Dodaj do ulubionych

Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pilne

20.10.07, 15:15
Dziecko chore{2 miesiące}po operacji z narkozą.Matka przy nim z
wielką łaską dostaje kozetkę do spania, bo karmi.Normalnie nalezy
sie krzesło.Wody w nawet swoim czajniku nie mozna zagrzac tylko
chodzic na sam dół szpitala do baru po wode.Sto tysiecy innych
sytuacji-zgroza.Tak jest w szpitalu wojewódzkim nr 2 w
Rzeszowie.To sie nadaje do tv.Gdzie napisac , gdzie zadzwonic?Ludzie
mamy chyba 21 wiek, a moze mi się coś pomyliło?Prosze o porady
kochani...
Obserwuj wątek
    • zoey7 Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 20.10.07, 17:42
      Ja radziłabym zawiadomić lokalną gazetę. Nie wiem gdzie "oficjalnie"
      można poskarżyć się na szpital.
      • mamakrzysia4 Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 20.10.07, 18:42
        Ordynator szpitala, Izba Lekarska jeśli oleją sprawe wal do mediów
    • laminja Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 20.10.07, 19:41
      może napisać skargę do dyrekcji lub organu założycielskiego - czyli właściciela
      szpitala w tym wypadku urzędu wojewódzkiego. Można tym zainteresować lokalną
      prasę. Niestety podobne warunki są w wielu szpitalach dziecięcych... Takie mamy
      są realia.
      • iksa29 Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 21.10.07, 20:56
        WAL Do TV, bo tylko napiętnując takie akcje można cokolwiek
        wywalczyć. Inne instytucje to laskę kładą, albo tkwią w tym.
        Słyszeliscie dzis, co było w Grodzisku Maz.???? Dziewczyna poroniła
        na izbie przyjeć w szpitalu, i nie udzielili jej pomocy. Mąż
        zadzownił po karetkę do pogotowia, jakiś facet z tego samego
        pogotowia zadzwonił do szpitala zdziwiony, że ma zabierać dziewczyne
        z izby w szpitalu a jakaś piz.......a która odebrała powiedziała, że
        mąz niepotrzebnie w nerwach, karetka niepotrzebna bo szpitalna ją
        przewiezie na położnictwo. A tak naprawde facetowi z tą biedną
        dziewczyną, która chwilę wcześniej poroniła kazali
        ze szpitala autobusem jechać!!!!!!!!!!!!!!

BRAK SŁÓW!!!!!!!!!!
        WALCZ KOBIETO!!!!!!!!! TRZYMAM KCIUKI!!!!
        • laminja Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 21.10.07, 22:49
          To co się stało w Grodzisku to zupełnie inna sprawa.

Realia w szpitalach dziecięcych są takie, że jeśli ktoś dostaje polówkę do
          spania powinien się bardzo cieszyć! W wielu szpitalach rodzice muszą sami sobie
          przywozić materace - chować je na dzień. Są oddziały a których nie wolno zostać
          z dzieckiem na noc. Karmienie piersią, ciąża czy stan po niedawnym cc nie jest
          taryfą ulgową. Szpitale toną w długach. Trudno się dziwić, że nie fundują
          rodzicom łóżek.
          • kati792 Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 22.10.07, 13:05
            Moja znajoma na oddziale dziecięcym dostała do spania....łóżeczko
            dziecięce,które ledwo wytrzymało jej ciężar!!Cała noc w pozycji
            embrionalnej-super uncertain/
            • arubaa Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 24.10.07, 11:39
              Takie są realia w szpitalach dziecięcych - ja co prawda dostałam
              łóżko, bo akurat się zwolniło - ale musiałam za to płacić 20zł/
              dobę - dziecko było w szpitalu ponad 2 tygodnie, więc uzbierała się
              spora sumka - a był to oddział noworodkowy, ale synek w dniu
              przyjęcia miał już miesiąc i kilka dni, więc wg szpitala noworodkiem
              już nie był - a z opłaty zwolniono tylko karmiące matki noworodków
              (ja też karmiłam piersią). Np. dziewczyna dziecka przyjętego w tym
              samym czasie nic nie płaciła, bo dziecko było o kilka dni młodsze od
              mojego - paranoja. A warunki takie, jak opisano powyżej, maleńkie
              klitki, w dodatko było strasznie zimno, choć to oddział norodkowy -
              nie włączyli ogrzewania....
              • duzakotka Rzecznik praw pacjenta 24.10.07, 12:39
                Skargę mozna złożyć do rzecznika praw pacjenta - on się zajmuje
                takimi sprawami. Powinien się znajdować albo w danym szpitalu albo w
                odpowiednim oddziale regionalnym NFZ. Polecam takie rozwiazanie.
          • bestyika Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 24.10.07, 15:20
            nie ma żadnej regulacji prawnej w kwestii przebywania rodzica z
            dzieckiem w szpitalu? wydaje mi się, że gdzieś czytałam, że rodzic
            ma do tego prawo, więc nikt go na noc nie może wyrzucić! a jak matka
            karmi piersią, to też ma dziecko na noc zostawić?
            i nikt tu nie mówi o fundowaniu łóżek ale sam pobyt rodzica chyba
            nie jest dla szpitala kosztem? wręcz przeciwnie - jest odciązeniem,
            bo to rodzic karmi, przewija, myje itp...
            • laminja Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 24.10.07, 17:13
              pewnie są jakieś regulacje, ale być może jak to się często zdarza zbyt mało
              precyzyjne, na niektórych oddziałach rodzice nie mogą zostawać na noc. Czemu?
              Nie wiem.
              • bestyika Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 25.10.07, 14:03
                czy piszesz o jakiś konkretnych oddziałach, w konkretnych
                szpitalach? jeśli tak to jakie to oddziały? a poza tym, co znaczy,
                nie mogą - ktoś ich siłą wyrzuca? nie wyobrażam sobie pozostawienia
                niemowlęcia karmionego piersia na żadanie samego na noc...w ogóle
                nie wyobrazam sobie pozostawienia małego dziecka samego w szpitalu...
                • owieczka30 Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 25.10.07, 16:20
                  no pamiętam jak moje maleństwo było w szpiatalu to na noc miałam karimatkę i
                  śpiwór. ŁAzienka i toaleta na oddziale była dla personelu i dla starszych dzieci
                  więc musiałam do kibla zaiwaniać z trzeciego piętra na parter do toalety na
                  izbie przyjęć, czekając na chwilę jak niunio akurat sie zdrzemnął. A jak byłam w
                  kibelku i sie akurat obudził to darł się i pies z kulawą nogą do niego nie
                  zajrzał. No ale przynoiosłam swój czajnik i mogłam zagotować wode przynajmniej.
                  Może pogadaj grzecznie z pielegniarkami?
                • laminja Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 25.10.07, 20:53
                  z tego co wiem na urologii w CZD nie można zostać na noc z dzieckiem. Myślę, że
                  matek karmiących nikt nie wyrzuca, ale na wielu oddziałach trzeba sobie samemu
                  zorganizować materac do spania.
                  • bestyika Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 26.10.07, 08:51
                    ale widzisz to zupełnie co innego powiedzieć rodzicom, że jeśli chcą
                    zostać na noc to muszą sobie zorganizować miejsce do spania a co
                    inego powiedzieć, że nie mogą - taką sytuację (ograniczony kontakt z
                    dzieckiem)mogę jedynie wyobrazić sobie na intensywnej terapi, jeśli
                    względy medyczne tego wymagają...
                    a na wspomnianym przez ciebie oddziale, to pewnie sugerują, żeby nie
                    zostawać i być może dotyczy to starszych dzieci...nie sądzę, żeby
                    kogokolwiek siłą wyrzucali, bo to chyba niezgodne z prawem...
                    • laminja Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 26.10.07, 14:23
                      myślę, że mało wiesz...
                    • bestyika Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 26.10.07, 14:51
                      a ty wiesz coś o konkretnym przypadku, kiedy to rodzicowi nie
                      pozwolono zostać z dzieckiem? napisałaś, że są oddziały na których
                      nie wolno rodzicom zostawać na noc, potem napisałaś, że wiesz o
                      takim jednym oddziale, ale czy wiesz coś o konkretnym przypadku? czy
                      możesz go opisać?
                      • laminja Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 02.11.07, 14:50
                        wiem o konkretnym przypadku, ale nie będę go tu opisywać, bo mnie nie dotyczy i
                        wg mnie tylko rodzice tego dziecka mogą a) pisać o nim w szczegółach na forach
                        publicznych b) dochodzić swoich praw.
    • yola13 moze tutaj 28.10.07, 20:38
      uwaga.onet.pl/kontakt.html
    • dobrewski Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 28.10.07, 21:10
      Niestety mam straszne rowniez doswiadczenia ze szpitalami.

Polecam kontakt z regionalna sekcja Gazety Wyborczej napewno jakis

dzienikarz tym sie zaciekwai i naglosni sprawe . Musimy o tym mowic bo

inaczej nic sie nie zmieni. Zycze by dziecko bylo zdrowe pozdrawiam.
    • akaef Re: Gdzie złozyc skargę na działanie szpitala?Pil 29.10.07, 00:46
      Ty się ciesz z tej kozetki, ja spałam przez tydzień na fotelu... 3
      tygodnie po cc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka