emmadax 19.09.05, 16:05 Czy ktoś, a właściwie Któraś z Forumowiczek, rodziła ostatnio w Koperniku? Proszę o wrażenia i opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosse Re: Ostatnio w Koperniku... 19.09.05, 17:28 nie rodzilam w Koperniku i nie polecam takich ogromnych szpitali jak ten i np. MATA POLKA!! Za to bardzo polecam "RYDYGIERA". Rodzilam tam 12 tygodni temu.mile miejsce.prawie caly po remoncie!!nie czulam się tam jak w szpitalu! PERSONEL OK! Ale pamiętaj ze gdzie byś nie poszła mie swoją położną, nie lekarza tylko polożną.Ja miałam bardzo mi pomoła.odziłam 4 godziny bez znieczulenia!!!!! tylko dzięki nie!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: Ostatnio w Koperniku... 20.09.05, 08:36 Gdzieś niżej jest wątek o koperniku, myślę że napewno go znajdziesz. Ja planuje tam rodzić, ze względu na najlepszą opiekę, fajnie by dyło nie czuć w szpitalu atmosfery szpitalnej, mieć mały pokoik z łazienką- ale to chyba nie jest najważniejsze. Na kopernika mają najlepszy sprzęt do ratowania noworodków a do tego na każdym dyżurze jest 4 ginekologów, 2 anastazjologów, 2 neonatologów- w żadnym innym krakowskim szpitalu nie ma ich tylu, więc ja nie mam wątpliwośc. Oczywiście mam nadzieję że wszystko będzie ok. ale gdyby jednak to strzezonego Pan Bóg strzeże... Ania Odpowiedz Link Zgłoś
emmadax Re: Ostatnio w Koperniku... 20.09.05, 13:41 Też tak myślę i dlatego - jak na razie - się tam wybieram, w listopadzie. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
nikki Re: Ostatnio w Koperniku... 20.09.05, 14:29 A na kiedy masz termin? Ja na 17.11 i też najprawdopodobniej tam. Przeżyłam już jedno cc na Kopernika i od porodu do wyjścia było ok. Najgorzej wspominam tylko leżenie na patologii ciąży, ale to już całkiem inna bajka. pozdrawiam nikki Odpowiedz Link Zgłoś
aaniac Re: Ostatnio w Koperniku... 20.09.05, 14:36 Ooo...chyba nam się połączyły mamy z Łodzi i Krakowa.Nie rozumiem o "którego Kopernika" chodzi?Czy o klinikę w Krakowie na ulicy Kopernika,czy o Szptal im.Kopernika w Łodzi?Jeśli możecie,to odpiszcie,bo też jestem zainteresowana tym tematem.A szpital Kopernika w Łodzi nie jest wielkim molochem-tzn. oddział połóżniczo-noworodkowy.Po remoncie,kilka lat temu,jest malutki (ok.40 pacjentek) i całkiem przyjemny.Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 dołanczam sie z terminem na 16.11 20.09.05, 16:08 No właśnie ja mam termin na 16. Co prawda mam skierowanie na CC więc pewnie przyjmą mnie wcześniej, do jakich lekarzy chodzicie - mnie chodzi o kraków. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
nikki Re: dołanczam sie z terminem na 16.11 21.09.05, 21:42 no to mamy szanse sie spotkać. Ja niestety lub stety nie chodzę do żadnego lekarza z Kliniki, ale ten mój chce mnie tam skierować. Ufam mu, że wie co robi. Będzie to już mój drugi poród w klinice. 3 lata temu warunki były kiepskie, ale teraz jest po remoncie i sporo lekarzy też się zmieniło. Mam nadzieję, że nadal jest ten przemiły anestezjolog, który mnie znieczulał do cc. Dodał mi tyle otuchy, dzięki niemu przestałam sie bać. pozdrawiam, nikki Odpowiedz Link Zgłoś
emmadax Re: Ostatnio w Koperniku... 21.09.05, 10:08 No tak, myślałam, że Kraków ma monopol na Kopernika w nazwie Wybieram się do krakowskiego Kopernika 20.11, ale kto wie, kiedy nasza dziewczynka zaplanuje spotkanie z nami Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: Ostatnio w Koperniku... 23.09.05, 22:41 miałam cc tydzień temu, lezałam później na 2 piętrze. to piętro nie zostałojeszcze wyremontowane, ale jezeliktoś rodzi na klinice, to zakładam, że przymyka oczy na takie małe niedogodności. jestem baaardzo zadowolona)), córeczka zdrowa, ja byłam gotowa do wyjścia juz w 3 dniu, ale puścili mnie dopiero na 4. trzeba tylko trochę asertywności w dialogach z pielęgniarkami od noworodków i położnymi.teraz jeżeli się chce, to dzici moga byc na salach przez całą noc, a nie tylko od 5 do 23, trzeba sobie tylko tego zażyczyć. polecam też rozmowę z pielęgniarkami,żeby dla własnej wygody nie dokarmiały dzieci 15 przed karminiem przez mamaę i w razie płaczu przynosiły do karmienia. panie połozne potrafią tez rewelacyjnie pomóc w karmieniu piersię, ale trzba się głośno i wyraźnie domagać pomocy, najlepiej od każdej z nich po kolei. to była moja strategia przetrwania i jak najlepszego wykorzystania czasu)) Odpowiedz Link Zgłoś
nikki Re: Ostatnio w Koperniku... 24.09.05, 16:56 Witaj Dzieki wielkie że napisałaś jak było, ciesze sie że wszystko poszło ok i jesteś zadowolona. Jeśli możesz to powiedz jeszcze czy miałaś planowane cc, jak długo leżałaś po operacji i czy Twój lekarz prowadzący był stamtąd. Ja nie bede miała tam "swojego" lekarza wiec ciekawa jestem czy to dużo zmienia. A co do domagania sie o swoje, to przerabiałam to już 3 lata temu. Po miesiącu leżenia z mojej "pokory" nie pozostało nic. Na niektóre położne czy salowe trzeba było "naskoczyć" żeby wyegzekwowac swoje, ale z chwilą gdy człowiek zdrowieje to coraz bardziej ma w nosie ich humory. Trafiały się na szczeście tez miłe osoby, zarówno lekarze jak i położne. pozdrawiam, nikki Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: Ostatnio w Koperniku... 24.09.05, 22:08 cc miałam planowane, ok. 10 dni przed terminem. tak, lekarza miałam z kliniki i jeszcze mnie operował)), z czego byłam bardzo zadowolona. leżałam mniej niz 24 godz, troche dłużej niz inni, ponieważ umowiłam sie z lekarzem, że dostanę troche więcej kroplówek, a to jednak trwa. zależało mi, żeby szybko do siebie dojść i sie udało). pozdrawiam, chętnie odpowiem na pytania, bo pamietam jak sie bałam i jak nerwowo szukałam po necie informacji Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: Ostatnio w Koperniku... 24.09.05, 22:25 Cześć Kochana Bombeczko! Dzięki za list na privie! Czieszę się że już wszystko masz za sobą i że jest ok. Ucałuj odemnie malutką a jak znowu dopadna mnie wątpliwości to pozwolę sobie jaszcze cię popytać Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
emmadax Re: Ostatnio w Koperniku... 27.09.05, 11:55 Bombko (może już ex-Bombko ), Ty miałaś CC, a czy słyszałaś coś od współrodzących o porodach rodzinnych? Odpowiedz Link Zgłoś
ese1 Re: Ostatnio w Koperniku... 28.09.05, 09:11 Nie wiem czy 13.04 to bylo niedawno (dla mnie w kazdym razie tak). Rodzilam i lezalam na I pietrze i z wlasnych doswiadczen oraz opowiadan kolezanki, ktora juz drugi raz lezala na II pietrze moge stanowczo powiedziec, ze jezeli chodzi o opieke dla noworodkow i pomoc co do przystawiania do piersi itp I pietro jest o niebo lepsze. A co do szpitala - w Krakowie chyba 2 szpitale sie zdecydowanie licza jezeli chodzi o fachowy sprzet - Kopernika i Siemiradzki. W innych, jezeli sa jakies komplikacje z dzieckiem po porodzie, dzieci sa transportowane albo na Kopernika albo do Prokocimia. Wiec jak jest dobrze, to wszedzie jest OK, a jak nie... to po co sie stresowac. pozdrawiam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=9521152&a=28895686 Odpowiedz Link Zgłoś
barbaragoralska Re: Ostatnio w Koperniku... 28.09.05, 16:59 Siemieradzki jest o wiele gorzej zaopatrzony niż Kopernik. Słyszałam o kilku wypadkach śmierci noworodków w tym roku w tym szpitalu. Ja z Kopernika byłam generalnie zadowolona - poród rodzinny na I piętrze w lipcu tego roku, a potem pobyt na II. Ja sie juz rodzi to nie ma się czasu na myslenie o wygodach, ale marzy się aby jak najszybciej było po wszystkim. Dla mnie najważniejsze było wsparcie psychiczne bliskiej mi osoby, a nie wygody. Poród rodzinny na I pietrze polecam, pojedyncza sala, po porodzie odpoczywa sie w ciszy i spokoju przez 2 godziny. Największy minus kliniki- tłumy odwiedzających, czasami w naszym pokoju było kilkanaście osob naraz. Nikt nawet nie pomysli że może ktoś chce sobie zmienić sobie wkład, a jest to krępujące. A z łóżka jeszcze cięzko zejśc i iść do toalety. Niestety jest to przypadłośc wszystkich szpitali. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki Re: Ostatnio w Koperniku... 29.09.05, 14:06 Cześć Czy możecie powiedziec coś o kosztach porodu rodzinnego na Kopernika? Ile za pojedynczą salę, ile za zzo? Czy są jeszcze inne dodatkowe koszty? Bede wdzięczna na każde info. Aha, i jeszcze co decyduje o tym, na które pietro sie trafia? Czy jest to kwestia wyboru, czy nie ma sie nic do powiedzenia? pozdrawaim, nikki Odpowiedz Link Zgłoś
ese1 Re: Ostatnio w Koperniku... 29.09.05, 18:49 za sale do porodu rodzinnego 300PLN, zzo jest bezplatne. Co do pietra ... niestety nie wiem dokladnie jak to jest. Moze to kwestia miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: Ostatnio w Koperniku... 29.09.05, 22:17 potwierdzam, poród rodzinny to 300 zl, zzo bezpłatne, a jeżeli chodzi o piętro t z tego co wiem jest to tak: jezeli jest lekarz prowadzący z kliniki to wypisuje quasi skierowanie z prośba o przyjecie na konkretne piętro, jezeli leży się na patologii to na 2, salka do porodu rodzinnego jest na 1, a jak sie przychodzi z ulicy, to zależy jakie jest "obłożenie" porodówek - pryjmuje sie tam, gdzie jest lużniej. ale raczej nie polecamporodu na zwykłej porodówce, chyba że sie trafi na dyżur swojego lekarza lub jedną z fajnych połoznych... Odpowiedz Link Zgłoś
emmadax Re: Ostatnio w Koperniku... 30.09.05, 10:23 Jesteście boskie. Już prawie wszystko wiem Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch Re: Ostatnio w Koperniku... 05.10.05, 13:17 a jakie badania sa wymagane do porodu rodzinnego? chodzi mi glownie o badania Meza... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ese1 Re: Ostatnio w Koperniku... 07.10.05, 14:03 chyba zadne, bynajmniej moj maz zadnych badan nie robil i byl przy porodzie. No a ty standardowe, czyli WR, grupa krwi, HBS Odpowiedz Link Zgłoś
barbaragoralska Re: Ostatnio w Koperniku... 06.10.05, 17:48 poród rodzinny I piętro 300 zł, II piętro 200 zł. ZZO jest bezpłatne. Gdy rodzisz na I piętrze to z reguły jak nie leżysz wcześniej na I pietrze to płacisz 150 zł za I pietro i 150 zł na II piętrze tam gdzie bedziesz leżała po porodzie. Taką tam mają polityke. sama decydujesz gdfzie chcesz rodzić. Osobiscie polecam ci I pietro, gdyż jest tam kameralniej. Na II pięterze poród rodzinny odbywa sie na ogólnej porodówce za parawanikiem. Po porodzie decydują tylko gdzie leżysz. Przede wszystkim rodz na tym pietrze gdzie masz lekarza. Lekarka z II pietra nie zejdzie do ciebie na poród na I pietro i odwrotnie. Podpaski są powszechnie dostępne, dla dzieci wszystko jest. Przynosisz tylko ubranka na wyjście ze szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś