Dodaj do ulubionych

CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ?

05.04.04, 15:54

Slezan - główna tuba propagandowa RAŚ-iowców na tym forum - stwierdził na
jednym z wcześniejszych wątków (bodaj dotyczącym podwójnej tożsamości), iż
narody są tworzone przez nacjonalistów. Wynika z tego, że autonomiści śląscy,
którzy chcą stworzyć nowy naród są również śląskimi nacjonalistami.
Jeżeli przyjmiemy, że to stwierdzenie jest prawdziwe to musimy uznać, iż
Slezan i jego zwolennicy nie mają prawa oskarżać swoich adwersarzy o postawy
nacjonalistyczne bowiem sami je reprezentują.
A jak wszyscy wiemy, oskarżeniami o "nacjonalizm" niektórzy szafują tu
obficie. Którzy - zapytacie?
Odpowiadam: przede wszystkim śląscy nacjonaliści, właśnie!
Jakże to przewrotne z ich strony!!!
Fiodorus
Poza tym uważam, że Śląsk jest i pozostanie polski!!!
Obserwuj wątek
    • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 05.04.04, 16:14
      A gdzie w statucie RAŚ jest mnowa o narodzie? RAŚ określa się jako organizacja
      ponadetniczna i ponadnarodowa. Poszczególni członkowie RAŚ i założyciele ZLNŚ
      mogą zostać uznani za nacjonalistów w najszerszym tego słowa znaczeniu. Osoba
      inteligentna, za któą cię dotąd uważałem, powinna jendak wiedzieć, że niekóre
      słowa zmieniają znaczenie w zależności od kontekstu. Jeżeli
      określenie "nacjonalista" pojawia się jako zarzut, to raczej nietrudno się
      domyśleć, że chodzi o agresywną formę nacjonalizmu, czy o szowinizm.
      A narodu śląskiego tworzyć już nie trzeba. Ów doniosły akt stworzenia już się
      dokonał, wbrew złożeczeniom różnych Fiodorusów:-)
      • fiodorus Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 05.04.04, 16:33
        slezan napisał:

> "A gdzie w statucie RAŚ jest mnowa o narodzie? RAŚ określa się jako
        organizacja
        > ponadetniczna i ponadnarodowa. Poszczególni członkowie RAŚ i założyciele ZLNŚ
        > mogą zostać uznani za nacjonalistów w najszerszym tego słowa znaczeniu. Osoba
        > inteligentna, za któą cię dotąd uważałem, powinna jendak wiedzieć, że niekóre
        > słowa zmieniają znaczenie w zależności od kontekstu. Jeżeli
        > określenie "nacjonalista" pojawia się jako zarzut, to raczej nietrudno się
        > domyśleć, że chodzi o agresywną formę nacjonalizmu, czy o szowinizm.
        > A narodu śląskiego tworzyć już nie trzeba. Ów doniosły akt stworzenia już się
        > dokonał, wbrew złożeczeniom różnych Fiodorusów:-)"

1. Wprowadzasz do dyskusji o nacjonaliźmie spory bałagan pojęciowy. Posługujesz
        się jakąś Sobie tylko znaną "prywatną" terminologią, ktora pozwala Ci jakoś
        odróżnić "dobrego" nacjonalistę od "złego" nacjonalisty. Proszę CIę Slezanie
        uporządkój swoje chaotyczne myśli i przedstaw definicję nacjonalizmu (czy też
        różnych jego wariantów) bo z Twojego bełkotu na tym poście niewiele wynika.

2. Rozumiem, że Ruch Autonomii ŚLąska nie popiera tworzenia tzw. narodu
        śląskiego? Byłaby to spora sensacja - również dla wielu członków tej
        organizacji.

3. Mam rozumieć, że nie uważać mnie już za osobę inteligentną?! Przykro mi!
        Świadczy to jednak nie o poziomie mojej inteligencji (nie Tobie go oceniać) a
        raczej o Twoim kabotyństwie.
        • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 05.04.04, 16:53
          fiodorus napisał:

> slezan napisał:
          >
          > > "A gdzie w statucie RAŚ jest mnowa o narodzie? RAŚ określa się jako
          > organizacja
          > > ponadetniczna i ponadnarodowa. Poszczególni członkowie RAŚ i założyciele Z
          > LNŚ
          > > mogą zostać uznani za nacjonalistów w najszerszym tego słowa znaczeniu. Os
          > oba
          > > inteligentna, za któą cię dotąd uważałem, powinna jendak wiedzieć, że niek
          > óre
          > > słowa zmieniają znaczenie w zależności od kontekstu. Jeżeli
          > > określenie "nacjonalista" pojawia się jako zarzut, to raczej nietrudno się
          >
          > > domyśleć, że chodzi o agresywną formę nacjonalizmu, czy o szowinizm.
          > > A narodu śląskiego tworzyć już nie trzeba. Ów doniosły akt stworzenia już
          > się
          > > dokonał, wbrew złożeczeniom różnych Fiodorusów:-)"
          >
          > 1. Wprowadzasz do dyskusji o nacjonaliźmie spory bałagan pojęciowy.
          Posługujesz
          >
          > się jakąś Sobie tylko znaną "prywatną" terminologią, ktora pozwala Ci jakoś
          > odróżnić "dobrego" nacjonalistę od "złego" nacjonalisty. Proszę CIę Slezanie
          > uporządkój swoje chaotyczne myśli i przedstaw definicję nacjonalizmu (czy też
          > różnych jego wariantów) bo z Twojego bełkotu na tym poście niewiele wynika.

Fiedka, myślę, że powinieneś nieco doczytać. Rozumiem, że nazywanie bełkotem
          wszystkiego, czego nie rozumiesz, jest reakcją obronną, ale miej wzgląd na
          swoją i tak już mocno nadszarpniętą reputację:-)
          Zlituję sie nad Tobą i podam Ci trzy definicje:
          "NAcjonalizm to postawa i ideologia uwydatniająca szczególne znaczenie
          przynależności do narodu"
          „Nacjonalizm jest przede wszystkim zasadą polityczną, która głosi, że jednostki
          polityczne powinny pokrywać się z jednostkami narodowościowymi"
          „Nacjonalizm to ideologia i polityka, podporządkowująca wszystko interesom
          własnego narodu, żądająca dla niego specjalnych przywilejów, dyskryminująca
          inne narody (...), często w sposób agresywny"

A teraz komentarz Szackiego:
          „(...) należy tu przypomnieć, że sposób używania słowa `nacjonalizm' przez
          autorów anglosaskich jest na ogół odmienny od naszego, nie nadają mu oni bowiem
          znaczenia pejoratywnego i odnoszą do nader szerokiego zakresu zjawisk, które my
          zwykliśmy nazywać poczuciem narodowym, świadomością narodową, ideą narodową,
          patriotyzmem itd."

>
          > 2. Rozumiem, że Ruch Autonomii ŚLąska nie popiera tworzenia tzw. narodu
          > śląskiego? Byłaby to spora sensacja - również dla wielu członków tej
          > organizacji.

Jaki sens miałoby popieranie tworzenia czegoś, co już istnieje? RAŚ domaga się
          respektowania prawa do samookreślenia i poważnego traktowania śląskich
          deklaracji przynależności narodowej.

> 3. Mam rozumieć, że nie uważać mnie już za osobę inteligentną?! Przykro mi!
          > Świadczy to jednak nie o poziomie mojej inteligencji (nie Tobie go oceniać) a
          > raczej o Twoim kabotyństwie.

Nie wolno mi oceniać? Ciekawe, że kiedy uważalem Cię za osobę intelignetną nie
          świadczyło to o moim kabotyństwie - a przecież powinno, skoro rościłem sobie
          prawo do oceniania Twych dokonań intelektualnych. Dopiero, kiedy Fiodorus
          uznał, że przestałem go doceniać, rozlegl się jego forumowy pisk:-)
          >
          • fiodorus Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 05.04.04, 17:28

1. Piszesz, że mam nadszarpniętą reputację? rozumiem, ze masz na myśli pełne
            nienawiści, inwektyw, pomówień i zwykłego kołtuństwa posty dotyczące mojej
            osoby?

2. Dziękuję za zachętę do czytania. Dziekuję też za przytoczenie znanych mi
            sądów o nacjonaliźmie. Ja jednak prosiłem abyś wytłumaczył Twoje powikłane
            określenia dotyczące nacjonalizmu. Co znaczy, że np. ktoś jest nacjonalista "w
            najszerszym tego slowa znaczeniu" a ktoś inny przejawia "agresywną formę
            nacjonalizmu". Myslę, ze świadomie wporwadzasz zamęt i uprawiasz żonglerkę
            słowną. W powaznej dyskusji nie powinno się używać tego samego określenia na
            dwa różne pojęcia. Należy stosować jasne wyróżniki.

3. Naród śląski nie istnieje.

4. Wcześniej (jak pamiętam) nie oceniałeś poziomu mojej inteligencji.
            To pierwsz Twoja opinia, z którą się spotkałem.

4.
            • husycki Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 05.04.04, 17:33
              fiodorus napisał:

> 3. Naród śląski nie istnieje.
              Swojemu ujkowi w Pszczynie tez to powiesz w twarz?
              • arnold7 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 05.04.04, 17:35
                Fiedka - jak tam niz?
            • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 05.04.04, 17:50
              fiodorus napisał:

>
              > 1. Piszesz, że mam nadszarpniętą reputację? rozumiem, ze masz na myśli pełne
              > nienawiści, inwektyw, pomówień i zwykłego kołtuństwa posty dotyczące mojej
              > osoby?

Nie wszystkie posty dotyczące Twoje osoby mają taki właśnie charakter.
              >

> 2. Dziękuję za zachętę do czytania. Dziekuję też za przytoczenie znanych mi
              > sądów o nacjonaliźmie. Ja jednak prosiłem abyś wytłumaczył Twoje powikłane
              > określenia dotyczące nacjonalizmu. Co znaczy, że np. ktoś jest
              nacjonalista "w
              > najszerszym tego slowa znaczeniu" a ktoś inny przejawia "agresywną formę
              > nacjonalizmu". Myslę, ze świadomie wporwadzasz zamęt i uprawiasz żonglerkę
              > słowną. W powaznej dyskusji nie powinno się używać tego samego określenia na
              > dwa różne pojęcia. Należy stosować jasne wyróżniki.
              >

Nie używam tego słowa w różnych znaczeniach w tej samej dyskusji. A które
              znaczenie jest węższe, a które szersze to inteligentny człowiek powinien sam
              ocenić, pra?

> 3. Naród śląski nie istnieje.

Taaak? Opowiedz mi o tym.

>
              > 4. Wcześniej (jak pamiętam) nie oceniałeś poziomu mojej inteligencji.
              > To pierwsz Twoja opinia, z którą się spotkałem.

Ze zdania tego wynikają jedynie wniosk co do oceny ante quem.

> 4.
              > Poza tym uważam, że Śląsk jest i pozostanie polski!!!

Nie strasz!
              • fiodorus Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 17:08

Ah!
                Podsumujmy tę część dyskusji
                aby rozmawiać dalej:

1. Nacjonaliści są dobrzy albo źli. Klucz do poznania jest w rękach Slezana.

2. RAŚ nie popiera tzw. narodowości ślaskiej.

3. Husycki jest niespełnionym policjantem. Jest też polskim nacjonalistą bo
                nosi w klapie mieczyk Chrobrego. Slewan zaś jest śląskim nacjonalistą, ale tym
                dobrym.
                • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 20:35
                  Tylko na tyle Cię stać? A myślałem, że w czytaniu ze zrozumieniem zrobiłeś
                  jakieś postępy. No cóż, zatem teraz moje podsumowanie:

1. Fiodorus, który twierdzi, że o narodach i nacjonalizmie wie wszystko , albo
                  przynajmniej wystarczająco dużo, by orzekać, które narody istnieją, a które
                  nie, jest zaskoczony występowaniem różnych znaczeń słowa "nacjonalizm".

2. Fiodorus, któremu ponoć nie obca jest logika i który zaczytuje się w
                  Akwinacie nie dostrzega róznicy między parami pojęć: znaczenie węższe -
                  znczenie szersze, zły - dobry. Nie potrafi tez samodzielnie ocenić, która z
                  podanych definicji obejmuje szersze spektrum zjawisk.

3. Fiodorus, nasz mistrz logiki, wirtuoz poprawnego wnioskowania, nie rozumie,
                  że RAŚ nie popiera tworzenia czegoś, co w opinii większości członków RAŚ już
                  istnieje.

Coś kiepsko wypadłeś Fiedka w tym wątku. Postaraj się, to następnym razem może
                  będzie lepiej:-)
                  • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 20:45
                    Panie slezan! A cóż to z kryterium "opinia większości członków RAŚ"?
                    • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 21:09
                      A Twoim zdaniem, erudyto, RAŚ powinien kierować się opinią "większości członków
                      ROPŚ"? Hehehehe, to byłoby dość osobliwe postępowanie.
                      • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 21:38
                        RAŚ powinien kierowac się zdrowym rozsądkiem i rozumem. Ale na Twoim
                        przykładzie widac że jest to wam obce.
                        Nie myslisz chyba że może byc coś bardziej osobliwego niz wasze dotychczasowe
                        postepowanie? Tylko bez głupawej, jak zwykle, odpowiedzi że "postepowanie ROPŚ".
                        Ponieważ "opinia większości członków RAŚ" jest dla Ciebie wiążąca w
                        kwestii "istnienia" chętnie poznam co ta wiekszość sądzi o istnieniu np.
                        narodowości marsjańskiej?
                        • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 21:48
                          Przeczytaj o co chodzi w tym wątku, zanim palniesz kolejne głupstwo. Powinieneś
                          także uzmysłowić sobie, że demokratyczne stowarzyszenie kieruje się opinią
                          większości swych członków. Stowarzyszenie jako takie nie ma zdrowego czy
                          niezdrowego rozsądku. I to jedyna analogia między stowarzyszeniem a Tobą:-)
                          • fiodorus Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 22:01

Slezan! Jesteś dziś nieznośny. Co post to złośliwość i personalna wycieczka.
                            I zero merytorycznych argumentów.
                            • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 23:02
                              A jakie Ty wysunąłeś argumenty? Na razie masz problemy z ustaleniem, która
                              definicja jest szersza, a która węższa. Rusz trochę głową, to dojdziesz do
                              tego, w jakim znaczeniu RAŚ jest organizacją nacjonalistyczną, a wjakim nie.
                              Wydawało mi się, że to takie proste:-)
                              • fiodorus Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 16:13
                                slezan napisał:

> "A jakie Ty wysunąłeś argumenty? Na razie masz problemy z ustaleniem, która
                                > definicja jest szersza, a która węższa. Rusz trochę głową, to dojdziesz do
                                > tego, w jakim znaczeniu RAŚ jest organizacją nacjonalistyczną, a wjakim nie.
                                > Wydawało mi się, że to takie proste:-)"

Trudno, Slezanie wysuwać argumenty, skoro używaż tych samych sło na rokreslenie
                                różnych zjawisk bez dodatkowych określeń. Natomiast z radością przeczytał bym
                                co to wedlug Ciebie znaczy, że RAŚ jest organizacją nacjonalistyczna?
                                Pozdro
                                • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 16:18
                                  fiodorus napisał:

> slezan napisał:
                                  >
                                  > > "A jakie Ty wysunąłeś argumenty? Na razie masz problemy z ustaleniem, któr
                                  > a
                                  > > definicja jest szersza, a która węższa. Rusz trochę głową, to dojdziesz do
                                  >
                                  > > tego, w jakim znaczeniu RAŚ jest organizacją nacjonalistyczną, a wjakim ni
                                  > e.
                                  > > Wydawało mi się, że to takie proste:-)"
                                  >
                                  > Trudno, Slezanie wysuwać argumenty, skoro używaż tych samych sło na
                                  rokreslenie
                                  >
                                  > różnych zjawisk bez dodatkowych określeń. Natomiast z radością przeczytał bym
                                  > co to wedlug Ciebie znaczy, że RAŚ jest organizacją nacjonalistyczna?
                                  > Pozdro
                                  >
                                  Już Ci o tym pisałem - tam gdzie podałem definicje nacjonalizmu. Oj Fiedka
                                  opuszczasz się, czytasz po łebkach i potem masz problemy. Zajrzyj do paru
                                  postów wzwyż!
                                  • fiodorus Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 16:43

Ależ Slezanie!!!
                                    Sam napisałeś, że mam problemy z czytaniem :-)
                                    Napisz, proszę, konkretnie jak rozumiesz stwierdzenie, ze RAŚ jest organizacją
                                    nacjonalistyczną.
                                    Chyba możesz to dla mnie zrobić?
                                    • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 16:45
                                      Doceniając bystrość Twego intelektu ograniczę się do stwierdzenia, iż oznacza
                                      to coś całkiem innego niż myślisz.
                                      • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 16:45
                                        slezan napisał:

> Doceniając bystrość Twego intelektu ograniczę się do stwierdzenia, iż oznacza
                                        > to coś całkiem innego niż myślisz.
                                        Mam oczywiście na myśli pojęcie nacjonalizmu.
                                        • fiodorus Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 16:47

Jesteś dziś bardzo zdawkowy, Kolego!
                                          To Wielko-Tygodniowe przyrzeczenie?
                                          • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 16:52
                                            Każdy sobie coś czasem postanawia-powtarzam, zajrzyj do postów powyżej. Com
                                            napisał, napisałem.
                                            • fiodorus Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 16:55
                                              slezan napisał:

Com napisał, napisałem."

To świadomy czy nieświadomy cytat z opisu Meki Pańskiej?
                          • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 22:14
                            Na pewno nie będzie większe niż Twoje głupstwa.
                            Czy jeżeli "opinia większości członków RAŚ" bedzie tak, ze Ziemia jest płaska
                            to tak będzie?
                            Slezan! Nie rozsmieszaj mnie i innych.
                            • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 22:59
                              I dalej nie wiesz o czym tu mowa. Wyjaśniam więc (przestałem się ludzić, że sam
                              do tego dojdziesz), że chodzi nie o to czy naród śląski istnieje, ale o to co
                              popiera lub czego nie popiera RAŚ. A w tym przypadku liczy się akurat opinia
                              członków RAŚ, którzy mają wpływ na działanie swojej organizacji, a nie
                              obserwatorów z zewnątrz.
                              • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 23:25
                                Slezan, jesteś niepoprawny, dalej rozsmieszasz.
                                Jak można popierać coś co nie istnieje?
                                • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 23:27
                                  A może Ty też nie istniejesz? Wiem, że się łudzę, ale dobrze czasami pomarzyć...
                                  W końcu Twoje wynurzenia o tym, że nie ma narodu śląskiego to też marzenia,
                                  choć na poziomie nastolatka, który przeżywa pierwsze nocne zmazy.
                                  • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 23:41
                                    Jaki intelekt taki poziom argumentacji.
                                    I to ma byc czołowy "intelektualista" RAŚ na tym forum? Brrrr...
                                    • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 23:44
                                      Jaki interlokutor, taka dyskusja - na rozkapryszonego bachora nie marnuje się
                                      argumentów:-)
                                      • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 23:51
                                        Trzeba je najpierw mieć.
                                        • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 23:53
                                          I tak byś ich nie odróżnił od zwykłych połajanek.
                                          • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 23:55
                                            Tak jak Ty?
                                            • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 23:58
                                              Mój Ty podwórkowy Cyceronie, jestem pod wrażeniem Twej elokwencji:-)
                                              • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 23:59
                                                Z zalem, ale nie mogę odwzajemnić się podobnym komplementem.
                                                • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 00:03
                                                  Nie oczekiwałem tego. Nie czuję się godzien.
                                                  • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 00:04
                                                    Słusznie prawisz.
                                                  • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 00:05
                                                    Przytłaczasz mnie swą erudycją, mój Ty gigancie intelektu.
                                                  • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 00:07
                                                    Coraz bardziej żałuje, że nie mogę odwzajemnić się podobnym komplementem.
                                                  • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 00:11
                                                    A ja jakoś nie żałuję.
                                                  • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 00:13
                                                    W sumie masz rację. Nie umiem kłamać.
                                                  • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 00:14
                                                    W to akurat nie uwierzę - uważam, że wychodzi Ci to świetnie.
                                                  • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 00:17
                                                    Bez przesady. Daleko mi do Ciebie.
                                                  • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 00:18
                                                    No teraz przeczysz sam sobie. Podziwiam jednak Twoją skromność.
                                                  • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 00:23
                                                    Pisałem, że nie umiem kłamać, za Twoja radą spróbowałem i sam widzisz jak mi
                                                    wychodzi.
                                  • fiodorus Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 19:08
                                    slezan napisał:

> "A może Ty też nie istniejesz? Wiem, że się łudzę, ale dobrze czasami
                                    pomarzyć.W końcu Twoje wynurzenia o tym, że nie ma narodu śląskiego to też
                                    marzenia,
                                    > choć na poziomie nastolatka, który przeżywa pierwsze nocne zmazy."

Masz bardzo destrukcyjne marzenia.
                                    a ta poetyka, hm... nocne zmazy !?
                                    Może Ty jednak jesteś kermitem?
                                    • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 19:23
                                      Kermitem? Hmmmm. Może po prostu obaj czujemy współczesną literaturę z jej
                                      fizjologicznymi wątkami?
                                      • fiodorus Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 19:32
                                        slezan napisał:

> "Kermitem? Hmmmm. Może po prostu obaj czujemy współczesną literaturę z jej
                                        > fizjologicznymi wątkami?"

Oooo?
                                        Masz na myśli np. "Raz do roku w Skiroławkach"?
                                        • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 19:36
                                          No bez przesady! O co Ty mnie podejrzewasz? Myślałem o czyms bardzie subtelnym -
                                          np. Joseph Heller.
                                          • fiodorus Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 19:37
                                            slezan napisał:

> "No bez przesady! O co Ty mnie podejrzewasz? Myślałem o czyms bardzie
                                            subtelnym np. Joseph Heller."
                                            Rzeczywiście chodząca subtelność. Teraz inaczej inaczej odnajduję niektore
                                            Twoje wypowiedzi :-)
                                            • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 19:40
                                              Widzę Fiedka, że nie wiesz na czym polega stopniowanie przymiotników. Jeżeli
                                              powiem Ci, że Twoje poglądy wydają mi się bardziej logiczne niz poglądy
                                              gorola7, bądź łaskaw nie odbierać tego jako komplement.
                                              • fiodorus Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 19:44
                                                slezan napisał:

> "Widzę Fiedka, że nie wiesz na czym polega stopniowanie przymiotników. Jeżeli
                                                > powiem Ci, że Twoje poglądy wydają mi się bardziej logiczne niz poglądy
                                                > gorola7, bądź łaskaw nie odbierać tego jako komplement."

he, he... stajesz się dowcipny.
                                                Widzę, że znowu jesteś Sobą, nie tak jak przez ostatnie trzy godziny.
                                                Myslami byłeś wtedy pewnie gdzieś daleko :-)
                                                • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 20:21
                                                  Pewnie Twoje posty wprawiły mnie w głęboką zadumę...
                                                  • fiodorus Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 08.04.04, 21:17
                                                    slezan napisał:

> "Pewnie Twoje posty wprawiły mnie w głęboką zadumę..."
                                                    Widzę, ze jesteś jednak amatorem dobrego smaku i erudytą. Brawo :-)
                                                  • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 08.04.04, 23:08
                                                    Dobrego smaku, powiadasz? Do tej pory nie myślałem o tym w ten sposób...
                  • fiodorus Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 20:52
                    slezan napisał:

> "Tylko na tyle Cię stać? A myślałem, że w czytaniu ze zrozumieniem zrobiłeś
                    > jakieś postępy. No cóż, zatem teraz moje podsumowanie:
                    >
                    > 1. Fiodorus, który twierdzi, że o narodach i nacjonalizmie wie wszystko ,
                    albo
                    > przynajmniej wystarczająco dużo, by orzekać, które narody istnieją, a które
                    > nie, jest zaskoczony występowaniem różnych znaczeń słowa "nacjonalizm".
                    >
                    > 2. Fiodorus, któremu ponoć nie obca jest logika i który zaczytuje się w
                    > Akwinacie nie dostrzega róznicy między parami pojęć: znaczenie węższe -
                    > znczenie szersze, zły - dobry. Nie potrafi tez samodzielnie ocenić, która z
                    > podanych definicji obejmuje szersze spektrum zjawisk.

3. Fiodorus, nasz mistrz logiki, wirtuoz poprawnego wnioskowania, nie rozumie,
                    że RAŚ nie popiera tworzenia czegoś, co w opinii większości członków RAŚ już
                    > istnieje.Coś kiepsko wypadłeś Fiedka w tym wątku. Postaraj się, to następnym
                    razem może będzie lepiej:-)"

Ojej!!!
                    wstydzę się bardzo bardzo!!!
                    Chyba dałeś mi bobu?
                    1. W czytaniu ze zrozumieniem nie muszę już robić postępów. No chyba jeśli
                    dotyczy to Twoich postów! hm... tylko czy pasuje tu wyrażenie: "ze
                    zrozumieniem"?

2. Nie jestem zaskoczony występowaniem różnych znaczeń słowa "nacjonalizm".
                    Zaskoczyła mnie tylko Twoja niefrasobliwość w jego stosowaniu. Miło za to,ze
                    doceniłeś moją wiedzę na temat narodów i nacjonalizmu.

3. Rozumiem znaczenie pojęcia "zakres". Na ogół też udaje mi się rozumieć
                    znaczenie poszczególnych słów i wyrażeń. Jednak Twój ekskluzywozm językowy i
                    Twoja konsekwentna walka z "ideologizacją języka" powoduje, że przy Twoich
                    postach muszę, na ogól, przeprowdzać drobiazgową egzegezę. A nie jest to łatwe.
                    Może...
                    gdybym...
                    mógł..
                    wstąpić...
                    do grona Twych uczniów...
                    byłoby łatwiej?!

4. Uffff czyli jednak RAŚ popiera tzw. narodowość śląską! Bi już traciłem wiarę
                    w nasz zdrowy rozsądek (tzn. Twój i mój).
                    • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 21:07
                      > Może...
                      > gdybym...
                      > mógł..
                      > wstąpić...
                      > do grona Twych uczniów...
                      > byłoby łatwiej?!

Wybacz, z nauczaniem niewiele mam wspólnego, zwłaszcza z początkowym.

> 1. W czytaniu ze zrozumieniem nie muszę już robić postępów.

Grunt to dobre samopoczucie, wynikające z przekonania o własnej wartości.
                      Przynajmniej tego można Ci pogratulować.

> Twoja konsekwentna walka z "ideologizacją języka"

Obawiam się, że nie wiesz na czym owa ideologizacja języka polega. Ale nieeee,
                      to niemożliwe, pewnie się tylko zgrywasz. Przecież jesteś taki mądry:-)

> 4. Uffff czyli jednak RAŚ popiera tzw. narodowość śląską!

A na czym polega popieranie jakiegoś (jakiegokolwiek) narodu? Ciekawe
                      zagdanienie. Chętnie dowiem się od Ciebie czegoś więcej na ten temat.
                      • fiodorus Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 21:32

Cóż Slezanie...
                        Twój post...
                        nie opiera się...
                        na zbyt solidnych argumentach...
                        hm..
                        merytorycznych?
                        tak myslę...
                        na co by tu odpowiedzieć
                        i
                        niestety...
                        nie znajduję
                        pola do dyskursu.
                        • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 21:34
                          A za czym lub przeciw czemu miałbym wytaczać argumenty? Przeciw Twojej wierze?
                          A trwaj sobie w niej na zdrowie.
                          Co z odpowiedzią na pytanie?
                  • rico-chorzow Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 21:39
                    slezan napisał:

> Tylko na tyle Cię stać? A myślałem, że w czytaniu ze zrozumieniem zrobiłeś
                    > jakieś postępy. No cóż, zatem teraz moje podsumowanie:
                    >
                    > 1. Fiodorus, który twierdzi, że o narodach i nacjonalizmie wie wszystko ,
                    albo
                    > przynajmniej wystarczająco dużo, by orzekać, które narody istnieją, a które
                    > nie, jest zaskoczony występowaniem różnych znaczeń słowa "nacjonalizm".
                    >
                    > 2. Fiodorus, któremu ponoć nie obca jest logika i który zaczytuje się w
                    > Akwinacie nie dostrzega róznicy między parami pojęć: znaczenie węższe -
                    > znczenie szersze, zły - dobry. Nie potrafi tez samodzielnie ocenić, która z
                    > podanych definicji obejmuje szersze spektrum zjawisk.
                    >
                    > 3. Fiodorus, nasz mistrz logiki, wirtuoz poprawnego wnioskowania, nie
                    rozumie,
                    > że RAŚ nie popiera tworzenia czegoś, co w opinii większości członków RAŚ już
                    > istnieje.
                    >
                    > Coś kiepsko wypadłeś Fiedka w tym wątku. Postaraj się, to następnym razem
                    może
                    > będzie lepiej:-)

Chciałbym tutaj dodać,Pan Fiodorus nie dostrzega także różnic między żartem a
                    powagą,jak,zacierają się Panu Fiodorusowi także różnice w innych dziedzinach
                    nauki.

Rico-Chorzow.
      • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 16:34
        Kiedyż to miał dokonac się ten "doniosły akt stworzenia" tzw. narodowości
        śląskiej? Jakoś przegapiłem.
        Rozumiem, że brutalne posty arnolda7, pana franciszka oraz samego slezana to
        nacjonalizm w najszerszym tego słowa znaczeniu.
        Strach się bać co będzie gdy przejdą na pozycje "agresywnej formy nacjonalizmu,
        czy szowinizmu".
        • husycki do fiodorusa i ropsa 9 05.04.04, 16:36
          Och Piotrek, dlaczego wszystko przeinaczasz? Przeciez Slezan napisal Ci
          wyraznie co i jak. A Ty Liwo wiele rzeczy w zyciu przegapiles :-)))
          • husycki Re: do fiodorusa i ropsa 9 05.04.04, 16:38
            Kurcze, no znowu sie zaplatalem. Mialem napisac tak:
            Och Fiodorus (napisalem Piotrek-zupelnie nie wiem dlaczego), dlaczego wszystko
            przeinaczasz? Przeciez Slezan napisal Ci wyraznie co i jak. A Ty rops 9
            (napisalem Liwo-o kurcze, sorry Liwo, nie mialem Ciebie na mysli) wiele rzeczy
            w zyciu przegapiles :-)))
            • Gość: rops9 Re: do fiodorusa i ropsa 9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 16:55
              Jestem zdruzgotany!!!
              Można przegapić wiele rzeczy. Na przykład przejscie z kims na "ty". Przypomnij.
        • Gość: sqro Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 16:56
          myślę że popełniasz spore nadużycie porównując slezana z arnoldem.
          • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 05.04.04, 16:59
            W kwestii narodu śląskiego na pewno się z Arnoldem zgadzam. Na pewno różni nas
            temperament i typ poczucia humoru.
            • Gość: sqro Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 22:40
              No widzisz a ja sie w tej kwesti z tobą nie zgadzam, co jednak nie zmienia faktu
              że z tobą lubie podyskutować a z nim nie dyskutuję. Prezentujecie całkowcie
              różny poziom dyskusji jeden znich lubię drugi jest mi jawnie wrogi - choć
              wynikający najwyraźniej z podobnych przesłanek. pozwalam zgadywać kto do jakiej
              przegródki się załapuje ;-) - Z pewnymi rzeczami jest podejrzewam tak jak np z
              religią - możesz z nich wyciągnąć w zasadzie dowolne treści np jako
              chrześcijanie określali się tacy ludzie jak Tischner czy matka Teresa z Kalkuty
              jak i na przykład tatko Rydzyk i jego poplecznicy - założenia niby te same a
              efekty diametralnie różne.

sqro
          • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 17:01
            Możesz tak mysleć.
            Rzeczywiście w formie slezan jest bardziej ogładzony i mniej prymitywny niz
            arnold7, niemniej treści propaguje tak samo brutalne i dziwne.
            • husycki Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 05.04.04, 17:03
              Gość portalu: rops9 napisał(a):

> Możesz tak mysleć.
              > Rzeczywiście w formie slezan jest bardziej ogładzony i mniej prymitywny niz
              > arnold7, niemniej treści propaguje tak samo brutalne i dziwne.
              Brutalne - brrrrrrrrrr
              dziwne - wow, jestem zszokowany :-)))
              Jakis ty dzis wrazliwy :-))) Caly czas z mieczykiem w klapce? Ja tez :-)
              • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 17:08
                Łał!!! Masz rozdwojenie jaźni!!!
                Panie husycki/sqro, cały czas.
                Może też sie doczekasz mieczyka.
                Niekoniecznie w klapie-:)))
                • husycki Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 05.04.04, 17:27
                  Gość portalu: rops9 napisał(a):

> Łał!!! Masz rozdwojenie jaźni!!!
                  > Panie husycki/sqro, cały czas.
                  > Może też sie doczekasz mieczyka.
                  > Niekoniecznie w klapie-:)))
                  No i dowcip ci sie wyostrzyl :-)))
                  • Gość: srops Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 17:34
                    czy rops9 lubi dzieci ?
                  • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 18:39
                    husycki napisał:

> No i dowcip ci sie wyostrzyl :-)))
                    Pod Twoim zbawiennym wpływem.
    • Gość: Robert Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.g.pppool.de 05.04.04, 16:32
      Towarzyszu Fiodor!! widze ze ty masz zeczywiscie poluzowana srube!
      ty sie nadajesz jako agitator dla jakiegos brukowca! najlepiej złuz podanie
      do Urbana moze Tawarisch Fiodorowitsch znajdzie naprawde pole do popisu
      do swidanja!!!co do twojego niku Fiodor miales dziadzusia Uzbeka byl napewno
      na delegacji w polsce a ty jestes owocem tej wizyty?
    • Gość: śar Fiodorus działa bez zarzutu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 17:21
      wystarzczy dobra kombinacja w ustawieniach i progtamfiodorus zacznie zadawać
      pytania. Np. zapyta czy RAŚ to nacjonaliści.
      Programiści wykonali świetną rootę. O co zapyta fiodorus jutro? przyjrzyjcie
      się jego ustawieniom:
      republika.pl/polski_slask/program.jpg
      • Gość: rops9 Re: Fiodorus działa bez zarzutu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 18:40
        Masz rację śar. "Rota" jest świetna!!!
      • filozosia Re: Fiodorus działa bez zarzutu 06.04.04, 18:48
        Gość portalu: śar napisał(a):

> wystarzczy dobra kombinacja w ustawieniach i progtamfiodorus zacznie zadawać
        > pytania. Np. zapyta czy RAŚ to nacjonaliści.
        > Programiści wykonali świetną rootę. O co zapyta fiodorus jutro? przyjrzyjcie
        > się jego ustawieniom:
        > republika.pl/polski_slask/program.jpg
        Witaj śar!
        Bardzo to interesujące. Czy mógłbyś polecić mnie informatykom ?
        No bo widzisz, Fiodorusa zaprogramował Bill Gates, a ja jestem bez opieki:(
        Polecam się łaskawej pamięci.
        Fiodorusa baaaaaaaaaaardzo serdecznie pozdrawiam
        Filozosia
        • Gość: Gero [...] IP: *.g.pppool.de 06.04.04, 18:54
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • fiodorus [...] 06.04.04, 19:04
          • filozosia [...] 06.04.04, 19:37
        • fiodorus Re: Fiodorus działa bez zarzutu 06.04.04, 19:25
          filozosia napisała:

> Witaj śar!
          > Bardzo to interesujące. Czy mógłbyś polecić mnie informatykom ?
          > No bo widzisz, Fiodorusa zaprogramował Bill Gates, a ja jestem bez opieki:(
          > Polecam się łaskawej pamięci.
          > Fiodorusa baaaaaaaaaaardzo serdecznie pozdrawiam
          > Filozosia

Filozosiu!
          Jak możesz tak pisać ;-)
          Pozdrawiam bardzo serdecznie
          Fiodorus
          • filozosia Re: Fiodorus działa bez zarzutu 06.04.04, 19:40
            fiodorus napisał:

> filozosia napisała:
            >
            > > Witaj śar!
            > > Bardzo to interesujące. Czy mógłbyś polecić mnie informatykom ?
            > > No bo widzisz, Fiodorusa zaprogramował Bill Gates, a ja jestem bez opieki:
            > (
            > > Polecam się łaskawej pamięci.
            > > Fiodorusa baaaaaaaaaaardzo serdecznie pozdrawiam
            > > Filozosia
            >
            > Filozosiu!
            > Jak możesz tak pisać ;-)
            > Pozdrawiam bardzo serdecznie
            > Fiodorus
            >
            Witaj!
            To już przechodzi wszelki wyobrażenie. Spiskowcy forumowi kpią sobie z nas.
            Ja się na to nie godzę / popatrz jak Bill Gates zdenerwował Gero / hihihi
            Pozdrawiam serdecznie
            Filozosia
            • fiodorus Re: Fiodorus działa bez zarzutu 06.04.04, 19:43
              filozosia napisała:
              > Witaj!
              > To już przechodzi wszelki wyobrażenie. Spiskowcy forumowi kpią sobie z nas.
              > Ja się na to nie godzę / popatrz jak Bill Gates zdenerwował Gero / hihihi
              > Pozdrawiam serdecznie
              > Filozosia

Myślisz, że Gero wie kim jest Bill Gates ;-)?
              Pozdro!!
              • filozosia Re: Fiodorus działa bez zarzutu 06.04.04, 20:05
                fiodorus napisał:

> filozosia napisała:
                > > Witaj!
                > > To już przechodzi wszelki wyobrażenie. Spiskowcy forumowi kpią sobie z nas
                > .
                > > Ja się na to nie godzę / popatrz jak Bill Gates zdenerwował Gero / hihihi
                > > Pozdrawiam serdecznie

Witaj!
                Po jego reakcji- sądzę, że nie. Nie było powodu do zdenerwowania.
                Przeczytaj raz jeszcze, co napisałam. Widocznie nagrabiłam sobie wcześniej:)
                I ulało się chłopinie:)
                Pozdrawiam
                Filozosia
                > > Filozosia
                >
                > Myślisz, że Gero wie kim jest Bill Gates ;-)?
                > Pozdro!!
                >
                >
    • Gość: korn Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.chello.pl 06.04.04, 23:01
      Z tego co zdazylem sie zorientowac, a sporo czytalem i sluchalem na ten temat,
      RAS jest organizacja przede wszystkim populistyczna. Nie wykluczam istnienia w
      jej szeregach osob kierujacych sie pewnymi szlachetnymi dla nich ideami, ale
      odnioslem dosc silne wrazenie, ze wiekszosc, w tym tzw. kierownictwo (liderzy)
      to ludzie dosc malostkowi, mozna by nawet rzec, ze to typowi polscy politycy,
      niestety.
      Mam nadzieje, ze nie beda oni mieli wiekszego wplywu na zycie polityczne na
      Slasku, ze pozostana tym czym sa: marginesem. Ale łudzić sie nie powinienem po
      ostatnich doswiadczeniach. Samoobrona jeszcze 5, 6 lat temu uwazana byla za
      folklor, teraz... sami zreszta wiecie.

• slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 23:03
        Gołosłowie, gołosłowie.
      • Gość: waldi Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.04.04, 23:29
        czy to nie przypadkiem polska polityka jest populistyczna?
        • Gość: korn Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.chello.pl 06.04.04, 23:42
          Zalezy co masz na mysli. Niektore polskie partie sa niewatpliwie populistyczne,
          zebym nie powiedzial, ze wszystkie. To chyba kwestia proporcji. Moze w tym
          momencie wazne jest to, ktora jest mniej populistyczna od innych.
          Natomiast mowienie o polskiej polityce w ogole jest nieporozumieniem. Chodzi Ci
          o styl, czy o co? Co innego polityka miedzynarodowa, co innego polityka
          monetarna, co innego polityka zwiazana ze swiadczeniami socjalnymi i praca.
          Ktora z nich ma byc populistyczna?
          • Gość: korn Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.chello.pl 06.04.04, 23:50
            pozwole sobie, dla lepszego ogarniecia tematu, przytoczyc definicje populizmu
            zaczerpnieta z netu:

Populizm - forma myśli politycznych i ruchów społecznych głosząca chwytliwe,
            łatwo trafiające do przekonania hasła polityczne, ekonomiczne i społeczne,
            mające na celu zjednanie poparcia społecznego i zdobycie władzy.

Populizm odwołuje się nie do rozsądku, ale do emocji odbiorców, ich tęsknoty do
            rozwiązywania trudnych problemów w prosty sposób, zgodnie z ich oczekiwaniami.
            Populizm polega na schlebianiu określonym grupom, stwarzaniu pozorów
            utożsamiania się z tymi, o których poparcie się ubiega, szafowaniu hasłami bez
            pokrycia.

Najczęściej opiera się na stereotypie prostego, biednego i pokrzywdzonego
            człowieka, ujmowaniu ludu jako wyzyskiwanej ekonomicznie oraz uciskanej
            politycznie zbiorowości i przeciwstawianiu jej istniejącej władzy, głoszeniu
            zasady wyższości wspólnej mądrości życiowej zwykłych ludzi nad wszelkimi
            rozważaniami teoretycznymi. Demokracja jest utożsamiana z wolą i opinią
            większości (większość ma zawsze rację), sprawiedliwość zaś z równością
            społeczną i ekonomiczną.

Mysle, ze to jak ulal pasuje do RAS.
            • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 06.04.04, 23:52
              Gołosłowie, gołosłowie. Jak zwykle, niestety.
              • Gość: korn Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.chello.pl 06.04.04, 23:58
                :>)
                obrazony dzieciaczek. teraz juz wiesz, dlaczego ludzie przestaja Cie szanowac?
                • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 00:02
                  Wiesz, że nie mógłbym się na Ciebie gniewać. A to, że ludzie przestają mnie
                  szanować jest wspaniałą wiadomością! Znaczy, że kiedyś mnie szanowali, czego
                  nie śmiałbym oczekiwać. Taka niespodzianka! Przynajmniej będę miał do czego
                  wracać pamięcią:-)
                  PS. Korn, mój Przyjacielu, napisz coś o tym populizmie RAŚ. Mam nadzieję, że
                  teraz się spiszesz lepiej niż przy tym antypolonizmie, którego do dziś nie
                  udało Ci się udokumentować.
                  • Gość: korn Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.chello.pl 07.04.04, 00:21
                    Slezan, mam zwyczaj z szacunkiem podchodzic do ludzi, ktorych nie znam. To
                    kwestia wychowania. A Ty tracisz u ludzi szacunek, bo po prostu okazujesz sie
                    niepowaznym rozmowcą.
                    Za kazdym razem, kiedy wchodze na forum, gryziesz mnie w kostke, a ja Cie nie
                    kopie w Twoj maly pyszczek, bo po prostu zal mi Cie, Slezanie.
                    Kazda Twoja reakcja na moj post (nie do Ciebie zazwyczaj kierowany) jest dla
                    mnie zabawna.
                    Wchodze na rozne fora, ale jeszcze nie spotkalem osoby, ktora do innego
                    forumowicza doczepilaby sie tak jak Ty do mnie. Ale mnie to w zasadzie nie
                    przeszkadza. Podejrzewam, ze przyjdzie moment, kiedy sam skonstatujesz jakie
                    wrazenie mozesz na forumowiczach takim zachowaniem wywolywac.
                    Spokojnych snow, Slezan :)

• slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.04.04, 10:50
                      Korn, Drogi Przyjacielu, wzruszasz mnie swoją dostojną postawą. Stajesz się
                      moim mentorem. Podziwiam Cię zwłascza wtedy, kiedy mówisz w imieniu "ludzi".
                      Stałbyś się moją wyrocznią, gdybyś tylko odpowiedział od czasu do czasu na te
                      proste pytania, które ośmielam Ci się zadać z niezłomną wiarą w to, że kiedyś
                      okażę się godny Twej uwagi.
    • Gość: V&Builder Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 07.04.04, 23:04
      fiodorus
      Data: 05.04.2004 15:54 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

--------------------------------------------------------------------------------

Slezan - główna tuba propagandowa RAŚ-iowców na tym forum - stwierdził na
      jednym z wcześniejszych wątków (bodaj dotyczącym podwójnej tożsamości), iż
      narody są tworzone przez nacjonalistów. Wynika z tego, że autonomiści śląscy,
      którzy chcą stworzyć nowy naród są również śląskimi nacjonalistami.
      Jeżeli przyjmiemy, że to stwierdzenie jest prawdziwe to musimy uznać, iż
      Slezan i jego zwolennicy nie mają prawa oskarżać swoich adwersarzy o postawy
      nacjonalistyczne bowiem sami je reprezentują.
      A jak wszyscy wiemy, oskarżeniami o "nacjonalizm" niektórzy szafują tu
      obficie. Którzy - zapytacie?
      Odpowiadam: przede wszystkim śląscy nacjonaliści, właśnie!
      Jakże to przewrotne z ich strony!!!
      Fiodorus

daj spoko`j sobie z tym!
      koles` slezan ma etat i to wszystko a sam jest pionkiem
      posiada szybki dostep do internetu, po to by zbywal takich jak my!

klopotliwe jest to, ze wielu z nas tu jest przeciw dla nich
      i lepiej by tak zostalo

bawi mnie fakt, ze za kazdym razem ktos` powraca do historii z przed 300 laty a
      omija te, kiedy powstawaly pierwsze wzmianki o S`loonskiej Ziemi!

a ten caly RAS` to grupa ludzi, kto`ra sama nie wie na co sie rzuca!
      filozofia niczego sie nie da zdzialac`!

• pietaszekaleniemurzyn Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 08.04.04, 15:22
        Filozofia to i tak dla nich za dużo. im wystarczają tylko inwektywy.
    • schloonsack Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 08.04.04, 15:25
      RAŚ to grupa terapetyczna !

• slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 08.04.04, 16:09
        Znaczy się, jesteśmy potrzebni Tobie i Tobie podobnym. Teraz rozumiem to Wasze
        do nas przywiązanie:-)
        • fiodorus Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 08.04.04, 18:05
          slezan napisał:

> "Znaczy się, jesteśmy potrzebni Tobie i Tobie podobnym. Teraz rozumiem to
          Wasze do nas przywiązanie:-)"

Ja, na ten przykład, bardzo do RAŚ-ia przywiązany jestem i nie wyobrażam sobie
          co by było jakby Go nie bylo!
          Tylko po co ten nacjonalizm Slezanie? :-0
    • Gość: Katowicki Piotr Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 21:20
      Oczywiście, że rasioki są organizacją nacjonalistyczną, w dodatku mitomańską.
      Nie było nigdy narodu śląskiego a najwyżej "Prusacy polskiego języka" jak
      mówili o sobie polscy posłowie z niemickiej partii Centrum.
      • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 08.04.04, 23:12
        Tak, tak. A Edisonowi należało zarzucić, że nigdy nie było żarówek, tylko
        kaganki i pochodnie. George Washington - angielski renegat i zdrajca, w dodatku
        mitoman, bredził coś o narodzie amerykańskim.
        Życzę głębszych refleksji w okresie świątecznym.
        • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.04, 00:25
          Bracie slezan!
          Toć to grzech pychy.
          Paralela Jerzy Waszyngton - Jerzy Gorzelik?!
          Litości!!!!!
          • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 09.04.04, 00:28
            Reakcja typowa dla fanatyka o nieco (?) ograniczonych horyzontach. Człowiek
            rozgarnięty prędzej obruszyłby się o Edisona:-)
            • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.04, 00:31
              Niestety, u Edisona nie pasowało mi imię.
              • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 09.04.04, 00:35
                Imię zawsze można zmienić a liczą się osiągnięcia. Washington pod tym względem
                prezentuje się licho - już więcej zostało po Benjaminie Franklinie. Ale i jemu
                daleko do Edisona. Zwiedziony podobieństwem imion dwóch Jorgusiów przeoczyłeś
                porównanie narodu śląskiego do żarówki - jakież w nim kryje się bogactwo
                symbolicznych znaczeń! Ale w Twoim przypadku na oświecenie bym nie liczył:-(
                Może jednak jestem czowiekiem małej wiary?
                • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.04, 00:41
                  >w Twoim przypadku na oświecenie bym nie liczył:-(
                  Słusznie, jestem raczej człowiekiem średniowiecza niz oświecenia.
                  Tzw. "narodowośc śląską" porównałbym raczej do lampek choinkowych. Tandetne,
                  jednorazowe, poswieciły trochę i do wyrzucenia, bez żalu.
                  • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 09.04.04, 00:45
                    To chyba projekcja Twych problemów z własną osobowością. Czujesz się
                    niedoceniony i niekochany?
                    Człowiekiem średniowiecza może i jesteś - w każdym razie menatalnie tkwisz
                    gdzieś w zamierzchłej przeszłości.
                    • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.04, 00:50
                      No proszę, fruedysta - amator.
                      Najbardziej czuję się doceniony gdy zaczynasz pisać takie własnie rzeczy,
                      będzie coś o zmazach nocnych? Albo tupaniu nóżkami?
                      • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 09.04.04, 00:52
                        No to pasuje do Ciebie jak ulał. Byłbym rozczarowany, gdyby okazało się, że w
                        realu jesteś całkiem zwyczajnym, normalnym jegomościem.
                        • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.04, 00:56
                          Może tak być, ale zrobię wszystko żeby Cię nie rozczarować-:)
                          • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 09.04.04, 00:57
                            Możesz liczyć na moją wdzięczność.
                            • Gość: rops9 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.04, 00:59
                              Postaram się nie sprawić zawodu.
      • Gość: Pytek CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.04, 01:00
        A co zrobisz z takymi jak My, kjerzi sie do Waszego Noroda niy prziznowajóm?
        • gruboskorny_klon_bojowy Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 13.04.04, 22:43
          Gość portalu: Pytek napisał(a):

> "A co zrobisz z takymi jak My, kjerzi sie do Waszego Noroda niy prziznowajóm?"
          Nikt was przecież do niczego nie zmusza!!!
    • aniela 100 nt 08.04.04, 22:20
      • psie.pole Re: 100 nt 14.04.04, 16:16
        Tylko problem w tym że trudno być beznarodowcem, no nie? :)
        • psie.pole Re: 100 nt 20.04.04, 14:55
          Jeśli kremit tak jak pisze o sobie, jest w tej organizacji, to fajna jest to
          ekipa, hłe hłe.
    • slezan Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 22.04.04, 16:16
      "Zgromadzenie rozpatrzyło wreszcie wnioski o przyznanie członkostwa w Sojuszu
      przesłane przez Polską Partię Ludową z Wilna oraz partie regionalistów
      aragońskich Chiunta Aragonesista. Oba ugrupowania zostały przyjęte do sojuszu
      jednogłośnie, co szczególnie cieszy w przypadku PPL, ugrupowania z którym
      utrzymujemy przyjazne stosunki i które reprezentuje region o problemach bardzo
      zbliżonych do naszych."

"Tym większa nasza radość, ze PPL została pełnoprawnym członkiem WSE jako
      druga, właśnie po RAŚ, organizacja z krajów Europy Środkowowschodniej."

www.raslaska.org/ras/pol/europa/03/03barcel.html

Ale Polakożercy z tych RAŚistów:-)
      • hierowski Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 07.05.04, 16:15
        fajnie to trzymać z komunistami z Litwy? to tam każdego przyjmują?
        • budulinek1 Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 08.05.04, 10:46
          Mam na Litwie wielu znajomych (Litwinów i Polaków). Pojawienie się PPL
          traktowane jest jako kontra dla starych komunistów z Akcji Wyborczej Polaków na
          Litwie. Twoja ocena jest pochopna.
          • psie.pole Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 21.05.04, 16:01
            Okazuje się, że ten wątek postawił wcale nie przesadzone pytanie w świetle
            ostatnich publikacji członka RAŚ Pana Jarczyńskiego.
            • wegweiser Re: CZY RAŚ JEST ORGANIZACJĄ NACJONALISTYCZNĄ? 21.05.04, 16:07
              Spóźniłeś się - teraz RAS jest już be dla fanów Jerczyńskiego, bo odciął się od
              jego poglądów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka