Gość: korn IP: *.chello.pl 11.02.04, 19:22 Bohater czy zdrajca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slezan Re: Zmarł pułkownik Kukliński 11.02.04, 19:50 Zdrajca? A kogo on zdradził? PRL? Nie wiem czy i na ile przyczynił się do demontażu bloku sowieckiego, ale zrobił to, co zrobić powinien. Zdrajcami byli ci, którzy do końca nosili oficerskie mundury LWP i wiernie służyli Moskwie. Odpowiedz Link Zgłoś
bytkowiak Re: Zmarł pułkownik Kukliński,czyli zdrajca 11.02.04, 20:49 A niby z jakiej racji bohater? On nie walczył z komunizmem i nie przyczynił się ani trochę do obalenia komuny. Koleś po prostu handlował strategicznymi informacjami dotyczącymi bezpieczeństwa kraju, sprzedawał dane dzięki którym min. mogli celniej ładować w nas rakietami. Czy naprawde ktoś uważa, że Kukliński dążąc do obalenia komuny powinien się układać z obcymi krajem, sprzedawać mu strategiczne informacje, a tym samym sprzedawać nas. Czy ktoś uważa że miał do tego prawo? Chyba nie tędy droga i sposób!!!! Komuna była złym systemem, a w Polsce syf, ale to nie uprawniało Kuklińskiego do sprzedawania min. dla korzyści materialnych informacji stanowiących o naszym bezpieczeństwie, komukolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zmarł pułkownik Kukliński,czyli zdrajca 11.02.04, 21:01 1. Skąd wiadomo, że Kukliński ryzykowal życiem dla osiągnięcia korzyści materialnych. Proszę o dowody. 2. A co miał robić Kukliński dla obalenia komuny jeśli nie "układać się z obcym krajem"? Zresztą dla mnie USA były mniej obce niż PRL. 3. Skoro Kukliński "sprzedawał" dane dzięki którym "mogli celniej ładować w nas rakietami", to wyświadczał nam przysługę, bo inaczej "ładowaliby" na oślep. 4. Na czym polegało "nasze bezpieczeństwo" w PRL? 5. Czy członkowie nimieckiego ruchu oporu, którzy kontaktowali się z Brytyjczykami w celu obalenia Hitlera byli zdrajcami? Odpowiedz Link Zgłoś
bytkowiak Re: Zmarł pułkownik Kukliński,czyli zdrajca 11.02.04, 21:30 slezan napisał: > 1. Skąd wiadomo, że Kukliński ryzykowal życiem dla osiągnięcia korzyści > materialnych. Proszę o dowody. to że dostawał kasę za te informacje, to chyba Ci nie muszę udowadniać? natomiast informacje wojskowe nt. jakis strategicznych celów którymi handlował nijak się mają do obalania komuny. > 2. A co miał robić Kukliński dla obalenia komuny jeśli nie "układać się z >obcym krajem"? Zresztą dla mnie USA były mniej obce niż PRL. to nie można nazwać układem, bo korzystała tylko CIA dostając cenne informacje, a Kukliński brał za to kasę. I te informacje ani trochę nie przybliżały Polski do wyzbycia się komuny, a służyły jedynie USA do ewentualnej obrony lub ataku. > 3. Skoro Kukliński "sprzedawał" dane dzięki którym "mogli celniej ładować w >nas rakietami", to wyświadczał nam przysługę, bo inaczej "ładowaliby" na oślep. pozostawie to bez komentarza, w wierze, że to jest żart z Twojej strony! > 4. Na czym polegało "nasze bezpieczeństwo" w PRL? chcąc nie chcąc byliśmy po jednej stronie barykady i byliśmy narażeni na atak z przciwnej strony. A Kukliński sprzedawał dane dzięki którym potencjalni przeciwnicy w wojnie jaka mogła przecie z wybuchnać mieli by nas jak na talerzu. > 5. Czy członkowie nimieckiego ruchu oporu, którzy kontaktowali się z > Brytyjczykami w celu obalenia Hitlera byli zdrajcami? Nie zapędzaj się kolego!!! To była wojna w której ginęło miliony ludzi po obu stronach i aby to zakończyć koniecznością było poświęcenie kolejnych istnień i świadomość tego mieli zapewne ci Niemcy. A Kukliński czego miał świadomość, że w wypadku wojny, której wówczas nie było, ułatwiłby unicestwienie przrz USA swojego wroga czyli PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zmarł pułkownik Kukliński,czyli zdrajca 11.02.04, 22:01 bytkowiak napisał: > slezan napisał: > > > 1. Skąd wiadomo, że Kukliński ryzykowal życiem dla osiągnięcia korzyści > > materialnych. Proszę o dowody. > > to że dostawał kasę za te informacje, to chyba Ci nie muszę udowadniać? > natomiast informacje wojskowe nt. jakis strategicznych celów którymi handlował > nijak się mają do obalania komuny. Dlaczego nie musisz? Myślisz, że przyjmę to na wiarę? A komunę chciałbyś obalać modlitwą? > > > > 2. A co miał robić Kukliński dla obalenia komuny jeśli nie "układać się z > >obcym krajem"? Zresztą dla mnie USA były mniej obce niż PRL. > > to nie można nazwać układem, bo korzystała tylko CIA dostając cenne informacje, > > a Kukliński brał za to kasę. I te informacje ani trochę nie przybliżały Polski > do wyzbycia się komuny, a służyły jedynie USA do ewentualnej obrony lub ataku. A Twoim zdaniem kto najbardziej przyczynił sie do obalenia komuny? Gdyby nie wyścig zbrojeń system nie zalamałby się w roku 1989. > > > > 3. Skoro Kukliński "sprzedawał" dane dzięki którym "mogli celniej ładować > w > >nas rakietami", to wyświadczał nam przysługę, bo inaczej "ładowaliby" na oś > lep. > > pozostawie to bez komentarza, w wierze, że to jest żart z Twojej strony! Co pochłania więcej ofiar - precyzyjne uderzenie czy obrócenie w perzynę całego obszaru, na którym przypuszcza się wystepowanie celow strategicznych? > > > > 4. Na czym polegało "nasze bezpieczeństwo" w PRL? > > chcąc nie chcąc byliśmy po jednej stronie barykady i byliśmy narażeni na atak z > > przciwnej strony. A Kukliński sprzedawał dane dzięki którym potencjalni > przeciwnicy w wojnie jaka mogła przecie z wybuchnać mieli by nas jak na talerzu W tej wojnie byłbym potencjalną V kolumną > . > > > > 5. Czy członkowie nimieckiego ruchu oporu, którzy kontaktowali się z > > Brytyjczykami w celu obalenia Hitlera byli zdrajcami? > > Nie zapędzaj się kolego!!! To była wojna w której ginęło miliony ludzi po obu > stronach i aby to zakończyć koniecznością było poświęcenie kolejnych istnień i > świadomość tego mieli zapewne ci Niemcy. A Kukliński czego miał świadomość, że > w wypadku wojny, której wówczas nie było, ułatwiłby unicestwienie przrz USA > swojego wroga czyli PRL. A kto pisze o wojnie? Mowa była o roku 1938. A PRL była też moim wrogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V&builder Re: Zmarł pułkownik Kukliński IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 16.02.04, 00:48 Re: Zmarł pułkownik Kukliński Autor: slezan Data: 11.02.2004 19:50 + odpowiedz na list -------------------------------------------------------------------------------- Zdrajca? A kogo on zdradził? PRL? Nie wiem czy i na ile przyczynił się do demontażu bloku sowieckiego, ale zrobił to, co zrobić powinien. Zdrajcami byli ci, którzy do końca nosili oficerskie mundury LWP i wiernie służyli Moskwie. a czy ty o tym masz jakies` pojecie? od kiedy to interesujesz sie sprawami RP? po co sie wypowiadasz skoro to nie twoje sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zmarł pułkownik Kukliński 16.02.04, 14:18 W przeciwieństwie do Ciebie, alkoholiku z budowy, nie uciekłem z tego raju na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Zmarł pułkownik Kukliński 16.02.04, 15:10 ach, co za konstruktywny język schloonzaka. slezan napisał: > W przeciwieństwie do Ciebie, alkoholiku z budowy, nie uciekłem z tego raju na > ziemi. a tak na marginesie, po co się wypowiadasz na tematy, skoro to nie są twoje sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa122 Zdrajca 11.02.04, 22:38 Pozostanie dla mnie zawsze zdrajca swojego narodu, dwulicowym cwaniaczkiem. To nie był żaden oficer. Po czyms takim człowiek honoru strzela sobie w łeb, tym bardziej że nie robił tego za darmo! Pułkowniku Wołodyjowski: na larum biją!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Pogrobowcy komuny 12.02.04, 09:32 Widać, ze ich nie brakuje. Powtarzam pytanie skąd wiadomo, że Kukliński brał pieniądze za dostarczane materiały? Z "NIE" czy z innej równie wysokich lotów gazety? Zauważyłem, że im kto bardziej dziecinny tym większą wykazuje skłonność do nadużywania wielkich słów: zdrajca, honor itd. Tatusiowie byli pewnie przy wyprowadzaniu sztandaru, a ich pociechy teraz pohukują o zdrajcach i honorze. Nie wiem, czy Kuklińskim miał jakikolwiek wpływ na przyspieszenie końca ZSRR, ale uważam, że zrobił to co mógł zrobić, by nas do życie bez Wielkiego Brata przybliżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bytkowiak Re: Pogrobowcy komuny 12.02.04, 11:04 slezan napisał: > Widać, ze ich nie brakuje. Powtarzam pytanie skąd wiadomo, że Kukliński brał > pieniądze za dostarczane materiały? Z "NIE" czy z innej równie wysokich lotów > gazety? > Zauważyłem, że im kto bardziej dziecinny tym większą wykazuje skłonność do > nadużywania wielkich słów: zdrajca, honor itd. Tatusiowie byli pewnie przy > wyprowadzaniu sztandaru, a ich pociechy teraz pohukują o zdrajcach i honorze. > Nie wiem, czy Kuklińskim miał jakikolwiek wpływ na przyspieszenie końca ZSRR, > ale uważam, że zrobił to co mógł zrobić, by nas do życie bez Wielkiego Brata > przybliżyć. sam jesteś chłopie dziecinny jak sądzisz, że bezcenne informacje stanowiące o bezpieczeństwie państwowym człowiek przekazuje wywiadowi innego kraju za słowo "dziękuje". Pozostaje tylko kwestia, czy ta kasa pchnęła go do tego, czy naprawde sądził że coś zdziała. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Pogrobowcy komuny 12.02.04, 12:50 Widzę, że chodzi o niczym nie poparte domniemanie. Ciekaw jestem co Kukliński mógłby zrobić z tą więlką kasą w PRL. Kupić whiskey w Pewexie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oficer Licz się ze słowami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 13:33 Nie nazywaj zdrajcami ludzi, którzy służyli w polskim wojsku, tylko dlatego, że wtedy było to Ludowe Wojsko Polskie. Nikogo nie zdradziłem palancie. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Licz się ze słowami 12.02.04, 13:36 Byłeś zawodowym oficerem armii, która podporządkowana była celom światowego komunizmu, systemu wrogiego ludziom i Bogu? Jedyne co może Cię tłumaczyć to to, że robiłeś to z głupoty. Kukliński przejrzał w pewnym momencie na oczy, a Ty nie. Nie czyni Cię to lepszym od niego. PS. Nie można zdradzić zasad, których się nie ma - to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
tabaka1 Slezan - widze dookoła ciemność 12.02.04, 16:48 Twoja demagogia Slezan jest zabawna. Jeśli dziś ktoś jest przekonany że obecny porządek polityczny, społeczny i prawny w Polsce prowadzi naród do ruiny (poza nielicznymi pachołkami nielicznych pracodawców) i chce zmian poprzez zaprzedanie się np. Chinom (to przecież potęga!)to wyrasta na bohatera czy jest zwykłym koniunkturalistą i zdrajcą? Kukliński sam wiedział co zrobił, dlatego nie chciał rozgłosu i zaszył się pod Waszyngtonem. Nie róbmy z niego idola, on odszedł a wraz z nim jego osobisty dramat. Przecież na nic zdały się Amerykanom jego "rewelacje" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sosek Re: Slezan - widze dookoła ciemność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 18:49 1. Wydaje mi się, że Kukliński nie miał złych intencji. 2. Kto zabił jego synów ? 3. Polska nie była uważana przez USA za wroga, więc raczej tych rakiet by nie odpaliła, a zwłaszca pierwsza. 4. System sowiecki był dla nas rujnujący, wiec dobrze się stało, że upadł. Oczywiście wiele elementów życia społecznego mozna by zachować, ale PRL to był syf przede wszystkim. Teraz za to przechodzimy fazę dzikiego kapitalizmu, niestabilności i tandetnego nuworyszostw itp. Miekjmy nadzieję na odwrócenie tej tendencji. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slezan - widze dookoła ciemność 12.02.04, 21:35 Jaki by nie był obecny porządek w POlsce nie jest to totalitaryzm (co do Chin można mieć wątpliwości). A poza tym gdzie uzyłem słów "idol" czy "bohater"? Wysokie C zachowajmy na lepsze okazje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry Re: Licz się ze słowami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.04, 08:31 Amen. Śmieszą mnie Twoje texty. Dla mnie Kukliński jest, był i będzie zdrajcą. Nie po to ktoś składa przysięgę wierności dla kraju, by potem sprzedawać tajemnice państwowe. A ameryka tylko z nas drwi. Nasi wielcy przyjaciele. Zalewają nas swoim syfem. Az sie żygać chce. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Licz się ze słowami 13.02.04, 15:51 Mnie Ty śmieszysz ze swoim przekonaniem o własnej racji i prawie do wydawania sądów. Rozumiem, że Stauffenberg, który przysięgał wierność Fuehrereowi, też był zdrajcą. PS. Doprawdy wstrętna ta Ameryka. Proponuję przeprowadzkę do wolnej od dekadenckich wpływów Korei Północnej. Tam wiedzą jak postępować ze zdrajcami. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Zmarł pułkownik Kukliński 13.02.04, 14:23 Kukliński był dla mnie zdrajcą, ale dawno już mu wybaczyłem,gdyż jego zdrada nie miała negatywnych konsekwencji. A z drugiej strony, jak może być bohaterem agent obcego wywiadu, nawet państwa zaprzyjaźnionego. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zmarł pułkownik Kukliński 13.02.04, 15:52 No Wasz wieszcz zrobił z takiego jednego bohatera. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Zmarł pułkownik Kukliński 13.02.04, 15:56 czytasz polskich wieszczów, to jeszcze cytacik poproszę. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zmarł pułkownik Kukliński 13.02.04, 16:22 nie doszedłeś jeszcze do tej lektury? w której jesteś klasie? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Zmarł pułkownik Kukliński 13.02.04, 16:39 czyli nie wiesz, moje gratulacje, lecz jaki schloonzak by to wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zmarł pułkownik Kukliński 13.02.04, 16:45 Wyobraź sobie, że z reguły znam tytuły książek, na które się powołuję. Nie będę jednk wyręczał Twojego polonisty, bo za to mi pewnie nie zapłacą a postawa Siłaczki jest mi obca. Tę lekturę już przerabiałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Zmarł pułkownik Kukliński 13.02.04, 16:55 proszę zwrócić uwagę na post slezana: slezan napisał: > Wyobraź sobie, że z reguły znam tytuły książek, na które się powołuję. Nie będę > > jednk wyręczał Twojego polonisty, bo za to mi pewnie nie zapłacą a postawa > Siłaczki jest mi obca. Tę lekturę już przerabiałeś? slezan zna tytuły książek, na które się powołuje, drogi kolego te książki na które się powołujesz trzeba jeszcze czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zmarł pułkownik Kukliński 13.02.04, 17:04 Wobec tego zachęcam do lektury, choć musisz najpierw popracować nad zrozumieniem tekstu. Nie zniechęcaj się! Ćwiczenie czyni mistrza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rops9 Re: Zmarł pułkownik Kukliński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 17:36 Osobiście uważam, że zarówno Kukliński, jak i Klaus Schenck hrabia von Stauffenberg byli zdrajcami. Jeśli oficer wystepuje przeciw niesprawiedliwemu systemowi to powinien zrobic to z podniesiona głową. Jak genarłowie Franco czy Pinochet. A Stauffenberg był mordercą - nieudacznikiem, który nie był gotów poświecić nawet swego zycia dla obalenia Hitlera (uciekł z narady zanim wybuchła bomba, tak się spieszył przejmować władzę w Berlinie. Kukliński był zdrajcą i szpiegiem, i nie ma znaczenia że szpiegował dla naszego dzisiejszego sojusznika. Zdrada jest zdradą. Jeśli dziś niemiecka armia ma swoje święto 20 lipca, to wypada ubolewać, że naszym sojusznikiem jest armia, która świetuje zamach grupki oficerów na głównodowodzącego. Nie róbmy z Kuklińskiego bohatera. Zdrada pozostaje zdradą. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zmarł pułkownik Kukliński 14.02.04, 00:23 Wyraziłeś wystarczająco jasno swój stosunek do obu systemów totalitarnych. Głębko współczuję i żywię nadzieję, że dojrzejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
rozmarync Re: Zmarł pułkownik Kukliński 15.02.04, 01:26 dlaczego wszyscy sie tak do niego przyczepili??? znalam faceta i wiem ze byl wspanialym czlowiekiem. podziwiam go nie tylko za to co zrobil ale tez za to jaki byl, jaki mial charakter. zaluje e go juz z nami nie ma.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Zmarł pułkownik Kukliński IP: *.gmk.net.pl 15.02.04, 12:39 To że zdrajca jest bezdyskusyjne. Bo zdradził przysięgę. Można dyskutować co do wartości tej przysięgi, ale jak się uważa, że ta przysięga mi nie odpowiada to jej nie składam. Co do bohatera to na pewno dla tych co na tym zyskali to może być bohaterem np. dla USA. Natomiast jeżeli chodzi o zwerbowanie Kuklińskiego to miało to miejsce w 1967 r. (czyli kilka lat przed wydarzeniami na Wybrzeżu jak niektórzy sugerują) w Wietnamie. Został przyłapany na nielegalnym handelku i sfotografowany z wietnamskimi prostytutkami. Czyli typowy szantażyk. Co do pieniędzy to ile ludzi w Polsce posiadało jacht oceaniczny ? GRU wpadło na to, że Kukliński więcej wydaje niż zarabia jeszcze w 1974 i jak twierdzi były rezydent GRU w Polsce został podwójnym agentem. To rzuca inne światło na całą sprawę. Np. jak ktoś, kto czasem CODZIENNIE się kontaktuje z obcym wywiadem i kradnie lub fotografuje ponad 30 000 stron różnych dokumentów przez 20 lat nie zostaje ujawniony? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zmarł pułkownik Kukliński 15.02.04, 22:54 Czy te informacje pochodzą z tygodnika "NIE"? Pytam, bo wiem, że owa wątpliwej jakości gazeta publikowała coś na temat Kuklińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś