Dodaj do ulubionych

Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować

04.01.11, 13:40
koalicja jest dobra , ale dla PO, bo nie trzeba było oddawać stołków SLD...Gorzelik jest mniej pazerny...na razie...
Obserwuj wątek
    • Gość: apostata Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.11, 13:54
      Brawo ! Panie Tomczykiewicz; głosowałem na pański wybór do sejmu i się nie pomyliłem.
      Zatem proszę dalej trzymać fason i nie pozwalać różnym mętom obrażać Ślązaków.
      • jazmig Tomczykiewicz jest durniem lub zdrajcą 04.01.11, 14:36
        Jest durniem nie dlatego, że jest Ślązakiem, ale dlatego, że lansuje ugrupowanie RAŚ, którego lider twierdzi, że nie jest Polakiem, tylko Ślązakiem.

Oznacza to, że RAŚ planuje oderwanie Śląska od Polski.

Pomaga mu w tym Tomczykiewicz, który też jest Ślązakiem i jak twierdzi, również Polakiem.

Zatem jako Polak wspiera wroga Polski i polskości Śląska, co oznacza, że jest durniem lub zdrajcą, albo jednym i drugim na raz.

Ja typuję to ostatnie.
        • Gość: SA Re: Tomczykiewicz jest durniem lub zdrajcą IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.11, 15:03
          A Ty jesteś właśnie tym baranem, o którym była mowa w sejmie. Bo nic nie rozumiesz. Nie wiesz co oznacza autonomia.
          • Gość: Volx Niezły karierowicz z tego Tomczykiewicza IP: *.cable.smsnet.pl 04.01.11, 19:45
            a szlezjery się jarają :)

gościu jak już to OBRAZILI CIEBIE bo ty obraziłeś kogoś innego, Ślązaków w to nie mieszaj jełopie! PO-PULIZM
        • Gość: los Re: Tomczykiewicz jest durniem lub zdrajcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 15:13
          "Oznacza to, że RAŚ planuje oderwanie Śląska od Polski." pisz te bzdury ,pisz:) Bede pekal ze smiechu jak bedziesz latal po sadach i przepraszal:):)
          • Gość: Volx Re: Tomczykiewicz jest durniem lub zdrajcą IP: *.cable.smsnet.pl 04.01.11, 19:47
            zdziwiłbyś się jakie plany ma część RASiowców i ich wyborczych klakierów, kwestia 2030? 2050?
            • Gość: los Re: Tomczykiewicz jest durniem lub zdrajcą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 21:36
              zdziwiłbyś się jakie plany ma część RASiowców i ich wyborczych klakierów, kwestia 2030? 2050? Mnie w tym kraju nie jest w stanie nic zdiwic!!! :):) Ale oswiec mnie!!!!!:)
        • adam81w Re: Tomczykiewicz jest durniem lub zdrajcą 04.01.11, 21:26
          jazmig napisał:

> Jest durniem nie dlatego, że jest Ślązakiem, ale dlatego, że lansuje ugrupowani
          > e RAŚ, którego lider twierdzi, że nie jest Polakiem, tylko Ślązakiem.
          >
          > Oznacza to, że RAŚ planuje oderwanie Śląska od Polski.
          >
          > Pomaga mu w tym Tomczykiewicz, który też jest Ślązakiem i jak twierdzi, również
          > Polakiem.
          >
          > Zatem jako Polak wspiera wroga Polski i polskości Śląska, co oznacza, że jest d
          > urniem lub zdrajcą, albo jednym i drugim na raz.
          >
          > Ja typuję to ostatnie.

Ja typuję, że jest meganaiwniakiem.
        • Gość: hihihihihi jazmig i logika hihihihihihi IP: *.c194.msk.pl 05.01.11, 05:53
          jazmig napisał:

> Jest durniem nie dlatego, że jest Ślązakiem, ale dlatego, że lansuje ugrupowani
          > e RAŚ, którego lider twierdzi, że nie jest Polakiem, tylko Ślązakiem.
          >
          > Oznacza to, że RAŚ planuje oderwanie Śląska od Polski.

oznacza to, ze jestes durniem

> Pomaga mu w tym Tomczykiewicz, który też jest Ślązakiem i jak twierdzi, również
          > Polakiem.
          >
          > Zatem jako Polak wspiera wroga Polski i polskości Śląska, co oznacza, że jest d
          > urniem lub zdrajcą......

jazmig - skoro teza durnowata, to i wniosek nie moze byc inny
        • Gość: juesej2 Re: Tomczykiewicz jest durniem lub zdrajcą IP: *.dsl.wlfrct.sbcglobal.net 05.01.11, 07:15
          P.jazmig,w takim razie kim pan jest?Jak pana nazwac?Chyba dosadniej niz uczynil to p.Tomczykiewicz!!
          • Gość: miki Re: Tomczykiewicz jest durniem lub zdrajcą IP: 213.17.139.* 05.01.11, 08:56
            jazmig to Marek Jarzębowski, rzecznik magistratu w Gliwicach, który w minionych latach tu wypisywał rózne pierdy aby zlikwidować tramwaje gliwickie i wazelinować swego chlebodawcę. teraz po likwidacji tramwajów będzie gonić za następnymi czarownicami, żeby wyplenić z pramatczynej polskiej ziemi śląskiej wszelkie antypolskie dodatki. Kiedy planujecie poniemiecką kolej rozpieprzyć w Gliwicach, bo chyba jeszcze cos tam niechcący jeździ?
        • Gość: wili Re: Tomczykiewicz jest durniem lub zdrajcą IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 14:24
          Po prostu powiem jesteś gorolskim debilem i tyle w temacie...
        • kulczykj Re: Tomczykiewicz jest durniem lub zdrajcą 06.01.11, 00:01
          Nie wiem kim jesteś, ale z tego co piszesz wynika jedno - jesteś durniem do kwadratu. Ślązacy zawsze czuli się Polakami bardziej niż szmalcownicy w innych częściach Polski. Czy Wielkopolanin nie jest Polakiem? Polacy ze Śląska czują swoją śląskość tak jak czują swoją kaszebskość Kaszubi. Kaszubom przecież żaden matoł pokroju Giżyńskiego nie zarzuca braku polskości. Skoro zatem nie masz zielonego pojęcia o Śląsku i jego historii, nie zabieraj głosu, ignorancie, w tej dyskusji.
          Nie wiem kim jesteś, ale z tego co piszesz wynika jedno - jesteś durniem do kwadratu. Ślązacy zawsze czuli się Polakami bardziej niż szmalcownicy w innych częściach Polski. Czy Wielkopolanin nie jest Polakiem? Polacy ze Śląska czują swoją śląskość tak jak czują swoją kaszebskość Kaszubi. Kaszubom przecież żaden matoł pokroju Giżyńskiego nie zarzuca braku polskości. Skoro zatem nie masz zielonego pojęcia o Śląsku i jego historii, nie zabieraj głosu, ignorancie, w tej dyskusji.
      • z2006 Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 05.01.11, 05:54
        Gość portalu: apostata napisał(a):

> Brawo ! Panie Tomczykiewicz; głosowałem na pański wybór do sejmu i się nie pomy
        > liłem.

Tak Ci zalezy na nazywaniu Twojej grupy etnicznej "łobuzami"? ;-)

> Zatem proszę dalej trzymać fason i nie pozwalać różnym mętom obrażać Ślązaków
        > .
        Tomczykiewicz robi cos wręcz przeciwnego - on do tego prowokuje...
      • dyngos Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 05.01.11, 07:56
        W którym miejscu "Sląski łobuz" obraża Ślązaków?

Przecież "śląski łobuz" nie oznacza, że Ślązacy to łobuzy, a tylko, że chodzi łobuza, który konkretnie jest ze Ślaska.

Nie mówiąc już, o calym kontekscie wypowiedzi, która stawia w złym swietle przede wszystkim pana T. i sympatyczne foto z parasolką nie zmieni tego, że to pan T pokazuje brak klasy.

A poza tym śląski lud jest twardy i na dzień dobry wita się słowami twardymi jak stal, przy których "łobuz" to gumka myszka.

Na Śląsku duzo jest ludzi, którzy skoczyliby ci do oczu za samo nierytmiczne mrugnięcie.

"Obraza Ślazaków" z artykułów jest przykladem takiego skakania do oczu.
    • Gość: katowiczanka Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 13:59
      Popieram słowa pana Tomczykiewicza zareagował prawidłowo, słowa z ust pana Kaczyńskiego nie dziwią były już gorsze za które musiał bezdomny odpowiadać.
      • Gość: Alojzy Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.11, 14:10
        Dobrze żeś przypomniał bezdomnego - Huberta - wielką gwiazdę TALK-SHOW panów Żakowskiego i Najsztuba. To była "gwiazda "bo obraził pana prezydenta śp. Lecha Kaczyńskiego.
        Widziałem go niedawno w Katowicach , kręcił się w okolicach przystanków i prosił ludzi o cokolwiek- bilet , drobne itp.
        Tak sobie pomyślałem co by było jakby tak obecnego prezydenta Komorowskiego (nie mojego) obraził. Ciekawe , czy też byłby taką samą gwiazdą.
        • dyngos Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 05.01.11, 08:04
          Nie byłby, bo by go nikt za obrazę nie ścigał.

Tu po prostu chodzi o to, że LK miał manię wielkości. Państwo ma służyć obywatelom i prezydent to conajwyżej jest "dyrektor Twojej firmy", a nie pan nad Tobą, żeby za obrazę jego karać surowiej niż za obrazę innych ludzi - w tym Ciebie.
    • Gość: Alojz Tomczykiewicza takiego ŁOJA pierd...go z PO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.11, 14:04
      jeszcze w d... miał kopnąć Pan Prezes Kaczyński.
      P.S.
      Lepiej niech Tomczykiewicz opowiada o sukcesach rządu PO, czyli wzroście podatków, benzynie PO 5 zł , ograbieniu- okradzeniu przyszłych emerytów, katastrofalny stan słuzby zdrowia na Śląsku itp. to są tematy.
    • duma_slaska Ślązaków jest więcej niż się panu wydaje 04.01.11, 14:25
      Jak czytam takie wypowiedzi, jak ta posła Girzyńskiego, to mi ręce opadają. Ja rozumiem, że poseł jest, zdaje się, z Torunia i realia na Śląsku są mu obce, ale niech w takim razie nie wypowiada się na kompletnie obce mu tematy.

Co do "zagrożenia tożsamości narodowej" to jest to wyznanie wręcz ohydne, bo wiem do czego zmierza. Brzydzę się "ujednolicaniem" narodu, znanym choćby z dyktatury Franco. Na całe szczęście w kwietniu zaczyna się spis powszechny, w którym zmieniono formułę pytania o narodowość i wyniki dadzą popalić takim, jak Girzyński. Jestem przekonany, że pytanie, o poczucie przynależności do "innej narodowości lub wspólnoty etnicznej" da dla niektórych szokujące efekty. Bo Ślązacy będą nie tylko w woj. Śląskim i Opolskim, ale i Dolnośląskim, a być może i w okolicach Zielonej Góry. Wtedy to się dopiero będzie pan, panie Girzyński, martwił o polską tożsamość narodową. Oj, będzie wesoło, bo Śląski duch odradza się już na całym Śląsku, a nie tylko na jego skrawku.
      • jazmig Gorzelik mówi, że nie jest Polakiem lecz Ślązakiem 04.01.11, 14:38
        Dlatego byłoby dobrze, żeby ci zamiast opadać ręce, zaczęły funkcjonować uszy i mózg.
        • duma_slaska Re: Gorzelik mówi, że nie jest Polakiem lecz Śląz 04.01.11, 14:47
          Po co ten jad?

Chcesz powiedzieć, że razem z posłem G. obawiasz się, że RAŚ doprowadzi do oderwania się Śląska od Polski?
          • veneziano a ty uważasz,że Gorzelik 04.01.11, 14:50
            nie będzie próbował odebrać małpie zegarka?
            • Gość: Ślązaczka Re: a ty uważasz,że Gorzelik IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.11, 15:04
              No cóż ...ten "zegarek" trzeba naprawić ,bo ty go zepsułeś. Zjadłeś już obiad ??? Po obiedzie drzemka by sie przydała wiekowemu ...venezano.
              • rico-chorzow Re: a ty uważasz,że Gorzelik 04.01.11, 16:21
                Gość portalu: Ślązaczka napisał(a):

> No cóż ...ten "zegarek" trzeba naprawić ,bo ty go zepsułeś. Zjadłeś już obiad
                > ??? Po obiedzie drzemka by sie przydała wiekowemu ...venezano.

Ten pan zjadł już na śniadanie kolację,dlatego TYLE Polacy naprawiają;)

(język polski) :)
            • Gość: SA Re: a ty uważasz,że Gorzelik IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.11, 15:07
              Nie trzeba go odbierać, tylko niech się nim zajmie zegarmistrz, a nie pseudo-fachowiec jak obecnie.
              • Gość: Volx Re: a ty uważasz,że Gorzelik IP: *.cable.smsnet.pl 04.01.11, 19:50
                przyjdzie historyk sztuki to na pewno naprawi... budżet rodzinny na szlezjerskich sentymentach :)
          • Gość: ha, ha, ha I nic w tym złego! IP: *.146.127.209.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.01.11, 17:02
            Skoro mogli się pokojowo rozwieść Czesi i Słowacy!
            • adam81w Re: I nic w tym złego! 04.01.11, 21:23
              Gość portalu: ha, ha, ha napisał(a):

> Skoro mogli się pokojowo rozwieść Czesi i Słowacy!

Gdyby nie wasza koalicja to takich prymitywnych, jątrzących i chamskich wypowiedzi byłoby mniej. Dziękuję PO! Nie głosuję na was w przyszłych wyborach.
            • z2006 Re: I nic w tym złego! 05.01.11, 06:01
              Gość portalu: ha, ha, ha napisał(a):

> Skoro mogli się pokojowo rozwieść Czesi i Słowacy!

A jakie miałyby być granice? Na tej mapie nie widać ani jednej gminy, w której "naród śląski" stanowiłby większaość...

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Gminy_zamieszkane_przez_Ślązaków.png
              • Gość: olo Re: I nic w tym złego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 22:21
                A jakie miałyby być granice? Na tej mapie nie widać ani jednej gminy, w której "naród śląski" stanowiłby większaość... Naprawde uwazasz ze oferta RAS skierowana jest li tylko do rdzennych Slazakow:):):):) a nie do Mieszkancow Slaska???? :)
                • z2006 Re: I nic w tym złego! 07.01.11, 13:57
                  Gość portalu: olo napisał(a):

> A jakie miałyby być granice? Na tej mapie nie widać ani jednej gminy, w której
                  > "naród śląski" stanowiłby większaość... Naprawde uwazasz ze oferta RAS skie
                  > rowana jest li tylko do rdzennych Slazakow:):):):) a nie do Mieszkancow Slas
                  > ka???? :)

Internauta, który okreslił się jako "Gość: ha, ha, ha" napisał:
                  "Skoro mogli się pokojowo rozwieść Czesi i Słowacy!"

Mój post odnosił sie do jej wypowiedzi. Przecież "rozwód" Czechów i Słowaków polegał na powstaniu dwóch osobnych państw. Czy taki jest PRAWDZIWY plan RAŚ?

Jezeli tak, to jak mozna przekonac do tego ludzi o korzeniach spod np. Lwowa lub Lublina?
                  • Gość: olo Re: I nic w tym złego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 17:27
                    Jezeli tak, to jak mozna przekonac do tego ludzi o korzeniach spod np. Lwowa lub Lublina? Nie jestem czlonkiem RAS ale na pewno sympatykiem. Jezeli ludzie z korzeniami spod lwowa czy Lublina zyja na Slasku, zalozyli rodziny ,maja dzieci,wybuowali domy ,wykszralcili sie czestokroc na Slasku to powini dbac o Slask ktory dal im wszystko. Czlowiek odpowiedzialny powinien wspierac organizacje, ktore dobro Slaska stawiaja sobie zA CEL!!! ( w cos trzeba wierzyc) :)
                    • z2006 Re: I nic w tym złego! 08.01.11, 16:24

> Nie jestem czlonkiem RAS ale na pewno sympatykiem.

Z całym szacunkiem, ale co to ma do rzeczy?

Jezeli ludzie
                      > z korzeniami spod lwowa czy Lublina zyja na Slasku, zalozyli rodziny ,maja dzi
                      > eci,wybuowali domy ,wykszralcili sie czestokroc na Slasku to powini dbac o Sl
                      > ask ktory dal im wszystko.

A jezeli na studia wyjechali np. do Krakowa? A jezeli uważają, ze dobro Śląska nie polega na realizacji programu RAŚ?

Czlowiek odpowiedzialny powinien wspierac organizacj
                      > e, ktore dobro Slaska stawiaja sobie zA CEL!!!

Żeby było konkretniej: znam jedną panią w dość zaawansowanym wieku z lwowskimi korzeniami. Zgadnij, jaką ogólnopolską partię popiera ? (Oczywiście partiar ta deklaruje troske o całą Polskę, więc i o polską część Śląska) Jakie nazwisko jest na "reklamowym" długopisie, który czasem przy mnie wyciąga, żeby coś napisać?

> (w cos trzeba wierzyc) :)

Wielu z nich wierzy w nowy kult, którego "ikoną" jest np. to:

www.kciuk.pl/Hold-smolenski-l49989
                      • Gość: olo Re: I nic w tym złego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 18:19
                        A jezeli na studia wyjechali np. do Krakowa? A jezeli uważają, ze dobro Śląska nie polega na realizacji programu RAŚ? To prosze o przedstawienie stowarzyszenia ,organizacji dla ktorej dobro Slaska jest wazne???? Z gory mowie ,przyklad Pisu bedzie zlym przykladem.
                        • z2006 Re: I nic w tym złego! 09.01.11, 05:54

> To prosze o przedstawienie stowarzyszen
                          > ia ,organizacji dla ktorej dobro Slaska jest wazne???? Z gory mowie ,przyklad
                          > Pisu bedzie zlym przykladem.

Dla Ciebie, ale nie dla nich. Powtarzam pytanie: Jak chcesz ICH przekonać?
                          • Gość: olo Re: I nic w tym złego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 12:48
                            Dla Ciebie, ale nie dla nich. Powtarzam pytanie: Jak chcesz ICH przekonać? To jest kwestja swiadomosci, nie mam zamiaru kogokolwiek do czego kolwiek przekonywac!!! :)
                      • Gość: olo Re: I nic w tym złego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 18:25
                        Mam pytanie ! co bys odpoiedziala czlowiekowi ktory urodzil sie na Slasku(moim ukochanym) i mowi mi" ja sie nie identyfikuje ze Slaskiem???? Ma tu dom,prace itp.itd. (slyszalem to wiele razy),czy taki czlowiek zasluguje na szacunek???
                        • rico-chorzow Re: I nic w tym złego! 08.01.11, 20:36

> Mam pytanie ! co bys odpoiedziala czlowiekowi ktory urodzil sie na Slasku(moim
                          > ukochanym) i mowi mi" ja sie nie identyfikuje ze Slaskiem???? Ma tu dom,prace i
                          > tp.itd. (slyszalem to wiele razy),czy taki czlowiek zasluguje na szacunek???

Polaku zastanów się nad śląskością.
                          • z2006 Re: I nic w tym złego! 09.01.11, 06:09
                            rico-chorzow napisał:

> Polaku zastanów się nad śląskością.

I z tego zastanowienia się musi wynikać to, co Ty i podobni Tobie uważają? Skąd ta pewność? ;-)
                          • Gość: olo Re: I nic w tym złego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 12:59
                            Polaku zastanów się nad śląskością. Jak sie mozmna zastanawiac nad czym o czym nie ma sie zielonego pojecia i nie chcialo sie poznac z powodu uprzedzen i wyssanej z mlekiem matki nienawisci do wszystkiego co inne.!!!! NIEWYKONALNE:)
                        • z2006 Re: I nic w tym złego! 09.01.11, 06:07

> Mam pytanie ! co bys odpoiedziala czlowiekowi ktory urodzil sie na Slasku(moim
                          > ukochanym) i mowi mi" ja sie nie identyfikuje ze Slaskiem???? Ma tu dom,prace i
                          > tp.itd. (slyszalem to wiele razy),czy taki czlowiek zasluguje na szacunek???

1. Jeżeli np. Gorzelik zasługuje na szacunek, chociaz nie jest etniczym Ślązakiem i studiował w Krakowie a teraz deklaruje się jako Ślązak nie bedący Polakiem, to dlaczego ktoś "musiałby" identyfikowac się ze Ślaskiem tylko dlatego, że się tu urodził (miejsca urodzenia się nie wybiera) i musi tu mieszkać i pracować? Przecież sam Gorzelik twierdzi, że Ślązakiem jest ten, kto hchce nim być, a kto nie, ten nie. Innymi słowy sam daje prawo do niidentyfikowania się ze śląskością pomimo zewnętrznych uwarunkowań. Chcesz być bardziej papieski od papieża? ;-)

2. A tak bardziej merytorycznie: Więcej osób identyfikowałoby się ze Śląskiem, gdyby Ślązacy nie byli tacy, jacy są. Polecam wiersz Herberta "Kwestia smaku". ;-)
                          • Gość: olo Re: I nic w tym złego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 13:24
                            2. A tak bardziej merytorycznie: Więcej osób identyfikowałoby się ze Śląskiem, gdyby Ślązacy nie byli tacy, jacy są. Polecam wiersz Herberta "Kwestia smaku". ;-) A jacy sa SLAZACY?
                          • Gość: olo Re: I nic w tym złego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 13:35
                            . Jeżeli np. Gorzelik zasługuje na szacunek, chociaz nie jest etniczym Ślązakiem i studiował w Krakowie a teraz deklaruje się jako Ślązak nie bedący Polakiem, to dlaczego ktoś "musiałby" identyfikowac się ze Ślaskiem tylko dlatego, że się tu urodził (miejsca urodzenia się nie wybiera) i musi tu mieszkać i pracować? Przecież sam Gorzelik twierdzi, że Ślązakiem jest ten, kto hchce nim być, a kto nie, ten nie. Dokladnie Gorzelik uwaza ze Slazakiem jest ten kto chce nim byc !!!!! Ale czy aby identyfikowac sie z regionem trzeba byc Slazakiem??????? :) Miejsca urodzenia sie nie wybiera ale miejsce zamieszkania zawsze mozna zmienic!!! Nie identyfikujesz sie z regionem ? Wyjedz po co cierpiec! :)
                            • rico-chorzow Re: I nic w tym złego! 09.01.11, 14:06

> . Jeżeli np. Gorzelik zasługuje na szacunek, chociaz nie jest etniczym Ślązakie
                              > m i studiował w Krakowie a teraz deklaruje się jako Ślązak nie bedący Polakiem,
                              > to dlaczego ktoś "musiałby" identyfikowac się ze Ślaskiem tylko dlatego, że si
                              > ę tu urodził (miejsca urodzenia się nie wybiera) i musi tu mieszkać i pracować?
                              > Przecież sam Gorzelik twierdzi, że Ślązakiem jest ten, kto hchce nim być, a kt
                              > o nie, ten nie. Dokladnie Gorzelik uwaza ze Slazakiem jest ten kto chce nim
                              > byc !!!!! Ale czy aby identyfikowac sie z regionem trzeba byc Slazakiem??????
                              > ? :) Miejsca urodzenia sie nie wybiera ale miejsce zamieszkania zawsze mozna zm
                              > ienic!!! Nie identyfikujesz sie z regionem ? Wyjedz po co cierpiec! :)

Jestem etnicznym Slązakiem,wiem,że głupio to brzmi,jo je Hanys,doceniam krakowską,hanseatycką uczelnię,chociaż nigdy tam nie studiowałem,są inne uczelnie na świecie,a dr. Gorzelik ma prawo się uważać za Slązaka,jak nawet CI,którzy na Sląsk przyjechali i chcą dobra Sląska.
                      • Gość: olo Re: I nic w tym złego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 18:31
                        > Nie jestem czlonkiem RAS ale na pewno sympatykiem.

Z całym szacunkiem, ale co to ma do rzeczy? To znaczy ze mam do "tego" dystans!:):) Stojac z boku wiecej widac!! :)
                        • z2006 Re: I nic w tym złego! 09.01.11, 06:12

> To znaczy ze mam do "tego" dystans!:):) Stojac z boku wiecej widac!! :)

I dlatego obrażasz innych, którzy się z Tobą nie zgadzają? ;-) Brak formalnej przynależności do jakiejś organizacji nie oznacza jeszcze, że ma się dystancs do jej idei czy ideologii...
                          • Gość: olo Re: I nic w tym złego! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 11:57

I dlatego obrażasz innych, którzy się z Tobą nie zgadzają? ;-) ja obrazam kogos????? KOGO????:)
        • Gość: SA Re: Gorzelik mówi, że nie jest Polakiem lecz Śląz IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.11, 15:05
          Ja też się czuję Ślązakiem, a dopiero potem obywatelem Polski. I co w tym złego?
        • Gość: los Re: Gorzelik mówi, że nie jest Polakiem lecz Śląz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 15:32
          "Dlatego byłoby dobrze, żeby ci zamiast opadać ręce, zaczęły funkcjonować uszy i mózg. " POWIEDZIAL narodowiec od siedmiu bolesci ze zlasowanym mozgiem!:) Przyjechal na kozie z kresow na Slas,dostal umeblowane poniemieckie mieszkanie i zycie go niczego nie nauczylo! Jaki stary taki gupi!!:)
    • Gość: Ewa Toczykiewicz to parszywy folksdojcz. IP: *.wi.res.rr.com 04.01.11, 14:29
      Niech spada do Niemiec.
      • Gość: Ślązaczka Re: Toczykiewicz to parszywy folksdojcz. IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.11, 14:36
        ...jest ŚLĄZAKIEM !!!! ...a ty kim jesteś??? Określ się, jeśli potrafisz!!
        • Gość: Polak Tomczykiewicz raus do Wehrmachtu! IP: *.wi.res.rr.com 04.01.11, 15:59
          • Gość: ha, ha, ha a na Ciebie czeka Krasnaja Armia IP: *.146.127.209.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.01.11, 16:55
            tylko czy przyjmą tam szmalcowników?
    • condor-2 Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 04.01.11, 14:55
      Ślązacy nie utożsamiają się z Tomczykiewiczem, Tomczykiewicz to pionek na szchownicy Tuska i Schetyny.
      • Gość: Ślązaczka Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.11, 14:59
        Szanuję Tomczykiewicz !!!!
        • Gość: Volx Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.cable.smsnet.pl 04.01.11, 19:53
          za co konkretnie? bo chyba nie za ten cyrk teraz
    • Gość: SK [...] IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.11, 15:05
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • cirano Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 04.01.11, 15:14
        Tyn "baran" to sie prezusiowi należoł jak kromka z wusztym na śniodanie. Dociep bych mu trocha wiyncyj "bajlagi" jakby mi wloz na ślypia, PiS-owsko kanalia
    • oberhanka Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 04.01.11, 15:10
      Jak tak czytam te Wasze wypowiedzi to jak najbardziej utwierdzam sie w przekonaniu

Wiecie, co? Jak nie ma argumentow to zaczyna sie obrazanie przeciwnika. Zakichane macie pojecie o Slasku i Slazakach. A pan Tomczykiewicz to zuch!!!!

• Gość: Anka Ślązacy to tacy gorzej wykształceni Polacy IP: *.wi.res.rr.com 04.01.11, 16:03
        Żałosne, niedowartościowane towarzystwo
        • Gość: SA Re: Ślązacy to tacy gorzej wykształceni Polacy IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.11, 16:08
          No to pochwal się, skąd jesteś erudytko Anko. Gdzie mieszkają ci dowartościowani ludzie?
          • Gość: pless ok Re: Ślązacy to tacy gorzej wykształceni Polacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 17:35
            jak to kaj miyszkajom ? w aldrajchu
        • Gość: Albin Siwak Dlatego mają 5x więcej laureatów nagrody Nobla IP: 62.29.174.* 04.01.11, 17:29
          i to nie za pisanie wierszy...
          • gelynder_blues Re: Dlatego mają 5x więcej laureatów nagrody Nobl 04.01.11, 18:09
            ;))) Celna riposta!
          • adam81w Re: Dlatego mają 5x więcej laureatów nagrody Nobl 04.01.11, 21:20
            Gość portalu: Albin Siwak napisał(a):

> i to nie za pisanie wierszy...

Nie Ślązacy mają nagrody Nobla ale Niemcy, którzy mieszkali na Śląsku. Dziwi to zawłaszczanie nie swojego dorobku.

PS wypowiedź tej anki to chyba prowokacja.
            • gelynder_blues Re: Dlatego mają 5x więcej laureatów nagrody Nobl 04.01.11, 21:28
              Janosch to pewnie też Niemiec? ;)
            • Gość: los Re: Dlatego mają 5x więcej laureatów nagrody Nobl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 21:45

Nie Ślązacy mają nagrody Nobla ale Niemcy, którzy mieszkali na Śląsku. Dziwi to zawłaszczanie nie swojego dorobku. ZLE!!!!! Nagrody Nobla otrzymali mieszkancy Slaska!!!! Wyjasnie tak jak dziecku!!!! Jak zapytasz mieszkanca Bawarii kim jest odpowie BAWARCZYKIEM!!! a potem Niemcem. Mysle ze jak by zapytac tych Noblistow kim byli ??? Odpowiidzieli by ze Slazakami. Mam na mysli tych ktorzy pochodzili ze Slaska!!! To jest normalne i nie ma czego negowaqc!!!!Tym ludziom nalezy postawic pomnik Slaskich Noblistow!
              • gelynder_blues Re: Dlatego mają 5x więcej laureatów nagrody Nobl 04.01.11, 23:04
                Zamiast próbować adasiowi tłumaczyć zawiłości śląskiej historii lepiej się go spytaj, dlaczego nie ma wśród noblistów 'polskich' Ślązaków? 90 lat, by się wykazać, minęło. ;)))
                • Gość: kolos Re: Dlatego mają 5x więcej laureatów nagrody Nobl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 23:49
                  Zamiast próbować adasiowi tłumaczyć zawiłości śląskiej historii lepiej się go spytaj, dlaczego nie ma wśród noblistów 'polskich' Ślązaków? 90 lat, by się wykazać, minęło. ;))) my mamy 15 oni 5 ,chcieli nas przyhamowac aby nas dogonic ....ale im nie wyszlo:):):):)
    • Gość: RR Ja jeszcze wspomnę o "bombach na Ślasku" Kaczyński IP: 109.197.186.* 04.01.11, 15:24
      Sprzed miesiąca:
      rudaslaska.naszemiasto.pl/artykul/693756,kaczynski-boi-sie-ze-go-na-slasku-wysadza,id,t.html
      Mam nadzieję, że za taką wypowiedź PiS dostanie po pysku w kolejnych wyborach. Nie będzie przezywał Górnego Śląska radykał od radykałów.
      • Gość: Hann-a Re: Ja jeszcze wspomnę o "bombach na Ślasku" Kacz IP: *.centertel.pl 04.01.11, 15:44
        Ciekawe,czy dostanie tak po gębie jak w Katowicach,że ma swojego prezydenta miasta
    • Gość: Prosty Tomek Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 15:51
      Odpowiadając na te pytania Tomczykiewicz jeszcze bardziej mnie utwierdził w przekonaniu że jest imbecylem. Girzyńskiemu nawet w małym stopniu nie dorównuje inteligencją. Jedyna rzecz która mu dobrze wychodzi to przeinaczanie faktów. Śląski łobuz dotyczyło tylko i wyłącznie przewodniczącego PO haha T. Tomczykiewicza a nie wszystkich Ślązaków
      • Gość: olo Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 16:04
        *wYPOWIEDZI POSLA GIRZYNSKIEGO:):):):)
        GENIALNY FACET:):):)

* Aha, no to, jakby to powiedzieć, jako mężczyzna mogę powiedzieć, że no cóż, pan prezydent miał troszkę więcej szczęścia niż ja mam, mnie Doda jeszcze nie wycałowała.
        * Bóg zabrał Go, aby ci, którzy nie rozumieli i niszczyli Go, przestali to czynić. Tu szydzono z wszystkiego co było dla Niego ważne i święte. Drwiono z patriotyzmu, miłości do Matki, żony i brata. Nie szanowano Go nie tylko z tytułu urzędu jaki sprawował, ale nawet z faktu tego, że był człowiekiem. Bóg to wszystko obrócił w niwecz. Dał mu taką śmierć, tak przepełnioną symboliką, która sprawia, że dzieło Jego życia zwieńczył męczeństwem na Ołtarzu Ojczyzny. Zwieńczył Jego skronie koroną męczeństwa, abyśmy zrozumieli sens Jego życia!
    • Gość: Polak Tomczykiewicz spadaj do Wehrmachtu! IP: *.wi.res.rr.com 04.01.11, 15:58
      Co za obrzydliwy typek!
      • Gość: SA Re: Tomczykiewicz spadaj do Wehrmachtu! IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.11, 16:10
        Kolego powtarzasz się, chyba już zaawansowana skleroza Cię dopadła.
        • Gość: SląscyNazisciWon! Wehrmacht mordował Polaków,Żydów, Rosjan. IP: *.wi.res.rr.com 04.01.11, 20:41
          Dalej jesteś dumny ze swojego dziadka?
          • gelynder_blues Re: Ludowe Wojsko Polskie... 04.01.11, 20:47
            ... też mordowało Polaków (o innych nacjach nie wspominam).
            Tak więc napij się lepiej meliski, bo Ci żyłka szczeli (sic!).
            ;))
      • Gość: ha, ha, ha spadaj do Krasnej armii "patrioto" IP: *.146.127.209.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.01.11, 16:58

co za oślizgły powstaniec...
    • Gość: r58 Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.interpc.pl 04.01.11, 16:11
      Tomczykiewcz nie blamieruj razem z Kutzem Ślazoków !!!
      • Gość: SA Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.11, 16:17
        A w jakim to jest napisane języku? I o co chodzi?
      • Gość: wojtek i maryla Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 18:25
        Gość: r58 04.01.11, 16:11 Odpowiedz
        Tomczykiewcz nie blamieruj razem z Kutzem Ślazoków !!! Twoja wielonickowosc jest zenujaco smieszna! Rusie:):)
    • Gość: piotr Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.11, 16:26
      Tak czytam to wszystko i się zastanawiam komu zależy na tej całej nagonce, pisaniu o delegalizacji RAŚ (wiadomo że do tego nie dojdzie) i wywoływaniu burzy w szklance wody? Przecież to woda na młyn dla pieniaczy. Jestem z Podlasia, mieszkam w Warszawie i jestem za autonomią Śląska! Jestem za ponieważ obecna centralizacja służy póki co wyłącznie trzymaniu się władzy obojętnie kto się do niej dorwał. I to za nasze czyt. podatników pieniądze. Niech każdy region korzysta z tego co wypracował a nie żebrał u władzy tego co mu się należy jak psu kość. Polska nie dzieli się na na hanysów i goroli tylko jak mawiał Kazimierz Pawlak na mądrych i głupich. Szkoda tylko że tych głupich za często w telewizji pokazują!
      • rico-chorzow Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 04.01.11, 16:44
        Gość portalu: piotr napisał(a):

> Tak czytam to wszystko i się zastanawiam komu zależy na tej całej nagonce, pisa
        > niu o delegalizacji RAŚ (wiadomo że do tego nie dojdzie) i wywoływaniu burzy w
        > szklance wody? Przecież to woda na młyn dla pieniaczy. Jestem z Podlasia, mies
        > zkam w Warszawie i jestem za autonomią Śląska! Jestem za ponieważ obecna centra
        > lizacja służy póki co wyłącznie trzymaniu się władzy obojętnie kto się do niej
        > dorwał. I to za nasze czyt. podatników pieniądze. Niech każdy region korzysta z
        > tego co wypracował a nie żebrał u władzy tego co mu się należy jak psu kość. P
        > olska nie dzieli się na na hanysów i goroli tylko jak mawiał Kazimierz Pawlak n
        > a mądrych i głupich. Szkoda tylko że tych głupich za często w telewizji pokazuj
        > ą!

Gryfny posdor,i zaraz tłumaczę.pozdrawiam ładnie,pozdrawiam ludzi Podlasia,bywałem często,znam Białystok,i pozdrawiam serdecznie Podlasie,ja jo Hanys.
        • Gość: Volx Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.cable.smsnet.pl 04.01.11, 19:58
          HAHAHAHAHAHA nie przekierujesz go na Silesiane? "Tego przebrzidłego Poloka" co ci łojca w Zgodzie katował? "Azjate nie mytego". Tego jeszcze nie było, dobre!

• Gość: Volx Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.cable.smsnet.pl 04.01.11, 20:03
            forum.gazeta.pl/forum/w,760,120528920,120543599,Re_Jak_obrazaja_Slazakow_trzeba_reagowac.html
            A to taka laurka dla kochanych ludzi z podlasia :)
          • Gość: olo Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 20:17
            HAHAHAHAHAHA nie przekierujesz go na Silesiane? "Tego przebrzidłego Poloka" co ci łojca w Zgodzie katował? "Azjate nie mytego". Tego jeszcze nie było, dobre! Adam kresowiak dal glos:):) i pokazal swoja kulture!!! Brawo Adamie!!! (czytajac twoje posty zdaje sobie sprawe z faktu kim jestem a kim mogl bym byc) :):)fuujj
            • Gość: Volx Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.cable.smsnet.pl 04.01.11, 20:27
              Stasiu, Zdzisiu, Czesiu bo nie rozpoznaję? Gościu lecz się z paranoi jakiegoś Adama, też dobre! U szlezjerów to pospolite?
              • Gość: kolos Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 20:53
                Stasiu, Zdzisiu, Czesiu bo nie rozpoznaję? Gościu lecz się z paranoi jakiegoś Adama, też dobre! U szlezjerów to pospolite? Wiesz!!!stare przyslowie mowi"jak nas widza tak nas pisza" !!!www.ahistoria.pl/index.php/2010/10/reportaz-z-miedzywojennej-polski/ Milego czytania RUSIE!:)
                • Gość: akolos Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.cable.smsnet.pl 04.01.11, 21:07
                  żeś zabłysnął... poczytaj o biedzie w latach 30 w USA i w europie zachodniej, o stalinowskiej Ukrainie nie będę wspominał nawet
                  • Gość: kolos Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 21:23
                    żeś zabłysnął... poczytaj o biedzie w latach 30 w USA i w europie zachodniej, o stalinowskiej Ukrainie ...a co mnie to obchodzi????:) mnie interesuje historia Polski. mowi wiele o zyciu naszych przodkow! :) I jest to historia z ktorej my Polacy mozemy byc dumni!
      • Gość: Pytek Ńy pojmujeće? IP: 91.123.215.* 04.01.11, 16:52
        Po to, po co Chiny trzimjoom chiński Tajwan!

Coby svooj Norood booło cym strachać.
        • veneziano a za co uni trzimjom tyn Tajwan?? 04.01.11, 16:57
      • Gość: Henryk Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.11, 17:56
        Bardzo dziękuję Panie Piotrze ! Tak jest - mydlarze bardzo bronią się przed sprawiedliwym rządzeniem krajem . Najlepiej jest brać co się chce i ile tylko można , a naród traktować jako grupę poddańczą
    • politol59 Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 04.01.11, 16:32
      Bardzo dobrze zrobił, najgorzej się wstydzić swoigo gniozda.
    • kpp_ppr_pzpr Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 04.01.11, 16:37
      Uon uobroził noszygo Jorga Ziętka, Jana Szydlaka, Manfreda Gorywode i inkszych towarziszy ze Ślunska.
    • Gość: Zuzanna Berthold Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.centertel.pl 04.01.11, 17:04
      Panu Kaczyńskiemu nie chodziło o to żeby obrazić Ślązaków ale o to, że ten" wolno myślący "Tomczykiewicz obraził nazywając baranem posła Giżyńskiego.Pan Tomczykiewicz to typek niezły zawiera szemrane układziki reprezentując najgorszy rząd PO po wojnie.Chociaż jestem Ślązaczką to wstyd mi za takiego reprezentanta w Parlamencie.
      A tak swoją droga panie Jedlecki pora zająć się ważnymi sprawami dla województwa bp redaktor powinien być bezstronny ale cóż poczekamy.
      • rico-chorzow Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 04.01.11, 17:13
        Mnie Slązaka cieszy,nieufność Polalów :)
    • Gość: Ślonzok za rządów PiS Śląsk dostał dużo mniej unijnych IP: *.sileman.net.pl 04.01.11, 17:31
      pieniędzy niż wschodnie rubieże, Ślązacy pamiętajcie o tym przy każdych wyborach
      • Gość: Volx Re: za rządów PiS Śląsk dostał dużo mniej unijnyc IP: *.cable.smsnet.pl 04.01.11, 20:01
        do Parlamentu Europejskiego? warto czasem najpierw poczytać o czymś na co ma się ochotę popisać na forum
      • z2006 Re: za rządów PiS Śląsk dostał dużo mniej unijnyc 05.01.11, 06:15
        Gość portalu: Ślonzok napisał(a):

> pieniędzy niż wschodnie rubieże, Ślązacy pamiętajcie o tym przy każdych wyborac
        > h

Przecież te fundusze unijne są przyznawane w celu wyrównywania różnic pomiędzy najubozszymi regionami Unii a tymi bogatszymi. Logiczne jest, że "wschodnie rubieże" dostają wiecej tych pieniedzy, bo jeszcze bardziej odstają dochodami i poziomem rozwoju od Europy Zachodniej niz Górny Śląsk...
        • Gość: Hann-a a jak ślązacy obrażają to nie można reagować? IP: *.centertel.pl 05.01.11, 06:21
          • z2006 Re: a jak ślązacy obrażają to nie można reagować? 05.01.11, 07:24
            Reagowac można, ale mądrze...
        • Gość: olo Re: za rządów PiS Śląsk dostał dużo mniej unijnyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 10:31

Przecież te fundusze unijne są przyznawane w celu wyrównywania różnic pomiędzy najubozszymi regionami Unii a tymi bogatszymi. Logiczne jest, że "wschodnie rubieże" dostają wiecej tych pieniedzy, bo jeszcze bardziej odstają dochodami i poziomem rozwoju od Europy Zachodniej niz Górny Śląsk.. W 2004 r Pis pieniadsze z funduszy unijnych ktore byly przyznawane na glowe mieszkanca jak dobrze pamietam 240 euro na mieszkanca NA SLASKU Kaczor obciol do 60EURO i przeznaczyl na sciane wschodnia, mam proste pytanie ! Czy MiesxzkancY MALOPOLSKI,wIELKOPOLSKI CZY MAZOWSZA zostali tak samo potraktowani???????
          • z2006 Re: za rządów PiS Śląsk dostał dużo mniej unijnyc 08.01.11, 16:28

> mam proste pytanie ! Czy MiesxzkancY MALOPOLSKI,wIELKOPOLSK
            > I CZY MAZOWSZA zostali tak samo potraktowani???????

Nie wiem. Jak cię tak to ciekawi, poszukaj sobie po internecie...
            • Gość: olo Re: za rządów PiS Śląsk dostał dużo mniej unijnyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 18:29
              Nie wiem. Jak cię tak to ciekawi, poszukaj sobie po internecie... sPODZIEWALEM SIE TAKIEJ ODPOWIEDZI:):):)
              • z2006 Re: za rządów PiS Śląsk dostał dużo mniej unijnyc 09.01.11, 06:13
                No to sam podaj, jak to jest, panie lepiej zorientowany. ;-)
                • Gość: olo Re: za rządów PiS Śląsk dostał dużo mniej unijnyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 16:29
                  No to sam podaj, jak to jest, panie lepiej zorientowany. ;-) Rozwoju Regionalnego raport Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową „Ramy finansowe strategii rozwoju województw na lata 2007-2013”. Autorzy raportu na podstawie analizy rozkładu potencjału rozwojowego wykazują, że algorytm I jest błędny, województwa otrzymujące najwięcej środków nie będą w stanie efektywnie ich wykorzystać gdyż mają najmniejsze zdolności absorpcyjne. Podobne stanowisko prezentuje Komisja Europejska, a komisarz Danuta Hübner wprost przestrzega przed alokowaniem zbyt wielkich środków na wschodnie regiony, w kontekście ich ograniczonych zdolności absorpcyjnych.

, z punktu widzenia interesów województwa śląskiego, nie do zaakceptowania jest fakt, że przy ustalaniu algorytmu i szerzej, całego systemu wdrażania Narodowych Strategicznych Ram Odniesienia, pomija się, iż jednym z najważniejszych kierunków polityki regionalnej Polski po przystąpieniu do Unii Europejskiej powinna być restrukturyzacja regionów poprzemysłowych, w tym odbudowa tkanki miejskiej i rekultywacja zdewastowanego środowiska w obszarach centralnych miast i regionów upadającego przemysłu. W opinii ekspertów, Górny Śląsk jest powszechnie uznawany za najtrudniejszy obszar problemowy poszerzonej Unii, wymagający nawet odrębnego programu operacyjnego. Niestety, w opinii Ministerstwa problem najwyraźniej nie istnieje, a województwo śląskie nie tylko nie może liczyć na pieniądze, ale równocześnie znajduje się na samym końcu, jeżeli chodzi o środki w przeliczeniu na mieszkańca. DLA CIEBIE WSZYSTKO:)
    • Gość: ala Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.11, 19:04
      Tomczykiewicz obraża Girzyńskiego nazywając go baranem -jemu wolno???
      A jak Tomczykiewicza w rewanżu i słusznie nazwano śląskim łobuzem -to nie wolno???
      To sie nazywa śląska tradycja
      • Gość: olo Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 19:24
        Tomczykiewicz obraża Girzyńskiego nazywając go baranem -jemu wolno???
        A jak Tomczykiewicza w rewanżu i słusznie nazwano śląskim łobuzem -to nie wolno???
        To sie nazywa śląska tradycja A co to ma wspolnego z tradycja slaska?????:):):):)
        • z2006 Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 05.01.11, 06:07

> Tomczykiewicz obraża Girzyńskiego nazywając go baranem -jemu wolno???
          > A jak Tomczykiewicza w rewanżu i słusznie nazwano śląskim łobuzem -to nie wolno
          > ???
          > To sie nazywa śląska tradycja A co to ma wspolnego z tradycja slaska?????

Czyli Tomczykiewicz się z niej wyłamuje? To z czego on i wielu forumowiczów robią problem?
          • Gość: olo Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 22:06

Czyli Tomczykiewicz się z niej wyłamuje? To z czego on i wielu forumowiczów robią problem? ja tam nie wiem ale "tradycja Slaska z tym nie ma nic wspolnego" My rozmawiamy o kulturze i niedziwi ze niektorych przerasta:) pogrywac w slowka to se mozesz dziunia .......:):):) z |Adasiem:):):)
            • z2006 Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 07.01.11, 14:01

> ja tam nie wiem ale "tradycja Slaska z tym nie ma nic wspolnego"
              > My rozmawiamy o kulturze i niedziwi ze niektorych przerasta:)

No tak, na przykład Tomczykiewicza, o tobie nie wspominając. ;-)

> pogrywac w slowka to se mozesz dziunia .......

Czy styl twojej wypowiedzi ma odzwierciedlać poziom kultury "narodu śląskiego"?
              • Gość: olo Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 17:33
                Czy styl twojej wypowiedzi ma odzwierciedlać poziom kultury "narodu śląskiego"? Jezeli masz na mysli kulture wypowiedzi to jak najbardziej...... jestesmy identyczni:):):)
                • z2006 Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 09.01.11, 06:18

> Jezeli masz na mysli kulture wypowiedzi to jak najbardziej...... jestesmy i
                  > dentyczni:):):)

No i miedzy innymi dlatego ślaska kultura jest tak mało atrakcyjna i wielu się z nią nie identyfikuje.
                  • Gość: olo Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 16:01
                    > Jezeli masz na mysli kulture wypowiedzi to jak najbardziej...... jestesmy i
                    > dentyczni:):):)
                    Nie zrozumialas:):):)...........
      • gelynder_blues Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 04.01.11, 20:02
        Umiejętność rozumienia czytanego tekstu się kłania. Poseł G. stwierdzając, że RAŚ zagraża tożsamości narodowej(?), czy też nawet jedności państwa obraził wielu z nas. No cóż, takie to towarzystwo. Wcześniej by Kurski ze swoim "dziadkiem z Wehrmachtu".
        • veneziano tego pana chyba jednak nie obraził.... 04.01.11, 20:12
          I nic w tym złego!

Autor: Gość: ha, ha, ha IP: *.146.127.209.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.01.11, 17:02
          Dodaj do ulubionych Skasujcie
          Odpowiedz cytując Odpowiedz

Skoro mogli się pokojowo rozwieść Czesi i Słowacy!
          • gelynder_blues Re: tego pana chyba jednak nie obraził.... 04.01.11, 20:23
            Wspomniane wypowiedzi posła Girzyńskiego czy Kurskiego, kojarzą mi z czasami, w których, by być dobrym obywatelem trza (sic!) było mieć blond włosy i niebieskie oczy, lub późniejszych, kiedy źle widzianym było pochodzenie z "kułackiej" rodziny.
            • adam81w Re: tego pana chyba jednak nie obraził.... 04.01.11, 21:27
              gelynder_blues napisał:

> Wspomniane wypowiedzi posła Girzyńskiego czy Kurskiego, kojarzą mi z czasami, w
              > których, by być dobrym obywatelem trza (sic!) było mieć blond włosy i niebiesk
              > ie oczy, lub późniejszych, kiedy źle widzianym było pochodzenie z "kułackiej" r
              > odziny.

Widać coś u Ciebie nie tak z kojarzeniem.
              • gelynder_blues Re: tego pana chyba jednak nie obraził.... 04.01.11, 21:30
                "My jesteśmy tu gdzie wtedy, oni tam, gdzie stało ZOMO"
        • dyngos Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 05.01.11, 08:26
          Nie udawaj, że nie wiesz, że Raśowi idzie o oderwanie Śląska od RP. "Jaki sens w tym, by zegarek był u małpy tylko na dłuższym łańcuszku? To przecież chodzi o to, że zegarek nei jest dla małpy i już".

Tu nie idzie o ekonomię - co ten malarz pół-śląski wie o ekonomii? Tyle tylko wciska, że "za autonomii bedzie gospodarczo lepiej". Jeśli idzie mu o promocję śląskiej specyfiki to brawo! Niech promuje, chucha, dmucha, zachowuje, ale co do tego ma autonomia?
      • Gość: Ślązaczka Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.11, 20:15
        ...ale dlaczego Tomczykiewicz nazwal PiS-owca "Baranem?? ...bo czepial się,obrażał NAS ŚLĄZAKÓW!! Dobrze byłby gdybyś wiedziała o czym piszesz i co komentujesz!!! !!!
        • Gość: Volx Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.cable.smsnet.pl 04.01.11, 20:29
          czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną stroną, nie przejmuj się - są szkoły dla dorosłych - na naukę nigdy nie jest za późno
        • z2006 Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 05.01.11, 06:11
          Gość portalu: Ślązaczka napisał(a):

> ...ale dlaczego Tomczykiewicz nazwal PiS-owca "Baranem?? ...bo czepial się,obr
          > ażał NAS ŚLĄZAKÓW!!

A w jaki to straszny sposób Girzyński obraził ogół Ślazaków?

Prosze o wskazanie, gdzie w poniższym tekscie jest obraza Ślązaków jako takich:

"Poseł Zbigniew Girzyński: Panie Marszałku! Wysoka Izbo! (...) Otóż zostało powołane do życia Muzeum Ziem Zachodnich, instytucja potrzebna (...) potrzebna dla Polski, ponieważ jest ważnym elementem obrony polskiej świadomości i tożsamości na ziemiach zachodnich. Tożsamości, która, jak widać chociażby po koalicji zawartej na Śląsku przez Platformę Obywatelską z Ruchem Autonomii Śląska, jest dzisiaj w sposób szczególny potrzebna i musi być chroniona."
    • rico-chorzow Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 04.01.11, 19:40
      Polska,Polacy zawsze byli prowokatorami,terrorystami.
      • veneziano Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 05.01.11, 09:23
        za to ten pan nikogo nie obraża, on jedynie występuje w obronie słusznych praw uciemiężonego śląskiego ludu
    • adam81w Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 04.01.11, 21:15
      "Tomasz Tomczykiewicz, szef śląskiej PO, poseł: Zbigniew Girzyński próbował uzasadnić konieczność wydatków na Muzeum Ziem Zachodnich. Posłużył się przy tym, sugestią że na Śląsku jest zagrożona tożsamość narodowa, ponieważ zawarliśmy koalicję z Ruchem Autonomii Śląska. Uznałem, że w ten sposób podważa naszą polskość."

Oczywiście. Zrobiliście to by wzmocnić polskość na Śląsku. Może i Panu dobrze z oczu patrzy i może rzeczywiście wierzy Pan w to co mówi ale jest Pan naiwny. RAŚ na pewno o Polskę by nie walczył gdyby wybuchła wojna, nie mówiąc już o większości ich elektoratu. Wzmocniliście siłę, która ma polskość gdzieś i która jest częścią Wolnego Sojuszu Europejskiego, który zrzesza ugrupowania separatystyczne i skrajnie lewicowe w Europie, a w Parlamencie Europejskim tworzy z Zielonymi jedną z grup parlamentarnych. Do WSE należą m.in. separatyści baskijscy, szkoccy i alzaccy; Wprawdzie Ruchu Autonomii Śląska nie można nazwać wprost ruchem separatystycznym, ale znaczną część Sojuszu już tak. WSE ma najbardziej skrajne w Unii stanowisko w kwestii demontażu państw narodowych i oficjalnie wyznaje koncepcję Europy 100 flag, która będzie państwem federacyjnym stu kilkudziesięciu podmiotów regionalnych. W pewnych kręgach UE Śląsk może zacząć być kojarzony z separatyzmem.
      • Gość: olo Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 22:00
        . Do WSE należą m.in. separatyści baskijscy, szkoccy i alzaccy. A co z Autonomistami Katalonskimi????? oni nie sa separatystami?????
      • Gość: olo Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 00:14
        W Katalonii, w przeciwieństwie do Kraju Basków, nie istnieją ugrupowania terrorystyczne działające na rzecz niepodległości. Tradycja walki zbrojnej o niepodległość kończy się zasadniczo na XVIII-wiecznych powstaniach. Odżyła jedynie w czasie hiszpańskiej wojny domowej, w której katalońskie organizacje zbrojne walczyły po stronie republiki.
    • z2006 Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 05.01.11, 06:59
      "Jeżeli ktoś próbuje w czasie politycznej dyskusji stawiać w negatywnym świetle Ślązaków, to niestety, ale reaguję dość gwałtownie."

I to mówi demokratyczny polityk? Każdy poseł może krtytykowac w sejmie kogo chce. Kto się nie zgadza, niech poda rzeczowe argumenty.

A jesli chodzi o bluzgi, to poseł Tomczykiwicz sam zaczął...
      • Gość: olo Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 10:35
        Nie wazne jak sie zaczyna!!!! Wazne jak sie konczy:):):):)
        • rico-chorzow Re: Jak obrażają,jacyś,naród Ślązaków, 05.01.11, 12:52
          trzeba reagować.
          • Gość: olo Re: Jak obrażają,jacyś,naród Ślązaków, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 13:19
            rico !!!! chcesz i cos powiedziec???? Pozdrawiam:)
            • Gość: olo Re: Jak obrażają,jacyś,naród Ślązaków, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 13:20
              "mi "
              • rico-chorzow Re: Jak obrażają,jacyś,naród Ślązaków, 05.01.11, 13:52
                No jacyś,obrażają,to kawał ku.... polskiej:)
                • z2006 Re: Jak obrażają,jacyś,naród Ślązaków, 07.01.11, 14:04
                  rico-chorzow napisał:

> No jacyś,obrażają,to kawał ku.... polskiej:)

I to jest pokaz tej wyższej, śląskiej "kultury".
                  • rico-chorzow Re: Jak obrażają,jacyś,naród Ślązaków, 08.01.11, 17:12
                    z2006 napisał:

> rico-chorzow napisał:
                    >
                    > > No jacyś,obrażają,to kawał ku.... polskiej:)
                    >
                    > I to jest pokaz tej wyższej, śląskiej "kultury".

To wynik polonizacji.
                    • z2006 Re: Jak obrażają,jacyś,naród Ślązaków, 09.01.11, 06:20
                      No właśnie, "naród śląski" łatwiej przyjmuje to, co najniższe w danej kulturze niz to, co wysokie... Odpowiadać na poziomie to już trudniej?

Czy przez wyzywanie od k... ktoś się będzie łatwiej identyfikował?
        • z2006 Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 07.01.11, 14:03

> Nie wazne jak sie zaczyna!!!! Wazne jak sie konczy:):):):)

Skonczyło sie na zestawieniu "Ślazak = łobuz".
          • Gość: olo Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 17:45

> Nie wazne jak sie zaczyna!!!! Wazne jak sie konczy:):):):)

Skonczyło sie na zestawieniu "Ślazak = łobuz". To jest poczatek gry wstepnej!!!:) Jestem o tym przekonany!:) Gdzie tam koniec:)
            • z2006 Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować 09.01.11, 06:23
              Zależy, co uznajesz za "koniec" w tym przypadku. Bo prawdziwy koniec bedzie taki:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bd/Hans_Memling_018.jpg
              Obraźliwe nazywanie i traktowanie innych szans pozytywnego zdania tego "egzaminu" raczej nie zwiększa...
              • Gość: o Re: Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 16:33
                Pieklo???? i ja w nim???:) ja na 100% ide do nieba !:) ja jestem aniolem!!!!:) :)
    • Gość: Conny ...on nie obraził! IP: *.pool.mediaWays.net 05.01.11, 10:21
      ... dlaczego tyle wrzawy? Zbigniew Girzyżski ma rację uzasadniająć konieczność wydatków na Muzeum Ziem Zachodnich. On miał na myśli: Jak dalej będzie Polska całym Sląskiem rządzić, staniemy się najbiedniejszym zakątkiem w Europie i tym samym Sląsk zniknie nie tylko z mapy, ale z naszych serc, i dlatego należy stworzyć Muzeum Ziemi Sląska. Sugerując, że na Śląsku jest zagrożona tożsamość narodowa, też ma rację, gdyż to mamy do zawdzięczynia tylko Polsce.

• Gość: Conny Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.pool.mediaWays.net 05.01.11, 10:31
      ... dlaczego tyle wrzawy? Zbigniew Girzyżski ma rację uzasadniająć konieczność wydatków na Muzeum Ziem Zachodnich. On miał na myśli: Jak dalej będzie Polska całym Sląskiem rządzić, staniemy się najbiedniejszym zakątkiem w Europie i tym samym Sląsk zniknie nie tylko z mapy, ale z naszych serc, i dlatego należy stworzyć Muzeum Ziemi Sląska. Sugerując, że na Śląsku jest zagrożona tożsamość narodowa, też ma rację, gdyż to mamy do zawdzięczynia tylko Polsce.
    • Gość: Belzebub Anioł Jak obrażają Ślązaków, trzeba reagować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 20:11
      niech Partyjny Odpadek mówi za siebie, mnie nikt nie obraził - Ślązakiem jestem a barany, czy z PiSu srisu, PełO, czy innej próżności niech się wezmą do pracy !!! a nie ku... stołki między sobą rozdają lub na spotkaniach cieszą się jak pojebani, że ten z którym się było w nieprzyjaźni na opłatku podał rękę i już jest spoko. Śląsk powoli staje się gorolski, pełno mend zasiada spoza Śląska i tak jest, jak jest...zasrali gorole cały Śląsk. Jak czytam nt. miasta kultury Katowice, to dziw mnie bierze, że prócz tego, iż nim nie będzie przez najbliższe 100 lat to nikt nie rozliczy pieniędzy, które poszły na marne !!!
      • veneziano rozumiem,że prezydenta Katowic 05.01.11, 22:15
        także zaliczasz do owych goroli zasrywających Śląsk...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka