Dodaj do ulubionych

Kierowcy i piesi skarżą się na Drogową Trasę Śr...

IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.11, 14:52
To niepoważne, że nie ma jeszcze zaktualizowanego oznakowania. Ostatnio jak jechałem, to na skrzyżowaniu De Gaulle'a i Roosevelta znaki pokazywały Katowice i Chorzów droga 921 po staremu. I też miałem ten problem na samym rondzie, chciałem jechać na Katowice, a trafiłem w stronę Knurowa. Oznakowanie nie jest intuicyjne, dopiero za drugim podejściem pojechałem właściwie, bo uważnie i powoli przeczytałem znak. A przecież nie po to stoi, żeby go studiować.
Obserwuj wątek
    • Gość: TADA Kierowcy i piesi skarżą się na Drogową Trasę Śr... IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.11, 16:18
      Piesi mają swoją rację i ich rozumiem ale w cale w lepszej sytuacji nie są kierowcy. Na skrzyżowaniu de Gaulle’a fatalnie rozwiązane są zjazdy w kierunku części zachodniej ul. Matejki. Oznakowanie poziome uniemożliwia zjazd z pasa środkowego bez najechania na linię ciągłą. W efekcie wytwarza się sytuację kolizyjną ze skręcającymi w ul Matejki jadącymi z prawego pasa ul. de Gaulle’a. A przecież przy zjeździe jest wystarczająco dużo miejsca aby zjazd w ul. Matejki był dwoma bezkolizyjnymi pasami. Projekt rozwiązania ruchu na skrzyżowaniu to katastrofa. Jak inwestor mógł zatwierdzić takiego gniota. Panowie projektanci może warto było poprosić o opinię kilku taksówkarzy, którzy doskonale znają realia poruszania się po mieście, aby otworzyli wam oczy na realia.
    • Gość: xcv Kierowcy i piesi skarżą się na Drogową Trasę Śr... IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.11, 16:59
      ja nie miałem żadnego problemu z oznakowaniem i dojazdem do Knurowa czy Katowic bo wystarczy intuicja i logika. przy obecnym natężeniu ruchu nie ma problemu ale rzeczywiście jak zacznie się tam tłok to to rondko nie wytrzyma tego obciążenia, oznakowanie dojazdowe oczywiście dramatycznie kiepskie jak to w całej polsce...
      • Gość: E.K. Re: Kierowcy i piesi skarżą się na Drogową Trasę IP: *.stk.vectranet.pl 26.06.11, 17:05
        Moim zdaniem dużo się poprawiło. Do Katowic jedzie się teraz super. Na wysokości Ślęczka jest przebudowane przejście dla pieszych, przy Roosevelta są światła. Nie przesadzajmy. Pismaki zawsze muszą napisać, że coś jest źle, choć każdy wie, że jest dużo lepiej.
        • Gość: zirytowana Re: Kierowcy i piesi skarżą się na Drogową Trasę IP: *.stk.vectranet.pl 26.06.11, 21:27
          Inteligentny Karolu ... poświęć 10 minut na spacer przy rondzi, może wtedy zauważysz o czym w artykule mowa...
          Oznaczenia są kiepskie dla jadących pierwszy lub drugi raz tą drogą, przy natężonym ruchu ciężko się zorientować którym pasem jechać gdy gnają stali kierowcy na oślep, pieszy niestety jest w kiepskim położeniu bo wielu kierowców nie zatrzyma się gdy widzi stojących przed zebrą pieszych. Powinny już działać światła. Powinny bvyć również światła przy ul. Ślęczka. Ruch znacznie się zmienił na ulicy de Gaulle'a.
    • Gość: Karol Obiektywnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 18:16
      Sprawa wygląda następująco...
      lwia część kierowców nie potrafi skupić się na jeździe i nie potrafi czytać znaków - prawo jazdy otrzymuje byle żul i tępak.
      Oznakowanie DTŚ nie stwarza żadnego problemu dla ludzi z IQ wyższym niż 95 - reszta to szympansy!
      "Mistrzowie lewego pasa" mają faktycznie problem z dostrzezeniem spraw oczywistych.
      Odcinek DTŚ w Zabrzu to perfekcyjna sprawa!
      Należy przede wszystkim coś zrobić ze zjazdem z DK88 w okolicach węzła na granicy Gliwic i Zabrza!
      • Gość: TADA Re: Obiektywnie IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.11, 20:38
        "Karol" - Obiektywnie to obraziłeś pewną grupę ludzi przyrównując ich do "żuli i tępaków". DTŚ udostępniłeś tylko dla tych ludzi z "IQ wyższym niż 95 - reszta to szympansy!" Gratuluję wysokiej samooceny! Mam wrażenie , że jesteś autorem oznakowania i bronisz swojego dzieła. Szkoda, że nie przewidziałeś bramek na wjazdach, mierzących IQ kierowców i kod genetyczny przynależnym szympansom. Nie wiem czy przez taką bramkę byś przejechał!!!
        Ja odniosłem się tylko do jednego sknoconego zjazdu ze skrzyżowania de Gaulle’a w ul. Matejki w kierunku zachodnim. Wystarczy przez kilkanaście minut obserwować z chodnika jakie niebezpieczne sytuacje stwarza rozwiązanie - oznakowanie , tego zjazdu. Kwestią czasu jest gdy w tym miejscu dojdzie do kolizji - oby tylko nie ucierpieli na tym ludzie.
        PS. Prawo jazdy mam od 1969r. i nie jestem niedzielnym kierowcą, studia wyższe ukończyłem na UŚ w 1969r. z zawodu jestem nauczycielem. Umiem pisać i czytać ze zrozumieniem nawet znaki drogowe.
        • Gość: Widelec Re: Obiektywnie IP: 80.50.133.* 27.06.11, 08:06
          TADA - cieszy wszystkich że skończyłeś studia, tylko po co tak się tym chwalisz (obecnie byle `szympans` je kończy)?
          Cieszy wszytkich również że są na tej ziemii ludzie, którzy mają tak długo prawo jazdy robione Warszawą albo innym zaporożcem!
          Co więcej, cieszy wszystkich że jesteś nauczycielem i że wypomnieć mi możesz braki przecinków przed `że` :) Zdaj sobie sprawę z jednego - taki troll Karol tylko sie nabija że robisz z siebie tarczę... ja również!
    • Gość: bruno Kierowcy i piesi skarżą się na Drogową Trasę Śr... IP: *.ryb.abpl.pl 26.06.11, 19:42
      Co tam średnicówka ja 3 razy wracałem z warszawy i zawsze pojechałem na kraków bo miałem do wyboru albo karak albo wrocek no i wybierałem krak bo bliżej katowic
    • Gość: zwyczajny Kierowcy i piesi skarżą się na Drogową Trasę Śr... IP: *.stk.vectranet.pl 26.06.11, 21:30
      Polska to kraj malkontentów. NIe było ronda żle, jest rondo żle, włączą światła też bedzie żle bo bedzie trzeba czekać. I tak w kółko ... zwykła Polska mentalność, narzekać.
      • Gość: zenek Re: Kierowcy i piesi skarżą się na Drogową Trasę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.11, 09:56
        oprócz malkontentów są jeszcze idioci, którym podoba się wszystko na zawołanie. No chyba że im za to płacą
    • Gość: kalkulator Re: Kierowcy i piesi skarżą się na Drogową Trasę IP: 89.129.12.* 26.06.11, 23:30
      A co w takich światłach kosztuje 300 tysięcy złotych? Ta rurą które je trzyma czy te skomplikowane sterowniki co zapalają i gaszą na zmiane trzy zarówki?
    • Gość: katowiczanka Tylko kładka nad droga IP: *.ip.netia.com.pl 27.06.11, 10:25
      zadne pasy i zaden swiatla tylko kladka nad droga. znajomi z zagranicy smieja sie z nas ze tylko w polsce gdzie jest przyzwoita dwupasmowka nie da sie jechac szybciej bo co chwila przejscie dla pieszych
    • Gość: gość Kierowcy i piesi skarżą się na Drogową Trasę Śr... IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 10:44
      Faktycznie średnicówkę w Zabrzu trudno znaleźć. Ja trafiłam na nią przypadkiem, jak już straciłam na to nadzieję. Zabrza bardzo dobrze nie znam, ale wiedziałam mniej więcej, gdzie ona powinna być. W Katowicach jest ona oznakowana nie tylko numerem drogi, ale też symbolem DTŚ i myślę, że już nawet taki szczegół mógłby w Zabrzu pomóc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka