Dodaj do ulubionych

Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śląz...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 07:45
macie minusa za melanż z PO
„Szanowna Platformo, drodzy znajomi i przyjaciele działający w tej partii, jak może wiecie, albo nie, w 2007 roku byłem w holu Focusa, gdzie czekaliście na wyniki wyborów. Cieszyłem się tak jak Wy z odsunięcia PiS od władzy. Niestety, muszę Was poinformować, że moja cierpliwość się wyczerpała i w najbliższych wyborach na Was nie zagłosuję. (…) Wasz minister Grabarczyk za totalny bajzel na kolei dostaje w nagrodę kwiaty. Minister Klich nie ponosi odpowiedzialności za CASĘ (co jeszcze można zrozumieć), ale i za Smoleńsk, czego już naprawdę pojąć nie mogę. Teraz, opowiadając o zielonej wyspie, wchodzicie na moją emeryturę. Wasze służby specjalne inwigilują dziennikarzy jak żadna władza dotąd. Gdyby Lech Kaczyński rzucił jeden z wielu »dowcipów« Bronisława Komorowskiego, zostałby rozjechany na miazgę, ale w przypadku tego prezydenta Wam to nie przeszkadza. O Wałbrzychu nawet nie chcę mówić”. Meller. ze szkodnikami nie wchodzi sie do koalicji
Obserwuj wątek
    • Gość: kilo Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śląz... IP: 2.211.102.* 09.03.11, 07:57
      A może MSWiA i polski EPISKOPAT celem "ochrony integralności panstwa polskiego" od razu wypuści na ulicę czołgi i policjantów zaopatrzonych w gumowe pały aby tych "niewyrobionych narodowo" nawrócić na właściwą drogę ???????
    • Gość: gość Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 07:58
      wiesz , do tego , żeby nie być niemcem - ślązakiem , polakiem - ślązakiem czy czechem - ślązakiem tylko po prostu ślązakiem - trzeba dorosnąć! w poprzednim spisie było osób deklarujących śląskość 170 000. pytanie - ilu by ich było gdyby ankieterzy z góry nie wpisywali obywatelstwa polskiego? ja myślę , że po tym spisie w wawie zaczną nerwowo przebierać nogami!!!!
      • Gość: Alojzy Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 08:12
        Dobra autonomiczny ślązaku. NIECH POLSKA - WARSZAWA ROBI SZLUS I KONIEC Z KUPOWANIEM WEGLA ZE ŚLĄSKICH KOPALŃ. POJADA GÓRNICY DO WARSZAWY ,NIECH POLICJA OTWIERA OGIEŃ, NASTEPNE EMERYTURY A SZCZEGÓLNIE TE GÓRNICZE , NIECH SLĄZAKOM PŁACI URZĄD WOJW\EWÓDZKI, ALBO MARSZAŁKOWSKI NIE POLSKI BUDŻET.
        BARDZO DUZO OSÓB -SLZAKÓW STUDUJE W KRAKOWIE , WARSZAWIE I CI CO WPISZA NARODOWOŚĆ SLASKĄ NIECH SPIERDL. Z UCZELNI.
        POLSKA WCALE NIE MUSI KUPOWAC DROGIEGO ŚLĄSKIEGO WĘGLA , MOŻNA TANIEJ KUPIĆ W ROSJI, NA UKRAINIE A NAWET OPŁACA SIE KUPIC STATKI WEGLA Z RPA.

JEDNEGO DNIA BYŚCIE NIE PRZEZYLI NARODOWI ŚLĄZACY.
        • Gość: jazzz Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 08:33
          Biedny Alojzy.... Caps mu się zawiesił, jak widać z wypowiedzi - nie tylko. Zresetuj się chłopie.
          • Gość: Łysek z pokładu Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 09:12
            Gość portalu: jazzz napisał(a):

> Biedny Alojzy.... Caps mu się zawiesił, jak widać z wypowiedzi - nie tylko. Zre
            > setuj się chłopie.

NIEKONIECZNIE jazzz.
            Dużych liter używa się dla podkreślenia swoich racji , a takie Alojzy ma tylko do Ciebie to nie dociera jakbyś po polsku pisać i czytać potrafił , a w pojmowaniu był z innego świata.
            Cofnij się o tych 55 lat w czasie i zacznij od początku daję Ci Szczęść Boże na drogę .
        • Gość: gr widza że stoich tam gdzie ZOMO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 08:56
          ...żal Alojz
        • Gość: siles Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 09:55
          alojzy.Napisałeś :"bardzo dużo osób-Ślązaków ........niech sp...ją z uczelni." To może zrobimy tak. Jak ktoś tu zadeklaruje narodowość polską , to niech sp...la ze Ślaska. A o "przeżycie" bądź spokojny. Bedzie więcej kasy i więcej swieżego powietrza.
          • Gość: szachmajster Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: 213.139.155.* 09.03.11, 11:45
            Slask bez Polski europejskim krajem z problemami przez pierwsze 5-10 lat.
            Polska bez Slaska - azjatyckim anemicznym dziwolongiem bez niczego,
            oprócz chamstwa i kompleksów.

Najpózniej po pierwszej zimie.
        • Gość: Yaroo Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.sileman.net.pl 09.03.11, 10:02
          Alojz bo Ci pikawa stanie. Dajcie nam autonomię to sami sobie opłacimy emerytury górników i jeszcze dużo zostanie na inne cele. Śląsk dostaje niewiele ponad 1% tego co sam zarabia, reszte wysysa Warszawka. Inna strona medalu to taka że większość tych górników to ludność napływowa i niektórzy emeryci wracają na tereny z których pochodzą.
          Co do studentów, to ja przytoczę inny argument. Dużo polaków przyjeżdża leczyć się na Śląsk, czemu Ślązacy mają za to płacić? Leczcie się u siebie. Ty Alojz najlepiej na głowę, chociaż nie wiem czy już nie za późno.
          Alojz widzę że tęsknisz za swoją mateczką Rosją i chociaż rosyjskiego węgla byś chciał. Nasz węgiel jest chyba objęty największą ilością podatków na świecie. Dajcie nam autonomię to będzie tańszy. Jakoś wszystkim się opłaca wydobycie tylko nie polakom. Polskie kopalnie przejmują zagraniczni inwestorzy i nagle nierentowne kopalnie przynoszą zyski. Ale co się dziwić, dopóki Warszawa trzyma swoje łapy na górnictwie i na całym Śląsku to nic tu nie będzie normalne.
          • Gość: oleg Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: 09.03.11, 10:59
            Jak gdyby nie ta matuszka Rossija to dzisiaj nie pisałbyś na forum po polski. A o ekonomice to masz pojęcie jak sabaka o kiełbasie. Ze Śląska Polska nie ma profitu, tylko kłopoty, dopłaca, dopłaca i ciagle klopoty - przez tych niemcow co truja i robia dywersje. Pomysl sprowadzenie Ormian i Gruzinow i wysiedlenia slazkowcow jest calkiem dobry pomysl!
            • Gość: gr uwaga agent oleg! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 11:23
              ..
            • Gość: szachmajster Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: 213.139.155.* 09.03.11, 11:51
              No to by pisal po innemu, np. po niemiecku, angielsku albo esperanto, moze po slasku.

A ty to masz naprawde pojecie o ekonomii, haha.
              Jak Slask dla Polski nie jest geszeftem, to co tak nerwowo, he ? :)

Masz racje - glównym zarabiaczem twardych walut tej - nie zapomnij: umownej - res publiki
              sa oczywiscie kurpiowskie wycinanki, no i prostytucja i transfer tych milionów, co zwiali.
              Praktycznie jak Turcja albo Górna Wolta (i dlatego jej juz nie ma).

Te kilka wierzowców nad Wisla zaslania ci totalnie blik i swiyrzy luft.
              Niy dziwi, ze umiejetnosc doglebnej analizy cierpi. :))))
            • Gość: giermek.Rumburaka i śląsk i Ty pragniemy by warszawa do macierzy! IP: 93.159.164.* 09.03.11, 12:02
              by warsiawa do macierzy powróciła - a raczej wiernułas' - I Łukaszenka się ucieszy bo braci ŚŁowian lubi wielce! i Wielki Prezes z Mr Zero - bo im Niemce przez Unię nic narzucać nie będą ani języków nie będzie się tzreba uczyć! i wszystkie "powstańce" bo znów będą mogły się wykazać. A najbardziej ucieszy się Śląsk, bo nie będzie musiał razem z wami....
        • Gość: Hanys Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.03.11, 11:56
          Gościu ! Ciekawe ile masz lat to pierwsze pytanie !
          Drugie -zapoznaj się historią Śląska
          Trzecie -czy wiesz ile Twoich ziomków po raz pierwszy widziało [co to jest spłuczka w WC ,co to jest byrna i szalter (zarówka i wyłącznik)]
          Czwarte- ile Twoich ziomków bierze wypracowane na Śląsku emerytury
          Piąte - czy wiesz kto odbudował kraj po II -ej wojnie (i potrącane z wypłaty na NFOS)jak nie wiesz co to jest to się dowiedz.
          Nie będę się już więcej rozpisywał bo piszesz bzdury dotyczące uczelni-pozdrawiam i przemyśl co napisałeś
          • Gość: de Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.v-net.com.pl 09.03.11, 14:45
            Żyjesz w ogromnym klamstwie. Nie masz nic, a powiadasz, że masz dużo; niestety kłamstwo - jako oderwane od rzeczywistosci - nie ma ograniczeń i ciebie też już nieskrepowana fantazja nadęta unosi na szczyty smiesznosci.

Ludzie sami wypracowywali sobie emerytury, na Śląsku, na Zagłębiu, na Pomorzu - to nie ma więszej różnicy gdzie, bo system był i nadal jest wspólny.

Żarówkę oczywiście wymyślił Ślązak - Żarówka się nazywał - o tym wie każdy Hanys. Ten Żarówka z dobroci serca, chcąc podarować coś nieporadnej społecznosci niemieckiej, postanowił nazwać swój wynalazek "byrna".

Inny Ślązak - inż. WinCenty Spłuczka to kolejny przedstawiciel śląskiego geniuszu, który swój wynalazek natychmiast wprowadził do wszystkich domostw śląskich; w między czasie okazało się, że inny Ślązak równolegle też wymyślił "spłuczkę". Ślązacy to wyrzuty gejzeru wynalazczości.
        • Gość: olo Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 17:44
          Dobra autonomiczny ślązaku. NIECH POLSKA - WARSZAWA ROBI SZLUS I KONIEC Z KUPOWANIEM WEGLA ZE ŚLĄSKICH KOPALŃ. < pekam ze smiechu czytajac twojego posta:):):) <
          • Gość: siles Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 19:58
            olo. Myśla że już "pękłeś". "Wieczny odp...........
    • Gość: Alojzy Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 08:02
      Dzięki , bardzo trafnie. Ja nie głosowałem na PO bo wiedziałem ,że to WYJĄTKOWE SZKODNIKI. Tusk i Polska - zielona wyspa, stary dziadyga Bartoszewski - ostatnio nie może sie nachwalic armii niemieckiej w Polsce w latach .... 1939 -1945, w wywiadzie dla tyg. Die Welt mówi - dziadyga: bardziej bałem się moich poslkich sasiadów niż patrolu niemieckiego na ulicach Warszawy . Żeby takie cos mówić, to naprawde trzeba postradać zmysły.
      Niech ci co na nich głosowali płaca wyzsze popdatki , drożej za benzyne itp , itd.
      • Gość: siles Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 10:00
        Alojzy , a więc Jarek , PIS , Radio bez ryja , i TV Trwam. Tak . To przyszłość RP.
        • Gość: gość Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 10:42
          alojzy ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem , łączeniem faktów i wyciąganiem wniosków....za to jest doskonałą tubą powtarzająca slogany z mediów! też czytałem wypowiedź bartoszewskiego.... ito w dwóch językach. alojzy!!! tam nie ma ani słowa o tym , że niemcy byli lepsi od polaków w czasie okupacji!!! tam jest tylko napisane , że niemiec był niemcem i wiadomo było czeko polacy mogli się spodziewać , wiekszym problemem byli sprzedajni polacy ryjący jak krety! ale komu ja to tłumacze?
          i jeszcze do twojej poprzedniej wypowiedzi: wykrzyczanej wielkimi ( w necie wielkie litery to krzyk i oznacza to brak kultury osobistej - tako mówi netykieta) jeśli bez polski śląsk by nie przetrwał jednego dnia.....więc w czym problem? pozwólcie mu "umrzeć" z godnością! tylko nie zapominaj , że ciągle ponad 35% produktu krajowego polski pochodzi ze śląska , a mieszka tu :"tylko" niewiele ponad 10% mieszkańców kraju......poza tym śląsk to nie tylko kopalnie - ba! one są jak wrzód na dupie śląska. a emerytury górnicze w głównej mierze płaci się ludziom z kieleckiego , rzeszowskiego , lubelskiego , etc. słowacja dała sobie rady bez czech , a wszyscy mówili , że tam tylko papryka i pomidory rosną...............ja bym się nie bał o przyszłość śląska bez polski........wręcz to polska by więcej straciła!!!
    • Gość: rurabomber Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śląz... IP: 78.104.151.* 09.03.11, 08:13
      Heh, rząd się dopiero obudził i zauważył problem. I na razie nic z problemem dalej nie robi. Czy mieszkańcy Śląska sami mają wyłapywać ślązakowskich i niemieckich agitatorów, szpiegów i pospolitych kryminalistów? Niektórzy nie kryją się nawet ze swoimi antypolskimi sympatiami umieszczając na samochodach różne naklejki z wronami na niebieskim tle. A my Polacy co? Przyglądamy się temu i nic nie robimy, nie wyciągamy żadnych konsekwencji wobec tych agitatorów
      • Gość: Erno gero Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.com.pl 09.03.11, 08:20
        Obawiam się, że pan pełnomocnik zajmie się "interpretacją" wyników spisu. Moim zdaniem rekomendacja MSWiA niczego dobrego nie wrózy.
      • Gość: jazzz Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 08:38
        Żałosne... Poczucie własnej tożsamości w wolnym, demokratycznym państwie nazywacie "problemem"? Wyłazi z ciebie i tobie podobnych edukacja zaliczona w latach głębokiej komuny. "Jedyna słuszna droga" - tęsknisz za tą ideologią? Żałosne... To niestety (jak widać) nieuleczalne.
        • Gość: Alojzy Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 08:46
          Nieuleczalna to jest ale śląska głupota.
          • Gość: bbb cham i prostak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 09:38
            u mnie na placu za takie teksty dostałbyś w pysk, w necie każdy kozaczy.
            • Gość: Alojzy [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 10:23
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • Gość: siles Re: cham i prostak IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 10:33
                Alojzy. Słoma ci z butów (i to gumowych) wyłazi , a próbujesz tu na Śląsku "rżnąć pana". P.S. : nie zadaje pisze się osobno. Więc wstyd żeby Ślązak uczył Polaka polskiej pisowni , nieprawdaż ?.
              • Gość: gość Re: cham i prostak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 10:45
                po necie krzyczysz wielkimi , polska ortografia jest ci obca , wyzwiska mi strzelasz jak karabin maszynowy......dla mnie jesteś 100% polakiem-katolikiem!!! żenua!!!
          • Gość: ślonzok Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: 193.43.77.* 09.03.11, 09:53
            Alojzy polaczku wściekasz się bo jedyne co możesz to dodawać komentarze na gazeta.pl. Nas nie zatrzymasz. polska bez Śląska!
            • Gość: bobi Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.cdma.centertel.pl 09.03.11, 10:17
              Ależ oczywiście że was zatrzymamy. Wystarczy kilka zwyklych salw. Znajdą sie tacy co z radościa pociągną za spust.
              • Gość: siles Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 10:23
                bobi. Tylko to potraficie robić dobrze. Ale nie strasz bo się ze...sz.
                • Gość: slaski tygrys Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 17:51
                  bobi. Tylko to potraficie robić dobrze. Ale nie strasz bo się ze...sz. < a na tygrysy mamay wisy hehehehehe
              • Gość: giermek.Rumburaka jak w Wujku w 1981? IP: 93.159.164.* 09.03.11, 12:07
                a coś jeszcze prócz strzelania do nieuzbrojonych cywilów potraficie (bo jak strzelacie do uzbrojonych do dostajecie po d*** jak w 1939).
                Bo budowanie dróg też wam słabo idzie....
          • Gość: silles Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 10:05
            Alojzy , nikt baranie polski nie będzie mi wmawiał kim się czuję i kim jestem !!!!!!. Możesz sobie być Polakiem i ja to uszanuję. Ale wara odemnie i moich przekonań.!!!!
      • Gość: gość a głosowanie na agenta WSI pana Bronka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 08:38
        szpiega obcego mocarstwa, jest OK?!?! dlaczego do tychy wyborcow nei masz pretensji. człowieku weź se na wszczymanie
      • Gość: tytus de zoo Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.122.promont.iq.pl 09.03.11, 09:43
        Gość portalu: rurabomber napisał(a)

>naklejki z wronami na niebieskim tle

w takim razie w polskim godle jest taka sama wrona tylko ze na tle czerwonym. chociaz do polski bardziej pasowalby chyba bocian? gdyby jeszcze ta biala wrona trzymala w szponach lody wloskie i walek do ciasta, wtedy polskie godlo bardziej odpowiadaloby rzeczywistosci. bo "krecenie lodow" i "robienie walkow" do polska specjalnosc. to cechy narodowe prawdziwych polakow. oprocz lenistwa, zlodziejstwa, kombinowania i wyssanej z mlekiem matki nienawisci do wszystkiego co niemieckie (oprocz samochodow). na gornym slasku po kilkudziesieciu latach wraca normalnosc, dlatego wyniki spisu powszechnego beda dla was szokiem...
      • Gość: szachmajster Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: 213.139.155.* 09.03.11, 11:54
        > wyłapywać ślązakowskich i niemieckich agitatorów, szpiegów i pospolitych kryminalistów?

Do Admina: moim skromnym zdaniem, to jak i jego nickname,
        to by wystarczylo, zeby nie tylko zmazac, ale tez zglosic na policje.
        Ciezko chory, ale byc moze tez niebezpieczny osobnik.
        Na pewno chamski idiota.
    • Gość: siggi Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śląz... IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 08:42
      A jest to napewno prawda, czy też Jedlecki znów sobie wymyślił jak to było niedawno z opinią sejmowej komisji ds mniejszosci narorodowych na temata języka śląskiego?
      • cirano Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl 09.03.11, 10:02
        Z jednej rzeczy niewątpliwie słyną Polacy w świecie, z gęsi i z tą kojarzy mi się ich godło. A by jasne było gdzie ma łeb, (co zwykle jest wątpliwym), wsadzono nań koronę.
        Pychy, zarozumialstwa Polakom nie brak i nie potrafią zrozumieć, że majstrowanie nas na Polakóf się skończyło. My nie chcemy więcej nimi być! Najlepiej wcale i ten rozdział naszej historii najchętniej wymazalibyśmy z kalendarza dziejów.
        Rostomajte Alojzy, Konrady i inksze, ftore durch chcom nom z mózgownic polsko woda zrobić powinny sie zastanowić, bo my wos niy potrzebujymy
        • Gość: Alojzy Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 10:43
          Śmiej się ale z siebie ślązoka sterowanego i manipulowanego przez Kutzów, Gorzelików i innych . Smiej sie z Mirka Szołtyska , pan Smolorz ciekawei GO opisoł.
          Jestem Polakiem Ślązakiem . Mój dziadek z poch. Węgier walczył w Powstaniach Śląskich , później skończył studia był prawnikiem. Ojciec mój był w Werhmachcie . Do końca życia czuł się Ślązakiem Niemcem. Często wspominał o autonomii i nienawidził jeszcze bardziej niz TY Grażyńskiego (doktora).
          Jestem Polakiem Ślązakiem , moja rodzina jesteśmy Polakami Śązakami, taka autonomia niczego dobrego nie wróży chocby w kontekście bycia w UE- w której głos mają i liczą się duże państwa , a nie jakies mini państewka czy rej. autonomiczne. W myśl zasady dyży może więcej.
          Pytanie moje jest takie- czy wybieramy MY Ślązacy odpowiednich ludzi - jadą do Warszawy i jedyne co to mogą groźnie kiwać palcem w bucie , bo do powaznych spraw nie zostają dopuszczeni.Nie maja siły przebicia ?
          • Gość: gość Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 10:48
            ooo! przemówił ludzkim głosem! ale teraz to już nie będziesz alojzy wiarygodny!
          • Gość: szachmajster Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: 213.139.155.* 09.03.11, 11:59
            No to jestes bardzo glupim i niegrzecznym Slazakiem(?).
            Ale byc moze, tak wyliczylem, wapno jest usprawiedliwieniem. :)
          • Gość: olo Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 17:57
            Śmiej się ale z siebie ślązoka sterowanego i manipulowanego przez Kutzów, Gorzelików i innych . Smiej sie z Mirka Szołtyska , pan Smolorz ciekawei GO opisoł. < ty sie nie smiejesz ty placzesz!!!!!:):).....i tupiesz swej bezsilnosci nóżkami:).......
            • Gość: siles Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 20:01
              olo. Ale tak wogóle to jesteś trzeźwy???
              • Gość: olo Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 21:18
                olo. Ale tak wogóle to jesteś trzeźwy??? < ja zawsze jestem trzezwy:):)! Pisze sie czezwy!!!:)
        • veneziano [...] 09.03.11, 10:44
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: ja Wysiedlić Szlyzjerów i po problemie. IP: *.cdma.centertel.pl 09.03.11, 11:14
      Plują na Polskę i Polaków, obrażają nasze godło i zakłamują naszą historię. Do EF-u Szlyzjery tam szybko zamienicie się w Niemców a przecież tak naprawdę o to wam chodzi. Cała reszta to pic na wodę fotomontaż. Ten cały ruch ślązakowski po to wymyślono żeby ci co nie potrafią porządnie mówić po niemiecku nie wrócili do polskości. Rzesza potrzebuje ślązakowskich murzynów ( zawsze to trochę lepiej niż Turek ) głupie to i bezpańskie ale na dźwięk niemieckiego rozkazu natychmiast się ślini i gotowe jest zrobić każdą podłość by zaliczono je w poczet aryjskiej rasy.
      • Gość: gość Re: Wysiedlić Szlyzjerów i po problemie. IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 11:54
        ale kogo chcesz wysiedlać? tych co tutaj żyją z dziada pradziada? jeśli kogoś wysiedlać to element , który przyszedł tu po wojnie. i proszę nie ubliżaj mi od niemców - ja , jak i wielu ślązaków nienawidzi ich niemców na równi z wami polakami!!! nie zapominaj , że to ey polacy ciągle jesteście tutaj tylko gośćmi ( mniej elegancko byłoby najeźcami)
        • Gość: ja Re: Wysiedlić Szlyzjerów i po problemie. IP: *.cdma.centertel.pl 09.03.11, 12:16
          Sam jesteś najeźdźcą. Póki co mieszkasz w Polsce i nie jesteś żaden Ślązak tylko Szlyzjer. Jest was kilka procent i praktycznie tylko w przemysłowej części GŚ. Jakim więc prawem ta rachityczna choć bardzo głośna i wspierana przez media mniejszość śmie dżeć ryja kto jest u siebie a kto nie ? Dżyjcie ryja dalej w końcu się wkurzymy i pokażemy gdzie wasze miejsce. Śnijcie sny o potędze i że już wolno po "halbie na uodwage" obszczywać Polskę i Polaków. Przebudzenie będzie bolesne.
          • Gość: giermek.Rumburaka Wysiedlić Poloków i po problemie. IP: 93.159.164.* 09.03.11, 12:24
            Szlezjerów popiera spora część ludnodności tego kraju. Warszawskiej okupacji i nacjonalizmu "powstańczo warsiawskiego" mają dość nie tylko ślązacy.... wasz czas mija a droga na Białoruś otworem stoi.... czas byście wrócili do "pasłowiańskiej wspólnoty".
          • Gość: szachmajster Re: Wysiedlić Szlyzjerów i po problemie. IP: 213.139.155.* 09.03.11, 13:32
            > nie jesteś żaden Ślązak tylko Szlyzjer.
            gupek

> praktycznie tylko w przemysłowej części GŚ.
            no godom, ze gupek

• cirano Re: Wysiedlić Szlyzjerów i po problemie. 10.03.11, 08:26
            Gość portalu: ja napisał(a):

> Sam jesteś najeźdźcą. Póki co mieszkasz w Polsce i nie jesteś żaden Ślązak tylk
            > o Szlyzjer. Jest was kilka procent i praktycznie tylko w przemysłowej części GŚ
            > . Jakim więc prawem ta rachityczna choć bardzo głośna i wspierana przez media m
            > niejszość śmie dżeć ryja kto jest u siebie a kto nie ? Dżyjcie ryja dalej w koń
            > cu się wkurzymy i pokażemy gdzie wasze miejsce. Śnijcie sny o potędze i że już
            > wolno po "halbie na uodwage" obszczywać Polskę i Polaków. Przebudzenie będzie b
            > olesne.
            =====================================
            Boleśnie może być jusz ino do wos gorole. Piszoncy te słowa, ja, niy zdaje sie sprawy, że to wy staliście sie nacjom "non grata" Europy. Wszyscy majom wos "pełno rzić", i im pryndzyj wos braknie, tym lepij
      • Gość: Grubjorz Re: Wysiedlić Szlyzjerów i po problemie. IP: 193.43.77.* 09.03.11, 11:55
        Jesteś głupcem. Twoja wypowiedź pokazuje, że nie masz pojęcia o sprawie. Nie udzielaj się.
      • Gość: szachmajster Re: Wysiedlić Szlyzjerów i po problemie. IP: 213.139.155.* 09.03.11, 12:00
        > i zakłamują naszą historię
        Nawzajem "Lechu".

Wole "Tichauera". :)
      • Gość: szachmajster Re: Wysiedlić Szlyzjerów i po problemie. IP: 213.139.155.* 09.03.11, 12:02
        Poczekaj do 1.V., haha, okaze sie, ze tez (dalszych) kilkaset tysiecy (milionów ?) Polaków..... :)))))
    • Gość: szachmajster Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śląz... IP: 213.139.155.* 09.03.11, 11:37
      Podejrzewam, ze ten bzdurny pomysl, to nie jakis tam przemyslany krok,
      z podwójnym i potrójnym dnem, w sensie inteligentnego tryku,
      a po prostu - znowu - centralny refleks w celu gaszenia(sic),
      nie rozwiazywania. Czyli próba "neutralizacji" Sprawy Slaskiej.

Ale "neo-grazynisci" nie maja u nas juz najmniejszych szans.
      Nawet sam wojewoda to czuje i sie wstydzi, czuje ze mu
      to tylko moze zaszkodzic, np. osmieszyc i wyalienowac.

Ludzie zobacza, ze jest gubernatorem kolonii.
      Nota bene: a nie jest ?

Tyn manewr niy mo szans - ale mimo to OSTRZEGOM,
      to mi wonio zle ! POZUR !!

> Wylicza, że jest ich dziewięć
    • Gość: szachmajster Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śląz... IP: 213.139.155.* 09.03.11, 11:40
      > Wylicza, że jest ich dziewięć
      A konkretnie ?

Cosik mi ta liczba za wysoko.
      Np. Wietnamczyki czy Ukraincy, to niy je - de jure - "mniejszosc".
      Co innego np. Czesi. Tysz Zydzi i Cygany.
    • Gość: ULC Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śląz... IP: *.cpe.marton.net.pl 09.03.11, 11:41
      Ostatnio dyskutowałem z kolegami o RAŚ. I wyszło w dyskusji, że lotnisko Katowice w przypadku autonomii Śląska powinno przyjąć nazwę Sosnowiec ewentualnie Częstochowa, bo nie leży na śląsku tylko w województwie śląskim. Jak to wygląda według Ślązaków?
      • artjomka Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl 09.03.11, 11:54
        Gość portalu: ULC napisał(a):

> Ostatnio dyskutowałem z kolegami o RAŚ. I wyszło w dyskusji, że lotnisko Katowi
        > ce w przypadku autonomii Śląska powinno przyjąć nazwę Sosnowiec ewentualnie Czę
        > stochowa, bo nie leży na śląsku tylko w województwie śląskim. Jak to wygląda we
        > dług Ślązaków?

Bardzo prosto!
        Pracownicy lotniska i ludnosc okoliczna zrobi czwarte powstanie pod haslem - my chcemy do Slaska - i wszystko bedzie ok. A kolo lotniska zbuduje sie potem pomnik na czesc tych, co chcieli powrotu do Maciezy.
        Pyrsk!
      • pieronski_hanys Lotnikso w Pyrzowicach budowano... w III Rzeszy 09.03.11, 12:02

Z lotniska w Pyrzowicach korzystała... Luftwaffe w czasach II wojny światowej (pewnie ktoś zaraz powie, że trzeba je oddać Niemcom).

Jeśli chodzi o przynależność - wszystko wg woli mieszkańców, gmin, powiatów.

Wg projektu woj. górnośląskiego, mają się z nim znaleźć: tzw. Opolszczyzna z powiatem nyskim (Nysa to miasto dolnośląskie), 49% woj. śląskiego (od północy granicę Górnego Śląska wyznacza powiat lubliniecki) wraz z Zagłębiem Dąbrowskim i całym Śląskiem Cieszyńskim (w tym Bielsko-Biała, które ma, podobnie jak powiat bytomski, korzenie małopolskie).

Wszystko trzeba oczywiście uzgodnić z mieszkańcami, urzędami miast itd.
        • cbol37 Re: Lotnikso w Pyrzowicach budowano... w III Rzes 09.03.11, 15:53
          Hanys, Ciebie też zza Buga przywieźli. Od kiedy to Neisse jest na Dolnym Śląsku ????
          Nysa była zawsze O/S !
          • pieronski_hanys Nysa jest dolnośląska 09.03.11, 19:40
            > Od kiedy to Neisse jest na Dolnym Śląsku
            > ????

Od momentu powstania, czyli X wieku do XVIII wieku, gdy Śląsk przeszedł (w większej części) w granice Prus i znalazł się w regionie administracyjnym Prus: Rejencji Opolskiej w Provintz Schlesien.

Od tego momentu była kojarzona z Górnym Śląskiem, mimo to, nadal pozostawała rdzennie dolnośląskim miastem.

pozdrawiam,
      • Gość: szachmajster Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: 213.139.155.* 09.03.11, 12:03
        Nie ma sprawy, jakby to byla jedyna cena. :)
    • pieronski_hanys Bardzo kulturalna dyskusja 09.03.11, 11:58
      Bardzo kulturalna dyskusja, na forum Opinie i komentarze zawsze można liczyć (dotyczy to i Polaków, śląskich Polaków, jak i Ślązaków o górnośląskiej tożsamości etnicznej).
    • Gość: wszechwiedzący Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śląz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 11:59
      a czego się spodziewać po takim Łukaszczyku który inteligencję ma na poziomie konia? Zwykłe działania na poklask i to jeszcze bez przemyślenia konsekwencji takiego działania. To będzie takie stanowisko na poklask - bez żadnego większego znaczenia i bez instrumentów możliwości realnego działania.
      • Gość: szachmajster Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: 213.139.155.* 09.03.11, 12:07
        Lukaszczyk = warszawski "Herod" :)

Tysz bych sie zle czul, mozna pedziec, ze go bezto faulujom, sabotujom, gwalcom.
        Wspólczuja. Jusz niydugo tyn facio moze wyjsc na - dramatyczno-tragiczno spyra nr 2.
    • aborygen11 Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śląz... 09.03.11, 12:24
      Przeglądając książkę telefoniczną Urzędu Wojewody trafiłem na takie stanowisko:
      "Pełnomocnik wojewody ds wychowania patriotycznego i promocji obronności - płk. Piątek Zbigniew"
      Ciekawe czym ten Pan się zajmuje?
      • Gość: giermek.Rumburaka Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: 93.159.164.* 09.03.11, 12:27
        szykuje worki z piaskiem
        ale w barwach biało - czerwonych
      • politol59 Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl 09.03.11, 23:14
        Zgadzam się z P. drem Słupikiem, oby się W-wa po spisie w ... nie kopała i zaczęła innych mniej-
        szości u nas szukać.
      • Gość: marat Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.11, 23:31
        Promocją obronności :)
      • Gość: Marat Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.11, 22:41
        Zapewne ma pełne ręce roboty, to niezwykle ważne stanowiska czy też funkcja, bez niej wojewoda nie mógłby się obejść !
    • Gość: Grubjorz Re: Wszyscy niePolacy >> za Odrę IP: 193.43.77.* 09.03.11, 13:14
      Idiota. Spróbuj nas zniszczyć polaczku, czekamy na twój ruch i tobie podobnych :)
    • Gość: Łukasz Re: Wszyscy niePolacy >> za Odrę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 13:16
      Zgłaszam Twoją wypowiedź do Prokuratury. Nie może być tak, że ktoś obraża na forum innych i myśli, że ujdzie mu to bezkarnie.
      • Gość: ha, ha puknij się Re: Wszyscy niePolacy >> za Odrę IP: 93.159.164.* 09.03.11, 13:36
        puknij się lepiej. polskim nacjonalistom dokładnie o to chodzi. będą mieli czyste ręce, bo sami Ślązacy zgłosili naruszenie. politycznie sterowana prokuratura - jak w sprawie Blidy, byłego PiSministra Kaczmarka i podobnych sprawę zacznie ale ścigać będzie Ślązaków. Prokuratorzy też ludzie i na awans muszą zapracować. O awansach decydują w Warsiawie nie na Śląsku i nie zapracują na awans ścigając "patriotów" jak P.Adaś tylko "godzących w sojusze i granice"..... sądy i prokuratura są instrumentem władzy. warszawskiej. radzę o tym pamiętać. a do niemieckiej prokuratury niestety się nie zgłosisz
      • veneziano nie zapomnij tylko zgłosić 09.03.11, 13:39
        liczne tu przypadki podważania integralności terytorialnej RP, na co osoby odpowiedzialne za to forum nie reagują...powodzenia !
        • veneziano nie zapomnij szczególnie o tym 09.03.11, 13:50
          osobniku
          i śląsk i Ty pragniemy by warszawa do macierzy!
          Autor: Gość: giermek.Rumburaka IP: 93.159.164.* 09.03.11, 12:02
          Dodaj do ulubionych Skasujcie
          Odpowiedz
          by warsiawa do macierzy powróciła - a raczej wiernułas' - I Łukaszenka się ucieszy bo braci ŚŁowian lubi wielce! i Wielki Prezes z Mr Zero - bo im Niemce przez Unię nic narzucać nie będą ani języków nie będzie się tzreba uczyć! i wszystkie "powstańce" bo znów będą mogły się wykazać. A najbardziej ucieszy się Śląsk, bo nie będzie musiał razem z wami....

wydaje mu się,że jest dowcipny
          • Gość: giermek.Rumburaka Re: nie zapomnij szczególnie o tym IP: 93.159.164.* 09.03.11, 13:58
            oj pamiętaj, pamiętaj koniecznie! pamietaj zwłaszcza, ze pwenego dnia mozemy wygrac wybory!
            • veneziano wygrać to ty możesz 09.03.11, 14:02
              podróż Gustlika naookoło trawnika, w konkursie SMS z okazji 100-nej rocznicy istnienia RAŚ
              • Gość: giermek.Rumburaka Re: wygrać to ty możesz IP: 93.159.164.* 09.03.11, 14:15
                co patriotę "patriotyczny" strach w porteczkach obleciał? tzreba będzie beknąć za popełnione zbrodnie? za represje, wynaradawianie, przymusową polonizację? bo inaczej do strefy euro "paryzantów" nie wpuszczą? i rurę wybudują? oj zapiszczy orzełek cieniutko oj zapiszczy..... a my poczekamy, a potem rozliczymy was. czekalismy tyle lat, poczekamy trochę ale nie zapomnimy...
                • veneziano podobno NFZ ograniczył kontrakty 09.03.11, 14:22
                  dla psychiatrów...i już widać efekty;
                  • Gość: giermek.Rumburaka podobno NFZ ograniczył dla "partyzantów"? IP: 93.159.164.* 09.03.11, 14:24
                    widać. zabrakło na biało czerwony kaftanik?
                    • veneziano rozpoznanie wydaje się proste... 09.03.11, 14:50
                      pl.wikipedia.org/wiki/Mania
    • Gość: siles Re: Wszyscy niePolacy >> za Odrę IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 13:31
      OOO. Nareszcie Adaś Lutostański zabrał głos. Masz juz robotę Adasiu ?. Może dostaniesz stanowisko pełnomocnika , bo jeśli nie ,to won za Brynicę do Zawiercia. ŚLĄZACY i MIESZKAŃCY ŚLĄSKA ! W spisie wpisujcie to kim się czujecie i co czujecie. Żaden ADAŚ niema prawa narzucić wam waszej tożsamości !!!!!!!!!!!. Pyrsk Adasiu.
      • Gość: ULC Re: Wszyscy niePolacy >> za Odrę IP: *.cpe.marton.net.pl 09.03.11, 14:38
        Co chcesz od Zawiercia?
    • Gość: szachmajster Re: Wszyscy niePolacy >> za Odrę IP: 213.139.155.* 09.03.11, 13:35
      > w dzielnicy śląskiej
      Gasp. Iwanie Iwaniczu Jaworzaninie,
      a co to za staroteatralny jezyk ?
      Czy to ruski abo chinski tyjater ??

• Gość: sos Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śląz... IP: *.telpol.net.pl 09.03.11, 13:36
      Az strach sie bać Zabierzcie se ten stadio,te autobusy ten raś wojwode waszych posłow i cały ten Slunsk i żyjcie se sami w tym gettcie a mnie dajcie św. spokój ---b. wasz prosze
    • Gość: Seb Re: Wszyscy niePolacy >> za Odrę IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 09.03.11, 13:47
      "Polska bez Slonska .."
      Tak spiewaja kibice pilki noznej calego kraju kiedy przyjezdzaja do nas, teraz wasze marzenia moga sie ziscic. Nareszcie przestaniecie krzyczec, ze dokladacie do naszego wegla.

Jak na razie to my dokladalismy do waszego zepsutego moralnie roliczego kraju przes ostatnie 60 lat, wiec teraz nie bedziecie mieli juz do kogo "dokladac" to moze i wasze rolnictwo sie w koncu rozwinie.
      Pozatym osoby, ktore nie maja ze Slonskiem nic wspolnego nie powinny o nim w zadnym wypadku decydowac, nie macie moralnego prawa mowic nam kim jestesmy.
      Bo my jestesmy Hanysami ! a nie Polski bekartami jak chcielibyscie nas traktowac.
      Pozatym nawiazujac do Twojego tematu, mozesz sie wyprowadzic za rzeke Bug, do swoich krewnych tam gdzie wasze odwieczne miejsce!!

Raus ze Slonska gorole!!!
      • veneziano ten pan za Bug się nie wyprowadzi 09.03.11, 13:55
        to jest prowokator z RAŚ, przysłany tu specjalnie,żeby takich jak ty utwierdzać w przekonaniu, że Polska jest nie do przyjęcia dla Ślązaka
        • veneziano a swoją droga, to byłoby niezłe kino 09.03.11, 14:08
          gdyby ten Łukasz zgłosił prowokatora do prokuratury...dobre, dobre...
    • Gość: bobi szlyzjery nie ślązacy IP: *.cdma.centertel.pl 09.03.11, 14:04
      Szlyzjery raus za Nysę. Problem tych 1,5-2 tysięcy pyskaczy do załatwienia od zaraz. Pozostali to tylko pomagierzy z nich wysiedlić co dziesiątego a jeszcze lepiej stworzyć im system "zachęt" żeby sami wyjechali. Śląsk dla Ślązaków nie dla Szlyzjerów. Wasz firerek z rzeszowskiego Gorzałka spóźnił się trochę ( jakieś 15 lat ) na chwilę przyssał się do koryta ale nie na długo. Idea Europy 100 flag właśnie pada pod naporem wzrastającego patryjotyzmu który powoli zaczyna docierać i do nas. Wkrótce sprawa szlyzjerska zostanie rozwiązana definitywnie a fuhrerowi spod Rzeszowa przypomnę los niejakiego Krzeptowskiego co też tworzył Gorallenvolk i skończył na gałęzi bo na zdrajcę kuli szkoda.
      A samorządność trzeba zwiększyć i zmniejszyć władzę warszawki, ale RAŚ-iści osiągną coś wręcz przeciwnego. Pod wpływem strachu o integralność i spokój wewnętrzny ludzie choć niechętnie zaakceptują nawrót do centralizmu. I tyle szlyzjerstwo rzeczywiście może osiągnąć.

• Gość: giermek.Rumburaka oho, kolejny "powstaniec warsiawski"? IP: 93.159.164.* 09.03.11, 14:17
        ktoś tu chyba zapomniał lekcję z 1795....
      • Gość: siles Re: szlyzjery nie ślązacy IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 14:24
        bobi. Ty tu piszesz o jakimś patriotyźmie ? Kogo ? Polaków ?. A może tych z Anglii , Irlandii , USA etc. ? Przestań chłopie bawić bo już okres postu nastał.
      • Gość: szachmajster Re: szlyzjery nie ślązacy IP: 213.139.155.* 09.03.11, 14:35
        Prezentejusz olbrzymia wiedze nt. G.Slaska,
        jestem pod wrazeniem, jak dobrze, ze cie specu mamy. DDDDDD
      • veneziano ciekawa analogia historyczna 09.03.11, 14:47
        skoro wspomniałeś o Krzeptowskim, to najprawdopodobniej powiesili go jego współpracownicy, obawiając się ,że ze strony władz i społeczeństwa polskiego spotka ich zasłużona kara, a sam Krzeptowski obciąży ich swymi zeznaniami...podobnie było ze słynnym Ceausescu w Rumunii
    • Gość: rzecznik prasowy Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śląz... IP: *.net81.citysat.com.pl 09.03.11, 14:51
      Szanowni Państwo,
      o powołanie pełnomocnika wnioskował przewodniczący TSKN na Śląsku Martin Lippa podczas niedawnych rozmów czterostronnych rządów Polski, Niemiec, mniejszości Niemieckiej i Polaków w Niemczech.

Minister Tomasz Siemoniak zapowiedział, iż zwróci się do wojewodów, którzy jeszcze nie mają powołanego pełnomocnika, aby nadrobili zaległości. Wojewoda śląski jako jeden z ostatnich takiego nie powołał.
      Wojewoda opolski powołał pełnomocnika w poprzednim roku.

Zamiarem Ministra Siemoniaka jest stworzenie sieci pełnomocników, wymiana doświadczeń i pomysłów między nimi.

oto doniesienia na stronie wyborczej w tym temacie:
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,81048,9199119,Komisja_o_priorytetach_rzadu_ws__Polonii_w_Niemczech.html
      "Strona polska zobowiązała się do zainicjowania procesu badań naukowych na temat przymusowej asymilacji mniejszości niemieckiej w dawnej PRL. Badania takie mógłby przeprowadzić Instytut Pamięci Narodowej. Strona niemiecka postulowała też powołanie przy Wojewodzie Śląskim pełnomocnika ds. mniejszości narodowych i etnicznych (którego obecnie nie ma), a także ściślejszą współpracę polsko-niemiecką w zakresie utrzymania Domu Współpracy Polsko-Niemieckiej. "

Pozdrawiam
      Joanna Mróz
      Rzecznik prasowy TSKN w Opolu
      www.tskn.vdg.pl

• Gość: ULC Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.cpe.marton.net.pl 09.03.11, 14:55
        Czy tacy pełnomocnicy są po drugiej stronie w Niemczech?
        • Gość: giermek.Rumburaka Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: 93.159.164.* 09.03.11, 15:05
          a po co? tam nie ma polskiej mniejszości, bo w granicach Niemiec nie ma byłych polskich terytoriów.
          • Gość: ULC Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.cpe.marton.net.pl 09.03.11, 15:32
            Ale jest mniejszość polska
            • Gość: giermek.Rumburaka Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: 93.159.164.* 09.03.11, 15:37
              imigranci (inna sprawy czy aby legalni) oraz gastarbeiterzy to jeszcze nie mniejszość
              • Gość: de Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.v-net.com.pl 09.03.11, 16:37
                Gość portalu: giermek.Rumburaka napisał(a):

> imigranci (inna sprawy czy aby legalni) oraz gastarbeiterzy to jeszcze nie mnie
                > jszość

Ta mniejszość polska mieszka tam w Niemczech ciągle od grubo ponad 100 lat. Natomiast dawnej mniejszości niemieckiej w Polsce już nie ma, bo Niemcy zostali po wojnie wysiedleni. Ci dzisiejszi "Niemcy" to tacy Niemcy, co to ich przodków przed wojną prawdziwi Niemcy sami za Polaków uznawali i to na dodatek w czasach germanizacji, a więc stronniczych mocno, ale jednak za mało, by tych Polaków za Niemców uznać.

Pan Lippa - no mój Boże! Nie wygłupiał by się chłopak z tym podwójnym "p", tylko od razu walnał by se prawdziwe "Linde"
                • Gość: ktoś coś zapomina? o statusie rzekomej polskiej mniejszości IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.03.11, 18:58
                  najlepiej pogodac ze Związkiem Wypedzonych. Kto jak kto ale oni doskonale orientuja się w realiach stosunków polsko-niemieckich. i mają ciekawą wiedzę - bardzo niewygodna dla 'patriotów z nad Wisły".
                • Gość: zbig Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: 195.82.181.* 09.03.11, 19:57
                  Pan Lippa - no mój Boże! Nie wygłupiał by się chłopak z tym podwójnym "p", tylko od razu walnał by se prawdziwe "Linde"

to ciekawe?
                  to tak samo, jakby oczekiwać od byłego premiera millera, aby się przechrzcił na prawdziwego młynarza
        • Gość: ebi Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: 195.82.181.* 09.03.11, 19:35
          jeszcze nie ma, ale będą
      • Gość: giermek.Rumburaka Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: 93.159.164.* 09.03.11, 15:14
        Szanowny Panie Rzeczniku,
        motyw zrozumiały. kłopot w tym by na to stanowisko nie trafił delikwent reprezentujący polski nacjonalizm - a z tym w Katowicach problem, co widać choćby po tym forum.
        Trudno by polska prowadziła badania nad polonizacją przymusową i "zaorywaniem" poniemieckich cmentarzy, bo u nas obowiązuje doktryna "cierpienia narodu warszawskiego pod jarzem obcym" a ziemie zachodnie słusznie się należały Warszawie więc Niemcy są tam "niesłusznie" więc słusznie ich wysiedlono precz.....
        • Gość: ULC Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: *.cpe.marton.net.pl 09.03.11, 15:35
          Powinieneś napisać: Szanowna Pani Rzecznik
          • Gość: giermek.Rumburaka Re: Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śl IP: 93.159.164.* 09.03.11, 15:40
            Fakt,
            pardon i wyrazy przeprosin.
            Tytułem usprawiedliwienia (co mnie nie tłumaczy): przwyczaiłem się do męskoosobowej - szowinistycznej formy tego urzędu. bardzo przepraszam.
    • Gość: elninio Wojewoda powoła pełnomocnika, by zajął się Śląz... IP: *.cable.smsnet.pl 09.03.11, 17:56
      To, że MSWiA dba o to, żeby Śląsk nie podnosił za wysoko głowy jest oczywiste.
      Bardzo rzadko pojawiają się takie informacje w publicznych mediach i nigdy jakoś nie są kontynuowane.
      Kiedyś, raz, w Wiadomościach pojawił się dokument MSWiA o tym żeby nie dopuścić do rejestracji narodowości Śląskiej. Jakoś nikt nie podjął tematu.
      Także nie łudźmy się to się nigdy nie stanie, a MSWiA będzie trzymała an tym łapę.
      Uciszyli już wszystkich którzy się głośno buntowali, bo przecież to działało na plus RAŚ.
      Mam nadzieję, że w kolejnych wyborach zdobędą jeszcze więcej głosów.
    • Gość: Wilim Owski A czym sie ona aktualnie zajmuje ? IP: *.dip.t-dialin.net 10.07.11, 16:22
      j.w.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka