Dodaj do ulubionych

WŁASNY LEKARZ ?!!

IP: *.* 29.10.01, 18:15
Hej dziewczynyMam prośbę. Chętnie poznam opinię wszystkich mam - tych zupełnie nowych i tych z dłuższym stażem...Czy warto zapłacić 2000 zł lekarzowi za to, aby był przy porodzie? Doskonały specjalista, szanowany, jest naprawdę świetny, odbierał już najbardziej skomplikowane porody... Do wyboru jest przypadkowy lekarz mający wówczas dyżur.Dodam, że dzidzia jest owinięta pępowiną :(Proszę, doradźcie mi... naprawdę nie wiem jaką decyzję podjąć.LICZĘ NA WASPozdrawiam :hello:PETRA
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 29.10.01, 20:36
      Jeżeli wiesz, że dzidzia jest owinięta pępowiną i INNY lekarz stwierdzi, że poród może być w związku z tym trudny i niebezpieczny dla dziecka to warto; jeżeli ostatnie usg przed porodem wykaże, że wszystko o.k. - nie warto; ja rodziłam dwoje dzieci w ogóle bez lekarzy - tylko z położnymi!!! i uwierz mi większość fizjologicznych porodów jest jedynie nadzorowana przez lekarzy!Mam nadzieję, że wszystko pójdzie świetnie.Z wyrazami szczerej zazdrości,Agnieszka
    • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 30.10.01, 11:17
      Mój syn też był owiniety pępowiną. Miałam przy porodzie własnego lekarza, który potrafił podjąć właściwą decyzję we właściwym momencie wbrew protestom reszty personelu.Jeśli cię na to stać - zapłać.Pozdrowienia,Dagmara
    • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 30.10.01, 12:06
      HEJKAWiesz warto miec kogos znajomego przy sobie, dobrego lekarza czy polozna. Ale ta suma jest bajońska !!! Ja mialam oplacona polozna. No ale jesli dzidzia jest owinieta pepowina to moze faktycznie lepiej miec fachowca, specjaliste. Czego sie nie robi dla zdrowia dziecka !!! Tylko przeraza, ze lekarze tak na tym bazuja i żądaja taaakich sum. :-(((PozdroAga z Kubusiem i Magdusią:hap:
      • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 30.10.01, 12:21
        Ja zgadzam się z Dagmarą, zazwyczaj większość rzeczy koło ciebie robi położna, więc uważam, że jeżeli miałabyś zapłacić to właśnie jej(na pewno nie będzie to taka bajońska suma). Jeżeli dzidzia jest owinięta pępowiną to psim obowiązkiem lekarza jest zrobienie wszystkiego co włościwe, ale to już twoja decyzja. Pozdrawiam Ilona.
    • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 30.10.01, 13:20
      A ja myślę, że tutaj najwięcej zależy od możliwości finansowych. Gdybym miała wybierać, to gdyby byłoby mnie stać na taki wydatek (bez zbędnych wysiłków) to wolałabym mieć opłaconego lekarza niż położną. To racja, że w większości porodów prawidłowych położne same dają sobie radę, natomiast nigdy się nie przewidzi, czy przypadkiem nagle nie pojawią się jakieś komplikacje. Opłacony lekarz przynajmniej będzie się rodzącą interesował, a także będzie inaczej dbał o nią niż przypadkowy lekarz dyżurny, tym bardziej, jeśli poród wypadnie np. w nocy...Jeśli możesz bez większego żalu wydać te 2000 to to zrób, ja bym tak zrobiła na Twoim miejscu.
    • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 30.10.01, 15:01
      Oczywiście TAK!!!!!!!! warto zapłacić (ja bym wygrzebała spod ziemi) aby mieć dobrego fachowca i zaufanego lekarza przy porodzie. Przypadkowy lekarz dyżurny może być też bardzo dobry, ale nie musi... No i komfort psychiczny przyszłej mamy i całej rodziny jest o niebo lepszy... wiem z własnego doświadczenia. pozdrawiam - maria mama oli
    • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 30.10.01, 15:47
      Ludzie ależ to tyyyyyyle kasy! Jestem w szoku. Wogle przeraża mnie fakt, że teraz za wszystko trzeba płacić. Świat zrobił się pełen materialistów. Brrrrr :(((( Przecież lekarz ma "psi" obowiązek zrobić wszystko co w jego mocy, by poród przebiegał prawidłowo i bez komplikacji. Zdołowały mnie te posty.Pozdrawiam anuś
      • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 30.10.01, 19:41
        Ja zgadzam się z Anią, ale nie wiem czy owinięcie pępowiną to poważny problem. Jeśli jest jakieś ryzyko, to rzeczywiście warto zapłacić lekarzowi. Ale jeśli wszystko jest w porządku, to uważam to za absurd. Przecież jeśli lekarz jest naprawdę dobry(uczciwy), to nie będzie lepiej pracował za pieniądze. A jesli jest to łapówkarz, to i tak nie warto dawać. Wiem, że uprościłam sprawę, bo jest to najczęsciej lekarz, który specjalnie musi przyjechać na poród. Ale znam przypadek, gdzie dziewczyna opłaciła lekarza, rodziła 2 tyg po terminie, lekarz wyjechał na wczasy i nie oddał jej pieniędzy. Albo zdarza się, ze w tym samym czasie ma dyżur gdzie indziej i też nie przyjeżdza, tak ,że musisz być pewna swojego lekarza. A jeśli chodzi o stawkę, ja słyszałam , że jest to PLN 3.ooo. Straszne. Trudna decyzja.Życzę powodzenia i oby było jak najlepiej.
        • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 30.10.01, 20:38
          nie chce byc zlosliwa - ale i kto tu straszy ? poza tym moze poslugiwalabys sie konkretami np. nazwiskami a nie "straniagarskimi argumentami" ?ale do rzeczy:wszystko zalezy jak sie umowisz z lekarzem..... w moim przypadku wygladalo to tak, ze mniej wiecej na 2 miesiace przed terminem wyrazilismy wzajemna wole i chec asysty przy porodzie dla mojego lekarza ozaczalo to zmiane w obrebie +-4 tygodni przed i po wyznaczonym terminie porodu, zmiane swoich ewentualnych planow wyjazdowych zarowno prywatnych jak i sluzbowych; oczywiscie byl caly czas dostepny pod telefonem komorkowym na ktory moglam dzwonic bez wgledu na pore dnia i nocy, z kazdym chocby najglupszym pytaniem badz dolegliwoscia.Rozliczylismy sie juz po moim wyjsciu ze szpitala jak pojechalam do niego na zdjecie szwow.Co do imion i nazwisk - moja znajoma byla pod opieka slawy z Damiana (?) niejakiego p. Niemca. Oczywiscie mial odbierac porod. Na 4 tygodnie przed porodem wyjechal do Indii i mial wroci za 2 tygodnie. I nawet chyba wrocil, tyle, ze ona pare dni wczesniej urodzila.
          • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 31.10.01, 09:47
            a możesz zdradzić nazwisko i miejsce pracy tego wspaniałego lekarza?
            • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 01.11.01, 08:49
              namiary wyslalam na priva
      • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 31.10.01, 20:20
        Hej Anuś,Nie dołuj sie tak bardzo. To nie jest mowa o tym, żeby dać "w łapę" lekarzowi, który akurat będzie na dyżurze i który ma obowiązek zrobić wszystko. Petra zastanawia się, czy wynająć niejako dodatkowo lekarza, którego zna jako świetnego fachowca i do którego ma zaufanie. Ten lekarz przecież nie ma obowiązku przyjść na jej poród, jeśli to nie bedzie jego dyżur. Nie widzę nic złego w tym, że trzeba mu dodatkowo zapłacić.A jeśli chodzi o lekarza z dyżuru, nawet jeśli ma obowiązek, czy masz pełne zaufanie do każdego lekarza i jesteś pewna, że podejmie dobrą decyzję? Ja wcale nie uważam, ze zawsze trzeba wynajmować prywatnie lekarzy i położne, to zależy od wielu czynników. Ja na pewno będę w takiej panice i strachu :fou:, że chcę przynajmniej wiedzieć, że jestem w dobrych rękach, że położna, którą wybrałam bedzie cały czas przy mnie i do mojej dyspozycji. Nie oszukujmy się, w tych bardziej obleganych szpitalach nie zawsze jest możliwość, żeby dyżurna położna była przy Tobie przez cały czas, nawet gdyby chciała. (To że niektórym się nawet nie chce, to rzeczywiście jest smutne.)PozdrawiamMagdzi
    • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! - ZDECYDOWANIE TAK !!! IP: *.* 30.10.01, 16:45
      BEZWZGLEDNIE TAK !!!!!!!!!!!!!Ja tez oplacilam swojego lekarza aby byl przy moim porodzie - porodzie, ktory mial byc bezproblemowy ......Summa summarum skonczylo sie cesarskim cieciem i wiem,ze przede wszystkim jemu zawdzieczam zycie swojej Julitki. To on szybko zdiagnozowal zagrozenie i podjal bez zbednych ceregieli szybka decyzje ! I tak naprawde wlasnie za taka ewentualnosc zaplacisz swojemu lekarzowi - to tak jak z polisa ubezpieczeniowa placisz skladki, lecz nie chcialabys kiedykolwiek z niej korzystac prawde ? (No chyba, ze obejmuje bonusy z tytulu urodzenia dziecka :)))))A ze duzo kasy ? Duzo ...... zapewniam Cie jednak, ze ja jak patrze na swoje juz 4. miesieczne dziecko wogole tak do tego nie podchodze.Mysle, ze nie ma co mowic o obowiazku lekarza - sama wiesz dobrze, ze w tym zawodzie sa artysci, rzemieslnicy i partacze - niestety Ci ostatni tez sa na dyzurach ........
    • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 30.10.01, 17:53
      Dziękuję wszystkim za rady...Nie jest to suma, której nie mogłabym wygospodarować ale ile mogłabym rzeczy kupić dla dzidziusia. Na pewno poczułabym stratę tej kwoty w domowym budżecie...Z drugiej strony - zdrowie dziecka jest najważniejsze!Jeśli poród będzie przebiegał normalnie - pomyślę, że niepotrzebnie wydałam taką kwotę... A jesli coś pójdzie nie tak - nigdy tego sobie nie wybaczę. Wówczas okaże się, że 2000 zł to żadna kwota.Rodzina radzi, aby nie wydawać. Widzę, że mąż nie jest pewien. Zrobi tak jak ja zdecyduję. Ale ja nie umiem zdecydować.Są chwile, że jestem pewna co zrobić a za chwilę nie.Najgorszę jest to, że do rozwiązania jeszcze 5,5 tyg a ja cały czas będę o tym myśleć ( nawet spać nie mogę a jak śpię, to mam koszmary )Dzięki, że mogę się WAM wyżalić. PETRA
      • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 30.10.01, 21:20
        PETRA napisała/ł:> Jeśli poród będzie przebiegał normalnie - pomyślę, że niepotrzebnie wydałam taką kwotę... A jesli coś pójdzie nie tak - nigdy tego sobie nie wybaczę. Wówczas okaże się, że 2000 zł to żadna kwota.Petro, myślę, że właśnie o to chodzi. Zgadzam się, że obowiązkiem lekarza i położnej jest zrobić wszystko jak najlepiej. Ale jeśli tego nie zrobią to co? Możesz nawet wygrać sprawę w sądzie, ale co z tego, jeśliby coś stało się Twojemu dziecku przy porodzie? Rodzina być może akurat nie zetknęła się z przypadkiem jakichś komplikacji przy porodzie, dlatego uważa, że to nie ma sensu. Oczywiście musisz sama zdecydować, nie wiem na ile można przewidzieć przed porodem niebezpieczeństwo związane z owiniętą pępowiną.Ale na pewno wszystko się uda, trzymaj się mocno,:hello:Magdzi
        • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 30.10.01, 22:32
          A co z przypadkami ktorych sie nie da przewidziec ?Ja stawilam sie na izbe przyjec z torba i mezem, z zamierzeniem rodzenia rodzinnie ...... :))))))
    • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 31.10.01, 08:18
      :hello: Petro! Ja bym zapłaciła. Poczucie bezpieczeństwa napewno będzie ważne kiedy zacznie się akcja porodowa. Wiem, że to duża kwota, ale akurat na tym bym nie oszczędzała. Świadomość, że jesteś w dobrych rękach napewno zaoszczędzi Ci stresu (którego, podejrzewam, i tak nie będzie brakowało).Życzę powodzenia! :)Pozdrawiam cieplutko. Mira.
    • Gość: PETRA Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 01.11.01, 18:24
      Dziewczyny,nagle się okazało, że mąż uważa iż nie powinniśmy płacić za coś co nam się należy. Uważa, że pewne obawy są wynikiem mojej wyobraźni.Ja już powoli zaczęłam godzić się z myślą wydania takiej kwoty dla pewności - a tu taki numerProblemy lubią się mnożyć - zawsze coś...
      • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 01.11.01, 22:15
        Musze przyznać racje Twojemu mężowi. Należy Ci się i już!Ja chodziłam do lekarza jednego z najlepszych na Śląsku,faktycznie był przy porodzie a raczej przy końcu, ale o zawiniętej pępowinie wokół szyji Kubusia nic nie wiedział. Ale wszystko dobrze się skończyło. Prawdą natomiast jest, że w większości przypadków to położne najwięcej się przy tych porodach napracują. A lekarz który chce pieniędzy - to nie lekarz! Zrezygnuj z niego jak tylko maleństwo będzie już na świecie! Pozdrowienia. Gosia.
    • Gość: guest Re: W?ASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 01.11.01, 23:08
      a ja tylko napisze, ze zeby uniknac takiej wlasnie sytuacji rodzilam w prywatnej klinice gdzie wiedzialam za co place i moglam wymagac glosno i otwarcie. i z jednej strony twoj maz ma racje ale z drugiej zdrowie (a byc moze nawet zycie) to nie sa sfery do oszczedzania. jezeli nie mozesz znalezc innego lekarza, innego szpitala... moze nie ryzykowac, przy owinietej pepowinie licza sie doslownie sekundy, moja kolezanka z tego powodu miala cesarke pionowa, i jak mowi za kazdym razem gdy widzi te obrzydliwa blizne przez pol brzucha dziekuje bogu za tamtego lekarza, bo syna ma calego i zdrowego. pozdro.j.
    • Gość: guest Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 02.11.01, 11:10
      Ja nie widze problemu - rozumiem,ze nie musisz mu zaplacic lecz mozesz - jest to dodatkowa usluga, ktora sobie mozesz u niego wykupic ? W takim wypadku bledem jest mowienie o tym co sie komu nalezy ..... Chcesz miec ta fanaberie i asyste swojego lekarza przy porodzie to placisz za takiego extrasa, badz tez jestes pod opieka dyzurnych poloznych i lekarzy w szpitalu jak sie stawisz do porodu. Nikt Ci za to nie bedzie kazal dodatkowo placisz - otrzymasz bezplatna opieke medyczna, ktora Ci sie nalezy !!!!!!Wydaje mi sie, ze uklad jest tak prosty i zrozumialy, ze trudno nad tym dyskutowac, tym bardziej, ze nie jest to danie lapowy lekarzowi lecz normalna cennikowa dodatkowa usluga. Tak jest w kazdej branzy - pewien standard dostepny wszystkim jest bezplatny a jak chcesz cos wiecej i lepiej to placisz za to dodatkowo !
    • Gość: PETRA Re: WŁASNY LEKARZ ?!! IP: *.* 03.11.01, 09:37
      Odważyłam się powiedzieć o tym naszym rodzicomo - byłam pewna, że będą przeciwni płaceniu... a jednak nie. Okazało się, że trzeba będzie o tym pomysleć ( ze wskazaniem, że trzeba zapłacić).My z mężem jeszcze nie podjeliśmy decyzji - jest jeszcze trochę czasu.:hello:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka