Dodaj do ulubionych

Słoneczniki na dachu Superjednostki

IP: 217.116.100.* 01.03.11, 14:50
Jasne, postawmy słoneczniki na dachu i udawajmy, że po drugiej stronie ronda (mam na myśli kawałek od strony Koszutki) nie ma porozjeżdżanych przez auta trawników i dziur w asfalcie. A tysiącom ludzi, którzy z całej Polski przyjeżdżają do Spodka powiedzmy, żeby nie przechodzili tamtędy. I żeby nie śmiali się z hasła "miasto ogrodów". Mam pomysł na nowe hasło starań ESK: "Katowice - poudawajmy, ze jest fajnie"...
Obserwuj wątek
    • Gość: alek Re: Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.11, 15:04
      To, że w jednym miejscu jest syf, nie znaczy, żeby nie robić czegoś fajnego w innym. Idąc twoim tokiem rozumowania w żadnym mieście na całym świecie nie powinno się robić żadnych nowych inicjatyw, bo na pewno gdzieś są jakieś brudne ulice.

Inną kwestią jest, że takie organizacje jak Bona Fides prędzej mogłyby właśnie ganiać prezydenta za nicnierobienie, a słoneczniki zostawić innym.
      • Gość: juzza Re: Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.waldex.net 01.03.11, 17:14
        Nie, ja jestem zdania, że jeśli Katowice mają się w Polsce i na świecie kojarzyć z czymkolwiek poza syfem, brudem i ew. ciężkim przemysłem, to na początek należałoby zadbać, żeby drogi, chodniki, trawniki itp. w miejscach, które odwiedzają przyjezdni były po prostu ładne. Montaż słoneczników na superjednostce a zostawienie zniszczonego "narożnika" Koszutki przy Rondzie, gdzie przy każdej większej imprezie w Spodku spacerują tysiące "przyjezdnych" można porównać do takiego zachowania, że jak spodziewasz się gości, to wyrywasz suche listki z kwiatków doniczkowych na parapecie a zostawiasz syf na dywanie. Czy naprawdę "miasto ogrodów" kojarzy Ci się ze sztucznymi roślinami (bo takie z tej okazji tylko powstają)? BTW - z okazji prezydencji Polski w EU w Spodku mają się jakieś uroczystości odbywać, jak jakaś TV pokaże bezpośrednie otoczenie Spodka, to się na całą Europę wstydu najemy :-/
      • Gość: Hann-a Re: Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.centertel.pl 02.03.11, 05:14
        Bona Fides, organizacja otrzymująca granty od oszuka i wujkowski będzie oszuka ganić. ,chyba żartujesz?
    • Gość: olo Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 15:04
      Pięknie k...pięknie neon jako symbol działań proekologicznych? A koszty za prąd będzie pokrywać Miasto czy mieszkańcy superjodnostki? To nie jest żarówka energooszczędna. Wróżę krótki żywot "świecącym słonecznikom" jakieś trzy/cztery miesiące - do czasu kiedy wszyscy obywatele dostąpią wiedzy znanej od dawna urzędnikom,politykom a nade wszystko ludziom zawiadującym biurem ESK oraz członkom Rady Programowej - Katowice nie zostaną europejską stolicą kultury!
      • pilot_inspector Re: Słoneczniki na dachu Superjednostki 01.03.11, 15:19
        A co ma kandydatura Katowic do ESK do proekologii?
        • Gość: olo Re: Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 15:43
          Wydaje się, że założenia i idea miasta ogrodów chyba właśnie na tym się osadzają (m.in. rewitalizacja, zmiana wizerunku itd.) oraz na działaniach wspólnotowych. Niestety w jednym i drugim przypadku klapa. Pytanie, które zadałeś wynika z faktu braku polemiki na temat stworzonej koncepcji. Od ponad roku ukazał się tylko jeden rzetelnie analizujący artykuł Nawrotka w Opcjach ale tu juz wchodzimy również na działanie wspólnotowe.
          • pilot_inspector Re: Słoneczniki na dachu Superjednostki 02.03.11, 09:39
            Po pierwsze: jestem kobietą ;) Zgadzam się z tym, co piszesz o słabej promocji koncepcji.

Moim zdaniem miasto-ogród to bardziej koncepcja architektoniczna niż proekologiczna. Owszem - chodzi o zwiększenie udziału terenów zielonych w obszarze miejskim, ale akcent położyłabym na poprawę komfortu życia mieszkańców i rozwiązanie problemu przeludnienia.
            • Gość: olo Re: Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.11, 10:15
              W przypadku Katowic trudno mówić o problemie przeludnienia. W ciągu ostatnich pięciu lat zmniejszyła się liczba ludności o prawie 100 tys.( 1/4 ludności ) i nie zanosi się na to by ten proces się miał się zatrzymać. Z tego powodu mamy w tej kandencji mniejszą liczbę radnych.
              • pilot_inspector Re: Słoneczniki na dachu Superjednostki 02.03.11, 13:40
                Piszę o założeniach koncepcji. Dalej nie doczytałam się o promocji ekologii. To, co ESK pokazuje na ulicach ma wymiar estetyzujący - wracamy więc do architektury.
                • Gość: Where do we go Re: Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 08:55
                  "Cele projektu Europejskiej Stolicy Kultury mają dwa wymiary: lokalno-obywatelski i europejski.

W tej pierwszej kategorii wymienić należy: budowanie i aktywizację społeczeństwa obywatelskiego poprzez pobudzenie do działań i udziału w obszarze kultury.

Jeśli zaś chodzi o wymiar europejski to przede wszystkim należy myśleć o wzmacnianiu współpracy międzynarodowej artystów, twórców czy instytucji kulturalnych, podkreślaniu bogatej i różnorodnej kultury europejskiej i wreszcie o uwypukleniu wszystkich wspólnych aspektów w kulturze państw skupionych we Wspólnocie Europejskiej."

Materiały organizatora
    • duma_slaska Słoneczniki na dachu Superjednostki 01.03.11, 15:07
      Moja propozycja jest następująca: w ramach nierobienia śmietnika z miasta, można by rozciulać tą bryłę betonu zwaną superjednostką i na jej miejscu zrobić mały park lub ogród botaniczny z prawdziwymi słonecznikami.
      • Gość: papkin Re: Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 15:26
        Niestety to niemozliwe, przy tej koncepcji miasta ogrodów w grę mogą wchodzić wyłącznie ogrody wertykalne a najlepiej mentalne czyli wirtualne. Posłuchaj "swobodnego strumienia świadomości" prof. Sławka to wszystko zrozumiesz. Taki fortel - teraz w imie niespójnej, rwącej się idei można zakładać plastikowe, szklane, metalowe itd. ogrody, bo podobno zwyczajnej "zieleni" Katowice mają mnóstwo, np. w Chorzowie(sic).
      • Gość: swoboda_t Re: Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 17:54
        No jasne, świetny pomysł. A rekompensaty za 762 mieszkania właścicielom wypłacisz Ty ze swojej kasy. Tak?
    • Gość: sqro Re: Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: 157.158.58.* 01.03.11, 15:12
      Rozczulająco - żenujące
    • olo117 Re: Słoneczniki na dachu Superjednostki 01.03.11, 15:42
      Najlepiej iść na łatwiznę. A może by tak lepiej oczyścić Rawę i przywrócić jej życie biologiczne jak w Renie w Niemczech?
      No ale u nas lepiej zaczepić sztuczne słoneczniki do chaupy i mamy miasto ogród...
      • Gość: Hann-a Re: Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.centertel.pl 01.03.11, 21:08
        za oczyszczenie Rawy odpowiadał sp. Kocurek. no, to był skuteczny
    • Gość: flegmatyk Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.ppcom.3s.pl 01.03.11, 20:37
      a ja widzę, że wszyscy tyko krytykowac potrafią...

Ktoś się stara i coś robi -i nie Biuro ESK ani Miasto tylko inicjatywa oddolna a słyszy tylko negatywne komentarze.

Zróbcie coś Wy i krytykujcie - mnie się idea podoba...

A co do ekologii - to chyba metafora ale jak widzę niektórzy tu nie ogarniają :P

Pozdrawiam
      • Gość: sqro Re: Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.11, 23:24
        ja tu niestety widze działanie jakby to ująć... pod hasłem "co by tu jeszcze spieprzyć"
        • Gość: Hann-a Re: Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.centertel.pl 02.03.11, 07:35
          Wujkowskiemu słoneczniki w głowie zakwitły.
    • Gość: L2L Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.11, 08:08
      to jak posypanie kupy lukrem...
    • Gość: Marcel Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.03.11, 10:05
      Kolejna żałosna kryptoreklama pióra Iwony Sobczyk, tym razem IKEI.
      Plus wchodzenie do pupy miejscowej Platformie. "z obietnic wywiązał się
      tylko komitet PO". A ja się pytam - kiedy komitet PO zlikwiduje smętne
      resztki swoich plakatów wyborczych?? Był na to ustawowy termin,
      ale najwyraźniej mają to gdzieś. Lepiej pieprzyć o neonach i robić
      obrazki w Photoshopie. Fuj.
    • Gość: jes Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.11, 10:38
      lepiej zróbcie tak: kupcie nasiona w GS-ie za 2 zł i posiejcie je w marcu na trawnikach.
      Żywy słonecznik to radość dla oczu, prawie darmowa. Sztuczne to se w d...pę wsadźcie.
    • Gość: Hann-a Re: Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.centertel.pl 02.03.11, 10:47
      cały czas udajemy. BONA FIDES -stowarzyszenie cwaniaczków
    • Gość: Maruder Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: 212.106.140.* 02.03.11, 11:52
      A wy komentujecie, denerwujecie się, marudzicie - oczywiście przed komputerami. Jak sie nie podoba to wstać z krzesła i działać, a nie narzekać! Tak jest najprościej. A jak brudno to sprzątać po sobie. W końcu syf na ulicach, to nie jest wina krasnoludków i mitycznych skarbków.
    • Gość: Jorg "Katowice - poudawajmy, ze jest fajnie" IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.11, 12:26
      bardzo trafne stwierdzenie... a pozatym cale te miasto ogrodow, neony to wielki smiech na sali.. zyje w kato juz troche i gdzie te ogrody ja sie pytam, gdzie one sa? a neon.. jakie miasto taki neon zeklbym:) Kilka osob chyba chce sie polansowac i tyle....
    • Gość: bura suka Słoneczniki na dachu Superjednostki IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.11, 14:59
      Ni w pipe ni w oko. Proponuję w miejscu po starym Urzędzie Stanu Cywilnego zasiać słonecznik będzie taniej i ładniej.
      • Gość: Hann-a Bona Fides IP: *.centertel.pl 03.03.11, 09:58
        jesteście niby Stowarzyszeniem powołanym do praw obywatelskich, to może zamiast zbiórki na idotyczne słoneczniki zorganizujecie demonstrację p-ko braku konsultacji społecznych przy burzeniu Katowic przez władze miasta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka