Dodaj do ulubionych

Prosze o opinie - MSWiA.

27.04.05, 11:05
Co sadzicie o szpitalu na Wołoskiej? Proszę o Waszą opinię. Lekarze, położne,
pielęgniarki noworodkowe. Jaka opieka podczas porodu, jaka opieka poporodaowa ect.
Obserwuj wątek
    • wlekliczka Re: Prosze o opinie - MSWiA. 27.04.05, 11:38
      Będę tam rodzić w lipcu, bo pracuje tam położna, która odbierała mój poprzedni
      poród. Byłam bardzo zadowolona z jego przebiegu (a mam porównanie, bo
      przygotowuję się do 3 porodu). Wszystkie położne były miłe. Lekarze różnie,
      niestety szyła mnie doktor, która za mało znieczuliła krocze i bolało, jakby
      szyła na żywca. Miałam pecha, bo inne kobiety nie przeżyły tego.
      Oddział czysty, łóżka i wyposażenie stare, ale sale dla mam z maluchami sporych
      rozmiarów (w porównaniu z innymi spitalami, które oglądaliśmy)

Ostatnio chodzą po internecie niepokojące słuchy o gronkowcu i tragicznych
      warunkach. Pytałam mojej położnej i powiedziała, że pacjentka zjawiła się tam z
      gronkowcem, a nie została zarażona. Nie mam absolutnie powodu, aby sądzić, że
      było inaczej, tym bardziej, że szpital nadal przyjmuje porody. Byłam tam 2
      tygodnie temu na "inspekcji".
      Planują przeprowadzenie remontu, ale nie wiadomo, czy będzie w wakacje czy pod
      koniec roku.

2 lata temu za rzadko wymieniali podkłady na prześcieradło i wkładki jałowe,
      nie doprosiłam się o czyste prześcieradło.
      Początkujące mamy mogą poczuć się osamotnione, bo rzadko pielęgniarki pomagają
      przy dzieciach. Doświadczone mamy docenią swobodę.

Dobre jest też to, że przy wypisie ze szpitala mój synek za dużo ubył na wadze
      i proszono mnie, abym przy zdjęciu szwów przyniosła go na kontrolę. Nie
      zostawiono mnie z tym problemem samą, żebym latała po rejonowych przychodniach
      z parodniowym dzieckiem.
      • marlena15 Re: Prosze o opinie - MSWiA. 28.04.05, 22:32
        Moja siostra rodziła dwa razy na Wołoskiej i była zadowolona. Sale duże jak
        pisała koleżanka. Ja rodzę w lipcu i też chciałam w MSWiA ale mój kochany
        małżonek uparł się na Solec, a tam znowu podobno przepelanienie. zresztą
        czytałam, że najczęściej wybierająten szpital.

Pozdrawiam
      • annkall Re: Prosze o opinie - MSWiA. 13.05.05, 23:30
        słyszałam ze tam wszystko jest platne łącznie z pobytem.czy to prawda?ile
        kosztuje znieczulenie zo?
    • adju Re: Prosze o opinie - MSWiA. 28.04.05, 23:12
      Rodziłam tam rok temu i jestem bardzo zadowolona.
      Sale czyste, obszerne.Położne (każda jedna choć nie byłe opłacone)były bardzo
      miłe i pomocne. Szył mnie dr. Zakrzewski bardzo sympatyczny-prowadzi tam szkołę
      rodzenia do której chodziłam (niewarto-tyle samo albo i więcej dowiesz się z
      Forum).
      Bez problemu dostałam prześcieradło, podkłady. Mogłam liczyć na pielęgniarki
      które zajęły się synkiem gdy np. szłam się kąpać.
      Co ważne w tym szpitalu dzieci kąpią połozne. Jakbym miała po porodzie jeszcze
      kąpać synka to chyba by się to nienajlepiej skończyło wink
      Bardzo drogie znieczulenie-650 zł nie korzystałam z racji ceny a nie dlatego że
      taka dzielna jestem wink
      Jakbyś miała jeszcze pytania to śmiało pisz
      Pozdrawiam
      Justa
      • marlena15 Re: Adju mam pytanko 28.04.05, 23:26
        Własnie słyszałam o szkole rodzenia prowadzona przez dr Zkrzewskiego czy możesz
        mi podac jakiś kontakt, lub gdzie się dowiedzieć ?

dzięki Marlena
        • celeste Re: Adju mam pytanko 29.04.05, 10:32
          Podaję linka do strony szpitala, a właściwie podstrony o oddziale położniczym,
          są tam informacje również nt. szkoły rodzenia.

www.cskmswia.pl/index.php?option=content&task=view&id=45&Itemid=50
    • lukaski2 Re: Prosze o opinie - MSWiA. 29.04.05, 14:50
      Właśnie dziś wróciłam z tego szpitala do domciu (niestety jeszcze z dzidzią w
      brzuszku). Uprzejmie donoszę, że dwa dni temu zostały tam wymienione łóżka i
      szafeczki na nowiusieńkie. Co do gronkowca to ponoć był ale na początku
      kwietnia pozbyli się go (oddział był przez kilka dni zamknięty i przeprowadzano
      likwidacje...). Osobiście leżałam na patologii więc nie mogę wypowiedzieć się o
      położnych na porodówce czy siostrach noworodkowych ale dziewczyny z pokoju po
      porodzie chwaliły sobie ich opiekę. Podobało mi się to ze nie ma zadnego
      problemu by zostawic dziecko pod ich opieka np. jak idziesz sie kąpać. Nie ma
      tez problemu z dokarmianiem dziecka jak nie ma sie pokarmu, siostry sa
      cierpliwe i wyrozumiale. Lekarze bardzo kompetentni i bardzo wazne wg mnie ze
      nie traktuja Cie przedmiotowo. Przepływ informacji między personelem
      zdumiewająco dobry. Ponadto w kuchni do naszej dyspozycji jest czajnik i
      herbatki HIPP dla ciężarnych jak i matek karmiących...
      Życzę lekkich porodów.
      Iwona i 38tc brzuszek
      • ninonka Re: Prosze o opinie - MSWiA. 29.04.05, 15:11
        A ile kosztuje poród rodzinny na Wołoskiej? Czy sa jakies problemy z dostaniem
        sie do tego szpitala, skoro to szpital resortowy?
        • ata_11 Re: Prosze o opinie - MSWiA. 29.04.05, 15:18
          porod rodzinny 100zl [pisza ze trzeba miec szkole rodzenia]a i ze przyjmuja ze
          skierowaniem,ale jak masz stamtad lekarza to cie przyjma na 100% no chyba zeby
          byl jakis niesamowity nawal pacjentek...
          • moni_011 Re: Prosze o opinie - MSWiA. 29.04.05, 17:32
            to nie jest zaden szpital resortowy, teraz przyjmuja tam kazdego......
            • ata_11 Re: Prosze o opinie - MSWiA. 29.04.05, 19:24
              jak sa miejsca to tak ale zauwaz ze caly czas wisi kartka ze nie ma przyjec
              • bikusia Re: Prosze o opinie - MSWiA. 29.04.05, 20:15
                Pytałam się o miejsca swojego lekarza prowadzącego, który pracuje na Wołoskiej
                i odpowiedział mi, żebym się nie martwiła, przyjmą mnie.

Można wnioskować, że mają kilka rezerwowych miejsc dla swoich pacjentek.

Pozdrawiam.
    • wlekliczka o dokarmianiu parę słów dodatkowo 30.04.05, 09:28
      od paru lat w szpitalach jest tendencja do nie udzielania matkom informacji na
      temat sztucznego mleka. Bo to takie nowoczesne. Po pierwszym porodzie na Solcu,
      mimo moich pytań o sztuczne mleko, powtarzano, że mam karmić naturalnie, bo to
      mój obowiązek. Nie spałam w rezultacie przez całe 3 dni pobytu w szpitalu, bo
      mały był non stop przy piersi. Byłam wykończona i bezradna.

Po drugim porodzie w MSWiA, kiedy pielęgniarka zobaczyła, że 2 dni nie śpię
      (niestety wypływało bardzo mało mleka i drugi synek ssał non stop), zapytała,
      czy chcę, aby go dokarmiła. Mogłam odmówić, ale nie zrobiłam tego i pospaliśmy
      razem szczęśliwie 4 godzinki.
      I od razu po przewiezieniu do sali nie zostawiają ci dziecka, dają ze dwie
      godzinki odsapnąć. Myślę, że to jest ok, choć zdania mam są podzielone.
      • patunia79 MSWiA 01.05.05, 11:29
        Rodziłam tam w styczniu i jestem zadowolona, zwłaszcza z porodu z
        Magdą Pitorowską (jeśli drugi raz to tylko ona wink). Poza tym personel
        noworodkowy oceniam średnio dobrze ale to moja subiektywna ocena, czysto i
        baaardzo ciepło wink

Za poród w sali ogólnej płaciliśmy 100 zł, a w osobnej płaci się 280 zł, 25 zł
        ubranko dla męża.

Ja bardzo polecam, a z tym karmieniem to również się podpisuję pod wypowiedzią
        wlekliczka, wręcz nalegają aby karmić naturalnie, ja również miałam problem
        pierwsze dwa dni, ale potem jakoś poszło za to w domu było gorzej ale to inna
        historia wink
    • aleksandra.baginska Re: Prosze o opinie - MSWiA. 01.05.05, 21:32
      Ja rodziłam na Wołoskiej rok temu. I szczerze polecam zwłaszcza jesli wymienili
      łóżka i szafki. Zadowolona byłam ze wszystkiego, ale oczywiście zależy to od
      oczekiwań. Mnie odpowiadało, że moge oddać synka pod opiekę Pań od noworodków i
      mogę się pójść spokojnie wykąpać i mam do pomocy męża. Też nie wyobrażam sobie
      samodzielnej kąpieli zaraz po porodzie, a do tego to była chwila wytchneinia.
      Kłopotów z karmieniem nie miałam, ale koleżanka z pokoju i owszem. Dostała
      wsparcie i pomoc. Choć z pewnością zależy to od zmiany. Zdarzyło mi się jedno
      nocne starcie z Panią pielęgniarką, która po moim zaznaczeniu, że naprawdę nie
      mam siły w porę się opamiętała.
      Jeśli chodzi o opiekę nad maluchami. To było dla mnie najważniejsze przy
      wyborze szpitala i nie zawiodłam się. Wręcz zastanawiałam się do statniej
      chwili czy nas wypiszą wtedy co obiecali, bo maluchy były cały czas
      kontrolowane. Najmniejsza wątpliwość i trach... Taka para (mam z dzidzią) nie
      wychodzą do domu. Wtedy to było przerażające (bo wogólę nie znoszę szpitalai, a
      do tego jeszcze z nocowaniem bryyyyy). Jednak na rozum wiedziałam, że to
      najlepsze co może być. Przy wypisie dostała szczególowe informacje co kiedy i
      jak ma być skontrolowane ( synek miał asymetrię ułożeniową).
      Jedyne co to kolacja o 18 była dla mnie raczej obiadem, ale to zależy od trybu
      życiasmile
      Polecam. Poród wspominam b. dobrze i z pewnością, gdyby pojawił się kolejny
      człowieczek w moim życiu, to znów pojawiłabym się na Wołoskiej.
      Pozdrawiam
      Ola
    • michel44 Re: Prosze o opinie - MSWiA. 05.05.05, 22:31
      WItam!!! Rodziliśmy 17 kwietnia - i pragnę bardzo serdecznie pozdrowić Wszystkich pracujących w Klinice Położnictwa i Ginekologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA. Jesteśmy z żoną pełni uznania dla kwalifikacji, precyzji, doświadczenia i życzliwości całego personelu. I Ona, i nasza córeczka Basia otoczone były opieką medyczną na wysokim poziomie. W wielu sytuacjach (przy trudnościach z karmieniem, pielęgnacji niemowląt itd.) nieoceniona była pomoc, humor i mądry dystans lekarzy pediatrów i pań pielęgniarek. To nie żart! Takich rzeczy nie sposób nie dostrzec i nie docenić! Szczególnie ciepło pragniemy podziękować pani położnej Hannie Wroniewicz, która fachowo prowadziła poród i skutecznie zmniejszyła stres! Szczerze polecamy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka