Dodaj do ulubionych

Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość śląską"

22.11.10, 20:33
nie fandzol gupot, biało czerwony slaski to waszo najlepsza "regionalno" inicjatywa
Obserwuj wątek
    • Gość: Rosner Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 20:36
      Wspaniale. jestem slązakiem. To jest moja ziemia i mój kraj. Chcę autonomicznego regionu. gratuluje Panie posle PORADZYMY!!!!!
      • tysonc Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 23.11.10, 08:50
        Taaaa, polowa Slazakow to kartofle bez szkoly - juz chce to widziec ja "se poradzom". Ta druga polowa konczyla szkoly za polskie pieniadze. Ta trzecia polowa - na szczescie najbardziej tepa - zrobila myk do Vaterlandu. Po co wlasciwie do Niemiec, skoro sa slazakami???
        • Gość: Aborygyn Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą IP: 91.123.215.* 23.11.10, 09:43

A dlaczego po polskich powstaniach Polacy chronili się na Śląsku?
          Z powodu prześladowań obcej nacji!
          • tetlian Ci Ślązacy są dziwni 23.11.10, 10:19
            Ci Ślązacy są dziwni. Cała Polska mówi po polsku, a oni dalej chcą sobie utrudniać życie i mówić w tym archaicznym i niewygodnym języku. Przecież to tylko rodzi problemy podczas podróży do innego miasta, czy nawet oglądaniu TV lub przeglądaniu Internetu, gdzie wszystko jest po polsku.

Ok, stare języki jako ciekawostkę można zachowywać i uczyć się ich. Ale nie powinny być one językiem używanym na co dzień ze względu na utrudnianie sobie życia.
            • Gość: sznupka Re: Ci Ślązacy są dziwni IP: 81.219.92.* 23.11.10, 10:45
              posługiwanie sie jezykiem slaskim nie oznacza, ze nie ma obowiazku posiadania znajomosci jezyka polskiego. rozumiesz Kaszuba? nie! ale on ma prawo rozmawiac w jezyku, w jakim porozumiewali sie jego przodkowie. nie oznacza to, ze jak zapytasz go o droge, to napotkasz na brak mozliwosci porozumienia.

jakie widzisz "utrudnienia" w mozliwosci korzystania z internetu? chcesz przegladnac strone francuskojezyczna, musisz posiadac zdolnosc poslugiwania sie tym jezykiem. Slazak nie ma problemu w przegladaniu stron polskojezycznych. co najwyzej Polak, nie znajacy slaskiego, bedzie mial problem. ale to dotyczy kazdej strony w jezyku, jakiego z nie znasz.

czlecze! wszak podrozujemy we wszystkie mozliwe zakatki swiata i dajemy sobie rade. czy nagle podroz z miejscowosci X w Polsce do Katowic spowoduje, ze nastapi brak porozumienia? nie, dalej dasz sobie dosonale rade!

• tetlian Re: Ci Ślązacy są dziwni 23.11.10, 11:40
                > wszak podrozujemy we wszystkie mozliwe zakatki swiata i dajemy sobie r
                > ade.

To dlatego, że język angielski stał się językiem międzynarodowym. Choć niestety jeszcze wielu ludzi na świecie go nie zna. Ale wszystko jest na dobrej drodze i prędzej czy później głównym językiem na Ziemi będzie angielski (choć szczerze wolałbym, żeby to był jakiś bogatszy i bardziej plastyczny język, np. polski, no ale na to nie ma szans), a reszta języków będzie tylko ciekawostką historyczną.
        • Gość: połówka Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą IP: *.aegonpolska.pl / 10.64.35.* 23.11.10, 09:46
          Post może trafny, ale tych połówek to za dużo :-)
          • Gość: Honoratka Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.11.10, 11:42
            Mysle, ze tych "tepych" to na polskich stepach jest jednak troche wiecej.

Ciekawe jak wytlumaczysz przewage slaskich naukowych wyników wobec polskich
            - ja wiem, wiem, slascy noblisci i oscarowcy to wszystko "tylko" Niemcy i Zydzi,
            "a nie Slazacy" (co innego polscy nobl. i osc., hehe), ale co np. ze slaskimi patentami,
            od cynku i kadmium az do dzisiejszej mysli technicznej albo np. fakt, ze szefowie
            uniwersytetów we Wroclawiu i Krakowie sa Slazakami ?

No i jak wytlumaczysz wyludnienie 3/4 Polski - do Anglii, Szwecji, Holandii, Austrii, Australii, Grecji, Belgii, .............., nawet Rosji i..... tych brzydkich, glupich i niedobrych Niemiec ?

Ile miliardów dostaliscie z Unii ????? (najwiecej!)
            Ile milionów mlodych, ale tez starszych pita z Mazowsza etc. ????? (coraz wiecej!)

Wiec sie tak nie napinaj i nie wyginaj, no i nie pekaj, smieszny polakowcu,
            tylko dlatego ze potrafisz lepiej wypowiedziec a (z haczykiem) i e (z haczykiem). DDD
        • Gość: gość Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.10, 10:18
          niby ślązacy tacy tępi.... a tu nawet połówek nie potrafisz zliczyć...
          więc pierwszą część z kartoflami bez szkoły skwituję tak: napisał matematyczny analfabeta
          co do kończenia szkół za "polskie" pieniądze......za śląske!!! ciągle jesteśmy najbardziej produktywnym rejonem i to znamienita część "prawdziwych polaków" do dzisiaj kończy szkoły za nasze czyli śląskie pieniądze
          a co do "trzeciej" połówki" :D :D :D ta trzecia połowkato pewnie z liczenia flaszek alkoholu:) ) część ślązaków pojechała do niemiec za dobrobytem i za wolnością.... tak jak znamienita częśc podkarpackiego i małopolskiego okupuje wiedeń i jackowo.
          a co do meritum sprawy ( wiesz co to znaczy?) to nasi południowi sąsiedzi już uznali śląską narodowość.
        • Gość: sznupa Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą IP: 81.219.92.* 23.11.10, 10:33
          no coż, Ty pewnie jestes burakiem bardzo wykształconym, skoro doliczyłes się juz trzech połówek:)
    • operon99 Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 22.11.10, 20:39
      no to Adasiu Lutosciulski (adam81w) czekomy na twój zawsze polski, zawsze antyśląski, proROPSiowski komentarz :)
    • Gość: Konrad Ten cały"Raś "to tylko opakowanie maskujące IP: *.c194.msk.pl 22.11.10, 20:41

truciznę. Mam na myśli nasilenie propagandy tak zwanych „małych ojczyzn”. Żeruje ona na naszym naturalnym sentymencie do miejsca swego urodzenia i dzieciństwa, gdzie nawet ziemia wydaje się cieplejsza, niż w obcych stronach. Dlaczego jednak propaganda tak zwanych „małych ojczyzn” nasila się akurat teraz, kiedy po ratyfikacji i wejściu w życie traktatu lizbońskiego nasza duża Ojczyzna traci niepodległość? Czy przypadkiem nie po to spryciarze podsuwają nam pod nos tak zwane „małe ojczyzny”, byśmy, zapatrzywszy się na nie, zapomnieli o tej dużej?.
      • settembrini Re: Ten cały"Raś "to tylko opakowanie maskujące 22.11.10, 20:50
        Gdzieś to juz czytałem, nie spamuj.
        Wyrażanie siebie to nie żadna propaganda, to cywilizowane europejskie standardy.
      • Gość: samorządowiec Tak, Niemcy jako Deutschland w ogole nie istnieją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 21:03
        tam każda Mała Ojczyzna ma nawet swojego własnego Premiera i własny rząd.
        W USA dosyć podobnie.
        No i gdzie oni teraz są wśród innych krajów tego świata?
        • stereoclub Re: Tak, Niemcy jako Deutschland w ogole nie istn 23.11.10, 08:21
          Mala Ojczyzna. Radyja Ma ryja sie nasluchales.
        • bumcykcykhopsiup Re: Tak, Niemcy jako Deutschland w ogole nie istn 23.11.10, 10:17
          tja, nie zapomnij o tym ze niemcy i usa sa w tym miejscu, bo sie zjednoczyly, a nie rozparcelowaly- jak ty uwazasz.
          gdzie byly niemcy jak byly bardzo autonomicznymi ksiestwami w ramach cesarstwa rzymskiemgo? w glebokiej d.pie...
          tak samo usa jest silna dzieki federacyjnosci, a nie dzieki rozczlonkowaniu.
          • settembrini Re: Tak, Niemcy jako Deutschland w ogole nie istn 24.11.10, 14:43
            Niesamowite jak ludzie nie rozumieją pojęć a chcą zabłysnąć bystrością oceny :D
            Jeśli przyjrzysz się w jakim stopniu są zdecentralizowane USA czy RFN, to ocenisz postulat RAŚ za bardzo zachowawczy. Federacja jest w porównaniu do państwa regionalnego (składającego się z autonomicznych regionów) ustrojem znacznie bardziej zdecentralizowanym. Więc nie błądź.
            • bumcykcykhopsiup Re: Tak, Niemcy jako Deutschland w ogole nie istn 25.11.10, 14:48
              rety... ja mowie o tym, ze usa i niemcy staly sie silne dzieki zcentralizowaniu ich poprzednich struktur, a nie dzieki decentralizacji jak sadzi ten kolega powyzej...
              • settembrini Re: Tak, Niemcy jako Deutschland w ogole nie istn 25.11.10, 15:34
                Wykaż mi, że centralizacja sama w sobie jest źródłem "siły państwa". Bajeczki waść opowiadasz. Poprawnie rozumiana "siła państwa" wynika ze sprawności szeroko rozumianej biurokracji, efektywnej kontroli społecznej i gospodarki. Te cechy najłatwiej zapewnić w zdecentralizowanym modelu państwa z powodów oczywistych, jeśli ich nie znasz, chętnie je wyłożę.
                • bumcykcykhopsiup Re: Tak, Niemcy jako Deutschland w ogole nie istn 25.11.10, 23:41
                  caly czas sie nie rozumiemy...
                  ja tylko zbilem jego argument, ze DZIEKI decentralizacji usa i niemcy staly sie potegami. akurat w tych przypadkach staly sie nimi dzieki CENTRALIZACJI.
                  centralizacja nie jest sama w sobie zrodlem sily panstwa, tak samo jak decentralizacja.
                  zrodlem jest wielkosc i jak sam napisales sprawnosc biurokracji.
                • bumcykcykhopsiup Re: Tak, Niemcy jako Deutschland w ogole nie istn 25.11.10, 23:49
                  ps. a propors "Te cechy najłatwiej zapewnić w zdecentralizowanym modelu państwa z powodów oczywistych[...] "
                  guzik prawda. w malych panstwach cenralizacja daje o wiele lepsze efekty niz jej brak.
                  im wieksze panstwo tym lepiej decentralizacja dziala.
                  a wg. mnie polska jest na tyle niewielkim panstwem, ze obecne proporcje w miare ok. (optowalbym za lekkim wzrostem roli samorzadow, ale bez przegiec takich jak autonomie i tworzenie rzeszy polskiej zlozonej z landow)
          • Gość: samorządowiec Re: Tak, Niemcy jako Deutschland w ogole nie istn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 22:01
            > tja, nie zapomnij o tym ze niemcy i usa sa w tym miejscu, bo sie zjednoczyly, a
            > nie rozparcelowaly- jak ty uwazasz.
            > tak samo usa jest silna dzieki federacyjnosci, a nie dzieki rozczlonkowaniu.

Czyżbyś zatem odważnie proponował powołanie Rządu Śląskiego z kompletem Ministrów na czele ze Śląskim Premierem (Prezesem Śląskiej Rady Ministrów)?
            Odważne postulaty z Twojej strony.

;)
            • bumcykcykhopsiup Re: Tak, Niemcy jako Deutschland w ogole nie istn 25.11.10, 14:50
              jak macie ochote, to tworzcie.
              ale na poczatek proponowalbym referendum dt. niepodleglosci
      • adam81w Re: Ten cały"Raś "to tylko opakowanie maskujące 23.11.10, 00:17
        Gość portalu: Konrad napisał(a):

>
        > truciznę. Mam na myśli nasilenie propagandy tak zwanych „małych ojczyzn&
        > #8221;. Żeruje ona na naszym naturalnym sentymencie do miejsca swego urodzenia
        > i dzieciństwa, gdzie nawet ziemia wydaje się cieplejsza, niż w obcych stronach.
        > Dlaczego jednak propaganda tak zwanych „małych ojczyzn” nasila się
        > akurat teraz, kiedy po ratyfikacji i wejściu w życie traktatu lizbońskiego nas
        > za duża Ojczyzna traci niepodległość? Czy przypadkiem nie po to spryciarze pods
        > uwają nam pod nos tak zwane „małe ojczyzny”, byśmy, zapatrzywszy si
        > ę na nie, zapomnieli o tej dużej?.

Bardzo mądrze napisane. Szkoda, że tak wielu nabiera się na lep raśu.
        • Gość: autochton Bo jedni maja swoje "Male Ojczyzny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 00:19
          inni nie :(

Współczuje....
          • adam81w Re: Bo jedni maja swoje "Male Ojczyzny" 23.11.10, 00:23
            Gość portalu: autochton napisał(a):

> inni nie :(
            >
            > Współczuje....

Inni też mają swoje małe ojczyzny ale pamiętają, że najważniejsza jest ta duża ojczyzna. Jedno drugiemu w niczym nie przeszkadza.
            • Gość: autochton Re: Bo jedni maja swoje "Male Ojczyzny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 00:59
              adam81w napisał:
              > Gość portalu: autochton napisał(a):
              > > inni nie :(
              > > Współczuje....
              > Inni też mają swoje małe ojczyzny ale pamiętają, że najważniejsza jest ta duża
              > ojczyzna. Jedno drugiemu w niczym nie przeszkadza.

To zajmij sie sobą i nie odmawiaj innym czego sam nie masz.
              Co to za obyczaje zagladac innym w zyciorysy albo do alkowy?
              • adam81w Re: Bo jedni maja swoje "Male Ojczyzny" 23.11.10, 01:11
                Gość portalu: autochton napisał(a):

> adam81w napisał:
                > > Gość portalu: autochton napisał(a):
                > > > inni nie :(
                > > > Współczuje....
                > > Inni też mają swoje małe ojczyzny ale pamiętają, że najważniejsza jest ta
                > duża
                > > ojczyzna. Jedno drugiemu w niczym nie przeszkadza.
                >
                > To zajmij sie sobą i nie odmawiaj innym czego sam nie masz.
                > Co to za obyczaje zagladac innym w zyciorysy albo do alkowy?

Zajmuję (i mam swoją małą ojczyznę, kolega chyba nie doczytał) ale Polską także bo to mój kraj (i mam nadzieję, że Twój też). Nikomu do łóżka ani w życiorysy nie zaglądam. Nikogo źle nie traktuje bo czuje się Niemcem i chce mieszkać w Polsce.
            • Gość: Pytek Re: Bo jedni maja swoje "Male Ojczyzny" IP: 91.123.215.* 23.11.10, 09:46

"Tvoja" srogo je kradźoono, ńy pojmujesz tego?
              • bro2001 Re: Bo jedni maja swoje "Male Ojczyzny" 23.11.10, 10:08
                Gość portalu: Pytek napisał(a):
                > "Tvoja" srogo je kradźoono, ńy pojmujesz tego?

Nie je kradziono ino dostano ode twojego oupy.
                Przeca rzykal ci jak to pode Stalingradym podpisywal glejt na wyunaczynie tych z Podola na Slomzek i przekazanie im ziemi. Ziemi nie swojej zreszta tylko Niemcow. Nie fanzol wiec Pytku gupot bo to Slazakom wcale nie sluzy.
                Pozdrawiam
                BRO
                • Gość: Noo dobra, BRO! Re: Bo jedni maja swoje "Male Ojczyzny" IP: 91.123.215.* 24.11.10, 12:51

Wyszabrowano uod Mjymca z poomocoom Rusa?!
                  :-)
                  • bro2001 Re: Bo jedni maja swoje "Male Ojczyzny" 25.11.10, 22:40
                    Widze zes Pytkopodobny. Malo slow bo z klawiatua nie za pan brat ale na tyle obeznany by spuscic nieco zolci.
                    Moze wiec krotki wyklad.
                    Gdyby Slazacy nie podpisywaliby Volks-listy nie dostaliby III-ki i byliby wywiezieni na roboty do Niemiec. Skad to wiem. Tak stalo sie z rodzina mojego przyjaciela. Ale przecie nie kazdy jest bohaterem i kazdy chcial jakos sobie zycie ulozyc. Mozna to zrozumiec.
                    Gdyby majac III-ke Slazak ale widzac co sie swieci nie poszedl do Wermachtu dostalby kulke. Ale przeca kazdy chcial zyc, wiec...
                    Wiec idac z Wermachtem na Wschod (ja zwykle pisze pod Stalingrad) legitymizowal wszystko to co Wermacht tam wyczynial.

Konsekwencja pojscia Wermachtu pod Stalingrad byla Jalta.
                    To tam zdecydowano przesuniecie granic na zachod.
                    Teraz przejdzmy do tych co przepedzono z Wolynia i Podola na Slask.
                    A mowie tu w oparciu o osobiste doswiadczenia moich Rodzicow.
                    Wielka polityka ich nie obchodzila. Chcieli spokojnie zyc na swojej ojcowiznie. Skromnie ale na swoim. W 1945 po przejsciu frontu ukrainscy nacjonalisci zaczeli wyrzynac i palic polskie wsie. Miast raczej nie bo w miasteczkach stalo wojsko.
                    Ci ludzie mieli nastepujacy wybor: Pozostac na miejscu i dac sie wyrznac albo chronic sie w miastach. Chronili sie majac nadzieje, ze po kilku tygodnich sytuacja sie uspokoi i wroca do domu. Ale Stalin mial plan wysiedlenia tych ludzi. Pozwolil wiec UPA i Banderowcom palic wsie. Ci wiec co przezyli schroniwszy sie w miastach nie mieli do czego wracac.
                    Wsiadali wiec do podstawianych bydlecych wagonow i dali sie wiezc na Zachod.

Slazcy maja pretensje, ze ich nie pytano o zgode gdy przywozono tu tych zza Buga.
                    Zapytam wiec dlaczego Slazacy jako gospodarze tej ziemi nie sprzeciwili sie wcieleniu do Wermachtu. A grozila kulka w leb.
                    Tak wiec ci zza Buga mieli sie dac wyrznac bo nie uchodzi zajmowac czyjejs ziemi?
                    To isc podijac czyjac ziemie pod grozba smierci bylo cacy a dac sie wywiezc z wlasnej w zagrozeniu smiercia to juz bylo be?

Powiem krotko:
                    Gdyby Slazacy staneli na wysokosci zadania i nie poszli do Wermachtu problem sam by sie rozwiazal. Nie byloby kogo pytac o zdanie.
                    Gdyby ci z Podola pozostali w swoich domach bo nie uchodzi dac sie przesiedlic komus na glowe problem takze zostalby rozwiazany. Nie byloby kogo przesiedlac.
                    Tak sie jednak jakos sklada, ze ludzie czemus chca zyc.
                    A skoro tak to nie fanzolcie mi, ze ktos tu komus cos ukradl.
                    Wojne latwo rozpetac trudniej z niej wyjsc.
                    Przyjmijcie wiec obaj do wiadomosci, ze pokolenie moich Rodzicow zylo tu jak na walizkach. Ale nie jest tak z pokoleniem moich dzieci i wnukow. Oni sa tu u siebie na swoim i czy to sie Pytkom podoba czy nie tu sie czuja gospodarzami.
                    Pozdrawiam
                    BRO
                    • Gość: geograf przestan fanzolic gupoty z tym Wermachtem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.10, 23:24
                      jakbys mieszkal w Niemczech to do jakiego wojska miales isc podczas mobilizacji czy powolan?
                      • bro2001 Re: przestan fanzolic gupoty z tym Wermachtem 01.12.10, 11:45
                        Ja Cie dobrze rozumiem.
                        Problem nie w tym, ze Slazacy szli do Wermachtu ale w tym, ze nie moga zrozumiec dlaczego znalezli sie tu co z Wolynia i Podola. Nie wszyscy Slazacy ale pytkopodobni zarzucaja tym zza Buga, ze ukradli Slazkom ziemie. A ja twierdze, ze to procesy historyczne, na ktore ci ludzie nie mieli wplywy ich tu przygnaly.
                        Slazacy twierdza, ze nie mieli wplywu na to do jakiego wojska ida. I ja to rozumiem.

Zacytuje tylko jedno zdanie z mojego poprzedniego posta:
                        To isc podbijac czyjas ziemie pod grozba smierci bylo cacy a dac sie wywiezc z wlasnej w zagrozeniu smiercia to juz bylo be?

Pozdrawiam
                        BRO
        • Gość: hanys-ka Re: Ten cały"Raś "to tylko opakowanie maskujące IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.10, 09:21
          bo widzisz - dla jednych "mała ojczyzna" jest na pierwszym miejscu nie zapominam o tej dużej -mam ją w głowie ale w sercu jest ino ta mała - to tak jak z rodziną - ta własna wydaje ci się bliższa (czy to tylko sentyment wg. ciebie?). Podając w spisie że mam narodowość Ślaską - podkreślę że miejsce w którym mieszkam, ludzie z którymi dzielę życie w śląskich miastach , ich godka są mi bliższe mimo wszystko. Czekam na ten spis - spodziewam się że ilość deklaracji narodowości Ślaskiej będzie będzie jeszcze większa- - oby oby!!
          • swoboda_t Re: Ten cały"Raś "to tylko opakowanie maskujące 23.11.10, 10:15
            Na pewno będzie większa. Ja byłem rachmistrzem w 2002 roku i pamiętam, że wtedy był straszny burdel z mniejszościami. Np. ja zostałem ppoinstruowany, że nie mogę wpisywać narodowości śląskiej, a formularz z takową zostanie uznany za niekompletny i nie będzie kasy (czy tam mniej, już nie pamiętam). No w każdym razie miałem pacjentom sugerować wybór polskiej lub... niemieckiej. Ale widać nie była to obowiązująca reguła, skoro 170 tys. ludzi podało śląską i zostało to przyjęte. Dziś w dobie internetu i lepszego dostępu do informacji taki burdel już się raczej nie powtórzy. Obstawiam min. pół miliona.
            • jacgg Re: Ten cały"Raś "to tylko opakowanie maskujące 23.11.10, 19:43
              Widzę, że słowo burdel pojawiło się kilka razy. Możesz podać nazwisko "burdelmamy", która udzieliła ci tych instrukcji, miejsce i czas? Bo sobie pomyślę, że ktoś tutaj uprawia propagandę szeptaną...

Zostałeś prostytutką w tym "burdelu z mniejszościami"? Zastosowałeś się do instrukcji? A może namawiałeś "pacjentów" do zaznaczania narodowości śląskiej? Myślałem, że wszystkich rachmistrzów tradycyjnie w sanacyjnych teczkach przywieziono na Gurny Schloonzsk? Z tego "burdelu" zza Brynicy?...
        • Gość: hanys Re: Ten cały"Raś "to tylko opakowanie maskujące IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.10, 15:02
          Zaś tyn pies lutostański sie łodzywo!!! Jesteś ZEREM - ADAMIE81!!!
    • Gość: Andrzej Kurpierz Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość śląską" IP: *.220.120.185.dsl.dynamic.eranet.pl 22.11.10, 20:53
      ltóż mam problem. Czuję się Ślązakiem. Urodziłem się w Chorzowie w 1950 roku. Moi rodzice są z Chorzowa (Hajduki) jak również pradziadkowie. Mam tutejsze korzenie jak wielu ale nie wszyscy. I problem polega na tym, co z tymi pozostałymi, którzy nie są stąd. Przyjechali z kresów (nie na wycieczkę), przyjechali za pracą (nie po to by zwiedzać). I zostali. Więc jeśli my Ślązacy ustanowimy autonomię lub inną formę zaistnienia w dotychczasowych realiach prawnopaństwowych (region, republika autonomiczna...), to co, wtedy owi przyjezdni byliby u nas mniejszością z europejskimi gwarancjami. To coś z Mrożka...
      Proszę uporządkować moje myślenie. Andrzej Kurpierz
      • arnold7 Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 22.11.10, 21:04
        Gość portalu: Andrzej Kurpierz napisał(a):

> ltóż mam problem. Czuję się Ślązakiem. Urodziłem się w Chorzowie w 1950 roku. M
        > oi rodzice są z Chorzowa (Hajduki) jak również pradziadkowie. Mam tutejsze korz
        > enie jak wielu ale nie wszyscy. I problem polega na tym, co z tymi pozostałymi,
        > którzy nie są stąd. Przyjechali z kresów (nie na wycieczkę), przyjechali za pr
        > acą (nie po to by zwiedzać). I zostali. Więc jeśli my Ślązacy ustanowimy autono
        > mię lub inną formę zaistnienia w dotychczasowych realiach prawnopaństwowych (re
        > gion, republika autonomiczna...), to co, wtedy owi przyjezdni byliby u nas mnie
        > jszością z europejskimi gwarancjami. To coś z Mrożka...
        > Proszę uporządkować moje myślenie. Andrzej Kurpierz

Autonomia bedzie taka sama dla wszystkich mieszkańców, bo nie ma to być autonomia etniczna.
        • czlowiek.epoki Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 23.11.10, 08:41
          to jakas nowosc (aczkolwiek logiczna), na czym wiec bedzie sie opierac? jak ktos jest z dziada-pradziada, dajmy na to, z Rzeszowa, i przyjechal jako dziecko powiedzmy kilkanascie lat temu do, dla przykladu, Bytomia, to nagle ma zadeklarowac narodowosc slaska i zostanie mianowany Slazakiem? a jak nie zostanie, to co?
          • polsz Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 23.11.10, 09:30
            nigdy nie czytałeś co piszą Ślązacy na forum? "Jak nie jesteś Ślązakiem to milcz w sprawach Śląska a najlepiej wyp... stąd. "
            To taki przejaw śląskiej gościnności
            • Gość: Rechtoor Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą IP: 91.123.215.* 23.11.10, 09:52
              Godej, yno moondrze!
              I ńy te "dyrdymały" uczoone po polskich szulach z "Mjyuośće" ku Schlesieroom. :-)

PS
              Widza, co poleku poczynoće cuć polsko "dupowatość", jak ńykjerzi z Nous do terouska?
              • polsz Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 23.11.10, 10:13
                dydrymały z polskich szkół? Raczej to, co można przeczytać na śląskich forach
              • bro2001 Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 23.11.10, 10:15
                Gość portalu: Rechtoor napisał(a):
                > Godej, yno moondrze!
                > I ńy te "dyrdymały" uczoone po polskich szulach z "Mjyuośće" ku Schlesieroom.
                > :-)
                >
                > PS
                > Widza, co poleku poczynoće cuć polsko "dupowatość", jak ńykjerzi z Nous do tero
                > uska?

A Ty Rechtoor czytales co napisal Pytek?
                Moze zamiast zarzucac dupowatosc komus palnij swego ziomka w pusty leb.
                Pozdrawiam
                BRO
            • Gość: sznupka Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą IP: 81.219.92.* 23.11.10, 11:00
              nie "polsz", prawda jest troche inna. najlepiej, gdyby to Slazacy zamkneli buzie i przyjeli do wiadomosci to, ze sa nikim i nigdy nikim nie byli. moze nawet z czasem by sie okazalo, ze posiadanej przed laty autonimii tez nie mielismy.
              prawda jest taka, ze pomimo, ze jestesmy u siebie, mamy nie uzywac slaskiego, bo zbyt duzo w nim nalecialosci z niemieckiego. z czeskiego tez, ale coz to kogo obchodzi. ogolnie rzecz biorac, jezyk slaski kojarzy sie wylacznie z osobami bedacymi pod wplywem alkoholu, jakimis brudasami i niedoukami. natomiast Polak bedacy pod wlywem w innej czesci kraju, zachowujacy sie w sposob niedopuszczalny i wyrazajacy wulgarnie, jednakze slowa cenzurowalne rozgraniczajacy polskimi slowami, jest juz lepszy!
              widzisz Polacy maja to do siebie, ze gdzie nie przyjada, to przestaje sie liczyc dla nich kultura tego miejsca, wymaganym jestnatomiast, aby to do nich sie przystosowac.
          • swoboda_t Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 23.11.10, 10:20
            czlowiek.epoki napisał:

> to jakas nowosc (aczkolwiek logiczna), na czym wiec bedzie sie opierac? jak kto
            > s jest z dziada-pradziada, dajmy na to, z Rzeszowa, i przyjechal jako dziecko p
            > owiedzmy kilkanascie lat temu do, dla przykladu, Bytomia, to nagle ma zadeklaro
            > wac narodowosc slaska i zostanie mianowany Slazakiem? a jak nie zostanie, to co
            > ?

To nic. I nikt nikogo do takich deklaracji zmuszać nie będzie. Bo i po co? Autonomia, jak przed wojną, ma mieć podsatwy ekonomiczne i prawne, a nie etniczne. Z wielu względów powrót do przedwojennego modelu nie jest w pełni możliwy, ale szeroka autonomia dobrze by się przysłużyła rozwojowi regionu. NIe tylko tego zresztą, federacyjny ustrój Polski jest w interesie przynajmniej tych silniejszych regionów - Górnego i Dolnego Śląska, Wielkopolski, Pomorza.
            • jacgg Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 23.11.10, 18:24
              "Autonomia, jak przed wojną, ma mieć podstawy ekonomiczne i prawne, a nie etniczne."

I tutaj rozjeżdżasz się z poglądami naczalstwa RAŚ-istów kompletnie, swoboda. Wszystkich tych, którzy ostatnio nie czują się już Polakami, za swoją ojczyznę uznali wyłącznie Górny Śląsk i nie czują się zobowiązani do lojalności wobec państwa polskiego ("małpy, która zepsuła zegarek"*). Na przykład - poczuwszy dojmującą pustkę po zakończeniu działalności Ligi Republikańskiej i Solidarności Walczącej znaleźli sobie nową okazję do bycia na NIE (co po Urbanie brzmi już dosyć dwuznacznie).

pl.wikipedia.org/wiki/Nie
              en.wikipedia.org/wiki/Separatism#Ethnic
              Zarazem NIEdaleko pada jabłko od jabłoni (myli się red. Kijonka) - nie od parady jeden dziadzio Prawdziwego Schloonzoka nr 001 był narodowcem, ten ze strony mamy - pal sześć że polskim spod znaku ONR (Hierowski był członkiem Obozu Narodowo-Radykalnego, w czasie wojny związanym z NSZ). Nawiasem mówiąc szokuje to, że obaj dziadkowie Gorzelika ze strony ojca parli do Polski (jeden był powstańcem śląskim, a drugi komisarzem plebiscytowym).

pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Gorzelik
              pl.wikipedia.org/wiki/Liga_Republika%C5%84ska
              www.polityka.pl/kraj/271392,1,po-co-nam-warszawa.read
              pl.wikipedia.org/wiki/ONR
              pl.wikipedia.org/wiki/NSZ
              Gorzelik - ślonzakowski narodowiec nr 001 (numer ZERO-ZERO-ZERO to Kutz), po fiasku z JEGO inicjatywy założonego ZLNŚ (to on był pomysłodawcą i rzecznikiem terminu: "narodowa mniejszość śląska" - "bojownikiem o wolność i demokrację" na "zniewolonym" GŚ...), zgrywa ostatnio "apolitycznego samorządowca", a równolegle TO SAMO środowisko POLITYCZNE agituje różnymi sztuczkami** już zupełnie jednoznacznie za utworzeniem narodu śląskiego oraz budową języka śląskiego.

Wszystko pod płaszczykiem faryzejskiej troski o znikające pieniądze górnośląskiego podatnika oraz ginące bogactwo kulturowe Górnego Śląska, zwanego przez nich Gurny/Fjyrhny Schloonsk lub Oberschlesien. Po okresie wybitnie nieudanych prób wysadzenia z siodła związku mniejszości niemieckiej w woj. opolskim - widząc, że nie są w stanie przejąć jego elektoratu, jedynego do jakiego mogliby się tam odwoływać - właśnie zaczęli z nią współpracować w celu urzeczywistnienia przyszłego Frayschtat Fjyrhńy Schloonsk/Freistatt Oberschlesien.

pl.wikipedia.org/wiki/ZLN%C5%9A
              wyborcza.pl/1,76842,320646.html
              www.dziennikzachodni.pl/aktualnosci/311371,katowice-opole-mniejszosc-niemiecka-w-wyborach-razem-z,id,t.html
              Zarazem robią krecią robotę na rzecz skłócania mieszkańców woj. śląskiego, np. na linii Katowice-Bielsko, a najbardziej: aglomeracji katowickiej, co cieszy niektórych Krakusów (sądząc z wpisów na forach) obawiających się wzrostu znaczenia szeroko otwartych na Polskę - a może także Czechy i Słowację, zwłaszcza Morawy - Wielkich Katowic, które zaczęłyby ściągać nie tylko ludzi przedsiębiorczych i szukających pracy, ale nawet artystów i naukowców ze starej stolicy i całego południa Polski oraz przez Bramę Morawską, odwrócenia kierunku wektora korzystnych nie tylko dla Warszawy - lecz także Krakowa i Wrocławia - przepływów.

pl.wikipedia.org/wiki/Materializm_dialektyczny
              pl.wikipedia.org/wiki/Agitacja
              pl.wikipedia.org/wiki/Pro_Loquela_Silesiana
              Takie są efekty działań ludzi powtarzających: "Gurny/Fjyrhny Schloonsk ponad fschysko/Oberschlesien über alles". Patronat duchowy Hitlera jest blisko i skutki wyciągania szlonzakowskiego trupa z historycznej szafy też będą tutaj podobne (toutes proportions gardées - z zachowaniem proporcji).

A ściślej już są. Postępuje antagonizacja społeczności lokalnej - zarówno względem otoczenia, jak też wewnętrzna (i to nie tylko na linii: "hanysy"-"gorole"). Paradoksalnie ewentualny wzrost wpływów RAŚ-istów oznaczać będzie raczej utrwalenie rozbicia regionu, torpedowanie szans Górnego Śląska na reintegrację, na budowę dynamicznej metropolii katowickiej bez podziałów wewnętrznych - zupełnie realnych szans GŚ na stanie się regionem wiodącym w Polsce.

To ostatnie przyniosłoby wielki pożytek tak dla regionu, jak i całego kraju. Zarazem pomyślność Polski jako lidera tzw. nowej Europy oznacza lepsze perspektywy dla tejże. Z kolei rozwój nowej Europy równoważy geopolitykę kontynentu potężnie przechylonego na zachód i wzmacnia wspólnotę europejską, nieustannie zagrożonej teraz wręcz przełamaniem na pół i rozpadem.

* "Był przeciwnikiem utworzenia silnej Polski i oddania Polakom Górnego Śląska (uważał, że przekazać prymitywnym Polakom Śląsk to tak, jakby dać małpie złoty zegarek), pomysłodawcą plebiscytów w okręgach Allenstein i Marienwerder w Prusach Wschodnich. (...) Był przeciwny nadmiernemu osłabieniu pokonanych Niemiec oraz sprzeciwiał się roszczeniom Polski w sprawie jej zachodnich i północnych granic. (...)

We wrześniu 1936 roku spotkał się w Berchtesgaden z Adolfem Hitlerem publicznie wyrażając wielki entuzjazm do osoby Hitlera oraz niemieckiego programu gospodarczego. Po powrocie w dzienniku Daily Express nazwał Hitlera największym z żyjących Niemców oraz George'em Washingtonem Niemiec."

pl.wikipedia.org/wiki/Lloyd_George

** bardzo często manipulując mieszaniną faktów i przekłamań, jak np. Kamusella - co tytułem przykładu czarno na białym niedawno wykazałem na podstawie analizy jego rozmaitych wypowiedzi, oczywiście z podaniem źródeł i cytatami - których kontekst można sobie sprawdzić, gdyby ktoś miał ochotę mi zarzucać, że z kontekstu coś wyrwałem, po to źródła linkuję; inny członek: Tomasz Wicherkiewicz z Poznania, założyciel i prezes Unii Języków Regionalnych i Mniejszościowych w Polsce, członek zarządu European Bureau for Lesser Used Languages z siedzibą w Dublinie i Brukseli, sami DIALEKTYCZNI rozwalacze "katoendeckiego mambo-jumbo", SOCJOTECHNICY JĘZYKOWI...
              • jacgg Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 23.11.10, 19:03
                POSTCRIPTUM

Euroentuzjaści mogą co najwyżej osłabić państwa słabe, po silnych spłyną jak woda po kaczce - czyli w praktyce służą interesom przede wszystkim Francji i Niemiec - budując zarazem nowe zarzewia konfliktów, niszcząc wiele szans na stworzenie realnej wspólnoty UE.

Zalecam eurorealizm (jako postawę, nie powtarzam haseł Korwina-Mikke) zamiast euroentuzjazmu czy eurosceptycyzmu. Patriotyzm zamiast kosmopolityzmu czy nacjonalizmu. Przy czym patriotyzm lokalny (wobec małej ojczyzny) nie kłóci się z patriotyzmem ogólnokrajowym (wobec ojczyzny dużej) - czy nawet ewentualnym ogólnoeuropejskim w przyszłości (wobec wspólnoty europejskiej) - ponieważ to jest postawa na ogół raczej ZA, niż PRZECIWKO.

pl.wikipedia.org/wiki/Nacjonalizm#Nacjonalizm_w_Polsce
                pl.wikipedia.org/wiki/Eurosceptycyzm
                Daleko posunięty regionalizm ma sens w państwach wielonarodowościowych lub silnie zróżnicowanych gospodarczo - czego nie można powiedzieć o współczesnej Polsce (po II WŚ i 45 latach PRL-u...).

pl.wikipedia.org/wiki/Regionalizm_%28polityka%29
                Negatywnie oceniam też biurokratyczne tworzenie tzw. euroregionów przez Brukselę, rozbijanie nie tylko wspólnot państwowych lecz także regionalnych. Stolica WSPÓLNOTY Europejskiej bierze się za rozbijanie wszelkich wspólnot, jakie znajdą się w zasięgu jej oddziaływania... Od rodziny po państwo.

pl.wikipedia.org/wiki/Regionalizm_%28stosunki_mi%C4%99dzynarodowe%29
                pl.wikipedia.org/wiki/Euroregion
                Tak się kończy rzekoma neutralność światopoglądowa, a w praktyce wojujący antyklerykalizm, eurokomunizm, socjalizm będący karykaturą chrześcijaństwa... Negowanie CHRZEŚCIJAŃSTWA jako jednego z trzech kulturowych filarów całej Europy (oprócz Antyku i Oświecenia), wzajemnie ze sobą splecionych w sposób nierozerwalny.

pl.wikipedia.org/wiki/Laicyzm
                pl.wikipedia.org/wiki/Antyklerykalizm
                pl.wikipedia.org/wiki/Eurokomunizm
                pl.wikipedia.org/wiki/Socjalizm
                Za zdecydowanie lepszą uznaję SPONTANICZNĄ współpracę CAŁYCH jednostek terytorialnych, sąsiadujących ze sobą przez miedzę (np. Górnego Śląska i Moraw, Dolnego Śląska i Czech właściwych, Małopolski Południowej i Słowacji, Mazowsza i Litwy - już kilka razy proponowałem podział Polski na maksymalnie 9-11 regionów w oparciu o dominujące ośrodki miejskie oraz w miarę możliwości historyczne granice), w TEN SPOSÓB ŁĄCZĄCYCH ze sobą poszczególnych członków UE, bez rozbijania ich.

pl.wikipedia.org/wiki/Chadecja#Pogl.C4.85d_polityczny_i_gospodarczy
                pl.wikipedia.org/wiki/Zasada_pomocniczo%C5%9Bci
                Moje uwagi na temat rozbijania wspólnot nie dotyczą np. Belgii, która powstała w wyniku rewolucji (skutek faworyzowania protestantów z północy kosztem katolików m.in. flamandzkich przez nieudolnego króla Wilhelma I), procesu tyleż gwałtownego co bezrefleksyjnego - i nie dziwi mnie, że prawdopodobnie w końcu ostatecznie się rozpadnie.

Flamandowie powinni wrócić do wspólnoty niderlandzkiej, a Walonowie - do Francji, z którą łączą ich: ten sam język oraz więzi kulturalne (zachowując regionalną autonomię). Przy okazji Bruksela mogłaby zająć się problemem rajów podatkowych i swoiście wykorzystywanej tajemnicy bankowej w pobliskim Luksemburgu (a także: Monako, na Cyprze, Brytyjskich Wyspach Dziewiczych, czy w Szwajcarii...).
                • pieronski_hanys Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 24.11.10, 14:25
                  >Przy czym patriotyzm lokalny (wobec małej ojczyzny)

wobec Górnego Śląska

> nie kłóci się z patiotyzmem ogólnokrajowym (wobec ojczyzny dużej)

czyli całego (Górnego i Dolnego) Śląska.

pra?

Gratuluję dobrze uargumentowanych poglądów. To rzadko spotykane.
        • polsz Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 23.11.10, 09:28
          skoro autonomia nie ma powstawać z powodów etnicznych to z jakich? Bo cały czas słyszę, że Śląsk ma być autonomiczny bo tak chcą Ślązacy. Jeślli to nie jest powód etniczny to jaki?
          • Gość: sznupka Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą IP: 81.219.92.* 23.11.10, 11:02
            gdybys sie troche poczytal, czego chce RAŚ, to moze bys doczytal, ze nie tylko o autonomie dla Slaska idzie gra. jak to z zyciu bywa, ktos musi zaczac. wiec moze dobrze sie dzieje, ze walczyc zaczyna o to Slask, ktoremu autonmie odebrano.
      • Gość: . Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.11.10, 23:40
        > owi przyjezdni byliby u nas mniejszością z europejskimi gwarancjami

poprawka: byliby wiekszoscia
      • Gość: trevik Myslenie trzeba zmienic IP: *.dip.t-dialin.net 23.11.10, 07:08
        Owszem, trzeba pomyslec o tych, ktorzy na Slask przyjechali i tu zostali jak i ich potomkach. Czy uważasz, że ktoś tych ludzi chce wyrzucać, czy też antagonizować? Sam niektórych przyjezdnych (studentów) zachęcałem do pozostania na Śląsku.
        Weź może jednak pod uwagę, że ludziom, którzy są solą tej ziemi jakieś prawa się należą.

Województwo śląskie poza odrębnością historyczną pochodzenia ludności charakteryzuje się bardzo specyficzną strukturą społeczną jak i gospodarczą. Senat z uwagi na przygniatająca większość regionów o strukturze "standardowej" (czytaj: jedo-dwa duże miasta + wielka wieś) nie reprezentuje interesów Śląska. Sejm nawet od tego nie jest.
        Czy uważasz, że polityka finansowa Warszawy względem Śląska naprawdę Śląskowi sprzyja? Dlaczego w obszarze województwa Śląskiego ciągle znajdują się ziemie historycznie z regionem niezwiązane i nie ma mowy o tym, aby to zmienić? Dlaczego Ślązacy mają w wydatkach kasy województwa obsługę regionów ekonomicznie bardzo słabych? Żeby tylko słabych, ale ludzie w tych regionach najczęściej wręcz Ślązakami gardzom, pomimo własnej gospodarczej i społecznej niższości widocznej w statystykach. Czy to jest Twoim zdaniem OK?

T.
        • polsz Re: Myslenie trzeba zmienic 23.11.10, 09:34
          "Weź może jednak pod uwagę, że ludziom, którzy są solą tej ziemi jakieś prawa się należą."
          czyli specjalne prawa za miejsce urodzenia, tak?

"społecznej niższości"
          powiedział jak przystało na rasę panów
          • bro2001 Re: Myslenie trzeba zmienic 23.11.10, 13:46
            Autor: Gość: trevik
            >Weź może jednak pod uwagę, że ludziom, którzy są solą tej ziemi jakieś prawa się należą.
            O jakich prawach mowimy? Jakichs szczegolnych?
            Jak na razie wszyscy w naszym kraju sa rowni (przynajmniej teoretycznie).
            Zmiana myslenia potrzebna jest przede wszystkim samym Slazakom.
            Z jednej strony uwazaja sie za niedocenionych, pokrzywdzonych, zepchnietych na margines a z drugiej za tych lepszych, wrecz bedacych na wyzszym poziomie cywilizacyjnym od reszty mieszkancow Slaska.
            Kazdy w swojej przeszlosci moze znalezc cos co bedzie powodem do uwazania sie za pokrzywdzonego. Slazacy nie sa tu wyjatkiem. I kazdy moze znalezc cos do uwazania siebie za lepszego od innych.
            Moze wiec Slazacy zechcieliby przyjac do wiadomosci, ze na Slasku sa mniejszosca bo laski nikomu nie robia. To jest zaszlosc historyczna, na ktora oni sami jako grupa etniczna mieli pewien wplyw.
            Natomiast nie kwestionuje ich domagania sie uznania slaskiej mowy jako odrebnego dialektu czy jezyka a Slazakow jako grupy etnicznej czy narodowej.
            W tych rozmowach przeszkoda sa po obu stronach (po ogolnopolskiej i po slaskiej) szowinistyczni nacjonalisci.
            Ogolnopolscy nacjonalisci krzycza Slaska zawsze polski a taki Pytek pisze, ze ci z Podola ukradli mu ziemie na Slasku.

Tobie treviku tez trza zmiany myslenia. Oto kwiatek z twojego postu:
            >Dlaczego Ślązacy mają w wydatkach kasy województwa obsługę regionów ekonomicznie >bardzo słabych? Żeby tylko słabych, ale ludzie w tych regionach najczęściej wręcz Ślązakami >gardzom, pomimo własnej gospodarczej i społecznej niższości widocznej w statystykach. >Czy to jest Twoim zdaniem OK?
            O czym ty fanzolisz hopie? O jakiej wyzszosci Slazakow?
            Po wojnie bylo widac pewne roznice w kulturze bytowania ludnosci naplywowej a Slazakami ale teraz? Dobrym przykladem bylo NRD. Jeden narod, jezyk nawet zunifikowane za Hitlera darzenia a po dziesiatkach lat komunizmu zespolic spoleczenstwa z bylego NRD z caloscia kraju niesposob.
            Komunizm wszystkim dal sie we znaki wiec moze zamiast uzalac sie kto bardziej poszkodowany robic na Slasku tak by bylo dobrze. Chca Slazacy byc Slazakami niech beda mnie to nie przeszkadza ale tez niech pozwola byc innym tym kim chca byc i ni wyjezdzac z wyzszoscia czy nizszoscia bo to do niczego dobrego nie prowadzi.
            Pozdrawiam
            BRO
            • Gość: trevik Re: Myslenie trzeba zmienic IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.11.10, 15:35
              Rowne prawa dla regionow i mniejszosci kulturowych. Dzis co prawda za wyrazanie sie gwara w szkole rodzicom wiekszych problemow nie robia, ale do perfekcji troche brakuje. Zwolennikiem janosikowego tez nie jestem.
              Post utrzymales w konwencji "co bylo ze slaskiem po wojnie to bylo ok, a slazacy sa sobie winni" pomijajac aspekt migraccji ludnosci prowadzonej przez komunistow jak i celowego niszczenia kultury "v kolumny". Delikatnie mowiac bylo to dosyc bezczelne.
              Czy pytkowi ziemie ukradli nie wnikam - niektym na slasku pokradli, ale komunisci generalnie kradli.
              • bro2001 Re: Myslenie trzeba zmienic 23.11.10, 21:56
                Po pierwsze primo to gdzie w moim poscie znalazles, ze to co sie dzalo za komuny bylo OK?
                Za komuny kazdy tak zyl zeby przezyc. Jedni wchodzili w struktury wladzy inni z nia w ten czy inny sposob konfrontowali sie a milczaca wiekszosc zyla by przetrwac. Tak zyli Slazacy, tak zyli Podolacy i ci naplywowi z roznych stron kraju. Nie sadze by robiono w tamtym czasie jakies badania socjologiczne jak etnicznie rozkladala sie na Slasku przynaleznosc do partii a dzis to jest nie do odtworzenia. Z moich osobistych doswiadczen wynika, ze ten rozklad byl adekwatny do populacji poszczegolnych grup. Sekretarzem POP przez jakis czas byl Slazak spod Olesna a jego zastepca czlowiek spod Bielska B. ale przez kilka nastepnych lat byl czlowiek urodzony juz na Slasku o korzeniach z Podola.
                Nic po wojnie nie bylo OK i nie tylko na Slasku.
                Nie napisalem tez, ze Slazacy sa sobie winni tego co bylo po wojnie.
                Natomiast nie moge sie zgodzic z traktowaniem naplywowej ludnosci na Slasku jako tych panoszacych sie napastnikow, ktorzy bezprawnie zajeli te ziemie. A tak wlasnie stawiaja sprawe slascy nacjonalisci jak np. niejaki Pytek.
                Otoz zwlaszcza ci z Podola i Wolynia wcale sie na te ziemie nie prosili.
                Zostali ze swoich domostw przepedzeni a do tego wypedzenia przyczynili sie bioracy w Bitwie pod Stalingradem Slazacy. Oczywiscie Slazacy podniosa argument, ze w Wermachcie nalezli sie nie z wlasnej woli. Jak sie jednak rozumie to, ze mozna sie znalezc nie z wlasnej woli w armii agresora to trza tez rozumiec, ze ci co naplyneli tu po 1945 takze naplyneli nie z wlasnej woli. I to by bylo na tyle co rzeczywiscie napisalem.
                Co zas do przesladowan gwary to zdarzalo sie, ze rzeczywiscie wynikalo to z niecheci do Slazakow ale tez zdarzalo sie, ze nauczyciel chcial nauczyc poprawnej polszczyzny i staral sie wyrownac gwarowe nalecialosci. Tak dzialo sie na rzeszowszczyznie, Podlasiu, w wiejskich szkołach Malopolski ale tam nie bylo tego napiecia etnicznego jak na Slasku i nikt nie odbieral tego jako przesladowanie gwary.
                Zanim wiec zarzucisz komus bezczelnosc sprobuj kogos zrozumiec jak sam chcesz byc rozumiany.
                Zas Twoj stosunek do tego co napisal Pytek jest typowy: Wasi nacjonalisci sa be, o naszych nic nie wiem.
                Mimo wszystko pozdrawiam
                BRO
                • Gość: trevik Dajmy sobie spokoj z tym Pytkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 10:34
                  Nie wiem, cos sie tak na niego uparl, ze rzucasz we mnie tym gosciem.

> Po pierwsze primo to gdzie w moim poscie znalazles, ze to co sie dzalo za komun
                  > y bylo OK?
                  Może przesadziłem w słowach - jak tak to zrozumiałeś, to pardon.
                  Ale z drugiej strony obarczyłeś Ślązaków współwiną za obecny skład etniczny na śląsku a to nadużycie - daleko było na Śląsku do euforii z powodu migracji ludności na ten teren. Była to jednak celowa polityka komunistów, aby Śląsk "zmiękczyć". Miej na to wzgląd, bo jak na razie grasz na czułej strunie, choć zdajesz się nie widzieć tego.

> Nie sadze by robiono w tamtym czasie jakies badania socjologiczne jak etniczni
                  > e rozkladala sie na Slasku przynaleznosc do partii a dzis to jest nie do odtwor

Oczywiscie, ze do odtworzenia, ale badania jakiekolwiek podkreślające odrębność kulturową Ślązaków są nawet i dziś niespecjalnie mile widziane, choć jakieś mogły byc zrobione (a za komuny to były zrobione na pewno, tak jak na pewno nie były opublikowane).
                  Faktem jest, że do dziś w pewnych powiatach (Zagłębie, Częstochowskie) spadkobiercy czerwonych mają nieporównywalnie lepsze wyniki niż na rdzennym Śląsku.
                  W czasach komuny dla odmiany mówiło się o czerwonym Zagłębiu i imporcie dyrektorów. W PZPR było mało Ślązaków z dziada-pradziada bo przede wszystkim był to niesamowity obciach. Ślązacy (co niechlubnie, ale trzeba przyznać) potrafili córkę czy syna wyrzucić z domu, bo związał się z "gorolem" - takie były na Śląsku czasy. To lud (przynajmniej był) dość honorny, nawet jeśli było to bardzo głupie a PZPR był po stronie hańby.

Aby trochę dodać faktów:
                  Rada miasta Sosnowiec: SLD - 10 stołków na 28 miejsc.
                  Rada miasta Częstochowa: SLD - znowu 10 stołków na 28 miejsc.
                  Rada miasta Katowice (miasto uważane za mocno "zgorolizowane"): SLD - 1 stołek na 25 miejsc.
                  Rada miasta Bytom: SLD - prawdopodobnie jeden stołek na 25 miejsc (udało im się, bo chyba sie przykleili do "KWW Jan K. Czubak i Bytomska Lewica").
                  Może nie pisz o rzeczach o których wogóle nie masz pojęcia a ktore na Śląsku mogą wkurzać.

> Nie napisalem tez, ze Slazacy sa sobie winni tego co bylo po wojnie.

Napisałeś jak pamiętam, że są współwinni składowi ludnościowemu na Śląsku.

> Natomiast nie moge sie zgodzic z traktowaniem naplywowej ludnosci na Slasku jak
                  > o tych panoszacych sie napastnikow, ktorzy bezprawnie zajeli te ziemie. A tak w
                  > lasnie stawiaja sprawe slascy nacjonalisci jak np. niejaki Pytek.

Bezprawne to nie było, ale z drugiej strony gdyby Ślązacy mieli o tym decydować to ludności napływowej tak łatwo nie wpuszczonoby na Śląsk i każdy kto choć odrobinę Śląsk zna o tym wie. Konflikt jednak zaczął się jeszcze przed wojną (Grażyński dla większości Ślązaków to żaden bohater).

> Zostali ze swoich domostw przepedzeni a do tego wypedzenia przyczynili sie bior
                  > acy w Bitwie pod Stalingradem Slazacy. Oczywiscie Slazacy podniosa argument, ze
                  > w Wermachcie nalezli sie nie z wlasnej woli.

Drugi raz przejechałeś po nawet bardziej wrażliwej strunie. Ale zachowam spokój, choć muszę jasno napisać, że zdrowo przeginasz.
                  Ze znanych mi ludzi pogranicza polsko-niemieckiego ( typowych średniaków, czyli ani nie niemców ani nie "importowanych" polaków) do Wehrmachtu na ochotnika zgłosił się tylko dziadek Tuska, co ogłosił kiedyś jeden sK*rwiel. Reszta była wcielana siłą a za dezercję była kula.
                  Niemcy jednak ludzi tak pobranych nie traktowali jako tych z wysoką wartością bojową (małe morale do bicia się za rasę) i często Ślązacy trafiali do wojsk pomocniczych (artyleria, obrona przeciwlotnicza) i oczywiście na front wschodnim. Hitler bynajmniej tej ludności nie traktował jak "swojaków".
                  Teraz poczekam, aż pójdziesz za ciosem oskarżysz robotników przymusowych w Rzeszy za krzywdy na kresach.

Oczywiście nie można mieć pretensji do ludności napływowej za to, że byli przesiedleni - gdzie taką u mnie wyczytałeś?
                  > Co zas do przesladowan gwary to zdarzalo sie, ze rzeczywiscie wynikalo to z nie
                  > checi do Slazakow ale tez zdarzalo sie, ze nauczyciel chcial nauczyc poprawnej
                  > polszczyzny i staral sie wyrownac gwarowe nalecialosci.

I właśnie dlatego za użycie gwary śląskiej w szkole wzywano rodziców i robiono problemy. Komuna komuną, ale za inne błędy, nawet za matolstwo była i w tym parszywym systemie w innych wypadkach dwója - gwara miała specjalny status.

> Zas Twoj stosunek do tego co napisal Pytek jest typowy: Wasi nacjonalisci sa be
                  > , o naszych nic nie wiem.

Zachowaj może dystans do tego o czym piszemy. Ja zachowuję, choć gdybyś rozmawiał w ten sposób en face jak piszesz z jakims bardziej krewkim Ślązakiem, to wyszedłbyś z tej dyskusji z tzw. limem pod okiem.

> Mimo wszystko pozdrawiam

ja również,

T.
                  • bro2001 Re: Dajmy sobie spokoj z tym Pytkiem 24.11.10, 23:46
                    No wlasnie, no wlasnie. Sa czule struny, ktore nie powinny byc szarpane.
                    Ale zdajesz sobie sprawe, ze Twoje stwierdzenie o wyzszosci Slazakow nad naplywowymi do takich wlasnie nalezy.
                    Mnie to specjalnie nie drazni. Sam wychowalem sie na Slasku i widzialem porzadnych Slazakow i zapijaczone mordy, podobnie bylo z tymi naplywowymi.
                    Jak poprzednio stwierdzilem poczatkowo byl spory dystans pomiedzy naplywowymi a autochtonami. Ci byli na swoim tamci przez dziesiatki lat zyli na walizkach.
                    Jest pozno i nie odpowiem na wszystkie Twoje uwagi.
                    Ale dodam jedynie, ze to co Ciebie tak drazni jest punktem wyjscia tych z Podola.
                    Oni znalezli sie tu w wyniku historycznych zdarzen, na ktore nie mieli wplywu.
                    Ty tak oburzasz sie na uwage, ze Slazacy byli w niemieckim wojsku.
                    Ja to wiem i Ty to wiesz, ze znalezli sie tam z przymusu. Kazdy chcial przezyc.
                    Co jednak mieli robic Podolacy gdy z przyzwolenia Stalina Ukraincy ich wyrzynali i palili i kazano im jechac na Zachod. Ty o Slazakach w Wermhcie rozmawiac nie chcesz ale o tym, ze Slazakow nikt o zgode osiedlenia tu tych zza Buga nie pytal owszem porozmawialbys.
                    A to byl jeden proces. Te same przyczyny, dla ktorych Slazacy znalezli sie w Wermachcie pozniej staly sie przytczyna pszesiedlenia tu tych z Podola.
                    O Pytku nie chcesz wspominac ale to wlasnie tacy jak on sprawiaja, ze ja pytam czy ci z Podola moga sie czuc na Slasku u siebie? Ja wiem, ze czy Pytek sie zgodzi, czy nie oni czuja sie u siebie bo innego "u siebie" nie maja. Ale tak postawione pytanie uzmyslawia problem. Czy bedzie tu zgoda i wspolne budowanie, czy tez buzujacy kociol.
                    Zrobilo sie pozno.
                    Pozdrawiam
                    BRO
                    • Gość: trevik Re: Dajmy sobie spokoj z tym Pytkiem IP: 82.177.87.* 25.11.10, 16:34
                      Witam,

z zadnej strony nie twierdzilem, ze ktos sie ma ze Slaska wynosic. Rowniez nie twierdzilem, ze Slazacy maja byc jakas ober-grupa. Nie wiem, gdzie to wyczytales (juz chyba jestesmy po tym punkcie, gdzie mylisz mnie z jakims Pytkiem).
                      Wiem, ze Slask i ludnosc na nim mieszkajaca sa poszkodowani przez historie, zarowno ci rodowici jak i naplywowi.
                      Dlaczego uwazam, ze poszkodowani?
                      Bo:
                      - komuna tepila Slaskosc i Slazacy w duzej czesci pozostali taka grupa "matolowata" - nikt w tym czasie ich nie awansowal, nie dopuszczal do wyzszych stanowisk i wladzy. Dzis to sie odbija - to ludzie pracowici i zaradni, ale z poziomem wykształcenia i kultury nie jest najlepiej. Tak mialo byc, tak urzadzili to komunisci (wczesniej tez bylo nienajlepiej - ta grupa nie miala wysokiego statusu nawet "za niemca", bo byli inni) i tak zostalo przez historyczna ciaglosc. Ja sadze, ze nalezy cos z tym zrobic i nie odbierac owocow pracy tych ludzi, aby budowac u innych - najpierw zrobic co trzeba u siebie (wiecej kasy na nauka i kulture na Slasku).
                      - po przemysle ciezkim zostal niesamowity srodowiskowy syf. To trzeba solidnie poprawiac a jak sie nie da to zrekompensowac.

Teraz pytanie oczywiste: kto ma za to zaplacic.
                      I odpowiedz oczywiste: nikt. Ja nie chce, aby za cos na Slasku placily inne regiony.

Ale trzeba:
                      1) zostawic wiecej forsy w regionie historycznego Slaska i skonczyc z transferem tych pieniedzy w inne regiony.
                      2) odciac od kasy (i najlepiej administracji) wojewodztwa Slaskiego regiony historycznie odmienne

Dla niektorych to brzmi obrazoburczo: jak to, Slask nie chce byc solidarny? Oczywiscie, ze Slask chce byc solidarny, ale najpierw to trzeba Slask odbudowac. Ten region byl kiedys regionem przemyslowej swietnosci a dzis jest regionem coraz wiekszej przemyslowej nedzy. Ja nie mam ochoty udawac, ze region jest wzglednie bogaty i zostawiac wszystko jak jesst, bo to bardzo relatywne bogactwo to efekt bardzo ciezkiej pracy tych ludzi,

T.
                      • bro2001 Re: Dajmy sobie spokoj z tym Pytkiem 25.11.10, 21:54
                        Witam
                        Widzisz Trevik zarowno Twoje jaki moje posty nie tyle kierowane byly do nas samych (jak sie okazuje) co do wyimaginowanych przeciwnikow. No moze nie tak calkiem wyimaginowanych.
                        Pare postow wyzej Pytek znalazl przecie kumpla a chocby dyskusja tu obok toczona ujawnia niemalo myslacych po wszwchpolsku czy wrecz po ONR-owsku.
                        Piszac to daleki jestem od sklaniania sie ku wypranemu z patriotyzmu konsumcjonizmowi ale tez rozrozniam nacjonalizm od patriotyzmu.
                        Mozna byc patriota Slaska bedac Slazakiem z dziada pradziada ale takze choby ino krzokiem.
                        Mam nadzieje, ze ci spokojni ale oddani tej ziemi ale takze swojej spolecznosci ludzie znajda uznanie i opanuja ten tlacy sie tu i owdzie zywiol nacjonalistyczny, i nie dopuszcza do tego by jednoczyc sie przeciw komus ale dla wspolpracy.
                        Twoje uwagi o tym co nalezy zrobic nie wymagaja mojego komentarza.
                        Zanim jednak zacznie sie mowic co i jak robic trzeba miec ustaone dla kogo.
                        A to dla mojego pokolenia bywa nie calkiem jasne. Mlodsi pewnie juz takich dylematow nie maja choc pewnosci nie mam.
                        W kazdym razie dzieki za wymiane mysli.
                        Zajrze tu jeszcze gdybys sie jeszcze odezwal
                        Pozdrawiam
                        BRO
                        • Gość: trevik Dziekuje za dyskusje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 08:25
                          A ze swojej strony jeszcze slowo wyjasnienia.
                          Jakikolwiek szowinizm jest zly i nie ma sensu rozwijac tego tematu.
                          Mozna mnie posadzac o regionalny egoizm, ale nie mam specjalnie nic przeciwko temu. Wszystkie regiony i wszyscy ludzie sa egoistyczni - udawanie, ze tak nie jest jest tylko hipokryzja.
                          W takim samym tez duchu rozumiem to, co prezentuje soba Gorzelik, czy Kutz. Ludzi takich jak Rocznion nalezy zdejmowac - malo kto przysłużył się tak negatywnie sprawie uznania odrębności regionalnej jak ten gość.
                          Z drugiej strony są ludzie tacy jak Piotr Spyta, którzy też niestety dobrej roboty dla Śląska nie robią,

T.
      • Gość: Wojtek Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą IP: *.icpnet.pl 23.11.10, 08:58
        Kiedyś w czasach licealnych zajmowałem się badaniem tej kwestii i znalazłem fajne podsumowanie naszej (Ślązaków) sytuacji:
        Otóż są trzy rodzaje Ślązaków: pnioki, krzoki i ptoki.
        Pnioki mieszkają na Śląsku od urodzenia i ich przodkowie też byli Ślązakami, mówią gwarą i podtrzymują tradycję.
        Krzoki to tacy, którzy przybyli na Śląsk w poszukiwaniu pracy(lub ich rodzice), ale było to na tyle dawno, że się zasymilowali. Częściowo mówią gwarą, zachowali niektóre własne zwyczaje, ale przejęli niektóre nasze. Często mają rodzinę w innej części Polski.
        No i ptoki, to tacy którzy przyjechali na Śląsk również w celach zarobkowych, ale nie chcą się zasymilowac, nie mówią gwarą i mają silnie zakorzenione zwyczaje z innych części Polski.

Właśnie przez tą różnorodnośc (a także różnice w samej gwarze np. w Rybniku godo się inaczej) gwara Śląska nie może stac się językiem, a region Śląsk regionem autonomicznym. Po prostu ludnośc jest zbyt niejednolita kulturowo i językowo. Ludnośc w regionie autonomicznym bądź innej formie zorganizowania musi byc jednolita.
        Osobiście uważam, że Śląsk wcale tego nie potrzebuje. Można w inny sposób niż zakładanie autonomii, kreowac tożsamośc regionalną. Unia Europejska sprzyja tego typu działaniom, przydałoby się więc po prostu bardziej promowac tą kulturę i gwarę, tak jakto robi np. pan Plura (nie mam pojęcia kto to jest, ale gratuluję pomysłu kampanii).
      • tysonc [...] 23.11.10, 08:59
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Sztychman Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą IP: 91.123.215.* 23.11.10, 10:03

Jak małe pojęcie masz o Śląsku i o Polsce, świadczy najlepiej Twoja wypowiedź!

Proces martenowski umarł śmiercią naturalną jeszcze w latach "ńyboszczki" PRL!

Polskie Huty Stali dawno zlikwidowano wraz z resztą starych technologii hutniczych a najlepsze huty posprzedawano!

Gdzie Ty żyjesz Człowieku???
    • Gość: śląski gliwiczanin jak tak dalej pojdzie to mi odznake kombatanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 20:59
      "za Szloonsk" przyznaja, za zadeklarowanie w poprzednim spisie Narodowosci Slaskiej ;))
      i pozostalym ze 173tysiecy :))
    • vonjakob Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość śląską" 22.11.10, 21:05
      nie moga sie tego spisu doczekac :) az sie rwe do zaakcentowania tego kim jestem :) "slaska" w polu narodowosc to sprawa oczywista :)
    • Gość: Dr Grażyński Brawo Gorzelik, natychmiast przy- IP: *.c194.msk.pl 22.11.10, 21:09
      jeżdżam na Śląsk.

Dr Grażyński
      • Gość: Delegacjapowitalna Re: Brawo Gorzelik, natychmiast przy- IP: 91.123.215.* 23.11.10, 10:06

Ty możesz być co najwyżej Kurzydło!

Pamiętamy i stosownie przywitamy Cię. :-)
    • Gość: handi Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość śląską" IP: 77.252.122.* 22.11.10, 21:15
      Jakoś Plurze nie przeskadzało dyskryminacyjne niedopuszczenie do ostatnich wyborów Komitetu Wyborczego Wyborców Narodowość Śląska a inksze Ślonzoki. Co do rejestracji Związku Ludności Narodowości Śląskiej też się nie wypowiadał.
      • settembrini Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 22.11.10, 21:22
        Chyba tylko szaleniec by bronił skompromitowanego Rocznioka.
        • Gość: handi settembrini bredzisz IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.10, 09:31
          Cos ci sie wartości porąbały settembrini przecież to Roczniok ruszył sprawę języka śląskiego rejestrując go na liście języków świata, zorganizował konferencje w sejmiku śląskim, a teraz wydał pierwszy śląski podręcznik szkolny Ślabikorz ABC. Niedługo decyzja w Strasburgu w sprawie, którą złożył Roczniok też zapadnie, a ty settembrini dalej bedziesz twierdził, że Roczniok się kompromituje.
          • bartoszcze Re: settembrini bredzisz 23.11.10, 10:03
            Gość portalu: handi napisał(a):

> przecież to Roczniok ruszył sprawę języka śląskiego rejestrując go na liście języków świata,

Hahaha. Dowiedz się, o co w tym chodziło, bo nie mam siły powtarzać.

> zorganizował konferencje w sejmiku śląskim,

Fascynujące.

> a teraz wydał pierwszy śląski podręcznik szkolny Ślabikorz ABC.

Tylko jako wydawca, nie on go pisał.

> Niedługo decyzja w Strasburgu w sprawie, którą złożył Roczniok też zapadnie

Jedna już zapadła i co?
            • Gość: Felczer Re: settembrini bredzisz IP: 91.123.215.* 23.11.10, 10:11

Sztuczno szczynka Ci na dooł śleći! :-)
    • Gość: kamiljahn Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość śląską" IP: 79.110.196.* 22.11.10, 21:24
      jo, moja familijo a somsiady też zadeklarujymy ślonsko narodowosc!
    • Gość: adam81w Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą IP: *.chello.pl 22.11.10, 21:53
      PORADZYMY! Domy rade chopy. I jo tyz!
    • Gość: pedro SUPER tak trzymac panie PLURA!nojlepszy posel ever IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 22:26
      buzek mogl by mu szczewiki wionzac
      • jacgg Re: SUPER tak trzymac panie PLURA!nojlepszy posel 22.11.10, 23:27
        Wynik wyborczy Plury.

"W wyborach parlamentarnych w 2005 bezskutecznie kandydował do Sejmu, uzyskując 2707 głosów. Rok później został wybrany do rady miejskiej w Katowicach. W wyborach parlamentarnych 2007, startując z listy Platformy Obywatelskiej w okręgu katowickim, został wybrany na posła z wynikiem 10 528 głosów."

pl.wikipedia.org/wiki/Marek_Plura
        ( prof. Jerzy Buzek...: "W 2009 z ramienia Platformy Obywatelskiej po raz drugi został eurodeputowanym z okręgu katowickiego, uzyskując najwyższe poparcie w skali kraju. Głosowało na niego 393 117 osób (ponad 42% wszystkich głosów oddanych w tym okręgu).

14 lipca 2009 został wybrany na przewodniczącego Parlamentu Europejskiego. Za jego kandydaturą głosowało 555 z 713 biorących udział w wyborze eurodeputowanych..."

pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Buzek )
    • Gość: szlonzoczka godoj chopie po naszymu, zaczynoj od siebie IP: 46.112.107.* 22.11.10, 22:29
      ok.
    • adam81w Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość śląską" 22.11.10, 23:07
      "- Nie mam jednak zamiaru nikogo namawiać na siłę. Chcę tylko, by ludzie wiedzieli, że naturalne jest przywiązanie do Śląska, do naszej mowy i do śląskości. To żaden wstyd - mówi Plura"

A jak ktoś jest przywiązany do Śląska, do śląskiej mowy i śląskości i deklaruje zgodnie z prawdą narodowość polską to już Ślązakiem nie jest? To jest zakłamanie i chamstwo.
      • adam81w Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 22.11.10, 23:11
        PS już niedługo na Śląsku trzeba będzie robić akcje: "masz prawo zadeklarować narodowość polską w spisie". Do czego ci niby polscy posłowie chcą doprowadzić? Czy ten Plura w ogóle uważa się za Polaka? Mowa śląska po skodyfikowaniu tak ale coś takiego to przegięcie.
        • Gość: Sool ty Źymje! Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą IP: 91.123.215.* 23.11.10, 10:15
          Może wówczas wreszcie zrozumiesz Nasze dotychczasowe położenie w "wolnej" Rzeczypospolitej, zniewolonej polskim szowinizmem?!
      • krasej1994 Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 22.11.10, 23:27
        Tyrolczyk nie powie, że jest Austriakiem, Niemcem lub Włochem, on Ci powie "ich bin Tiroler" !
        Podobnie jak Bawarczyk nie powie, że jest Niemcem. Pamiętaj Europa jest silna REGIONAMI.
        Jak jestem zagranicą nie mówię, że jestem Polakiem, ale Górnoślązakiem i jestem z tego dumny.
        • stereoclub Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 23.11.10, 08:29
          Ja znam Tyrolczykow ktorzy mowia, ze sa Austriakami i Bawarczykow, ktorzy mowia, ze sa Niemcami. Wiec nie mow/pisz
          "Tyrolczyk nie powie"
          " Bawarczyk nie powie"
          bo to zbytnie uogolnienie.

Und ich bin auch ein Tiroler.
        • polsz Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 23.11.10, 09:41
          nie ma żadnej siły w podziale regionalnym. Belgia była znaczącym państwem, swego czasu mocarstwem kolonialnym, państwem silnym gospodarczo, kulturowo itp.
          Wymyślona debilna teoria o Europie silnej regionami niedługo zniszczy Belgię. Flamandowie i Walonowie, którzy całę stulecia dogadywali się z sobą powoli stają się wobec siebie wrogami....
          Myślisz, że nie mogąc się dogadać jako Belgowie dogadają się jako Europejczycy?
          • Gość: Jo. Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 15:15
            Zainteresuj się tematem Flamandów i Walonów i nie pisz bredni o stuleciach dogadywania się ze sobą. Przemawia przez Ciebie ignorancja i brak wiedzy.
      • bumcykcykhopsiup Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą 23.11.10, 09:30
        gdzie zaczyna sie ideologia, tam przewaznie konczy sie rozum.
    • Gość: Rachmistrz 2002 Jako rachmistrz w 2002 roku (gajpel 22 letni) IP: 109.79.15.* 22.11.10, 23:09
      Namawiołech jako hanys wszystkich by podawac narodowosc slonsko bo wiekszosc godala polska ale jo im dołech opcja przeca jak ktos godo to hanys.Sam od siebie bo my przeca sa chopcy z Gornego Slunska :-)
      • adam81w Re: Jako rachmistrz w 2002 roku (gajpel 22 letni) 23.11.10, 00:28
        Gość portalu: Rachmistrz 2002 napisał(a):

> Namawiołech jako hanys wszystkich by podawac narodowosc slonsko bo wiekszosc go
        > dala polska ale jo im dołech opcja przeca jak ktos godo to hanys.Sam od siebie
        > bo my przeca sa chopcy z Gornego Slunska :-)

Powstaje obawa co zrobi rachmistrz-ślązakowiec nienawidzący Polski jak ktoś zechce zadeklarować narodowość polską (tak, ja wiem, że to niemożliwe bo na Śląsku nie ma Polaków no ale załóżmy, że zdarzy się taki przypadek)???!!
        • adam81w Re: Jako rachmistrz w 2002 roku (gajpel 22 letni) 23.11.10, 00:29
          adam81w napisał:

> Gość portalu: Rachmistrz 2002 napisał(a):
          >
          > > Namawiołech jako hanys wszystkich by podawac narodowosc slonsko bo wieksz
          > osc go
          > > dala polska ale jo im dołech opcja przeca jak ktos godo to hanys.Sam od s
          > iebie
          > > bo my przeca sa chopcy z Gornego Slunska :-)
          >
          > Powstaje obawa co zrobi rachmistrz-ślązakowiec nienawidzący Polski jak ktoś zec
          > hce zadeklarować narodowość polską (tak, ja wiem, że to niemożliwe bo na Śląsku
          > nie ma Polaków no ale załóżmy, że zdarzy się taki przypadek)???!!

Poza tym jak ktoś godo to nie znaczy od razu, że nie czuje się Polakiem.
        • Gość: hanys-ka Re: Jako rachmistrz w 2002 roku (gajpel 22 letni) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.10, 10:53
          masz prawo tak myśleć bo spodziewasz się takiej nienawiści jaką tchniesz ty wobec Ślazaków (zarzuca sie innym to co tak na prawdę nosi się w sobie - to w psychologii tzw "przeniesienie").
          Taki przypadek z rachmistrzem się nie zdarzy - nikt ci nic nie zasugeruje jak będziesz mówił literacką polszczyzną jestem na 100% pewna ale ty idź się chopie lecz z tyj nienawiści - bo się nią udusisz (raczej mam obawy co do bezbieczeństwa rachmistrza w twoim polskim domu biedny jeśli powie coś po śląsku)
    • Gość: malop woj śląskie to malopolska i śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 23:20
      Woj śląskie to Małopolanie, Polacy z innych rejonów ,Ślązacy , Niemcy

Ślązacy oczywiście są

Małopolanie w woj. śląskim też są !!! w liczbie około 1,5 mln
    • Gość: Wolność! Nie ma nic zdrożnego w antypolskim nastawieniu... IP: *.opera-mini.net 22.11.10, 23:39
      zwłaszcza jeśli eksploatatorska i pólkolonialna polityka warszawy to uzasadnia. Także ewentualny rozpad państwa ze stolicą w warszawie nie będzie żadną tragedią - rozwiodła się pokojowo Czecho-Słowacja, może rozpadnie się Belgia. Wolność polega także na tym by mieć prawo nielubić swojego państwa jeżeli nie przestrzega ono praw podmiotowych i jest opresyjne. Byle dążyć do zmiany środkami pokojowymi i demokratycznymi! Jak obywatele lub ich częśc przegłosują "samorozwiązanie" RP to dlaczego nie?
      • Gość: Jo je za! Re: Nie ma nic zdrożnego w antypolskim nastawieni IP: 91.123.215.* 23.11.10, 10:20

A gibko! :-)
    • piotrowski.mariusz Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość śląską" 23.11.10, 00:15
      urodziłem się na Śląsku i kocham Polskę!
      • Gość: luty Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą IP: *.dhcp.reno.nv.charter.com 23.11.10, 01:26
        Urodziłem się w Polsce, ale kocham Śląsk!
      • Gość: CWS.. A ja urodziłem sie w Wielkopolsce i kocham Polskę! IP: 91.212.2.* 23.11.10, 10:14
      • Gość: Niebieski Re: Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość ślą IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.10, 15:56
        I bardzo dobrze.
        A ja kocham Śląsk!
    • piotrowski.mariusz [...] 23.11.10, 00:17
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • jacgg Niech się Plura wypowiada za siebie! 23.11.10, 00:24
      Panie Plura!

Ja jestem Górnoślązakiem po mieczu i kądzieli - a pierwszą mową, jaką poznałem, była gwara śląska (której do dziś używam na co dzień, szczególnie w gronie rodzinnym) - wychowywała mnie głównie całkowicie apolityczna babcia, rodzona tutaj w 1900 roku (w związku z tym lepiej mówiąca standardową niemczyzną, niż standardową polszczyzną - bo to była prosta kobieta i niestety trochę za dobra, bo na wszystko mi pozwalała).

Mimo to czuję się Polakiem, o zgrozo! I jestem sobą, czasami aż za bardzo!

Mam nadzieję, że pomimo zaklęć samozwańczych szamanów, okadzania nas euroentuzjastycznym dymem (z fajek pokoju made in China...) w celu budowy Eurokołchozu (regionalnych ludków bijących pokłony przed nową Stolicą Apostolską w Brukseli, prostującą nam nawet krzywiznę bananów) - sprawy na Górnym Śląsku potoczą się tak, jak w plemieniu morawskim (z zachowaniem proporcji, bo naród morawski szczególnie w przeszłości niewątpliwie istniał, podobnie jak Państwo Wielkomorawskie)...

W Czechach podczas spisu powszechnego w 1991 r. narodowość morawską zadeklarowało prawie 1,4 mln osób - a w 2001 r. już tylko niecałe 400 tysięcy...

pl.wikipedia.org/wiki/Morawianie
      • krasej1994 Re: Niech się Plura wypowiada za siebie! 23.11.10, 00:52
        Jedni mają babcia inni oma jeszcze inni starka.....
        • jacgg Re: Niech się Plura wypowiada za siebie! 23.11.10, 20:09
          Prowda godosz!

"Object Management Architecture (OMA) – definiuje model relacyjny, składowe, interfejsy oraz protokoły tworzące rozproszoną architekturę obiektów. Najważniejszym jej składnikiem jest CORBA."

pl.wikipedia.org/wiki/OMA_%28baza_danych%29
          pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Starka.jpg&filetimestamp=20080131161427
          "Óma, starka" - powiedz to mojej mamie albo którejkolwiek ciotce... Te słowa to są starocie, gwara też się zmienia (także pod wpływem standardowej polszczyzny, niestety... - to tak, jak z zastępowaniem swojskiej, żółtej strzechy krytej słomą nad malowanymi na niebiesko ścianami z gliny przez obrzydliwie czerwone dachówki nad bielonym tynkiem gipsowym, czasem nawet muru pruskiego...:).

pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Nawojowa_Gora.JPG&filetimestamp=20070925194645
          pl.tripadvisor.com/LocationPhotos-g274812-d603209-Dwor_Polski-Wroclaw_Western_Poland.html#1727738
          pl.wikipedia.org/wiki/Mur_pruski
      • aborygen11 Re: Niech się Plura wypowiada za siebie! 23.11.10, 08:03
        jacgg napisał:
        "Ja jestem Górnoślązakiem...
        Mam nadzieję, ...że sprawy na Górnym Śląsku potoczą się tak, ...jak w plemieniu morawskim... podczas spisu powszechnego w 1991 r. narodowość morawską zadeklarowało prawie 1,4 mln osób - a w 2001 r. już tylko niecałe 400 tysięcy".

Czyli; jestem Ślązakiem, ale chciałbym aby Ślązaków było jak najmniej, albo wcale.
        Jak nazwać kogoś takiego?
        • jacgg Re: Niech się Plura wypowiada za siebie! 23.11.10, 20:19
          "...jestem Ślązakiem, ale chciałbym aby Ślązaków było jak najmniej, albo wcale. Jak nazwać kogoś takiego?"

W najlepszym wypadku durniem. To aborygeni z RAŚ lub grona sympatyków niezrzeszonych (czy np. podczepionych pod PO, jak Plura - który raczej nigdy by się nie dostał do parlamentu bez tego numerku, a teraz się lansuje za duży pieniądz z budżetu państwa - podobnie zresztą, jak Gorzelik w przeszłości, który kilka lat temu przepadł w wyborach do europarlamentu...) chcą z 5 milionów Górnoślązaków (mieszkańców woj. opolskiego i "śląskiego") zrobić 170 tysięcy Schloonzokuf.
          • aborygen11 Re: Niech się Plura wypowiada za siebie! 23.11.10, 20:50
            DUREŃ!
            • arnold7 Re: Niech się Plura wypowiada za siebie! 23.11.10, 22:32
              Po co dyskutowac z pozytecznymi idiotami? Jaccccośtam nabil nam co najmniej kilkaset glosow, niech spokojnie belkocze dalej.
    • adam81w Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość śląską" 23.11.10, 01:21
      Już moderator powycinał trochę przychylnych Polsce i polskiemu Śląskowi wpisów i zdanie Wolności, który nawoływał do tego by niektórych leczyć.
      • madam81w Pawdziwi ślązacy to Polacy 23.11.10, 02:19
        Wszyscy powinniśmy brać przykład z pana Rajmunda Pollaka, który juz samym swoim nazwiskiem zaświadcza o Polskości Śląska i ślązaków. Pan Rajmund mimo, ze nie mieszka na Śląsku tylko na Podbeskidziu to kocha Polski śląsk tak jak ślązacy powinni kochać Warszawę i Mazowsze i wszystkie inne Polskie krainy chociaż sami w nich nie mieszkają, ponieważ POLSKA jest jedna i to Ona jest dla Nas Polaków najważniejsza. A Raśiści precz!
        • madam81w Re: Pawdziwi ślązacy to Polacy 23.11.10, 02:21
          TU Pan Rajmund demonstruje z Polskimi ślązakami przeciwko Raś
        • Gość: Miecia Re: Pawdziwi ślązacy to Polacy IP: *.182.123.55.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.11.10, 03:04
          a skond żeś to wytrzasnoła ta dziwaczno kraina zwano Podbeskidzie?. Kaj że to ona leży, daleko siyngo i jakie że to mieściny, wioseczki i przysiółki do niej przynależą? A może jeszcze Podalpie, Podhimalaje, a najlepiej i bardzo seksualnie to pod Andzie. A pytomy my: Miecia z Podsudecia i Lidzia z Podbeskidzia.
          • stereoclub Re: Pawdziwi ślązacy to Polacy 23.11.10, 08:37
            Troche sie podgrzewasz za mocno. Podbeskidzie sie uzywa, mimo, ze nieformalnie. Tak samo jak twoje skond.
            Podalpejskie to tez twoja ironia, ale przedalpejskie juz jest. tak jak twoje wytrzasnoła.
            Wyluzuj.
            • Gość: Pytek Powdźiwe Schlesiery to ńy gorole! IP: 91.123.215.* 23.11.10, 10:27

To je cołki u Wos "dorobek" solidaruchoov?! :-)

Tak jako i sam - "schloonzko-doombrovski" regijoon. :-(
    • Gość: Prawda Poseł PO namawia: "Wybierajcie narodowość śląską" IP: *.net.stream.pl 23.11.10, 03:31
      Osobiście jestem jezzech krojcok , taki pol Ślonzok pół Zagłymbiok , pszaja Ślonskowi jestech zakochany w niym w tyj tradycji kiery coroz mnij , pamiyntom jesce 5 lot tymu jak żech włazioł do bany na stroszku i bez calo droga az na pl miarki wszyscy godali za wyjatkiym Bytomia (cyntrum) , dzisiej jest tak , wsiadom i słysza " cześć słuchaj , bo wiesz ja byłam i on mi powiedział i wiesz no nie jestem zadowolona" , powiytm wprost aż mie skrynco , jestech mody mom 19 lot , niyjestech zodyn moher he he , szanuja sie tradycjo tyz zagłymbiowsko np kulinarno (pieczonki) , jak jus wtos wsiado we na starym chorzowie to jest ino sama patologia w bytomiu to samo wstydza sie że prowdziwe Ślonzoki wyjechali reszta sie uostała ino kajs w Rybniku , Raciborzu i na wsiach kole mie np (Orzech , Świerklaniec) (nie mylić ze Świerklanami) , Ślonsk poczebuje przywodcy kery bydzie znoł Ślonskie problymi , szczegolnie zabiegom sam o rewitalizacjo miast , przestrzyni publicznych itd , Polskka sam ino z nos chce zrobic zas region przemysłowy beztoz ino autostrady i połaczynia budują powstaja sam ino hale i centra dystrybucji a place skwery budynki stare familoki i kamienice niszczeją , w blokach osiedlili się przyjezdni Ślonsk upadnie to wyjadom albo zarobią na nim i go zostawią pojadą do siebie w Kieleckie postawia dom i o Śląsku zapomną
      • Gość: Dźynki! Wybjerće schloonzki muster! IP: 91.123.215.* 23.11.10, 10:35

To`ś se uodpedźoł po co je Noom potrza schloonzki Nacyje?!

Dlo Wertu i Bogajstva, kjerych darymńe u goroli szukać!
    • cirano Re: Narodowość śląska? Nie ma czegoś takiego. 23.11.10, 08:24
      Niy Rajmund, a Ewald Pollok jest mojim "polokym", a przy nim ten szczekliwy a pustoglowy Rajmund moze tylko "pieski robic".
      To dumnie brzmi: jo jes Slonzok, bo przedstawic sie "jestem Polakiem", juz dawno nie zrywa nikomu czapki z glowy, a raczej przeciwnie
      • bumcykcykhopsiup Re: Narodowość śląska? Nie ma czegoś takiego. 23.11.10, 09:37
        recht.
        powiesz jo jest slonzok i wszystkie ludy na calej ziemi czapkuja...
    • 86644ll Kuriozalne 23.11.10, 08:30
      Poseł RP namawia do deklarowania narodowości, której nie ma. RAŚ w Strasbourgu chciał tę narodowość sobie załatwić, ale i tam sie nie udało.
      • 86644ll Re: Kuriozalne 23.11.10, 08:32
        Ludzi należy poinformować, że zadeklarowanie narodowości śląskiej jest tym samym, co stwierdzenie, że nie jest się Polakiem
        • Gość: greg0,75 Re: Kuriozalne IP: *.net.autocom.pl 23.11.10, 08:44
          Do posiadania obywatelstwa polskiego i wszystkich praw z tego wynikających nie jest konieczne poczuwanie się do narodowości polskiej...
          • polsz Re: Kuriozalne 23.11.10, 10:02
            do praw to jesteś chętny ale co z obowiązkami?
            • Gość: Ći ći rići, My wos Re: Kuriozalne IP: 91.123.215.* 23.11.10, 10:30

Uode douwna moomy w rzići! :-)
      • arnold7 Re: Kuriozalne 23.11.10, 08:41
        86644ll napisał:

> Poseł RP namawia do deklarowania narodowości, której nie ma. RAŚ w Strasbourgu
        > chciał tę narodowość sobie załatwić, ale i tam sie nie udało.

W tamtej sprawie chodzilo nie o to, czy narodowosc slaska jest czy jej nie ma, bo to zostalo rozstrzygniete w poprzednim spisie powszechnym, a o to, czy rzad polski mial prawo odmowic rejestracji stwowarzyszenia z narodowoscia slaska w nazwie.
        • Gość: gregorkozubek Re: Kuriozalne IP: *.zone13.bethere.co.uk 23.11.10, 09:50
          otoz to.
        • gregorkozubek Re: Kuriozalne 23.11.10, 09:59
          z tym, ze ostatnie sie nie zgadza...o nazwie nic Strasbourski trybunal nie wspomina, chodzilo o paragraf w statucie, o co miala pretensje Polska zakladajac, ze ten paragraf moze byc wykorzystany w celu uzyskania preferencji wyborczych. Problem polega na tym, ze Polska odmowila rejestracji po tym gdy paragraf zostal zmieniony pozbawiajac organizacje takiej teoretycznej mozliwosci.
    • obywatel_nienumerowanej_rp Ślązaki cwaniaki... 23.11.10, 08:33
      Jak Śląsk będzie coś chciał od Polski, to będą Polakami - no bo przecież w granicach Polski leży Śląsk.
      Jak Polska będzie coś chciała od Ślązaków, to będzie krzyk: rasiści, nacjonaliści, zostawcie nas w spokoju, my nie jesteśmy Polakami, nie obchodzą nas wasze sprawy.

Do tego potrzebna jest proniemieckim cwaniaczkom odrębność narodowa. Żeby przepływ pieniądza był tylko w jedną stronę.

Ale niech się zdarzy jakaś powódź albo katastrofa w kopalni, to oczywiście będą żądać pomocy od Polski, a nie od swojego hajmatu zza Odry.

A szanowny pan poseł Plura, skoro mu tak wstyd być Polakiem, może opuści szeregi POLSKIEGO parlamentu i poczeka, aż Śląsk dorobi się własnego - i tam będzie kandydował. Wazeliniarz.

--------------------------------------------------------------
      ... od paru lat próbuję sobie przypomnieć:
      1. kiedy dostałem do wyboru czerwoną i niebieską pigułkę?
      2. dlaczego wybrałem tę gorszą?
      • Gość: katowiczanin Re: Ślązaki cwaniaki... IP: *.unilever.com 23.11.10, 09:15
        i wlasnie po to chcemy autonomii, zebys juz nigdy nie mogl narzekac ze akcje ratunkowe sa finansowane przez polski rzad, tylko przez slaski.

dziwisz sie ze chcemy pieniedzy z Warszawy? a gdzie pieniadze ze Śląska teraz idą? Do skarpety?
      • swoboda_t Re: Ślązaki cwaniaki... 23.11.10, 10:35
        Przed wojną Autonomiczne Województwo Śląskie odpalało ustawowy haracz do Warszawy, reszta kasy zostawała tu i pracowała. Był Sejm Śląski, po którym pozostał wspaniały budynek w Katowicach (nawiasem mówiąc wzrowano na nim warszawski budynek Sejmu). I tak było dobrze, tak być powinno. Dziś kasa ze Śląska idzie do wspólnego wora w stolicy, o śląskich sprawach decyduje przypadkowy zbiór ludzi w warszawskich instytucjach. Pieniądze i kompetencje winny przede wszystkim zostawać w regionach, nie tylko Śląska to dotyczy.
        • Gość: . Re: Ślązaki cwaniaki... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.10, 13:55
          > Dziś kasa ze Śląska idzie do wsp
          > ólnego wora w stolicy, o śląskich sprawach decyduje przypadkowy zbiór ludzi w w
          > arszawskich instytucjach. Pieniądze i kompetencje winny przede wszystkim zostaw
          > ać w regionach, nie tylko Śląska to dotyczy

wlasnie mielismy wybory samorzadowe - proponowalbym sie jednak dowiedziec, jakie kompetencje i zrodla finansowania posiada samorzad, w tym zwlaszcza wojewodzki
          (nie jest to ideal, ale dobrze jest unikac bzdurnego przesadzania)
          • settembrini Re: Ślązaki cwaniaki... 24.11.10, 10:57
            No i jakież to finansowanie jest? Dlaczego w głównej mierze się opiera na dotacjach i subwencjach, o których się decyduje w odległych instytucjach?
        • jacgg Re: Ślązaki cwaniaki... 23.11.10, 22:14
          Myślałem swoboda, że jesteś bardziej oczytany. Ty chcesz o kulturze rozprawiać i regiony propagować... Tutaj na przykład możesz wstępnie zapoznać się ze złożonością problematyki decentralizacji finansów publicznych w świetle współczesnej wiedzy (XXI-wiecznej...):

finanse-publiczne.pl/artykul.php?view=450
          Budynek Sejmu Śląskiego "wspaniały"? Co się komu podoba... Mnie ten przerośnięty monumentalizm zwulgaryzowanego klasycyzmu kojarzy się z socrealem ZSRR i gmaszyskami III Rzeszy. Im większy - tym na ogół architektonicznie gorszy, a przede wszystkim demolujący kontekst architektoniczny (to akurat nie zaczęło dopiero po 1945 roku - zresztą od początku ludzkiej cywilizacji niszczono niejednokrotnie wspaniałe całości architektoniczne lub pojedyncze przepiękne i niezwykle wartościowe zabytki - ale też jakby częściej zastępowano je czymś równie wspaniałym, choć nowym - innym).

Przy mniejszych rozmiarach nawet to jakby lepiej wychodziło III Rzeszy: en.wikipedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_146-1988-092-32,_Berlin,_Neue_Reichskanzlei.jpg , nie powinniśmy przesadnie pogrywać niemieckimi piłkami, ścigać z Moskwą czy Berlinem w prężeniu muskułów (bo to może wywołać tylko uśmiech albo politowanie zainteresowanych, względnie postronnego obserwatora) oraz tylko pośpiesznie kopiować, co inni wymyślą (jak stado baranów):

"Pawiem narodów byłaś i papugą;
          A teraz jesteś służebnicą cudzą..."

Tego typu monumentalna architektura tzw. Dwudziestolecia międzywojennego była przejawem narastającego po I WŚ zdziczenia obyczajów, zakończonego porażką demokracji w niemal całej Europie - kolejną wojną światową oraz jej de facto kontynuacją w postaci tzw. Zimnej Wojny (razem pół wieku Ciemności - CIEMNOGRODU!...).

"Według założeń partii architektura miała wyrażać siłę i potęgę państwa, a nie piękno czy elegancję. Architektura socrealistyczna była przewidziana jako styl państwowy ZSRR. Budynki cechuje monumentalne przeskalowanie, symetria, oraz stosowanie wielu rozmaitych elementów zdobniczych attyki, kolumnady, pilastry wysokie partery nadają bryle charakter monumentalności. Założenia urbanistyczne, to szerokie trakty i ogromne place..."

pl.wikipedia.org/wiki/Socrealizm
          pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:PlacKonstytucji2008.jpg&filetimestamp=20090814014650
          pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Katowice_-_Gmach_Sejmu_%C5%9Al%C4%85skiego_01.jpg
          Na gmachu Sejmu Śląskiego wzorowano budynek Sejmu RP?!?!: www.fotosejm.pl/architektura/ar_18.htm

Ktoś tu tfurczo rozwija łupane na kolanie, z literówkami głupotki ze strony urzędu wojewódzkiego ("Gmach Sejmu nawiązywał wprawdzie do wzorców śowiatowej architektury parlamentarnej, był jednak pierwszą budowlą tego typu na ziemiach polskich i mógł wpłynąć nawet na kształt gmachu i sali obrad Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej w Warszawie."
          www.katowice.uw.gov.pl/wojewodztwo/gmach.html ).

Nie gmach tylko sala sejmowa - i tylko być może...
      • jankustos Re: Ślązaki cwaniaki... 23.11.10, 14:35
        Jak Polaki zakładały Koła polskie w Landtagu to wszystko było cacy bo to przecież patrioci, gnojeni przez okrutnych "Szwabów", ale jak Ślązacy zaczynają bronić swoich interesów to sie wyzywa od cwaniaków i zdrajców? Polski Kali nadal ma się dobrze...
        • jacgg Re: Ślązaki cwaniaki... 23.11.10, 22:15
          Doczkej, aż Podbeskidzianie i Opolanie zaczną bronić swoich interesów...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka