Gość: Wielki IP: *.nic.rlp / *.nic.rlp.de 18.03.04, 17:32 KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA PRZEZ POLSKIEGO OKUPANTA ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: korn Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.chello.pl 18.03.04, 19:40 Kogo? Jakiego okupanta? Ja, polski Slazak, okupuje swoja wlasna ziemie? A Warszawiacy okupuja Warszawe? A Mazurzy Mazury? A ci podli Kujawiacy okupuja, bydlaki jedne, Kujawy? Cholera jasna. Trzeba cos z tym zrobic! Koniecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.03.04, 19:49 Trdycyjny błąd, jaki popełnia większość Polaków w zacietrzewieniu. Otóż Mazurów już na Mazurach prawie nie ma. Zdecydowana większość Mazurów nie uważała się za Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
filozosia Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.03.04, 19:55 Gość portalu: korn napisał(a): > Kogo? Jakiego okupanta? Ja, polski Slazak, okupuje swoja wlasna ziemie? A > Warszawiacy okupuja Warszawe? A Mazurzy Mazury? A ci podli Kujawiacy okupuja, > bydlaki jedne, Kujawy? Cholera jasna. Trzeba cos z tym zrobic! Koniecznie! Witaj korn! Nie denerwuj się tak, coś się Wielkiemu pokręciło. Upałów jeszcze nie ma - więc to nie udar słoneczny. Sądzę,że to przesilenie wiosenne. Pozdrawiam Filozosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiedy Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 11:27 Jak przyjdą szwedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedzia Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 18.03.04, 20:16 Daje jeszcze kilka lat i Slask i nie tylko wroci pod niemieckie panowanie jak to bylo do 1945 roku dzisiaj znajduja sie te obszary pod polska administracja . Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.03.04, 20:19 I co? Mamy mieć taki fatalny system podatkowy jak Wy? I tak socjal jak u Was? Z deszczu pod rynnę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Das Modell Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.darnet.rybnik.pl 18.07.04, 14:08 A ty takim materialista jestes selezan swoj wlasny talez tylko widzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 17.07.04, 18:23 I ty piszesz o narodowości śląskiej? Przecież te słowa świadczą o tym, że jesteś niemieckim mentalnym pachołkiem/niewolnikiem ze zniewolną dusza. nie potrafiącym zyc samodzielnie, tylko pod czyimś butem. A podeszwa niemieckiego ma dla ciebie najwyraźniej lepszy smak do lizania. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.chello.pl 18.03.04, 20:22 Jasne, Slezan, jasne. Jak bys sie dokladniej wczytal, to bys dowiedzial sie, ze wiekszosc Mazurow w XIX wieku nie uwazala sie rowniez za Niemcow, przez ktorych okreslana byla mianem Polakow. Uwazali sie - byc moze ku Twojemu zdziwieniu - za Prusakow. Ale bron boze nie za Niemcow. A tak poza tym, to wiecej poczucia humoru, Slezan. Nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.03.04, 20:27 No z tym poczuciem humoru to mnie rozbawiłeś - kto jak kto, ale Ty nie powinieneś mnie pouczać w ten sposób;-) Większość Mazurów już w XX w. identyfikowała się z Niemcami. W latach 30-tych w Prusach Wschodnich były spore inwestycje, tak że nawet NSDAP zyskała tam sporą popularność. PS. W XIX w. mało kto uważał się za Niemca:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.chello.pl 18.03.04, 20:41 kurcze...wcielo mi wpis... chcialem tylko rzec, ze znowu sie z Toba zgodze, Slezan. Wszystko co tym razem powiedziales, jest prawda. Polskojezyczni Mazurzy nie czuli sie - w wiekszosci - ani Niemcami, ani Polakami, choc przez rachmistrzow niemieckich zwykle okreslani byli mianem ludnosci polskiej. W XX wieku to sie drastycznie zmienilo. Pojawil sie tez - w przeciwienstwie do Slaska - proces zaniku jezyka polskiego na mazurskiej ziemi. I znowu totalna zmiana - II Wojna Swiatowa. Nieliczni Mazurzy, ktorzy pozostali na Mazurach, zmuszeni byli do wyparcia sie jakichkolwiek zwiazkow z Niemcami. Wielu z nich jeszcze w latach 50-tych spieprzali do RFNu przed sowieckim terrorem. Dyrektywy sowieckie wobec ludnosci niemieckiej lub zniemczonej byly jasne i nie bylo zadnego sposobu (ani checi - gwoli prawdy) by sie im przeciwstawiac. W sensie etnicznym Mazurzy niewatpliwie w swej wiekszosci byli ludnoscia polska, jednak pod wzgledem poczucia identyfikacji ta sprawa wyklarowala sie w pierwszej polowie XX wieku. I z tym sie zgodze. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.03.04, 20:50 Jestem sceptycznie ustosunkowany do stwierdzeń "etnicznie polski". Etnicznie słowiański to tak, ale czy polski to już wątpliwe. Polskość jest dla mnie bardziejkwestią świadomości niż obiektywnych wyznaczników kulturowych.Ludzie kiedyś nie mówili po polsku (czyli językiem literackim) ale dialektami, które obiektywnie należały do grupy zachodniosłowiańskiej, a przez polityków, urzędników itp. przyporządkowane zostały językom literackim. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 17.07.04, 18:37 Ale były to dielekty jeżyków zachodniosłowiańskich: polskiego czy czeskiego. Łuzyczanie też mówią dialektami jezyków zachodniosłowianskich. Ale dialekt to nie język. Ja zresztą dialekty szanuję i nie uważam ich za "coś gorszego", jednak nauowe klasyfikacje językoznawców są bezlitosne. Teraz napiszę coś badzo kontrowersyjnego odnośnie określenia "etnicznie polski". Po pierwsze, naród polski (chodzi o jego "etniczność" historyczną) wziął się z połączenia Polan, Małopolan (Wiślan) i Ślężan. Później przyłączno inne pokrewne i bliskie językowo i etnicznie plemiona. Teraz drugie: Przecież Zagłębiacy to tacy sami etnicznie Ślązacy jak wy, czy też, etnicznie, wy jesteście etnicznie takimi samymi Zagłebiakami jak oni. Co was różni - ano losy historyczne - część Śląska zagarnęli Moskale, większośćNiemcy - pruscy i austriaccy. Przecież Sosnowiec długie lata nazywał się tak jak inne śląskie miasta - Sosonowice (jak Katowice, Gliwice, Szopienice). Czyli róznice są nie etniczne, ale cywilizacyjno-historyczne. Dlatego weźmy może jako typowego Polaka, będącego obiektem waszych, szowinistyczniośląskich (nie piszę o poczuciu śląskosci, ale o atakach na Polskę, Polaków i polskość powołując się na swoją śląskość - to dla mnie szowinizm) ataków nie Zagłębiaka, Warszawiaka, Białostocczanina, czy Kielczanina, ale Rdzennego Kujawiaka, Wielkopolanina, Pomorzanina - jednym słowem mieszkańca byłego zaboru pruskiego, który też czuje jakies anse do Królewiaków. I co? Wrzucasz wszystkich "obcych" do jednego kotła, czy może masz coś konkretnego do powiedzenia na takie dictum? P. Odpowiedz Link Zgłoś
ramen5 Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 17.07.04, 22:48 petrokles napisał: > Teraz drugie: Przecież Zagłębiacy to tacy sami etnicznie Ślązacy jak wy, czy > też, etnicznie, wy jesteście etnicznie takimi samymi Zagłebiakami jak oni. Co > was różni - ano losy historyczne - część Śląska zagarnęli Moskale, > większośćNiemcy - pruscy i austriaccy. Przecież Sosnowiec długie lata nazywał > się tak jak inne śląskie miasta - Sosonowice (jak Katowice, Gliwice, > Szopienice). > Czyli róznice są nie etniczne, ale cywilizacyjno-historyczne. Dlatego weźmy > może jako typowego Polaka, będącego obiektem waszych, szowinistyczniośląskich > (nie piszę o poczuciu śląskosci, ale o atakach na Polskę, Polaków i polskość > powołując się na swoją śląskość - to dla mnie szowinizm) ataków nie Zagłębiaka, > > Warszawiaka, Białostocczanina, czy Kielczanina, ale Rdzennego Kujawiaka, > Wielkopolanina, Pomorzanina - jednym słowem mieszkańca byłego zaboru pruskiego, > > który też czuje jakies anse do Królewiaków. I co? Wrzucasz wszystkich "obcych" > do jednego kotła, czy może masz coś konkretnego do powiedzenia na takie dictum? > P. P.S. Prosze,o dokładne przeczytanie Oberschlesierów,Mareczków i Arnoldów7.Pozdrawiam. Ramen5 Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 09:25 Czytałem, czytałem. Ale oni nie chcą dyskutować, oni wyłącznie atakują! P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.insight-bs.co.uk 18.07.04, 08:01 >> Ale dialekt to nie język. Jaka jest roznica pomiedzy dzialektem a jezykiem?? Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 09:08 No, to już ci na filologii UŚ odpowiedzą, bo mnie oskarżą tu o nieobiektywność. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.insight-bs.co.uk 18.07.04, 09:14 Niestety, od wydzialu filologii US dzieli mnie spora odleglosc - wiec moze jednak ty wytlumaczysz mi roznice pomiedzy dialektem a jezykiem Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 09:23 Ale masz net. Gdybym ja to napisał, to by mi się dostało. Dlatego popczytaj: pl.wikipedia.org/wiki/Dialekt_%C5%9Bl%C4%85skiP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.insight-bs.co.uk 18.07.04, 09:34 > Ale masz net. Gdybym ja to napisał, to by mi się dostało. Dlatego popczytaj: > pl.wikipedia.org/wiki/Dialekt_%C5%9Bl%C4%85skiP. Nic tam nie ma ciekawego - "Dialekt śląskiP. (Nie ma jeszcze artykułu o tym tytule. Wybierz Edytuj by go rozpocząć.)" Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 09:41 Przykro mi. Nie jestem językoznawcą, by autorytatywnie wypowiadać się na ten temat. Swoją wiedzą (ulotną) czerpałem na wydziale polonistyki UW od m.in. prof Markowskiego. Tyle, że wrażenie pozostało, argumenty z czasem uleciały, a nie chcę się siliś na pseudopolityczne dyrdymałki. To kwestia uczciwości. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.insight-bs.co.uk 18.07.04, 09:47 Postanowilem poszukac cos dla Ciebie :-) : "There are no universally accepted criteria for distinguishing languages from dialects" - en.wikipedia.org/wiki/Dialect en.wikipedia.org/wiki/Silesian Milego czytania Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 09:57 Dziękuję, ale nie wiem, czy zauważyłeś, jestem pełen szacunku zarówno dla Ślązaków, jak i dla ich poczucia odrębności. Ja jestem tym Gorolem, kery godo: Sląsk to Polska, a nie Śląsk jest polski. Staram się zrozumiec, szanuję, a oprócz śląskoszowinistów (z niemieckim podtekstem) popieram. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.insight-bs.co.uk 18.07.04, 10:02 > Dziękuję, ale nie wiem, czy zauważyłeś, jestem pełen szacunku zarówno dla > Ślązaków, jak i dla ich poczucia odrębności. > Ja jestem tym Gorolem, kery godo: Sląsk to Polska, a nie Śląsk jest polski. > Staram się zrozumiec, szanuję, a oprócz śląskoszowinistów (z niemieckim > podtekstem) popieram. > P. Fajnie - tylko, ze jak na razie to dyskutuje z Toba o dialekcie i jezyku na przykladzie slaskiego a nie o Twoim szacunku dla Slaska. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 10:16 Jorguś, napisałem o swoim szacunku, bo kiedyś, jak napisałem o gwarze, to mie oskarżyli o polski szowinizm. A ja mam przyjaciół z Katowic, Zabrza, Tychów, Bytunia, którzy sami mówią o swojej gwarze. A to rdzenni Ślązacy. Dlatego nie chcę się silić na naukowe definicje dialektu (gwary), by nasza rozmowa nie stała się pożywką dla tych, którzy z uwagi na moje stwierdzenia chcieliby zarzucić mi szowinistyczne podejście. Bo ja chcę na temt śląskości i polskości dyskutować. To jest dla mnie tematem zasadniczym - śląskość wobec polskości i na odwrót. Hanysy - Gorole. Więc nie chcę wdawać się w wątki poboczne, jak gwara - dialekt. Tyle, że do tej pory nikt ze Ślązaków nie zechciał na moje pytania w kwestiach zasadniczych odpowiedzieć. A to ja - Gorol - wyciągam rękę i zapraszam do dyskusji na tematy świadomości narodowej i politycznej. Wyciągam rękę, która od dłuzszego czasu zawisła w próżni. Czy zostałem olany dlatego, że jesem Gorolem, czy dlatego, że de facto nikt ze Ślązaków nie chce gadać na tematy zasadnicze, bo wygodniej ograniczać się do antypolskich frazesów o głupich gorolach z Warszawy? Petrokles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.insight-bs.co.uk 18.07.04, 10:19 > Jorguś Co to znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 10:21 Po polsku Jerzy, Jurek. Po niemiecku Georg. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.07.04, 13:54 > Ja jestem tym Gorolem, kery godo: Sląsk to Polska, a nie Śląsk jest polski. "Sląsk to Polska, a nie Śląsk jest polski." - hmmmm... moze rozwiniesz ta mysl. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 14:20 Polska to szersze pojęcie. Na Polskę składa się wiele różnorodności. M.in. Śląsk. W przeciwieństwie do twierdzenia, że Śląsk jest polski, czyli że jakoby był należącą do Polski kolonią. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.07.04, 14:26 > Polska to szersze pojęcie. Na Polskę składa się wiele różnorodności. M.in. > Śląsk. W przeciwieństwie do twierdzenia, że Śląsk jest polski, czyli że jakoby > był należącą do Polski kolonią. > P. czyli tak wlasciwie zaweziles pojecie. Pojecie "Śląsk jest polski", czyli wg. ciebie "że jakoby był należącą do Polski kolonią" dopuszcza przeciez wiecej roznorodnosci niz raczej centralistyczne pojecie "Slask to Polska". Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 14:35 To twoja interpretacja. Ja nic takiego nie napisałem. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.07.04, 14:39 przeciez opieralem sie na twoich cytatach. to moze inaczej: co oznacza dla Slazakow i Niemcow pojecie "Slask to Polska"? Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 15:27 NIe jestem Ślązakiem i nie jestem Niemcem. Jestem Polakiem darzącym Śląsk ogromną sympatią. Sam sobie odpowiedz. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek ???? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.07.04, 15:39 jak moge odpowiedziec na pytanie "co oznacza wg. ciebie...?" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m ???? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.07.04, 15:47 widze, ze lubisz stawiac pytania ale nie lubisz udzielac odpowiedzi. ja duchem swietym nie jestem. jedyna osoba, ktora moze w tym temacie cos rozjasnic i wyjasnic jestes ty. nie chce spekulowac, wiec czekam na odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: ???? 18.07.04, 16:26 NI chcesz odpowiedzieć! Ja napisałem o moim, polskim stosunku do Śląska. Wyraźnie piszę, że jestem Gorolem i piszę, jak widzę sprawę śląską. A że zadaję pytania Ślązakom, to chyba nie grzech? Może, dla lepszego zrozumienia, chce poznac i twoje zdanie? P. Odpowiedz Link Zgłoś
gorol7 [...] 18.03.04, 20:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Kiedy ostatni HanySS opusci Slask??? IP: *.chello.pl 18.03.04, 20:51 Sorki, ale ten wpis, to jakis dowcip, nie? Ciagle mnie wkurzaja goscie z Niemiec, ktorzy pluja na Polske. Slask jest polski i mam nadzieje, ze zawsze bedzie, ale tego typu posty tylko pogarszaja atmosfere wokol Slaska. Jestem hanysem, czuje sie Polakiem, wiec Twoja, Gorol7, wypowiedz, po prostu mi ubliza. Nie mam nic przeciwko gorolom, sa wspolgospodarzami naszej ziemi, ale takie jak Twoja wypowiedz tylko szerzy nienawisc. Nie wiem po cholere to robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
ramen5 Re: Kiedy ostatni HanySS opusci Slask??? 17.07.04, 11:39 Gość portalu: korn napisał(a): Ciagle mnie wkurzaja goscie z > Niemiec, ktorzy pluja na Polske. Slask jest polski i mam nadzieje, ze zawsze > bedzie, Jestem > hanysem, czuje sie Polakiem, > Nie mam nic przeciwko gorolom, sa wspolgospodarzami naszej ziemi> Ramen5; bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek derSchlesier Re: Kiedy ostatni HanySS opusci Slask??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.07.04, 16:14 a co, znowu chcecie wypedzac i odbierac majatki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V&Builder [...] IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 18.03.04, 21:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psycho Re: Kiedy ostatni HanySS opusci Slask??? IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 18.03.04, 23:01 Wolność to dobro które jest drogocenne. " Bo wolność grobami się mierzy " Cytat Nic za darmo ............... Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus ADMINi! 20.03.04, 13:55 Zwracam uwagę, iż wątek ten zawiera wypowiedzi będące przestępstwem poprzez nawoływanie do obalenia polskiego porządku konstytucyjnego. W związku z powyższym żądam jego natychmiastowego usunięcia Odpowiedz Link Zgłoś
arnold_schlesier Re: ADMINi! 20.03.04, 13:59 Hahha, Fiedia - to Cie przerasta:)) Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus ADMINi! 20.03.04, 14:17 Na tym wątku znajdują się wypowiedzi będące przestępstwem, poprzez nawoływanie do obalenia porządku konstytucyjnego RP. Wobec tego żądam natychmiastowej likwidacji tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: ADMINi! 20.03.04, 14:57 Konkrety prosze - co podpada pod jaki paragraf? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: ADMINi! 20.03.04, 15:16 Zwróć uwagę, że Fiedkę denerwuje ta "polska okupacja", a większych emocji nie wzbudza nawoływanie do czystek etnicznych przez gorola7. To mnie zawsze zastanawia - dla ludzi o szowinistycznych skłonnosciach granice sa ważniejsze niż ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V&Builder [...] IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 21.03.04, 23:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: ADMINi! 22.03.04, 16:57 Art. 127 § 1 KK. Kto, mając na celu oderwanie części obszaru RP, podejmuje w porozumieniu z innymi osobami działalność zmierzającą bezpośrednio do urzeczywistnienia tego celu,podlega karze pozbawienia wolności na czas: od lat 10, 25 lat lub dożywocia. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius Re: ADMINi! 17.07.04, 16:59 hierowski napisał: > > > Art. 127 § 1 KK. Kto, mając na celu oderwanie części obszaru RP, podejmuje w > porozumieniu z innymi osobami działalność zmierzającą bezpośrednio do > urzeczywistnienia tego celu,podlega karze pozbawienia wolności na czas: od > lat 10, 25 lat lub dożywocia. Dlaczego wyciales slowo: "przemoca" ? === Paragraf ten brzmi: Art. 127. § 1. Kto, mając na celu pozbawienie niepodległości, oderwanie części obszaru lub zmianę przemocą konstytucyjnego ustroju Rzeczypospolitej Polskiej, podejmuje w porozumieniu z innymi osobami działalność zmierzającą bezpośrednio do urzeczywistnienia tego celu, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 10, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności. === Przestepstwem jest tu nie samo dazenie do zmian Konstytucji ale uzycie w tym celu przemocy. O tym mowy nie ma, nie zachodzi tez taka potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kermit Re: ADMINi! - usunąc fiodorusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 15:17 Prosze o usunięcie fiodorusa z forum za propagowanie polskiegonacjonalizmu i nacjonal-bolszewizmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psycho Re: ADMINi! - usunąc fiodorusa IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 20.03.04, 16:01 Czy ten przeciwnik pojednania i integracji europejskiej Pan Fiodorus jest w AMOKU . Inaczej nie mogę sobie wyjaśnić tego typu działania na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: ADMINi! - usunąc fiodorusa 18.07.04, 09:28 Jednym słowem: Zabijcie go, bo mówi to, z czym się nie zgadzam! Jesteście żałośni. Zamiast dyskutować, chcecie cenzury, jak za PRL, czy III Reich. Jedna socjalistyczna banda. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślonzok Re: ADMINi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.04, 13:46 Fiodorus, co ty za gupoty piszesz? A projekt ustawy o służbie zdrowia widziałeś? Tam aż roji się od stwierdzeń sprzecznych ze konstytucją i co? Kto się tym przejmuje? Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: ADMINi! 21.03.04, 14:24 fiodorus napisał: > Zwracam uwagę, iż wątek ten zawiera wypowiedzi będące przestępstwem poprzez > nawoływanie do obalenia polskiego porządku konstytucyjnego. > W związku z powyższym żądam jego natychmiastowego usunięcia Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus ADMINi! 22.03.04, 11:51 > Zwracam uwagę, iż wątek ten zawiera wypowiedzi będące przestępstwem poprzez > nawoływanie do obalenia polskiego porządku konstytucyjnego. > W związku z powyższym żądam jego natychmiastowego usunięcia Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: ADMINi! 23.03.04, 12:49 fiodorus napisał: > > > > "Zwracam uwagę, iż wątek ten zawiera wypowiedzi będące przestępstwem poprze > z > > nawoływanie do obalenia polskiego porządku konstytucyjnego. > > W związku z powyższym żądam jego natychmiastowego usunięcia" > > Odpowiedz Link Zgłoś
filozosia Re: ADMINi! 23.03.04, 13:01 Witaj Fiodorusie! Dołączam się do Twojego apelu o usunięcie wątku. Admini bardzo szybko reaguje /patrz Ośla ławka / ledwo udało mi się dopisać- to było w sprawie Palestyny. Pozdrawiam Cię serdecznie. Filozosia Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: ADMINi! 23.03.04, 13:04 filozosia napisała: > "Witaj Fiodorusie! > Dołączam się do Twojego apelu o usunięcie wątku. > Admini bardzo szybko reaguje /patrz Ośla ławka / ledwo udało mi się dopisać- to było w sprawie Palestyny. > Pozdrawiam Cię serdecznie. > Filozosia" Witaj Filozosiu! Fajnie, ze jesteś. Jak widać rreakcje admini są dość wybiórcze! he, he Wielkie Pozdro!!! > > Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: ADMINi! 17.07.04, 18:52 Pozwólcie, że się wtrącę. Moim zdaniem gwałtowne reakcje są świadomie prowokowane. Forumowicze sympatyzujący z politycznymi działaniami RAŚ, mającymi co prawda coś wspólnego z poczucem odrębnosci kulturowo-narodowościowej, ale głównie bazujący na tym poczuciu dla osiągnięcia innych celów, politycznych, a z analizy wypowiedzi mozna zaryzykować stwierdzenie, że PRONIEMIECKICH, a nie autonomicznych, jak głoszą oficjalnie, świadomie prowokują. Wrzuciłem kilka wypowiedzi, również na nieczynnym już "forum fatalnie antypolskim" i nie sądzę, żeby np. arnold7 zarzucił mi antyśląskość, czy polski nacjonalizm. Ale zadałem kilka konkretnych pytań, na które nie dostałem jakiejkolwiek odpowiedzi, jedynie te same, powtarzane jak mantra, hasła o śląskości i natypolskosci Ślązaków tudzież o antyśląskosci Polaków. To pozwala na zaryzykowanie tezy, że forumowiczom najaktywniej wypowiadającym się o swojej śląskosci nie zależy na rzeczowej dyskusji, tylko na sprowokowaniu do gwałtownych reakcji polskich oraz czy śląskich, ale o polskiej świadomości ogólnonarodowej i politycznej (analogia: gente rutenes, natione polonus) uczestników forum. Czy nie jest to droga donikąd? Petrokles, na którego starzy przyjaciele wołają Kolan. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: ADMINi! 17.07.04, 22:49 Gołosłowie. Facet sobie coś tam napisał na nieczynnym forum i teraz wyciąga "błyskotliwe" wnioski. Kolego, nie staraj się znaleźć dla swoich uprzedzeń racjonalnego wytłumaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: ADMINi! 18.07.04, 09:10 Co nie zmienia faktu, że twoje odpowiedzi są powierzchowne i sprowadzają się w sumie do tego, o czym napisałem. A zbywając mię swoim postem, potwierdzasz moje tezy. P. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: ADMINi! 18.07.04, 13:42 Odrzucam przesłanki Twego wnioskowania. Nie będe się zatem zajmował samymi wnioskami. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: ADMINi! 18.07.04, 14:26 Sam się stawiasz na wybranej pozycji. Proszę bardzo, pisz: Gorole są źli, bo to Gorole, Ślązacy opowiadający się za polskościa Śląska są źli, bo są zgoroleni, szowiniści z RAŚ są dobrzy, bo nienawidzą i Goroli i Ślązaków opowiadających się za polskością Śląska. Jednym słowem - wszyscy, którzy nie wyznają slezana są głupi, bo tylko slezan ma rację, w inni są głupi, no, chyba, żeby przyznali pełną rację slezanowi, bo inaczje pozostaną głupi. Taka to dyskusja z zajadłym szowinistą. A ja wyciągałem dłoń do zgody, tyle, że slezan na nia pluje, żeby potem krzyczeć: Gorole nas nienawidzą! Petrokles Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: ADMINi! 18.07.04, 14:45 Masz jakiś kompleks męczennika. Twój problem. ja tylkoprosze o odpowiedź na łatwe pytania: - gdzie napisałem, że "gorole są źli, bo to gorole..." itd.? - którzy to "szowiniści z RAŚ" i co świadczy o ich szowinizmie? Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: ADMINi! 18.07.04, 15:26 A gdzie tak napisałem? Pisałem o treści przebijających (czasem między wierszami) z wypowiedzi RAŚowców. A co do ich szowinizmu, to sobie sam poczytaj (zresztą: jakbyś nie wiedział). P. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: ADMINi! 18.07.04, 15:28 Których RAŚ-owców? Mam nadzieję,że nie tych domniemanych forumowych? Jestem nawet przekonany - przecież tak inteligentny człowiek jak Ty nie wyciągałby wniosków na podstawie anonimowych wypowiedzi w cyberprzestrzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: ADMINi! 18.07.04, 16:08 Nie kadź mi tu w stylu Leppera! Na forum wypowiadają się ludzie powołują się na swoje związki z RAŚ. Ocztywiscie obaj wiemy, że RAŚowi nie wolno się w pewnych sprawach wypowiadać, bo zostałby roziązany. Nie róbmy sobie jaj z rzeczywistości. Ty wiesz, ja wiem, inni też wiedzą. Ja nie jestem Fiodorus, żeby od razu ciągać cię po prokuraturach. Ja, Gorol, chcę dyskutować. Zadaję pytania, a wy nie odpowiadacie. Do dupy z taką"dyskusją". Nie chcecie, czy nie umiecie, a może wasze odpowiedzi są niezgodne z tym, co mówią wasi dziadkowie, którym odmawiacie prawa do tego, żeby czuli się bohateremi walki w powstaniach o polski Śląsk? P. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: ADMINi! 18.07.04, 16:16 Kto powołuje się na swoje związki z RAŚ na tym forum? Dwie, trzy osoby? A ja wiem, że gdyby RAŚ był organizacją dużo bardziej radykalną, głoszącą postulat Śląsk dla Ślązaków, albo oderwanie Śląska od Polski to i tak nie zostałby rozwiązany. To nie takie proste. Skoro więc tego RAŚ nie głosi, to widocznie nie chce. Pytania też trzeba umieć zadawać. To o Monte Cassino było nieprecyzyjne i źle postawione. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: ADMINi! 18.07.04, 19:22 Boisz się rozwiązania RAŚ? OK. Ale koleśkowcy z tutejszego forum głoszą radykalnie szowinistycznie antypolskie hasła i powołuja sie na RAŚ. To moja wina? A dlaczego RAŚ odciął się od Jerczyńskiego tak późno? I do ciebie: może nie umiem zadawać pytań. Ale chcę się czegoś dowiedzieć pytania te tak zadawając. I nie ty będziesz mię uczył, jakie pytania mam zadawać i jak. Petrokles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pioter Re: ADMINi! IP: 212.160.160.* 18.07.04, 19:40 > A dlaczego RAŚ odciął się od Jerczyńskiego tak późno? A dlaczego miał się odcinać prędzej? Czy każda organizacja bierze całą odpowiedzialność za prywatną działalność swoich członków? Możesz w ten sam sposób zapytać się o to dlaczego posłowie polskiego sejmu odcięli się od działań wicemarszałka Andrzeja L tak późno. Przecież wcześniej już było wiadomo do czego może dojść. Moim zdaniem wypowiadanie się o hisotrycznej wartości książki popularno - naukowej (z większym naciskiem na popularno) przez prasę bez zapoznania się z jej zawartością i wiązzanie całości z inicjatywą RAŚ narobiło organizacji pod nazwą Ruch Autonomii Śląska więcej szkody niż książka sama w sobie. Wobec powyższego RAŚ odciął się od książki (nie od Jerczyńskiego), bo nie była to inicjatywa Ruchu, a jedynie prywatna dwu jego członków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???!!! polscy terrorysci 1921 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.07.04, 19:33 "... a może wasze odpowiedzi są niezgodne z tym, co mówią wasi dziadkowie, którym odmawiacie prawa do tego, żeby czuli się bohateremi walki w powstaniach o polski Śląsk?" a co to znowu? nasi dziadkowie "polskimi terorrystami" z okresu powstan slaskich?! zainteresuj sie tzw. powstaniami slaskimi, to bedziesz wiedzial jak bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: polscy terrorysci 1921 18.07.04, 19:39 No właśnie się zainteresowałem i wiem, o czym piszę. A ty najwyraźniej nie masz o tym pojęcia - "Ślązaku"! Petrokles - Gorol - historyk wojskowości najnowszej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pioter Re: polscy terrorysci 1921 IP: 212.160.160.* 18.07.04, 19:52 Na Śląsku przyjmujemy, że 3 powstania były wojną domową (nieważne skąd inspirowaną i przez kogo wywołaną). Obecnie do takiego postawienia sprawy przychyla się również Wojewódzki Komitet Pamięci Ofiar Walk i Męczeństwa Narodu Polskiego i Innych Narodów (czyli inaczej mówiąc Wydział Spraw Obywatelskich Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego). W związku z tym podnosimy zarówno sprawę udziału ochotników z poza terenu plebiscytowego (po obu stronach), dostaw broni i amunicji dla działań zarówno powstańców jak i freikorpsów, a także porównujemy (przez analogię) całość tamtych odległych wydarzeń do tego co niedawno działo się w Kosowie. Jak widać - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. A co do działalności naszych dziadków w czasie tzw "powstań", to większość górnoślązaków miała całej tej sytuacji serdecznie dość i wolała nie angażować się po żadnej stronie konfliktu. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: polscy terrorysci 1921 18.07.04, 20:01 Dupać tam, to co piszesz. To właśnie dziadkowie wyzwalali swoje wsie (miejscowości) spod "Niemca". Bo niby skąd wzięło by się w TRZECH Powstaniach tylu "bandytów z Zagłębia", jak nazywają Powstańców sługusy niemieckiej propagandy? Toż Polska walczyła wówczas z najazdem bolszewickim! Toż wszystkie lewicowe partie mówiły o konieczności pozostawienia Śląska w granicach Niemiec, żźeby nie osłabiać siły rewolucyjnej klasy robotniczej! Nie wiesz tego? Toż dziś RAŚ powtarza program niemieckiej partii komunistycznej sprzed wojny! P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: polscy terrorysci 1921 IP: *.insight-bs.co.uk 18.07.04, 20:10 > Toż wszystkie > lewicowe partie mówiły o konieczności pozostawienia Śląska w granicach Niemiec, > > żźeby nie osłabiać siły rewolucyjnej klasy robotniczej! > Nie wiesz tego? Toż dziś RAŚ powtarza program niemieckiej partii komunistycznej > sprzed wojny! To RAS chce przylaczenia Slaska do Niemiec? Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: polscy terrorysci 1921 18.07.04, 20:20 Tak sądzę. "Wir wieder kommen". Mało? P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: polscy terrorysci 1921 IP: *.insight-bs.co.uk 18.07.04, 20:26 >>Wir wieder kommen Co to znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: polscy terrorysci 1921 IP: *.insight-bs.co.uk 20.07.04, 07:04 >> Toż wszystkie >> lewicowe partie mówiły o konieczności pozostawienia Śląska w granicach >>Niemiec, >> >> żźeby nie osłabiać siły rewolucyjnej klasy robotniczej! >> Nie wiesz tego? Toż dziś RAŚ powtarza program niemieckiej partii >>komunistycznej >> sprzed wojny! >>To RAS chce przylaczenia Slaska do Niemiec? petrokles napisal: > Tak sądzę. "Wir wieder kommen". Mało? >P. Dlaczego nie zglosisz tego na policje czy do prokuratury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Prosba do Slezana IP: *.insight-bs.co.uk 20.07.04, 15:08 >> Toż wszystkie >> lewicowe partie mówiły o konieczności pozostawienia Śląska w granicach >>Niemiec, >> żźeby nie osłabiać siły rewolucyjnej klasy robotniczej! >> Nie wiesz tego? Toż dziś RAŚ powtarza program niemieckiej partii >>komunistycznej >> sprzed wojny! >>George Hedgehog napisal: >To RAS chce przylaczenia Slaska do Niemiec? petrokles napisal: > Tak sądzę. "Wir wieder kommen". Mało? >P. Czy moglbys skomentowac powyzsze stwierdzenie kolegi Petroklesa dot.celow RAS? Interesuje mnie Twoja opinia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pioter Re: polscy terrorysci 1921 IP: 212.160.160.* 18.07.04, 21:18 petrokles napisał: > Dupać tam, to co piszesz. Dziękuję za merytoryczną wypowiedź dającą wiele do tematu rozmowy. > To właśnie dziadkowie wyzwalali swoje wsie (miejscowości) spod "Niemca". Swoją drogą ciekawe to było "wyzwalanie". W moim powiecie podczas całego 3 powstania jedna strzelnina na rynku w miasteczku (w której na dodatke zginął jedynie przypadkowy przechodzień), wrzucony granat do mieszkania żandarma, mordowanie bogu ducha winnych ludzi, napady bandyckie na mieszkania i gospodarstwa spokojnych obywateli. Rzeczywiście "wyzwalanie" podobne do tego jakie w późniejszym czasie zaaplikowała na armia sowiecka. > Bo niby skąd wzięło by się w TRZECH Powstaniach > tylu "bandytów z Zagłębia", jak nazywają Powstańców sługusy niemieckiej > propagandy? Taaaaak. Mieliśmy własny pociąg pancerny, którywjechał do Tarnowskich Gór. Własną artylerię (wraz z obsługą) zurlopowaną z wojska polskiego. własną kadrę oficerską (to akurat fakt - tyle że we Freikorpsie). A kto zajmował się przemycaniem broni i amunicji dla oddziałów powstańczych? i skąd? i dlaczego? a do tego jeszcze: za czyje pieniądze działał Polski Komisariat Plebiscytowy? >Toż Polska walczyła wówczas z najazdem bolszewickim! Głęboko na Ukrainie i Białorusi. A przedtem z najazdem niemieckim na Wielkopolskę i czeskim na Śląsk Cieszyński. Potem przyszło jeszcze walczyć z najazdem litewskim na Wileńszczyznę. Strasznie zajęta była Polska w tym czasie. Jeśli chodzi o trzecie powstanie, to wybuchło ono już po zawarciu pokoju z bolszewikami. > Toż wszystkie lewicowe partie mówiły o konieczności pozostawienia Śląska w > granicach Niemiec,żźeby nie osłabiać siły rewolucyjnej klasy robotniczej! Chyba jednak nie. Może chodzi ci o polskie partie komunistyczne i socjalistyczne. Na Górnym Śląsku także działały partie to KPD i SPD, które wypowiadały się nawet przychylnie o projektach Katholische Volkspartei czy Bund der Oberschlesier o całkowitym uniezależnieniu Górnego Śląska od Niemiec. > Nie wiesz tego? Nad takimi tematami spędziłem kilka lat w przeszukiwaniu materiałów źródłowych. Może nie wiem? > Toż dziś RAŚ powtarza program niemieckiej partii komunistycznej sprzed wojny! Chyba jednak nie. Poczytaj program RAŚ. A tak wogóle to sprzed której wojny? tej w Iraku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mes_co Się popsuło w główce, co? IP: *.LinCom.waw.pl / 62.233.167.* 20.03.04, 16:11 Pewnie wydaje Ci się, że jesteś Niemcem. Podejrzewam jednak, że jesteś zakompleksionym gnojkiem, któremu normalny obywatel Niemiec nie podałby ręki. Myślę, że Ty i tobie podobni nie są warci nawet splunięcia! Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski prof. Witold Góralski i Sakson 22.03.04, 11:14 prof. Witold Góralski, Uniwersytet Warszawski, Wydział Nauk Politycznych Uchwała w sprawie przejęcia przez Polskę majątków po byłych przesiedleńcach z ziem odzyskanych ma charakter polityczny. Należy ją traktować jako sygnał polskiego parlamentu pod adresem Niemców, którzy podnoszą w ostatnim czasie z coraz większą intensywnością roszczenia, przede wszystkim odszkodowawcze, z tytułu przejęcia przez Polskę porzuconych przez nich majątków. Taki sygnał był niewątpliwie potrzebny. Odnosząc się do kwestii powodzenia ewentualnych skarg obywateli niemieckich kierowanych do europejskich trybunałów uważam, że szanse na ich uwzględnienie są raczej małe. Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu zajmuje się naruszaniem praw obywatelskich przez państwa, które m.in. podpisały Konwencję Praw Człowieka. Polska podpisała ją w 1993 r. Sama Konwencja pochodzi z początku lat 90. Nie może być ona podstawą roszczeń odszkodowawczych opartych na stanie prawnym powstałym przed datą jej uchwalenia. Decyzje przewłaszczenia majątków niemieckich następowały po 1945 r. i w zasadzie do początku lat 50. zostały zakończone. Od 1 maja br. Polska będzie objęta również jurysdykcją Trybunału Europejskiego Wspólnot Europejskich. Uważam, że roszczenia związane z przejęciem majątków przez państwo polskie będą odrzucone również przez ten Trybunał. Trzeba pamiętać, że przejęcie dokonało się w świetle ówczesnych przepisów prawa. Ponadto w tamtym czasie prawo nie przewidywało odszkodowań dla obywateli państw wrogich, a takim państwem były ówczesne Niemcy. Andrzej Sakson, Instytut Zachodni, Instytut Naukowo-Badawczy im. Zygmunta Wojciechowskiego w Poznaniu Istota sporu między Polską a Niemcami w sprawie unieważnienia dekretów o konfiskacie mienia niemieckiego po 1945 r., zwrotu majątku oraz odszkodowania za pozostawione mienie poniemieckie ma swą genezę w zróżnicowanym stanowisku wobec konferencji poczdamskiej. Zarówno Niemcy, jak i Polska uznały, że od tego czasu ziemie odzyskane są własnością Polski. Jest to bezsporne, jeśli chodzi o ówczesny majątek państwowy. Sprawa majątku prywatnego jest jednak przez obie strony interpretowana inaczej. Polska uważa, że miała prawo konfiskować niemiecki majątek prywatny leżący poza granicami Rzeszy. Niemcy natomiast uważają, że tereny objęte konfiskatą nie leżały poza granicami Rzeszy, która wówczas istniała w granicach z 1937 r. Strona niemiecka uważa ponadto, że układ poczdamski nie może wiązać Niemiec, ponieważ nie były one stroną traktatu. Polska interpretacja układu poczdamskiego nie daje żadnych możliwości wysuwania roszczeń o odszkodowania także przez osoby prywatne, gdyż Polska zawsze uważała, że w 1945 r. ziemie odzyskane wraz z całym majątkiem przejęte zostały przez państwo polskie. Stąd wszystkie postulaty i pozwy, które trafiały do polskich władz i sądów, były i będą odrzucane. Z kolei niemiecka interpretacja daje możliwość wysuwania roszczeń o mienie prywatne pozostawione przez wysiedleńców niemieckich. Sprawa reparacji wojennych została w Poczdamie odłożona do konferencji pokojowej, która nigdy się nie odbyła. Również międzynarodowa konferencja w sprawie zjednoczenia Niemiec w 1990 r. nie podjęła tych kwestii. Zdaniem strony niemieckiej, Niemcy mogą do niej wrócić, ale musiałoby to uczynić państwo niemieckie, a nie osoby prywatne. Byli właściciele majątków na ziemiach zachodnich i północnych wysyłają listy i roszczenia do polskich urzędów, które nie mogą mieć żadnych skutków prawnych, ale de facto adresatem tych listów jest rząd niemiecki, który powinien takie listy zbierać i przedstawić polskiemu rządowi do negocjacji albo zaskarżyć Polskę do Międzynarodowego Trybunału w Hadze. Rząd niemiecki tego jednak nie robi, ponieważ zdaje sobie sprawę, że nie leży to w interesie państwa niemieckiego. Podobne zresztą żądania mogłaby wysuwać Polska z tytułu zniszczeń wojennych, a państwu niemieckiemu groziłaby izolacja polityczna na forum międzynarodowym. Doktryna prawna, na której opierałyby się żądania niemieckie, jest sprzeczna z interpretacją Stanów Zjednoczonych, Rosji, Francji, Wielkiej Brytanii. Dlatego rząd niemiecki nigdy nie udzielił akcjom ziomkowskim politycznego lub dyplomatycznego wsparcia. Należy zresztą zauważyć, że w niemieckiej doktrynie opinie na temat roszczeń są podzielone. Zdaniem Petera Klobera, znanego prawnika niemieckiego, niemiecko-polskie kwestie są już uregulowane i zamknięte, a przystąpienie Polski do UE niczego nie zmieni w kwestii odszkodowań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: builder.co.uk Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 17.07.04, 22:59 jakiego S`loonska?, ty sie zastano`w dobrze o jaki S`loonsk ci chodzi?, na G.S` niy chca widziec` zodnych Niemco`w!!!, mocie swoje landy i tom sie rachujcie!, Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 09:30 O! I to jest wypowiedź prawdziwego Ślązaka czującego swoją narodowość! P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.insight-bs.co.uk 18.07.04, 10:08 >>jakiego S`loonska?, >>ty sie zastano`w dobrze o jaki S`loonsk ci chodzi?, >>na G.S` niy chca widziec` zodnych Niemco`w!!!, >>mocie swoje landy i tom sie rachujcie!, > O! I to jest wypowiedź prawdziwego Ślązaka czującego swoją narodowość! >P. Prawdziwy Slazak ma nie lubic Niemcow? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 10:28 Gość portalu: George Hedgehog napisał(a): > >>jakiego S`loonska?, > >>ty sie zastano`w dobrze o jaki S`loonsk ci chodzi?, > >>na G.S` niy chca widziec` zodnych Niemco`w!!!, > >>mocie swoje landy i tom sie rachujcie!, > > > O! I to jest wypowiedź prawdziwego Ślązaka czującego swoją narodowość! > >P. > Prawdziwy Slazak ma nie lubic Niemcow? Powińien!,to jest jeden z punktów uznania go Polakiem przez Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 10:40 Dupa tam! Prawdziwy Ślązak powinien czuć swojąniezależność zarówno wobec Polaków, jak i Niemców. A tu, Herr Rico, i w innych Pańskich wypowiedziach nie dostrzegam symetrii. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.insight-bs.co.uk 18.07.04, 11:26 petrokles napisał: > Dupa tam! Prawdziwy Ślązak powinien czuć swojąniezależność zarówno wobec > Polaków, jak i Niemców. A tu, Herr Rico, i w innych Pańskich wypowiedziach nie > dostrzegam symetrii. > P. To dlaczego popierasz poglady Buildera, ktory nie chce Niemcow na Slasku? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 13:58 Symetrii nigdy nie było. KIedy Śląsk przynależy do Niemiec, Slązcy akcentują niezależność od Niemców, kiedy należy do Polski, dytansują sie od Polaków. To normalny, zrozumiały mechanizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Das Modell Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.darnet.rybnik.pl 18.07.04, 14:24 Ten mechanizm to inaczej przekora jednak nie przekora jest jego zrodlem, osobiscie uwazam ze Slask w Niemczech mialby lepsze mozliwosci rozwoju kulturowego materialnego, niz w polsce, pozatym bylby bezpieczniejszy militarnie. Co wazne zwolennicy RAS byli by rowniez usatysfakcjonowani bo system konstytucyjny Niemiec gwarantuje spora swobode niemieckim landom, a Slask bylby takim wlasnie jednolitym landem, nie tak jak obecnie poszatkowany na rozne rejony administracyjne z woli urzednikow warszawskich. Gospodarczo rejon ten wytworzylby ciekawy kolaz slaskiej zaradnosci z niemiecka solidarnoscia co zaowocowaloby znacznym spadkiem dystrukcyjnych wplywow obserwowanych dookola, a mowiac prostym jezykie na Slasku spadloby znacznie bezrobocie, pensje bylyby wyzsze, lepsza opieka medyczna, co powinno rowniez zadowolic zadomowionych tu polakow przybylych tu masowo w latach 60/70 tych. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 14:44 Oczywiście w ramach EU sytuacja wygląda jak z obrazka Das Modella. No to dlaczego Niemcy chcą, żeby podatki od firm w Polsce były podwyższone? Ano dlatego, że u nas sytuacja gospodarcza będzie dla firm korzystniejsza. Ale dla Modella to bez znaczenia, on wszystko podciągnie pod wyznawane ideologiczne prioritety. Co do obrony militarnej, to Modell zapomniał, że jesteśmy w NATO. Reszta jego wywodów to bajanie, ż tym, że Polska pisze z małej litery, a Niemcy z dużej. Dupek. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Das Modell Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.darnet.rybnik.pl 18.07.04, 19:03 Tylko te niskie podatki nie powoduja wzrostu dochodow, te same niskie podatki nie spowoduja spadku bezrobocia, ani teraz ani w najblizszej przyszlosci Co do podatkow ich wysokosci to zawsze mozna sie dogadac, jak powiedzialem niemieckie landy maja spora swobode podejmowania decyzji, pozatym nie nazywaj mnie dupkiem, kiedy brakuje argumentow obrzucanie wyzwiskami staje sie czyms typowym dla wiekszosci polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 19:30 Przykro mi, ale niskie podatki powodują rozwój gospodarczy. Powodują też wzrost dochodów. Po kiego walca Niemce chcą, byśmy te podatki podwyższyli? A dupkiem zostałeś w mojej wypowiedzi nie dlatego, że jestem Gorolem (to taki typowe dla was, jak ktoś was obrzuci czymś nieprzyjemnym, to nie dla głupoty, tylko z powodu naszej polskości, a waszej śląskości), tylko dlatego, że gadasz głupoty. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Das Modell Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.darnet.rybnik.pl 18.07.04, 21:36 cha cha cha autorytatywnie stwierdziles ze gadam glupoty akurat co do podatkow to tak sie sklada ze rownie dobrze moglo by ich wcale nie byc to co nie byloby bezrobocia biedy ubustwa i nieskonczony wzrost gospodarczy? , akurat w Polsce obizano podatki od dojscia awuesowskiej satrapy i co bezrobocie roslo i kto glupoty gada, tak to juz jest z wami polakami osobiste wycieczki to wasza specjalnosc, wlasciwie wcale mnie to nie rusza, ale ciesze sie ze ja poruszylem ciebie bufoniastego polskiego historyka. A na marginesie wzrost i dobrobyt powoduja inne czynniki polityka podatkowa moze co najwyzej mniej lub bardziej stymulowac wzrost nic innego, bo sama w sobie nie wytwaza dobrobytu, dzis jednak zakoncze swe nauki dla polskiej gawiedzi i udam sie na spoczynek. Bis bald Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: builder.co.uk Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 18.07.04, 20:58 Autor: slezan Data: 18.07.2004 13:58 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list -------------------------------------------------------------------------------- Symetrii nigdy nie było. KIedy Śląsk przynależy do Niemiec, Slązcy akcentują niezależność od Niemców, kiedy należy do Polski, dytansują sie od Polaków. To normalny, zrozumiały mechanizm. p.slenzan to i moze p.akcentuje ws`ro`d niewielu - natomiast ja pro`bo`je juz` od 3 lat prawie akcetowac` moje spostrzez`enia, i ogo`lnie stawiam sprawe jasno w przeciwien`stwie do p., nie z`ycze sobie jako Gs`. wiecej by w moje sprawy ingerowali ludzie z zewnatrz, zaro`wno z Niemiec jak i z Polski - gdzies` musimy znales`c` taki kompromis by wszystkie strony byly zadowolone, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: builder.co.uk Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 18.07.04, 20:49 Autor: Gość: George Hedgehog IP: *.insight-bs.co.uk Data: 18.07.2004 11:26 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list -------------------------------------------------------------------------------- petrokles napisał: > Dupa tam! Prawdziwy Ślązak powinien czuć swojąniezależność zarówno wobec > Polaków, jak i Niemców. A tu, Herr Rico, i w innych Pańskich wypowiedziach nie > dostrzegam symetrii. > P. To dlaczego popierasz poglady Buildera, ktory nie chce Niemcow na Slasku? czlowieku!, rusz ta gowa!, opus`ciles` sie w tej jukei strasznie, G.S` to nie jest german`ski teren ino Go`rnos`loonski i tukej ino ludzie mogom uo tem stanowic`, Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 13:15 petrokles napisał: > Dupa tam! Prawdziwy Ślązak powinien czuć swojąniezależność zarówno wobec > Polaków, jak i Niemców. A tu, Herr Rico, i w innych Pańskich wypowiedziach nie > dostrzegam symetrii. > P. Dziękuję za spostrzeżenie/wyodrębnienie Slązaka ,w tłumie narzucających Slązakowi narodowość. Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: builder.co.uk Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 18.07.04, 20:43 Autor: rico-chorzow Data: 18.07.2004 10:28 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list -------------------------------------------------------------------------------- Gość portalu: George Hedgehog napisał(a): > >>jakiego S`loonska?, > >>ty sie zastano`w dobrze o jaki S`loonsk ci chodzi?, > >>na G.S` niy chca widziec` zodnych Niemco`w!!!, > >>mocie swoje landy i tom sie rachujcie!, > > > O! I to jest wypowiedź prawdziwego Ślązaka czującego swoją narodowość! > >P. > Prawdziwy Slazak ma nie lubic Niemcow? Powińien!,to jest jeden z punktów uznania go Polakiem przez Polaków. tu sie nie zgodze z toba Rico, to nie jest kwestia uznania kogo kolwiek, nie licze na uznania i pohwaly, szczego`lnie uod Polako`w-(margineso`w) - mom to we zadku rozumiesz!, tyn scenariusz je jak moj opa godoul - uoni ci pedzom kiery bydzie boss, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: builder.co.uk Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 18.07.04, 20:29 Autor: petrokles Data: 18.07.2004 09:30 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list -------------------------------------------------------------------------------- O! I to jest wypowiedź prawdziwego Ślązaka czującego swoją narodowość! P. dokladnie tak!, uwaz`am sie sam dla siebie za S`loonzaka i nie twierdze, z`e ty nim nie jestes`, Niemiec ma swo`j land a my swo`j!, Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 18.07.04, 20:52 Gość portalu: builder.co.uk napisał(a): > Autor: petrokles > Data: 18.07.2004 09:30 + dodaj do ulubionych wątków > > + odpowiedz na list > > ------------------------------------------------------------------------------ - > - > O! I to jest wypowiedź prawdziwego Ślązaka czującego swoją narodowość! > P. > > dokladnie tak!, > uwaz`am sie sam dla siebie za S`loonzaka i nie twierdze, z`e ty nim nie jestes` > , > Niemiec ma swo`j land a my swo`j!, A gdzie on jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: builder.co.uk Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 18.07.04, 21:04 utor: rico-chorzow Data: 18.07.2004 20:52 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list -------------------------------------------------------------------------------- Gość portalu: builder.co.uk napisał(a): > Autor: petrokles > Data: 18.07.2004 09:30 + dodaj do ulubionych wątków > > + odpowiedz na list > > ------------------------------------------------------------------------------ - > - > O! I to jest wypowiedź prawdziwego Ślązaka czującego swoją narodowość! > P. > > dokladnie tak!, > uwaz`am sie sam dla siebie za S`loonzaka i nie twierdze, z`e ty nim nie jestes` > , > Niemiec ma swo`j land a my swo`j!, A gdzie on jest? nuooo.., na pewno nie w Niemczech - obecnie w Polsce - unos na G.S`, jest constant, z`e go wiencej niy uokradnom!, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 20.07.04, 07:41 Hallo Kolego z Londynu!> nuooo.., na pewno nie w Niemczech - obecnie w Polsce - unos na G.S`, > jest constant, z`e go wiencej niy uokradnom a jak myslisz z czego by mozna bouo jeszcze tyn Slonsk uokrajs? Jedno musisz pziznac, ze pod wladzom Niemiec Slonsk bou jednym z najbogatszych regionow Europy (Dolny i Gorny)- a co po 60 latach z tego pozostalo? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA 20.07.04, 08:12 Gość portalu: builder.co.uk napisał(a): > utor: rico-chorzow > Data: 18.07.2004 20:52 + dodaj do ulubionych wątków > > + odpowiedz na list > > ------------------------------------------------------------------------------ - > - > Gość portalu: builder.co.uk napisał(a): > > > Autor: petrokles > > Data: 18.07.2004 09:30 + dodaj do ulubionych wątków > > > > + odpowiedz na list > > > > ------------------------------------------------------------------------- > ----- > - > > - > > O! I to jest wypowiedź prawdziwego Ślązaka czującego swoją narodowość! > > P. > > > > dokladnie tak!, > > uwaz`am sie sam dla siebie za S`loonzaka i nie twierdze, z`e ty nim nie > jestes` > > , > > Niemiec ma swo`j land > > > a my swo`j!, > > > A gdzie on jest? > > nuooo.., na pewno nie w Niemczech - obecnie w Polsce - unos na G.S`, > jest constant, z`e go wiencej niy uokradnom!, Więcej GO nie ukradną/okradną,jak przed 80-60 laty,bo było co ukraść,dziś panuje u złodzieji taka dewiza - skoro tak długo kradliśmy,a dziś ciągle jeszcze nie potrafimy MU dorównać,to jak najszybciej zrównajmy GO z naszym niskim poziomem -,Panie Builder i nic nie jest constant,to "dorównywanie" do złodziejskiego poziomu TRWA. Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: *.insight-bs.co.uk 20.07.04, 21:10 Builder, co o tym sadzisz? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=14284260 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA IP: 150.254.85.* 20.07.04, 09:42 Wielki pyta : "KIEDY SKONCZY SIE ZABOR SLASKA PRZEZ POLSKIEGO OKUPANTA ?" Moim zdaniem trzeba pojsc do najlepszych wrozek, a potem zrobic srednia z wrozb i odpowiedz gotowa. Odpowiedz Link Zgłoś