Dodaj do ulubionych

nadcisnienie w ciązy

07.02.05, 13:18
Witam,
czy spotkałyście się z nadciśnieniem w ciąży, lub któraś z Was go miała, ja
miałam nadciśnienie przed ciążą, teraz jestem w 14 tc i narazie wszystko jest
ok, na początku 5 tc odstawiłam leki na nadciśnienie.Boje się co będzie
dalej.Proszę o informacje. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aga305 Re: nadcisnienie w ciązy 07.02.05, 13:57
      Ja miałam nadcisnienie od 31 tygodnia ciąży a do tego doszło bialko w moczu i
      to się nazywa gestoza. Przed ciążą nie miałam problemów z ciśnieniem, cały czas
      ksiązkowe. Od momentu jak stwierdzono u mnie gestozę bylam a w szpitalu ( z
      tygodniową przerwą) aż do rozwiązania w 37 tygodniu ciąży- miałam cesarkę.
      Generalnie cisnienie leczą Dopegytem i u większości to się sprawdza. Nie masz
      co się martwić na zapas, jak jesteś pod stałą opieką to lekarz napewno w porę
      zareaguje jesli będzie taka konieczność,

Pozdrawiam i zyczę powodzenia

Aga i Hania (1 rok i 8 dni)
      • ewa261 Re: nadcisnienie w ciązy 07.02.05, 14:51
        Ja zawsze miałam ale lekarz od 14 tygodnia przepisał mi leki obniżające
        ciśnienie.Teraz jestem w 36 tygodniu i nadal biorę i ciśnienie mi się
        unormowało.Mam 120/80 a miałam 150/100
        Powiedz swojemu lekarzowi że cierpiałaś na nadciśnienie.On sam zdecyduje
        PZDR
      • natkare Re: nadcisnienie w ciązy 07.02.05, 14:52
        Witamsmile
        Zmagam sie z tym problemem juz trzecia ciaze.
        Pierwsza zakonczona cc w 36 tyg. ciazy ze wzgledu na stan przedrzucawkowy i
        ulozenie posladkowe.Synus urodzil sie zdrowiutki i sliczny:smile
        Druga rowniez cc w 38 tyg. wysokie cisnienie , tetno i bole glowy.Sliczna
        dziewczynka.
        Trzecia - trwa nadal , problem z cisnionkiem sie powtorzyl.Przyjmuje
        Dopegyt, Isoptin. Jest roznie...Mam nadzieje ze tym razem uda mi sie dotrwac
        jak najdluzejsmile
        Mama -Maciusia 15.04.1999, Dominiki 9.9.2003 i Fasolki(?26.03.2005)
    • irs3 Re: nadcisnienie w ciązy 01.04.05, 21:36
      Dziewczyny co tak naprawdę może zrobić nadciśnienie w ciąży ? Czy ktoś sie
      orientuje ???
      • grazyna674 Re: nadcisnienie w ciązy 01.04.05, 21:54
        miałam nadciśnienie przed ciążą ale go nie leczyłam, pierwsza ciąża okazała się
        obumarła w 11 tygodniu (nie koniecznie z powodu nadciśnienia ale miałam bardzo
        duże skoki dochodzące do 160/220 i ogromny stres w pracy), w drugiej ciąży od
        początku dostałam dopegyt i isoptin (poza nadciśnieniem miałam przyspieszoną
        akcję serca około 120/min) oraz zakaz pracy (skoki ciśnienia spowodowane były
        często ogromnym stresem). Całą ciążę ciśnienie było w normie, czasami trochę
        wyższe ale nie przekraczało 100/150. Dopiero pod koniec zaczęło wariować.
        W 37 tygodniu urodziłam przez cc zdrowego synka, ważącego 3450 kg. Ciąża
        zakończona została wcześnie ze względu na utrzymujace się o jakiegoś czasu
        wyższe ciśnienie (w dniu porodu 120/180 i tętno (moje) 170). Ponieważ synek był
        donoszony lekarz zadecydował się zakończyć ciążę i bardzo dobrze zrobiłsmile)
        Michaś jest zdrowym ślicznym dzieckiem.
        • grazyna674 Re: nadcisnienie w ciązy 01.04.05, 21:56
          oczywiście wszędzie na odwrót podałam wartości ciśnienia ale tak jakoś z
          przyzwyczajenie zawsze mówięsmile)
      • yola13 do irs3 02.04.05, 10:25
        Nie leczone nadcisnienie w ciąży moze doprowadzic do odklejenia sie łożyska, a
        przez to do śmierci płodu, wystarczy?
        • irs3 Re: do irs3 04.04.05, 19:18
          wystarczy, dzięki...
    • jakw Re: nadcisnienie w ciązy 02.04.05, 08:26
      Miałam pod koniec 1-szej ciąży - max 150/100 na dihydralazynie. Wszystko
      zakończyło się szczęśliwie.
      Od tego czasu mam "nadciśnienie" prawie zawsze w gabinecie lekarskim. Na
      początku tej ciąży latałam na holtery, żeby sprawdzić, jakie ciśnienie mam
      normalnie. W domu mam ciśnienie ok (mierzę 2x dziennie). Zostały mi niecałe 2
      m-ce, poprzednio na tym etapie zaczęłam mieć już problemy z ciśnieniem. Mam
      nadzieję, że teraz mnie to ominie.
      Rozumiem, że, mimo odstawienia leków, ciśnienie masz ok, codziennie (czy jak tam
      lekarz Ci zalecił) mierzysz ciśnienie i w razie problemów masz lecieć do gina
      bądź innego lekarza.
      U mnie lekarz zalecił też na samym początku odstawienie solniczki (rodzinka, jak
      chce, to sobie zawsze jakoś dosoli) - da się przeżyć. Musisz pewnie też uważać
      na wagę.
      I na razie się nie martw, bo stres na ciśnienie dobrze nie wpływa.
      • renste Re: nadcisnienie w ciązy 02.04.05, 11:23
        Ja jestem generalnie niskociśnieni0owcem.Ale teraz( jestem w 28tg)zaczynam mieć
        skoki,głównie wtedy jak mam jakiś stres.Zazwyczaj mam 90/60 ,poszłam do gina i
        w poczekalni 160/100.Na razie mam nie brać laków żadnych,tylko mierzyć
        ciśnienie 4 razy dziennie i jakby co to dzwonić od razu.(zrobili mi oczywiście
        badanie na białko w moczu i kwas moczanowy we krwi.Było ok.)
        W pierwszej ciąży wszystrko było w porządku,ale latka niestety lecą smile)))
        • jakw Re: nadcisnienie w ciązy 02.04.05, 20:20
          Zwykle mam 95-115/65-70. A jak mam 90/60 to wymagam niemal reanimacji. A u
          lekarza zwykle 140-145/90-95, czasem troszkę więcej. Chociaż ostatnio miałam
          wyjątek 105/80 (ładna pogoda była, ptaszki ćwierkały, 0 kolejki i zanim zdążyłam
          wyrwać się ze stanu wiosennego rozmarzenia - ciśnienie miałam zmierzone). Ale mi
          wystarczy samo czekanie na pomiar ciśnienia, żeby mi ciśnienie wzrosło... Jak
          się dołoży do tego trochę stresu z okazji wizyty w gabinecie, to tak wychodzi.
          sad((.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka