Dodaj do ulubionych

dr Łukomski - brawo!!!

18.02.04, 09:49
dr Wojciech Łukomski, socjolog z Uniwersytetu Warszawskiego

Szkoda, że ta sprawa została tak rozstrzygnięta. Teraz najbardziej bym się
ucieszył, gdyby polskie władze rozpoczęły poważną dyskusję o problemie,
porzucając dawny, arogancki styl. Strach przed narodowością śląską wynika z
całkowitego niezrozumienia problemów ludzi tego regionu. Decyzja uznająca
istnienie narodowości śląskiej sprzyjałaby rozwojowi rozsądnej i zdrowej
regionalności. A to Polsce jest bardzo potrzebne.

Obserwuj wątek
    • Gość: aqua Re: dr Łukomski - brawo!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 10:33
      Jeśli dobrze pamiętam, pan doktor już wypowiadał się o rozwoju "zdrowej
      regionalności" (co za wyrażenie!?).
      A tak na marginesie powiedz mi, jaki zachodzi związek między narodowością
      ślaską, a regionem śląskim?
      • wilym Re: dr Łukomski - brawo!!! 18.02.04, 10:36
        Widzisz aqua, ty mnie ciagle o cos pytasz, a ja za lekcje biore 100zl od lebka.
        • Gość: aqua Re: dr Łukomski - brawo!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 10:44
          Już cię nie będę o nic pytał, ale myślę że w związku z taką taksą, oczywiście,
          masz dużo wolnego czasu.
          • wilym Re: dr Łukomski - brawo!!! 18.02.04, 11:23
            Liczy sie jakosc uslugi, nie taksa. A zajecia mam calkiem sporo :-)
            • aqua Re: dr Łukomski - brawo!!! 18.02.04, 16:03
              Jakość twych tekstów jest mierna, a najczęściej brak jest ich brak, cytujesz
              innych, czyli ściągasz. Dosyć to niepedagogiczne.
              • wilym Re: dr Łukomski - brawo!!! 18.02.04, 16:09
                Bo wiem, ze zawsze sie odezwiesz. Dostosowuje jakosc lekcji do poziomu
                uczniow :-)))
                • aqua Re: dr Łukomski - brawo!!! 18.02.04, 16:15
                  he, he, myślę jednak, że to ja dostosowałem się do "nauczyciela".
                  • wilym Re: dr Łukomski - brawo!!! 18.02.04, 16:18
                    Pochlebiasz sobie :-) A pycha to grzech-jeden z siedmiu glownych!
    • hm_tak Re: dr Łukomski - brawo!!! 18.02.04, 16:54
      wilym napisał:

> dr Wojciech Łukomski, socjolog z Uniwersytetu Warszawskiego
      >
      > Szkoda, że ta sprawa została tak rozstrzygnięta. Teraz najbardziej bym się
      > ucieszył, gdyby polskie władze rozpoczęły poważną dyskusję o problemie,
      > porzucając dawny, arogancki styl. Strach przed narodowością śląską wynika z
      > całkowitego niezrozumienia problemów ludzi tego regionu. Decyzja uznająca
      > istnienie narodowości śląskiej sprzyjałaby rozwojowi rozsądnej i zdrowej
      > regionalności. A to Polsce jest bardzo potrzebne.

Gość portalu: Celia napisał(a):

> "Demokracja wymaga godzenia interesów państwa z interesem jednostek i grup,
      > które muszą czasem ograniczyć swoje prawa i wolności, szczególnie gdy w grę
      > wchodzi stabilność państwa jako całości, w tym jego demokratycznego systemu
      > wyborczego - stwierdzili m.in. sędziowie w uzasadnieniu wyroku. "
      >
      > Łącznie ze zgodą na permanentne okradanie nas i naszej ziemi?

A co to znaczy,że ta ziemia jest WASZA? Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie? Bo z
      Krakowa skali tego problemu nie widać tak dobrze, a z drugiej strony, skoro TA
      ziemia jest NASZA, to może powinniśmy postawić rogatki na A4 i brać myto za
      wjeżdżanie do Malopolski: do Krakowa, na Podhale, do Wieliczki, do Parku
      Wodnego, do muzeów, w Tatry, w Beskid Sądecki, w tym do Krynicy, a w tym czasie
      węgiel sprowadzimy sobie skądkolwiek, ale za to tańszy... Dla mnie problem jest
      mocno naciągany, a problem nazywa się Polska, a nie Śląsk. W przeciwnym razie
      wróćmy może do rozdrobnienia dzielnicowego i postawmy sobie rogatki.Ja
      oczywiście rozumiem, że na Śląsku istnieje tęsknota do idei landów - ale ten
      kij ma dwa końce.Erytrea ma przynajmniej dostęp do morza. A Śląsk do czego? Do
      Czech?

PS: moim celem nie jest szyderstwo ani jad.Chciałbym się tylko zorientować O CO
      CHODZI?
      >
      • wilym Re: dr Łukomski - brawo!!! 18.02.04, 16:56
        hm_tak napisała:

> wilym napisał:
        >
        > > dr Wojciech Łukomski, socjolog z Uniwersytetu Warszawskiego
        > >
        > > Szkoda, że ta sprawa została tak rozstrzygnięta. Teraz najbardziej bym się
        >
        > > ucieszył, gdyby polskie władze rozpoczęły poważną dyskusję o problemie,
        > > porzucając dawny, arogancki styl. Strach przed narodowością śląską wynika
        > z
        > > całkowitego niezrozumienia problemów ludzi tego regionu. Decyzja uznająca
        > > istnienie narodowości śląskiej sprzyjałaby rozwojowi rozsądnej i zdrowej
        > > regionalności. A to Polsce jest bardzo potrzebne.
        >
        > Gość portalu: Celia napisał(a):
        >
        > > "Demokracja wymaga godzenia interesów państwa z interesem jednostek i grup
        > ,
        > > które muszą czasem ograniczyć swoje prawa i wolności, szczególnie gdy w gr
        > ę
        > > wchodzi stabilność państwa jako całości, w tym jego demokratycznego system
        > u
        > > wyborczego - stwierdzili m.in. sędziowie w uzasadnieniu wyroku. "
        > >
        > > Łącznie ze zgodą na permanentne okradanie nas i naszej ziemi?
        >
        > A co to znaczy,że ta ziemia jest WASZA? Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie? Bo
        z
        > Krakowa skali tego problemu nie widać tak dobrze, a z drugiej strony, skoro
        TA
        > ziemia jest NASZA, to może powinniśmy postawić rogatki na A4 i brać myto za
        > wjeżdżanie do Malopolski: do Krakowa, na Podhale, do Wieliczki, do Parku
        > Wodnego, do muzeów, w Tatry, w Beskid Sądecki, w tym do Krynicy, a w tym
        czasie
        >
        > węgiel sprowadzimy sobie skądkolwiek, ale za to tańszy... Dla mnie problem
        jest
        >
        > mocno naciągany, a problem nazywa się Polska, a nie Śląsk. W przeciwnym razie
        > wróćmy może do rozdrobnienia dzielnicowego i postawmy sobie rogatki.Ja
        > oczywiście rozumiem, że na Śląsku istnieje tęsknota do idei landów - ale ten
        > kij ma dwa końce.Erytrea ma przynajmniej dostęp do morza. A Śląsk do czego?
        Do
        > Czech?
        >
        > PS: moim celem nie jest szyderstwo ani jad.Chciałbym się tylko zorientować O
        CO
        >
        > CHODZI?
        > >
        Moim celem tez nie jest saczenie jadu, wiec nie powiem Ci do czego Polska
        mialaby dostep gdyby nie wypedzenia po 1945 roku.
        • hm_tak Re: dr Łukomski - brawo!!! 18.02.04, 17:07
          Musieliśmy najwyraźniej czytać jakieś inne książki. Suwerenność bowiem nie jest
          równoznaczna z narodowością. Jeśli rozumiesz o co chodzi. Jesli nie rozumiesz -
          to gorzej. Śląsk zaś miałyby dostęp. Owszem. W najlepszym wypadku do DDR. Jeśli
          osoby o niemieckim pochodzeniu mogłyby pozostać na Śląsku, to nie oznaczałoby
          to automatycznie umieszczenai polskiej granicy w jakimśinnym miejscu, niż dziś.
          Ponadto rozważania pt "co by było, gdyby było" są, owszem, pobudzające
          intelektualnie, ale jałowe historycznie. Było to, co było.I to co jest jest
          skutkiem tego, co było. A nie tego, co mogło być.
          W Twoim tekście nie doszukałem się odpowiedzi na moje pytanie. Ani nawet próby
          odpowiedzi.
          Jedyny wniosek, jaki można wysnućz Twojej odpowiedzi, to tęsknota za
          suwerennością niemiecką.A zatem nie za narodowością Śląską, ale za
          suwerennością niemiecką. A zdaje się istnieje już związek osób narodowości
          niemieckiej.
          • stefan_ems Re: dr Łukomski - brawo!!! 18.02.04, 18:42
            Jak już wcześniej wspomniałeś to rzeczywiście - nie orientujesz się.
            • hm_tak Re: dr Łukomski - brawo!!! 18.02.04, 19:09
              Przed "to", przydałby się...a , mniejsza z tym. Nie napisałem, że sięnie
              orientuję. Ani nie wspomniałem. Wspomniałem o czymś innym. Dopraszam się
              precyzji. I odpowiedzi, jeśli łaska. Bo poziom wychowania jest w tych stronach,
              hm, nierównomierny.
      • slezan Re: dr Łukomski - brawo!!! 18.02.04, 19:31
        Chodzi mniej więcej o to, że "problem nazywa się Polska". Niektórzy z nas nie
        czują sentymentu do Polski, więc nasze związki z nią mają jedynie wymiar,
        hmmm... nazwijmy to praktyczny. Tzn., że w sumie dla regionu lepiej jest być
        częcią większej całości niż suwerennym państwem, tymbardziej, że zmiana tego
        stanu rzeczy napotkałaby na opór znacznej części mieszkańców samego regionu.
        Jednak w ramach całości region powinien mieć możliwość samodzielnego
        regulowania własnych spraw, czyli autonomię. A jego mieszkańcy, którzy nie
        czują się Polakami, niepowinni być w jakikolwiek sposób indoktrynowani duchu
        polskości, czy to przez szkołę, czy przez media państwowe itd. Tak nie jest,
        więc państwo polskie w swoim obecnym kształcie ustrojowym jest dla nas pewnym
        problemem.
    • Gość: harc mistrz Re: dr Łukomski - brawo!!! IP: 62.233.241.* 18.02.04, 18:50
      Pan dr Łukomski z Uniwersytetu Warszawskiego mówi nonsensy i androny, negując i
      komentując orzeczenie Trybunału Europejskiego w Strasburgu, i dając głupie rady
      polskim władzom. Nie znam tego naukowca, ale domyślam się jego osobliwych
      poglądów, kiedy mówi, że "decyzja (władz polskich - dop.mój) uznająca istnienie
      narodowości śląskiej sprzyjałaby rozwojowi rozsądnej i zdrowej regionalności. A
      to Polsce jest bardzo potrzebne.".
      Takie głupie mądrale, jak by mogły to bardzo szybko zafundowały by nam
      zamiast "rozsądnej i zdrowej regionalności" - "drugą Jugosławię" i rozpalili
      konflikt podobny do bałkańskiego.
      A to Polsce nie jest wcale potrzebne.

......

- Panie Łukomski, czy zna Pan "bajkę o dyplomacie"?
      Oto ona: " - Dyplom macie, a tak głupio gadacie!!!".
      Pardon: - Pan jest przecież socjologiem. Biedni ci studenci... Z Warszawy i
      okolic.
      • slezan Re: dr Łukomski - brawo!!! 18.02.04, 18:58
        A tu mamy popis kultury kolegi harcerzyka co to wszystkich poucza. Proponuję
        spalić wszystkie publikacje naukowe rzeczonego socjologa. Toż to herezje!
      • Gość: Kociubińska Re: dr Łukomski - brawo!!! IP: 62.148.87.* 18.02.04, 20:28
        Najpierw małe sprostowanie - nie dr Łukomski, tylko prof. Wojciech Łukowski -
        autor bardzo interesującej książki "Społeczne tworzenie ojczyzn", która
        prezentuje problemy identyfikacji regionalnej i tworzenia regionalnej wspólnoty
        na przykładzie Mazur. Polecam mieszkańcom woj. śląskiego!
        Proszę zastanowić się nad przyczynami konfliktów etnicznych. Najczęsciej ich
        źródła tkwią w stosunkach między grupami. Jesli dana grupa czuje się
        zdominowana, ma poczucie upośledzenia, wzmacniane przez negatywne stereotypy,
        czuje się pozbawiona możliwości wpływu na życie publiczne (np. ze względu na
        małą liczebność), a większość narzuca swoją kulturę i manifestuje pogardę dla
        odmienności kulturowej - to narasta frustracja, wzmocnieniu ulegają
        resentymenty i prędzej czy później taka sytuacja prowadzi do konfliktu,
        zwłaszcza jeśli społeczeństwo doświadcza traumy wielkiej zmiany społecznej.
        Dlaczego więc nie rozszerzyć zwolnienia z progu wyborczego na grupy etniczne,
        aby Kaszubi, Łemkowie, Ślazacy mogli mieć swoich reprezentantów w samorządach i
        parlamencie. Dlaczego nie dopuścić do współdecydowania grupy, które są
        zmarginalizowane, a chcą pracować na rzecz swojego regionu?
        Sama nazwa stowarzyszenia nie czyni jeszcze narodu, ale pozwala na
        wspóluczestnictwo w życiu publicznym i grupa etniczna staje się podmiotem
        politycznym. Dlaczego Ślązacy nie mogą/ nie powinni wypowiadać się na temat
        decentralizacji władzy? Co zatem ma ich wiązać z Polską?
        Zacytuję fragment uzasadnienia orzeczenia Trybunału:
        "Harmonijne współdziałanie osób i grup o różnej tożsamości jest podstawą
        osiągnięcia spójności społecznej. Jest naturalne, że tam, gdzie społeczeństwo
        obywatelskie funkcjonuje w zdrowy sposób uczestnictwo obywateli w
        demokratycznym procesie jest w dużej mierze osiągane przez przynależność do
        stowarzyszeń, w których mogą oni integrować się i dążyć do wspólnych celów".
        • aqua Re: dr Łukomski - brawo!!! 19.02.04, 09:15
          Wojciech Łukomski, socjolog z Uniwersytetu Warszawskiego: Ucieszyłbym się,
          gdyby polskie władze rozpoczęły teraz poważną dyskusję o problemie, porzucając
          dawny arogancki styl.

Wojciech Łukomski jest widocznie kimś innym niż Wojciech Łukowski, po radach
          jakie udziela jest na pewno kimś innym, proszę pani Kociubińkiej.
          • wilym Re: dr Łukomski - brawo!!! 19.02.04, 09:22
            Jednym zdaniem (tym o powaznej dyskusji) prof. Lukowski wniosl do calej sprawy
            wiecej niz cale orzeczenie Trybunalu i wszyscy "patriotyczni" pieniacze na tym
            forum.
            • slezan Re: dr Łukomski - brawo!!! 19.02.04, 14:37
              Ale "patriotyczni" pieniacze mają do nauki taki sam stosunek jak kiedyś NSDAP.
              Nauka jest od tego, by uzasadniać ich roszczenia i pretensje do świata.
              • wilym Re: dr Łukomski - brawo!!! 19.02.04, 14:45
                Czyli tzw. nauka na potrzeby ... :-)))
              • fiodorus Re: dr Łukomski - brawo!!! 20.02.04, 01:56
                slezan napisał:

> "Ale "patriotyczni" pieniacze mają do nauki taki sam stosunek jak kiedyś
                NSDAP.
                > Nauka jest od tego, by uzasadniać ich roszczenia i pretensje do świata."

Nie sądź innych wedle siebie, Kolego!!! ;-)
                • slezan Re: dr Łukomski - brawo!!! 20.02.04, 09:12
                  Plagiat! Wymyśl cos własnego:-)
    • fiodorus Re: dr Łukomski - brawo!!! 20.02.04, 01:55
      wilym napisał:

> "dr Wojciech Łukomski, socjolog z Uniwersytetu Warszawskiego
      >
      > Szkoda, że ta sprawa została tak rozstrzygnięta. Teraz najbardziej bym się
      > ucieszył, gdyby polskie władze rozpoczęły poważną dyskusję o problemie,
      > porzucając dawny, arogancki styl. Strach przed narodowością śląską wynika z
      > całkowitego niezrozumienia problemów ludzi tego regionu. Decyzja uznająca
      > istnienie narodowości śląskiej sprzyjałaby rozwojowi rozsądnej i zdrowej
      > regionalności. A to Polsce jest bardzo potrzebne."

> Kolejny naukowiec, któremu nauka myli się z ideologią. Jak zwykle w takim
      wypadku: slogany zamiast argumentów. I jak zwykle bardzo zatroskany o Polskę.
      • slezan Re: dr Łukomski - brawo!!! 20.02.04, 09:16
        Jak zwykle w wypadku, kiedy ktoś nie zgadza się z Fiodorusem, mamy do czynienia
        ze sloganami i ideologią. Naukę i troskę o Polskę ucieleśnia bowiem sam
        Fiodorus, a Łukomski nie jest jego emanacją.

PS. Widzę, że porzuciłeś "beznamiętny, ekspercki ton". Zastanawia mnie,
        dlaczego tak wziąłeś sobie do serca słowa naukowca z Warszawy, który nie
        demonizuje ruchu śląskiego.
        • Gość: harc mistrz Re: dr Łukomski - brawo!!! IP: 62.233.241.* 21.02.04, 14:54
          Teraz już wiem dlaczego o sprawach wagi państwowej, społecznej i narodowej nie
          decydują "naukowcy typu p.Łukomskiego" lecz politycy, organizacje polityczne i
          referenda.
          Jeszcze raz podkreslę dobitnie: WYPOWIEDZI TEGO "naukowca" SĄ
          NIEODPOWIEDZIALNE I GŁUPIE!!!
          Proszę je dobrze przeanalizować.
        • fiodorus Re: dr Łukomski - brawo!!! 21.02.04, 15:00
          slezan napisał:

> "Jak zwykle w wypadku, kiedy ktoś nie zgadza się z Fiodorusem, mamy do
          czynienia
          >
          > ze sloganami i ideologią. Naukę i troskę o Polskę ucieleśnia bowiem sam
          > Fiodorus, a Łukomski nie jest jego emanacją.
          >
          > PS. Widzę, że porzuciłeś "beznamiętny, ekspercki ton". Zastanawia mnie,
          > dlaczego tak wziąłeś sobie do serca słowa naukowca z Warszawy, który nie
          > demonizuje ruchu śląskiego."

Witaj Slesian!
          Teraz to Ty popełniłeś plagiat ;-).
          Tutaj nie chodzi o demonizowanie czegokolwiek. Poprostu pan Łukomski popełnił
          bardzo płytki tekst, który przybrał w uczoną szatę sugerującą, że jest to
          opinia eksperta.
          • slezan Re: dr Łukomski - brawo!!! 21.02.04, 16:09
            Tekst Łukomskiego nie jest płytki tylko krótki. Jest to klikuzdaniowy
            komentarz, pewnie wyrwany z szerszej wypowiedzi przez dziennikarza. W tym samym
            materiale było kilka takich wypowiedzi. Gdzieś już pisałem o komentarzu
            Gorzelika, w którym są trzy zdania,a każde dotyczy czego innego. Albo chłop był
            pijany (choć w telewizji sprawiał wrażenie trzeźwego - no cóż dzisiaj ludzie
            piją tak, że po nich nie widać), albo dziennikarz pociął dowolnie cały
            miniwywiad. Jeżli tak było, to pewnie z wywpowiedzią Łukomskiego postąpił
            podobnie.
            • fiodorus Re: dr Łukomski - brawo!!! 21.02.04, 16:14
              slezan napisał:

> "Tekst Łukomskiego nie jest płytki tylko krótki. Jest to klikuzdaniowy
              > komentarz, pewnie wyrwany z szerszej wypowiedzi przez dziennikarza. W tym
              samym
              >
              > materiale było kilka takich wypowiedzi. Gdzieś już pisałem o komentarzu
              > Gorzelika, w którym są trzy zdania,a każde dotyczy czego innego. Albo chłop
              był
              >
              > pijany (choć w telewizji sprawiał wrażenie trzeźwego - no cóż dzisiaj ludzie
              > piją tak, że po nich nie widać), albo dziennikarz pociął dowolnie cały
              > miniwywiad. Jeżli tak było, to pewnie z wywpowiedzią Łukomskiego postąpił
              > podobnie."
              Widzę, Slezanie, że pilnie śledzisz karierę polityczną dr Gorzelika ;-)
              • slezan Re: dr Łukomski - brawo!!! 21.02.04, 16:20
                Staram się pilnie śledzić wszystko co wiąże się z RAŚ, m.in. po to, by patrzeć
                na ręce liderom. Nie chciałbym się pewnego dnia dwoiedzieć, że należę nie do
                tej organizacji, do której wstąpiłem.
                • fiodorus Re: dr Łukomski - brawo!!! 22.02.04, 01:05
                  slezan napisał:

> "Staram się pilnie śledzić wszystko co wiąże się z RAŚ, m.in. po to, by
                  patrzeć
                  > na ręce liderom. Nie chciałbym się pewnego dnia dwoiedzieć, że należę nie do
                  > tej organizacji, do której wstąpiłem."

Ooo! Niezłomny!!! Ostatni sprawiedliwy!!! Marlowe Sląskich separatystów!!!
                  • slezan Re: dr Łukomski - brawo!!! 22.02.04, 19:09
                    Marlowe uprawiał amatorski biały wywiad? Ale nudy. Miałem inne wyobrażenie o
                    tej postaci. Wyrzucam Chandlera z mojej biblioteczki.
                    • fiodorus Re: dr Łukomski - brawo!!! 22.02.04, 19:11
                      slezan napisał:

> "Marlowe uprawiał amatorski biały wywiad? Ale nudy. Miałem inne wyobrażenie o
                      > tej postaci. Wyrzucam Chandlera z mojej biblioteczki."

Nie!!! Marlowe jest symbolem beskompromisowości. ;-)
            • Gość: Kociubińska Re: dr Łukomski - brawo!!! IP: 213.17.145.* 21.02.04, 17:01
              Przede wszystkim dziennikarz zmienił autorowi wypowiedzi nazwisko! Wypowiadał
              się Łukowski - referent na konferencji zorganizowanej przez RAS (Region,
              Regionalizm, UE). Dyskutowaliście na tym forum na temat jego artykułu w GW o
              Śląsku. Nie ma doktora socjologii Łukomskiego na UW, jest dr hab. Wojciech
              Łukowski www.iss.uw.edu.pl/ekipa.html
              Miejcie chociaż trochę szacunku do niego.
              • Gość: sztudynt prof. dr hab. Wojciech Łukowski - nasze Wjano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.04, 19:45
                Myśla, co wjela Szlónzoków powożo Profesora.

Chocia Uoni tak jak niyroz nawet i niyjedyn Prorok, niy sóm rozumjane
                i przijmowane przez swojich.

Tukej mómy ze czymsik takym do czyniynio?!

Jo byda powożou Profesora skiż tego, co pedzieli uo spouecznym wjanie
                (kapitale).

Uo jego pómnożaniu.

I uo katygoryjach regijónalny tożsamoście: ze tytuy przipisanio
                i uosiongniyńciów.

Pjykne Wóm za to dziynki Profesorze!

Dló Nos `eście Prorokym Prowdy.

Przijmowanym, chocia jyny bez "cudzych" Szlónzoków.

• fiodorus Re: prof. dr hab. Wojciech Łukowski - nasze Wjano 22.02.04, 03:10
                  Gość portalu: sztudynt napisał(a):

> "Myśla, co wjela Szlónzoków powożo Profesora.
                  >
                  > Chocia Uoni tak jak niyroz nawet i niyjedyn Prorok, niy sóm rozumjane
                  > i przijmowane przez swojich.
                  >
                  > Tukej mómy ze czymsik takym do czyniynio?!
                  >
                  > Jo byda powożou Profesora skiż tego, co pedzieli uo spouecznym wjanie
                  > (kapitale).
                  >
                  > Uo jego pómnożaniu.
                  >
                  > I uo katygoryjach regijónalny tożsamoście: ze tytuy przipisanio
                  > i uosiongniyńciów.
                  >
                  > Pjykne Wóm za to dziynki Profesorze!
                  >
                  > Dló Nos `eście Prorokym Prowdy.
                  >
                  > Przijmowanym, chocia jyny bez "cudzych" Szlónzoków."

Widzę, Sztudynt, ze wymyśliłes swoj własny język - tak jak Tolkien; no
                  gratuluję, gratuluję. Troche on podobny do naszej gwary (ale tylko trochę).
                  >
                  >
                  >
                  >
                  • Gość: sztudynt prof. dr hab. Wojciech Łukowski - nasze Wjano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.04, 11:43

Wy lepi spróbujcie uodpedzieć na zapytani, czy mocie tak jak Jo, Profesora we
                    zocy i powożaniu?

Czy mogecie przijońć za swoja, Prowda uo budowaniu Waszy szlónzki tożsamoście
                    na ceście i tytuóm uosiongniyńciow? Dlo pómnożanio szlónzkigo spouecznego Wjana.

Bo przeca tytuy przipisanio niy mocie!

PS
                    A co do szloonzkigo Jynzyka, to Woom powjym na uho, irze moomy tyrz Jego zapis
                    dlo internecowego stosowanio. Kjerym sie poradzymy koomunikowac' niy ino na
                    mjejscu, ale tyrz po coukym s'wjecie. Z'dziebecko Woom`eh tukej dou przed uocy,
                    cobys'cie sie jymu moogli z bliska przigloondnoon'c'.

Pjykny ci uoon?! Pra?

A jaki sposobny i przidajny dlo przeciskanio sie ze Naszoom Godkoom bez te
                    rostomajte szuapki: jynzykowe, kodowe, translatorowe, suownikowe i inksze,
                    zastawjoone na Szloonzokoow uosprowki?

Bjercie Poloki szprymy.
                    • slezan Re: prof. dr hab. Wojciech Łukowski - nasze Wjano 05.03.04, 21:50
                      Bardzo cenię opinie wyrażone przez profesora Łukowskiego wyrażone w artykule
                      w "GW". Nie ma w nim fałszywego pochlebstwa. Jest za to wiele cenych uwag i
                      przestróg. Więcej takich intelektualistów,a może ten kraj się zmieni i Górny
                      Śląsk będzie do niego lepiej pasował.
                      • jaborygyn prof. dr hab. Wojciech Łukowski - nasze Wjano 06.03.04, 10:58

Kej żodyn, nawet prorok czy Profesor we Polsce, chocia Polok, uznany niy
                        bydzie?!

A co dziepjyro My Szlónzoki i Naszo Profesura.

Czy to niy je przikuod szowinizmusa?
                        • Gość: kjhb45645ijh prof. dr hab. Wojciech Łukowski - nasze Wjano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.04, 21:03
                          Gynau!

Niy poradzóm sie Poloki z tym dać rady.
    • Gość: andrzej Re: dr Łukomski - brawo!!! IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 22.02.04, 13:16
      co byly lata 50 - 80 to tylko slask i wybrzeze budowalo polske (nie zapomniec
      rosji_ hahahaha!!!} i co teraz EU ???
    • Gość: V&builder Re: dr Łukomski - brawo!!! IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 23.02.04, 01:01
      Autor: wilym
      Data: 18.02.2004 09:49 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

--------------------------------------------------------------------------------
      dr Wojciech Łukomski, socjolog z Uniwersytetu Warszawskiego

Szkoda, że ta sprawa została tak rozstrzygnięta. Teraz najbardziej bym się
      ucieszył, gdyby polskie władze rozpoczęły poważną dyskusję o problemie,
      porzucając dawny, arogancki styl. Strach przed narodowością śląską wynika z
      całkowitego niezrozumienia problemów ludzi tego regionu. Decyzja uznająca
      istnienie narodowości śląskiej sprzyjałaby rozwojowi rozsądnej i zdrowej
      regionalności. A to Polsce jest bardzo potrzebne.

wiesz, mr Wilym co w tym wszystkim mnie rajcuje, ze to ty jestes` mondrzejszy
      od wszystkich w SWIECIE, i ze to ty masz we wszystkim racje!
      a BSE dziala tylko na takich jak ja!
      polecisz jak maly samolocik z kartoniku zrobiony
      • wilym dr Łukomski - brawo!!! Michal Smolorz-brawo !!!!!! 23.02.04, 09:46
        Michał Smolorz
        "Przegrana bitwa"

Batalia o urzędowe uznanie narodowości śląskiej została przegrana. Ostatnia
        instancja odwoławcza strasburskiego trybunału uznała, że nie ma podstaw do
        uznania skargi wniesionej przez inicjatorów Związku Ludności Narodowości
        Śląskiej. Niektórzy obserwatorzy odnotowują ten fakt ze złośliwą satysfakcją,
        inni utwierdzają się w przekonaniu, że takiej narodowości nie ma i nigdy nie
        było - i powołują się na to orzeczenie.

A jednak takie komentarze są z gruntu nieuprawnione. Mało kto bowiem uważnie
        wsłuchał się w treść uzasadnienia strasburskiego trybunału. Głównym motywem,
        dla którego sędziowie oddalili skargę, nie było uznanie racji przeciwników i
        autorytatywne stwierdzenie, że takiego narodu nie ma. Podstawowa oś wyroku
        jest raczej uznaniem bezradności sądu wobec tej sprawy. Orzekający
        stwierdzili, że nie mają podstaw prawnych, dla których mogliby skargę uznać,
        gdyż nie istnieje żaden europejski traktat czy umowa międzynarodowa, która
        normowałaby kryteria definiowania jakiejkolwiek narodowości, a tym samym
        uznania jej praw jako mniejszości w danym państwie. A to nie jest to samo, co
        przyznanie racji stronie zaskarżonej, czyli państwu polskiemu.

Niezależnie jednak od wymiaru prawnego tej sprawy, wciąż otwarty pozostaje
        jej wymiar społeczny. Przyznaję z pokorą, że sam byłem sceptycznie nastawiony
        do pomysłu "stworzenia" narodu śląskiego. Też wydawało mi się, iż problem
        jest wydumany przez działaczy Ruchu Autonomii Śląska i ma na celu wyłącznie
        skorzystanie z preferencji wyborczych. I nawet jeśli tak było (czego nie
        można wykluczyć, to wiedzą tylko sami zainteresowani), to wszystkie
        spekulacje trzeba schować do kąta w świetle wyników Narodowego Spisu
        Powszechnego, w którym - przypomnijmy - taką narodowość zadeklarowało 173
        tysiące ludzi, najwięcej pośród wszystkich mniejszości. Być może ekipa
        Jerzego Gorzelika zupełnie mimowolnie uderzyła w niezwykle czułą strunę, w
        każdym razie efekt był piorunujący. Wszystko to nie pozwala przejść do
        porządku dziennego nad tym faktem, gdyż przestał on już być przedmiotem
        zainteresowania garstki aktywistów i stał się przedmiotem tożsamości wielkiej
        grupy społecznej.

Jeśli teraz nasze władze przyjmą wygodną postawę udawania, że problemu nie
        ma, bo wyczerpano wszelkie drogi prawne, dadzą tym samym dowód wielkiej
        krótkowzroczności. Trybunał strasburski dał wyraźny sygnał, że jest
        wewnętrzną sprawą każdego kraju ustalanie kryteriów mniejszości narodowych i
        etnicznych. Należy go odczytać jako wezwanie do uporządkowania tego problemu,
        a nie do jego odfajkowania. Nie jest on bowiem na naszym polskim podwórku
        załatwiony. W sejmowych szufladach od wielu lat zalega projekt ustawy o
        mniejszościach narodowych, kolejne parlamenty odkładają go "na święty nigdy".
        Właśnie dlatego nie mamy prawnej definicji mniejszości i musimy się poruszać
        w zagmatwanym świecie domniemań, deklaracji i intuicji. W czasie
        strasburskiego procesu powszechną wesołość wywołał przedstawiciel polskiego
        rządu, który powoływał się w swych wywodach na nieuchwalony projekt aktu
        prawnego.

Ale niezależnie od prawnych rozważań mamy przed sobą fakt masowej deklaracji
        odrębności 173-tysięcznej armii Górnoślązaków, z którym to faktem trzeba coś
        mądrego zrobić, niezależnie czy będziemy widzieć w tej grupie mniejszość
        narodową, etniczną czy jakąkolwiek inną. Niewykluczone, że ten zaczyn będzie
        się rozrastał i za kilka lat powstanie (kto wie?) grupa milionowa. Jest to
        wielce prawdopodobne, skoro tak niedawno zaczęło się od kilkuosobowej paczki
        zapaleńców. Czas przedstawić tej społeczności mądre rozwiązania kulturowe i w
        porę zagospodarować jej aktywność. Wygląda na to, że była to tylko przegrana
        bitwa, co wcale nie oznacza przegranej wojny. Oby taka nie wybuchła.

katowice.naszemiasto.pl/felietony/specjalna_artykul/20151.html

• Gość: harc mistrz Łukomski-brawo!!! Smolorz-brawo!!! Wilym-brawo!!! IP: 62.233.241.* 23.02.04, 11:23
          Ale Wilym "zasmolił"!
          Nie pedzioł ani słowa i "załatwił" nos wszytkich cytatym. Smolorzem.(!?)

Ostatni akapit "cytaty" jest supermobilizujący.
          "173-tysięczna armia Górnoślązaków", "ten zaczyn będzie się rozrastał i za
          kilka lat powstanie (kto wie?) grupa milionowa".
          A o wyroku starsburskim: "to tylko przegrana bitwa, co wcale nie oznacza
          przegranej wojny".
          I mało przekonywujące pocieszenie, czy "pogróżka"(?): "Oby taka (wojna - dop.
          mój) nie wybuchła.".

Pakujta ludziska plecaki, rychtujta giwery... bydzie WOJNA. Smolorz przepedzioł.
          • jme2 Re: Łukomski-brawo!!! Smolorz-brawo!!! Wilym-bra 23.02.04, 11:27
            > Pakujta ludziska plecaki, rychtujta giwery... bydzie WOJNA. Smolorz
            przepedzioł

Oj harcerzyku, harcerzyku.
            Tylko pewne braki (niekoniecznie w uzebieniu) usprawiedliwiaja twoja chetke do
            bitki :-)
            • aqua Re: dawaj Wilym! 23.02.04, 11:31
              wilym, wilym, znowu zrzynasz, a od siebie ani słowa.
              • wilym Re: dawaj Wilym! 23.02.04, 11:35
                aqua napisał:

> wilym, wilym, znowu zrzynasz, a od siebie ani słowa.
                Pokora wobec lepszych ode mnie.
                • psie.pole Re: dawaj Wilym! 23.02.04, 23:15
                  Czyli np Adolfikowi ?
                  • slezan Re: dawaj Wilym! 07.03.04, 18:08
                    Na pewno chciałeś się dopisać do tego watku? Bo Twój post dziwnym trafem nie
                    wiaże się z poprzednimi wypowiedziami..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka