Dodaj do ulubionych

Orłowski- remont w grudniu???!!!!!

12.11.05, 21:36
dziewczyny,

powiedzcie mi czy cos wiecie na ten temat, oczywiście do osób które sa w tym
temacie zorientowane...
podobno w grudniu planuja remont, a ja mam tam rodzic w grudniu!!!!! i co
teraz???
prosze powiedzcie jesli coś wiecie...

pozdr,
meg
Obserwuj wątek
    • gosia_grabosia Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 12.11.05, 23:56
      Magda Ty mnie chcesz do jakiś stresów doprowadzić??? smile Co to za pomysł z tym
      remontem?? Ale byłaby kicha nie ma co!!!

Podbijam watek bo tez jestem zainteresowana.
      • meg1112 Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 13.11.05, 01:09
        no Gosiu,
        to Cie dobije kochana!!!!
        przeczytaj u nas watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        f=28826&w=31767938

w poniedziałek bede u swojej ginki wiec postaram sie wszystkiego dowiedziec, a
        we wtorek szkółka, zatem szczegółowo wypytamy

ja sie troszke podłamałam bo zileonego pojęcia nie mam gdzie rodzic jesli to
        prawda... crying((

ratunku!!!!!
        • gofer73 Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 13.11.05, 10:15
          nie chce siac fermentu ale jak lezalam na polozniczym w Orłowskim na przelomie
          pazdziernika i listopada faktycznie na oddziale mowilo sie o jego zamknieciu
          jeszcze w tym roku...Powod to oczywiscie brak kasy i rozrachunki z NFZ. Az sie
          ucieszylam ze Szymek pospieszyl sie o ponad 3 tygodnie....

Pozdrawiam

Gofer Mama Maksa (ur. 01.05.00) i Szymka (ur. 30.10.05)
    • kora01 Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 13.11.05, 12:51
      Proponuje zadzwonić do szpitala i się po prostu dowiedzieć i nie "siać
      propagandy". Pozdrawiam
      • meg1112 Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 13.11.05, 13:56
        niekt nie sieje propagandy... przciez pisałam ze w poniedziałek dowiem sie
        wszystkiego z dokładnego źródła, od ginki która tam pracuje... spoko
    • madaj177 Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 14.11.05, 14:33
      Podbijam wątek, czy ktoś coś wie, bo ja jestem zainteresowana...
      • meg1112 Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 14.11.05, 16:00
        a wiec...
        jestem juz po wizycie u mojej ginki, która mówi.... ze tez słyszała, ale
        dyrekcja nie mówi tak i nie mówi nie... ale ona uwaza ze pewnie tak bedzie iz
        zamkna oddział do konca roku...
        jutro jeszcze bedziemy w szkole rodzenia na Czerniakowskiej, wiec wypytam
        dokładnie położne...
        mysle ze warto juz zacząc sie rozglądac za czymś wzamian, aby nie obudzić sie z
        reką w nocniku... crying((
        smutne to ale prawdziwe

pozdr
        meg
    • madaj177 Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 15.11.05, 15:25
      Witajcie, Dzis byłam w szpitalu u mojej pani doktor Słabik, która jest tez
      kierownikiem przychodni przyszpitalnej i on apotwierdziła, ze w grudniu zamkna
      oddział ze względu na remont. MA sie on zakończyć jeszcze w tym roku...
      Pozdrawiam, mada
      • snape82 Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 15.11.05, 15:54
        Trochę nie w temacie oddziału położnictwa, ale aktualnie w Orłowskim dużo
        oddziałów się remontuje. Będzie cacy szpital wink

Pzdr
    • gosia_grabosia Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 16.11.05, 12:11
      Wczoraj dostaliśmy info, że do 15 grudnia będą przyjmować na porodówkę.

Nikt na 100% nie wie, czy to nie sama ginekologia ma być remontowana. Bo w
      sumie na położnictwie wszystko jest nowe. I sale porodowe i korytarz i
      łazienki .... Tylko nie wiem jak w salach poporodowych.
      • modrooczka Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 17.11.05, 16:56
        Dzisiaj moja gin z Orlowskiego powiedziala, ze nikt do konca nie wie, kiedy sie
        zacznie ten remont. Zapytalam gdzie jechac jakby bylo zamkniete i powiedziala ze
        na Pl Starynkiewicza najlepiej. To samo mowila wczesniej polozna z Solca. Widac
        maja dobra opinie o tamtym szpitalu.
        • gosia_grabosia Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 17.11.05, 17:51
          czyli masz takie same info jak ja. Mój gin też mówi, że nic nie wiadomo, co
          godzina inne zdanie.

A co do szpitala - to polecał Solec (tylko tam też remont sad) A w razie czego
          kazał dzwonić na komórkę on powie gdzie jechać.
          • kajtanka Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 17.11.05, 18:50
            Ja tez słyszałam że zamykają od grudnia na czas remontu, który jest spowodowany
            wykorzystaniem limitów na porody już w bodajże w sierpniu ;-((. Tylko rodzic w
            tym prorodzinnym kraju.
            Zgroza.
            Solec tez podobno z tego samego powodu będzie zamknięty.
            Ja osobiście nie polecam równiez Inflanckiej bo tam okropna opieka poporodowa
            a zwłaszcza pediatryczna, nie robią żadnych nawet podstawowych badań.
            Podobno Madalińskiego jest teraz super
            Pozdrawiam i trzymam kciuki by udało Wam się w miare bezbolesnie i w fajnych
            wrunkach urodzić
    • pocholita Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 17.11.05, 19:23
      Hej!
      Urodziłam tam 14 córeczkę i właśnie dzisiaj wyszłyśmy do domu. Co do remontu to
      chodzą pogłoski ale nic pewnego jeszcze nie wiadomo. Powodzenia!
      • gosia_grabosia do pocholitka 17.11.05, 23:08
        napisz coś bliżej jak będziesz miała chwilkę. Jak poród, opieka itp. Możesz na
        priva jeśli nie chcesz na forum. Z góry dziękuję.
        • pocholita Re: do pocholitka 21.11.05, 22:08
          No więc tak, ja też chodziłam do Dr Burdy, ale w sumie nie miało to dużego
          znaczenia, tyle że tego dnia jak dostałam skurczy to akurat miałam wizytę, więc
          zamiast na Izbę Przyjęć poszłam najpierw do niej i to ona stwierdziła rozwarcie
          i kazała mi iść na izbę. Nie mieliśmy umówionej położnej ani lekarza, ale na
          szczęście była wolna sala jednoosobowa do porodu rodzinnego. Położna młoda i
          bardzo miła Pani Barbara Zakrzewska, co jakiś czas przychodziła tez jakaś druga
          starsza do pomocy. Lekarz przyszedł 3 razy ale oglądał mnie z daleka, całość
          badań robiła Pani Barbara i to ona odebrała poród. Rodziłam bez znieczulenia,
          bo do 4 cm mogłam znieść ból, a potem położna przebiła mi pęcherz płodowy i
          nagle zrobiło się 7 cm i za późno na znieczulenie. Koszmarne było szycie, mimo
          że dali mi dwie dawki znieczulenia to i tak wszystko czułam.

Co do koszul rozpinanych z przodu, to jest to tylko dla waszej wygody przy
          karmieniu, a na poród lepiej wziąć taką rozpinaną na całej długości, dużo
          wygodniej. Szlafrok miałam, ale też nie chodziłam bo było mi zwyczajnie za
          gorąco, nikt się mnie nie czepiał.

Warto zabrać dla siebie wkładki poporodowe dwa opakowania, papier toaletowy,
          ręczniki papierowe do wycierania krocza, szare mydło oraz maść na hemoroidy
          Preparation H (ma działanie znieczulające - rewelacja). Na pierwsze siusiu i
          pod pierwszy prysznic warto pójść z obstawą, można zemdleć. Przydatne są
          również czopki glicerynowe, gdyż po porodzie nie można przeć a one znacznie
          ułatwią wypróżnienie.
          Do karmienia polecam:
          - poduszkę z dziurką do siedzenia
          - specjalną poduszkę do karmienia
          - krem Bepanthen na popękane brodawki
          - laktator ręczny z pompką (ja mam Canpol Babies Premium i się sprawdził, ale
          podobno dobre są też Medeli czy Aventu)
          - wybierając biustonosz do karmienia sprawdźcie czy się dobrze odpinają miseczki
          - wkładki laktacyjne

Co do opieki to nad mamami nie mogę narzekać, jeśli chodzi o opiekę nad
          noworodkiem to trzeba się o wszystko dopytywać, bo jak nic się nie dzieje to
          nic nie mówią, dopiero przy wypisie.

Dla dziecka oprócz ubranek dobrze jest zabrać chusteczki nasączone oliwką, np
          bambino i oczywiście pieluszki (polecam Rossmana).

Natomiast najgorsze co mnie tam spotkało to nawał mleczny. Nie wszystkie osoby
          pracujące na tym oddziale będą potrafiły pomóc wam przystawić dziecko do
          piersi, dlatego polecam gorąco położną laktacyjną Panią Katarzynę Lubaś, która
          jest tam od 8 do 16. Jakby tylko coś się działo z piersiami koniecznie proście
          ją o pomoc i naukę przystawiania. Najlepiej by przy tym był jeszcze wasz
          partner lub ktoś z rodziny bo przy nawale jest bardzo trudno przystawić dziecko
          samemu. Także korzystajcie póki możecie, bo w nocy mogą być naprawdę poważne
          problemy. W dniu wypisania ona uczyła mnie i mojego męża i zanim najgorszy
          nawał nie ustąpił naprawdę potrzebne były 4 ręce do przystawienia małej.
          Dopiero teraz zaczynam radzić sobie sama, a wyszłam ze szpitala w czwartek.

To by było na tyle.

Acha
          - trzeba zapłacić 5 zł za książeczkę zdrowia dla dziecka
          - po porodzie robią dziecku zdjęcie na wadze, dla zainteresowanych koszt 35 zł
          - przychodzi także fotograf, który też robi zdjęcie dla zainteresowanych, koszt
          50 zł

Jakbyście miały jakieś pytania to piszcie.

Ania

• ela77110 do pocholitka 18.11.05, 10:09
        Takze jestem zainteresowana.Jak opieka,porod itd.jesli mozesz napisac z gory
        dziekuje.
        • modrooczka Re: do pocholitka 18.11.05, 13:31
          Ja tez, moze napisz na forum, wiecej osob przeczyta? No chyba ze nie chcesz, to
          jesli mozna poprosze opinie na gazetowy. Dzis bylam w Orlowskim na badaniach,
          pierwszy raz na gorze (USG na dole padlo). Bardzo mi sie nie podobaly zasady na
          tablicy ogloszen, w stylu: z sali wolno wychodzic TYLKO w szlafroku, w poscieli
          lezec TYLKO w koszuli rozpinanej z przodu itp itd. Jak rodzialam na Solcu to
          raczej byla moja sprawa w czym chodze, w czym leze i czy mi w tym cieplo czy zimno.
          Tak logistycznie to gdzies powinnysmy sie zalapac, jesli Solec nieczynny DO 7.12
          a Orlowski OD 15.12 to ktores z tych miejsc mnie chyba 11 przyjmie, co?
          • eselchen Re: do modrooczki 18.11.05, 15:21
            Czy polecasz jakiegoś lekarza z Orłowskiego??
            • gosia_grabosia do eselchen 19.11.05, 10:48
              ja chodzę do dra Szachowskiego. Poleciła mi go pediatra mojej córci i chyba się
              nie pomyliła smile

Bardzo miły człowiek, dobry, konkretny lekarz. Wszystko wyjaśni i powie, ale
              wylewny nie jest. Przyjmuje państwowo na Saskiej 61 i ma prywatną praktykę na
              Truskawieckiej.

Pozdrawiam
          • gosia_grabosia Re: do pocholitka 18.11.05, 18:28
            ooo a ja tego nie pezeczytałam, a mówiąc szczerze, to szlafroka nie posiadam
            hihihi No ale najwyżej pożyczę od mamy wink
          • lipiec2005 Re: do pocholitka 18.11.05, 22:56
            Tablica ogłoszeń sobie, a życie sobie. Nie przejmujcie się tym, co tam jest
            napisane. Kiedy w lipcu br. rodziłam w tym szpitalu, pies z kulawą nogą nie
            interesował się, czy chodzę w szlafroku (a nie chodziłamwink) i jaką mam koszulę.
            Nie są także przestrzegane godziny odwiedzin, o których mowa na tejże tablicy
            (tzn. odwiedziny są non stop do 22.00, przychodzi rodzina i wszyscy znajomi
            królikawink). Ciekawe, co oni mają tam remontować, skoro cały oddział jest po
            remoncie...
            • modrooczka do eselchen 18.11.05, 23:33
              Ja chodze do dr Burdy, znam ja od lat, wiem ze jest b dobrym lekarzem, ale tak
              z charakteru to nie kazdemu odpowiada. Ma tzw. "niewyparzona gebe", niektorzy
              twierdza ze jest niedelikatna ale to dusza czlowiek, co moge powiedziec z cala
              odpowiedzialnoscia, wiedzac, ze jej ogrodek zamieszkuje 7 przygarnietych psow,
              wszystkie zostaly pozbierane z Walu Miedzyszynskiego, gdzie wczesniej wyrzucili
              je wlasciciele. A medycznie to lekarz z 3 specjalizacjami i latami
              doswiadczenia. Nie jestem obiektywna, za dobrze ja znam i za dlugo, ale mam
              pelne zaufanie.
    • pocholita Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 23.11.05, 14:49
      Hej dziewczyny!
      Przed chwilą była u mnie pielęgniarka środowiskowa i powiedziała, że z tego
      szpitala bardzo często wychodzą mamy nie umiejące karmić, więc nie dajcie się
      dziewczyny, dopominajcie się o swoje.
      Ania
      • meg1112 Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 23.11.05, 15:20
        byc moze nie korzystają z pomocy poradni laktacyjnej... na szkole rodzenia była
        u nas Pani pielegniarka, która oferowała swoja pomoc od pon-piatku od 9-15
        moze w weekend rodziły juz nie zdązyłay...

ale dziekujemy za rady :o))
        • modrooczka Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 23.11.05, 21:53
          Boze, mam nadzieje ze to jak jazda na lyzwach - ze sie tego nie zapomina! Bo z
          poprzednia coreczka sobie poradzilam bez problemu, karmilam 9 mcy i wszystko
          bylo ok. Z tego co piszesz to szpital wyglada cywilizowanie, chociaz w pierwszej
          ciazy raz tam wyladowalam na izbie przyjec (falszywy alarm) i mnie polozna
          dyzurna doprowazdila do placzu. No ale moze bylam przewrazliwiona, bo wydawalo
          mi sie wtedy ze dziecko sie nie rusza, a ona mnie wysmiala.
          • modrooczka Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 29.11.05, 21:18
            Bylam tam wczoraj na ktg, lekarka z izby przyjec powiedziala mi ze oni w ogole
            nie chca sie zamykac i jesli sie da to rozpisza normalnie dyzury i beda dzialac
            bez przerwy, ale jesli sie nie uda to zamykaja od 15.12 do konca roku. Rozumiem
            ze to zalezy od pieniedzy ktore szpital znajdzie albo nie, bo ze remont to
            fikcja to wszystkie ptaszki cwierkaja. Trzeba chyba na biezaco sie informowac,
            ja tam bede w piatek, jeszcze odbieram jakies badania, to oczywiscie spytam jak
            sprawy stoja.
            • eselchen Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 30.11.05, 14:18
              Czy chodzisz tak normalnie na to KTG czy masz jakieś skierowanie?? Chodzi mi o
              to, że do tej pory chodziłam prywatnie do lekarza pracującego w innym szpitalu,
              ale teraz zdecydowałam się rodzić w szpitalu Orłowskiego. KTG miałam robione w
              zeszłym tygodniu, wszystko było ok. Do tej pory czuję sie też w porządku, ale
              chciałabym wiedzieć, czy potrzebuję jakiegoś skierowania czy mogę iść normalnie
              na izbę przyjęć i mi zrobią KTG??
              Mam nadzieje, że jasno napisałam o co mi chodzi....i nie nakręciłam... smile
              Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź!
    • gosia_grabosia czy ktoś ma jakieś nowe info?? 29.11.05, 21:03
      remont czy nie?? a jeśli tak, to od kiedy??
      • meg1112 w poniedziałek bede miała nowe info 30.11.05, 20:16
        mam wizyte, i juz bede decydowac gdzie rodzic i gdzie sie nastawiac na rodzenie

całus,
        Magda
        • gosia_grabosia Re: w poniedziałek bede miała nowe info 30.11.05, 20:28
          to tak jak ja smile i też w poniedziałek, ale zastanawiam się nad Solcem. Jutro
          tam zadzwonię.
    • magda236 Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 30.11.05, 15:53
      Rodziłam tam w połowie listopada i remont planuja na 6 grudnia
    • malgosya Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 30.11.05, 22:45
      Otoz lezalam na patologii ciazy w tym szpitalu niedawno i polozne mi
      powiedzialy, ze remont zaczyna sie 4 grudnia ale tylko na patologii ciazy.
      Porodowki nie ruszają.

Pozdrawiam,
      m.
      • modrooczka Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 01.12.05, 19:31
        Ja mialam skierowanie od mojej gin z Orlowskiego, ale z tego co sie orientuje to
        po terminie na pewno powinno byc bezplatne. Na izbie przyjec jest kartka ze ktg
        na zyczenie pacjentki kosztuje 20 zl, ale to chyba jesli ktos ma kaprys, bo
        jesli cos Cie zaniepokoi to chyba w kazdym szpitalu jest bezplatnie
        • eselchen Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 01.12.05, 21:22
          Dzięki za informacje. Na razie czuje się ok, ale w razie czego pojadę na izbę
          przyjęć.
          • gosia_grabosia Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 01.12.05, 22:33
            ja byłam około 01 listopada. zrobili mi ktg i usg bo cośtam mnie niepokoiło. za
            nic nie musiałam placić. pobrali mi tez posiew i lekarka powiedziała, ze jak
            chce, to moge go zrobić tylko niestety odplatnie bo nie zostaję w szpitalu,
            gdyby mnie zostawili również byłoby to bezpłatne badanie.
    • eselchen Jakieś nowe informacje?? 05.12.05, 10:26
      Podciągam wątek!
      • meg1112 Re: Jakieś nowe informacje?? 05.12.05, 23:03
        ginak powiedzia.ła mi tak... maja ropisane dyzury do konca roku, ale ten niby
        remont ma być od 21 grudnia (tak im sie kończy kontrakt z NFZ) zatem do 20
        grudnia bedą przyjmowac...
        Jeeeessuuuu!!! mam nadziej emój Kubulec wyjdzie do nas do 20-tego!!!
        w zamian zaproponowała mi ten Bieleański, jak mi sie tam nie bedzie podobało to
        wale do MSWiA
        • gosia_grabosia Re: Jakieś nowe informacje?? 06.12.05, 10:55
          mi gin powiedzial, ze raczej nie da rady zamknac całego oddziału, a pomiedzy
          swietami a nowym rokiem ma byc jakies czyszczenie. Z remontu chyba jednak
          musieli zrezygnowac.
          • modrooczka Re: Jakieś nowe informacje?? 07.12.05, 20:44
            dzis uslyszalam w Oelowskim od gin ze 16.12 na 100 % sie zamykaja. Co z
            Solcem???!!! Ktos wie?
            • meg1112 Solec od poniedziałku ( 12.12) juz otwarty 08.12.05, 19:56
              potwierdzam Modrooczke..
              do 15.12 Orłowski przyjmuje, od 16 oddział zamkniety na 100% ( dzis dowiedziałm
              sie odpołoznej z Izby Przyjęc)
    • eselchen Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 12.12.05, 11:36
      Byłam dzis na izbie przyjęć. Informacja juz pewna na 100%. Porody przyjmują
      tylko do czwartku - 15.12.2005. Ja już się rozglądam za innym szpitalem, bo coś
      się maleńsytwo nie spieszy do rodziców!
      Pozdrawiam!
      • gosia_grabosia no to pięknie, jak jutro nic to chyba Solec :( 12.12.05, 18:41

• modrooczka Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 13.12.05, 14:50
        No dobrze Gosiu ale otworzyli? Bo wczoraj rano jeszcze byl zamkniety. Czy my sie
        czasem nie spotkamy w ktoryms z tych dwoch szpitali? Na kiedy masz termin? Bo ja
        na 15.12, i mam nadzieje ze jednak ten Solec otworza... Ja na razie spokojnie
        czekam, ale juz naprawde coraz blizej smile
        • gosia_grabosia remont na 100 % 16.12-02.01 13.12.05, 19:54
          no ja na 28.12 teoretycznie ale jak pisalam na grudniówkach dziecię narazie się
          rozmyśliło i mogę nawet do stycznia dobić. A tydzień temu były plany że dzisiaj.
    • modrooczka Re: Orłowski- remont w grudniu???!!!!! 13.12.05, 15:03
      Solec otwarty!!! Dzwonilam przed chwila. Kamien z serca. Zakladam nowy watek, bo
      ciekawa jestem, kto sie tam wybiera w najblizszym czasie
      • meg1112 ja na 100% Bielański... 13.12.05, 23:35
        ... byłam dziś i jestem zachwycona... oddział piękny, połozna Pani Teresa
        cudowna, niesamowite podejscie do ludzi... sale malutkie i kameralne na
        poporodówce, poprostu pieknie i dzidzia przy Tobie, kapiesz i opiekujesz sie nią
        od poczatku....
        mi dzis kamien z serca spadł i jestem gotowa rodzic :o)))))))))))))))

Magda
        • modrooczka Re: ja na 100% Bielański... 18.12.05, 00:19
          Meg, tylko zwracaj uwage, czy zrobili wszystkie badania, pytaj o wyniki, kaz
          sobie tlumaczyc... Skoro jestes zdecydowana to juz nie bede Cie odwodzic, ale
          nie daj sie wypisac w 2 dobie (zoltaczka i niektore infekcje ujawniaja sie w
          trzeciej). Zycze Ci wszystkiego najlepszego i mam nadzieje ze bedziesz miec same
          dobre doswiadczenia.
          • meg1112 Re: ja na 100% Bielański... 18.12.05, 11:22
            wiem, ze z Bielańskim były kiedys duze problmy...
            ale mam to szczeście ze zostałam skierowanan z Czerniakowskiego od mojej
            lekarki, położna Teresa Kosińska, do maja tego roku jeszcze tam pracowała ( w
            Czerniakowskim) i doskonale zna Kucińską, połowa kadry to lekarez z
            Czerniakowskiej ( z prof. Dębskim- obecnym ordynatorem przeszli), podobno jak
            jestem od Kucińskiej to mam mieć tam Ameryke ( tak mi powiedział położna)
            poprostu troszke po znajomości wink)) jakby co to mojej kolezanki kuzyn tez jest w
            Bielańskim ordynatorem , weic mamy jakby co dzwonic...

dla mnie narazie wszystko wygląda ok...
            a osoby które w ostatnich kilku tygodniach tam rodziły sa baaaardzo zadowlone
            bedzie dobrze...

całusek, i dziekuje za troskę Modrooczka
            Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka