white_mag 05.07.06, 09:37 drogie mamy i przyszle mamy gdzie polecacie porod w Krakowie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bambolada Re: gdzie rodzic w krakowie?? 05.07.06, 11:49 hej ja tez jestem z krakowa... i prawdopodobnie bede w zeromskim....chociaz tez polecaja klinike na kopernika... Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: gdzie rodzic w krakowie?? 05.07.06, 13:23 Ja właśnie słyszałam, że na Kopernika to nie bardzo... Już lepiej wybrać Narutowicza (także mają dobry oddział noworodkowy i zajmują sie trudnymi przypadkami). Wszystko zależy, kto jakie ma priorytety. Czy ważna jest specjalistyczna opieka nad noworodkiem, czy komfort, jaki dają małe prywatne kliniki, czy ZZO (nie wszędzie w Krakowie jest dostępne, np. na Narutowicza teoretycznie tak, ale w praktyce ciężko dostać)? Popatrzcie na forum Szpitale. Odpowiedz Link Zgłoś
magruska23 Zeromski - taki sobie.... 05.07.06, 15:04 Rodzilam 2 razy w Zeromskim. Synka 4 lata temu i 1,5 miesiaca temu coreczke. Moim zdaniem tesz szpital duzo lepsza opieke i standard oferowal przedtem niz teraz. Po pierwszym porodzie bylam zachwycona, a teraz jestem mocno zdegustowana... Nie ma mowy znieczuleniu, nie wiem czy potrzeba znajomosci, w kazdym razie, mimo iz chcielismy zaplacic zaznieczulenie, nie bylo mowy aby go dostac (zreszta lekarz prowadzacy mnie, stwierdzil aby sie na nie nie nastawiac)! Przy pierwszym porodzie znieczulenie dostalam na zyczenie bezplatnie. Polozna bardzo niesympatyczna, a o lekarce nawet nie wspomne. Chyba z 5 razy nazwala mnie histeryczka i panikara, a na pytanie mojego meza 'czy wszystko ok', odpowiedziala 'czy ja mowie w jakim niezrozumialym jezyku??'. Po porodzie opieka troszke lepsza, ale kiedys byla bezporownania lepsza. Wtedy nauczono mnie karmic piersia, a teraz gdybym nie umiala, to chyba nikt nawet by sie mnie nie zapytal czy trzeba pomoc, bo w niczym nie pomagano. Gdybym miala jeszcze raz rodzic, to na pewno nie tam. Acha, mnie lekarz powiedzial, ze nie ma mozliwosci przyjscia do porodu, jak i rowniez polozna. Odpowiedz Link Zgłoś
jbasko Re: gdzie rodzic w krakowie?? 05.07.06, 14:18 w Żeromskim super, rodziłam tam. Odpowiedz Link Zgłoś
maminka75 Re: gdzie rodzic w krakowie?? 05.07.06, 14:40 Trzy lata temu rodziłam w Żeromskim i było super. zzo- za darmo, położne pomocne i za nic nie płaciłam. Obecnie wiele tam się zmieniło - jest takie ogromne parcie na naturalność, że odmawiają zzo lub robia duże problemy, młoda mama ma się meczyć przy karmieniu ale słowa o kapturkach nie wspomna bo to nienaturalne, laktatory są be itp. Te ostatnie wiadomości od świeżo upieczonej mamusi właśnie po tym szpitalu. Nie da się jednak odmówic im przyjaznej atmosfery, mozliwości rodzenia w dowolnej pozycji i wszystko to za darmo! Ja dzis ide na rekonesans do Rydygiera. Jutro napisze swoje wrażenia. Jak dla mnie odpada Narutowicz - rodziłam tam rodzinnie z siostra i mam koszmarne wspomnienia, Ujastek i Kopernik (koleżanka -lekarka ginekolog tam pracująca sama odradzała!) Odpowiedz Link Zgłoś
jbasko Re: gdzie rodzic w krakowie?? 05.07.06, 14:53 co do laktatorów to własnie tam mi połozne proponowały, nawet na oddziale mozna kupić, ale to fakt, zzo najlepiej wcześniej ustalić bo podczas porodu się wykręcają zeby nie dać, a poza tym to ta naturalność wg mnie jest całkiem poprawna. Moja córka nie mogła złapać piersi i naprawdę pomagały, a nawet powiedziały, ze jak che mogę zostać jeden dzień łużej, zebym potem w domu nie miała problemu a one mi pomoga w szpitalu. Na szczęscie nie było to konieczne, bo mała w ostatnim dniu zassałą cyca. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mfka Re: gdzie rodzic w krakowie?? 05.07.06, 15:08 A ja rodziłam w Spesie na Królowej Jadwigi i jestem bardzo zadowolona. Z pewnością, w przyszłości drugie dziecko też tam urodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
larenata Re: gdzie rodzic w krakowie?? 05.07.06, 15:22 Ja właśnie wybieram się do Spesu. Termin już minął w poniedziałek, wiec pewnie lada dzień tam wyląduję Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: gdzie rodzic w krakowie?? 05.07.06, 15:36 A ja dwójeczkę urodziłam w Narutowiczu i jestem bardzo zadowolona. Opieka super zarówna w trakcie porodu, jak i po. Tyle, że to było trochę lat temu. Teraz nie wiem jak jest i znów muszę podjąć decyzję gdzie urodzę. Marzy mi się poród w wodzie, a w Narutowiczu tego nie ma. Prawdopodobnie jest na Ujastek. Ciekawe jaka cena! Odpowiedz Link Zgłoś
lilipop Re: gdzie rodzic w krakowie?? 05.07.06, 17:01 Poród w wodzie na Ujastku 500 zł. Jak się chodziła tam do szkoły rodzenia rabat 20%. Dodam ,że ze znieczuleniem nie ma problemu, płatne 250 i zno jak szkoła rodzenia to 50% zniżki. Dodam ,ze szkoła rodzenia za darmo. Można wynająć położna i ta usługa to koszt 500 zł ale ma się pewność, że będzie się przyjetym na pewno do szpitala, a jak wiadomo ruch w interesie bardzo duży Odpowiedz Link Zgłoś
moni73 Re: gdzie rodzic w krakowie?? 05.07.06, 23:08 Ja polecam Zeromski. Rodzilam tam 4 mies temu. Fakt robia problemy ze znieczuleniem glownie z powodu braku anestezjologa. Po prostu czasem nie moga go sciagnac. Co do laktatorow i kapturkow- bzdura ze nie polecaja. U mnie dziewczyny z sali zakupily kapturki i laktatory wlasnie za namowa poloznych. Karmic jak najbardziej ucza. Jak jest potrzeba to dokarmiaja sztucznie tyle ze nie z butelki a strzykawka albo z kieliszka. Ja jestem bardzo ze szpitala zadowolona. Wczesniej rodzilam w Rydygierze i Siemiradzkim, a i tez poglad na Kopernika mam bo lezalam tam w ciazy ( na polozniczym, nie patologi). Z tych 4 szpitali zdecydowanie polecam Zeromski Odpowiedz Link Zgłoś
izabela.16 siemiradzki 06.07.06, 07:18 ja akurat tam rodziłam i dziwie sie ze nikt onim nie wspomnial.dla mnie bomba.. Odpowiedz Link Zgłoś
maminka75 Re: gdzie rodzic w krakowie?? 06.07.06, 08:41 Proszę napisz cos o swoim porodzie w Rydygierze. Jakie masz wrażenia? Ja wczoraj byłam i zapoznałam się wstępnie, bo z połozną na szczegółową rozmowę mam jeszcze czas. Oczywiście nie powaliły mnie warunki estetyczne - oddział był malowany chyba dobrych kilka lat temu. Maja tylko jedną salę do porodów rodzinnych ale lekarka zapewniła mnie, że nie zdarzyło się jeszcze aby dwie paray na raz rodziły (jedna zawsze była w oczekiwaniu w innej sali). Może to trochę dziwne ale świadczy to o małym ruchu, co może też miec plusy. Jak widziałam nikt tam nie spieszy się i wszystkie pielęgniarki były miłe. ZZo bez kosztów ale raczej ze wskazań a nie tak na zyczenie. Mam opinie od dwóch par, które rodziły tam rodzinnie i były zadowolone, tylko że to było kilka lat temu... Zastanwiam się czy ze "swoja" położną mozna na tyle poczuc sie komfortowo aby rodzic w szpitalu/klinice o nie najwyższym standardzie czy tym, który jest "trendy" jak Ujastek czy Żeromski? Odpowiedz Link Zgłoś
adad05 Re: Ujastek 06.07.06, 10:52 Ja rodziłam 7 tygodni temu w szpitalu Ujastek i jestem bardzo zadowolona. Opieka świetna, połozne miłe jak i również lekarze. Miałam opłacona swoją położną a przy porodzie była lekarka prowadząca moja ciążę. Opieka po porodzie też dobra nie moge narzekać na położne bo pomogły mi przy karmieniu. Z niczym nie ma problemu tak jak zzo czy inne.Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: gdzie rodzic w krakowie?? 06.07.06, 23:16 Ujastek-ale tylko i wyłącznie z powodu Joli Łaszczyk która jest bardzo "ludzką" położną i potrafi profesjonalnie przeprowadzic poród.Dlatego zdecydowałam się na ten szpital. Odpowiedz Link Zgłoś
aczka Re: gdzie rodzic w krakowie?? 07.07.06, 17:42 Ja Żeromskiego nie polecam. Może to najmniejsze zło w Krakowie, ale i tak uważam, że ten szpital jest przereklamowany. Najsmieszniejszy dla mnie jest napis na drzwiach oddziału noworodkowego: "Tutaj szanujemy godność i intymność kobiety", a codziennie rano na salę czteroosobową wchodzi kilkuosobowy obchód lekarski i słyszysz "Dzień dobry, proszę zdjąć majtki"... Jedna lekarka (o wyglądzie i mentalności jędzowatej wiejsiej baby) naprawdę wredna i, co tu dużo mówić, głupia jak but. Jak na nią trafisz i zechcesz np. wiedzieć, jaki ci aplikują właśnie czopek, to usłyszysz jaka jesteś infantylna...a jeszcze sie dowiesz, że przy dwóch centymetrach rozwarcia nie ma mowy o nienacinaniu krocza...No- jeśli któraś kobieta urodziła kiedykolwiek przy takim rozwarciu, to gratuluję! Szkoda mówić. Następne dziecko urodzę w domu, bo to co zachwalane jako dobre i tak okazuje się poniżej jakiegokolwiek poziomu. Jedyny wyjątek to neonatolożki i większość położnych noworodkowych. Pod tym względem jest dobrze i nawet można znieść tę obskurność oddziału. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vicky24 Re: gdzie rodzic w krakowie?? 07.07.06, 19:38 ja rodziłam 3,5 miesiąca temu w Rydygiera. Moje wrażenia trochę ambiwalentne. Urodziłam 2 tygodnie po terminie. Z dnia na dzień spadało tętno dziecka a nikt nie kwapił się aby przyspieszać poród. Wskazana była cesarka, zwlekano z tym, ale w koncu szczęśliwie urodziłam tylko dzięki temu, że umiałam oddychać przeponowo. Córeczka była trzykrotnie owinięta pępowiną... dobrze że wszystko się dobrze skończyło. Byli lekarze, którzy totalnie wszystko zlewali, ale kilka (tu głównie lekarek)które bardzo cenie. Po porodzie opieka na poziomie. Położne od noworodków sympatyczne i pomocne. Drugi raz już tam jednak nie będę rodziła... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania_h Re: gdzie rodzic w krakowie?? 09.07.06, 00:25 Ja rodziłam w Spesie 5 lat temu. Byłam bardzo zadowolona. Dlatego za tydzien znowu się tam wybieram. TYm razem zafunduję siobie znieczulenie bo bardzo to polecają i w przeciwieństwie do innych szpitali mają 9-ciu anestezjologów, więc nie ma problemu. Trzymajcie kciuki. Jak będzie po wszys1tkicm dam znać. Ania Odpowiedz Link Zgłoś