z tego
      co "wypracowali" przodkowie w danej lokalizacji. Bo co? Tutejsi
      mieszkancy maja wozic swoje dzieci do przedszkoli w Kielcach,
      Radomiu, Wałbrzychu? Przeciez to kpina.
      Jestes przyjezdny (nawet od 10 lat) - masz prawo, ale w 2-3
      kolejnosci. Liczy sie staż. Zapracuj (czyt. zapłac w podatkach)
      przez min. 30 lat na infrastrukture, z ktorej chcesz korzystac.
      Albo zapłac prywatnie.
      I nie ma sie o co obrażać.
      Swoją drogą Warszawa to jedna wielka wieś, jakiej świat nie widzial.
      Ale nie ma się co dziwić... wink
      • e_r_i_n Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:14
        1212kama napisała:

> Ale nie ma się co dziwić... wink

Zdecydowanie. Skoro Ci, co tutaj od dziada pradziada taki przyklad
        daja wink
        • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:18
          to może TY dasz im lepszy przykład.
          niech każdy ma jakies wkład w to miasto, w którym tak chce (lub
          musi) życ. Nie tylko negatywny.
          Zasadziłes chociaż jedno drzewo w tym mieście? A oddychać oddychasz
          (wydychasz), spaliny z samochodziku emitujesz...
          • e_r_i_n Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:26
            Hmm, pewnie czasami jakies baczki puszczam. Ale poki co jeszcze
            dzialam sama, nie potrzebuje silnika wink
          • kasia78mamazuzi Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:39
            Halo halo, nikt na siłę nie musi pracować w Warszawie i żyć tusmile tylko z
            własnego wyborusmile nie słyszałam aby ktoś musiał u kogoś pracowaćsmile bo z
            pracownika nie zróbi się niewolnikasmile prawda???? Tylko CHCE!!! A ty sadziłaś /
            sadziłeś drzewa???
            A ja uwielbiam święta i dni wolne od pracy w Warszawie!! jest wtedy tak dużo
            wolnych miejsc postojowych pod blokiemsmiledo wyboru, ciszej na ulicy, okno można
            otworzyć i cieszyć się że warszawiacy wyjechali do siebie na święta po buraki i
            ziemniaki od swoich, bo lepszewink hihihi. Parę dni wolnych od korków i mniej
            spalin samochodzików i mniejsze grupy w przedszkolu ohhh smile jak fajnie już za
            parę dni będzie lepiej smile smile smile smile po co się tak denerwować

P.S a chociażby taki mają wkład przyjezdni iż robią zakupy, idą do fryzjera
            (chociaż rzadko się zdarza spotkać fryzjera z Warszawy)ale właściciel może jest
            Warszawiakiem i zarabia na przyjezdnych i się smile ludzie uśmiechu troszkę i
            ŻYCZLIWOŚCI wobec innych i samych siebie, bo chamstwem zarastaciesmile
            • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 03.04.09, 23:51
              Zgadzam się.
              Właśnie w święta widac ilu mieszkańców naszego miasta jest
              faktycznie stąd smile
              I również uwielbiam te dni.
              Co do tych usług - o tak, niech wydają tak ciężko zarobione
              pieniadze, niech przyczyniają sie równiez do wzrostu NASZEGO
              Miasta smile - ale przez najblizsze 30-40 lat i wtedy beda tez miec
              moralne prawo pierwszenstwa do miejsca w przedszkolu dla wnuka, albo
              miejsca na porodówce dla synowej lub córki wink
              Pracujcie tutaj, ściągajcie znajomych, niech i oni popracują i
              zapłaca TUTAJ podatki dla naszego wspólnego dobra smile
              • kasia78mamazuzi Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 00:02
                wspólne dobro najważniejszesmile

A moje dziecko w zeszłym "losowaniu" nie dostało się do.......... 10 przedszkoli na Ursynowie!!!!!!!!!!!!!! tragediasad sad sad sad ale za to dostali się inni " biedni " , "samotni" może więcej pracujący niż ja i mąż (Ok 10_-12 godz dziennie bez naginania)smile bo doba ma przecież tylko 24 godziny i a reszta dnia to tylko rozrywkę mieliśmy więc na pewno dla tegosmile wierzę w to że nie zasłużyło moje dzieckosad
                A tam szkoda słów....
                • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 00:12
                  no właśnie...
                  i takich jak WY sa niestety setki...
                  ale jak to mówią, przeciez Warszawiacy nie muszą miec miejsca w
                  przedszkolu, bo maja tu na miejscu babcie i dziadków...
                  co innego ci biedni przyjezdni, którzy nikogo tutaj nie maja...
                  bidulki...
                  • aga_sama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 09:47
                    A kogo to obchodzi, skąd przyjechał?
                    Każdemu będziesz w papiery zaglądać? Jak potraktujesz mnie i moją rodzinę, która
                    musiała wyjechać ze stolicy w czasie wojny? Wiesz, oni budowali to miasto - 100
                    lat temu. To co, ich wkład liczy się na moje konto, skoro mieszkam tu tylko 11 lat?
                    Paranoja.
                    Argumentem w przyjęciu do przedszkola nie może być staż mieszkania (ten co
                    krócej to won), nie może być też fakt posiadania rodziny tutaj (masz dziadków -
                    nie masz przedszkola). Jedynym argumentem powinna być potrzeba. A Ty, jak Cię
                    wkurza ta sytuacja - męcz urzędników i swoich radnych, a nie wylewaj frustracje
                    na forum. To na prawdę nic nie da.

Aha, i ciesz się z przyjezdnych. To oni wykonują najmniej płatne płace.
                    "rodowici" warszawiacy nie wezmą takiej pracy za takie pieniądze, a gdyby ich
                    zatrudnić np. spożywczaki "rodowitych" warszawiaków zbankrutowałyby, bo
                    "rodowici" warszawiacy nie będą przepłacać za chleb w imię zatrudnienia ziomków,
                    tylko po tanie jedzenie zaczną jeździć do supermarketów...
                    • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 20:02
                      potrzeba? argumentem???
                      a kto i w jaki sposób będzie w stanie to mierzyć i weryfikować???
                      kompletnie jest to niewykonalne!!!

Co się tyczy zarobków i przyjezdnych...
                      No pewnie - niech przyjeżdza tutaj jak najwiecej nowych osob. Byloby
                      bardzo dobrze, gdyby i nasza stolica wzorem innych stolic mogla miec
                      6-8-10 mln mieszkancow (legalnie i oficjalnie zamieszkalych, dodam,
                      hehe).
                      Jesli chodzi o płace, to nie masz racji.
                      Najmniej platne prace wykonuja i urodzeni w Warszawie i przyjezdni.
                      Owszem - imigrujący tutaj czasem sporo zaniżaja pensje, wygryzajac
                      tym samym ubiegającym sie o ten sam etat tutaj mieszkających i tym
                      samym psując tu rynek. Bo niby co? Ktos urodzil sie w Kielcach,
                      przyjezdza do pracy do Wawy, zabiera etat Warszawiakowi, wiec
                      Warszawiak musi jechac szukac roboty do Kielc??? Tak uwazasz???
                      Z drugiej strony policz ilu jest tak znienawidzonych Warszawiaków w
                      Twojej firmie, a ilu tutaj sie sprowadzilo w ostatnich 5-10 latach???
                      Może znajdziesz ich max 5-10%.
                      Wiec gdzie są i co robia tutaj urodzeni ludzie??? Gdzie są???
                      • cake1982 Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 20:28
                        A może inaczej ilu się afiszuje a ilu nie z tym że się urodzili w Warszawie?

Może Kama chodzi Ci o to, że przede wszystkim powinno być brane pod uwagę
                        zameldowanie w Warszawie? W sumie to miałoby sens - płacisz podatki w danym
                        rejonie tam masz pierwszeństwo do przedszkola.

Nic innego mi nie przychodzi do głowy, bo jaki rodzic będzie latał do
                        przedszkola z ze swoim aktem urodzenia w którym jest info o urodzeniu w Warszawie.

A serio , chyba jesteś nieco przewrażliwiona i zakompleksiona, takie odnoszę
                        wrażenie, mogę się mylić...

• ewaq Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 20:41
                          tak dla uściślenia - nie trzeba być zameldowanym w Warszawie żeby płacić tu
                          podatki, czego jestem przykładem. Jestem taką właśnie napływową od 10 lat
                          nie-warszawianką i podatki płacę tutaj, wystarczy wysłac PIT od odpowiedniego
                          US, a i zachodu w razie wezwania mniej smile
                          O przedszkole dla dziecka też ubiegam się w Warszawie, a nie w swojej "wsi".
                          • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 21:03
                            brawo - i tak powinno być smile
                            • e_r_i_n Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 21:41
                              No zobacz, wiekszosc znajomych mi niewarszawiakow tak robi. A Ty sie
                              tak pieklisz.
                          • cake1982 Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 21:10
                            Ok, moja niewiedza. Byłam przekonana ze płaci się podatki tak jak się jest
                            zameldowanym - tak właśnie jest z moimi znajomymi nie-warszawiakami (LOL ciekawe
                            sformułowanie ).
                            zwracam honor - każde dziecko powinno mieć zapewnione miejsce w przedszkolu. to
                            nie chodzi o to kto ma pierwszeństwo przed kim ale o to że jest mało miejsc.
                            Dyskwalifikowanie kogoś miejscem urodzenia w rekrutacji do przedszkola równie
                            dobrze można by można zastąpić wysokością płaconego podatku bądź ilością
                            członków rodziny.

Próbuję zrozumieć tok myślenia Kamy ale cięźko mi idzie.

• 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 21:21
                              Niestety ilość przedszkoli, żłobków jest w Wawie ograniczona.
                              Szybciej budują nowe blokowiska, niż nowe szkoły, czy przedszkola.
                              I nic to nikogo nie obchodzi (poza nami rodzicami).
                              Powtórzę to co napisałam w innym wątku:
                              Dlatego nadal uważam, że wszyscy przyjezdni np do Warszawy (i innych
                              aglomeracji) ZABIERAJĄ miejsca pracy i miejsca dla dzieci w
                              przedszkolach rdzennym mieszkańcom. To jest fakt.
                              Tak, jak teraz robią to nasi emigrujący w UK, Irlandii (tyle, że tam
                              sytuacja socjalna jest bez porównania).
                              Przyjezdni powinni oczywiście mieć pełne prawa, ale dopiero w
                              następnej kolejności.
                              Dam przykład:
                              mieszkasz w bloku, masz samochód, który parkujesz pod swoim domem
                              (klatką). Parking jest ogólnodostępny, nie ma wykupionych miejsc.
                              Pytam - jak się bedziesz czuc, jesli pod Twoim domem, wszystkie
                              miejsca parkingowe beda pozajmowane przez "obce" samochody, jakieś
                              wraki, złom ściągniety za bezcen z zachodu przez rożnych okolicznych
                              cwaniaków, którzy tym handluja, i zaparkowali sobie pod chmurka pod
                              Twoim oknem?
                              Gdzie zaparkujesz swoj samochod? Gdzie zaparkują Twoi sąsiedzi???
                              Może na innym osiedlu, albo w innej dzielnicy???
                              • cake1982 Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 21:35
                                Hmm cóż Ci powiedzieć. Mieszkam od ponad 20 lat w Wawie. nie mam samochodu i
                                uważam, że komunikacja miejska jest wspaniała. Mam metro niemalże pod blokiem i
                                nie obchodzi mnie gdzie parkuje sąsiad, bo to jego problem a nie mój. Po za tym
                                wszędzie na świecie są problemy z parkowaniem i korkami więc przyjezdny czy nie
                                - to nie ma znaczenia.
                                Czy przyjezdni zabierają pracę "rodowitym" warszawiakom - dostaje pracę ten
                                który lepszy. Miejsce pochodzenia nie ma znaczenia.
                                • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 21:42
                                  no tak - najłatwiej powiedzieć "nie mam samochodu" i problem mnie
                                  nie dotyczy i nic nie obchodzi.
                                  Jednak to samo tyczy sie dzieci.
                                  Powiedz to dziecku, że nie otrzymalo miejsca w przedszkolu, bo jest
                                  gorsze od tego co sie dostało. Czy to wg Ciebie jest kryterium???
                                  Prace dostaje lepszy...? chyba w łóżku, haha wink
                                  Na jakim Ty świecie żyjesz?

• cake1982 Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 21:45
                                    Na normalnym. Chodziłam we wrześniu na rozmowy szukałam pracy. Bez żadnej
                                    protekcji mam. Masz dziwny, spaczony pogląd na rzeczywistość...
                              • e_r_i_n Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 21:42
                                1212kama napisała:

> Szybciej budują nowe blokowiska, niż nowe szkoły, czy przedszkola.

Moze dlatego, ze kto inny to buduje?
                                Taka mundra, wykształcona i w ogole ach warszawianka tego nie wie? smile
                                • cake1982 Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 21:47
                                  gdzieś napisała że jest ze wsi Łodzi albo koło Łodzi tongue_out
                                • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 21:48
                                  przyczyn jest wiele, ale to już nie na Twój ptasi móżdżek smile
                                  • cake1982 Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 21:52
                                    Oj Kama, zaczęłaś kontrowersyjnym postem - powinnaś być przygotowana na
                                    kontrofensywę. Próbujesz obrażać kto ma odmienna zdanie. Nieładnie tak. Trzymaj
                                    klasę dziewczyno!
                              • weronikakabaty Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 22:11
                                hmmm...
                                ciekawy przykład i dobre porównanie.
                                Daje do myślenia.

U mnie w pracy faktycznie chyba nie ma nikogo urodzonego w Warszawie.
                                Ja sama znam 2 osoby z Warszawy i chyba z 50 z innych województw smile
                                A przyjechałam tu 6 lat temu z Poznania smile
                                Gdzie są te Warszawiaki?
                      • aga_sama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 20:50
                        Potrzeba powinna być argumentem. Niezbitym. Twoja potrzeba, moja, tej i tamtych.
                        Powinno być tyle miejsc w przedszkolach, ile potrzeba.
                        • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 21:08
                          masz rację, ale niestety nie w naszym systemie i z naszymi
                          urzędasami.
                          Owszem - obecnie jest potrzeba i rynek reaguje. Ale nie rynek
                          publiczny, tylko prywatny (komercyjny).
                          Niestety, idziemy w kierunku pełnej odpłatności za wszystkie usługi.
                          Więc gdzie ida nasze PODATKI??????
                          może na pensje, nagrody, diety ... wink
                          • weronikakabaty Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 22:26
                            no przecież pani Prezydent Hanka G. pomimo kryzysu musi mieć kasę na
                            nagrody dla swoich smile
                            komu jak komu, ale urzędnikowi w Stolicy trzeba duuuużo zapłacić.
                            Nawet kilkadziesiąt tysięcy!
                            A wszyscy inni - MACIE OSZCZĘDZAĆ !!! tylko nie pani Hania smile
                            taka POlityka, hihi wink
                            • kasia78mamazuzi Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 23:10
                              OOOOOOOOOOOOOOOOOOO a Tobie też zaglądają do portfela ile masz??? Jak mnie to
                              denerwuje, takie wypominanie ile kto dostaje...... to wkręcaj się tam też, jak
                              cię to kole. Albo jeszcze mnie wkurza gadka że dorabiają właściciela w jakiejś
                              tam firmie!!!!! brrrrrrrrrr. Co was to obchodzi to takie głupie, bierz się do
                              roboty żeby mieć więcejsmile))
                              • weronikakabaty Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 23:23
                                Kasiu, pamiętaj, że pensja urzędnika pochodzi z NASZYCH podatków. To
                                są publiczne pieniądze. Sa ważniejsze i bardziej pilne potrzeby w
                                Warszawie i jest na co wydać te 50 milionów złotych. A nie na premie.
                                To nie pensja w prywatnej firmie.
                                Pokaż mi firme, która w tym kwartale wypłaci pracownikom nagrody na
                                kwote 50 mln!
                                Skoro Cie to tak denerwuje, to może postaw się w sytuacji osób,
                                które żyją na granicy ubóstwa, a pani Hania im bezlitośnie podwyższa
                                czynsz w mieszkaniach komunalnych, gdzie nie ma ani centralnego, ani
                                łazienki, ani wc!!!
                                Wiedziałaś o tym?
                                Ale kogo obchodzi bieda innych... ważne, żeby samemu się najeść do
                                syta. Inni niech zdychają.
                  • kasia78mamazuzi Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 22:57
                    1212kama napisała:

> no właśnie...
                    > i takich jak WY sa niestety setki...
                    > ale jak to mówią, przeciez Warszawiacy nie muszą miec miejsca w
                    > przedszkolu, bo maja tu na miejscu babcie i dziadków...
                    > co innego ci biedni przyjezdni, którzy nikogo tutaj nie maja...
                    > bidulki...

A co napiszesz jak moi dziadkowie wszyscy nie żyją??? sad też tak się zdarza w życiu
                    • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 04.04.09, 23:03
                      zapytaj tych, którzy nie przyjęli Twojego dziecka
                      albo tych, którzy zostali przyjęci...
                      sądzisz, że to ich obchodzi?
      • margolciar Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 07.04.09, 11:52
        próbuję zrozumieć co piszesz i nie potrafię (fakt, skończyłam tylko
        państwową uczelnię gdzie dyplom dostawało się za wiedzę a nie
        dlatego że płaciłam za studia).
        Czyli mój mąż urodzony w Warszawie, pracujacy jakies 20 lat
        (wcześniej się edukował) i jego rodzice przez lat kilkadziesiąt
        pracowali w Warszawie i tu płacili podatki nie mają wpływu
        na "pierwszeństwo" mojego dziecka bo ja jestem przyjezdna (prawda,
        mieszkam tu i pracuję tylko 13 lat, mało tego, nie mam tu meldunku -
        ale moje dziecko ma)???
        • 1212kama Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 08.04.09, 19:21
          lepiej nie wypowiadajmy się na temat za co komu dano dyplom i w
          jakiej uczelni/szkole. Jednym za wiedze, innym za efektywne
          ściąganie, albo i jeszcze coś innego... smile
          Jesli chodzi o "pierwszeństwo"?
          Wg mnie powinien obowiązywać prosty system:
          w pierwszej kolejności - pierwszeństwo maja oboje rodzice z danego
          miasta.
          w drugiej - jeśli jedno z rodziców jest przyjezdne
          w trzeciej - jeśli oboje są przyjezdni.

Kwestia rodzica samotnie wychowującego dziecko - kto jest prawnym
          opiekunem (bez dodatkowych punktow za "samotnosc")
          • lusiaaa Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 06.07.09, 23:34
            a moim skromym zdaniem to pierwszenstwo maja ci ktorzy placa podatki
            w danym miescie/dzielnicy i tyle, bo to tak naprawde o pieniadze
            chodzi i o finansowanie z tych wplywajacych podatkow placowek
            szkolnych. A co kogo obchodzi czy ktos jest rdzennie francuzem czy
            poznaniakiem czy z koziej wolki ??? Placi to mu sie nalezy i tyle.
            A co do naplywowych to na calym swiecie tak jest ze ludzie
            migrujacy do duzych aglomeracji sa sila napedowa i dzieki nim jest
            rozwoj,tzw swieza krew potrzebna jest by moc sie rozwijac, otwierac
            sie na nowe doswiadczenia. To ludzie migrujacy sa motorem napedowym
            gospodarki, bo to oni maja chec, ambicje a przede wszystkim odwage
            "porzucic" bezpieczenstwo i harowac nie na "swoje miasto czy wies".
            Ilu z tych mlodych ambitnych przyjezdnych siedzi w stolicy i pobiera
            zasilek lub nie szuka intensywnie pracy? Ci co migruja to maja
            odwage, ciezko pracuja sami na swoj los a nie wypisuja swoje zale i
            pretensje na forum. Zamiast tracic czas i obwiniac innych (to takie
            urocze)lepiej postaraj sie znalezc rozwiazanie sama- jak ty mozesz
            poprawic swoje zycie. Srodowiska w ktorym zyjesz nie zmienisz wiec
            naucz sie w nim wygrywac uczciwie, a nie tylko szukac winnych. Czym
            bylyby dzis Stany Zjednoczone gdyby zamknely sie na emigracje
            naszych pradziadkow czy dziadkow europejczykow? ....
        • greendobrusia Re: przedszkola - komentarze - cala prawda 06.07.09, 20:44
          margolciar napisała:

> próbuję zrozumieć co piszesz i nie potrafię (fakt, skończyłam
          tylko
          > państwową uczelnię gdzie dyplom dostawało się za wiedzę a nie
          > dlatego że płaciłam za studia).
          > Czyli mój mąż urodzony w Warszawie, pracujacy jakies 20 lat
          > (wcześniej się edukował) i jego rodzice przez lat kilkadziesiąt
          > pracowali w Warszawie i tu płacili podatki nie mają wpływu
          > na "pierwszeństwo" mojego dziecka bo ja jestem przyjezdna (prawda,
          > mieszkam tu i pracuję tylko 13 lat, mało tego, nie mam tu
          meldunku -
          > ale moje dziecko ma)???
    • mariken pieprzysz jak potłuczona 04.04.09, 22:30
      może przenieś się na forum "Łódź"?
      • weronikakabaty Re: do mariken 04.04.09, 23:47
        mariken napisała:

> może przenieś się na forum "Łódź"?

a może trochę kultury...?
      • graz.ka Re: pieprzysz jak potłuczona 05.04.09, 00:48
        mariken napisała:

> może przenieś się na forum "Łódź"?
        O, a to dlaczego?
        • mariken dlatego 05.04.09, 08:07
          Re: Przeprowadzka do innej miejscowości a przedsz
          1212kama 04.04.09, 20:57 Odpowiedz
          ależ i ja jestem ze wsi smile
          i akurat teraz mieszkam w Łodzi smile (to jednak nie ma znaczenia)
          Uważam jednak, że wszyscy przyjezdni np do Warszawy ZABIERAJĄ
          miejsca pracy i miejsca dla dzieci w przedszkolach rdzennym
          mieszkańcom. To jest fakt.
          • graz.ka Totalna inwigilacja :) n/t 05.04.09, 08:34

• mariken nie inwigilacja 05.04.09, 08:43
              tylko ww osoba wpisuje się w każdym wątku dot. warszawskich przedszkoli. dziwne
              nieco, prawda?
      • pati1981a Re: pieprzysz jak potłuczona - szkoda słów 05.04.09, 09:36
        jeśli się z kims nie zgadzasz, nie oznacza, że od razu musisz używac
        wulgaryzmów i tego kogos obrażać.
        Mimo, że kama mieszka w Łodzi, to jednak w tym co pisze jest wiele
        racji.
        A skoro tak Cię to ruszyło, tzn , że tak jest smile
        • kalina886 Re: pieprzysz jak potłuczona - szkoda słów 08.04.09, 22:36
          Racji? Jakiej racji? Mamy wolny kraj....
          Ja się urodziłam w Warszawie, mój mąz w Warszawie byłoby świetnie
          mieć pierwszeństwo, ale to jakiś absurd, gorszy niż pierwszeństwo
          samotnych.

I wogóle czemu ta sama dyskusja toczy się w 3ch tematach, a osoba
          odpowiedzialna za zamieszanie "plącze" się w zeznaniach?
          • pyzinek kon by sie usmiał 09.04.09, 14:37
            Absurdalna jest dyskusja, komu co sie nalezy czy ze wsi czy z
            miasta..
            moje zdanie choc nie zawsze pochlebne na temat przyjezdnych nic nie
            zmieni..
            nie siebie mamy szarpac ale urzedasów!
            Jasnie nam panujaca HGW zwana bufetową zrobiła z nas dojna krowe
            zreszta nie tylko ona.. ale cała rzesza urzedasów itp. itd..
            Gminy nie buduja nowych przedszkoli tylko upychaja dzieciaki w
            starych porujnowanych budynkach, czestokroc likwidujac sale
            gimnastyczne i pchajac kolejna grupe dzieci!
            jak wam sie wydaje ile mozna zbudowac przedszkoli za kase ktora
            bufetowa przeznacza na premie?
            ( o zgrozo jakie premie? czy to jakas łaska ze pracownik pracuje
            dobrze? czy jest jakis powod, zeby sama sobie dawał premie 80 tys?)
            To taka polska metoda nie budowac przedszkoli tylko pchac chocby do
            kibli do juz istniejacyh, tak jak nie budowac drog tylko stawiac
            znaki- uwaga nierowna nawierzchnia, dziury etc.....

• ewaamam Re: kon by sie usmiał 07.07.09, 12:04
              Dyskusja w sam raz na wakacje.
              Co do rodowitych warszawiaków, zauważcie że były czasy kiedy
              Ursynów, Mokotów, Wilanów i większość naszych wspaniaych dzielnic to
              były wsie podwarszawskie.

Czyli uściślając rodowity warszawaiak to ten którego korzenie
              wywodzą się ze Starego Miasta.

Widzicie wcale nie potrzeba problemów w przedszkolu, bo niektóre
              mamuśki mają taki TALENT że rozpętają szaloną dyskusję na wątku
              przedszkole nawet jak to jest nieczynne i nikt tam już ich dziecka
              nie krzywdzi a ono pewnie pod opieką dziadków poza Warszawą.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka