robin81 16.01.06, 11:19 Za kilka miesiecy urodze swoje pierwsze dziecko.bylabym wdzieczna za wszelkie informacje od mam ktore rodzily w krakowskich szpitalach.ktore z nich sa godne polecenia a ktore nie?z gory wielkie dzieki za informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokons Re: Moj ranking 16.01.06, 11:35 Ja zamierzam rodzic na Ujastku w Krakowie. Widzialam wiele odzialow ginekologicznych w czasie dni otwartych i ten szpital (zreszta polecany przez wielu moich znajomych) najbardziej mi odpowiada i tobie tez proponuje wybrac sie na takie dni i samemu wyrobic zdanie zanim poczytasz rozne opinie i polecenia (potem wejdz nma forum Szpitale i tam poczytasz wiele opini). Ja juz na poczatku ciazy zdecydowalam sie rodzic na Ujastku i tez stamtad mam lekarza, choc nie zamierzam go wynajmowac do porodu wiem, ze gdyby cokolwiek sie dzialo zainterweniuje... a moze bedzie mial wtedy dyzur na oddziale... a moze twoj lekarz gdzies pracuje lub ma zaufanie do jakiegos miejsca?! Jesli chodzi o moj ranking szpitali to wyglada on nastepujaco: 1. Ujastek / Zeromski 2. Kopernika 3. Nowy oddzial w Narutowiczu (warto sprawdzic) ... (wiecej miejsc nie znam, bo sie nie interesowalam) ost. Nigdy nie rodzilabym w Siemiradzkim... Wiecej o Ujastku napisac moge po porodzie... Pozdrawiam / 38 tc) Odpowiedz Link Zgłoś
beem3 Do kokons 16.01.06, 12:07 Również mam lekarza,który dyżuruje na Ujastku,ale w sumie myslałam o Siemiradzkim-ze tam pojade do porodu. Dlaczego odradzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
basia_k3 Re: Szpital w Krakowie 16.01.06, 12:14 No ja też zdecydowanie Ujastek wybrałam. Kopernika odradzam zdecydowanie (znajoma teraz tam była i zero zainteresowania ze strony personelu, pomimo ze miala stamtad lekarza Tak sie wkurzyla ze przebrala sie spowrotem i wypisala, pojechala do Zeromskiego, gdzie tez ja wymeczyli, ale juz przynajmniej bardziej sie nia zajmowali). Ja wole Ujastek, juz sie tak nastawilam na ten szpital i tylko czekam Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Do kokons 16.01.06, 12:28 Przepraszam,ze tak napisal i nie kieruj sie do konca moja opinia ale ja znam osoby, ktore tam rodzily i nie byly zadowole ( w tym dwie moje kuzynki) choc niektore mialy stamtad lekarza... Niestety szpital smierdzi korupcja (pewnie nie tylko on) - moja kuzynke zapytano czyja jest pacjentka a jak odpowiedziala, ze szpitala zdziwli sie a nawet obrazili za ten takst i... nie chce opisywac... Na dniach otwartych szpital tez nie robil wrazenia jesli chodzi o warunki sal porodowych, jak i szpitalnych bardzo waznych dla kobiety w pologu... Przerazaja mnie toalety na korytarzu, mala (zamala) ilosc prysznicow, duze sale, no i starosc tego miejsca... To moja opinia ale moze ty spotkalas sie z inna wiec sie zbytnio nie sugeruj... na mnie ten szpital nie robi wrazenia a po opowiesciach przerazil i zniesmaczyl - dla mnie nie tyle miejsce co ludzie sa wazni. Dlatego bede rodzila na Ujastku bo wiem,ze bede mogla liczyc na swojego zaufanego lekarza lub choc na telefon do niego a ze z ciaza wszystko bylo dobrze mysle, ze warunki jakie jakie proponuje Ujastek sa dla mnie odpowiednie a ze sale zarowno porodowe jak i poporodowe sa tam nowoczesne i konfortowe nie szukam innego szpitala. Powodzenia) Odpowiedz Link Zgłoś
robin81 Re: Do kokons 16.01.06, 12:47 a na temat MSWA na Galla cos slyszeliscie?na chwile obecna sklaniam sie ku temu szpitalowi glownie dlatgo ze moja mama tam pracuje(jako salowa ale asystuje przy porodach)ale sama nie wiem.w sumie to mama jeszcze nie wie ze bedzie babcia a jak sie dowie to pewnie bedzie mnie sklaniac wlasnie ku swojemu szpitalowi. Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Do kokons 16.01.06, 13:04 Nie znam tego szpitala i nie udalo mi sie tam byc na dniach otwartych wiec nic nie podopowiem. Na pewno jesli mama pracuje w tym szpitalu masz bierzace opinie i bedziesz tam traktowana b dobrze wiec mozesz ten szpital rozwazac... Niemniej jednak nie proponuje ci rodzenia z matka, dla mnie byloby to krepujace a do tego na szkole rodzenia przestrzegano nas przed tym ukladen bo matka wspolodczuwa bol i nie jest przez to dobrym partnerem do porodu rodzinego( Wejdz na forum Szpitale i tam poprzezwyszukiwarke znajdziesz wiele opini o tym szpitalu. Powodzenia) CzyZbys czekala z oznajmieniem na dzien babci i dziadka - to piekny czas natakiewiadomosci) Odpowiedz Link Zgłoś
robin81 Re: Do kokons 16.01.06, 13:13 co ty!nawet nie biore opcji mama na sali porodowej pod uwagedo konca zycia wspominalaby to wydarzenie.problem w tym co by bylo gdyby wtedy miala tam dyzur.plusem jest to ze mysle ze bylabym tam good traktowana ale minusem jest wizja mamy pomagajacej odbierac wnuczka.a znajac moja mame nie przepuscilaby takiej okazji.wiec mam little dylemacik co zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Do kokons 16.01.06, 13:30 Mysle,ze mozesz sie umowic z mama, ze nie bedzieasystowala przy porodzie, bo to dla ciebie zbyt krepujace... Mysle, ze mozesz sie powolacna dobro wnuka... To dziala. Jeszcze tyle czasu przed toba, ze wszystko na pewno pozytywnie sie ulozy) Odpowiedz Link Zgłoś
robin81 Re: Do kokons 16.01.06, 13:44 jakos to bedzieczekamy z ogloszeniem newsa dla calej familii bo ja juz mam dosc tego co sie bedzie dzialo.te dobre rady od ciotek i bardziej doswiadczonych mam.a moja mama to zyc juz nam nie da.nie zebym byla przeciwna radom ale znam rodzinke i wiem ze nie bedzie latwo.jestem dopiero w 8t.c wiec nic nie widac i jeszcze z miesiac poczekamy.aha-a czy to normalne ze jestem oslabiona ( maz robi za mnie wszystko w domku)i popoludniami mam wrazenie ze zaraz bede wymiotowac ale na razie nic takiego sie nie zdazylo.lekarz mowi ze tak ale ja sie wole upewnic Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Do kokons 16.01.06, 14:00 Obejrzyj film " W lonie matki" lub poczytaj o rozwijaniu zarodka... i uswiadom sobie jaka prace wykonuje organizm i w jakim tepie rozwija sie - to tlumaczy brak energii... ja poczatek ciazy przespalam Odpowiedz Link Zgłoś
robin81 Re: Do kokons 16.01.06, 14:08 z checia bym przespala ale praca to swiety obowiazekgeneralnie nie jest zle i mam nadzieje ze gorzej byc nie bedzie.ciezko nam na razie to wszystko ogarnac i czekamy na rozwoj wypadkow.poltora tygodnia temu bejbik mial 7mm i juz mu serduszko bilo.za tydzien znow ide do lekarza i pewnie bedzie mega zmiana widoczna.pozdrawiam i dzieki za odp Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Do kokons 16.01.06, 14:27 Rowniez pracowalam (wlasciwie od dzis w 38 tc jestem na zwolnieniu!), no i spalam wszedzie tzn. wychodzilam do toalety i tam dzemalam wstyd wielki ale nie zostalo to rozszyfrowane wpracownii a trwalo kilka minut... inni dlugo wychodza na papierosa. Spalam w autobusach... no i w domu... minelo dopiero w 3 msc ciazy ale potem nie mialam jakis uciazliwych dolegliwosci choc to nie jest stan konfortowy. Mile ploteczki, no ale dajmy im kres, bo tu mialo byc o szpitalach) Odpowiedz Link Zgłoś
gika_gkc rodzilam w mswia na galla 18.01.06, 10:30 rodzilam na gala rok temu i z drugim dzieckiem ktore planuje tez tam pojde; oddzial jest malutki - tylko 4 sale poporodowe, ale ja czulam sie bezpiecznie i pewnie - dobra opieka i lekarska i poloznych, porod w sali rodzinnej wspominam bardzo dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
lidma Re: rodzilam w mswia na galla 22.01.06, 12:48 Też tam rodziłam i byłam bardzo zadowolona - jeśli kiedyś zdecydujemy się na dzidziusia to tam właśnie chcemy rodzić- poród rodzinny :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
m.online Ujastek??? Dajcie spokój! 16.01.06, 12:32 Oprócz ładnych ścian co tam mają? Opieka w nagłych wypadkach - żadna. A czasem liczą sie sekundy. Odradzam! Każdy, niezatrudniony tam rzecz jasna , gin czy pediatra powie Wam to samo. Proszę, stawiajcie na pierwszym mimejscu opiekę medyczną, nie sale jednoosobowe z łazienkami. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Ujastek??? Dajcie spokój! 16.01.06, 13:12 A ty gdzie zamierzasz rodzic? Bylas kiedykolwiek na Ujastku? Na Ujastku w Zeromskim podobnie w Siemiradzkim maja tyle samo sprzetu i tak samo traktuja takie przypadki - woza do prokcimia lub na Kopernika - mam nadzieje, ze masz rowniez tego swiadosc! Innych szpitali nie znam i prosze mi nie zazucac zachywtu nad pieknymi salam - nie sa takie piekne acz rzeczywicie fakt posiadania sali dwuosobowej i indywidualnej lazienki jest dla mnie komfortem ktory doceniam, jak rowniez nowoczesnosc sal porodowych! Jezeli z ciaza jest OK i nie ma specjalnych zalecen to mozna rodzicwszedzie skoro wszyscy maja podobne warunki medyczne a jesli cos jest niepokojacego to rzeczywiscie najlepiej na Kopernika i nigdzie indziej bo tam maja oddzial patologi... Zycze wszystkim jak najlepszyw wyborowa zwlaszcza szczesliwych porodow!) Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: Ujastek??? Dajcie spokój! 16.01.06, 13:23 Ja rodziłam na Kopernika i uważam że wszystko było ok, Nie spotkałam sie z żadna nieuprzejmością, ani brakiem należytej opieki, a do tego miałam komfort psychiczny że w razie gdyby coś sie stało złego z małą albo ze mną to mam tam najlepszą z możliwych opiekę- dla mnie to było zdecydowanie ważniejsze niż dwuosobowe sale. Niemniej rozumiem że są dziewczyny którym komfort psychiczny zapewniają odpowiednie warunki. JA bym ci radziła wybrać szpital w którym pracuje twój lekarza. A jeśli sie zdecydujesz, ja bym chyba poszła tam gdzie pracowałaby moja mama tylko nie wiem czy chiałabym żeby była przy porodzie, jednak napewno nie będziesz dla personelu przypadkową- obcą osobą. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
m.online Re: Ujastek??? Dajcie spokój! 16.01.06, 13:36 W sprawie Ujastka rozmawiałam ze znajomymi lekarzami i "Ujastkowi podziękowałam". Mam świadomość co tam mają, a wiedza, czego NIE MAJĄ mnie przeraziła , naprawdę. Dlatego 2 razy roziłam w Narutowiczu. Rób jak chcesz . Ala watro wybrac szpital, gdzie - gdy nie ma czasu "wozić", natychmiast znajdzie się ZESPÓŁ udzielający pomocy. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
asiaaa1 Re: Ujastek??? Dajcie spokój! 17.01.06, 01:36 Napisz cos wiecej o narutowiczu prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
yasmeen Re: Ujastek??? Dajcie spokój! 17.01.06, 21:34 TAk z ciekawosci - czego nie maja? Chodzi mi o porownanie do Narutowicza, czyli tam gdzie rodzilas, nie do Klinki na Kopernika. Tak btw na dniach otwartych mowiono nam, ze szpital jest w trakcie procedury przyznawania 3 najwyzszego stopnia specjalizacji. Dla porownania taki wlasnie 3 stopien ma Klinika na Kopernika. Innymi slowy niedlugo nie bedzie konieczne przewozenie nawet tych ciezkich przypadkow do Kliniki. Warto sie pytac w recepcji o szczegoly, jesli oczywiscie ktos jest zainteresowany. zycze odbrych wyborow yas Odpowiedz Link Zgłoś
yasmeen Re: Ujastek??? Dajcie spokój! 17.01.06, 21:28 Odradzam! Każdy > , > niezatrudniony tam rzecz jasna , gin czy pediatra powie Wam to samo. ?? Rozmawialm z dwoma, calkowicie ale to calkowicie niezwiazanymi z Ujastkiem. Polecali Ujastek, odradzali Kopernika. A przyczepic sie mozna wszedzie. W Narutowiczu przez ta "wspaniala" opieke moja kolezanka poronila. pozdr yas Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Szpital w Krakowie z innego watku 16.01.06, 13:20 Kopernik Narutowicz Zeromski Przegladnij watek o tych szpitalach z naszego forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=34029779 Odpowiedz Link Zgłoś
fasolmama Re: Szpital w Krakowie 16.01.06, 13:32 A ja 4 stycznia urodziłam w Siemiradzkim. Polecam. Rodziłam co prawda ze swoją położną, która jest tam zresztą przełożoną. Rewelacyjne podejście kobiety do rodzącej i wspaniała opieka po porodzie. Przy porodzie pomagało mi jeszcze dwóch lekarzy, dodatkowo "doglądał" ordynator Marcinek, świetny fachowiec. Bóle parte trwały dwie godziny a przez cały ten czas był przy nas jeszcze pediatra. Jak chcesz wiedzieć więcej, napisz na priva, chętnie Ci coś podpowiem, o ile Mała mi na to pozwoli Odpowiedz Link Zgłoś
dziamdzia Re: Szpital w Krakowie 16.01.06, 13:33 Zdecydowanie polecam Ujastek, urodziłam tam przed 2 tygodniami i jestem zachwycona opieką lekarzy ginekologów i połoznych. Jedyne zastrzezenia budzi opieka nad dzieckiem po porodzie - zostaje sie zdanym duzej mierze na siebie, choc oczywiscie połozne pokazuja jak karmic piersia, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
matma08 Re: Szpital w Krakowie 16.01.06, 17:08 Polecam MSWIA na Galla. Więcej mogę napisać na priva, dnd@wp.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Szpital w Krakowie 16.01.06, 21:58 A ja tez polecam Ujastek )) I nie mówcie ,że jak cos się dzieje to lekarze rozkładają ręce. W kązdym przypadku ratuja życie. Oczywiscie jak to cos powaznego to przewioza gdzie trzeba. Tylko Kopernik jest pewny, szpitalem jesli chodzi o komplikacje. Moja kolezanka chciała rodzic na Ujastku a miała już komplikacje w ciąży i lekarz ordynator sam jej odradził, bo mówił że w tego typu przypadkach nie mają sprzętu. Może dla niektórych nie jest wazna intymność, komfort psychiczny - dla mnie tak. Chcę byc traktowana z szacunkiem, życzliwie i czuc się bezpieczna bez dawania kasy i opłacania sobie życzliwości - a to daje mi własnie ten szpital. Nie miałam lekarza stamtąd i teraz też nie mam i nie zamierzam mieć. Przyszłam z ulicy i zajeli się mną fachowo i zyczliwie. Nikomu nie płaciłam, nikomu nie dawałam "prezentów". Wystarczyło proste DZIEKUJĘ... Nawet mój lekarz pracujacy na co dzień w MSWiA doradza mi teraz Ujastek... Dla mnie ten szpital jest wybawieniem )))) Odpowiedz Link Zgłoś
maniolka05 Re: Szpital w Krakowie 17.01.06, 11:15 ja rodziłam na Ujastku z począkiem października.Miałam cesarkę, nikomu nie płaciłam i nikogo nie wynajmowałam.Poród super,opieka po porodzie też ale opieka nad dzieckiem niestety nie za specjalna.Najlepiej jak sama sobie dajesz radę z dzieciątkiem.Opieka laktacyjna w skali 0-5,ja dałabym 1,bo przyszła pani przystawiła dziecko i tyle ja widziałam.A mała zgryzła mi sutki bo miałam zastój pokarmu i nie wiedziałam jak sobie z tym poradzić.Dopiero jak przyszłam do domu to sobie poradziłam sama ale karmienie nam niestety nie wyszło i małą karmiłam tylko miesiąc a szkoda.Odciągałam tylko 30ml mleka a w szpitalu mówili,że mam rzeke mleka!Jasne,nawet dwie. Ale wygoda jest,bo łazienka pod ręką. Życzę szczęśliwego finału!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch Re: Kopernik 17.01.06, 12:18 Moja Olenke urodzilam 28 grudnia w Koperniku i polecam! opieka przy i po porodzie w sumie ok!rodzilam z zzo wykonane w bardzo profesjonalny sposob przed doktora Golabka lezalam na 4 osobowej sali(obalam mit jakoby w Koperniku byly sale 14 osobowe) opieka nad noworodkami tez ok!niezastapiona pani Krystyna Krasek ktora udziela bardzo fachowych porad laktacyjnych dziecko kolezanki z lozka obok miala niezaciekawe wyniki i bardzo dokladnie sprawdzali co Malemu jest a mama caly czas byla z nim na Oddziale chcecie wiedziec cos wiecej to piszcie na maila gazetowego Odpowiedz Link Zgłoś
lyv Re: Szpital w Krakowie 17.01.06, 12:31 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=588&w=34716282&v=2&s=0 Polecam ten wątek Odpowiedz Link Zgłoś
lyv Re: Szpital w Krakowie 17.01.06, 12:40 i ten odnośnie Siemiradzkiego forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=588&w=32004574&v=2&s=0 Kokons - małe pytanie - co to za afery korupcyjne w Siemiradzkim? To trochę smieszne zważywszy na fakt ,ze w tym szpitalu LEGALNIe można opłacić i lekarza i położna jesli ma się zyczenie. Rodziłam tam i moje znajome,także lekarki i żadna z nas nie płaciła a opieka była super na każdym poziomie. Nie szkaluj ludzi tam pracujących ,nie rzucaj bezpodstawnych oskarżen -no chyba ,ze masz w tym jakiś cel... Ujastek? ..Pracujesz tam? Odpowiedz Link Zgłoś
yasmeen Re: Szpital w Krakowie 17.01.06, 21:40 Masz jescze duzo czasu - popoluj na tzw. dni otwarte i zobacz jak sie bedziesz gdzie czula. Czasem drobne szczegoly potrafia zniechecic... Mnie np. sama atmosfera Kliniki na Kopernika przybija, te grube stare mury, zapach szpitalny... Ale dla kogos to moze kompletnie nie miec znaczenia. zycze dobrego wyboru pozdr yas Odpowiedz Link Zgłoś