Dodaj do ulubionych

Poród rodzinny

18.04.05, 21:54
Mam pytanie dotyczące porodów rodzinnych z punktu widzenia formalności. Czy płaci się za niego przed czy po porodzie? Może to dziwne pytanie, ale co, jeśli mąż (ewentualnie inna osoba towarzysząca) nagle zmieni zdanie tuż przed porodem, np. chciał być przy porodzie, ale się wystraszył lub nie chciał być za nic na świecie, ale po przybyciu do szpitala podjął inną decyzję? I czy może być obecny ktoś, kto nie uczęszczał do szkoły rodzenia?
Acha, i jeszcze jedno pytanie - jeżeli "osoba towarzysząca" ma być obecna tylko przy początkowej fazie porodu, to płaci się za to jak za cały poród?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • justyna_28 Re: Poród rodzinny 18.04.05, 22:28
      To zależy od szpitala, ale raczej płaci się przy wypisie dopiero, przynajmniej
      na Madalińskiego w Warszawie tak było. Poród rodzinny to takze zazwyczaj osobna
      sala i dlatego jest płatny, wiec nawet jesli mąż wyjdzie wczesniej to ty i tak
      zostajesz na sali pojedyńczej i własnie za to musisz zapłacić.
      • olcia3221 Re: Poród rodzinny 23.04.05, 00:09
        a ja nic nie płaciłam za poród a rodziłam z partnerem a sekunde po była juz
        przy mnie i moja mama i brat!
    • dorotka1olka Re: Poród rodzinny 19.04.05, 09:47
      to wszystko zalezy od szpitala
      ja miałam poród rodzinny w szpitalu w którym wszystkie sale sa pojedyncze i sie
      za taki "luksus" nie płaciło maz nie musial robic zadnych badan a ja nie
      chodziłam do szkoly rodzenia sorki za brak polskich koncówek ale druga reka
      karmie malego glodomorka
      • kyciusia Re: Poród rodzinny 19.04.05, 10:36
        A czyt mozna wiedziec w ktorym szpitalu rodzilas?
        • dorotka1olka Re: Poród rodzinny 20.04.05, 08:39
          Kraków szpital Żeromskiego
          Na podobnych zasadach działa Siemiradzki
    • kafreen Re: Poród rodzinny 20.04.05, 11:08
      Na gdańskiej Zaspie rok temu płaciło się przed porodem, nawet w środku nocy.
      Dopiero z dowodem wpłaty babka z izby przyjęćwpuszczała na porodówkę.
      Nie trzeba było mieć żadnego świstka ze Szkoły Rodzenia.
      Co z pieniędzmi jeśli zrezygnuje się w połowie, nie mam pojęcia, ale domyślam
      się, że raczej nie zwracają, bo wpłaca się je w formie cegiełki na szpital.
      Pozdrawiam
      • emma_euro_emma Re: Poród rodzinny 20.04.05, 14:24
        Szczerze mówiąc, to pytanie dotyczyło głównie gdańskich szpitali (najchętniej właśnie Zaspy lub Wojewódzkiego). Nie sprecyzowałam, bo nie wiedziałam, że w różnych szpitalach to może różnie wyglądać.
        • kafreen Re: Poród rodzinny 22.04.05, 11:12
          emma_euro_emma napisała:

> Szczerze mówiąc, to pytanie dotyczyło głównie gdańskich szpitali (najchętniej
          w
          > łaśnie Zaspy lub Wojewódzkiego).

smile Tak coś kojarzyłam i dlatego napisałam smile
          Pozdrowienia
          Kasia, Max i Helenka (?)
        • balbina16 Re: Poród rodzinny 23.04.05, 20:53
          Hej!
          Ja rodziłam w Wojewódzkim rok temu i za poród rodzinny płaci się tuż przed
          wejściem na salę porodową. W tym szpitalu płaci się tylko za poród rodzinny i
          za poród w wodzie, wszystkie sale porodowe są pojedyncze i za ten luksus nie
          pobiera się żadnych opłatsmile. Z tego co wiem, jeśli zdecydujesz się na poród w
          wannie i nie dasz rady wejśc do niej, to zwracają Ci kasę.
          Pozdrawiam i życzę udanego rozwiązania,
          Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka