Dodaj do ulubionych

Potrzebny okulista dający wskazania do CC - Wawa

06.09.06, 12:37
Potrzebuję namiary na okulistę dającego wskazania do CC. MAm dużą wadę wzroku
( - 10,5) w każym oku ale siatkówkę OK. pierwszy poród zaczęłam sn a skończył
się cc po 38 godzinach męki. Odrazu mi powiedziano ze skróca II faże - czytaj
Vacum albo kleszcze. Nie chcę tego i mam traume po pierwszsym porodzei .
Potzrebuję namiary na okuliste w warszawie, który nie będzie się czepiał. Może
któraś zna takiego bardzo proszę o kontakt.
Dzięki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • katka74 Re: Potrzebny okulista dający wskazania do CC - W 06.09.06, 15:42
      Podłączam się z podobnym problemem.
      Wadę mam mniejszą ale siatkówkę w średnim stanie, w I ciązy też miałam wskazanie
      do skrócenia porodu, skończyło się cc na szczęście bo doszło nadciśnienie i
      małowodzie. Teraz nikt mi nie mówi nic konkretnego, a ja chcę drugą cesarkę.
      Jesli ktoś ma namiary na ludzkiego okulistę... plizzzz smile
      • miska77 Re: Potrzebny okulista dający wskazania do CC - W 06.09.06, 16:44
        moja ginka powiedziala, ze ze wszystko zalezy od lekarza w szpitalu czy
        zaakceptuje takie zaswiadczenie. Obecnie (w Wawie) bardzo rzadko ktory szpital
        uznaje wskazania do cc i niewazne czy to jest silna wada wzroku, czy polozenie
        miednicowe, czy cukrzyca, tym bardziej nie uznaja zaswiadczen z poradni
        psychiatrycznej !
        Dla mnie to paranoja !
        Ale jak masz lekarza ze szpitala to zawsze sie mozesz z nim jakos dogadac...

Ewa
        • patylda Re: Potrzebny okulista dający wskazania do CC - W 06.09.06, 17:26
          Obawiam się, że nie ma bezwzględnych wskazań okulistycznych do cięcia
          cesarskiego, wiecie? Okulista może tylko zalecić skrócenie drugiej fazy porodu.
          Może w wyjątkowych sytuacjach, kiedy konieczne jest bezzwłoczne leczenie.

Ale w wielu szpitalach nie bawią się w vacuum, tylko z zaświadczeniem o wadzie
          wzroku robią cięcie. Tak jest na żelaznej (moja koleżanka tak miała 4 miesiące
          temu, wada 9,5), na starynkiewicza, na madalińskiego podobno też.
          • kluseczka74 Re: Potrzebny okulista dający wskazania do CC - W 06.09.06, 20:44
            Ja właśnie mam lekarza z Zelaznej, który prowadzi mi ciążę i wiem od niego, że
            potrzebne jest zaświadczenie ze wskazaniami. Stąd mój wątek z pytaniem o
            okulistę, który mi da takie zaświadczenie. MAm juz trochę doświadczeń z
            lekarzami tej specjalności i chcę uniknąc tułania się od Annasza do Kaifasza. A
            po ostatniej wizycie u jedej pani okulistki z poprzedniej epoki mam serdecznie
            dośc. Podsuńcie mi jakiegos normalnego cżłowieka plissssssssssssss
            • alex359 Mediq Legionowo 07.09.06, 10:13
              Ja mam cukrzycę z powikłaniami (retinopatia przepoliferacyjna, raz w miesiącu
              laserowanie oczu). Dla ginekologa nie jest to wskazanie do CC, ale dla okulisty
              jak najbardziej i takie też zaświadczenie mam. CC będzie w styczniu smile
              Polecam Prywatną Klinikę Mediq w Legionowie www.mediq.pl/. Klinika ta ma
              umowę z NFZ więc wszelkie zabiegi i badania (o ile masz skierowanie) będą
              bezpłatne. Ja chodzę do dr Swietłany Jachimczuk. Z całego serca polecam dr Annę
              Dobies (była moim pediatrą jednak powołanie ma do okulstyki). Jachimczuk,
              Jamiołkowska i Graczyńska sprcjalizują się w laseroterapii oczu. Powodzenia!
              • alex359 Re: Mediq Legionowo 07.09.06, 10:18
                www.mediq.pl/site/?what=&id=0&ac=32&xid=0
    • madzia444444 Re: Potrzebny okulista dający wskazania do CC - W 07.09.06, 12:52
      dantex med ul.Nowolipie 18 lub 25 (dwie siedziby)
      lek Wanda Staroscinska
      636 81 71
      tylko ze ja mam wrodzona krotkowzrocznosc z duzym astygmatyzmem
      nie bylo problemu z wydaniem drugiego zaswiadczenia na nowe nazwisko-ludzki
      czlowiek
      • kluseczka74 Re:Wielkie Dzięki 07.09.06, 16:52
        Dziewczyny wielkie dzięki za pomoc zaczynam dziłac. Mam nadzieję, że trafię na
        kogoś kto mnie zrozumie smile
    • wosebka Re:gdzie w Wa-wie cc na podstawie zaświadczenia? 08.09.06, 13:49
      Mam zaświadczenie od okulisty. Ale na Karowej, gdzie chciałam rodzić, kierują
      jeszcze do swojego specjalisty. Jak to ominąć? W którym szpitalu wystarczy samo
      zaświadczenie? Wada duża + astygmatyzm. Siatkówka o.k. Próżnociąg odpada.
      Poradźcie!!!!
      Kluseczka!!! A ty gdzie zamierzasz rodzić? Pozostałe dziewczyny również proszę
      o namaiary. Dzięki.
      • kluseczka74 Re:gdzie w Wa-wie cc na podstawie zaświadczenia? 08.09.06, 18:24
        Ja na Żelaznej. Mam tu swojego lekarza ale zaświadczenie konieczne.
        • wosebka Re:gdzie w Wa-wie cc na podstawie zaświadczenia? 09.09.06, 22:39
          Zaświadczenie mam. Ale czy na Żelaznej nie odsyłają jeszcze do swojego
          specjalisty? Bo tak jest na Karowej.
          • kalina69 Re:gdzie w Wa-wie cc na podstawie zaświadczenia? 10.09.06, 19:53
            Tylko na karowej odsyłają na Lindleya. W sw Zofii ani w Bielańskim takich
            klimatów nie ma.
            • wosebka Re:gdzie w Wa-wie cc na podstawie zaświadczenia? 11.09.06, 12:10
              Dzięki za info. W takim razie muszę się przejechać do tych szpitali. A z
              Karowej chyba zrezygnuję (no chyba że mnie poród zaskoczy i nie zdążę niczego
              więcej się dowiedzieć - termin za półtora tyg.!!!)
              • kluseczka74 Re:gdzie w Wa-wie cc na podstawie zaświadczenia? 11.09.06, 13:55
                Daj zanc jak poszło smile Powodzenia
                • wosebka Re:gdzie w Wa-wie cc na podstawie zaświadczenia? 12.09.06, 18:13
                  Opisałam swoją rozmowę z ginem na Mamach Wrześniowych post A jednak Karowa.
                  • wosebka Re:gdzie w Wa-wie cc na podstawie zaświadczenia? 15.09.06, 10:04
                    Dziś dokładnie wypytałam gina o zaświadczenie okulisty ze wskazanie do cc.
                    Chodzę na Karową i tam zamierzałam rodzić. Ale po Waszych opiniach co do
                    podejścia tam do cc- zestrachałam się i zamierzałam szukać innego szpitala.
                    Ale dziś gin (zwolennik psn!!!) powiedział, że przy wadzie wzroku -13
                    lepszego wskazania nie trzeba. Że kłopoty z odklejaniem siatkówki są od -7,
                    nawet, jeśli okulista twierdzi, że siatkówka o.k. Aczkolwiek jedno mnie
                    zastanawia: to nie będzie planowane cc (bo może nie być konieczne). Mam
                    przyjechać na porodówkę z rozpoczętą akcją porodową. Jeśli to będzie już II
                    faza porodu i wszystko będzie szło sprawnie (jak to powiedział: chlup i
                    dziecko zawita na świecie), to cięcie nie będzie potrzebne. Ale jeśli to
                    będzie dopiero początek porodu, to będzie cc. Ostateczną decyzję podejmuje
                    lekarz dyżurny. Choć, jak powiedział, z taką wadą nie powinno się czekać z
                    decyzją o cc. Trochę mnie uspokoił, żadne próżnociągi!!! Co prawda wolałabym
                    mieć termin na konkretny dzień, ale dobre i to.
                    Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie? Podzielcie się...
                  • wosebka Re:gdzie w Wa-wie cc na podstawie zaświadczenia? 15.09.06, 10:09
                    Kluseczka! Załatwiłaś zaświadczenie w Legionowie? Mnie się nie udało. Byłam 2
                    razy - z NFZ. Może gdybym poszła prywatnie? Ale udało się gdzie indziej.
                    • kluseczka74 Re:gdzie w Wa-wie cc na podstawie zaświadczenia? 15.09.06, 16:41
                      NIe byłam tam. Napisz mi proszę może na priva gdzie Ci się udało.
                      • wosebka Re:gdzie w Wa-wie cc na podstawie zaświadczenia? 16.09.06, 16:54
                        Wysłałam na priva.
                    • alex359 Re:gdzie w Wa-wie cc na podstawie zaświadczenia? 19.09.06, 08:40
                      ja mam zaświadczenie z Mediqa w Legionowie. Przeniosłam się z Bródna na Karową i
                      powiedzieli, że nie ma problemu. Dodatkowo w 36 tc mam już leżeć tam na
                      oddziale. U mnie może wygląda to bardziej poważnie bo wczoraj np. zdarzył mi się
                      wysięk (pękło mi naczynko) oku i miałam plamę w polu widzenia, na szczęście był
                      to skrzep krwi, a nie odklejenie siatkówki. Na Karowej powiedzieli, że nie
                      będzie mnie nikt dodatkowo badał bo jeśli masz skierowanie na cc to oni już nie
                      podważają decyzji okulisty. Tylko ciekawe czy trzymają się tego co mówią?
                      • wosebka Re:gdzie w Wa-wie cc na podstawie zaświadczenia? 20.09.06, 10:11
                        Rozmawiałam z połążną z Karowej. Odsyłają ze wskazaniem do cc od okulisty do
                        swojego specjalisty na Lindleya. Więc jak to jest? Gdzie pytałaś?
    • issy33 Re: Potrzebny okulista dający wskazania do CC - W 21.09.06, 00:17
      Kluseczka dalam Ci namiar do dobrego okulisty na naszym spotkaniu smile Nie
      zadzialal?
      • kluseczka74 Re: Potrzebny okulista dający wskazania do CC - W 21.09.06, 10:32
        Jeszcze nie byłam ale zbieram różne opcje smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka