Dodaj do ulubionych

ciąża, dobry ortopeda Warszawa

22.10.12, 00:39
Dziewczyny
szukam lekarza ortopedy w Warszawie który poważnie podejdzie do moich problemów, podobno - tak powiedził mi mój gin czesto zdaza się że lekarze tej specjalności nie są "zbyt zainteresowni" pacjentkami w ciąży, chyba uzająć że z ciażą naturalnie wiażą się pewne dolegliwości .

Obecnie jestem w 7. miesiącu smile, niestety nasiliły mi sie strasznie rózne dolegliwości, w mojej ocenie pochodzące od ktręgosłupa. Wiem że większość z nas dręczą róznego rodzaju bóle pleców, nóg itp ale je nie jestem w stanie wieczorami chodzić. Od niedawna jestem na zwolnieniu ale dużo to nie zmieniło. Najczęsciej leżę bo osiagnięcie pozycji wyprostowanej jest brardzo dużym wyzwaniem, tracę czucie w rękach, nogach. Czuję się fatalnie fizycznie ale też wpływa na samopoczucie psychiczne - nie jestem w stanie nic robić.

Czy Miałyscie/Macie może podobne problemy? jak sobie z nimi poradziłyście/radzicie? zaczynam sie martwić o poród, czy dam radę.

pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Witaj w klubie 22.10.12, 09:31
      Tak prosze Pani. To naprawde super czeste. 1: 5 Jestem w 7 miesiacu i przez dobry miesiac lazilam jak totalny paralityk z rwa kulszowa i kazdy krok powodowal bol. Normalnie jak z filmu Night of Living Dead ))) Pracuje przez to z domu, bo na szczescie w moi zawodzie sie da. Po miesiacu jest znaczna poprawa ale przez ten miesiac jedyne wycieczki byly do toalety. Teraz to luksus bo da sie lazic po domu ( jak kaczka ale lazic he he)

Tak sie sklada ze moja matka jest neurologiem i mowi ze przypadlosci zwiazane z kregoslupem w ciazy to jeden z popularnych gatunkow pacjentek jakie do niej przychodza. Ucisk ciezaru ciazy na jakis konkretny nerw itp powoduje takie sytuacje, sprzyja temu oczywiscie tez dodatkowe pare kg i jakies tam przeszle dyskopatie. Sa kobiety jakie maja to 1 trymestru. A niektore tak ze praktycznie sa unieruchomione.

Mi pomogla fizjoterapia i taki pas jaki dali mi fizjoterapeuci jaki sciska biodra pod brzuszkiem. Spij z poduszka miedzy nogami i stopami. Pomagaja tez masaze np elektrycznymi masazerami z funkcja rozgrzewania. Takze masci rozgrzewajace ale nie Voltaren czy inne "dla sportowcow" ( szkodza dzidziusiowi) a raczej te naturalne, ziolowo kamforowe etc.

Ostatni trymestr jest najtrudniejszy bo dzidzius pcha sie na rozmaite narzady.
    • princesswhitewolf Re: ciąża, dobry ortopeda Warszawa 22.10.12, 09:34
      szukam lekarza ortopedy w Warszawie który poważnie podejdzie do moich problemów

Wiesz nawet jesli powaznie podejdzie to niestety w trakcie ciazy leczenie praktycznie niemozliwe i ograniczone, a tak sie maja sprawy ze w 99% po ciazy dolegliwosci przechodza.

Tu gdzie mieszkam w UK w szpitalu jest caly sztab fizjoterapeutow ciazowych jacy jedynie moga poradzic co i jak, ale nikt nie ma panaceum na te dolegliwosci bo nie mozna brac lekarstw.

Kolezankom z fizjo grupy pomogla tez akupresura i chiropraktyka<= pomysl o tym
      • gosiaczek-59 Re: ciąża, dobry ortopeda Warszawa 24.10.12, 11:54
        pozmiane.pl/Osteopatia__123
        W tym ośrodku osteopata prowadzi terapię kobiet w ciąży. To skuteczna metoda i bez szkody dla rosnącego dzieciątka i mamy.
    • oolge Re: ciąża, dobry ortopeda Warszawa 24.10.12, 20:48
      Dziekuję za Wasze wpisy. Rozumiem że to typowa przypadłość ciażowa, tylko że pomimo że się max. oszczędzam, praktycznie tylko leżę, bo nie daję rady chodzić, śpię "przepisowo" - na lewym boku z podudszką (i to już od 7 tc, bo mi sam organizm taką pozycję już wówczas wymusił) boli mnie naprawdę strasznie, wieczorami płaczę z bólu a naprawdę nie jestem osobą bardzo wrażliwą ból, robi mi się aż słabo, tracę czucie w nogach.
      Odnośnie wagi, jestem na początku 7 mc, przybyło 6 kg i to tylko na brzuchu (moze to jest przyczyna) - i mało i dużo bo jestem osobą raczej niską.
      Chcę chociaż poszukać pomocy, nawet mój gin powiedział ze tego typu przypadłości bardzo trudno leczyć w czasie ciąży ale nie należy w żadnym wypadku po prostu "pogodzić sie" że ma boleć ale poszukać dobrego lekarza - co waśnie czynię, mając nadzieję na podpowiedzi osób które miały podobne problemy.
      Wiem ze wiele dziwczyn ma duzo gorzej, muszą lezeć. U mnie zagrożenia ze strony ginekologicznej nie ma, a zatem nie odpowiada mi stytacja unieruchomienia z dość dla mnie nieznanych przyczyn.
      Jak sobie pomyśle że oprócz bólu porodowego ma mi jeszcze dojść ten, to wątpie bym to wytrzymała, a je naprawdę nie jestem panikarą.
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka