Dodaj do ulubionych

Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańku?

27.09.04, 13:06
Dziewczyny, mam gorącą prośbę abyście mi pomogły dokonać wyboru. Do porodu
mam jeszcze daleko bo jestem w 18 tygodniu ciąży, ale nie chcę takiego
roztrzygnięcia odkładac na ostatnią chwilę. Ufam, że Wasze podpowiedzi
ułatwią mi podjęcie decyzji. Od niedawna mieszkam w Gdańsku i w tym temacie
jestem zupełnie zdezorientowana.
Obserwuj wątek
    • alebaba2 Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańk 30.09.04, 11:02
      Bardzo Was proszę, czekam na podpowiedź !!!!!
      • hanyszka Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańk 30.09.04, 13:24
        proponowalabym dokonac wyboru miedzy Wojewodzkim (nowy, po remoncie, dobry
        personel)a Zaspa (zwlaszcza kiedy maluch troche sie na swiat pospieszy).No i
        Puck jest podobno super, ale troche daleko sad(((
        Ale i tak decyzja nalezy do Ciebie...
    • balbina16 Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańk 30.09.04, 15:05
      Hej!
      Ja zdecydowanie polecam Ci Szpital Wojewódzki. Rodziłam tam w marcu i naprawdę
      byłam bardzo zadowolona, personel zarówno na porodówce, jak i na odziale
      położniczym przesympatyczny, pomaga w każdej sytuacji.
      Warunki tez uważam, że są dobre. Pordówka i odz. położniczy świeżo po remoncie.
      Są trzy sale do rodzenia, w tym jedna z wanną. Na położniczym wyremontowane
      sanitariaty, sale dwuosobowe, czyściutkie.
      Poród rodzinny kosztuje 100zł + 100zł za wannę.
      No i szkoła rodzenia: ja polecam prowadzoną przez położne z wojewódzkiego: Panią
      Ewę i Panią Dorotę. Zjęcia odbywaja się w Studium Medycznym na Hallera, w
      styczniu kurs kosztował 170zł. A oto telefony do tych położnych:
      Pani Ewa: 605 60 18 55
      Pani Dorota: 602 46 15 73
      Pozdrawiam i życzę udanego rozwiązania
      Gosia
      P.S. Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania-chętnie pomogę.
      • kornelcia75 Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańk 30.09.04, 18:57
        Podpisuje się pod Balbinką
      • alebaba2 Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańk 04.10.04, 14:54
        Dziękuję za poradę. Opinia ma temat Wojewódzkiego rzeczywiscie bardzo pochlebna.
        Jeszcze raz wielkie dzięki.
        Ala
        P.S.
        A czy wiesz coś na temat szpitala na Zaspie? Mieszkam bardzo blisko...
        • kornelcia75 Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańk 04.10.04, 18:10
          Tez mieszkam niedaleko szpitala na Zaspie bo na Przymorzu.
          Słyszałam równiez dobre opinie i tu na forum i od kolezanek.
          Podobno tez jest ok
          pozdrawiam
    • cody2 Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańk 04.10.04, 19:34
      Witaj!!!

Ja rodziłam już 5miesiecy temu z małym hakiem smile jak ten czas leci wink

Rodziłam na Zaspie, poród rodzinny za 200zł. Poza nędznym jedzeniem wszystko
      było w porządku, więc moge polecić. Sale porodowe jednoosobowe, nawet ładne.
      Sale poporodowe 3-osobowe. Mile wspominam, bo byłyśmy 3 Sylwie. Wszystkie
      urodziłyśmy chłopców. no i mój i jeszcze jeden ma na imię Alex smile

Do szkoły rodzenia nie chodziłam wcale, bo nie lubie taki spędów, ale tam jest
      jakaś szkoła rodzenia.

Jak masz wiecej szczegółowych pytań pisz: sylabend@wp.pl
      • malizna74 Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańsk 05.10.04, 12:25
        Dwa lata temu rodziłam na Klinicznej i nie narzekam. Za chwilkę (najpóźniej
        16X) wybieram się na Zaspę, bo teraz stamtąd mam lekarza.
        Co do Wojewódzkiego, to wszystko się zgadza - w większości opinie są dobre, a
        nawet bardzo dobre. Jest tylko jedno "ale". W tym szpitalu bardzo stawiają na
        poród naturalny. Moim zdaniem za bardzo. Naturalnie rodzi się tam np. dzieci w
        położeniu miednicowym, również przy pierwszym porodzie jak i dość dużym
        dziecku. Tydzień temu znajoma urodziła w ten sposób pierwsze dziecko - córeczkę
        ważącą 3800g. Namęczyła się niemiłosiernie i jak dla mnie ryzyko powikłań było
        zbyt duże.
        • wioolinka Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańs 05.10.04, 14:52
          Ja gorąco plecam szpital na Klinicznej,ja co prawda rodziłam tam dwa lata temu,ale od tego czasu BARDZO wiele się tam zmieniło,jest świeżo po remoncie!
          Co do Zaspy podobno bardzo szybko ściągają tam szwy?Moja znajoma rodziła tam nie cały miesiąc temu i ściągneli jej szwy w 3 dobie.
          W Wojewódzkim byłam ale przed swoim porodem i wtedy właśnie był po remoncie,wszystko ładnie wyglądało,tylko sale porodowe i po porodowe strasznie malutkie!
          Pozdrawiam

mamaDominiki
        • hanyszka Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańs 06.10.04, 15:52
          z Wojewodzkim to akurat prawda.Lekarz prowadzacy moja ciaze, z tego szpitala,
          bardzo fajny zreszta, tez jest oredownikiem porodow silami natury. Jesli
          dziecko bedzie ulozone [prawidlowo to OK, ale jesli bedzie polozone miednicowo
          lub poprzecznie to uciekam na Zaspe lub w ogole do Pucka.
          • balbina16 Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańs 06.10.04, 17:26
            No z tym położeniem poprzecznym lub miednicowym to ja Ci ten Puck bardzo
            serdecznie odradzam. Tam chyba jeszcze bardziej są nastawieni na porody naturalne.
            • agakonkol Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańs 15.12.04, 23:09
              Kto byl Twoim lekarzem?
          • wiewioora Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańs 03.11.04, 18:33
            a kto prowadził Twoją ciążę? (jeśli to nie tajemnica wink )
      • alebaba2 Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańk 06.10.04, 20:39
        Witaj Sylwio,
        dziekuję za poradę i szczegóły.
        Pozdrawiam
        Ala
        • sandraw Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańk 07.10.04, 11:28
          ja jestem w 23 tc, najchętneij rodziłabym w wojewódzkim , na klinicznej 4 lata
          temu był koszmar, teraz ponoć jest ok
          ale wojewódzki mam najbliżej i dlatego padł taki wybór- no i pozytywne opinie
          koleżanek
          • magdyb Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańk 09.10.04, 21:22
            Ja też mieszkam od niedawna w Trójmieście a dokładnie w Gdyni. Od początku
            ciąży śledzę pilnie wszystkie opinie odnośnie szpitali i wiem w 100% że będzie
            to Zaspa. A jak chcesz więcej opini to proponuję Ci w wyszukiwarce wpisać Zaspa
            i tam będziesz miała niezła lekturę wink))
            powodzenia,madzia 17tyg
            • alebaba2 Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańk 11.10.04, 11:24
              Po Twojej rekomndacji zdecyduję sie na Zaspę. Dziekuję za podpowiedź.
              Życzę zdrówka dla Ciebie i maleństwa!
              Pozdrawiam
              Ala
          • alebaba2 Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańk 21.10.04, 15:54
            O Klinicznej slyszalam same najgorsze rzeczy. Mimo, ze moja lekarka jest z
            Klinicznej to zdecyduję się na Zaspę. Ostatnio przez przypadek pojawilam sie w
            przychodni na Klinicznej i przy okazji chciałam zwiedzić porodówkę, ale samo
            przebywanie w przychodni spowodowało najgorrze z możliwych spostrzeżeń i w
            rezultacie zrezygnowalam z odwiedzin na oddziale. Dziękuję, ale mnie tam nie
            będzie....
    • asiek31 Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańk 03.11.04, 19:52
      ja się też zastanawiam na d Puckiem
      www.rodzic.puck.pl/ooddziale.html
      Asia i Pływaczek
      • malizna74 Re: Jaki wybrać szpital i szkołę rodzenia w Gdańk 05.11.04, 11:07
        A ja już jestem "po". 16 października urodził mi się synek. Miałam cc na Zaspie
        i gorąco polecam ten szpital. Szczególnie w porównaniu z Kliniczną zarówno
        warunki jak i personel wypadają fantastycznie (mimo, że na Kliniczną 2 lata
        temu nie narzekałam).
        • malizna74 Zaspa 05.11.04, 12:24
          Postanowiłam troszkę dokładniej opisać mój pobyt na Zaspie, gdyż moja historia
          może świadczyć o życzliwości personelu tego szpitala.
          Moją ciążę prowadził dr, który pracuje właśnie na Zaspie. Chodziłam do
          niego "państwowo" do przychodni na Kołobrzeskiej. Generalnie byłam z niego
          raczej zadowolona, chociaż moje wątpliwości budził fakt, że doktor badał mnie
          wewnętrznie tylko raz na początku ciąży, a potem tylko zlecał badania
          podstawowe i pytał o samopoczucie. Na szczęście wszystko było faktycznie ok.
          Pawełek jest moim drugim dzieckiem. Magdzia urodziła się 2,5 roku temu na
          Klinicznej. Ze względu na jej miednicowe położenie miałam CC.
          W 38 tyg ciąży okazało się, że i Paweł najprawdopodobniej (w gabinecie nie ma
          USG więc położenie lekarz ustalił tylko badając z zewnątrz mój brzuch) nadal
          siedzi głową do góry, a jeśli nawet główka jest na dole, to jest bardzo wysoko.
          Dr powiedział, że w takiej sytuacji nie ma się nad czym zastanawiać i trzeba
          zrobić CC, że po pierwszym CC nie ma sensu inne rozwiązanie. Umówił się ze mną,
          że jeśli nic się nie zacznie dziać wcześniej (a on raczej nam tego nie wróży),
          to mam się zgłosić na IP 16 X (dzień po terminie), kiedy on ma dyżur i od razu
          zrobimy cięcie.
          No i faktycznie dotrwaliśmy do tego terminu. Przyjechaliśmy na Zaspę ok. 11.00.
          Na IP przyjęła nas z mężem bardzo sympatyczna pielęgniarka. Byliśmy
          przygotowani na wydatek 200zł (jak za poród rodzinny) za to, żeby mój mąż był
          przy mnie przed porodem i przywitał małego zaraz po urodzeniu. Pani
          pielęgniarka była tak miła, że wpuściła męża za darmo smile
          Następnie zostałam zainstalowana na sali porodowej. Tam założono mi wenflon i
          przypięto pelotę do badania tętna dzidziusia. Potem pojawił się mój doktor i
          zbadał mnie wewnętrznie. Stwierdził, że dzieciątko jest nadal bardzo wysoko i
          że zrobi dla formalności USG. No i tu pojawiła się niespodzianka. Otóż okazało
          się, że Pawełek zaczął się obracać (!). Piszę "zaczął", bo główkę pan doktor
          zlokalizował na tzw talerzu biodrowym, czyli dzidziak leżał ukosem. Jednym
          słowem lekarz mógł mnie spokojnie odesłać do domu, żeby poczekać co będzie
          dalej, bo przecież to był dopiero 1 dzień po terminie. Byćmoże dziecko by się
          obróciło dalej i można by rodzić naturalnie. Mi się to nie uśmiechało, bo byłam
          już na 100% nastawiona na CC. Na szczęście dr. stwierdził, że nie ma co
          kombinować i czekać, tym bardziej, że bobas zapowiada się spory. Po chwili
          przyszedł jakiś ważniejszy lekarz ("kierownik zmiany") i razem debatowali co by
          tu wpisać do karty jako uzasadnienie cc, żeby nie podpadło. W końcu wpisali
          położenie poprzeczne no i że mi się zaczęła akcja skurczowa.
          Jestem tym lekarzom bardzo za wszystko wdzięczna. Cieszę się, że
          bezinteresownie tak mnie potraktowali. Nie chciałam żeby mnie odesłali do domu
          albo co gorsza na patologię.

Potem było cc, 5 dni na oddziale położniczym i w końcu powrót do domku.
      • edytap Re: Proponuję Puck 12.11.04, 21:09
        18.06.2004 szczęśliwie przyszedł na świat Filip - W PUCKU. Mieliśmy trudności
        ortopedyczne (mam zwichnięte oba stawy biodrowe i czekam na endoprotezę). Poród
        był w porządku, a przede wszystkim super opieka. Nie jesteś tam jak na "taśmie
        produkcyjnej", tylko indywidualnie do Ciebie podchodzą - znają Cię po imieniu.
        GORĄCO POLECAM.

Jeżeli macie pytania, piszcie...
        • evita33 Zaspa, Zaspa, Zaspa 15.11.04, 23:41
          Szkola rodzenia i szpital bardzo fajny +polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka