Dodaj do ulubionych

w dzien-dobry tvn-raport o szpitalach i porodowka

30.04.08, 09:11
Ja się cieszę ze sprawa drgneła i moze faktycznie szpitale tez zainteresują
sie faktem ze my sie takim stanem rzeczy stresujemy..
Co do poprzednich watków kazda juz napisala co mysli "co ją boli" moze juz
dajmy temu spokoj..
pozdrawiam..
Obserwuj wątek
    • katarzyna.br Re: insomnia 30.04.08, 09:18
      Jesli się nie mylę to głównie Ty winiłaś za ten stan kobiety które
      przyjeżdzają rodzić do Warszawy bo chcą mieć w akcie urodzenia
      dziecka stolicę.
      A teraz piszesz "dajmy temu spokój". Cóz za niekonsekwencja!
      • katarzyna.br Re: insomnia 30.04.08, 09:22
        Dodam, że niektóre "kobiety przyjezdne" o małej asertywności poczuły
        się chyba faktycznie winne kryzysowi w służbie zdrowie.

Tak jak pisałam w innym wątku to przykre, że tak jedne rodzące winią
        drugie.
        • insomnia0 Re: insomnia 30.04.08, 09:33
          pisałam tak bo akurat takie znam, ktore wlasnie tak robiły i uwazały ze dziecko
          ma lepszy start jak bedzie miało w akcie ur warszawe.
          I nadal tak uwazam, ze sa takie panie.
          Uwazam ze jesli ktos zajmie sie tą sprawą -nagłosci to super.(tak jak robi to tvn)
          Moja lekarka tez jest takiego zdania gdyby napływowi się meldowali a nie
          mieszkali"na czarno" to byłoby lepiej..
          Ale ja nie mam na to wływu.. coz..
          Natomiast nie rozumiem Twojego zachowania.. czyli co nadal mamy sobie skakac do
          oczu? ty tak chcesz?> Dziwna jestes ze nadal bys kontynuowała "walkę " na
          forum.. ale widocznie lubisz takie afery "jak cos sie dzieje...
          Ja wolałam iść dalej..i poinformowac dziewczyny ze moze cos drgneło..ze tv sie
          zainteresowała ze moze szpitale sie bardziej zainteresują niz dotychczas..
          A Ty? widze nadal wolisz dopisywac do tamtych - stresujących wątków... to pisz tam..
          • katarzyna.br Re: insomnia 30.04.08, 09:48
            Chciałam Ci zwrócić uwagę że w żadnym swoim poście z nikim nie
            walczyłam i nikogo nie obwiniałam- wręcz odwrotnie, próbowałam
            uspokoić atmosferę pisząc że wszystkiemu winny jest niewydolny
            system a nie przyjezdne.
            W swoim wątku o odsyłaniu do Łomży pacjentek z Warszawy, też pisałam
            o Tym że należałoby tą sprawą zainteresowaćć media.
            Stresujące były posty tych krórzy chcieli winić inne rodzące.
            Ja nie chcę się kłoćić, i nie robiłam tego. Ale fakt jest taki że
            niektóre forumowiczki mogły się poczuć urażone takimi postami.
            To wszystko. A Ty teraz piszesz "dajmy temu spokój". W sumie lepiej
            późno niż wcale.

Podstawa to dobre informacje o sytuacji w szpitalach, no i na tym
            należy się skupić.

Pokrzepiające jest równiez to, że nasza mała inicjatywa przynosi
            jakieś efekty.Oby miało to przełożenie nie tylko na ilość doniesień
            mediów ale i na ilość miejsc w szpitalach.
            • insomnia0 Re: insomnia 30.04.08, 09:57
              Napisałam tylko to co uwazam, inne dziewczyny tez wyraziły swoją opinię w koncu
              po to jest forum.
              Zwyczajnie uwazam ze nadal wałkowac tamte wątki nic juz nie daje nic nie zmieni..
              Mam tylko nadzieję, że nick inflancka to nie jest podpucha, że to naprawde
              napisał Pan dr...
              Dobrze miec swiadomosc ze choc jeden szpital nie odsyła..moze inne pojda w slad
              za nim..
              Pozdrawiam.
              • kashakar33 Re: insomnia 30.04.08, 10:21
                Jeżeli z Inflancką jest, jak pisze Pan dr (?) to boję się pomyśleć, co tam się
                teraz będzie działo. Strasznie się tym stresuję, bo mam termin na początek lipca
                i od początku byłam nastawiona właśnie na ten szpital . Cała ta sytuacja jest
                więcej, niż chora. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie, musimy się wspierać!
                • ulla0577 Re: insomnia 30.04.08, 10:32
                  Czekałam z niecierpliwością na ten raport w tvn i jestem
                  rozczarowana. Poruszyli temat tylko jednego szpitala, a co z resztą
                  jak ktoś chce bez opłacania dodatkowego rodzić np. na
                  Starykiewicza???
                  • sussie77 Re: insomnia 30.04.08, 10:37
                    nie no, paranoja....zrobili wywiad wyłącznie z lekarzem ze szpitala
                    z którym nie ma problemów....a co z resztą szpitali?? To cała
                    Polska....nie pokażą nic, co by oczerniło polskie szpitale......
                    • ilonsa Re: insomnia 30.04.08, 10:40
                      Pokazali rzeźnię na Inflanckiej i wysnuli wniosek, że w Wawie nie
                      odsyłają... normalnie ciśnienie mi skoczyło...
                      W ogóle nie zajęli się problemem.
                    • penelopa1 Re: insomnia 30.04.08, 10:40
                      No właśnie! Ups - przez pomyłkę na ten temat napisałam w innym wątku - o tym
                      odsyłaniu do Łomży.
                      • penelopa1 Re: insomnia 30.04.08, 10:42
                        Wklejam więc tutaj moją wypowiedź,która omyłkowo znalazła się nie w tym wątku.
                        No cóż - pokazali Pana dyrektora Siemaszko, który tak jak na tutejszym forum
                        zapewnił,że Inflancka nie odsyła i przyjmuje. I w porządku - ale według DDTvn w
                        związku z tym nie ma problemu z tłokiem na porodówkach i brakiem przyjęć. Bardzo
                        się chwali Panu dyrektorowi Siemaszko,że jego szpital podjął taką inicjatywę,
                        ale niestety jedna jaskółka wiosny nie czyni. I to,że Inflancka nie odsyła
                        pacjentek rodzących nie oznacza,że nie robią tego inne szpitale ani też nie
                        oznacza,że nie ma problemu z miejscami na porodówkach bo problemy są. A jeszcze
                        do tego zamykają Solec, inne szpitale (kilka naraz) się remontują-sytuacja
                        niemal jak co roku od kilku lat. Najbardziej nie mogę pojąć,że dopuszcza się
                        właśnie do sytuacji,że przy i tak ogromnych problemach z miejscami na
                        porodówkach, remontuje się więcej niż jeden szpital naraz w tym samym czasie.
                        Już samo rozłożenie tych remontów -że tylko jeden w danym momencie remontuje
                        porodówkę - to już by było nieco lepiej. A nie,że w czasie wakacji (okres
                        najbardziej urlopowy przecież) dodatkowo kilka szpitali w tym samym czasie robi
                        remont oddziału zamykając go po prostu.
                        Powiem wam,że puszczenie w DDTvn tekstu,ze skoro jeden szpital nie odsyła to
                        problemu w Wawie nie ma...ręce opadają. Temat przeleciany po łebkach, na odwal się.
                        Brawo Panie Dyrektorze Siemaszko - bardzo dobra decyzja i oby więcej takich
                        decyzji w innych także szpitalach.
          • speedymika Re: insomnia 30.04.08, 13:11
            naplywowi chca sie meldowac, to Warszawiaki - wlasciciele mieszkan kombinuja
            nie zglaszaja umow i nie chca meldowac lokatorow.
            wiec pretensje prosze do samych siebie.
            ja na kazdym mieszkaniu musze sie prosic o meldunek i narazie tylko na jednym
            nie stanowilo to problemu.
          • aga_sama Re: insomnia 30.04.08, 14:17
            he he insomnia, napiszę ponownie: gdyby warszawiacy chcieli legalnie wynajmować
            mieszkania i legalnie odprowadzać z tego tytułu podatki, niewiele osób
            wynajmowałoby tutaj mieszkania "na czarno"...
            • insomnia0 moje drogie 30.04.08, 14:59
              idzie się do agencji nieruchomosci i wszystko załatwia legalnie, jesli tak
              załatwiasz to osoba ktora ci wynajmuje musi zameldowac! Ale wy nie robicie tego
              legalnie. Moja ciocia wynajmuje tylko tak i czy chce czy nie melduje tymczasowo,
              odprowadza podatek.Bo gdyby nie zameldowała to osoba ktora została skierowana
              przez agencję mogłaby wniesc skargę. wiec jak to jest Drogie Dziewczyny? Jesli
              się chce to można.. Oczywiscie są osoby ktore wynajmują na "lewo".. i wy to
              wybieracie.. na to sie decydujecie swiadomie.. A pozniej konsekwencją są własnie
              takie sytuacje.. Wiec nie jestescie tak zupełnie bez winy.. najpierw trzeba
              zaczac od siebie..a nie tylko mowic ze warszawiacy nie chca meldowac. Wszystko
              zalezy czy wam zalezy na legalnym wynajęciu..czy nie.
              Nie mniej ten temat to inny problem .
              Pozdawiam
              • speedymika ??? 30.04.08, 16:13
                jak kupujesz uzywany samochod bezposrednio od sprzedajacego z ogloszenia, to tez
                nazwiesz to kupowaniem "na lewo" i nielegalnie???

nie rozumiem dlaczego za legalnosc umowy mam dodatkowo placic posrednikowi,
                ktory do tego czesto stosuje nieuczciwe praktyki, tzn zmusza do podpisania
                umowy, w imie ktorej MUSZE wynajac poprzez nich mieszkanie, nawet jak te
                interesujace mnie oferty okazuja sie nieaktualne (a zazwyczaj tak to wlasnie
                wyglada)?

jesli otrzymuje do reki pisemna umowe najmu, sporzadzona zgodnie z wszelkimi
                standardami i z prawem, jestem zapewniana ze meldunek itp to nie jest problem -
                to dlaczego mam z gory zakladac ze bede oszukana?
                sugerujesz ze Warszawiakom po prostu nie mozna wierzyc z zalozenia??
                • insomnia0 Re: ??? 30.04.08, 17:06
                  mysle, że jesli ja bym chciała byc zameldowana to zwyczajnie gdybym go nie
                  uzyskała zmieniłabym osobe ktora wynajmuje. Poza tym jesli cos jest o duzo
                  tansze to niestety..za tym cos idziesad Płyty pirackie tez są tansze. Trzeba
                  wybrac -mieszkam legalnie ponosze dodatkowe koszta w koncu podatek kosztuje,
                  chce sobie zaoszcedzic wybieram tansza wersjęsad Nie oszukujmy się...
                  • speedymika Re: ??? 30.04.08, 18:15
                    ale nie rozumiesz jednej rzeczy, za kazdym razem MAM spisana umowe ktora podobno
                    ma byc zgloszona do US, i podobno nie mam miec problemu z meldunkiem.
                    tylko ze z 3 mieszkan to w 1 faktycznie nie bylo problemu.
                    a w 2 po podpisaniu umowy, wplaceniu kaucji i zamieszkaniu zaczynaly sie
                    pietrzyc "trudnosci niespodziewane" z meldunkiem.
                    i wiesz, zmieniac w tym momencie mieszkanie, znowu pakowanie, szukanie,
                    przeprowadzka....sorka ale to tytanem trzeba byc jeszcze pracujac na codzien smile
                    nie jestem w koncu nomadem zeby wedrowac co tydzien smile

gdyby istniala agencja, proponujaca uczciwy uklad - jak mieszkanie mi pasuje, i
                    je biore, dostaja umowiona kase. a jak nie - to do widzenia i bez kosztow albo
                    symboliczna kwota za fatyge - uwierz ze chyba KAZDY by tak wolal.
                    ale jest tak ze musisz podpisac umowe z agencja, zeby dostac adres mieszkania. w
                    lecie zeszlego roku jak szukalam mieszkania obdzwonilam kilkanascie agencji i
                    wszedzie bylo to samo - umowa i zobowiazanie do wybrania ktoregos z
                    przedstawionych mieszkan...

mieszkalam keidys w Poznaniu i byla fajna agencja z uczciwymi zasadami, myslisz
                    ze z niej nie korzystalam? wygodnie, milo, bezpiecznie...
                    uwierz ze to nie jest tak ze wszystko co zle przez przyjezdnych. my tu zastajemy
                    stala sytuacje, nie tworzymy jej. i kazdemu jest bardziej na reke miec tutejszy
                    meldunek.
                    porownujac do tych pirackich plyt: jesli kupujesz plyte np na allegro,
                    sprzedawca zapewnia ze oryginal, zafoliowany, z hologramem itp, taniej bo nie
                    wchodza koszty sklepu czyli posrednika, a dostajesz cos co tylko bardzo
                    przypomina oryginal to znaczy ze to Twoja wina? przeciez na oko wygladala
                    identycznie, sprawdzalas...
                    tak samo z falszywym banknotem. Ty jestes winna ze dostalas taki w
                    sklepie?...powinnas zlecac zakupy expertowi od falszywek?

a w ogole to nie o tym byl watek chyba smile
              • marbra301 Re: moje drogie 30.04.08, 18:26
                Kochana proponuję Ci wycieczkę po agencjach nieruchomości z zamiarem
                wynajmu mieszkania z meldunkiem ........... i życzę powodzenia.
                Czasem w swoich rozwazaniach trzeba zejśc na ziemię
                • insomnia0 Re: moje drogie 30.04.08, 19:26
                  wyobraz sobie ze zanim kupilam wlasne mieszkanie, nie chciałam mieszkac z
                  rodzicami i wynajmowałam- i bylam zameldowana.. CUD sie chyba stałwink
                  Powiedziałm ze tylko tak moge zamieszkac -legalnie z meldunkiem, bo za tym szła
                  i opieka medyczna tzn zarejstrowanie się w przychodni.. i nie bałam sie ze osoba
                  wynajmująca powie mi z dnia na dzien "zegnaj".
                  Mam swiadomosc ze nie jest to łatwe- ze są osoby ktore wolą wynajmowac bez
                  meldunku..ja to wiem. Ale mozna tez wynająć z meldunkiem tez wiem- bo to
                  przeszłam.Wczesniej osoba ktora mi chciała wynająć tez przez posrednikow , po
                  fakcie kiedy obejrzalam mieszkanko, skontaktowala sie ze mną i powiedziała mi ze
                  moze byc taniej-bez podatku bez meldunku i bez agencji- nie zgodzialm sie.
                  to wieksze koszta i wiem, że wiele osob idzie na taki uklad bo taniej-
                  rozumiem..mozliwe ze niektore osoby są tak zmuszone bo nie zarabiają kokosów..
                  Ale proszę Was nie probujcie mnie przekonac ze to ze wynajem z meldunkiem jest
                  niemozliwy.Poza tym nie wszystkie agencje nieruchomosci są oszustami ktorzy
                  tylko licza jak tu wrobic i przekrecic osoby przyjezdne.
                  Oczywiscie wsrod warszawiakow są i nieuczciwi..ja bym sie bala od takiego
                  wynająć- wybralabym jednak agencję.
                  No tyle moich wywodow , nie bede juz pisala na ten temat.. bo to nie to forum.
    • goga1204 Re: w dzien-dobry tvn-raport o szpitalach i porod 30.04.08, 10:43
      Podzielam - ten cały raport to pic na wode- własciwie to nic nie
      powiedzieli, przeciez w Warszawie chyba nie chodzi tylko o jeden
      szpital na Inflanckiej a co z pozostałymi Karowa, Madalinskiego,
      Kasprzaka, Starynkiewicza ....? dlaczego nie było raportow z innych
      szpitali - ???
    • insomnia0 Re: w dzien-dobry tvn-raport o szpitalach i porod 30.04.08, 10:46
      hmm no to faktycznie podziekowanie panom z tvn-u..sadposzliscie na łatwiznę.
      Problem jest szkoda ze go nie zauwazyliscie..
      Podziekowania dla Pana dyrektora z Inflandzkiej, ale czemu nie pojechaliscie na
      Żelazną? na Bielany? sad
      To było jedynie jak reklama Inflandzkiej.. teraz to szykujcie kilka oddziałów..
      oj bo bedzie tłokwink
    • goga1204 Re: w dzien-dobry tvn-raport o szpitalach i porod 30.04.08, 11:04
      Drogie mamy wyslijcie swoje uwagi na aders ddtvn@tvn.pl (ja juz to
      zrbiłam)to co pokazali to wielkie pic na wode, niech nie myslą ze
      jakąs wzmianką o Inflancjiej zajeli sie sprawą przecież to byla
      kpina - taka stacja i nic nie zrobiła.
      • penelopa1 Re: w dzien-dobry tvn-raport o szpitalach i porod 30.04.08, 11:30
        Tak to była reklama Inflanckiej - to jest trafne określenie tego co pokazali. A
        co innych szpitali w Wawie nie ma? Tylko ten jeden i skoro on nie odsyła to
        problemu nie ma -jest rozdmuchany przez wybujałą wyobraźnię kobiet w ciąży tuż
        przez terminem porodu! Ręce opadają...
        • sussie77 Re: w dzien-dobry tvn-raport o szpitalach i porod 30.04.08, 13:16
          ja również przed chwila wysłałam swoje uwagi pod adres
          ddtvn....niech sobie nie myśla, ze sprawa jest załatwiona.....
      • aga_sama Re: w dzien-dobry tvn-raport o szpitalach i porod 30.04.08, 14:24
        a czego się spodziewałyście w lekkim programie śniadaniowym, w którym materiał
        reporterski trwa 2-3 minuty? Gdzieś pomiędzy radami jaki kupić grill, jak ubrać
        się do ślubu i hodować bazylię na oknie...
        To z zasady program lekki, łatwy i przyjemny, ślizgający się tylko po tematach,
        nie przedstawiający żadnego w sposób wyczerpujący i zajmujący widowni, która w
        tym czasie sprząta, gotuje obiad lub zajmuje się dzieckiem.

Zamiast liczyć na media, nękać dziennikarzy, zbierzcie się do kupy i zacznijcie
        atakować mazowieckie oddział nfz, mazowieckiego konsultanta ds ginekologii i
        położnictwa, swoich radnych miejskich i tych do sejmiku wojewódzkiego. To
        urzędnicy są odpowiedzialni za tą sytuację i tylko oni mogą ją zmienić, chociaż
        nie wyobrażam sobie jak. No bo co, odwołają zaplanowane remonty? Z dnia na dzień
        otworzą dodatkowe oddziały?
        • katarzyna.br Re: aga-sama 30.04.08, 14:29
          Jasne NFZ też można nękąć, ale pamiętaj że media w tym kraju to
          czwarta władza.Czasami trudno coś zrobić bez interwencji mediów.
          • aga_sama Re: aga-sama 30.04.08, 16:06
            Ale media od dłuższego czasu o tym trąbią i to nie zmieniło sytuacji. Od
            stycznia było kilka artykułów w stołecznej, chyba jakieś też w gazetach
            ogólnopolskich.

Niestety temat został wykorzystany i szkoda, że w taki sposób...
            • aga_sama Re: aga-sama 30.04.08, 16:10
              acha, przychodzi mi do głowy jeszcze rzecznik praw obywatelskich oraz rzecznik
              praw pacjenta (przy mazowieckim oddziale nfz). Spróbujcie tam wysłać swoje
              skargi, szczególnie do biura tego pierwszego. niech się nie wydaje, że to nic
              nie zmieni.
              Mamy dzieci, ktore skończą 3 lata po 31 sierpnia b.r. zorganizowały się, bo
              jakiś durny przepis uniemożliwiał startowanie ich dzieciom do przedszkoli w
              tegorocznym naborze. Po interwencji różnych instytucji ich dzieci dopuszczono do
              rekrutacji.
              • speedymika Re: aga-sama 30.04.08, 16:25
                w sumie wystarczyloby zeby liczbe lozek na oddziale wyliczali na podstawie
                ilosci zglaszajacych sie pacjentek, (i do tego dodac margines bezpieczenstwa) a
                nie durnych statystyk wg liczby mieszkancow....
                moze podsunac takie rozwiazanie w tych pismach do roznych urzedow? nie wiem czy
                urzedasy same z siebie na to wpadna...
                przynajmniej za rok dziewczynom bedzie latwiej...bo baby boom chyba jeszcze
                chwile potrwa smile
        • laminja Re: w dzien-dobry tvn-raport o szpitalach i porod 30.04.08, 17:31
          NFZ nic nie zrobi, bo ilość miejsc zależy od właścicieli placówek czyli miasta.
          Miasto nie umie sobie z tym poradzić od lat. Z jednej strony są oczekiwania
          pacjentek dotyczące standardu, a z drugiej efekt jego podnoszenia - czyli
          zmniejszenie liczby łóżek. Nie powstają nowe szpitale, ale powstają ogromne
          dzielnice (Kabaty, Tarchomin). Szpitale są zadłużone, co może spowodować
          zamknięcie porodówki na Solcu, z której i tak już odeszli prawie wszyscy
          lekarze. I tak jest od lat. Za jakiś czas może zniknąć kolejna porodówka -
          szpital św. Zofii potrzebuje dużych pieniędzy na dostosowanie budynku z 1912
          roku do norm unijnych. Pieniądze zarabiane na dodatkowych usługach nie
          wystarczą. Jeśli szpital do 2012 roku się nie rozbuduje zniknie, a właśnie tam
          od wielu lat przyjmuje się najwięcej porodów w całym woj. mazowieckim. W tym
          roku miasto nie dało temu szpitalowi pieniędzy.
          W między czasie powstaną na szczęście szpitale prywatne, które przejmą pacjentki
          mogące sobie pozwolić na płacenie za poród czy operację ginekologiczną. Myślę,
          że taki pomysł na rozwiązanie problemu ma miasto...
    • katarzyna.br Re: w dzien-dobry tvn-raport o szpitalach i porod 30.04.08, 13:02
      Napisałam do ddtvn! Piszcie jak możecie.
      • insomnia0 tez napisałam... 30.04.08, 15:02
        szkoda ze tak potraktowali tematsad co tu mozna napisac.. ehh Myszy na nich
        napuśćmy wszystkiewink(zart) juz nie wiem czy sie smiac czy płakac..
    • insomnia0 namiary na osobę ktora odpowiada za reportaz 30.04.08, 15:14
      znalazłam cos takiego na forum:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48819&w=78991868&a=79004477
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka