Gość: gil
IP: *.dynamic.chello.pl
06.01.11, 18:05
W najbliższą niedzielę, 7 stycznia 2011 roku, po raz nasty z rzędu zagra " Wielka Świąteczna Orkiestra Pomocy " pod dyrygenturą właściciela fundacji pana Jerzego OWSIAKA.
Od lat , również ja dofinansowywałem tę Fundację, widząc nieudolność służby zdrowia w zapewnieniu opieki zdrowotnej na europejskim poziomie np. najmłodszym naszym obywatelom, czyli w pierwszym rzędzie niemowlakom i dzieciakom. Cieszyłem się z rekordów w kolejnych latach zbiórki milionów złotych znając cel tej jakże szlachetnej akcji.
Dziś zadaję sobie i innym pytanie, czy Świąteczna Orkiestra Pomocy " winna dalej grać. Inaczej, dla kogo dziś ta "Orkiestra" gra ? W Katowicach pozostały dwa szpitale państwowe z których jeden jest przygotowany do prywatyzacji. W kraju państwowe szpitale zostały przekazane w prywatne ręce . Sprzęt medyczny , urządzenia i wysokiej klasy aparatura instalowana w tych sprywatyzowanych szpitalach z funduszy Wielkiej Orkiestry dostały sie również w prywatne ręce. Chcąc teraz korzystać z usług tych sprywatyzowanych szpitali, przychodni i punktów rehabilitacyjnych NFZ i szary obywatel ponosi pełne koszty szpitalnego leczenia . Kogo pan Owsiak jako właściciel Fundacji będzie teraz dobogacał, gdy brak jest państwowych szpitali , a za usługi obywatel musi płacić właścicielowi szpitala żywą gotówką ? Sądzę, że Wielka ŚWIĄTECZNA ORKIESTRA spełniła swe szlachetny cel udzielania pomocy biednym Polakom i powinna zaprzestać swej gry.
Wymagajmy, by Państwo, które pobiera nasze podatki plus składki zdrowotne, zapewniło podstawową opiekę lekarsko-szpitalną wszystkim polskim obywatelom w nowocześnie wyposażonych szpitalach do czego jest zobowiązane KONSTYTUCJĄ.
Czuwajmy, bo licho nie śpi i przestańmy wreszcie być państwem ŻEBRAKÓW, bo gdzie człowiek nie spojrzy tam fundacje takie czy inne wołają o MAMONĘ na rzecz biednych, zaś sami właściciele fundacji lokują forsę w zagranicznych bankach, budują wille, baseny i pola golfowe na dalekiej Florydzie.
KONIEC z zabawą w WIELKĄ Orkiestrę Świątecznej Pomocy wspierającą prywatnych właścicieli szpitali.
CEL przestał być celem....