Dodaj do ulubionych

Poród w Krakowie - poradźcie gdzie?

04.02.07, 23:53
Witam,
Za jakiś czas spodziewam się Maluszka i sen z powiek spędza mi pytanie gdzie
rodzić. Jestem z Krakowa, moja lekarka pracuje na Kopernika ale nie jestem
przekonana do tej kliniki. Poradźcie co zrobić i jakie Wy macie doświadczenia.
Pozdrawiam i dziękuję,
Obserwuj wątek
    • dzianna79 Re: Poród w Krakowie - poradźcie gdzie? 05.02.07, 15:46
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=588&w=55856856&a=56772625
      dlaczego dwa razy piszesz to samo?smile) tu jest moja opinia dla Ciebiesmile
      • lobuz28 Re: Poród w Krakowie - poradźcie gdzie? 05.02.07, 18:03
        Pytam po raz drugi bo na pierwszy post długo nie otrzymywałam odpowiedzi. Dzięki
        za wyrozumiałość.
        Pozdrawiam
    • violla25 Proponuję Ujastek... 05.02.07, 21:03
      Urodziłam tam 3,5 miesiąca temu. Jestem baaardzo zadowolona zarówno z porodu
      jak i opieki po porodzie. Jeśli masz jakieś pytania chętnie odpowiem.
      • xxagaxx Re: Proponuję Ujastek... 05.02.07, 23:38
        Siemiradzki wink
        • aliennis Re: Proponuję szp na Siemiradzkiego.. 06.02.07, 11:35
          a dlaczego ,poszukaj w wyszukiwarce.
          • aanna6 Re: Proponuję szp zeromski 06.02.07, 15:01
            obecnie jestem w 38 tc i zamierzam rodzic w zeromskim tak jak 2.5 roku temu
            mojego synka bylam zadowolona z opieki w czasie i po porodzie .jak masz czas i
            czujesz sie na silach to mozesz podjechac na porodowke [bocianowka]i polozne
            cie oprowadza nie robia problemu tylko ci wszystko pokarza i wytlumacza. ale
            unikaj jak ognia rydygiera slyszalam same zle opinie pozdrawiam i zycze
            szczesliwego rozwiazania
            • lobuz28 Re: Proponuję szp zeromski 06.02.07, 20:43
              Dzięki, pojadę i zobaczę Żeromskiego. Masz tam lekarza? Mogłabyś kogoś polecić?
              Nie wiem czy pójście ot tak z ulicy jest mądre.
              Pozdrawiam,
            • monia.bb Re: Proponuję szp zeromski 07.02.07, 08:55
              W tym szpitalu sa jednoosobowe sale, ktore mozna zajac po urodzeniu?
              Ile osob jest podczas wizyty po porodzie? sa studenci?
              Dzieki za odpowiedz
              • aanna6 Re: Proponuję szp zeromski 07.02.07, 13:37
                mnie prowadzi dk krystyna derwisz [mam namiary] sale porodowe sa 1 osobowe
                lezysz tam jeszcze dwie godziny po porodzie sa super wyposazone w sprzet
                przydatny do porodu .potem jestes na sali trzy osobowej. ani na obchodzie jak
                i przy porodzie nie bylo studentow pozdrawiam
                wizyty po porodzie nie byly ograniczane przez personel
                • monia.bb Re: Proponuję szp zeromski 07.02.07, 19:41
                  No i jak dla mnie mogłabym zostać już w tej sali 1-osobowej, własnie taka chce,
                  srednio mi sie widzi byc pokoju z dwiem kobietami i ich dziećmisad.Zdecydowanie
                  wolę być sama.
                  Ile jest osób na takim obchodzie?? i jak to wogóle wyglada...
                  • aanna6 Re: Proponuję szp zeromski 08.02.07, 11:32
                    zalezy jest jeden lekarz z pielegniarka a czasem dwoch i pielengniara ogladaja
                    ci tylek i wychodza . lekarz do dziecka przychodzi codziennie rano . nie jest
                    tak strasznie byc z kims w pokoju chyba ze ma sie pecha i trafi na jakies
                    zolzy albo beczace dzieci ja na szczescie mialam fart dziewczyny byly faine i
                    pomocne popilnowaly dziecka jak szlam do toalety lub kapieli
                    • monia.bb Re: Proponuję szp zeromski 08.02.07, 16:58
                      No i wlasnie o te zolzy i ich beczace dzieci mi chodzismile jak i stado
                      odwiedzajacych tez jakos mnie nie pocieszasad
                      • semilka Re: Proponuję szp zeromski 08.02.07, 20:33
                        Rodziłam w Żeromskim 14.07.2006 r. i jestem bardzo zadowolona, już bym mogła
                        tam wrócićsmile Poród miałam nie łatwy ale to ponoć bardzo częste w ostatnim
                        czasie, mimo to nie mam traumatycznych wspomnień a wręcz przeciwnie.
                        Potweirdzam super warunki na sali porodowej (to był dla mnie priorytet) nie
                        chcciałam narażać mojego dziecka na powikłania w miejscu nieprzygotowanym na
                        ratunek. Po porodzie leży się 2 godziny samemu i karmi piersią dzieciątko a
                        później na salę poporodową. Też myślałam o sali 1- osobowej ale rodziłam po
                        północy 20 minut więc trafiłam na zwykłą. To było super że można wyjść do WC i
                        zostawić dziecko pod opieką koleżanek na sali. Można powymieniać
                        siędoświadczeniami jeśli któraś koleżanka rodziła już wcześniej. Uważam, że
                        sale 1 osobowe są komfortowe jśli nie wymaga się pomocy czy opieki. Trudno
                        zawozić dziecko do pielęgniarek aby wyjść do toalety. Pielęgniarki są bardzo
                        miłe i pomocne. Nacisk na karmienie piersią ogromny ale teraz widzę (po 7 mies)
                        że ma to swoje plusy. Nie myślałam, że tyle będę karmić a jednak się udaje
                        ciągle i mam nadzieję na jeszcze trochę.
                        Jedyną wadą sal wieloosobowych są rzeczywiście czasami tłumy odwiedzających ale
                        można to przeżyć. Naprawdę dobrze jest mieć towarzystwo - mimo wszystko.
                        NAjwiększym plusem jest to, że są dostępne inkubatory z lampami
                        naświetleniowymi w razie żółtaczki fizjologicznej. Dziecko leży pod lampą tuż
                        obok łóżka, można sięnim opiekować i karmić je także wtedy.
                        Jeśli chcecie namiar na świetną położną środowiskową to mogę podać na priv
                        (gazetowy) mogę również odpowiedzieć na więcej pytań związanych z porodem w
                        Żeromskim.
                        Pozdrawiamy
                        • monia.bb Re: Proponuję szp zeromski 08.02.07, 21:42
                          No dobra, przyznaję, może i taka ,,koleżanka,,w salce sie przyda, ale bez
                          przesady, zeby bylo cale stadosad
                          Tak samo te odwiedziny, jak to jest, ze jak sie jest juz w domu, to swoim
                          znajomym wyznacza sie odlegly termin na odwiedziny by uniknac jakis zarazkow itp
                          a w szpitalu takie sytuacje sa dopuszczalne?uncertain
                        • lobuz28 Re: Proponuję szp zeromski 14.02.07, 21:25
                          Mam pytanie - czy miałaś lekarza w Żeromskim czy też można wejść ot tak z
                          ulicy? No i najważniejsze pytanie - sala porodowa jednoosobowa? Dziękuję za
                          informacje i pozdrawiam
                          • semilka Re: Proponuję szp zeromski 15.02.07, 19:45
                            Ja byłam "z ulicy" nie miałam żadnego lekarza w Żeromskim, na parterze sale
                            porodowe jedynie jednoosobowe chyba 6 ich jest. Byłam wcześniej obejrzeć
                            szpital i kilka innych (Ujastek i Rydygier) też ale nie żałuje wyboru. Opieka
                            rewelacja a dla mnie to był proirytet.
                            Pozdrawiam
            • mrux2 Re: Proponuję szp zeromski 09.02.07, 16:39
              Ja nie slyszalam zadnej negatywnej opinii o Rydygierze a pozytywnych wiele.
              Sama rodzilam tam w 2005 roku i nie cale 2 miesiace temu. Polecam.
              Co ciekawe polozna pracujaca w Zeromskim i w Rydygierze doradza wlasnie
              Rydygiera.
            • crazy-house Re: Proponuję szp zeromski 21.02.07, 19:35
              Mialam cc w Zeromskim 13 lipca 2006 (semilka, musialysmy sie spotkac gdzies na
              korytarzu smile)
              Udalo mi sie trafic do pojedynczej sali, bardzo sobie to chwalilam. Polozne
              genialne, bylam bardzo zadowolona z opieki. Mialam lekarza z tego szpitala, dr
              Gacha. Zajrzal do mnie rano po cc i potem zobaczylam go dopiero w dniu wypisu.
      • lobuz28 Re: Proponuję Ujastek... 06.02.07, 20:40
        Dzięki za info - kilka pytać mam. Np. co z dzidziusiem jak są jakieś
        komplikacje? To martwi mnie najbardziej. No i czy trzeba tam mieć lekarza czy
        można wejść z ulicy i powiedzieć: Dzień Dobry ja rodzę! Kogo polecasz w
        "Ujastku". Pozdrawiam
        • kaania80 Re: Proponuję Ujastek... 07.02.07, 09:30
          Jeśli chodzi o dziecko, to w razie komplikacji po porodzie zawożą je do
          Prokocimia lub na Kopernika. Pod tym względem najlepiej zatem rodzić na
          Kopernika. Można wejść "z ulicy", nie ma z tym problemu. Jeśli chodzi o
          położną, to wszyscy polecają panią Łaszczyk, choć ja trafiłam na świetną
          położną Katarzynę Olszowa. Super! Miła, dobra i kompetentna. Na Ujastku
          jest "dobra" atmosfera stworzona wokół dziecka. Tata może być cały czas w
          pokoju, przebierać, nosić... Bardzo mi się to podobało. Poza tym są dwuosobowe
          sale z łazienką. To ma bardzo duże znaczenie.Proponuję, abyś się wybrała na dni
          otwarte szpitala. Wtedy wszystko ci pokażą, salę porodową, sale poporodowe i
          przedporodowe. O wszystko będziesz też mogła zapytać.
    • dera23 Re: Poród w Krakowie - poradźcie gdzie? 06.02.07, 17:32
      Ja rodziłam w Kopernika i też wbrew tym wszystkim strasznym opiniom byłam
      zadowolona zarówno z porodu jak i opieki po. Teraz jestem po raz drugi w ciąży i
      też zamierzam rodzić w Koperniku. A skoro masz jeszcze tam lekarza, to tym
      bardziej nie masz sie czym martwić. POzdrawiam i powodzenia A.
      • lobuz28 Re: Poród w Krakowie - poradźcie gdzie? 06.02.07, 20:42
        Ooo nareszcie coś pozytywnego o Koperniku! Dzięki. A mam pytanie co z porodem
        rodzinnym i tą osławioną wieloosobową porodówką? No i warunki sanitarne? Bo dla
        dzidziusia to pewnie najlepsze miejsce.
        Pozdrawiam,
        • dera23 Re: Poród w Krakowie - poradźcie gdzie? 06.02.07, 21:29
          Ja miałam poród rodzinny,żadnych problemów. Fakt że łózko do porodów rodzinnych
          jest tylko ścianką oddzielone od pozostałych, ale wtedy jest ci wszytko
          obojetne. Dla mnie ważne było,to że miałam koło siebie męża, a nie to co sie
          dzieje za ścianką Warunki sanitarne troche gorzej, dwa prysznice na piętro, ale
          to tez było do przeżycia.Koleje raczej pod te prysznice nie było. POzdrawiam Ania
          • megg_an1 Re: jenda zasada gdzie lakarz tam ide 07.02.07, 11:23
            Ja doszlam do wniosku ze rodze tam dzie mam lekarza ktory prowadzil ciaze.
            Mialam cc w Zeromskim 4 mies. temu - opieka dobra ja bylam b. zadowolona
        • joko271 Re: Poród w Krakowie - poradźcie gdzie? 07.02.07, 21:38
          Witam serdecznie moja pociecha jutro konczy roczek - rodziłam w Koperniku i
          mogę ci o nim bardzo dużo opowiedzieć, jeśli chcesz jakies info to podaje nr gg
          755158, lub e-mail jokorta@wp.pl.
          pozdrawiam
          aska
          • megii77 Kopernik!!! 08.02.07, 20:35
            witam
            pół roku temu urodziłam córeczke. Bóle porodowe dostałam w nocy, mąż nocą
            zawiózł mnei na Kopernika (lekarz prowadzący nie był z tego szpitala), cała
            przerażona bo to mój pierwszy poród, z wyprawką i z dokumentami w ręku zjawiłam
            sie tam, i co??? usłyszłam " PROSZĘ JECHAĆ DO INNEGO SZPITALA, NIE MAMY
            MIEJSC!!! musiałam poprosić zeby łaskawie mnei zbadał jakis dyżurujący lekarz i
            żeby stwierdził czy przypadkiem nei urodzę w aucie. Poprostu SZOK!!!! jak sobei
            o tym przypominam to znowu wraca ten koszmar, strach, i uczucie jak czułam sie
            jak by mnie potraktowano jak śmiecia!!! Pojechał do Narutowicza, urodziła na
            szczęcie w szpitalu. Pozdrawiam.
            p.s.
            pojechał na Kopernika bo chciałam żeby w razie komplikacji mój dzidziuś miał
            najlepszą opiekę, troszku problemów było z małą (miałam cięzki poród) ale
            dzięki Bogu i w Narutowiczu wszystko skończyło sie ok.
            • anulla1 Re: Kopernik!!! 08.02.07, 22:57
              Ja ci opisałam moje pozytywne doswiadczenia z kopernika w tym poprzednim wątku.
              A co do odsyałania w warszawie jest to powszechny proceder- no fakt ty sie
              bałaś, ale jak żywcem nie mieli miejsca to co mieli zrobić.
    • ufe-ska Re: Poród w Krakowie - poradźcie gdzie? 09.02.07, 16:12
      bardzo polecam Kopernika!!! jak masz pytania, na które koleżanki jeszcze nie
      odpowiedziały- pisz na emaila gazetowego.
      Pozdrawiam!!! i trzymaj się!!!!!
      • kika27 Re: Poród w Krakowie - poradźcie gdzie? 10.02.07, 22:29
        Ja rodziłam 04.08.2006 w Żeromskim. Polecam z czystym sumieniem.
    • malgosia.zoza Na pewno nie Kopernik 15.02.07, 23:43
      Rodzilam tam 3 lata temu. Wspominam to jak najwiejkszy horror mojego zycia.
      Niestety nie mozna tam byc pewnym nawet tego czy na sale porodowa wpuszcza
      Twojego meza...
      Nam tuz przed porodem oswiadczono, ze sala jest zajeta i kazano mojemu mezowi
      wyjsc...
      2 prysznice na cale pietro, do tego brud i syf.

Porod zakonczyl sie CC. Po CC bylo koszmarnie, nie moglam sie nikgo doprosic
      aby przynisiono mi moje dziecko.
      Drugie dziecko urodzilam na Ujastku. W porownaniu do Kopernika, bylo
      rewelacyjnie.
      I nie chce slyszec o tym swietnym sprzecie na KOpernika. Nie watpie ze on tam
      jest, ale lekarze i polozne za grosz nie maja podejscia do matki...
      A ja jestem tylko czlowiekiem... i chcialabym byc traktowana po ludzku.

Malgosia
      • anulla1 Re: Na pewno nie Kopernik 16.02.07, 22:19
        Naprwde współczuję, takich doswiadczeń , pozostaje mieć nadzieje ze sie zmienia
        na lepsze, ja cc miałam w listopadzie 2005 i naprwade było ok, nie miałam
        problemów mogłam liczyć na pomoc ze strony personelu. A dziecko było ze mna
        cały czas.
    • magda5005 100% Żeromski - Gorąco polecam!! 22.02.07, 12:01
      Więcej informacji mogę podać na maila magda5005@gmail.com
    • opica Re: Poród w Krakowie - poradźcie gdzie? 22.02.07, 12:47
      Ja rodziłam na Galla jest to malutki odzialik przez to i matka i dziecko są w
      zainteresowaniu personelu do tego jest tam bardzo dobra pediatra, ja się tam
      czułam tak jakbym wszystkich opłaconyciła, następne dziecko tylko tam!Słyszałam
      bardzo dużo dobrych opini również o Żeromskim natomiast leżałam na sali 2-
      osobowej z Panią która pierwsze dziecko rodziła w Ujastku i mówiła mi że galla
      i ujastek to niebo i ziemia, że tam to jest zwykła masówa, do tego pozbywają
      się człowieka jak najszybcie i nie ma fachowej pomocy gdyby coś poszło nie tak
      przewożą maluszka do innego szpitala.W czasie jej porodu połozna latała do
      innych rodzących.
      Na galla nikt na mnie nie krzyczał maluszka dostałam zaraz po umyciu,
      kolosalnym plusem dla mnie było to że mój synek nie był ze mną cały czas
      przynoszono mi go na karmienie dlatego mogłam odpocząć i zregenerować siły z
      każym dniem miałam go na dłużej, położne chodziły co kilka godzin pytały jak
      się czujemy pomogły mi przez kilka dni(byłam tam tydzień)nauczyć mnie i synka
      karmić bo nie umiał ssać, przy nawale przychodziły i pomagały opróżnić pierś i
      nie spotkałam się tam z ani jedną nie miłą osobą. Gorąco polecam!
    • waaandzia Re: Poród w Krakowie - poradźcie gdzie? 22.02.07, 16:14
      Ja rodzilam w Zeromskim w listopadzie 2006 i niestety prawie caly porod
      przeczekalam na patologii ciazy, bo na bloku porodowym miejsca nie bylo sad.

Nie powiem, aby bylo tam przyjemnie sad. Polozna moze byla fachowa, ale bardzo
      niesympatyczna, mowy nie bylo o ZZO (gdy zapytalam o ZZO lekarke, to ta
      stwierdzila 'Pani jest w szpitalu, a nie na wczasach, zazwyczaj porod jest
      bolesny!', niestety nie pamietam nazwiska tej lekarki).
      Po porodzie opieka byla ok. Polozne mile, choc bardzo nastawione na karmienie
      piersia... Az do obledu.
      Nawet jak pediatra kazala dokarmic moja corke sztucznym mlekiem, to polozna nie
      chciala tego zrobic (a moje dziecko spadala z wagi w zastraszajacym tempie),
      dopiero po mojej interwencji i wrecz sciagnieciu lekarki do szpitala, dziecko
      RAZ dokarmiono mlekiem (na szczescie potem pojawil sie pokarm).

Moje ogolne podsumowanie: jest ok, ale nie rewelacyjnie. Byl to dla mnie drugi
      porod (synka urodzilam na Ujastku), teraz chciala sprobowac w wyslawionym
      Zeromskim i chyba jednak bardziej zadowolona bylam z Ujastka (a przede
      wszystkim z poloznej).

Pozdrawiam,

Weronika
    • majeczka996 Re: Poród w Krakowie - poradźcie gdzie? 22.02.07, 21:22
      Ujastek. Chodziłam tam do szkoły rodzenia. Świetnie przygotowują do tego.
      Położnie miłe, cierpliwie odpowiadają na wszystkie pytania.Można zapoznać się z
      personelem jeszcze przed porodem.Polecam.
      • lobuz28 Re: Poród w Krakowie -Dziękuję 25.02.07, 22:44
        Dziękuję wszystkim Forumowiczką za rady. Ciągle jeszcze się waham ale pewnie
        pójdę tam gdzie mój lekarz. W dalszym ciągu czekam na info - wszystkie
        informacje są dla mnie bardzo cenne. Przede mną jeszcze ponad 3 mc więc jeszcze
        będę się mogła zastanawiać.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka