Dodaj do ulubionych

Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku

24.05.13, 10:30
Witam, postanowiłam podzielić się z wami moimi doświadczeniami dotyczącymi amniopunkcji, chodzi mi głównie o stronę organizacyjno-administracyjną, jako że droga do celu jest kręta i najeżona licznymi niespodziankami. Otóż jeżeli leczycie się prywatnie, spełniacie kryteria i chcecie przeprowadzić amniopunkcję na NFZ, to musicie wiedzieć, że w Warszawie skierowanie wydaje Instytut Psychiatrii i Neurologii, należy udać się do Poradni Genetycznej w pokoju 205 tamże, gdzie pani wypyta was o wiele, czasem dziwnych rzeczy i wypełni kilkustronicową płachtę, należy mieć: oznaczenie grupy krwi oraz skierowanie do Poradni Genetycznej od swojego gina, a także dotychczasowe badania usg. Niby musi być od państwowego, ale przyjmują również z gabinetów prywatnych (ja takie miałam). Następnie z ową płachtą przechodzi się do pokoju obok, gdzie odbywa się rozmowę z lekarzem genetykiem. Jest to w gruncie rzeczy rozmowa o niczym, ale lekarz podpisuje i podpieczętowuje skierowanie na amniopunkcję do jednego z trzech wybranych przez was szpitali (Bielański, Orłowskiego i jeszcze jeden, ale nie wiem który).
A i ważna rzecz: ja miałam już wcześniej, na wizycie prywatnej wyznaczoną datę amniopunkcji w szpitalu, musicie najpierw w wybranym przez was szpitalu umówić się na amniopunkcję, bo w Instytucie Psychiatrii dostajecie skierowanie na konkretny dzień.
Z tym skierowaniem od genetyka przyjeżdżacie rano w umówionym dniu do szpitala (ja byłam w szpitalu Orłowskiego, pokój 33 w przychodni). Musicie mieć znowu przy sobie oznaczenie grupy krwi. Rejestrujecie się i czekacie: radzę wyposażyć się w jakąś lekturę i uzbroić w cierpliwość, bo to trwa. W końcu radosny, a zarazem pełen stresu moment: nadeszła wasza kolej, wchodzicie, pokazujecie papiery, kładziecie się, robią USG, pobierają, co muszą, czekacie na opis USG, wychodzicie i KONIEC! Teraz tylko (albo aż) czekanie na wynik: ok. 4 tygodni, lecz w praktyce 6.
Oczywiście możecie mieć skierowanie na amniopunkcję wystawioną przez lekarza ginekologa, ale wtedy czeka was jechanie z pobranym płynem owodniowym na Sobieskiego i wszystko to, co opisałam wcześniej: rejestracja, płachta i rozmowa z genetykiem, który was poinformuje co was czeka na amniopunkcji, którą właśnie przeszłyście.
Skierowanie z IPiN daje to, że próbkę zabierają sobie sami i już nigdzie nie trzeba jechać.
Chyba nic nie pominęłam, ale jeśli tak, to uzupełniajcie ten wywód smile
Obserwuj wątek
    • ishtar Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 24.05.13, 12:28
      Ja miałam skierowanie na amnio od gina z Medicoveru. Przy USG na prywatnej wizycie u dr. Roszkowskiego umówiłam się od razu z nim na amnio w Orłowskim na konkretną datę. Zaraz po pobraniu dostałam skierowanie do Genetyki na Sobieskiego, gdzie od razu pojechałam z papierami. Tamże odbyłam rozmowę z genetykiem etc. Jeżeli można coś poradzić - trzeba do nich wydzwaniać non stop. Mnie spławiali przez 5 tygodni, a czasu było co raz mniej.... Z rozmowy z Roszkowskim wiem też, że można zapłacić ok 400-500 PLN, żeby mieć wynik po 3/5 dniach. Bardzo żałuję, że nie wiedziałam tego wcześniej.
    • milka_jogurtowa Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 24.05.13, 12:37
      Fajny post, dla mnie dziwne jest to własnoręczne wożenie swoich próbek po całym mieście, czy ten materiał nie musi być jakos odpowiednio przechowywany? Bałabym się że to moze miec wplyw na wyniki.
    • schere Amniopunkcję na NFZ 24.05.13, 13:57
      zrobiłam w prywatnej przychodni - mają kontrakt z NFZ. Skierowanie było od "państwowego" lekarza z rejonowej przychodni (wydane bez żadnego proszenia).
      Poszło to szybko, sprawnie, bezboleśnie i bezkosztowo ale faktem jest, że zupełnie niezrozumiałe są te konieczne pogawędki z genetykiem.
      W każdym razie po 4 baaardzo nerwowych tygodniach przeczytałam najpiękniejsze zdanie "kariotyp prawidłowy (..)". Czego wszystkim paniom w podobnej sytuacji życzę.
    • joanna772 Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 24.05.13, 14:00
      Ja też byłam na USG u Roszkowskiego na Finlandzkiej i tam mi wyznaczył datę, ale poza tym nic więcej nie powiedział, więc resztę musiałam sobie sama wyszperać. Oczywiście można zrobić to w odwrotnej kolejności, tzn. genetyka na koniec, ale wożenie tej pobranej próbki w torebce z Czerniakowskiej albo nawet z Bielan na Sobieskiego należy do raczej średnich przyjemności, stąd mój post smile. Dziewczyny czekające ze mną przed gabinetem na Czerniakowskiej, które właśnie tam dowiadywały się o konieczności pofatygowania się na Sobieskiego, szczęśliwe nie były.
      Jeśli chodzi o wynik, to z tego, co mówił genetyk, ryzyko trisomii jest znane szybko (po ok 48 h), ale inne aberracje chromosomalne (a badają pod kątem ok. 40) potrzebują więcej czasu na ujawnienie się, dlatego badają płyn owodniowy przez 3 tygodnie. Więc faktycznie, jeśli komuś zależy tylko na wykluczeniu trisomii, niech dzwoni szybciej.
      Co do jakości takiej próbki: również mam wątpliwości co do jej jakości, dodam tylko, że IPiN zabiera te próbki tylko we wtorki i środy, więc nawet skierowanie od nich nic nie pomoże w pozostałe dni. Oto polska rzeczywistość smile
      • leesha IMID 24.05.13, 15:52
        Tu jest prościej.
        Należy umówić się do poradni genetycznej. W wyznaczonym dniu najpierw rejestracja ogólna, potem idzie się do poradni, tam następuje bardziej szczegółowa rejestracja, następnie rozmowa z genetykiem. Potem od razu idzie się na amniopunkcję. A na koniec rejestracja na izbie przyjęć w szpitaluwink.
        Amniopunkcję wykonuje dr Dariusz Pietrasik, potrzebne jest skierowanie od lekarza POZ, kopia usg, oznaczenie grupy krwi.
        Całość zajmuje ok. 3 godzin. Wyniki są podobno po 3-4 tygodniach. Jeżeli niepomyślne kontaktują się sami, jeżeli ok wyniki wysyłane są pocztą na wskazany adres. Proszą o poinformowanie o dalszym przebiegu ciąży.
    • orange10 Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 01.06.13, 19:14
      Witam Was,

W czwartek (tj. 30.05) minęły równo 3 tygodnie od amniopunkcji wykonanej w szpitalu na czerniakowskiej.
      Proszę Was o info, kiedy najwcześniej dzwonią z Sobieskiego ze złymi informacjami nt. nieprawidłowego kariotypu ?
      Jestem w ogromnym lęku sad
      Dajcie znać proszę.
      • spinka1978 Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 01.06.13, 21:32
        Czy sami dzwonią to nie wiem , ale ja na Twoim miejscu od poniedziałku bombardowałabym telefonami z prośbą o informację.
        • ishtar Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 03.06.13, 11:23
          Do mnie nie dzwonili. Gdybym ich nie atakowała przez 2 tygodnie, nic bym nie wiedziała.
          • marlenag30 Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 03.06.13, 12:42
            a coś powiedzieli co dalej z takimi wynikami? ja jestem pozostawiona sama sobie, kazdy w ssoku bo usg wychodzi dobrze a kariotyp zle, jak to okreslili zagadka
            • ishtar Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 03.06.13, 12:47
              Znaczy decyzja generalnie zależy od Ciebie, ale genetyk mówi, że zgodnie z prawem jest możliwość terminacji i wystawia skierowanie do szpitala, z reguły do tego, w którym robiono amnio.
    • nalod Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 06.06.13, 18:13
      niestety mnie też to czeka.
      Jak na razie muszę się dodzwonić do instytutu i najpierw umówić się na tą konsultację.
      Cały czas jestem dobrej myśli.

https://www.suwaczki.com/tickers/85990tc710w4ujgy.png
      https://www.suwaczki.com/tickers/l22ntv73tdijmbqb.png
      • mama_amelii Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 07.06.13, 07:19
        Ja nie jestem z Warszawy,ale amniopunkcję robiłam w Bialymstoku.Wszystko szybko i sprawnie,a z wynikiem zadzwoniono do mnie po 2 tyg(strasznie się wystraszyłam,bo naczytałam się w necie,że jak tak szybko dzwonią to nie ma ratunku).Mój synek za kilka dni kończy 3 m-ce.Pomimo Nt 4,6 mm,wszystkich możliwych badaniach genetycznych,echu serca jest zdrów jak rydzsmile
        W mniejszych miastach czeka się krócej,a specjaliści też są dobrzy.
    • orange10 Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 06.06.13, 22:42
      Nalod, powiedz proszę, jak długo czekalas na negatywne wyniki z amnio ?
      Po jakim czasie do Ciebie zadzwonili ? Robiłas na Sobieskiego ?
      Zamierzasz terminować ciaze ?

Sciskam Cie mocno.
      • mama_amelii orange 07.06.13, 07:16
        Z tego co wyczytałam to nalod jest w 13 tyg,jest dobrej myśli i dopiero czeka ją amniopunkcja,a ty ją pytasz o terminację?
      • nalod Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 07.06.13, 15:21
        na razie czeka mnie amnio.
        Zapisano mnie na 26.06 do szpitala bielańskiego

• spinka1978 Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 07.06.13, 15:45
          nalod napisał(a):

> na razie czeka mnie amnio.
          > Zapisano mnie na 26.06 do szpitala bielańskiego
          >
          > https://www.suwaczki.com/tickers/85990tc710w4
> ujgy.png

Jak już będziesz w gabinecie , zapytaj czy amnio może być wykonana metodą MLPA , ja miałam robioną tą metodą i na wynik czekałam 5 dni ,niestety nie jest ona refundowana z NFZ i kosztuje 450 zł ale uwierz mi że warto.
          • nalod Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 07.06.13, 18:47
            no właśnie zależy mi na szybszym wyniku, ale obawiam się,że u nich nie można tego przyśpieszyć za opłatą. Ale zapytam.

• spinka1978 Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 07.06.13, 19:35
              nalod napisał(a):

> no właśnie zależy mi na szybszym wyniku, ale obawiam się,że u nich nie można te
              > go przyśpieszyć za opłatą. Ale zapytam.
              >

Ja miałam amnio robioną na Czerniakowskiej a i tak musiałam jechać na Sobieskiego i tam wypełniać dokumenty i tam też odbierałam wyniki , nie wiem jak jest w Bielańskim ale warto zadzwonić do szpitala i zapytać czy jest możliwość wykonania tą metodą.
    • joszka30 IMiDz 07.06.13, 09:23
      Zdecydowanie polecam to miejsce.
      Najszybciej sa wyniki. oficjalny czas oczekiwania to zdaje się ok 3 tygodni, aj wyniki mailam juz po 17 dniach. i to w trybie normalnym, zadnych dopłat. Ale to tez zależy od kolejki i do tego jak idzie hodowla.
      trzeba miec skierowanie od gina. idzie się najpierw z tym do poradnii genetycznej- taki wysoki niebieski budynem. Poradnia na parterze. Trzeba zacząc od rejestracji, tam poz ałozeniu kary idzie się do poradni. uwaga jest zmyłka, bo za drzwiamiz korytarza,gdzie wydaje się,ze wchodzi się go gabinetu, wchodzi sie na drugi- wewnętrzny korytarz. tam kontak z pania rejestratorką poradnii genetycznej. Czekania na lekarza. rozmowa z rozrysowywaniem histrii rodzinnej, czy kous cos tam się działo. Potem skierowanie an porbanie. Pobranie jest w innym budynku- tam gdzie jest porodówka.
      pan doktor Pietrasik (?) miły, kontaktowy, gadatliwy. Po pobraniu zostaje sie ok godziny? na terenie budynku, kto ma dostac- dostaje zastrzyk z anyglobuliną. Po kilku dniach przychodzi się na kontrolne USG.
      Potem zaklina się Boga i los, modli za wszytskie czasy w oczekiwaniu an wyniki. mozna dowiadywac się telefonicznie. jesli cos jest nie tak- sami dzwonią. U mnie tak było. jesli jest ok, koniec przygodny, jesli nie- kolejna rozmowa z genetykiem.
      • sanciasancia Re: IMiDz 12.09.13, 00:32
        > Zdecydowanie polecam to miejsce.
        Ja niezdecydowanie, bo miałam kontakt z lekarzami i personelem z IMiDu i IPiNu i ci pierwsi są zdecydowanie chamowaci, ale IMiD daje gwarancję szybszego wyniku (i jest daleko mniej oblężony).
    • joszka30 Mulimed 07.06.13, 09:39
      o miejsce tez polecam.
      multimed.pl/badania-prenatalne.html
      Wszytsko an NFZ, jesli są wskazania. Skierowanie moze być tez od lekarza prytwanego, tylko musza byc podane wskazania do badań. ja tam robilam też na NFZ USG u świetnej specjalistki: Renaty Jaczyńskiej.Ona na codzień pracuje w IMiDz, jest specjalistką wad płodu, wiec jak ona obejrzy baby, to już nie przeoczy. Mi np. liczyła paliczki w paluszkach.. swietna specjalistka+ super sprzęt. mzoan nagrac na płytke.
      I wszytsko w ramach NFZ.
      O ile mi wiadomo materiaał z amniopunkcji stamtą wysyłaja do Łodzi. Tez trochę się czeka, ale mozna wykupić FISHA. Koszt 900 zł? No i nie trzeba jeżdzic po mieście z materiałem..
    • nalod jakie zalecenia po amnio? 07.06.13, 18:49
      do dziewczyn które miały amnio.
      Czy po zabiegu są jakieś zalecenia typu leżeć, nie dźwigać około 2 dni itp??

• spinka1978 Re: jakie zalecenia po amnio? 07.06.13, 19:38
        nalod napisał(a):

> do dziewczyn które miały amnio.
        > Czy po zabiegu są jakieś zalecenia typu leżeć, nie dźwigać około 2 dni itp??
        >
        > https://www.suwaczki.com/tickers/85990tc710w4
> ujgy.png

Nie dźwigać i nie forsować się, ja dla bezpieczeństwa przez 3 dni unikałam większego wysiłku.
        • mama_amelii Re: jakie zalecenia po amnio? 08.06.13, 08:46
          Ja polegiwalam 3 dni,plus nospa.Ogólnie lekarze mówią,że jak ma się coś stac to i lezenie plackiem nie pomoże(na pewno lepiej polezeć,nie dźwigać itp).Zagrożenie występuje do ok 2 tyg.
    • catala Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 14.08.13, 16:57
      Ja miałam amniopunkcję w Bielańskim, oczywiście po uprzedniej wizycie w Instytucie Psychiatrii na Sobieskiego. Na Sobieskiego na wizytę czekałam ok. 2 tygodni (wymagane skierowanie - lekarz NIE musi mieć kontraktu z NFZ), a termin amniopunkcji do Bielańskiego wyznaczyli mi na następny dzień. Po amnio dostałam zalecenia, by odpoczywać przez 2-3 dni.
      Podobno na Sobieskiego najlepiej badają kariotyp, bo biorą pobraną próbkę dzielą na 2 części i dają do oceny 2 niezależnym genetykom. Niestety, standardowy czas oczekiwania to 4 tygodnie, przy czym zostałam poinformowana, że ze względu na dużą ilość chętnych, wyniki dostanę najwcześniej po 5 tygodniach. Dlatego zdecydowałam się na dodatkowo płatny test MLPA, który wykrywa 5 najczęściej występujących wad płodu (koszt 450 PLN).
      Ogromny minus dla Sobieskiego za praktycznie brak możliwości dodzwonienia się tam.
      • nalod Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 25.08.13, 21:21
        ja nigdy nie miałam problemu z dodzwonieniem się do nich.

• bittersweetpraline Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 05.09.17, 15:00
      Uzupełniam wątek o bardziej aktualny opis. W tym przypadku piszę o szpitalu IMID na Kasprzaka w Warszawie.
      Właśnie wróciłam z zabiegu i postanowiłam opisać co i jak w tym szpitalu się odbywa. Sama szukałam tych informacji i za wiele w sieci nie było - może to komuś pomoże przejść sprawnie i jak najszybciej przez całą procedurę.

1) Potrzebujesz skierowania na amniopunkcje od ginekologa (ja miałam z Luxmedu, więc chyba nie musi być to skierowanie "państwowe", ale nie wiem). Poza tym weź ze sobą koniecznie opis innych badań, jakie były wykonywane (Pappa, NIFTY, USG, ect.) + oryginał grupy krwi. Uwaga, dobrze mieć ksero tych badań, bo i tak trzeba będzie je skserować dla poradni genetycznej.
      2) Dzwonisz do rejestracji na Kasprzaka, zapisujesz się (telefon na ich stronie). Ja zapisałam się z piątku na poniedziałek, więc bardzo szybki termin.
      3) We wskazanym dniu zgłaszasz się do rejestracji ogólnej, budynek A, wejście B. Pobierasz numerek i czekasz. Rejestracja jest czynna od 7.30 jednak radzę być wcześniej, nawet o 7, bo o 7.30 jest już ok. 20-30 osób w kolejce. Idzie sprawnie, bo przyjmują panie w 3-4 okienkach.
      4) Po rejestracji wysyłają do poradni genetycznej (budynek ten sam, A, 1 piętro, sala 144). No i tu - niespodzianka! - kolejna rejestracja (jeśli nie masz karty w przeszłości założonej w tej poradni). Jest prawdziwy sajgon i chaos, kolejny stos papierów do wypełnienia, kolejka (tym razem bez numerków), mało miejsca i mało tlenu. wink Tu należy bardzo swojej kolejki pilnować, bo cwaniaków, którzy chcą się wcisnąć nie brakuje. I zdecydowanie należy się uzbroić w cierpliwość, gdyż tu w maleńkiej rejestracji obsługuje tylko jedna pani.
      5) Po rejestracji w poradni genetycznej lekarz genetyk wywołuje na wizytę. Lekarzy przyjmujących jest kilku. Lekarz może próbować nieco odwodzić od amniopunkcji - wystarczy powiedzieć, że jest się zdecydowanym na 100%. Otrzymacie skierowanie na amniopunkcję, z którym idziecie... To zależy! Jeśli chcecie szybki wynik FISH (ok. 3 dni)- to do kasy. Jeśli standardowy wynik (po 17 dniach) - to kasę pomijacie.
      6) Szybki wynik FISH kosztuje obecnie 650zł. Należy pójść do kasy, która znajduje się w budynku B obok izby przyjęć i opłacić badanie. Można płacić kartą.
      7) Kolejny budynek to pawilon 10, ginekologia i położnictwo. Tam należy udać się do... rejestracji! smile Kolejki może nawet nie będzie, jeśli będziecie miały takie szczęście jak ja.
      8) Po rejestracji - czeka was najdłuższe oczekiwanie, na sam zabieg, pod gabinetem numer 2 (tuż obok rejestracji).

Zabieg nie boli wcale, w każdym razie mniej niż pobranie krwi. Jest tylko takie... uczucie przebijania. Ale to nie ból. I trwa krócej niż pobranie krwi, jeśli wszystko idzie dobrze. Samego zabiegu nie ma się co obawiać. Na koniec dostaje się kartkę z opisem zabiegu i zaleceniami. Zalecenia:
      - posiedzieć przez pół godz. przed gabinetem, zrelaksować się i odpocząć
      - polegiwać przez 3 kolejne dni ("kanapowy tryb życia")
      - nie pracować przez tydzień, nie dźwigać, nie chodzić na zakupy, nie współżyć
      - zgłosić się na USG za 2 dni do 1 tygodnia, albo do IMID albo do swojego lekarza prowadzącego w celu sprawdzenia czy nie ma komplikacji po amniopunkcji

Uwaga, mimo że zalecane jest leżenie w IMID zwolnienia lekarskiego nie dostaniecie! Należy się po nie udać do lekarza prowadzącego ciążę. (Słyszałam, że lekarz rodzinny też takowe wyda.) Trudno jednak jednocześnie leżeć i się udać po zwolnienie... Hmmm. No tak w każdym razie to wygląda.

W sumie spędziłam w IMID prawie 5 godzin, od 7 z minutami do 12. A byłam jedną z pierwszych osób do rejestracji - na takie lub dłuższe oczekiwanie należy się nastawić. Weźcie wodę i kanapki! Serio! smile

Personel w szpitalu jest miły. Na tyle, na ile miły być może przy takim "obłożeniu" i przy takiej ilości pacjentów. Mają tam tabakę, nie da się ukryć. Generalnie - złego słowa nie mogę powiedzieć na to, jak zostałam potraktowana przez lekarzy i personel.

Nie zdecydowałam się na amniopunkcję w Szpitalu Orłowskiego ze względu na:
      - dłuższy czas oczekiwania na wynik (4-5 tyg.)
      - konieczność wizyty dodatkowo w poradni genetycznej na Sobieskiego (a w IMID wszystko jest na miejscu)

Mam nadzieję, że ten opis okaże się pomocny.
      • majka995 Re: Amniopunkcja w Warszawie - krok po kroku 07.12.17, 22:27
        Ja robiłam amniopunkcje w szpitalu Orłowskiego. Na wizyte do Instytutu na Sobieskiego byłam na godz. 8.30 a po 11 juz byłam po amniopunkcji. Na wynik czekałam równe 14 dni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka