Gość: gosc 1 straz graniczna cd IP: 79.97.61.* 05.10.10, 22:34 ci kolesie z tzw strazy granicznej to banda chamow i wyrostkow. nie tylko w katowicach. podczas jejdej z przepraw przez bramki mi i mojej zonie kilkakrotnie grozono. panowie byli tez wulgarni. po zlozeniu skargi u "naczelnika" zostalismy wysmiani. Cala ta ekipa powinna zostac wycieta a w jej miejsce, podobnie jak na lotniskach w normalnych krajach europejskich wstawiony profesjonalny serwis do obslugi klienat zamiast jakis niedoszlych zolniezykow mszczacych sie na pasazerach za to ze odlatuja a oni nie. straz graniczna w ogole nie powinna byc widoczna. sorry ale do skanowania bagazu nie jest potrzebne wojsko tylko normalny wyszkolony personel cywilny. Odpowiedz Link Zgłoś
faustino Re: straz graniczna cd 05.10.10, 23:04 Nareszcie ktos napisal o tej ferajnie z Pyrzowic. Ilekroc przylatujena nasze zapyziale lotnisko albo z niego odlatuje zawsze uderza mnie roznica miedzy Bolanda a odprawa na lotniskach w UK. W Pyrzowicach zawsze ma sie wrazenie, ze sie jest obslugwanym przez bande chamow ledwo co wypuszczonych z koszar chcacych pokazac kto tutaj ma wladze. Niby Unia jest ta sama, ale roznica cywilizacyjna jest w odleglosci jednego dwugodzinnego lotu samolotem na zachod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pilop Re: straz graniczna cd IP: 213.5.202.* 07.10.10, 09:09 Moze nie jest tragicznie - zdarzaja sie normalni funkconariusze - ale podobno tych wysylaja na wschod za kare ze byli mili. Dzieki temu jak wracaja sa juz jak wszyscy w Pyrzowicach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oguaz Horror w Pyrzowicach przy kontroli bezpieczeństwa IP: *.zone12.bethere.co.uk 05.10.10, 23:59 Zenada! Po godzinie stania w poniedzialek rano dotarlem do polowy kolejki, dopiero na 10 minut przed odlotem pozwolono pasazerom mojego lotu przejsc do kontroli poza kolejka, a i tak nie obylo sie bez utrudnien ze strony celnikow! Warto dodac ze nigdzie w Europie sie tyle nie czeka, a odlatywalo zaledwie 10 samolow (w przeciagu godziny) a otwarte byly tylko dwie bramki. Strach pomyslec ze Pyrzowice chca byc terminalem przesiadkowym jak nie daja sobie rade z 10 samolotami>! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Horror w Pyrzowicach przy kontroli bezpieczeństwa IP: *.chello.pl 06.10.10, 06:30 Nie są to opinie pozytywne. Coś z tym musi zrobić dyrekcja Pyrzowic. Wieli klientów było z małopolski i mogą teraz wróćic do Balic. Tutaj tak wielkich problemów nie ma. Rozwój tak ale z z dobrym serwisem a tego tu zaczyna brakować w Pyrzowicach. www.airportsbase.com linkii turystyczne i lotnicze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habib Horror w Pyrzowicach przy kontroli bezpieczeństwa IP: *.cable.smsnet.pl 06.10.10, 06:30 Po pierwsze w terminalu B (nowym) przed 6stą też jest horror. Po drugie lotnisko musi stać frontem do przewoźników i przyjmować loty o dogodnych godzinach dla nich. Jedynym ograniczeniem powinno tu być obsadzenie pasa startowego, a z tym nie ma problemu. Po trzecie najważniejsze, wystarczyłoby zorganizować warsztaty "lean manufacturing", żeby ten czas skrócić. Po drugie otwierać chceck in wcześniej. Raz tylko leciałem czarterem. Przyjechałem na lotnisko ponad 2h wcześniej, bo wiedziałem co może mnie spotkać i razem z kilkudziesięcioma osobami czekaliśmy na otwarcie "chcek inu". Na tym lotnisku nie ma za bardzo co robić więc i tak idzie się raczej od razu do odprawy bezpieczeństwa. Po trzecie na wszystkich lotniskach , na jakich byłem, zdjąć kurtkę, pasek, wyjąć laptopa, można (trzeba) już w kolejce do odprawy. Są takie sprytne prowadnice z rolkami i do odprawy ludzie przychodzą przygotowani. Po czwarte, personel lotniska nie może przeprowadzać odprawy bezpieczeństwa, ale może wspomagać, podawać tacki, kierować ludzi do najmniej obciążonej bramki kontrolnej itp. Tylko kilka propozycji jak na prawdę zaczną ze sobą współpracować to może na nie wpadną:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość. Horror w Pyrzowicach przy kontroli bezpieczeństwa IP: 188.33.75.* 06.10.10, 08:16 Proponuję terminal kontenerowy jak PKP na Placu Andrzeja. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Polacy sa mistrzami rozwiązywania problemów nie IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.10, 10:23 znanych innym narodom ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
irzyk_56 Horror w Pyrzowicach przy kontroli bezpieczeństwa 06.10.10, 15:32 Chyba za gwałtowny rozwój Pyrzowice zapłacą cene. Teraz jak ktoś z Krakowa to wróci i będzie latał z Balic oby tylko Balice ten moment wykorzystały. www.airportsbase.com Tysiące linków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajek Re: Horror w Pyrzowicach przy kontroli bezpieczeń IP: *.altec.pl 13.10.10, 10:16 Nie zgadzam się z powyższym postem ani większością postów, które tutaj można przeczytać... latałem z wielu lotnisk w tym wielokrotnie z Katowic Pyrzowic i nigdy nie spotkałem się z podobnymi sytuacjami... na bagaż zawsze czekam krótko, w kolejkach stoję, ale nie widzę tu żadnego dramatu. ponadto, jestem bardzo zadowolony z bardzo szczegółowych kontroli lotniskowych w Pyrzowicach - wolę poczekać dłużej w kolejce niż wsiąść na pokład samolotu z kimś kto wniósł jakieś niebezpieczne przedmioty i planuje zamach terrorystyczny... tu chodzi o bezpieczeństwo wszystkich pasażerów, ale jak widać większość Polaków to w ogóle nie interesuje... niektórzy w dalszym ciągu myślą, że podróż samolotem to tak jak pociągiem - żeby najlepiej wsiąść dwie minuty przed odlotem prosto z dworu i nie przechodzić żadnych kontroli... otóż, nie, loty samolotem są nieco bardziej skomplikowane, a pyrzowicka straż graniczna po prostu skrupulatnie wykonuje zadane im polecenia i wypełnia w wysokim stopniu nałożone na nich obowiązki wynikające z ogólnych przepisów! Wcale nie jest dla mnie zabawne, czy pocieszające to, że już (przypadkowo bądź z premedytacją) przeszedłem przez kontrolę bezpieczeństwa z zabronionymi przedmiotami na lotnisku we Wrocławiu czy w Warszawie... wręcz przeciwnie, świadczy to o tym, że tamte kontrole nie są wystarczająco skuteczne! Ponadto! Ludzie narzekają na długie kolejki i na nerwy wynikające z niepewności czy zdążą na swój samolot czy nie, a sami mogliby bardzo usprawnić kontrolę bezpieczeństwa!! Mam tu na myśli przyjazd na lotnisko dużo wcześniej w sytuacji kiedy odbywamy lot poza strefę Schengen - odprawa rozpoczyna się przeważnie co najmniej 2h przed lotem. Można się poświęcić i dla swojego własnego spokoju przyjechać maksymalnie wcześnie, nadać bagaż i jak najszybciej udać się do kontroli paszportowej i kontroli bezpieczeństwa. Ponadto bardzo można usprawnić pracę kontrolerów bezpieczeństwa pozbywając się przed kontrolą WSZYSTKICH zabronionych przedmiotów... informacje o przedmiotach, które nie wolno wnosić na pokład są wszędzie!! w internecie, na lotnisku co pół metra... wystarczy po prostu pomyśleć i się zainteresować. Jeśli każdy by miał w bagażu podręcznym tylko dozwolone przedmioty, kontrolerzy nie musieliby kilkakrotnie prześwietlać bagaży, itd. Kolejna kwestia - lotnisko Balice. Owszem, miałem tę wątpliwą przyjemność skorzystać. Nie zachwyciło mnie. Wręcz przeciwnie. Jest dramatycznie małe! Podczas mojej pierwszej podróży z Balic po odprawie i nadaniu bagażu przeszedłem przez kontrolę bezpieczeństwa z myślą o posiłku i kawie na terenie strefy bezcłowej, ale będąc już w owej strefie wybuchnąłem śmiechem i czym prędzej wróciłem z powrotem, by skorzystać z jednej z AŻ 2 knajpek na terenie lotniska! Śmiechu warte! Ludzie! Międzynarodowe lotnisko takiej wielkości? i z takim zaopatrzeniem?? Chyba się komuś coś bardzo pomyliło... Pewnego razu po powrocie czekaliśmy 20 minut na bagaż... to chyba również nie zachęci mnie do częstszego korzystania z Balic... A teraz nieco faktów ze świata: - W Kopenhadze na bagaż czas oczekiwania wynosi 17 minut... przed upływem kwadransa nie ma nawet co czekać przy taśmie - Wiedeń - ogromne kolejki w sezonie letnim prawie spowodowały moje spóźnienie na samolot! kolejka do stanowisk obowiązkowego self-check - inu, kolejka do stanowiska odprawy na wszystkie loty star alliance, kolejka do odprawy bezpieczeństwa... mnóstwo ludzi!! - Wrocław - dłuuuga kolejka do kontroli bezpieczeństwa... nawet w środku dnia - Frankfurt Hahn - lotnisko przypominające wyglądem hangar o tragicznie małej przestrzeni ze zdecydowanie za małą ilością krzeseł dla pasażerów i brakiem normalnej strefy bezcłowej. O toaletach dla pasażerów nie wspomnę - małe - Chicago O'Hare - terminal międzynarodowy - 15 min. do odlotu, stanowisko LOTu, grupa ostatnich odprawiających się pasażerów czeka aż ktoś z obsługi LOTu łaskawie wyjdzie i ich obsłuży. Dla relaksu mogliśmy posłuchać wywoływanych przez głośniki (po polsku i po angielsku :D ) naszych nazwisk i informacji ponaglających do boardingu... później jeszcze tylko nerwowe stanie w kolejce do kontroli bezpieczeństwa i już byliśmy w samolocie ;) - Los Angeles LAX - po oczekiwaniu w kolejce przed wejściem do terminalu, później w kolejce w terminalu do check-inu i wreszcie po niezwykle nieuprzejmym check-inie na terminalu 7 pasażerów czeka jeszcze długie oczekiwanie na kontrolę bezpieczeństwa - z tą różnicą, że jest pani mówiąca z silnym meksykańskim akcentem pytająca się o której jest wylot i w przypadku małej ilości czasu do odlotu, puszcza spóźnialskich przodem - Narita - Tokio - od check-inu poprzez kontrole paszportową i bezpieczeństwa, po dotarciu na strefę bezcłową jedyna rzecz o której się myśli to pełny pęcherz - zajmuje to sporo czasu - Rosja - hahaha, kto narzeka na jakiekolwiek lotnisko - wybierzcie się do Rosji, to dostrzeżecie że każde z powyżej opisanych przeze mnie lotnisk jest świetne, piękne, z uprzejmą obsługą i szybko obsługujące swoich pasażerów!!! Ja leciałem z St. Petersburga i Kaliningradu i było to bardzo ciężkie doświadczenie! Bardzo dobre wrażenie sprawiają natomiast lotniska w San Francisco, JFK w Nowym Jorku, Frankfurtem nad Menem, Monachium, Lizbonie, Kopenhadze (czekanie na bagaż to pikuś), Amsterdamie, Pradze czy nawet w Londynie - Stansted. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryhu Re: Horror w Pyrzowicach przy kontroli bezpieczeń IP: *.strazgraniczna.pl 09.12.10, 20:10 Dopiero jak coś wybuchnie ludzie w europie znowu będą stać na baczność i bez marudzenia zrobią co im strażnicy karzą, nawet bez marudzenia... bo stoi się w kolejce i słyszy proszę wyciągnąć wszystko z kieszeni a debil jeden z drugi pyta czy to też, a to, a tamto też, aż krew człowieka zalewa jak się to wszystko słyszy bo przecież wszystko oznacza wszystko a nie to czy tamto, zastanowić się chwilę i poobserwować zanim się coś napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciocia Zosia Re: Horror w Pyrzowicach przy kontroli bezpieczeń IP: *.chello.pl 06.10.10, 23:41 Organizacja - panie jaka tam organizacja jak ja stałam w kolejce to pani sprawdzała paszporty i przerwała zeby przeprowadzic kontrole osobistą kobiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lufthansa tzw.kontrolerzy sa nieprofesjonalni i chamscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 11:05 Sorry, ale wielokrotne wyloty z Pyrzowic, poirytowaly mnie i moich kolegow do tego stopnia ze chyba sie przeniesiemy do Balic. Tempo pracy kontrolerow jest, co najmniej slamazarne, rozmawiaja ze soba, smieja sie z pasazerow, mysla ze sa kims wiecej niz w rzeczywistosci sa (czyt.obmacywacze ). Zamiast dzien dobry, jest nastepny, zamiast prosze, jest bagaze na tasme, zamiast prosze otworzyc, jest "open", co open? Znaja pare slow angielskich. Wstyd i chamstwo. A szczegolnie niemile sa kobiety. Wladze lotniska zrobcie z nimi porzadek, odeslijcie do domow, bo pasazerowie wam uciekaja. Odpowiedz Link Zgłoś