paproszek57 30.04.06, 14:12 czy warto i gdzie najlepiej i najtaniej w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antyka Re: test PAPP-A, robiłyście? 30.04.06, 16:56 nie robilam, drogo jak cholera i tak w zasadzie niczego sie nie dowiesz na 100 proc. wiec lepiej dac sobie z tym siana Odpowiedz Link Zgłoś
donata72 Re: test PAPP-A, robiłyście? 30.04.06, 16:58 robilam wolalam wiedziec co i jak pozatym nosze pod serduchem dwa moje cuda i bardzo dobrze ze go zrobilam bo jestem spokojniejsza ja robilam u mojego gina w komorowie Odpowiedz Link Zgłoś
ddanna Re: test PAPP-A, robiłyście? 30.04.06, 17:16 a robiłaś juz usg w 12-13tc - przezierność karku, kość nosowa itp? jeśli wyniki tego usg są wszystkie w porządku to chyba nie masz po co wydawać pieniędzy. Ja robiłabym dalsze wyniki (pappa i inne) gdyby to usg nie było ok. Dana Odpowiedz Link Zgłoś
donata72 Re: test PAPP-A, robiłyście? 30.04.06, 17:23 ja robilam przeziernos karkowa i byla ok mimo tego i tak zrobilam test pappa wiesz sa rozne szkoly prowadzenia cazy moj gin jest za zrobienie tego testu a ja mu ufam i zrobilam oczywiscie decyzja nalezy do kazdej z nas ja niezaluje tej kasy pozatym na zachodzie to badanie wykonuje sie rutynowo jak kazde inne w ciazy my jeszcze jestesmy troche zacofanym krajem to moja pierwsza i ostatnia ciaza wiec nie zalowalam Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: test PAPP-A, robiłyście? 30.04.06, 22:02 ddanna napisała: > a robiłaś juz usg w 12-13tc - przezierność karku, kość nosowa itp? > jeśli wyniki tego usg są wszystkie w porządku to chyba nie masz po co wydawać > pieniędzy. > Ja robiłabym dalsze wyniki (pappa i inne) gdyby to usg nie było ok. Ja robiłam to usg u b. dobrego specjalisty w warszawie i on mówił, ze jest dokładnie odwrotnie - przy dobrych wynikach usg on zaleca zrobienie testu PAPPa. Gdyby wyniki były złe, to nie ma co robić PAPPA, tylko od razu amniopunkcja. Ja PAPPA zrobiłam - i teraz jestem spokojna, bo wyniki b. dobre. aga > Dana Odpowiedz Link Zgłoś
ddanna Re: test PAPP-A, robiłyście? 01.05.06, 21:51 Agni, ja się nie upieram. Z tego co czytałam na wielu portalach lekarskich, ginekologicznych to właśnie usg z mierzeniem przezierności karku (i innymi pomiarami) jest pierwszym miarodajnym badaniem jak rozwija się dzidzia. Czytałam o tym bardzo dużo w poprzedniej ciąży (miałam złe przeczucia) - powiem Ci, że nigdzie nie wyczytałam, iż gdy wynik usg jest ok to warto robić pappa, tylko właśnie odwrotnie. To usg jest sygnałem że coś może być nie tak. No ale w sumie jak parokrotne badanie potwierdza NT dużo powyżej 3mm lub brak kości nosowej to chyba rzeczywiście lepiej od razu robić dokładne badania, czyli amniopunkcję (lub inne). U mnie wynik pappa na peno nie będzie za dobry - choćby ze względu na wiek i przeszlość ginekologiczną, a to w sumie pokazuje tylko prawdopodobieństwo wystąpienia wady w odniesieniu, między innymi, do tych czynników. Dlatego jeśli dwóch lekarzy potwierdzi na USG że wszystko jest ok w 12-13tc to raczej na tym poprzestanę. Ale rozumiem dziewczyny, które robią. Może gdyby było lepiej z kaską to też bym zrobiła, a może nie. Nie wiem. Pozdrawiam, życzę dobrych wyników wszystkich badań Dana Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: test PAPP-A, robiłyście? 30.04.06, 18:53 W Wawie w nOvum www.novum.com.pl/ 550 zl, bo krew do badania wysylaja do Niemiec. Wynik jest po ok. 2 tygodniach po niemiecku, ale dolaczaja tlumaczenie. Ponoc w Polsce nie ma laboratorium, ktore jest odpowiednie do wykonania tego testu. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: test PAPP-A, robiłyście? 30.04.06, 19:30 Robiłam. Na Łuckiej 16 usg(wiadomo-NT)+test z krwi 500zł( o ile mnie pamięć nie myli).Wynik po 2 tyg. U Roszkowskiego wynik natychmiast( mają ponoć lab na miejscu), ale kwota niebagatelna- 800zł. Czy warto? Hmm..Trudne pytanie-zależy jak duża to dla Ciebie kwota i jakie masz podejście. Wg mnie-warto. Usg 11-14tc wyszło mi średnio(jak się potem okazało beznadziejny lekarz)-po wynikach płakałam godzinę z mężem w słuchawkę telefonu. Test mnie uspokoił. Przy kolejnej ciąży na pewno powtórze.Przy czym- wg mnie lepiej wydać te pieniądze na badania niż na pierdułki typu "śliczna koszulka, śliczne spodenki"-ale to już kwestia podejścia. Nieprawda z brakiem laboratoriów w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
paproszek57 Re: test PAPP-A, robiłyście? 01.05.06, 09:39 zapisałam sie na piatek do dr Dudarewicza Łódź Odpowiedz Link Zgłoś
marszaleczek Re: test PAPP-A, robiłyście? 01.05.06, 10:24 a moge spytać co to jest wogóle za test i na czym polega i po co sie go robi??? Odpowiedz Link Zgłoś
antyka Re: test PAPP-A, robiłyście? 01.05.06, 12:40 po to, zeby uspokoic rozdygotane serca ciezarnych mamusiek Jak dla mnie, wydawanie kasy na darmo. Chyba, ze z usg w 12tc wyjdzie cos niepokojacego. Jesli jednak wyniki badania beda okej, to jak masz 500 zl na wyrzucenie, to Twoja sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
irek0304 Re: test PAPP-A, robiłyście? 01.05.06, 12:48 mnie tez by interesowalo co to za badanie bo tak czytam i nic nie rozumiem jestem w drugiej ciazy a pierwszy raz slysze o takim badaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
antyka Re: test PAPP-A, robiłyście? 01.05.06, 12:54 no toz mowie, byl gdzies w jakiejs gazecie artykul na temat manii wydawania kasy w ciazy zaczyna sie od testow ciazowych (przyznam sie szczerze, tez uleglam tej psychozie - kupilam chyba z piec testow, robilam kolejne co kilka dni - potem cale szczescie wyluzowalam). Czego kobieta w ciazy nie zrobi, zeby tylko jej dziecko bylo zdrowe. Szczerze mowiac ograniczam swoje badania do niezbednego minimum - jestem zdrowa, maz tez, mam 28 lat, to moja pierwsza ciaza, ktora swietnie znosze. Po co mam wydawac kase na test Pappa, jakies badania prenatalne, wizyty o dwoch niezaleznych ginekologow? Jedyne na co wydaje kase, to folik. Witaminy mam w warzywach i owocach, ktore spozywam z duzych ilosciach. Lekarz, do ktorego chodze mowi, zebym lepiej zbierala kase na porod (chce rodzic prywatnie). I tak tez robie. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: test PAPP-A, robiłyście? 01.05.06, 14:44 Akurat to są pieniądze na badania, a nie na fanaberie. Idąc tym rozumowaniem(bezsensowne wydawanie pieniędzy na badania) usg w sumie też jest niepotrzebne i też jest niepotrzebnym wydawaniem kasy(bo-co zmieni), podobnie toksoplasmoza i in? Najlepszym dowodem na to jak ważne są to badania jest fakt, że w innych tych BARDZIEJ rozwiniętych krajach w których medycyna jest na WYŻSZYM poziomie, a koszyk świadczeń refundowanych jest MĄDZREj przemyślany(pracuje nad nim grupa złożona z lekarzy,menadżerów i farmaceutów) testy genetyczne są objęte refundacją.I, wbrew sunącemu się Tobie zapewne skojarzeniu, nie zostało to wymuszone przez grupę rozszalałych kobiet w ciązy niesionych niezrozumiałą potrzebą wydania jak najwięcej pieniędzy na ich nienarodzone, ale zostało wymuszone a.potrzebami medycznymi b.ekonomicznymi. Hmmm..a może Ci specjaliści powinni przyjechać do Polski?Sami nie wiedzą ile by budżet np Francji zaoszczędził na bezsensownych badaniach...A wystarczy, zeby przeczytali to forum... Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: do antyki 01.05.06, 23:34 antyka napisała: > > Czego kobieta w ciazy nie zrobi, zeby tylko jej dziecko bylo zdrowe. Szczerze > mowiac ograniczam swoje badania do niezbednego minimum - jestem zdrowa, maz > tez, mam 28 lat, to moja pierwsza ciaza, ktora swietnie znosze. Po co mam > wydawac kase na test Pappa, jakies badania prenatalne, wizyty o dwoch > niezaleznych ginekologow? No ale nie każdy jest w takiej sytuacji, jak Ty. Ja jestem w trzeciej ciąży, jak urodzę, będę miała skończone 35 lat. To już taki wiek, kiedy wzrasta ryzyko wad genetycznych (w poprzednich ciązach nie robiłam np. PAPPa, chociaż też rodziłam po 30-ce). Dobry wynik tego testu uspokoił mnie znacznie. Gdybym nie miała na niego pieniędzy (chociaż mąż i tak się trochę burzył), to na pewno nie oszczędzałabym na ważniejszych wydatkach, żeby tylko go zrobić. Ale cieszę się, że mogłam go zrobić i być spokojniejsza. aga Odpowiedz Link Zgłoś
paproszek57 Re: test PAPP-A, robiłyście? 01.05.06, 16:12 marszaleczek napisała: > a moge spytać co to jest wogóle za test i na czym polega i po co sie go robi??? tu masz informacje na temat tego testu: www.genetyka.hg.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
marysia130 Re: test PAPP-A, robiłyście? 01.05.06, 12:54 Ja płaciłam u Dr Dudarewicza dwa lata temu 250 zł. Robiłam tez usg genetyczne, nie uważam tych pieniędzy za wyrzucone w błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
paproszek57 Re: test PAPP-A, robiłyście? 01.05.06, 16:10 teraz ma kosztować 400 razem z usg genetycznym trójwymiarowym, muszę przyznać, że w pierwszej ciązy tak nie szalałam, bo nie byłam świadoma wielu rzeczy, jadłam tatara bo mama mi nim dogadzała wiedząc że uwielbiam, piłam mleko prosto od krowy, bo przecież "najzdrowsze", przez całą ciążę miałam jedno usg a jedyne badania jakie robiłam to morfologię i mocz, i córcie urodziłam zdrowiutką, teraz ma już 8 lat, ale teraz mam atak paniki , mam nadzieje że te badania mnie uspokoją Odpowiedz Link Zgłoś
elfik31 Re: test PAPP-A, robiłyście? 01.05.06, 18:53 dziwne to co piszecie, bo ja robiłam PAPP-A i to państwowo, normalnie dostałam skierowanie od ginekologa i sie umówiłam w Łodzi w przychodni Genos na Piotrkowskiej. Po 4 dniach miałam wszystkie wyniki. O jakim wydaaniu kasy wy piszecie? Może trzeba poprosić lekarza o skierowanie? Na pewno nie odmówi Odpowiedz Link Zgłoś
paproszek57 Re: test PAPP-A, robiłyście? 01.05.06, 19:27 a kiedy robiłaś te badania? od państwowego ginekologa miałaś skierowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
elfik31 Re: test PAPP-A, robiłyście? 02.05.06, 13:19 Robiłam 3 tygodnie temu. miałam skierowanie od lekarza z N-ZOZ Odpowiedz Link Zgłoś
marysia130 Re: test PAPP-A, robiłyście? 01.05.06, 20:14 Ja pytałam o takie skierowanie ale nie dostałam bo nie jestem w grupie ryzyka, nie jest tak łatwo dostać skierowanie na badania genetyczne. Nie jestem ani w grupie wiekowej i to była moja pierwsza ciąża. lekarz powiedział, że nie ma wskazań. Wskazaniem był wiek ponad 35 lat przy pierwszej ciąży, występowanie wad genetycznych w rodzinie i wcześniejsze poronienia. U mnie nic z tych rzeczy nie występowało więc robiłam test prywtanie. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia130 Re: test PAPP-A, robiłyście? 01.05.06, 20:17 Paproszku ja za usg genetyczne płaciłam 150 zł więc sumując cena wychodzi taka sama, czyli nic się nie zmieniło. Dr Dudarewicz to wybitny lekarz u mojego synka wykrył wadę w 11 tygodniu ciąży która niestety się potwierdziła ( ale inni lekarze byli szczerze zdziwieni, że na tak wczesnym etapie ciąży to odkrył. Na szczęście to nie jest wada poważna i mój synek nie odczuwa żadnych dolegliwości z jej powodu. To był główny powód dla którego zdecydowałam się na test PAPP-a. W innym przypadku szczerze mówiąc chyba bym poprzestała na usg genetycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
mouha Re: test PAPP-A, robiłyście? 02.05.06, 00:21 ja robilam i niestety mimo, ze zadnych zlych doswiadczen z wadami genetycznymi w rodzinie, pierwsza ciaza, ja 28 lat do badania robione w Wawie, ale jada one do Lodzi do Dr Dudarewicza - wyszly fatalnie. Prawdopodobienstwo, ze dzidzia bedzie miec zespol Downa wyszlo 1:70. Moj lekarz od razu zrobil mi amnipunkcje i wszystko wyszlo Ok. On od poczatku mowil, ze wszytsko jest Ok bo nic zlego nie widzial na USG. Tak wiec juz sama nie wiem czy lepiej robic czy nie robic, jesli kogos stac na to badanie to uwazam, ze warto, bo jesli cos jest nie tak to chyba lepiej wiedziec! To taka moja peronalna uwaga Odpowiedz Link Zgłoś
maretina tak, naprawde polecam 02.05.06, 09:24 po dniu,w ktorym przyszly wyniki ogarnal mnie spokoj. oja najwieksza fobia sie skonczyla. Odpowiedz Link Zgłoś
limonka26 Re: tak, naprawde polecam 02.05.06, 10:06 Gdzie najlepiej zrobić ten test w Wawie lub w Lublinie, możecie polecić jakies miejsce, dobre i sprawdzone. Ja słyszałam,że na Krakowskim Przedmieściu w Wawie w klinice ZDROVA jest ok. Proszę o radę Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: tak, naprawde polecam 02.05.06, 10:12 nie wiem gdzie w warszawie... ja balam sie isc do byle jakiego prywatnego alboratorium. pojechalam na akademiemedyczna do bialegostoku... moze zadzwon na AM w wawie... ? Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: do limonki26 02.05.06, 23:34 Ja robiłam w Warszawie u dra Roszkowskiego. Uchodzi za bardzo dobrego specjalistę od usg i wykonuje też test PAPPA. Namiary: ul. Finlandzka 9 tel. 022 61 61 387 rejestracja po 12.00. aga Odpowiedz Link Zgłoś
limonka26 Re: do agni 03.05.06, 09:28 dzięki za namiar ) ile zapłaciłaś? on przyjmuje w prywatnej przychodni? Odpowiedz Link Zgłoś
mouha Re: do agni 03.05.06, 12:52 ja robilam w szpitalu Damiana, u doktora Kucharskiego, Tak sie sklada, ze jest to tez moj lekarz prowadzacy. Lepiej miec pewnosc, ze idzie sie do kogos kto sie na tym zna, bo niewielu lekarzy ma wiedze i uprawnienia do robienia tego typu badan. Test w Damianie tani nie jest - kosztuje 500zl Odpowiedz Link Zgłoś
acha26 Re: do agni 03.05.06, 13:20 Kurcze ale w Warszawce ceny?? Ja robiłam w Luxmedzie w Lublinie i płaciłam 150 zł. Badanie jest wysyłane do Krakowa i ok. po 2 tyg są wyniki. nieciekawie wyszedł test na zespół downa 1:375, ale pobadaniu usg lekarz powiedział że powinno być ok. potem stwierdził, że Nie będzie zalecał pacjentkom (chyba że ma uończone 35 lat) bo to więcej nerwów niz całego badania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rolinka81 Re: do agni 03.05.06, 15:11 Z wlasnego przykladu wiem ile nerwow to kosztuje, mam 25 lat a test wyszedl 1:75 (jak u 41 letniej kobiety), nastepnego dnia mialamm amniopunkcje i po 2 tyg. otrzymalam wyniki-Synek jest zdrowy, odetchnelam z ulga, ale tego co przeszlam nie zycze nikomu. Z reszta sam lekarz prowadzacy stwierdzil ze chyba to byl ostatni raz jak proponowal pacjentce przed 30stka to badanie, za duzo nerwow go to kosztowalo Jezeli chodzi o oplaty, u mnie sytuacja wygladala inaczej bo mieszkam w Usa i moja ubezpieczalnia pokryla koszty... Odpowiedz Link Zgłoś
limonka26 Re: test PAPPA 03.05.06, 15:29 ja zapisałam się do prywatnej przychodni ZDROVA w Wawie do DR KULIKA (o ile dobrze zrzumiałam nazwisko ) poleciła mi tam koleżanka, test z USG 3/4D kosztuje 550 zł wyniki są po tygodniu i dr zaprasza na bezpłatną konsultację i omówienie wyników. Strona przychodni www.ginekolog.com/index.htm Jeśli macie jakieś info dotyczące tej przychodni to proszę napiszcie. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: do limonki 03.05.06, 22:45 Tak, to jest prywatna przychodnia. ceny wysokie - sam test PAPPA 500zł, usg u Roszkowskiego 300 zł. aga Odpowiedz Link Zgłoś
paproszek57 Re: test PAPP-A, robiłyście? 10.05.06, 22:22 zrobiłam w piątek, w poniedziałek juz mialam wyniki, i naprawde polecam bo bardzo uspokoiło mnie to badanie, a dr Dudalewicz to wspaniały lekarz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
makufka Re: test PAPP-A, robiłyście? 23.05.06, 21:30 Ja też robiłam test PAPPA i mnie uspokoił Odpowiedz Link Zgłoś