Dodaj do ulubionych

Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacje

21.01.11, 11:30
Hejka,
wczoraj przyszło skierowanie z NFZ do sanatorium Cegielski w Dąbkach w terminie 21.02-14.03 w związku z tym chciałabym się dowiedzieć od osób, które były w "tego typu terminach" (mam na myśli jesień-zima):
-jak wyglądał Wasz dzień, czy były posa sezonem organizowano jakieś wycieczki, atrakcje (czy Wy i Wasze nie nudziłyście się)
- w jakim obuwiu chodzi sie po ośrodku - w kapciach, klapkach?
- jakie zabiegi są do wyboru dla opiekuna?
- czy jest pralnia, możliwość wypożyczenia żelazka?
- który wybrać pokój (dziecko nie jest alergikiem) z wykładziną czy panele, koleżanka mówiła, że na panelach strasznie się nosił brud
-jakie są kanały w tv.
- Gdzie nocowały i jadły osoby, które Was przywoziły lub Was odbierały.
No i ogólnie jakie są Wasze wrażenia, podcza pobytu poza sezonem, ja generalnie nastawiam się na spacery i fakt, że będę Tylko dla syna tak w 100%
Obserwuj wątek
    • kasiaob2 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 21.01.11, 12:53
      Ponawiam wątek.
      Dzwoniłam właśnie do Cegielskiego i dowiedziałam się, że :
      -jest pralnia (płatna 5 zł), istnieje możliwość wypożyczenia żelazka z recepcji;
      - Pokoje są przydzielane na miejscu w dniu przyjazdu, płatność za pobyt z góry gotówką lub przelewem przed przyjazdem.
      - Kanały w TV:minimini, TVP 1 i 2,polsat,tvn i jeszcze jakis dla dzieci (nie pamiętam chyba disney chanel)
      - nocleg dla osoby dodatkowej w innym osrodku, istnieje możliwość wykupienia całodziennego wyżywienia w cenie 36 zł.
      O więcej nie pytałam, bo zapomniałam.
      • gali76 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 09.04.11, 23:36
        ktoś może wrócił stamtąd niedawno? mamy turnus od 1 maja i jestem ciekawa najświeższych opinii. stare posty mnie przerażają, ale może coś się zmieniło...
        • kasiaob2 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 11.04.11, 15:35
          Ja byłam z synem w terminie 21.02-14.03 i może zacznę od zalet:
          - smaczne jedzenie, na pewno człowiek nie chodził głodny
          - atrakcje dla dzieci typu teatrzyki, dyskoteki, itp.
          - w pokoju jest wszystko co powinno być, tj. czajnik, sztućce, TV gdzie są również kanały typu Mini Mini
          - poranne zabiegi odbywały się sprawnie, ty jako opiekun będziesz też miała jeden zabieg
          - pokoje codzienne sprzątane, mycie podłogi 2 x w tygodniu, na korytarzu zawsze stał mop i odkurzacz można było samemu dodatkowo „odświeżyć”
          - jest pralnia i suszarnia – 2 pralki – koszt prania 5 zł

Wady:
          - Cegielski jest chyba jedynym BRZYDKIM ośrodkiem, byłam gościnnie w Argentycie i Dukacie tam jest super
          - wąskie korytarze, po których dzieciaki biegały, była opcja, że ktoś przy otwieraniu drzwi od pokoju zrobi dziecku krzywdę
          - strasznie strome schody, na których oczywiście dzieci chciały się bawić.

Ja generalnie jestem zadowolona, bo choć ośrodek brzydki to akurat jedzonko smaczne no i czas, który miałam tylko dla dziecka… bezcenny
          • aliali2 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 31.10.11, 21:24
            BYM SIE ZGODZILA Z TA OPINIA POZA TYM SPRZATANIEM ALE JA ALBO MIALAM PECHA DO PANI SPRZATAJACEJ ALBO OMAMY BO PANI TYLKO OD CZASU DO CZASU WLEWALA MI PLYN DO KIBLA OCZYWISCIE KIBEL TAKI ZE STRACH SIE DO NIEGO DOTKNAC TO JESZCE MYLA 2 RAZY W TYGODNU PODLOGE ALE TYLKO PRZEZ SRODEK POKOJU BO ZA TAPCZANAMI KTORE MIALAM ZLACZOE GDYBYM SAMA NIEPOSPRZATALA TO JEDEN SYF, POZDRAWIM,
    • muta001 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 21.01.11, 16:30
      Byłam tam 2 lata temu. Żadnych atrakcji nie organizowali, nawet świetlca nie bardzo była dostępna dla dzieci (chyba, że rodzic miał np. zabieg i nie mógł się zając dzieckiem).
      Oj, przepraszam, jedna wycieczka była na statek wikingów smile płatna oczywiście, i z tego co pamiętam to niemało.
      Żadnych rewelacji w Ośrodku nie ma.Warunki średnie. Przedewszystkim brak prysznica w pokoju.
      Natomiast co do jedzenia to nie miałam żadnych zastrzeżeń
      • kasiaob2 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 23.01.11, 09:42
        Ile mniej więcej zabrać ze sobą pieniędzy?
        • muta001 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 23.01.11, 11:11
          kasiaob2 napisała:

> Ile mniej więcej zabrać ze sobą pieniędzy?

Tam raczej nie będziesz miała gdzie tych pieniędzy wydaćsmile
          To nie jest centrum, mi zresztą do centrum miasta nigdy nie udało się dojść o ile takowe istnieje wink
          Ja byłam tam we wrześniu, więc okres zdecydowanie lepszy, była ładna pogoda, momentami było upalnie więc spędzaliśmy czas na plaży. Gdyby nie to, to nie byłoby kompletnie co robić
        • aliali2 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 31.10.11, 21:26
          DUZO, JK SIE CHCE JAKES ATRAKCJE JAK NORMALNIE TO TYLE COTYLKOZA NOCLEGI, ATRAKCJE DTROGE ZYCIE DROGE W SKLEPACH DROGO W PABACH WINO 7 ZL OCZYWISCIE CHRZCZONE
      • 1jusban Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 15.05.11, 20:30
        To ja jeszcze dodam od siebie parę informacji o Cegielskim. Moje dzieci jako alergicy pokarmowi mieli dostosowaną dla nich dietę. Ja mieszkałam w pawilonie D- plus latem słońce jest tam tylko rano i popołuniu nie nagrzewa się on tak bardzo. Od 14-16 i od 20-tej jest cisza popołudniowa i odpowiednio nocna-kiedy to dzieci nie mogą biegać po korytarzach. Za wypożyczenie żelazka płaci się 0,50zł, za leżak tyle samo tyle że za cały tydzień czyli 3,50zł. Można wykupić sam obiad dla rodziny,która nas przywiozła-zgłasza się to w recepcji do 10-tej rano danego dnia i płaci się za niego 16zł.Noclegóe trzeba szukać w necie-średnio nocleg z łazienką przed sezonem-35-40zł.
        Ja również czytałam wszystkie wpisy więc byłam przygotowana na warunki. Wcale nie jest tak źle.Ja bym znowu pojechała. Poza tym np w Dukacie za taki pobyt opiekun płaci 1990zł, a w Cegielskim 1785zł-200zł zaoszczędzone i jeszcze 1 darmowy zabieg.
        • aniah.net Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 15.05.11, 22:02
          dzieki bardzo za informacje, ktore rowniez wezme jako radysmile czekam na dalsze informacje.
          pozdrawiam
      • esska28 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 28.05.11, 12:26
        Wycieczka na statek Wikingów kosztowała w VIII2010r od osoby 18zł + 10zł dojazd autokarem spod ośrodka. Można dojechać własnym samochodem. Bilet normalny, który można kupić w porcie kosztował 28zł, więc moim zdaniem nie była to wygórowana cena. Ale bardzo bujało statkiem (chociaż nie było jakichś dużych fal, ale jednak to morze) i niektórzy musieli korzystać z torebek. Drugi raz się nie wybiorę, chociaż nie miałam problemów z żołądkiem.
    • aniah.net Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 14.05.11, 19:02
      Witam
      Mam pytanie odnosnie pobytu w sanatorium Cegielski: jak przebiegal pobyt, czy jest ok i o ktorej najlepiej sie pojawic w osrodku w celu wybrania pokoju? czy jest to tak ze kto pierwszy ten lepszy i wybierze lepszy pokoj czy wszystkie sa takie same i nie ma to znaczenia? moze jakies porady z Pani strony- wybieramy sie na 9.07?
      • aniah.net Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 14.05.11, 19:05
        aniah.net napisała:

> Witam
        > Mam pytanie odnosnie pobytu w sanatorium Cegielski: jak przebiegal pobyt, czy j
        > est ok i o ktorej najlepiej sie pojawic w osrodku w celu wybrania pokoju? czy j
        > est to tak ze kto pierwszy ten lepszy i wybierze lepszy pokoj czy wszystkie sa
        > takie same i nie ma to znaczenia? moze jakies porady z Pani strony- wybieramy s
        > ie na 9.07?
        A moze ktos wybiera sie tam w terminie 9.07.-30.07.2011?
        • esska28 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 24.05.11, 20:45
          Ja jadę z dwójką dzieci od 9 lipca. Jedziemy już 3-ci raz. Prosiłam o Cegielskiego, bo blisko do morza, jedzenie dobre, a brak prysznica w pokoju jakoś da się przeżyć (latem nie jest najgorzej, bo ciepło - mam na myśli przejście po korytarzu do pokoju).
          A Wy skąd jesteście? (my spod W-wy).
          • aniah.net Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 24.05.11, 21:53
            to dobrzesmile a jest tam moze mozliwosc skorzystania z lodowki ( zeby schowac mleko, jogurty itp) my jedziemy pierwszy raz z dzieckiem 4,5 letnim. A jestesmy z Białej Podlaskiej
            • esska28 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 28.05.11, 12:19
              Lodówki do dyspozycji nie ma (ja nic o tym nie słyszałam). W pobliżu (60-80m) jest sklep spożywczy czynny do 21.00 czy 22.00, więc serki możesz kupić na bieżąco. Poza tym jedzenia jest dużo, ja specjalnie nie dokupowałam. Można sobie zrobić na stołówce kanapkę na wynos.
            • chmielm78 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 15.08.11, 12:48
              cześć
              w jakim terminie jedziesz do Cegielskiego
              bo ja z córką (3,5) 16.09 - 07.10.2011
              pozdr
              Monika i Amelka
              Biała Podlaska
      • kasiaob2 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 14.05.11, 23:22
        Witam,
        ja byłam w ośrodku ok. godz.11.00 chciałam pokój z widokiem na morze (powiedzmy,że taki był) i nie było problemu. Część pokoi miała "starsze panele", ja miałam te nowsze. Pobyt jak najbardziej ok, co prawda jak pisałam już wcześniej ośrodek brzydki, ale za to kuracjusze tych innych narzekali na jedzenie, że niby mało,itp. Nasze jedzonko było naprawdę dobre, porcje w zupełności wystarczające. Jedziecie w super terminie więc na pewno będziecie się świetnie bawić.
        • aniah.net Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 15.05.11, 08:58
          dzieki bardzo za informacje. a mozesz jeszcze napisac cos na temat zabiegow? jakie sa czy trzeba cos konkretnego na nie wziac? wiem ze dziecko bedzie badane przez lekarza i on zadecyduje jakie zabiegi. moje dziecko czesto choruje: katary i kaszle a do tego wyszlo w kwietniu ze jest alergikiemsad
          • mamakrzysia4 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 27.05.11, 18:53
            wszystkie dzieciaki mają inhalacje także przed tym zabiegiem trzeba dobrze oczyścić nos, po nie można biegać,krzyczeć, wychodzić na dwór, jeśc ani pić, przy wiórowkach trzeba wziąść ręcznik, na jonoferazie dostaje się taki specjalny gazik który trzeba brać każdy swój na zabieg....
            • esska28 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 28.05.11, 07:01
              Wydaje mi się, że nie wszystkie dzieci mają inhalacji. My jesteśmy uczuleni na roztocza ze stwierdzoną astmą, ale inhalacji na co dzień nie mamy i w sanatorium też ich nie mieliśmy. Podczas wizyty u lekarza można było wspólnie z lekarzem ustalić zabiegi (tzn. zasugerować).
        • agnes3131 24.05-14.06.2011 18.05.11, 13:33
          Witajcie! Czy ktoś jedzie w terminie od 24.05.2011? Jeśli przyjdzie Wam do głowy co przydatnego zabrać ze sobą, to napiszcie prosze. Czy chodziliście gdzieś do sąsiednich obiektów na basen? Pozdrawiam
          • kasiaob2 Re: 24.05-14.06.2011 19.05.11, 13:24
            ja byłam z synkiem na basenie w ośrodku Delfin, bardzo blisko Cegielskiego. No,ale...tam wszędzie jest blisko, bo Dąbki są bardzo małe.W hotelu, w recepcji jak pokażesz jakiś dokument potwierdzający pobyt w Cegielskim, to dostaniecie zniżkę.
      • esska28 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 29.05.11, 12:56
        Pokoje są takie same i rozdzielane w momencie zgłoszenia się w recepcji. Możesz poprosić o określone piętro (ja np. nie chciałam parteru).
      • esska28 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 01.07.11, 08:17
        Termin wyjazdu coraz bliżej smile Oby tylko pogoda dopisała (prognozy na lipiec nie były optymistyczne). W recepcji pani zwykle pyta się, na którym piętrze chcemy pokój. Gdyby tego nie zrobiła trzeba poprosić. Specjalnych rad nie mam. Trzeba spakować to co jest potrzebne na wyjazd nad morze. Ja zawsze brałam torebki śniadaniowe, żeby mieć w co włożyć kanapki zrobione na stołówce podczas śniadania. Być może się spotkamy (ja jadę z chłopcem 7 lat i dziewczynką 5 lat).
        • aniah.net Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 01.07.11, 20:55
          Witam.
          Faktycznie wyjazd zbliza sie duzymi krokamismile z tego co widzialam to od konca przyszlego tygodnia maja byc upaly tylko ciekawe czy nad morzemsmile
          Orientowalam sie telefonicznie ( bo jedziemy pierwszy raz ) to mozna dziecku wziac rower itp. a kwateruja od godz.11 . Co do pietra to nie mam pojecia gdzie lepiej, bo nie bylamsad Mozemy poprosic o jedno pietro itpsmile ja mam 28 lat i jade z 4,5 letnia dziewczynka.
          Co do woreczkow to faktycznie warto wziac ( dzieki za radesmile
          • esska28 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 02.07.11, 10:55
            Hej! Tu w W-wie od wczoraj pada i przypomniało mi się , że warto wziąć kalosze i peleryny (peleryny są do kupienia na miejscu po 8 zł w ubiegłym roku). Zresztą jak czegoś zapomnisz to po prostu trzeba to kupić (o, i klamerki do suszenia bielizny, bo na balkonie wieje). Jeśli chodzi o piętro to zależy kto co chce. Ja np. na parterze bałabym się otworzyć okno w nocy (ale to są moje "lęki"). Mam zamiar poprosić o I lub II piętro w bloku C. Ja jestem trochę starsza (fajnie jest mieć 28 lat, już zapomniałam kiedy to było). Zastanawiam się jak byśmy się ewentualnie rozpoznały - może na drzwiach powieszę (powiesimy) małą karteczkę z loginem z gazety.pl. Nas odwozi mój tata i jeśli znajdzie gdzieś kwaterę to zostanie na kilka dni, więc będzie nas czworo - po tym możesz nas rozpoznać.
            • aniah.net Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 03.07.11, 09:45
              Jak mozesz to podaj maila albo napisz na mojego: aniahinc@interia.pl nie wiem czy wy lubicie chodzic na plaze ale warto pojsc grupa jak sa dzieci to razem sie bawia i rzeczy wzajemnie mozna popilnowac itp.
    • kotiki Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 11.07.11, 17:29
      bardzo aktualnie bo właśnie wróciliśmy z Cegielskiego bylismy do 7 lipca. w sanatorium był mąż z córą ja dojechałam do nich z maluchami. pokoje malutkie ale wystarczające. to co mnie mile zaskoczyło to bardzo czysto - sprzątanie codziennie, a nawet w czasie pobytu myte okna. można zmieniać ręczniki i pościel. naprawdę bardzo dobre jedzenie. na minus zapisałabym zabiegi praktycznie inhalacja i bioptron , a na koniec jonoforeza i do tego gimnastyka to wszystko. przy przeiebieniach i infekcjach raczej nie kwapią się do dodatkowych inhalacji raczej farmakologia. moim zdaniem najlepszy jest blok B może troszkę dalej ale większa cisza i można mieć oko na dzieci na placu zabaw. blok c i d dość hałaśliwe .
      bardzo miła obsługa. można wziąść jakieś przebranie dla dziecka na bal kostiumowy bo pewnie co turnus takowy się organizuje , woreczki na kanapkę na plażę i na kulki do mlekasmile
      byłam też w dukacie (przerażona wpisami na temat cegielskiego) i powiem że pokoje sprzątane trzy razy w tygodniu, posiłki czasem nie do zjedzenia i ogólny bałagan organizacyjny jeśli chodzi o zabiegi(wykupiłam dodatkowe dla małego).
      pani na świetlicy wogóle nie pilnuje dzieci czy wychodza , czy się tłuką - po jednej wizycie zrezygnowałam z przychodzenia tasm. w cegielskim bardzo odpowiedzialna osoba . powiem szczerze że wolałabym do cegielskiego następnym raem. pozdrawiam
      • aniah.net Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 09.08.11, 18:37
        Przed wyjazdem do Cegielskiego- pewnie jak wiekszosc mam oczytalam sie na jego temat. Bylam na turnusie 9.07-30.07. Powiem szczerze,ze bylam bardzo milo rozczarowanasmile Ogolnie wszystko jest na +, nie zgadzam sie co do opini na temat zabiegow, ze sa na minus, ale kazdy ma prawo do wlasnego zdania. Jest dostep do pralni- koszt 5zl, mozna wypozyczyc lezaki- 3zl na tydz, zelazko- 50gr. Jedzenie bardzo dobre, mozliwosc wziecia 2 sniadnia, platkow itp. Jest silownia, przedszkole dla dzieci czynne do 16- mozliwosc zostawienia dziecka samego na 1 godz- zapewniona w tym czasie super opieka, 1 zabieg dziennie dla opiekuna w czasie calego pobytu. Ja mieszkalam w bloku C na 2 pietrze- 3 prysznice na koncu korytarza wyremontowana bo z tego co slyszalam to gdzies nizej,ale nie wiem w ktorym bloku sa stare. pokoje adekwatne do liczby osob- mi nie przeszkadzalo ze male, bo wkoncu nie pojechalam tam z corka siedziec w pokoju tylko spacerowac, itpsmile lazienka z wc jest w pokoju.
        Jezeli ktos ma jakies pytania odnosnie pobytu to piszcie.
    • chmielm78 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 15.08.11, 12:55
      Witam

Właśnie dostałam skierowanie do tego sanatorium i prawie się zniechęciłam czytając niektóre opinie, ale jest też kilka dobrych. Pojadę i sprawdzę...

Jadę w terminie 16.09. - 07.10.2011 z moją 3,5-letnią córką.
      Chętnie poznam osoby, które będą w Cegielskim, w tym samym terminie
      email: chmielt@o2.pl

Prawdopodobnie będziemy jechać samochodem 15 września od rana z Białej Podlaskiej (lubelskie).

Pozdr
      Monika i Amelka
      • gali76 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 26.08.11, 15:13
        witam,
        co prawda z dużym poślizgiem, ale postanowiłam opisać swoje doświadczenia, bo pamiętam jak przed wyjazdem przeczesywałam forum w poszukiwaniu informacji i włos mi się jeżył na głowie od niepochlebnych opinii na temat tego sanatorium. bałam się tam jechać. jak tonący brzytwy chwytałam się każdej pozytywnej opinii. dlatego postanowiłam dodać swoją "brzytwę" - pozytywną oczywiście smile
        dostałyśmy skierowanie na pobyt od 1 maja 2011. moja mama ze starszą córką były zakwaterowane w sanatorium a ja z młodszą mieszkałyśmy prywatnie w "willi blanka" (o czym poźniej).
        od razu muszę zaznaczyć, że pieniądze jakie płaci się za pobyt opiekuna są makabrycznie wysokie w stosunku do warunków jakie sanatorium oferuje. tym bardziej, że ja mieszkając z 4 osobowym pokoju z łazienką, lodówką, telewizorem, w takiej samej odległości od morza co sanatorium płaciłam mniej za dobę niż za moją mamę w sanatorium (porównując stawkę już po odjęciu kosztu posiłków). ale jak ten fakt się przełknie to nie jest tak źle.
        moja mama najlepiej określiła warunki panujące w sanatorium stwierdzeniem, że "czuję się tu jak na wczasach z funduszu wczasów pracowniczych". i najlepiej jadąc tam nastawić się na to, że luksusów nie będzie i w związku z tym nie będzie rozczarowania.
        domyślam się również, że miałabym pewnie zupełnie inne zdanie na temat sanatorium, gdybym wylądowała tam w okresie jesienno-zimowym. nie wyobrażam sobie, co można tam robić z dzieciakami przez cały dzień w budynku, kiedy na dworze leje albo wcześnie robi się ciemno i pusto "na mieście". natomiast okres majowy (i oczywiście letni) kiedy można między posiłkami być z dzieckiem na placu zabaw, plaży, rowerach, trampolinach, spacerze w lesie, jest świetnym czasem na taki wyjazd i żadne warunki zakwaterowania nie są wtedy straszne. nawet prysznice na korytarzach. choć na pewno zimą kiedy trzeba biegać z dzieckiem po kąpieli korytarzem do pokoju, nie jest fajnie.
        jeśli chodzi o personel to mam same pozytywne doświadczenia. szczególnie miłe było to, że wykupując obiady jako osoba z zewnątrz miałam możliwość zamówienia diety bezmlecznej, bezjajecznej (młodsza córka jest alergikiem), mimo, że teoretycznie diety są tylko dla osób zameldowanych w ośrodku.
        do "przedszkola" poszłam z dziewczynkami dwa razy. siedziałam tam z nimi pilnując młodszej i prawdę mówiąc odniosłam wrażenie, że pani opiekunka siedzi tam za karę. ledwo odpowiadała "dzień dobry".
        co do jedzenia - jest ok. przystosowane do dzieci, czasami nawet zróżnicowane obiady (dla dzieci kotlecik mielony, dla dorosłych zrazy). zupa bez ograniczeń, drugie danie wydzielane. niestety nie zawsze dorosły człowiek się naje, poza tym nie zawsze jest to smaczne (np. wspomniane zrazy) ale z reguły nie ma na co narzekać (ja byłam cała szczęśliwa, że nie muszę gotować, podają mi pod nos, nie muszę zmywać i w dodatku nie martwię się czy to co mamy na talerzu uczuli mi dziecko).
        aaaale się rozpisałam wink podsumowując - jak nie mamy pseudoniumu "księżniczka fochna" i wymagań jak w 5***** hotelu, to nie ma się co bać. jechać i już. smile
        pozdrawiam,
        monika

ps. jeszcze o zakwaterowaniu osób towarzyszących - nie opłaca się kupować pobytu w sanatorium. polecam pokoje w willi blanka tuż obok. prowadzi je przesympatyczne małżeństwo, bardzo dbają o czystość. właściciel codziennie wędzi ryby, które można kupić w sklepiku na terenie willi. no i odległość od sanatorium i plaży jest rewelacyjna (z plaży na siku opłaca się wrócić do czystej łazienki w swoim pokoju wink)
      • aliali2 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 31.10.11, 21:09
        SANATORIUM CEGELSKI WŁAŚNIE WRÓCIŁAM , CAŁE SZCZESCI ZE POGODA NAM DOPISALA
        JESLI CHODZI O WARUNKI TO HOTEL 4 **** ALE Z LAT 80, PANIE OWSZEM MILE ALE TYLKO NA ZABIEGACH I OBSLUGA NA STOLOWCE POZOSTALE OSOBY TRAKTUJA PACJETOW JAK ZLO KONIECZNE (TAKI USMIECH PRZEZ LZY) JEŚLI CHODZI O ATRAKCJE JEST TAKA PANI STENIA CO ORGANIZUJE ROZRYWKE ALE RYGOR TROCHE WOJSKOWY , DZIECI MAJA SMIAC SIE KIEDY PANI CHCE I SIEDZIEC CICHO KIEDY PANI CHCE, OCZYWISCIE WIEKSZOSC ATRAKCJI PLATNA OK. 10 ZŁ ZA PRZEDSTAWIENIE OD OSOBY, MIALAM WRAZENIE ZE O KASE CHODZI A NIE O ATRAKCJE DLA DZIECI, CHOC TEZ SA BEZPLATNE DYSKOTEKI,
        PROSZE JESZCZE UWAZAC NA STARSZEGO PANA KTORY WYPOZYCZA ROWERKI Z POZORU MILY SWOJSKI PAN A W RZECZYWISTOSCI TO OSOBA KTORA POKLEPUJE KOBIETY BY JAK NAJWIECEJ SKORZYSTAC NA WYPOZYCZANIU ROWERKOW NAWET ROZDAJE MUSZELKI MOIM ZDANIEM TANDETA.
        CO DO JEDZENIA NIEZYT SMACZNE ALE DA SIE ZJESC, PORCJE DLA DOROSLYCH MIKROSKOPOWE DLA DZIECI UJDZIE.
        JESLI KTOS NIE MUSI TO MOZE LOKAL WYNAJAC W WILII BLANKA 25 ZL. ZA DOBE OD OSOBY ALE MUSI BYC WIECEJ JAK1 DOBA WARUNKI SUPER W POROWNANIU Z CEGIELSKIM, OCZYWISIE TOTYCZY TO OKRESU PO SEZONIE, JA BYLAM W PAZDZIERNIKU, W CEGIELSKIM PROPONOWALI 80ZL. Z WYZYWIENIEM DLA DOROSLEJ, A 25 DLA DZIECKA 3L. W BLANCE DZIECKO ZXA DARMO DO 3L.
        PANI W PRZEDZSZKOLUNIE TAKA ZLA TROCHE STARA SIE JAKOS ZAJAC TYMI DZIECMI ALE ROZNIE BYWA,
        PRANIE 5ZL. ZA PRALKE, O5 RANO PANIE SPRZATACZKI WYSTAWJAJA MOPY DO SPRZATANIA ODKURZACZE SA CALY CZAS NA KORYTARZU, JAK KTOS NIE MA DZIECKA UCZULONEGO NA KURZ TO NIECH NIEWYRECZA PANI SPRZATACZKI,
        CO DO POKOJU TO STANDART JEST TAKI SAM PRAWIE W WSZYSTKICH, WYZBYLI SIE WYKLADZIN
        PROSZE UWAZAC NA PANIA STERNIE BO Z POZORU MILA PANI JEST ZDZIWACZALA MATERIALISTKA, ZAFUNDOWAC MOZE PRELEKCJE SWOJEJ ZNAJOMEJ PANI WIWIANY NA TEMAT KAMIENI O UZDRAWIAJACEJ MOCY OCZYWISCIE CHODZI O KASE.
        PODSUMOWUJAC OKOLICA SUPER WARUNKI TAKIE SOBIE JAK DLA ZWYKLEGO CZLOWIEKA, LUDZIE NIEZBYT PRZYJEMI (BARY, PABY, ITP)JA KMIALAM POGODE SUPER I TEGO WAM ZYCZE BO TAK NAPRAWDE TO TYLKO CHODZI OTO.
        PROSZE UWAZAC NA DRODZE KTO JEDZIE SAMOCHODEM BO FOTORADAROW W ZACHODNIOPOMORSKIM JAK RODZINKOW W KEKSIE A POTEM ROZPACZ W DOMU JAK PRZYCHODZA ZDJECIA COS NA TEN TEMAT WIEM. W JEDNYM MIEJSCU BYLO OGRANICZENIE DO40 A JA JECHALEM 54 I MAM DWIE FOTKI Z PRZYJAZDU I POWROTU, POZDRAWIAM I ZYCZE ZDROWIA,
        • anq-ua termin 19.05-09.06.12 może nowe info ktoś dopisze 30.03.12, 14:53
          Witam,
          mamy "przydział" do Cegielskiego i chciałam prosić o jakieś wieści, czy coś się zmieniło? - łudzę się, że nie będzie tak źle, jak z niektórych opisów wynika. Może wiecie czy jakieś atrakcje dla dzieci w samych Dąbkach przed sezonem też są otwarte tzn.wypożyczalnia rowerów-gokartów, plac zabaw - kulki, "małpi gaj" - czy za dużo bym chciała i musi nam starczyć sam pobyt nad morzem, i piasek...
          Jak jest z dokwaterowaniem drugiej dorosłej osoby w Cegielskim? A jak zachorowalność w sanatorium, bo się trochę obawiam żeby w skupisko chorób nie pojechać, w końcu jedzie się dla zdrowia a nie chorować.
          Podpowiedzcie coś proszę smile
          • mamakrzysia4 Re: termin 19.05-09.06.12 może nowe info ktoś dop 05.04.12, 22:47
            ja byłam w zeszłym roku naprawde nie jest źle
            atrakcji może w samym miescie nie za dużo ale jest bardzo fajna pania animatorka, która dba o atrakcje na miejscu typu teatrzyki,zabawy,spotkania,kucyki,ognisko
            jest też taka sala zabaw z której można w ciągu dnia skorzystać jest sklep z dużą ilością drogich zabawek w samym sanatorium jest net
            karmią też ok
            dzieci chorują niestety ale to wynik skupiska brzdąców i braku rozsądku rodziców, którzy sami w pokoju pija kawkę,piwko i integrują się z innymi rodzicami a szkraby z glutami i kaszlem wariują na korytarzach.....

naprawde ujdzie
            • anq-ua do mamakrzysia4 06.04.12, 12:39
              Dzięki za pocieszenie, jeśli możesz napisz proszę jak to jest z tymi inhalacjami (wcześniej pisałaś że wszystkie dzieci je dostają), czy nie ma możliwości ich nie dostać, szczerze mówiąc wolałabym zamiast inhalacji inne zabiegi. Czy wiesz co jeszcze dziecku mogą zaoferować na górne drogi oddechowe (migdały)?
              Jeszcze raz serdecznie dziękuję i pozdrawiam smile
              • przeciwcialo Re: do mamakrzysia4 08.05.12, 11:48
                Nic poza inhalacjami ci nie zaoferuja. Do wyboru pewnie jakies lampy, masaz, gimnastyka, może kapiele wirowe.
                Korzystajcie z plazy, klimat zrobi swoje.
                Górskie sanatoria działajace na naturalnych solankach oferuja więcej zabiegów naturalnych.
                • mamakrzysia4 przeciwcialo 15.05.12, 15:51

jeśli chodzi o mojego syna to jest astmatykiem i jemu klimat morski nie wyszedł na dobre
                  były sztormy i ten wiatr potęgował u niego ataki niestety....
                  choć do końca sama nie wiem bo jeżdzilismy nad morze i było ok.....

Aequam memento rebus in arduis servare mentem non secus in bonis
                  Horacy

Cum recte vivis, ne cures verba malorum
              • mamakrzysia4 anq-ua 15.05.12, 15:48
                w zeszłym roku było tak że w jednym tyg. były inhalacje w drugim i trzecim ich nie było
                oczywiście były wszystkie inne zabiegi tzn. mata, takie kąpiele na nózki, borowina, naświetlanie, gimnastyka.....
    • anet4444 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 02.04.14, 12:30
      Witam mam skierowanie do Cegielskiego w terminie od 11.06-2.07.2014 .Czy ktoś ma też w tym terminie? Ja jadę z córką 4 letnią z Krakowa jeszcze nie wiem czy autem sie zdecyduję jechać czy pociągiem, może mąż z nami pojedzie ale się oczytałam żeby sobie coś sam wynajął najlepiej w willi blanka smile Czy plac zabaw przy sanatorium jest fajny? Basen dla dziecka gdzie lepiej wykupić w Dukacie czy Delfinie ? Czy warto gdzieś pojechać do Darłówka czy gdzie indziej coś zwiedzić ?
      • daga.372 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 02.04.14, 16:03
        Jadę również w tym terminie z Lubina - Dolny Śląsk z 4-letnią córką. W zeszłym roku byłam w Dąbkach z małą, ale w Sanatorium Dukat - mam wrażenie, czytając te wszystkie wpisy, że pobyt w Dukacie był o 100% fajniejszy niż w Cegielskim, ale zobaczymy. Z okna Dukata można było zobaczyć sanatorium Cegielski - plac zabaw pozostawiał wiele do życzenia. Basen w Dukacie - bardzo mały i na zapisy, ponieważ nie ma wolnych miejsc. W Darłówku można wykupić rejs po morzu, jest też latarnia do zwiedzania i ładna starówka. Z wycieczek warto tez przejechać się bryczką do niedalekich Dąbkowic. W samych Dąbkach można wykupić rejs po jeziorze statkiem Milka. A dla chłopców małych i dużych warto skoczyć do Darłowa - pokazy wojskowe, czołgi, itp. Do zobaczenia. Ps. mam nadzieję, że będzie przyjemnie w Cegielskim, tj. w Dukacie. Daga
        • 83patrycja Pytanie do osób z województwa dolnośląskiego 07.04.14, 08:30
          Czy ktoś posiada informację ile teraz (jak długo) czeka się na przydział miejsca w sanatorium w Dąbkach/Dukat?
          Wiem, że bezpośrednio w NFZ we Wrocławiu na tablicy jest taka informacja "czas oczekiwania wynosi ..."
          Chciałabym złożyć papiery i strzelić się w termin letni tj. lipiec-sierpień ewentualnie wrzesień tego roku. Wiem że na koniec 2013 roku czekało się na przydział 2-3 m-ce.
          My już byliśmy w Dąbkach w Dukacie 2 razy (marzec i październik 2012 i 2013) - bardzo sobie chwalimy pobyt.
          Czy ktoś wie, czy istnieje w NFZ możliwość "załatwienia" sobie letniego terminu?

pozdrawiam Patrycja
          • ja-aklmena Re: Pytanie do osób z województwa dolnośląskiego 15.04.14, 15:39
            Witam! ja osobiście złozyłam wniosek 25 marca 2014 in dzię j. 15 kwietnia na stronie internetowej ukazało sie, iż dostałam skierowanie na 4 lipca-25 lipca... jedyny minus ze do cegielskiego,
          • ja-aklmena Re: Pytanie do osób z województwa dolnośląskiego 16.04.14, 17:05
            Witam! ja składałam wniosek osobiście we wrocławskim NFZ 25 marca.... wczoraj (15 kwietnia )juz na necie pojawiła się informacja iz 04 lipca jadę niestety do Cegielskiego... ale termin super... szczególnie z uwagi ze jestem nauczycielem, więc i tak mam w tym czasie urlop... smile
        • bea.a Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 17.04.14, 21:54
          Witam a kiedy dokłądnie Pani jedzie do Dąbek ?
          Zdania zawsze są podzielone o ośrodki wypoczynkowe bo są różne standardy i ludzie przyzwyczajenia, mniemania wyniesione z życia. Tragedii w Cegielskim nie ma. smile Pozdrawiam
        • bea.a Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 17.04.14, 22:30
          Trochę późno ale napiszę czy ktoś może jedzie do Dąbek do sanatorium w terminie świątecznym czyli na turnus 21.04.2014 ?? okolice Wrocławia. foto.olia@op.pl
        • kasieczek_19 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 16.03.15, 11:45
          Witam. jadę pierwszy raz z córka 4 latka mamy termin 02.04- 23.04. jedziemy z Częstochowy. może ktoś tez jedzie w tym terminie z okolic ?? katrin28@buziaczek.pl
      • tutschka Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 08.04.14, 12:17
        Czesc, też mam skierowanie na ten sam termin i też jadę z Krakowa, z dwójką dzieci. I mam ten sam problem, jak tam dojechać. smile
        • amgadek Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 14.04.14, 19:38
          Cześć
          Ja również jadę z 5 letnim synem z Krakowa w tym samym terminie. Pewnie jak w poprzednim roku pojedziemy pociągiem. W ubiegłym roku byliśmy w Sanatorium Argentyt, teraz jestem załamana jak czytam opinie o Cegielskim. W Argentycie było naprawdę dobrze.
          Ania
          • tutschka Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 25.04.14, 15:25
            Ja też zdecydowałam się na pociąg, wyjazd 10 czerwca o 17.19. Gorzej z powrotem bo pociąg o 21.03, ale jakoś damy radę. Myślę, że nie można się do końca sugerować opiniami, ile osób tyle zdań. Będzie co ma być, nie mamy na to wpływu...
          • tutschka Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 28.04.14, 09:45
            Aniu, czy możemy przejść z forum na grunt prywatny, bo mam parę pytań i chciałabym z Tobą porozmawiać, m. in. o podróży. Odezwij się proszę, podaję maila. k.tutsch@gmail.com.
            Kasia
      • ja-aklmena Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 16.04.14, 17:08
        Witam! wybieram się do Cegielskiego w terminie od 4 lipca... czy ktoś może był tam ostatnio i wysłałby mi fotki jak tam wyglądają pokoje oraz te prysznice wspólne?
        • ja-aklmena Cegielski w Dabkach- termin 01.07.2014- 25.07.2014 18.04.14, 10:19
          Witam! czy ktoś wybiera się w tym terminie do tegoż sanatorium? ja jadę z 3,5 letnim synkiem....
          • ja-aklmena Re: Cegielski w Dabkach- termin 04.07- 25.07.2014 30.04.14, 13:22
            Czy ktoś z dolnośląskiego Wybiera się w tym terminie do Cegielskiego w Dąbkach?
          • iwonasek Re: Cegielski w Dabkach- termin 01.07.2014- 25.07 04.06.14, 17:02
            ja-aklmena napisała:

> Witam! czy ktoś wybiera się w tym terminie do tegoż sanatorium? ja jadę z 3,5 l
            > etnim synkiem....

Cześć ja jadę, z 5 letnim synkiem, z OPola, a ty skąd?
            • anulahanula Re: Cegielski w Dabkach- termin 01.07.2014- 25.07 09.06.14, 22:12
              witam. jadę 4 lipca z katowic. pozdrawiam hania,
            • ja-aklmena Re: Cegielski w Dabkach- termin 01.07.2014- 25.07 17.06.14, 16:42
              Witaj. ja sie wybieram z Wrocławia... jade autobusem bo tu takowy bezpośrednio do dąbek jedzie...
              • guziolka Re: Cegielski w Dabkach- termin 01.07.2014- 25.07 17.06.14, 18:44
                Ja dzwoniłam dziś do NFZ dostałam ze zwrotów Hutmena od 25.06-16.07. Więc szybka decyzja.
        • zaneta230 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 25.04.14, 22:41
          witam !!! własnie wróciłam do cegielskiego powiem tak co do mojego odczucia nie było zle jedzenie dobre pokoje male schludne ale mi to nie przeszkadzało bo ja starałam sie siedziec nad morzem duzo na powietrzu wiec tylko spalismy .codzienne sprzataja jest jedna bardzo fajna pani!!! a co do łazienki to nie było problemu nigdy nie czekalismy . wiele do zyczenia dają imprezy dla dzieci organizowane unikałam tego szkoda kasy. opieka lekarska jest nie było problemu jak moj syn był chory naszczescie to było tylko przeziebienie 90% dzieci bylo chore a najczesciej żołądek albo przeziebienie . wiec polecam morze morze morze tam siedziec jak tylko sie da a jest fajnie bo zabiegi sa do połodnia i przed obiadem nad morze i po obiedzie nad morze jak ma pani jeszcze jakies pytania prosze pisac pozdrawiam

5
          • aagnes Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 08.05.14, 11:24
            Wlasnie wrocilam z cegielskiego i uwazam ze to sanatorium to jeden wielki koszmar. jedyny i zasadniczy plus - morze w odleglosci 3 minut spacerkiem. jezeli macie tam skierowanie to albo zamiencie na inne sanatorium albo modlcie sie o doskonala pogode, ktora umozliwi spedzanie 100 % czasu na zewnatrz.
            • anet4444 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 12.05.14, 10:00
              Witam,
              Mam termin od 10 czerwca do 2 lipca do Cegielskiego .Nie za bardzo chce rezygnowac bo termin nam odpowiada i mam nadzieje ze bedzie juz ciepło. Prosze mi powiedziec jakie sa tam zabiegi dla dziecka ? Czy mama ma jeden zabieg dziennie ? Czy jedzenie jest dobre? Jaki pokój wybrać na którym piętrze w którym skrzydle? Jakieś porady ?? Z góry dziękuję za odpowiedź

Aneta
              • sobolka27 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 16.05.14, 13:44
                Witam, mam termin od 27lipca do 17sierpnia do Cegielskiego. Jestem trochę przerażona po przeczytaniu opinii nt. ośrodka, ale pani z nfz powiedziała, że w tym terminie nie ma szans na jego zmianę. Wolę więc pojechać tam na wakacje niż na jesień do Dukata lub Argentytu, w końcu chyba w pobycie w sanatorium ważniejsza jest pogoda i możliwość spędzenia czasu nad morzem niż luksusy w pokoju. Czy ktoś jeszcze dostał taki termin? Jadę z 7letnimi bliźniakamismile
                • cheru.bine Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 16.06.14, 12:47
                  Hej smile ja również mam taki termin smile Będę z dwiema córkami ( 7 i 3 latka ) smile
                  • guziolka Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 16.06.14, 17:30
                    Kiedy składałyście wnioski i jak długo czekałyście?
                • lor-ak1 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 20.06.14, 16:12
                  witam właśnie wróciłam w tamtym tygodniu z cegielskiego jestem mega zadowolona fakt pokoje są do niczego ciasne małe a prysznice na korytarzach wc w pokoju ja byłam z dwóką małych dzieci sana orzez 3 tygodnie i sobie poradziłam jedzenie nam bardzo smakowało moje dzieci jadły wszystko zabiegi były po 3 na dziecko także ja do godz. 12 byłam po wszystkim potem czas wolny plaża czysta morze cudowne 3 minuty do morza personel miły uprzejmy pani z przedszkola także jak się oczekuje luksusu i hotelu 5 gwiazdkowego to trzeba nie startować do sanatorium przez NFZ tylko wykupić wczasy i nie narzekać u nas było 112 dzieci było 4 dyskoteki jazda konikami ogniski rejsy statkiem itp moje dzieci się świetnie bawiły z innymi a ja też odpoczęłam i fizycznie i psychicznie polecam
              • 0karola1980 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 04.06.14, 17:33
                Witam.
                W sanatorium nie jest źle. Pisałam na ogólnym forum jak było tam kiedy byłam kilka lat temu z córką. Ja też jadę w tym samym terminie z synem co pani. Szukam transportu bo to stanowi dla mnie największy problem, przynajmniej w tamtą stronę. Jadę z Legnicy. Jeśli byłaby możliwość zabrania się z Panią (ja i syn) to proszę o kontakt. mój tel. 66-33-30-696. Jeśli jedzie Pani z Wrocławia bądź innego miasta z Dolnego śląska to ja mogę do Pani dojechać. Pozdrawiam. Karolina
              • lor-ak1 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 20.06.14, 16:16
                witam właśnie wróciłam z dwójką dzieci jedzenie dobre ja byłam na parterze ale jeśli chcesz ciszę rano weż sobie piętro zabiegi po 3 na dziecko i 1 mama plaża czysta 3 minuty do morza ja mialam pogodę mega exra dla dzieci są dyskoteki bajki koniki rejsy itp pozdrawiam
            • dagoska Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 13.06.14, 09:50
              Witam,
              ma prośbę czy mogłaby Pani coś więcej napisać co było nie tak w Cegielskim.
              Podaje prywatnego maila dagoska@wp.pl.
              Z góry dziękuję
            • dagoska Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 13.06.14, 09:52
              Witam,
              ma prośbę czy mogłaby Pani coś więcej napisać co było nie tak w Cegielskim.
              Podaje prywatnego maila dagoska@wp.pl.
              Z góry dziękuję
              aagnes napisał:

> Wlasnie wrocilam z cegielskiego i uwazam ze to sanatorium to jeden wielki koszm
              > ar. jedyny i zasadniczy plus - morze w odleglosci 3 minut spacerkiem. jezeli ma
              > cie tam skierowanie to albo zamiencie na inne sanatorium albo modlcie sie o dos
              > konala pogode, ktora umozliwi spedzanie 100 % czasu na zewnatrz.
              >
              >
              >
        • iwonasek Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 04.06.14, 17:05
          Cześć ja też mam termin od 4 lipca, jade z synkiem z Opola i szukam kompanów do transportu lub - możliwości zabrania się z kimś. Iwona
          • anulahanula Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 09.06.14, 22:08
            JA jade z Katowic z córeczka ale myslę o podróży pociągiem. poszukuje kogos kto jedzie samochodem i wziąłby mi bagaż odpłatnie oczywiście. pozdrawiam hania
            • anulahanula Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 09.06.14, 22:08
              mój adres anulahanula@onet.pl
      • 0karola1980 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 02.06.14, 08:43
        Witam
        ja też jadę w tym terminie z synem z Legnicy (Dolny Śląsk). Byłam tam kilka lat temu z starszą córką. Warunki są skromne, ale nie jest źle. Ważne że dzieci jadą nad morze i będą miały możliwość spędzać czas na plaży i korzystać ze zdrowego klimatu. jedzenie jest przyzwoite, głodni nie chodziliśmy.
      • 0karola1980 Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 04.06.14, 17:41
        Witam ja jadę w tym terminie co pani z 3,5 letnim synem z Legnicy (Dolny Śląsk). Szukamy możliwości zabrania się w tamtą stronę, bo mam problem z transportem. Zawsze koszty podróży wyjdą taniej. Jeśli byłaby taka możliwość to proszę o kontakt mój tel. 66-33-30- 696 (mogę dojechać nap do Wrocławia ?)
        Jeśli chodzi o mnie to byłam w Cegielskim jakieś 7 lat temu z córką. z tego co czytam na forum to nic się tam nie zmieniło. co do noclegu dla męża to uważam, ze spokojnie może pani przenocować męża w swoim pokoju. ośrodek jest tak duży, ze nikt nie jest w stanie się doliczyć, ani też nikt nie sprawdzał po pokojach ile jest tam osób. na śniadanie i kolacje wyniesie coś pani dla męża ze stołówki a na obiad - myślę zę mąż nie pogardzi świeżą rybą na mieście.
        • iwonasek Re: Sanatorium Cegielski Dąbki-aktualne informacj 04.06.14, 18:15
          Witam
          ja też szukałam transportu nawet z Wrocławia, ale tamta firma jeździ 1 lipca, więc odpada. Moge jechać samochodem, razem jest raźniej, zawsze jest jeszcze jedna para oczu, która dopilnuje też dzieci.
          Jeśli nie znajdzie się ktoś kto poprowadzi, pojadę jako kierowca, damy radę, choć sama jeszcze nad morze nie jechałam. Bądźmy w kontakcie, mam na imię Iwona, nie mam męża.....
          tel 695684884
          • anulahanula Re: 4lipca-25lipca 09.06.14, 22:21
            ja wybieram sie z katowic. dajcie znac czy ktoś się jeszcze wybiera w tym terminie anulahanula@onet.pl
            • cheru.bine termin 27.07-17.08 16.06.14, 12:44
              Hejsmile Jedzie ktoś w tym terminie? Muszę przyznać, że mnie trochę podbudowałyście, jeśli chodzi o Cegielskiego.. W zeszłym roku byłam w Dukacie i byłam zachwycona. Najbardziej " lękam" się tych wspólnych pryszniców...
              • madzia5288 Re: termin 27.07-17.08 05.07.14, 00:21
                Witam!
                ja tez jade w tym terminie z lodzi, razem z 5 letnią coreczka. Także mam trochę obaw, ale myślę, że damy radę. A Ty skad jestes?
                • guziolka Re: termin 27.07-17.08 05.07.14, 23:34
                  Ja obecnie jestem w Dąbkach w Hutmenie. Cegielski faktycznie z zewnątrz nie ciekawie. Od mam które już były w Cegielskim wiem że da się przeżyć oprócz fatalnych warunków lokalowych reszta jest ok. Wspominają jednak sympatycznie. Jedzenie dobre lepsze niż u nas , zajęcia dla dzieci też spoko więc powodzenia.
                • ewela41 Re: termin 27.07-17.08 12.07.14, 23:53
                  Witam ,mam pytanie wyjeżdża Pani z dzieckiem do sanatorium 27.07-17.08 z NFZ Łódzkiego ,a kiedy składała Pani dokumenty????? Bo ja też jestem zNFZ łódzkiego i mam 100 numerek i zastanawiam na kiedy mogę dostać termin wyjazdu???? Pozdrawiam Ewelina
                • ewela41 Re: termin 27.07-17.08 16.07.14, 14:30

Odpowiedz. mam pytanie do "madzia5288"
                  Witam ,mam pytanie wyjeżdża Pani z dzieckiem do sanatorium 27.07-17.08 z NFZ Łódzkiego ,a kiedy składała Pani dokumenty????? Bo ja też jestem zNFZ łódzkiego i mam 100 numerek i zastanawiam na kiedy mogę dostać termin wyjazdu???? Pozdrawiam Ewelina
                  • jan333 Re: termin 27.07-17.08 17.07.14, 20:05
                    Witam,mam pytanie z tego co tu zerkam widzę po datach,że prawie 1,5m.ca przed wyjazdem znacie terminy turnusów...jak to wygląda w praktyce?w piśmie jakim dostałam było napisane,że na 2tyg przed wyjazdem zostanę poinformowana o tym gdzie i kiedy jadę.
                    Jestem na chwilę obecną 125na liście(NFZ oddz.mazowiecki) i szczerze nie mogę się doczekać..tylko nie wiem czy we wrześniu uda nam się wyjechać?
                    • ewela41 Re: termin 27.07-17.08 17.07.14, 23:49
                      do jan333
                      Witam, mnie tez to interesuje ,ale nikt tu się nie odzywa ,każdy milczy i nic nie można się dowiedzieć .My jesteśmy 98 na liście na ta chwilę. Kiedy dostałam pismo czyli 8 maja byliśmy 212 na liście ,dzisiaj jesteśmy 98,jeśli kolejka będzie tak szła jak do tej pory to myślę ,że ok połowy września byłby wyjazd.Ale słyszałam ,że we wakacje kolejka trochę spowalnia ,ale czy to prawda to nie mam pojęcia .W ogóle o niczym nie mam pojęcia bo to mój pierwszy wyjazd do sanatorium. (NFZ łódź) .Pozdrawiam
                      • jan333 Re: termin 27.07-17.08 18.07.14, 09:17
                        Ewela,dzięki za info.
                        A jakie pismo dostałaś 8maja,ja jedyne jakie mam to z nfz po miesiącu jak złożyłam papiery,z informacją że jesteśmy 650na liście...szczerze powiem,że w pewnym momencie zapomniałam o sanatorium bo 650miejsce to bylo dla mnie coś abstrakcyjnegosmilejedziemy pierwszy raz.Papiery do nfz złożyłam w pierwszej połowie marca,jadę z 4,5letnimi bliźniaki jak się udasmile
                        • ewela41 Re: termin 27.07-17.08 18.07.14, 12:55
                          No hej ,właśnie to samo pismo które Ty dostałeś po miesiącu od wysłania dokumentów.A więc tak ,dokumenty wysłałam w kwietniu,a odpowiedź dostałam 8maja z Nfz ,że zakwalifikowaliśmy się na sanatorium i jesteśmy 212 na liście no i nr który można śledzić w internecie,no i że ok 14 dni przed wyjazdem poinformują gdzie i kiedy należ się wstawić na pobyt w sanatorium,no i ,że okres oczekiwania to ok 8msc.Ale wyglada na to ,że pojedziemy dużo wcześniej bo na tą chwilę minęło raptem 2mcs i 10dni a my jesteśmy 98 w kolejce. No i widzę też po opisach ludzi na forum ,że nfz informuje ich wcześniej przed wyjazdem...ja też jadę pierwszy raz z 4,5letnim synkiemsmile Pozdrawiamsmile
                          • jan333 Re: termin 27.07-17.08 18.07.14, 17:43
                            No to są jeszcze jakieś sensowne ilości liczbowe,ja dostałam pismo że jesteśmy 650w kolejce,na chwilę obecną jest to 125miejsce. W piśmie dostałam informację,że okres oczekiwania to ok 6m.cy.Moje prywatne obliczenia nic nie dają..he he..od początku lipca do 17lipca zeszło z kolejki 70osób..w zeszłym tyg np ok 36miejsc ale w tym tyg już tylko 5miejsc..sprawdzam intensywnie bo w sumie też pewne sprawy muszę pozałatwiać przed wyjazdem i najważniejsze to uzgodnienia w pracy..dlatego wolałabym znać mniej więcej termin...wiem,że przysługuje mi 3tyg zwolnienia na opiekę,ale też chcę wcześniej poinformować mojego pracodawce. No zobaczymy..szczerze nie mogę się doczekaćsmilepowodzenia
                            • jan333 Re: termin 27.07-17.08 18.07.14, 17:51
                              w internecie pojawiły się już jakieś wpisy na forum dot.turnusu do 4wrzesnia...kurczę coś czuję że nie pojedziemy nawet we wrześniu uncertain
                              • ewela41 Re: termin 27.07-17.08 18.07.14, 18:09
                                No właśnie też mam takie wrażenie,obym się myliła.Wrzesień...mi tez najbardziej pasował by wrzesień.Też chcę wziąć opieką na wyjazd.Lekarze nie bardzo chcą wypisywać opiekę,ale dzwoniłam do ZUS-u i zostałam poinformowana ,że jeśli nie wykorzystałam tych 60 dni które mogę wziąć w ciągu roku ,to mogę jechać w ramach tych dni i lekarz powinien wypisać opiekę,a nie robić problemy. Pozdrawiam i miłego popołudnia.
                                • guziolka Re: termin 27.07-17.08 20.07.14, 21:53
                                  Witam.
                                  Ja byłam teraz tak jak pisałam w Hutmenie. Opieka praktycznie się nie należy ale to zależy od lekarza rodzinnego mnie powiedział że może mi dać max 15 dni ale co najmniej 2 dni muszą przypadać przed terminem sanatorium. Jeśli chodzi o nr w kolejce miałam 398 ale ktoś mi doradził żeby dzwonić do NFZ i pytać o zwroty. I tak też dostałam w sumie nawet pani w NFZ powiedziała mi że to trzeba samemu dzwonić i pytać. Mnie się udało ale praktycznie miałam tydzień tylko na dogranie wszystkiego nawet skierowania do domu nie dostałam tylko szło od razu do sanatorium. Więc może popytajcie o te zwroty. Bo szczerze mówiąc nie wiem co tam robić w październiku czy listopadzie?
                                  • 7agusia76 Re: termin 27.07-17.08 07.09.14, 00:32
                                    hej tu Aga, czy ktoś ma termin na 11.09-02.10.2014r, jadę z synkiem ma prawie 5 lat do Dąbek Cegielski górne drogi oddechowe, na wyznaczenie terminu czekałam bardzo krótko około 2 tygodni(złożyłam pod koniec czerwca odpowiedź około 15 lipca )pozdrawiam
                                    • niuncia841 Re: termin 11.09-2.10.2014 07.09.14, 21:26
                                      Hej Ja jadę do Cegielskiego w tym samym terminie co Ty z 4 letnią córeczkąsmileMoże się spotkamysmile
                            • ewela41 Re: termin 27.07-17.08 18.07.14, 18:12
                              Jan333 a z jakim schorzeniem są Twoje dzieciaki? bo mój synek astma oskrzelowa i alergiczny nieżyt nosa.
                              • jan333 Re: termin 27.07-17.08 18.07.14, 18:34
                                zap.dolnych dróg oddechowych..niestety wieczne anginy,zap.oskrzeli,zatoki.... i non stop przeziębione,tylko że u nas każdy katar kończy się zap.oskrzeli...i wiecznie antybiotyki...już wypróbowaliśmy wszystko aby było lepiejuncertain
                                Teraz synek jest chory na zap.płuc a tydz wcześniej miał anginę.Masakra jakaś..córka też choruję,ale wydaję mi się że jest bardziej odporna.Ja dostałam skierowanie na dwójkę dzieci..
                                Ech najgorsze jest to czekanie z sanatorium i wielka niewiadoma..uncertain miłego weekendu jak się Pani czegoś nowego dowie proszę pisaćsmile
                                • ewela41 Re: termin 27.07-17.08 18.07.14, 19:38
                                  Dziękuję ,ale raczej do miłych należał nie będzie,właśnie wróciliśmy od lekarza,od wczoraj nie mogę zbić synkowi temperatury no i okazało się...angina,tylko zastanawia mnie to jak to się stało bo od tygodnia jest na antybiotykach bo miał zapalenie płuc ,no i miało już być prawie dobrze to od wczoraj ta gorączka i dalej opieka i znowu weekend w domu z chorowitkiem.
                                  Ale w piśmie z nfz też jest napisane dolne drogi oddechowe.
                                  Już nie marudzę ,uciekam...wszystkiego dobrego..
                                  • ewela41 Re: termin 27.07-17.08 23.07.14, 13:45
                                    Do jan333.
                                    Witam, u mnie kolejka przystopowała,pewno tak będzie przez wakacje,myślę ,że niema co liczyć na wrzesień.....może październik......Pozdrawiam
                                    • jan333 Re: termin 27.07-17.08 23.07.14, 19:49
                                      Witam,niestety u mnie tak samo..szkoda...ja daje sobie czas do polowy sierpnia inaczej muszę coś kombinować ja wiem,że to sanatorium ale z drugiej strony to też są wakacje a nie pojadę nad morze w listopadzie jak nie będzie nawet fajnej pogody na spacer z dziećmi i tak 3tyg..wydam kasę na siedzenie w murach sanatorium...szkoda...wolałabym już wyjechać zimą...No nie wiem jestem trochę rozgoryczona tym,że to tyle trwa..nie wiem już przeszliśmy w sumie ponad 520 miejsc w kolejce także czekam smile ps.niech Pani pisze jak coś na emaila jan333@gazeta.pl
                                      • jan333 Re: termin 27.07-17.08 25.07.14, 06:53
                                        w ten weekend kończy się i zaczyna turnus więc pewnie kolejka ruszy
                                        • dagoska Re: termin 27.07-17.08 05.08.14, 10:44
                                          Witam,
                                          do jan333 też jestem z mazowieckiego i składałam wniosek na początku marca.
                                          Na dzień dzisiejszy jestem 54 a wczoraj dzwoniłam do NFZ i sympatyczna Pani poformowała mnie że marcowe wnioski będą rozpisywane przez najbliższe dwa tygodnie.
                                          Jednym słowem jest szansa na przełom września i października.
                                          • ewela41 Re: termin 27.07-17.08 19.08.14, 15:08
                                            Witam ,do dagoska.I co dostało Pani juz z NFZ powiadomienie o wyjeżdzie??? Pozdrawiam Ewelina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka