Dodaj do ulubionych

Położenie pośladkowe a c.c .- Warszawa

02.06.05, 10:07
Drogie Mamusie, mam pytanie - czy szpital przy Karowej w Warszawie jest
jedynym szpitalem, w którym położenie pośladkowe dziecka nie jest wskazaniem
do planowego cesarskiego cięcia? I na odwrót - w którym szptalu warszawskim
jest to bezwzględne wskazanie do c.c.? Dziękuję z góry i pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • kanna Re: Położenie pośladkowe a c.c .- Warszawa 02.06.05, 11:46
      Przy pierwszym dziecku na Inflanckiej jest to bezwzględne wskazanie do cc.

pozd. Ania
      • julka72 Re: Położenie pośladkowe a c.c .- Warszawa 02.06.05, 12:06
        Dziękuję bardzo i przy okazji podciągamsmile
    • mamamonia1 Re: Położenie pośladkowe a c.c .- Warszawa 02.06.05, 12:11
      Na Czerniakowskiej położenie pośladkowe przy pierwszym porodzie jest
      bezwzgędnym wskazaniem do cc
    • martucha1 Re: Położenie pośladkowe a c.c .- Warszawa 02.06.05, 14:19
      Starynkiewicza jezeli to pierwszy porod to jest bezwgledne wskazanie
      Marta
    • balbiniaq Re: Położenie pośladkowe a c.c .- Warszawa 02.06.05, 17:31
      na Żelaznej przy pierwszym dziecku ułożenie pośladkowe jest wskazeniem do cc.
    • julka72 Re: Położenie pośladkowe a c.c .- Warszawa 02.06.05, 17:33
      Dzięki bardzo; wychodzi na to, że jedynie ta Karowa...
    • katka8 Re: Położenie pośladkowe a c.c .- Warszawa 03.06.05, 21:23
      Niestety chyba Solec też nie. Mój mały był ułożony pośladkowo, byłam umówiona z
      lekarzem pracyjącym tam na cc. Jednak nasz brzdąc zrobił nam psikusa i chciał
      ujrzeć świat nieco wczesnie. Kiedy przyjechaliśmy na porodówkę inny lekarz
      upierał się przy naturalnym. Mało się z nim nie pokłóciłam. Po wielkich
      starciach ustąpił. Jego argumentem było to, że dziecko jest małe (2,800) i
      takie porody sprawnie są przeprowadzane. Dzidziuś urodził się jednak trochę
      większy.
      Pozdrawiam
      • magda742 Re: Położenie pośladkowe a c.c .- Warszawa 03.06.05, 23:22
        kurcze, ja tez mam posladkowe i chcialam rodzić na Solcu, co ja zrobie, jak mi
        każą rodzić naturalnie? musze sie z nimi kłócić?
    • schaapje Re: Położenie pośladkowe a c.c .- Warszawa 04.06.05, 08:10
      slyszalam, ze w kazdym innym szpitalu, poza tym na Karowej, od razu robia
      cesarke - tak mi powiedzial lekarz. ale osobiscie nie mialam doswiadczenia...
      • agnieszka_radzewicz Re: Położenie pośladkowe a c.c .- Warszawa 04.06.05, 08:40
        Jestem w tej samej sytuacji co wy, no może w podobnej bo to moje drugie
        dziecko, tyle tylko, że w 34 tc jest dośc duże (waga około 2600).
        Dziecko w ułożeniu pośladkowym i na razie się nie przekręca to jest wyraźnie
        odczuwalne.
        Co do porodu przez cc, to moja kolezanka urodzila w wolominie i tam nie robili
        jej problemu z takim porodem. Może warto spróbować?
        Ja będę, bo choc maleńka jest juz drigiem dzieckiem to nie odważe się chyba na
        taki sposób rodzenia.
        • magdakinga76 Re: Położenie pośladkowe a c.c .- Warszawa 07.06.05, 19:02
          Witajcie dziewczyny,
          mnie tez czeka cc z tego właśnie powodu (37tydz), jeszcze nie wiem w którym,
          szpitalu, myslałam o Madalińskiego. Moze macie jakieś informacje o tym jak to
          tam wyglada?
          Martwie się tym, co powiedził mój lekarz prowadzący, że po zgłoszeniu się do
          szpitala lekarze będą czekali na postępowanie czynności skurczowej i jeżeli
          bedzie dobrze szło, to może uda się urodzić naturalnie..przyznam, że nie
          zabardzo jestem do tego rozwiązania przekonana.
          Czy może wiadomo Wam coś na temt tego, czy można się umówić wcześniej w
          szpitalu na cc i czy to jest płatne?
          I czy będziecie czekać na skurcze czy wybieracie się do szpitala wcześniej?
          Z góry dziękuje za odpowiedz Magda
    • julka72 Re: Położenie pośladkowe a c.c .- Warszawa 04.06.05, 09:25
      Ja też nie zamierzam próbować rodzić naturalnie, jeśli się dzidzia nie obróci i
      dlatego szukam alternatywy dla Karowej (tam się nie da chyba nawet wykłocic o
      c.c.; jak powiedziala połozna stamtąd "nie jest to wskazanie do c.c., bo
      uważamy, że umiemy odebrać taki poród"). Dziękuję serdeczniesad
    • magda742 Re: Położenie pośladkowe a c.c .- Warszawa 04.06.05, 11:26
      ci ludzie z Karowej chyba powinni sie leczyc, sorry za dosłowność, jakie to
      zagrożenie dla dziecka taki poród! same niech sobie rodzą!
      • linusia_75 Re: Położenie pośladkowe a c.c .- Warszawa - solec 05.06.05, 07:03
        na sali obok leżała dziewczyna po cc z powodu pośladkowego ułożenia dziecka. z
        tego co mówiła wynikało, że robią cc bez problemu, ale najpierw szacują wagę
        dziecka. przy takiej pow. 3 kg robią cc bez namysłu.
        co robią kiedy jest niższa - pojęcia nie mam, dziecko tej dziewczyny ważyło 3,5
        kg i miała cc bez żadnych ale.
        pozdrawiam
        linusia
    • sylwia_0111 Re: Położenie pośladkowe a c.c .- Warszawa 09.06.05, 10:59
      Za 2 tygodnie będę miała cc na Inflanckiej (o ile moja dzidzia się nie
      pospieszy smile)) Moja pani doktor jest z Inflanckiej i jak jej pokazałam USG z
      położeniem pośladkowym mojego dziecka od razu stwierdziła, że "będziemy cięli".
      O ile wiem to w tym szpitalu przy pierwszym dziecku cc jest bezwzględnym
      wskazaniem.
      Aha, jeszcze taka krótka informacja: mąż może tam być na sali operacyjnej za
      opłatą 200 zł.
      Pozdrawiam
      • iks_75 do Sylwi_0111 09.06.05, 21:47
        Czy masz czekać aż zacznie się poród czy zrobią ci cc wcześniej tj przed
        terminem i przed akcją porodową??? Też mam ułożenie miednicowe dziecka i nie
        bardzo wiem jak działać. Moja lekarka jest z Karowej, a tam każą przy takim
        położeniu rodzić sn.
    • gosia.rita Re: Karowa a c.c .- Warszawa 10.06.05, 12:11
      Hmm, nie wiem dokladnie jak to jest z położeniem miednicowym, ale moja koleżanka
      rodziła na Karowej w niedziele, tj. 5 dni temu. Pierwszy poród, waga dziecka
      2750g czyli maluszek, położenie było ok - główką do dołu i kazali rodzić
      naturalnie. Troche to trwało, niestety mały tak wykrzywiał tą główkę do tyłu (to
      się chyba nazywa ustawienie twarzowe czy jakoś tak), rozwarcie nie za duże i
      natychmiast zrobili jej cesarskie cięcie. Nie ma zatem reguły...
    • kasia_mm Re: Położenie pośladkowe a c.c .- Warszawa 10.06.05, 14:34
      Karowa........ brrr moja Marta 6 lat temu, 39 tydzień z usg 4300 a pan docent
      mi mówi że "pani jest wielka kobita to da radę naturalnie" fakt mam 178 cm
      wzrostu ale taki tekst........ i pewnie by mnie tak skazali gdyby mała 3 dni
      przed porodem nie zrobiła fikoła i urodziła się naturalnie, nota bene
      szybciutkosmile
      druga ciąża 2 lata temu - młody szacowany na ...5 kg - oczywiście głowa na
      górze w 9 miesiącu - dr Rak robi usg - od razu wpis do karty - cc....
      oczywiście znowu sytuacja się powtórzyła i mały przekoziołkował - czym mam
      nadzieję was pocieszę - nawet tak duże dzieci kilka dni przed porodem zmieniają
      pozycję na prawidłową!!!
      głowa do górysmile)))) i nie bójcie się Solca ,to najwspanialszy szpital jaki
      znamsmile)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka