Gość: PO IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.11, 20:27 to może oddajcie śląsk niemcom ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: art cóż tak przed wojną jak i po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 20:47 rządzą nami "specjaliści" a jak co to pierwsi są w Kutach [tzw. Zaleszczykach], przed wojną , zamiast robić podstawowy sprzęt obronny [karabiny przeciwpancerne np.] w dużych ilosciach, to próbowano mieć armie jak niemiecką, teraz to samo, zamiast 300 huzarów w polskim zakładzie , to 45 sztuk syf 16, odkopanych na pustyni Mohawe, więc lepiej teraz stąd wyjechać i być za dwa pokolenia szwabem, niż tu wegetować.... Ślązacy jeszcze nie raz dostaniecie w żyć, za to że jesteście w Polsce!!! ja już nie mam specjalnego wyjscia i zdechne tutaj, bom za stary, ale młodym, zdrowym-to sie dziwie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: cóż tak przed wojną jak i po IP: 213.241.94.* 30.01.11, 21:03 Jakiś stary taki głupi,Dziadowie walczyli w powstaniach dlatego że było bardzo dobrze u Niemca-prawda?,tobie wszedzie bedzie żle,w Polsce czyjesz sie Niemcem w Niemczech będziesz zawsze Polakiem,nawet i 10 pokoleń tego nie zmieni.Zostań bezpaństwowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lkjkj Re: cóż tak przed wojną jak i po IP: *.swietojanska.net 31.01.11, 00:11 Chciałem ci synku, uświadomić, że w powstaniach Ślązacy walczyli też po niemieckiej stronie i generalnie rzecz biorąc w sensie wojskowym pokonali stronę propolską. Więc nie pieprz tu proszę o tym powszechnym uwielbieniu dla RZeczypospolitej na Śląsku, bo to nieprawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: cóż tak przed wojną jak i po IP: 80.50.134.* 31.01.11, 10:03 Walczyli po niemieckiej stronie bo to nie byli Ślązacy im się tylko tak wydawało i do dziś wydaje,jak mógł Słowianin w owym okresie odradzania się słowiańskiego państwa czyli Polski stanąć po stronie śmiertelnego na ów czas wroga,jeżeli uważał się za Ślązaka i stanął po stronie niemieckiej to był najnormalniejszym zdrajcą interesów śląskich a za zdrade należała się wówczas kula w łeb a kto dziś takie postawy popiera to brak mu śląskiej moralności i nie jest godzien nazywać się ślązakiem,jest zwykłym zaprzańcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ich Re: cóż tak przed wojną jak i po IP: 62.225.160.* 31.01.11, 15:41 No to rzeczywiście retoryka Jarka Kaczyńskiego. Ja wiem a inni to debile i zapaprańce. Jest tylko jedna prawda - moja! Poczytaj Polaku ilu Lwowiaków i Poznaniaków walczyło w wojnie polsko-niemieckiej (tzw. powstaniem śląskim). Wyobraż sobie że mój Opa, który mieszkałw Oberschlesien gnoł to polskie wojsko razem ze swoim bratem spod Annabergu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barto Re: cóż tak przed wojną jak i po IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.11, 17:19 Tak jest. A potem gnał w 39 na Warszawę, zaś w 41 na Moskwę. I w związku z tym w 45 on i żona dostali, na co zasłużyli. Odpowiedz Link Zgłoś
dersteuermann Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 29.01.11, 21:53 Może byłoby lepiej. Chociaż spotkałem się na jakimś forum z opinią, że polska małpa już zepsuła zegarek. I tu zadam leninowskie pytanie: Towarzysze. Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bla Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.telpol.net.pl 25.02.11, 16:49 rotfl, jeśli ktoś coś już zepsuł to komuniści Polskę tak w ogóle. O ironio, śląsk był najhojniej w Polsce finansowany w latach 1945-1989 ćwoku. Odpowiedz Link Zgłoś
gelynder_blues Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 29.01.11, 22:07 Gość portalu: PO napisał(a): > to może oddajcie śląsk niemcom ? Takie komentarze tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że Józef Kożdoń i Jan Henryk XV mieli rację. Odpowiedz Link Zgłoś
dersteuermann Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 29.01.11, 22:15 gelynder_blues napisał: > Gość portalu: PO napisał(a): > > to może oddajcie śląsk niemcom ? > > Takie komentarze tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, > że Józef Kożdoń i Jan Henryk XV mieli rację. Przybliż, co powiedzieli, bo nie kojarzę. Odpowiedz Link Zgłoś
wolobuev Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedią 30.01.11, 00:44 A może też w Szczecinie i Wrocławiu wznieść pomnik wypędzonych Niemców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RRRRRRR! Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedią IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.11, 05:22 Z tym wagonem to naprawde niezly pomysl. Inny (mój) pomysl: na miejsce "3 krzydel" postawic pomnik matki oplakujacych dwóch synów...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kastrycznik Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.play-internet.pl 31.01.11, 14:58 Jedna Ślązaczka do drugiej: - A słyszała pani, że Bercik był w czasie wojny w Wehrmachcie? - No co pani powie?! Taki porządny człowiek! Całe życie myślałam, że był w SS! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beeee Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 15:58 smieszne ? naprawde ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bla Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.telpol.net.pl 25.02.11, 16:52 no jasne! wyborna celność kulturowo-historyczna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RRRRRRRR! Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedią IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.11, 05:26 pl.wikipedia.org/wiki/Ryszard_Kaczmarek - - - - - Dodam jeszcze, ze, niezaleznie od smiertelnych ofiar przy samym "wyzwoleniu", pierwsze miesiace i lata po I.45 byly dla wielu Slazaków wielka tragedia, gehenna, katastrofa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.centertel.pl 30.01.11, 05:42 TO JAKSIE WAM HANYSY ŻYŁO W CZASIE WOJNY. PEŁNA SYMBIOZA Z NIEMCAMI.CZYM BYLIŚCIE DLA NIEMCÓW., SKORO WAS PO WOJNIE NIE CHCIELI. Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 30.01.11, 09:54 Gość portalu: Hann-a napisał(a): > TO JAKSIE WAM HANYSY ŻYŁO W CZASIE WOJNY. PEŁNA SYMBIOZA Z NIEMCAMI.CZYM BYLIŚ > CIE DLA NIEMCÓW., SKORO WAS PO WOJNIE NIE CHCIELI. ------------------------------------------------------------------------ Tu przeciągłaś Hanno, ani nie było "pełnej symbiozy", ani oni nami nie wzgardzili. Raczej przyjmowano nas w Reichu z otwartymi ramionami. Nie pisz głupot Odpowiedz Link Zgłoś
nocozabrednie Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 30.01.11, 12:10 cirano napisał: > Gość portalu: Hann-a napisał(a): > > > TO JAKSIE WAM HANYSY ŻYŁO W CZASIE WOJNY. PEŁNA SYMBIOZA Z NIEMCAMI.CZYM > BYLIŚ > > CIE DLA NIEMCÓW., SKORO WAS PO WOJNIE NIE CHCIELI. > ------------------------------------------------------------------------ > Tu przeciągłaś Hanno, ani nie było "pełnej symbiozy", ani oni nami nie wzgardzi > li. Raczej przyjmowano nas w Reichu z otwartymi ramionami. > Nie pisz głupot ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Granica z Niemcami dla Polski otwarta Ślązaku; to też droga wolna. Chcesz pracy, przyjaźni, wspólnoty; JEDŹ i doradzaj innym!!! Niemcy czekają na pracowitych, uczciwych, zaradnych Ślązaków i do tego nie takich złodziei, pijaków, i leni jak Polacy. Skoro wtedy przyjmowano was z otwartymi ramionami to teraz tym bardziej. Do samej Merkel na audiencję. Może Prezydent Komorowski uzna waszą autonomię za namową Kanclerz Niemiec. I przestań pieprzyć! Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: cirano sciemnia IP: 80.50.134.* 30.01.11, 19:37 Tak,tak masz słuszną słuszność przyjmują was z otwartymi ramionami bo potrzebują was do specjalnych zadań podmywać niemieckim staruszkom tyłki,sprzątać i zamiatać zmywać gary sortować pietruszke i inne smakołyki no i wiele inych czynności,których Niemcowi robić nie przystoi robią to Ślązacy,Turcy i inna pomoc niemiecka no także Polacy ale Polacy to sprawa inna oni nie byli niemieckimi przyjaciółmi a więc zasługują na takie traktowanie ale Ślązacy nie powinni być tak traktowani skoro uważają się za niemieckich krewniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: cirano sciemnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 21:54 '''''''Tak,tak masz słuszną słuszność przyjmują was z otwartymi ramionami bo potrzebują was do specjalnych zadań podmywać niemieckim staruszkom tyłki,sprzątać i zamiatać zmywać gary sortować pietruszke i inne smakołyki no i wiele inych czynności,których Niemcowi robić nie przystoi robią to Ślązacy,Turcy i inna pomoc niemiecka no także Polacy''''' Mylisz pracownikow sezonowych z obywatelami Niemiec! Piszesz o czyms o czym nie masz bladego pojecia! to sa twoje ppobzne zyczenia i nijak maja sie do faktow! Ale za Polakow ktorzy chordami jada na za chlebem pracowac sezonowo jest mi zal.No ale jada zkraju ktory nie wydal JEDNEGO pokolenia ktore zylo by normalnie!!! Zalosne WRECZ PATOLOGICZNE EWENEMENT NA SKALE SWIATOWA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: cirano sciemnia i olo IP: 80.50.134.* 30.01.11, 22:21 Gdyby nie te polskie hordy to do dziś byście przepadli z kretesem brudem zarośli i głodem przymierali a dziadki i babki wasze umierałyby bez żadnej opieki a więc cieszcie się,że te hordy was odwiedzają. A że trudno było nam przez ostatnie trzy stulecia wydać na świat normalne pokolenia to było zasługą właśnie naszych kochanych sąsiadów a więc Niemców i Rosjan,ciągle musieliśmy krew przelewać,żeby móc istnieć jako naród ale to nie jest sprawą tych co tam siedzą za miedzą na ich pomoc nie ma co liczyć swoje sprawy załatwiać musimy swoimi rękoma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: cirano sciemnia i olo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 23:26 '''''Gdyby nie te polskie hordy to do dziś byście przepadli z kretesem brudem zarośli i głodem Masz racje hordy!!!!! :) '''''' Horda – grupa ludzi koczujących na określonym terenie; wczesna forma organizacji społecznej, typowa dla ludów zbieracko-łowieckich. Tą nazwą określa się również dużą grupę zwierząt.PELNA ZGODA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RRRRRR! Re: cirano sciemnia i olo IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 16:01 Ten Twój "rozmówca" jest naprawde niezle klupniynty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RRRRRRR! Re: cirano sciemnia i olo IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 16:02 "Slaski Polak", czyli nie-autochton ("polski SLAZAK"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: cirano sciemnia i olo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 19:57 "Slaski Polak", czyli nie-autochton ("polski SLAZAK"). Ze switokrzyskiego!!!:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 22:25 TO JAKSIE WAM HANYSY ŻYŁO W CZASIE WOJNY. PEŁNA SYMBIOZA Z NIEMCAMI.CZYM BYLIŚCIE DLA NIEMCÓW., SKORO WAS PO WOJNIE NIE CHCIELI. i przed wojna i po wojnie zylismy w pelnej symbiozie z Niemcami ,bo my ze wszystkimi zyjemy w zgodzie:) Bylismy i jestesmy przedstawicelami kultury zachodniej!!!! ty tez????:):):) chyba nie:)Bo jaka mogla byc kultura w kraju w ktorym w 1938 r 40% spoleczenstwa bylo analfabetami:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: 80.50.134.* 30.01.11, 22:40 olo napisał:Bylismy i jestesmy przedstawicelami kultury zachodniej!!!! Rzeczywiście w 1939 roku i przez lat następnych przeszło pięć Niemcy pokazali dobitnie poziom swojej ówczesnej kultury lepiej,żebyś o niej nie wspominał,taka sama a może jeszcze bardziej była wyrafinowana od prostej kultury asjatyckich dzikusów,którzy przeszkoleni przez szerzących cywilizację Niemców dotarli na zachód Europy ze swoją kulturą. Lepiej było być w owym czasie glupim,niedoszkolonym Polakiem ale porządnym człowiekiem aniżeli ucywilizowanym niemieckim barbarzyńcą bo o mały włos świat by dzięki tej ich cywilizacji uległ zagładzie. Więc chłopie zanim coś napiszesz to się zastanów bo żle to świadczy o poziomie twojej mądrości mimo tego,że może jesteś jakimś tam magistrem,żeby być człowiekiem mądrym i uczciwym fakultety nie są do tego potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
nocozabrednie Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 30.01.11, 23:07 Gość portalu: śląski Polak napisał(a): "...żeby być człowiekiem mądrym i uczciwym fakultety nie są do tego potrzebne." ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- To co piszesz jest smutną prawdą, ale jedynie autentyczną. Jak można mimo posiadania oddzielnego języka i historii tęsknić do Niemiec? Tak to potrafią chyba tylko Ślązacy. Ta Ich odrębność to istna płycizna emocjonalna. I z tego są dumni, że ich niby więcej łączy z Niemcami niż z Polakami? Naiwne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 23:35 Rzeczywiście w 1939 roku i przez lat następnych przeszło pięć Niemcy pokazali dobitnie poziom swojej ówczesnej kultury lepiej,żebyś o niej nie wspominał....uuuuuuuuuuuu MOZEMY POGADAC O WASZEJ KULTURZE PO 1945R!!! ilu Polakow zniknelo bez skladu i zostalo zamordowanych przez UB,SB .....to tez byli Rosjanie i NKWD????? To byl system?? A czy prawda jest ze w czasie wojny na polskicgh wsiach wymordowano kilkaset tysiecy zydow jak mozna przeczytac w opracowaniach naukowych prof.Barbary Engelking?? dlaczego o walsnych zbrodniach nie uczycie ne lekcjah historii........wstydzicie sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: 80.50.134.* 31.01.11, 09:24 A kto ci mówił,że nie uczymy o naszych ciemnych stronach dobrze wiemy i tajemnicy z tego nie robimy jeżeli ktoś chce wiedzieć to ma pełną możliwość,nie ma tajemnic. „Wiosną 1945 r. część członków nowych władz polskich szczebla wojewódzkiego w Katowicach doszła do wniosku, że władze sowieckie umieściły w obozach w Oświęcimiu licznych mieszkańców Górnego Śląska i Podbeskidzia, którzy jako Polacy nie powinni być represjonowani. Wskutek podjętych przez nich interwencji, w drugiej połowie sierpnia i we wrześniu 1945 r., Rosjanie zwolnili z obozów w Oświęcimiu dużą liczbę (ponad 10 tys.?) internowanych osób cywilnych i niemieckich jeńców wojennych. Niewątpliwie istotną rolę odegrał w tym przypadku list z prośbą o pomoc, jaki 12 sierpnia 1945 r. internowani w Oświęcimiu wysłali potajemnie do wojewody śląskiego gen. Aleksandra Zawadzkiego, pisząc: Przebywa nas w obozie 12 tys. Osób jako Polaków cywilnych i jeńców wojennych byłej armii niemieckiej (...). Los nas wszystkich Polaków jest niewiadomy. Przed niedawnym czasem z górą 400 zaliczonych do grupy roboczej drugiej zostało wysłanych razem z jeńcami niemieckimi w niewiadomym kierunku”. To co wyżej oraz więcej wiadomości: www.faktyoswiecim.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3596:obozy-nkwd-i-ub-w-bylym-obozie-auschwitz&catid=83:historia&Itemid=201 www.literatura.gildia.pl/tworcy/jan_t_gross/fear/recenzja cristeros1.w.interia.pl/crist/militaria/Polski%20odwet.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 12:13 A kto ci mówił,że nie uczymy o naszych ciemnych stronach dobrze wiemy i tajemnicy z tego nie robimy jeżeli ktoś chce wiedzieć to ma pełną możliwość,nie ma tajemnic. TO UCZYCIE czy jak ktos chce wiedziec ,to ma pelna mozliwosc w tym temacie?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 00:05 Lepiej było być w owym czasie glupim,niedoszkolonym Polakiem ale porządnym człowiekiem aniżeli ucywilizowanym niemieckim barbarzyńcą Adamie chcesz porozmawiac o polskich kolaborantach w czasie drugiej wojny swiatowe i konfidentach po 1945r liczby ,fakty ,o skali tego zjawiska???? ( nie lubie kopac lezacego ale dla ciebie wszystko) :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
isn_plan14 Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 31.01.11, 00:44 Gość portalu: Hann-a napisał(a): > TO JAKSIE WAM HANYSY ŻYŁO W CZASIE WOJNY. PEŁNA SYMBIOZA Z NIEMCAMI.CZYM BYLIŚ > CIE DLA NIEMCÓW., SKORO WAS PO WOJNIE NIE CHCIELI. Chciałeś chamie odpowiedzi na twoje wredne i kretyńskie napady to ją dostaniesz. Pełna symbioza to trwała między wami gorolskimi patriotami i Niemcami a szczególnie wtedy kiedy to polowaliście na żydów żeby im niemcom wydać i robiliście to doskonale. Wielu wspaniałych ludzi polaków zostało z powodu ochrony żydów straconych, ale to należysz do tej grupy która ich sprzedawała. W pełnej symbiozie żyjesz ty nędzny kmiocie tylko ze wszami bo i taką jesteś ty durny kretynie. Przez 45 lat po wojnie i cały okres międzywojenny (2- RP) żywiliśmy my ślązacy i uratowali przed średniowieczem takich jak ty wypierdku gorolski. Jak twój tow. Gierek podpisał układ o "wymianie autochtonów z Niemcami" i otrzymał za to pieniążki, to wypuszczał tylko takich patriotów jak ty, ślązacy także i ja nie mogli wyjechać. I co narobiliście, ano to że zachód na was poznał się i wiemy dzisiaj że kradzież, rabunek k......o to wasza specjalność. Cham i nierobol jesteś a na dodatek nie doceniasz tego, że my w dalszym ciągu budujemy ci drogi stadiony dajemy pieniądze, bo stoicie w naszych miastach i żebrzecie - to naprawdę robicie doskonale - ty wariacie. Wszystkich innych czytelników forum przepraszam i naprawdę mam inne zdanie, ale temu kabotynowi musiałem odpowiedzieć. Sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.centertel.pl 31.01.11, 06:15 Hanysy budują,- raczej niszczą i burzą, patrząc po Katowicach. odpowiedz mi na pytanie, dlaczego NIEMCY was nie chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
isn_plan14 Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 01.02.11, 02:19 Hann-a tobie naprawdę odwaliło. Więc kretynie słuchaj, od 23 lat jestem w Niemczech mam tu firmę i wkurza mnie, że niemiecki rząd nawołuje do większych wydatków finansowych żeby takich jak ty wariatów przed zmałpieniem uratować. Polska małpa (ty) jest tylko polską małpą i najlepiej nadaje się do odstrzału bo poza tym nie nadaje się do niczego. Od maja 2011 otwarto rynek pracy dla polaków w wolnym tłumaczeniu to znaczy - kupimy sobie niewolników (takich jak ty) żeby mogli na rasę panów pracować. Te lata spędzone w polsce gdzie ciężko na takich idiotów jak ty pracowałem były stracone ty nie nauczyłeś się niczego ani poszanowania innych i ich poglądów. Do zobaczenia w ZOO ale ty będziesz w środku zakratowania na małpim wybiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: 80.50.134.* 31.01.11, 09:54 isn_plan14 napisał: Wszystkich innych czytelników forum przepraszam i naprawdę mam inne zdanie, ale temu kabotynowi musiałem odpowiedzieć. Sorry. ...nie ma potrzeby ,żebyś nas przepraszał,poziom wypowiedzi świadczy najlepiej o Tobie i na nic się zdały Twoje przeprosiny ,a że nie masz absolutnie najmniejszej racji to druga strona medalu i lepiej siedż cicho nie odzywaj się,nie zaśmiecaj tego forum goownem bo zaczyna mocno śmierdzieć.Ty ???,którego trudno określić,ale że nie masz kultury osobistej to jest pewne na 100 %. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RRRRRRR! Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 16:03 Chory jestes, lecz sie. Odpowiedz Link Zgłoś
isn_plan14 Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 01.02.11, 02:28 Gość portalu: śląski Polak napisał(a): > isn_plan14 napisał: Wszystkich innych czytelników forum przepraszam i > naprawdę mam inne zdanie, ale temu kabotynowi musiałem odpowiedzieć. Sorry. > > ...nie ma potrzeby ,żebyś nas przepraszał,poziom wypowiedzi świadczy najlepiej > o Tobie i na nic się zdały Twoje przeprosiny ,a że nie masz absolutnie najmn > iejszej racji to druga strona medalu i lepiej siedż cicho nie odzywaj się,n > ie zaśmiecaj tego forum goownem bo zaczyna mocno śmierdzieć.Ty ???,którego trud > no określić,ale że nie masz kultury osobistej to jest pewne na 100 %. Oczywiście takich wariatów jak ty nie będę przepraszał a z jakiej racji takiego kogoś który podszywa się pod jakieś określenie mam przepraszać? Ty "OBERGURU" wszystkowiedzący a śmierdzi dlatego że nie umyłeś się, bo nie zdążyłeś ukraść mydła lub nie wiesz do czego ono służy. Każda twoja wypowiedź, jest odzwierciedleniem bełkotu twojego prezesa. Pomyśleć tylko lata pracowaąem by takich kretynów jak ty od śmierci głodowej uratować bo poza kradzieżą i pędzeniem bimbru nic ci do tego durnego łba nie wpadło. Umyj się. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 30.01.11, 19:28 I co ta gehenna trwa do dzisiaj ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asnyk Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 08:26 Trzeba Śląsk oddać Niemcom , i Ziemie Zachodnie , plus Prusy Wschodnie , z tego dochodzenia do prawdy wynika . Oświęcim też już by nie działał . Nie trzeba go było wyzwalać . Nawet nikt by tu teraz już nie pisał po polsku . Co za ograniczony umusł trzeba mieć , aby nie rozumieć prostej prawdy , że zwycięstwo nad hitlerowskimi Niemcami , było zwycięstwem dla Polski i Europy . Zawsze i wszędzie po wojnie , były różne rewanże , zwłaszcza na terenach pogranicza , kiedy zwyciężcy je zajmowali . Wagon bydlęcy postawić obok pomnika poległych , dobry pomysł , alecz lepszy jest oddać ziemie Niemcom i wyruszyć na podbój Białorusi , Ukrainy a nawet Rosji , aby oddały nam ziemię . Odpowiedz Link Zgłoś
rondo77 Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 30.01.11, 12:46 Powierzchowne,agresywne wypowiedzi kompletnie pozbawione zrozumienia sytuacji rejonów pogranicza.Ślązacy dla Niemców byli gorsi,bo polscy,dla Polski gorsi bo niemieccy.Taka dola -mięso armatnie drugiego sortu.Co okrzepnie na chwilę to zburzy kolejna zawierucha. Dyskusja która się tu wywiązała to typowy "Dziadek z Wermachtu".Pokręcone losy tutejszych rodzin zrozumieją tylko im podobne.Matki miały jednego syna w Wermachcie,drugiego w Oflagu a trzeciego w Oświęcimiu.A o próbie powiedzenia,że nie chce do niemieckiego wojska opowiadał mi stary rzemieślnik.Dobrze trafił,bo skończyło się na biciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wars Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 08:30 Gazeta Wyborcza w końcu zejdzie na psy. Częste wrzutki żydowskie. Teraz wrzuta niemiecka .Utrwali się w końcu pogląd że to czasopismo niepolskie. Tak na marginesie to profesor w wydaniu internetowym mówi same komunały może w płatnym jest coś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
isn_plan14 Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 31.01.11, 01:16 Gość portalu: Wars napisał(a): > Gazeta Wyborcza w końcu zejdzie na psy. Częste wrzutki żydowskie. Teraz wrzuta > niemiecka .Utrwali się w końcu pogląd że to czasopismo niepolskie. Tak na margi > nesie to profesor w wydaniu internetowym mówi same komunały może w płatnym jest > coś więcej. Co tu dużo pisać, kolego rydzyku, ano chyba to że jesteś kompletny kretyn i dajesz dupy ojcowi dyrektorowi i to nie ulega najmnieszej wątpliwości. Prawdziwy polski patriota. Gdzie takich wariatów można znaleźść. Ty pedale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.centertel.pl 31.01.11, 06:24 kaczmarek tytuł profesora otrzymał od l. kaczyńskiego./ tego od spieprzaj dziadu/.niech lepiej nie zabiera głosu i rady w stylu postawienia wagonu bydlęcego na Placu Wolności zachowa dla siebie, albo niech sam w nim zamieszka i weżmie sobie paru kompanów z halbą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: 80.50.134.* 31.01.11, 09:40 isn_plan14 napisał: Ty pedale. ... ...a skąd wiesz,że on pedał,czyżbyś się z nim przespał ? Sama wypowiedż świadczy o Tobie i nie musze już dochodzić kim Ty jesteś.Ty ??? !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emikrant Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 09:57 Tak to faktycznie była wojna. A na Śląsku był spokój - poza zasięgiem bombowców, tu i ówdzie filia obozu, pewnie paczki od czasu do czasu z terenów okupowanych. Wygląda na to, że jedyni wyzwoleni to więźniowie KZ (zwanych "polskimi obozami"!). Ale dla równowagi ducha polecam: www.rp.pl/artykul/601395,601489.html. Brutalna prawda jest taka, że piszę te słowa tylko dlatego, że Amerykanie zdążyli zarąbać eskortę kolumny więźniów, szykującą się do pozbycia się kłopotu. Ojcu się udało. To oczywiście nie usprawiedliwia zbrodni Rosjan. Jest tylko potwierdzeniem słów chyba Bismarcka, że obojętnie czy wygrana czy przegrana, każda wojna jest złem. . Odpowiedz Link Zgłoś
piniorekxx Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedią 30.01.11, 11:06 Mamę wyzwolenie zastało w Bytomiu ze mną w wózeczku dziecięcym. Opowiadała mi ,że w Bytomiu (przed wojną Rzesza) Rosjanie dostali zezwolenie na inne postępowanie niż na terenach Generalnej Guberni. Widziała jak Rosjanie podpalali dom a potem zachęcali ludzi do jego gaszenia. Jak babcia wnuczkę zamknęła w drugim pokoiku, których drzwi zastawiła szafą - by wnuczki nie zgwałcili. Ale jak wpadli, to zbiorowo ją zgwałcili. Po spaleniu mieszkania w Bytomiu, zamieszkała w Katowicach, gdzie na noc mieszkańcy domu blokowali belkami drzwi wejściowe do budynku, by po zmierzchu nie było "odwiedzin". W szkole miałem kolegę, którego ojciec pochodził ze wschodu, trochę rysy mongoloidalne - bo jego matka musiała zejść do piwnicy po ziemniaki i spotkała tam "wyzwoliciela". Mojej mamie wyzwoliciele zabrali na pamiątkę całą posiadaną biżuterię. schowaną pod materacykiem, w wózeczku w którym spałem. Ale ja nie mam wobec Rosjan uprzedzeń, lubię ich za ich podobieństwo duszy, kulturę i muzykę. Jestem trochę rusofilem. Są mniej zakłamani niż Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: 89.74.19.* 30.01.11, 17:28 fajna bajka ziomek! Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedią 30.01.11, 11:12 Gość portalu: PO napisał(a): > to może oddajcie śląsk niemcom ? Słowo oddać, oznacza komuś zabrać i zwrócić. By normalnie pasowało, tyle że Niemcy by śląska nie przyjęli za żadne pieniądze. Przyłączenie NRD do Niemiec kosztowało do dziś 1,6 Biliardów Euro, a dokładki solidarności Niemieckiej, nie są jeszcze długo zakończone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metatron Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedią IP: *.perr.cable.virginmedia.com 30.01.11, 13:16 "ludzie po prostu bali się Rosjan. Wspomina, że ich widok odstraszał. Mieli byle jakie płaszcze, pepesze na sznurkach, a zamiast plecaków worki. Może jednak warto pamiętać, że często byli to prości żołnierze wyrwani z rodzinnej wioski czy oderwani od warsztatu w fabryce" A jaki ma związek ich wyposażenie z faktem że jak cała reszta żołnierzy walczących w II wojnie swiatowej, byli to cywile ubrani w mundury? Niemcy też wcielali do armii kogo popadło ale żołnierze wehrmachtu nie wyglądali jak szmaciarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutejszy Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedią IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 14:08 rozumiem tragedie, nie rozumiem pomników wśród syfu i brudu. Najpierw posprzątajmy, potem stawiajmy. A może nie wagon, a może po prostu radosną fontannę? Że jesteśmy na swoim, idziemy do przodu. Wagon będzie wyglądał jak antyreklama PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacek Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.dhcp.oxfr.ma.charter.com 30.01.11, 14:36 mozna tylko osie waganu postawic, napewno bedzie to ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkkkkkkk Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 15:07 Wagon a w nim zepsuty zegar! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedią IP: *.ematome.com 30.01.11, 15:20 Materiał z wczorajszego marszu Pamięciu: www.youtube.com/watch?v=8H-WV6qk_wA&feature=feedu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbawiony Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.11, 17:45 A na tym marszu pamieci tlumy ze hej.Gdyby nie tych paru "VIP-ow" to na palcach policzyc was mozna.Za to na forum szumu robicie , ze nie powien zasraliscie je cale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benon Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.01.11, 20:37 Taki dupek jak ty co się mądrzy z Rajchu pewnie by się z wysiłku posikał na samą myśl 10 km marszu w mrozie. Ale prawie setce ludzi się chciało, a kolejnych kilkadziesiąt przyszło pod bramę. Czyli znacznie więcej niż na rozmaitych oficjalnych uroczystościach organizowanych przez twoich rodaków, których nie wiedzieć czemu opuściłeś dla niemieckich euro. Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedią 30.01.11, 18:21 Niech mi ktos odpowie dlaczego slazacy w Niemczech twierdza ze pochodza nie z Polski tylko ze Slaska ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silez-Janusz Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 16:30 No bo Silesia first. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Pod okupajca niemiecka dziennie zabijano IP: *.unknown.uunet.be 30.01.11, 18:57 okolo 15 tysiecy obywateli polskich, osiagajac jego szczyt w roku 1944. Poza wojskimi radzieckimi niezaleznie od tego co ze soba niosly nie bylo sily, ktora ten proceder mogla zastopowac. Ilosc ofiar okresu stalinizmu w Polsce (lata 1945 1956) w sytuacji wojny domowej: 40 tysiecy po obu stronach w walkach z podziemniem. 500 wyrokow ssmierci z powodow politycznych. Ponad 90% tych ofiar to mezczyzni zolnierze podjemujacych swiadome ryzyko. Pod okupajca niemiecka ginely przedewszystkim kobiet, dzieci , ludnosc cywilna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksionc Re: Pod okupajca niemiecka dziennie zabijano IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 16:32 Bzdury, zginelo znacznie wiecej ludzi. Juz samych Slazakow, no - ale ty przeciez Slazakow nie uznajesz za Polakow. W tym kontekscie, bo tak ci to pasuje. Przy innym temacie argumentowalbys dokladnie na odwrót, znamy to, znamy takich. Odpowiedz Link Zgłoś
gelynder_blues Re: Pod okupajca niemiecka dziennie zabijano 31.01.11, 23:29 Toż podczas samego Powstania Warszawskiego zginęło 100-150 tyś cywilów. Żaden prokurator do dziś nie zajmuje się sprawą celowego zniszczenia miasta i przyczynienia się do śmierci takiej liczby ludzi. Okulicki stwierdził: "W Warszawie mury będą się walić i krew poleje się strumieniami". Wychodzi, że świadomie założyli zagładę miasta i śmierć tysięcy ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 30.01.11, 19:21 W świetle tego co nam przyniósł wspólny tragiczny los,gdyż podobnie wożono nas takimi bydlęcymi bryczkami winniśmy uczynić w stosunku do siebie znak pokoju bo jeżeli nadal będziemy rozdrapywać już częściowo zasklepione rany to nic dobrego z tego nie wyniknie ani dla Polaków a tymbardziej Ślązaków,jedynie Niemcy i Ruscy będą mieli ubaw z tego jak to ich ofiary wzajemnie skaczą sobie do gardeł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlKo Chore rojenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 19:39 Wkurza mnie porównywanie wkroczenia Niemców do wkroczenia Rosjan. Ci drudzy święci nie byli.To fakt niezaprzeczalny i nie zamierzam udowadniać, że było inaczej. Pytam jednak czy to Rosjanie organizowali w Polsce obozy masowej zagłady? Łapanki ? Egzekucje uliczne ? Czy wymordowali kilka milionów Polaków ? Stawianie znaku równości między rokiem 1939 i 1945 to dla mnie chore rojenia politycznych maniaków. Gdyby Rosjanie nie dotarli do Polski w roku 1945 to w którym roku przybyli by tutaj alianci? W 1950 czy może jeszcze kilka lat później? Ile kolejnych milionów Polaków straciłoby do tego czasu życie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helmut Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedią IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.11, 19:54 bylo o 100 procent gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bez dyskusji . Kiedy Niemcy wróciły na Śląsk żyliśmy normalnie... IP: *.ekspres.net.pl 30.01.11, 22:59 Moja rodzina pracowała i ponosiła takie same wyrzeczenia jak wszyscy mieszkańcy Niemiec . Zarabiało się pieniądze ,pracowało,żyło normalnie,kwaterowaliśmy oficerów ,których wspomina się z sympatią do dziś,a jednocześnie z sympatią odnosiło się do jeńców i pomagało im w miarę możliwości(Rosjan,Anglików,Polaków). Korzystaliśmy z oferty KDF(operetka,kino,teatr) Świat zawalił się z wkroczeniem rusów,gwałty,rabunki,mordy,tortury,podpalenia,później lagry i wywózki na Sybir. Kto śmie nazywać ten okres wyzwoleniem ten nie wie co mówi i pisze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Kiedy Niemcy wróciły na Śląsk żyliśmy normaln IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.11, 00:02 Niemcy wrócili w 1939 po swoje, a Bolszewicy przyszli po cudze. Ale hitlerowcom nie daruję dewastacji! Co im wadził budynek Muzeum Śląskiego w Katowicach!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernadeta Re: Kiedy Niemcy wróciły na Śląsk żyliśmy normaln IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 16:36 > Co im wadził budynek Muzeum Śląskiego w Katowicach!? Widac, ze malo kapujesz historie slaska, a przynajmniej malo rozumiesz okres miedzywojnia i "grazynska" antyslaska(sic!) propagande. To nie bylo zadne tak jakies Muzeum S l a s k i e - to bylo propagandowe pseudoslaskie muzeum polskie. I teraz znowu sa wielkie obawy, ze i te nowe, jak nie bedziemy uwazac, mogloby byc podobne...... ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Kiedy Niemcy wróciły na Śląsk żyliśmy normaln 31.01.11, 01:44 Ubranka dziecięce z odzysku z dziurkami w okolicy klatki piersiowej też Twoja dzielna rodzina dostawała? Mojej rodzinie nie dano w latach 1939-1945 szansy spokojnej pracy, zarobku, życia normalnego mimo pewnych wyrzeczeń. 90% rodziny wymordowali ci sympatyczni oficerowie i żołnierze niemieccy (teraz w modzie mówić: "naziści", ale to Niemcy byli, a nie bezpaństwowcy ani ufoludki). Jeżeli Twoja rodzina była po stronie ciągnących zyski z wojny napastniczej, to bez pretensji proszę, że po przegraniu tejże wojny cokolwiek ucierpiała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELWIRA Re: Kiedy Niemcy wróciły na Śląsk żyliśmy normaln IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 16:38 No tak - ale np. na Zgodzie to jacys abstrakcyjni "ubecy" maltretowali ? (alternatywnie: "komunisci" albo "Zydzi", a nie Polacy). Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Kiedy Niemcy wróciły na Śląsk żyliśmy normaln 01.02.11, 00:15 Nie wiem, co to "Zgoda" (rozumiem, że adres Urzędu Bezpieczeństwa w Katowicach?), ale ubecy to byli z obywatelstwa Polacy, z narodowości Polacy lub Żydzi, ale maltretowali nie Ślązaków, dlatego, że byli Ślązakami, tylko (w skali całego kraju) Polaków, Ślązaków, Żydów (a może i Ukraińców, Łemków, Kaszubów, nie wiem) o innych od obowiązujących poglądach politycznych. Natomiast w czasie wojny i okupacji mordujący to byli Niemcy (z małą domieszką innych nacji), a mordowani to Cyganie, Żydzi i Polacy, więc linia podziału jest dość wyraźna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Kiedy Niemcy wróciły na Śląsk żyliśmy normaln IP: 80.50.134.* 31.01.11, 09:01 No cóż musiał się zawalić skoro podpieraliście piekielną hitlerowską machine. Miejcie o to pretensje do Niemców i Rusów a Polaków zostawcie w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbawiony Niemcy wróciły na Śląsk a padalce żyly normalnie IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 09:25 Do tego "bez dyskusji". Widac dumny jestes ze swojej rodziny . Inni zdychali z glodu , modlili sie o kazdy kolejny dzien, byli wysiedlani okradani i mordowani, ale wam zylo sie dobrze . Dla calej Europy rok 1945 byl rokiem wyzwolenia tylko dla tych co "uczciwie" robili co im kazali, no wiesz jednemu kazali szyc ubranie dla Wehrmachtu, drugiemu donosic , trzeciemu zabijac.Ale jak mu kazali to on robil . Jak smiesz ten okres nazywac normalnym ! Normalnosc wrocila dopiero w 1989 a za to wszystko mozemy Niemcom,Ruskim no i przede wszystkim tym co przez wojne "uczciwie" pracowali dla Niemcow, podziekowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 01:36 Prawda Nas wyzwoli z niedomówień i zakłamań , a tych było i jest nadal duzo w kazdej sprawie. Na niedomówieniach i kłamstwie daleko nie zajedziemy a wywołamy tylko niepotrzebne niepokoje i antagonizmy. Zyjemy w UNII , w XXI wieku i czas wreszcie powiedzieć wszystko , co było be a co było cacy. Nigdy i nigdzie nie było i nie ma zero jedynkowej sytuacji. Zawsze były zbrodnie i inne kanty,!!!! Były tez dobre rzeczy i to powinno byc jednakowo przedstawiane. Ale jak widac ktos celowo chce poróznic nasze społeczeństwa , wywołując trupy z szaf , które niejednokrotnie sa spróchniałe i nie wiadomo , jakie tam sa kościotrupy. Jezeli mówimy A , to nalezy mówić BE. Wtedy bedzie przynajmniej po równo Ale prawdopodobnie sa to marzenia zciętej głowy. Najwazniejsza jest "nasza prawda" , a jak wiadomo, tych prawd wg Tischnera było 3 rodzaje. Oby nie ostała nam tylko , ta 3 Prawda , zwana Gówno Prawda !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jokel Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: 83.238.118.* 31.01.11, 07:24 Ruscy owszem broili wśród ludności cywilnej Ślonska. Gwałcili (główny do nich zarzut), zabijali, rabowali, ale potem poszli dalej, a przyszli, do tej pory za ruskimi plecami schowane, Polaki, i zaczęła się prawdziwa gehenna dla Ślonska trwająca długie lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: 80.50.134.* 31.01.11, 09:31 Gość portalu: jokel napisał(a):"a przyszli, do tej pory za ruskimi plecami schowane, Polaki, i zaczęła się prawdziwa gehenna dla Ślonska trwająca długie lata " i co ta gehenna trwa nadal bo Polacy nie chcą przyłączena Śląska do Niemiec,czy tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksionc Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 16:43 - odbieranie mieszkan - kradzenie gospodarstw - wyrzucanie z pracy - zabranianie jezyka - zmienianie imion i nazwisk - spychanie na rand spoleczenstwa - wypieranie z wyzszych pozycji - zmienianie zyciorysów - szykany w szkole - dominacja kulturowa - odbieranie prawdziwej tozsamosci - manipulacja i deformacja historii - dyskryminacja pod kazdym wzgledem - .................. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barto Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.11, 17:24 Czyli nie stało się nic w porównaniu coście uczynili w Polsce w latach 39-45 i w ZSRR w latach 41-44. Ktoś tą wojenkę wywolał, ktoś narzucił jej charakter i w ostateczności poniósł konsekwencje swojego działania. I tak za lekko się z wami obeszli. Odpowiedz Link Zgłoś
gelynder_blues Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 01.02.11, 12:13 Gość portalu: Barto napisał(a): > Czyli nie stało się nic w porównaniu coście uczynili w Polsce w latach 39-45 i > w ZSRR w latach 41-44. Ktoś tą wojenkę wywolał, ktoś narzucił jej charakter i w > ostateczności poniósł konsekwencje swojego działania. I tak za lekko się z wam > i obeszli. Moi rodzice i dziadkowie byli przed wojną mieszkańcami autonomicznego Województwa Śląskiego i obywatelami Rzeczypospolitej Polskiej. Sugerujesz, że to Polska wywołała wojnę? :) Podziwu godna świeżość myślenia, niezmącona znajomością zagadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: 80.50.134.* 01.02.11, 12:24 No tak,to jak ci ruscy barbarzyńcy mieli dojść do Berlina,przez polski Śląsk przefrunąć,musieli się przez niego jakoś przetoczyć,pretensje kieruj do niemieckich gebelsów z tamtych lat,że zmusili tych iwanów do pracy na róskim walcu,który się tak toczył przez Polske i pół Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
isn_plan14 Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 01.02.11, 02:50 Gość portalu: śląski Polak napisał(a): > Gość portalu: jokel napisał(a):"a przyszli, do tej pory za > ruskimi plecami schowane, Polaki, i zaczęła się prawdziwa gehenna dla Ślonska > trwająca długie lata " > i co ta gehenna trwa nadal bo Polacy nie chcą przyłączena Śląska do Niemiec,cz > y tak ? I próbujesz wariacie i kretynie tylko jątrzyć nie masz własnego zdania nic nie możesz do dyskusji dodać, bo jesteś idiotą i mąciwodą. Ty masz się tak do ślązaków jak osioł do konia rasy arabskiej- szkoda tylko że jesteś osłem. Ale nie martw się, jak w maju będzie otwarty niemiecki rynek pracy będziesz mógł podjąć pracę jak "osioł" lub jako "wolny polski niewolnik" na nic innego nie zasługujesz. Oczywiście pod warunkiem że przedtem umyjesz się inaczej nie wpuścimy do niemiec - nie zapomnij zaświadczenia z odwszalni!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nocozabrednie Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 31.01.11, 09:43 Gość portalu: jokel napisał(a): > Ruscy owszem broili wśród ludności cywilnej Ślonska. Gwałcili (główny do nich z > arzut), zabijali, rabowali, ale potem poszli dalej, a przyszli, do tej pory za > ruskimi plecami schowane, Polaki, i zaczęła się prawdziwa gehenna dla Ślonska > trwająca długie lata ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- A co Polaki robili, że taka gehenna dla Śląska nastała i trwała długie lata? Też rabowali, gwałcili i zabijali? Napisz o tym. Gross już pisał co Polacy robili. Może kolej na to, abyś ty pokazał świadectwo Polskich zbrodni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksionc Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 16:45 Tak, rabowali najpierw przez pierwsze kilka lat indywidualnie i dziko, a potem przez kilka dekad zbiorowo, w sposób bardziej zorganizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
nocozabrednie Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 31.01.11, 21:18 Gość portalu: ksionc napisał(a): > Tak, rabowali najpierw przez pierwsze kilka lat indywidualnie i dziko, > a potem przez kilka dekad zbiorowo, w sposób bardziej zorganizowany. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Napisz jaki to miało przebieg i do czego prowadziło. Czy to była sprawa rządu, czy każdy Polak za to ponosi odpowiedzialność. Dlaczego tak robili? Ślązacy musieli cierpieć za swoją wrodzoną uczciwość, a może wrodzona podłość Polaków wszystko niszczy? Gdzie są argumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
firiduri Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedią 31.01.11, 09:14 Polska po 1945 r. nie stała się suwerennym państwem. Jest nim dopiero od dwudziestu lat i wykazuje dużo dobrej woli, aby wyjaśnić sprawy okryte milczeniem i nadrobić "skradziony" czas. Ślązacy (nie wszyscy), jako jedyni korzystają z tej wolności w przedziwny sposób. Wszelkie dyskusje na tematy związane ze Śląskiem przeplatane są równo opluwaniem wszystkiego co Polskie. Styl wypowiedzi, co niektórych postów przypomina wręcz hitlerowską propagandę. Padają zwroty "polscy okupanci", polscy bandyci", itd. Jedno mnie wszak dziwi. Żadna śląska organizacja, ani tym bardziej niemiecka, która żywi się tematem wypędzenia i wydarzeniami po 1945 r., nie kieruje (z taką wściekłością jak do Polski) oficjalnych pretensji do Rosji jako spadkobiercy Związku Radzieckiego. Nie żąda ujawnienia dokumentów z tamtych lat, listów deportacyjnych, okoliczności śmierci, itd. Niemców można zrozumieć. Wolą nie drażnić Rosjan i pilnować interesu rury na dnie Bałtyku. Natomiast co ze śląskimi organizacjami? Słyszymy tu opowieści o gwałtach, więc może należałoby skierować wnioski o odszkodowania i alimenty do spadkobierców Armii Czerwonej? Czyżby strach był tak duży, że nadal boicie się "Samczyka Alfa" i wolicie wyładować się na Polakach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalunia i Ryl Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.static.sitel.net.pl 31.01.11, 10:07 friduri... a zmów paciorek za duszyczki <wielkich ślązaków>; Zawadzkiego, Szlachcica, Grudnia, Gierka, by się w grobach nie przewracały , gdy twoje myśli o nich do nich docierają. Odpowiedz Link Zgłoś
firiduri Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 31.01.11, 11:37 Gość portalu: Lalunia i Ryl napisał(a): > friduri... a zmów paciorek za duszyczki <wielkich ślązaków>; Zawadzkieg > o, Szlachcica, Grudnia, Gierka, by się w grobach nie przewracały , gdy twoje m > yśli o nich do nich docierają. To raczej niech Lalunia i Ryl zmawia paciorek. Co by nie powiedzieć np. o takim Zawadzkim, to właśnie dzięki niemu przynajmniej dziesięć tysięcy Ślązaków wróciło do domu- a byli już "spakowani" przez Rosjan i gotowi do wywózki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksionc Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 16:47 Gorol Zawadzki to byla pod kazdym wzgledem k a n a l i a. A do tego listu zostal zmuszony przez presje autochtonów (dzialaczy, autorytetów) i przez presje sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
firiduri Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 01.02.11, 01:37 Gość portalu: ksionc napisał(a): > Gorol Zawadzki to byla pod kazdym wzgledem k a n a l i a. > A do tego listu zostal zmuszony przez presje autochtonów (dzialaczy, autorytetó > w) > i przez presje sytuacji. Tak to bywa, że czasami kanalii zawdzięcza się życie. Bywa też odwrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.centertel.pl 31.01.11, 10:07 Z wypowiedzi ślązaków przebija zwykły rasizm. Za co tak nienawidzicie Polaków. To wy z armią niemiecką mordowaliście Polaków, a jednak próbujemy zrozumieć,że przynajmniej część z Was była przymusowo wcielana do armii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksionc Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 16:49 Przesadzasz, to nie jest nienawisc. To tylko brak sympatii, no bo przewaznie brak powodów. OK, czasami troche pogardy tez jest. Ale to tez nie nienawisc. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 31.01.11, 12:22 firiduri napisał: > Polska po 1945 r. nie stała się suwerennym państwem. Jest nim dopiero od dwudzi > estu lat i wykazuje dużo dobrej woli, aby wyjaśnić sprawy okryte milczeniem i n > adrobić "skradziony" czas. Ślązacy (nie wszyscy), jako jedyni korzystają z tej > wolności w przedziwny sposób. Wszelkie dyskusje na tematy związane ze Śląskiem > przeplatane są równo opluwaniem wszystkiego co Polskie........ W przedziwny sposób Polsce,Polakom przez dziesiąt lat Sląsk dostarczał 22-26% całego budżetu narodowego,otrzymując w zamian 4-6%,i jak tu nie pluć na Polskę-kolonialistyczną? Chyba wszystkie dyskusje są zbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
firiduri Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 31.01.11, 12:52 rico-chorzow napisał: > W przedziwny sposób Polsce,Polakom przez dziesiąt lat Sląsk dostarczał 22-26% c > ałego budżetu narodowego,otrzymując w zamian 4-6%,i jak tu nie pluć na Polskę-k > olonialistyczną? > Chyba wszystkie dyskusje są zbędne. Na papierze to może dawał 30%, tak jak kopalnia Halemba (poczytaj sobie), w której się właśnie zastanawiają po co fałszowano wydobycie i to w gigantycznych ilościach? Chyba tylko z przyzwyczajenia. Tak też było za komuny. Pamiętam lata 90-te kiedy okazało się, że cała produkcja istniała na papierze, a do całego interesu trzeba było dopłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 31.01.11, 12:57 Polska też tylko egzystuje na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
firiduri Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 31.01.11, 16:19 rico-chorzow napisał: > Polska też tylko egzystuje na papierze. No a ty? Gdzie egzystujesz? Czy nie aby w wirtualnej przestrzeni? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 31.01.11, 17:46 firiduri napisał: > rico-chorzow napisał: > > > Polska też tylko egzystuje na papierze. > > No a ty? Gdzie egzystujesz? Czy nie aby w wirtualnej przestrzeni? W polskiej,wiecznej,martylogicznej "niewinności". Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 31.01.11, 17:48 Zapomiałem dodać "polskiej papierowej niewinności" Odpowiedz Link Zgłoś
firiduri Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 01.02.11, 01:33 rico-chorzow napisał: > Zapomiałem dodać "polskiej papierowej niewinności" Nie musisz się tak bardzo wysilać. To co myślisz o Polsce paruje ci już przez skórę i materializuje się w postaci nieprzyjemnego swądu. Jak na ironię, właśnie dzięki wolnej Polsce możesz te swoje "opluwania polskości" ujawniać na forum. Za komuny miałbyś do dyspozycji co najwyżej ścianę miejskiego szaletu. Swoją drogą ciekawe jest kto ci tą mózgownicę tak poprzestawiał, bo przecież osobiście wojennych doświadczeń nie doznałeś. Zdaje się, że w swoich ślepych przekonaniach, jesteś śląskim odpowiednikiem muzułmańskich ekstremistów. Czy aby tam nie majstrujesz jakiejś bombeczki? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 01.02.11, 09:58 firiduri napisał: > rico-chorzow napisał: > > > Zapomiałem dodać "polskiej papierowej niewinności" > > Nie musisz się tak bardzo wysilać. To co myślisz o Polsce paruje ci już przez s > kórę i materializuje się w postaci nieprzyjemnego swądu. Jak na ironię, właśnie > dzięki wolnej Polsce możesz te swoje "opluwania polskości" ujawniać na forum... Jeszcze się nie wysilam przy polskim Oświęcimiu,wolnej Polski,nie ma potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barto Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.11, 13:02 Tak bywa. Jak się wywołuje wojnę, zwłaszcza taką, i ją przegrywa, to trzeba płacić reparacje. Kto sieje wiatr, zbiera burzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 05:31 W przedziwny sposób Polsce,Polakom przez dziesiąt lat Sląsk dostarczał 22-26% całego budżetu narodowego,otrzymując w zamian 4-6%,i jak tu nie pluć na Polskę-kolonialistyczną? Chyba wszystkie dyskusje są zbędne. Obecnie 1.6% jezeli sie myle to prosze mnie poprawic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMX Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.devs.futuro.pl 31.01.11, 11:18 Przerażające, ilu folksdojczy jest na tym forum. Zrujnowaliście nam kraj, wymordowaliście najbardziej wartościowych obywateli, rozgrabiliście co się dało i jeszcze macie czelność szczekać? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejpatrick1973 Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 31.01.11, 11:35 Niestety wiekszosc Slazakow wlasnie taka byla . Do nielicznych wyjatkow nalezy wielki Slazak Henryk Slawik, ktory uratowal podczas wojny ok. 30000 ludzi w tym 5000 Zydow przed Niemcami .Sa tez obroncy Katowic , harcerze , powstancy i wszyscy ktorzy nie ulegli.Laczy ich jedno, wszyscy porzadni leza w ziemi zamordowani przez Niemcow, w czym niemaly udzial mieli slascy donosiciele .Wielu jednak wojne przezylo, co widac po wpisach tych ostatnich na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksionc Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 16:51 > obroncy Katowic , harcerze Te bajki juz tu byly, zieeew. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejpatrick1973 Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 01.02.11, 21:48 Gość portalu: ksionc napisał(a): > > obroncy Katowic , harcerze > Te bajki juz tu byly, zieeew. ------------------------------------------ No popatrz "ksionc" a klamie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WPTHW_ROW-Rybnik Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: 195.187.134.* 31.01.11, 14:22 Ale zaplutych żółcią hadziajów i zakierzońców jest TU jeszcze więcej. Pasuje ci,MMX-sie? Odpowiedz Link Zgłoś
isn_plan14 Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 01.02.11, 03:15 Gość portalu: MMX napisał(a): > Przerażające, ilu folksdojczy jest na tym forum. Zrujnowaliście nam kraj, wymor > dowaliście najbardziej wartościowych obywateli, rozgrabiliście co się dało i je > szcze macie czelność szczekać? Przerażające ilu kretynów i niewdzięczników tu próbuje nieudolnie coś klecić, bo po polsku pisać polscy patrioci tacy jak ty jeszcze nie nauczyli się. Ale jest patriotą bo przy panu odważył się pierdzieć i to mu już do dzisiaj zostało. Nie nauczyłeś się niczego chamie ani pracować ani czegoś pożądnego (poza kradzieżą, żebractwem, złodziejstwem oraz pędzeniem ichlaniem bimbru) bo jesteś zbyt głupi i niedomyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: 80.50.134.* 01.02.11, 08:10 isn_plan14 napisał: Nie nauczyłeś się niczego chamie ani pracować ani czegoś pożądnego (poza kradzieżą, żebractwem, złodziejstwem oraz pędzeniem ichlaniem bimbru) bo jesteś zbyt głupi i niedomyty. Kultura i tradycja szła z zachodu na wschód a więc pierwszy taki byłeś a my jedynie to przejęliśmy od was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barto Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedią IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.11, 11:40 Co złego się stało? Zachciało się Helgom lebensraumu, głosowały na Hitlera i wysyłały swoich synalków po zdobycze na Wschód. No to dostały to, na co zasłużyły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc, jo Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: 83.238.118.* 31.01.11, 12:19 Lebensraum owszem, a drugim powodem było dobrze wpier....ć Polactwu, żeby nareszczie zamknęło bezczelne pyski. Z każdej strony polskich granic miano ochotę. Słowacy stracili interes bo poszli z Adolfem, Czesi przestali istnieć...no i stało się co się stać miało Odpowiedz Link Zgłoś
firiduri Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi 31.01.11, 12:58 Gość portalu: gosc, jo napisał(a): > Lebensraum owszem, a drugim powodem było dobrze wpier....ć Polactwu, żeby nares > zczie zamknęło bezczelne pyski. Z każdej strony polskich granic miano ochotę. > Słowacy stracili interes bo poszli z Adolfem, Czesi przestali istnieć...no i st > ało się co się stać miało Pewnie również wiesz za co "Ruskie" wpier....." Ślązactwu? Napisz, chętnie poczytam tak dobrze zapowiadającą się wypowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksionc Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 16:52 > głosowały na Hitlera Jak tak wszystko dobrze wiesz, to moze nam tu powiedz, KIEDY ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barto Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.11, 17:25 Wtedy, kiedy go wybrano na kanclerza. Demokratycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frela Bella Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.11, 07:24 Nie masz zielonego pojecia, zreszta - bladego tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barto Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 09:22 Mam pojęcie kiedy wygrał wybory i wiem, że nie ukrywał do czego będzie dążył. I wygrał. W niemieckiej części Śląska też. Czy może nie mam pojęcia, jakie on miał słuszne cele? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Racibórz Re: Wyzwolenie wiązało się także z wielką tragedi IP: 213.139.155.* 02.02.11, 17:19 Ostatnie wybory "wygral" juz tak jak np. Saddam. :) Tylko we wczesniejszych, tez tych przedostatnich, bardzo blado wypadl, jego kolesie, np. Goebels, obawiali sie juz nawet konca "ruchu", bo ten "hype" musial isc dalej, wyzej, wiecej itd., a tu nagle luft (i lud) uciekl. Jak myslisz - po co w 1933 byl ten caly teatralny cyrk z "przejmowaniem tradycji staropruskiej" (to wcale nie pasowalo i nie sakowalo NS !) i umilanie sie do starego, zwapnionego Hindenburga ? Chodzilo wlasnie o to, zeby uspokoic masy, te jeszcze sceptyczne i krytyczne masy, bojace sie "(n-)socjalistów" i (brazowych) bojówek na ulicach. A bylo to potrzebne, bo ostatnie wybory "nie wypalily". Moze bys najpierw troche poczytal, zajal sie intensywnie materia, a nie pial tu jak pijany kogucik ? Odpowiedz Link Zgłoś