zadowolona_matka 29.03.05, 21:40 najlepsze miejsce rodzenia dla każdej kobiety Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneta_jalowska Re: szpital praski 30.03.05, 09:46 Witaj. Chciałabym rodzić w szpitalu praskim. Termin mam na 16 kwietnia, ale z tym różnie przecież bywa. Mam do Ciebie serdeczną prośbę - proszę, napisz, czy Twoim zdaniem warto wcześniej umówic się z jakąś konkretną położną z tego szpitala (jeśli tak, to kogo możesz polecić) i jak to jest z przyjęciem do tego szpitala (czy zdarzają się sytuacje, że kobitki są odsyłane), jak wyglada sytuacja z wyborem pozycji do rodzenia, jak jest z opieką nad dzieciaczkiem (badania, szczepienia, informacja o zdrowiu dziecka, pomoc przy karmieniu, kąpiel itp. itd.). Jesli znajdziesz chwilkę czasu - napisz. Bardzo dziękuję i pozdrawiam wiosennie )) Aneta + Szymek (37 tc) Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia-kubusia1 Re: szpital praski 19.04.05, 17:19 Witaj, urodziłam tam 08.04.05 swojego synka Kubusia. Trafiłam tam dzień wcześniej jako że byłam 6 dni po terminie i w niedzielę 10-go miałam mieć poród wywoływany. Synek jednak zadecydował że chce przyjść na świat wcześniej. Tak się złożyło że tego dnia rodziłam ja jedna, więc położną (p. Wierzchowską) miałam tylko do swojej dyspozycji bez jakiegoś wcześniejszego umawiania się. Podczas porodu, owsze sugerowała mi róznego rodzaju pozycje by lepiej dzidziuś schodził w dół i lepiej się rozwierała szyjka, ale z drugiej strony do niczego mnie nie zmuszała. Jak chciałam to leżałam, jak chciała to stałam. Rodziłam razem z mężem (jeśli na sali trwa drugi poród, to ta druga rodząca musi wyrazić zgodę na obecność Twojego partnera lub męża). Bardzo polecam tę opcję dlatego że mój Anioł Stróż, (myślę tu o mężu) podawał mi wodę, pomagał wchodzić i schodzić z łóżka, a w trakcie bólów dopingował. Jeśli chodzi o przyjęcie do szpitala, to tak długo jak tam jeździłam (a jeździłam na KTG przez 2,5 tyg. poprzedzające mój poród), nigdy się nie spotkałam by komuś odmówili. Opieka nad dzieciaczkiem jest dobra. Rano przychodzi położna i zabiera na ważenie, przemywanie fałfek i pępuszka. Potem owija go w pieluchy i szpitalny rożek i maleństwo czeka na obchód pediatryczny. Przychodzi p[ani doktor i bada dokładnie. Potem albo go ubiera położna albo Ty. Wieczorem maluszek jest zabierany na kąpiel i zabiegi pielęgnacyjne. Jeśli chodzi o przewijanie, to pierwszy raz robi to położna a potem Ty przy pomocy chusteczek do pupci. Pomagają również przy karmieniu, co oznacza, ze pierwszy raz robisz to przy położnej, a potem wpada co jakiś czas z pytaniem jak dajesz sobie radę. Jeśli będziesz miała jakiekolwie do nich pytanie, nawet najgłupsze, to położna zawsze z UŚMIECHEM (!) wytłumaczy Ci co i jak oraz dlaczego. Jeśli chodzi o lekarza pediatrę to polecam Ci p. Grażynę Małecką-Lech. Przy wypisywaniu nas do domu odpowiedziała mi na serię pytań i wątpliwości. W razie jakichkolwiek dokładniejszych pytań na ten temat czy porodu pisz śmiało najlepiej od razu na maila, bo tego sprawdzam codziennie, a tu (z oczywistych powodów ) zaglądam rzadko... Odpowiedz Link Zgłoś
sloninka79 Re: szpital praski 15.04.05, 23:59 Ja też mogę potwierdzić, że to "najlepsze miejsce do rodzenia dla każdej kobiety". Po pierwsze w tym szpitalu nikt nikogo nie odsyła, a to chyba ważne bo raczej można przeżyć niemały stres jeśli przyjeżdża się do porodu i okazuje się, że nie ma miejsc. Poza tym jest bardzo dobra opieka nie tylko na sali porodowej ale również po porodzie a wszystko, łącznie z porodem rodzinnym, można załatwić za darmo. Raczej nie ma tłoku, więc wszyscy mają czas na to, aby indywidualnie podejść do każdej pacjentki. Tłoku nie było również na izbie przyjęć, gdy po terminie porodu stawiałam się na kontrolne KTG, a wiem, że w innych szpitalach można spędzić na izbie nawet kilka godzin. (Ja najdłużej czekałam około 30 min). Gorąco polecam Szpital Praski. P.S. Odpowiedz Link Zgłoś