Dodaj do ulubionych

Osiedle Książece ze stratą sprzedam

IP: *.c193.msk.pl 20.10.11, 22:53
Z jednej strony ruchliwa ulica Ligocka, z drugiej tory kolejowe i pociągi non stop - kto chciałby wpakować się w coś takiego?
Porażka podobna do Dębowych Tarasów.
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Re: Osiedle Książece ze stratą sprzedam IP: *.c193.msk.pl 20.10.11, 22:56
      ,,ruchliwa ulica Ligocka"
      chodziło o Piotrowicką, ale to ten sam ciąg komunikacyjny ;-)
      • Gość: Europejczyk Dla mnie szkaradne IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 01:08
        Oglądałem kiedyś to osiedle. Przemysłowe metalowe zewnętrzne schody, drewniane niby nowe, ale już bardzo zniszczone podesty, etc. Brr... lubię nowoczesną architekturę, ale ta jest odhumanizowanym okropieństwem. Ja nie chciałbym tam mieszkania nawet za darmo.
        • Gość: Zibi Re: Dla mnie szkaradne IP: *.3s.pl 21.10.11, 06:53
          Ja też. Tysiące absurdalnych listewek z płyty OSB - nieładne, kosztowne w utrzymaniu, jakieś szubienice na dachu... usytuowanie, kto to wymyślił
          • jimmyjazz po prostu lokalizacja jest do bani 21.10.11, 09:23
            a to w połączeniu z ceną z sufitu daje prosty efekt.
            Pamiętam tę cenę ponad 7 tys za metr w 2007 r. buhaha. Za mieszkanie przy zakorkowanej ruchliwej drodze + tory kolejowe. Jakie tereny zielone?

A fachowość państwa Remy też jest mocno dyskusyjna. Miałem z małżonkiem kontakt - jakiś kosmos. Pozjadali wszystkie rozumy (a czas pokazał się że i tak miałem rację).
            • Gość: jan Z jaka strata przepraszam IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.11, 10:28
              Jezeli grunt rzeczywiscie byl wlasnoscia Energomontazu to koszt budowy metra nie powinien byc wiekszy niz 3 tys. Ot taka mala maniupulacja.
        • Gość: Europejczyk Ryszard Jurkowski - to wiele wyjaśnia IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 13:54
          Ryszard Jurkowski zaprojektował też Mariacką i wybrał materiały tam użyte. Odpowiada m.in. za beznadziejną jakość płyt granitowych, które choćby były myte na okrągło i tak zawsze pozostaną brudne. W dodatku są już pokruszone i żadne mycie tego nie zmieni. Efekt - Mariacka w odbiorze jest równie przygnębiający jak Osiedle Książece. Dominuje tam ta sama szara smutna tonacja.
          • bartoszcze Re: Ryszard Jurkowski - to wiele wyjaśnia 23.10.11, 16:38
            Gość portalu: Europejczyk napisał(a):

> Ryszard Jurkowski zaprojektował też Mariacką i wybrał materiały tam użyte. Odpo
            > wiada m.in. za beznadziejną jakość płyt granitowych,

Znaczy, w projekcie było napisane "użyć płyt beznadziejnej jakości", czy jak?
            • Gość: Eyropejczyk Re: Ryszard Jurkowski - to wiele wyjaśnia IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.11, 00:53
              Nie, nie było tak napisane. Ale ten materiał ktoś wybrał. Tym "ktosiem" w tym przypadku był architekt.
              • bartoszcze Re: Ryszard Jurkowski - to wiele wyjaśnia 24.10.11, 08:13
                Ale weź może spróbuj się nauczyć wyrażać sensownie - czy takie płyty granitowe z definicji nie nadają się do takich zastosowań (wtedy to wina architekta) czy w toku realizacji spośród dostępnych płyt granitowych użyto płyt niskiej jakości (wina wykonawcy i nadzoru nad budową, względnie osoby odpowiedzialnej za zakupy)?
                • Gość: gość Re: Ryszard Jurkowski - to wiele wyjaśnia IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.12, 09:16
                  Jestem potencjalnym kupującym, ... i jest mi wszystko jedno kto to wybrał, czy było w projekcie czy nie. Efekt końcowy jest mizerny. Smutno, szaro, przygnębiająco, lokalizacja do d... i koszt kosmiczny. Gdzie Wy chcecie znaleźć takich frajerów. Ludzie co mają takie pieniądze mają wybór. Takich małych osiedli w nowym budownictwie jest kilka i to jest jedno z najgorszych.
                  W efekcie wybrałam mieszkanie z rynku wtórnego.

• tanebo Osiedle Książece ze stratą sprzedam 20.10.11, 22:59
      Jest jeszcze jedno wyjście - wynajem mieszkań.
      • Gość: mieszkam niedaleko Re: Osiedle Książece ze stratą sprzedam IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.11, 23:11
        Panie Jedlecki, proponuję choć raz przejść ten wiadukt na piechotę, to pan poczuje takie stężenie spalin, że przestanie pan pisać bzdury pod dyktando rzeczników i prezesów! Jakim cudem teren dawnej bazy transportowej z lipna stacja benzynowo-ropną dostał zezwolenie na mieszkaniówkę w takiej ciasnocie? A kawałek dalej, gdzie jest znacznie więcej miejsca, powstają biurowce w takiej liczbie, że totalnie korkują niedawno zbudowane, a już kompletnie niewydolne rondo. Nie umie pan sobie zadać tak podstawowych pytań?
        • extraschaf Re: Osiedle Książece ze stratą sprzedam 21.10.11, 09:03
          Parę lat temu gazeta piała z zachwytu nad tym "osiedlem". Ciekawe, co?
          katowice.gazeta.pl/katowice/1,72935,4980675.html
          całość tutaj:
          www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=315096&page=18
      • Gość: bandulu Re: Osiedle Książece ze stratą sprzedam IP: *.perr.cable.virginmedia.com 27.10.11, 20:15
        Ja znam lepsze - www.youtube.com/watch?v=tDE8q9YKC6Q&feature=related
    • Gość: ja80 Re: Osiedle Książece ze stratą sprzedam IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.11, 23:07
      Sa wady konstrukcyjne w tych budynkach, moj znajomy byl z chlopem od remontow ktory wogole okreslil ta inwestycje za porażke konstrukcyjna.
      • Gość: pandzik Re: Osiedle Książece ze stratą sprzedam IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.11, 23:12
        Ci co kupili są teraz w dupie.

Pewnie resztę kupią chinole i zakwaterują z 5 tys robotników.
        • Gość: ojek Re: Osiedle Książece ze stratą sprzedam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.11, 12:07
          Nie martw się, nikt nie kupił.
    • Gość: gość Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.11, 23:24
      Otóż to, piękne osiedle położone w d...e :-/
      W dołku, przy ruchliwej ulicy, obok torów, w raczej nieciekawej okolicy.

Zresztą podobnie było z osiedlem u zbiegu Kłodnickiej i Kościuszki, ciekawe co teraz tam się dzieje.

Odpowiedzialni za takie lokalizacje powinni dostać spore premie w swoich firmach :-D
      • Gość: sqro Re: Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.11, 23:34
        >Otóż to, piękne osiedle położone w d...e :-/

A i tego nie byłbym pewien 'piękność' tego osiedla też jest dyskusyjna - choć pewnie są koneserzy gatunku którym się może podobać.
      • bartoszcze Re: Osiedle Książęce ze stratą sprzedam 21.10.11, 00:16
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Zresztą podobnie było z osiedlem u zbiegu Kłodnickiej i Kościuszki, ciekawe co
        > teraz tam się dzieje.

A co ma się dziać? Nie sprzedało się jako Osiedle Leśne (7 lat temu jak się za czymś oglądałem, to się zastanawiałem gdzie właściwie toto), to zmieniło nazwę na Pastelowe i sprzedaje się dalej:)
        www.pastelowe.pl/html/index.html
        • Gość: gość Re: Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.11, 00:32
          Pastelowe :-)
          Ja tam nawet oglądałem (z 5 lat temu) mieszkanie, agent wtedy mi mówił, że jest nawet parę rezerwacji :-) Fajne budynki, tylko to położenie.
        • polsz Re: Osiedle Książęce ze stratą sprzedam 21.10.11, 08:15
          nie dziwię się. Pomieszczenia totalnie nieustawne
      • Gość: marcheff Re: Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.11, 12:51
        Jeden z 3 budynków zajmuje Okręgowa Izba Radców Prawnych ;)
      • Gość: xyz Re: Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: *.c193.msk.pl 21.10.11, 13:50
        Kolejne takie ,,apartamentowce" powstają u zbiegu Rolnej i Orkana:
        g.co/maps/jrr25
        Ruchliwa ul. Rolna i obok tory kolejowe na nasypie - non stop ruch pociągów towarowych :D
    • Gość: Kisiel K-ce odradzam IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.11, 23:53
      1.) Obok główna droga wyjazdowa z Ligoty i Panewnik
      2.) linia kolejowa obsługująca wyjazd na Czech i Słowację + Rybnik, Żywiec, częstotliwość przejazdów pociągów co 15 min
      3.) jakie tereny zielone wokoło?
      4.) bloki tak blisko siebie że cień między nimi nie znika w samo południe na początku lipca
      5.) i najważniejsze - tereny dawnej bazy samochodowej (ze stacją benzynową - w sam raz na plac zabaw)!!!
      przejeżdżam tamtędy samochodem raz na ruski rok - zazwyczaj do centrum cisne PK(niestety)P, jednak wtedy kiedy jadę to korek zaczyna się od ul. Panewnickiej. Ktoś w to nieźle wtopił i za pomocą "mediów" próbuje" odzyskać ile się da.
      TO JEST MIEJSCE CO NAJWYŻEJ NA PARKING DLA ŚUM a nie do zamieszkania. Niech tam z licznikiem Gajgera przodziej wejdom.
      • Gość: ojek Re: odradzam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.11, 12:08
        Dodaj jeszcze odległość między budynkami. 20m to już wystarczy żeby oglądać telewizor sąsiada z naprzeciwka, tylko nie wiem czy to zaleta ...
        • Gość: xyz Re: odradzam IP: *.c193.msk.pl 21.10.11, 13:53
          Jedyna nadzieja, że sąsiadki młode, ładne i nie stosują firanek LOL
    • Gość: blu Położenie fatalne.... IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 00:05
      Dzisiaj przyszło mi tamtędy jechać, nie pierwszy raz patrz ę na te budynki i mimo nienajgorszej architektury, chyba, bo głównie oglądam dachy tego osiedla, chętnych, tym bardziej za taką kasę, na to nie będzie. Te komputerowo obrobione zdjęcia nie oddają "uroku" położenia. Jadąc Ligocką - chyba tak sie nazywa ta ulica - jestem na wysokości dachów budynków i to w odległości kilkunastu metrów. Czyli mieszkańcy zamiast widoku nieba i słoneczka, oglądają podwozia samochodów i wdychają azbest z hamulców i syf z rur wydechowych. Przecież cały ten syf leci na dół. Trawa, którą mamy na fotach. kompletnie nie nadaje sie do posiedzenia, a i trzeba uważać, zeby jakąś butelką w łeb nie dostać, jak jakiś pijaczyna zechce sie pustej na wiadukcie pozbyć. Do tego, ciasnota straszna, bo bloki pomiędzy światła raczej nie uświadczą w mieszkaniach. Są okno w okno. Na takim terenie i w takiej ciasnocie, to sie buduje socjale, a nie luksusowe mieszkania, bo takie chyba miały być, skoro cena taka wysoka. Wystarczyło jednak z nią zejść bardziej, to mieszkania by poszły, ale nikt, kto ma wywalić pół mln lub więcej nie wybierze lokalizacji w niecce miedzy ruchliwą ulicą a torami kolejowymi. To nie jedyne osiedle, które ma problem ze zbyciem mieszkań, tylko pozostali sie nie przyznają. Dębowe Trasy, które miały być synonimem luksusu, są przymarketowym osiedlem, pozbawionym nawet telewizji kablowej. Luksus jest tylko w cenie, bo ani w architekturze, ani, tym bardziej w połozeniu. Tam też jest dużo pustostanów, ale właściciel osiedla dba o pozory i mieszkania udają zamieszkane. Niestety tylko udają. Nie przeszkadza to deweloperom budować dalej, dlaczego? Bo daje to okazję do manipulacji miejskimi gruntami, korzystanie z dotacji, no i deweloperzy opanowali do perfekcji oszukiwanie na jakości, mydlac oczy kupującym bajerami, wideofonami, siłowniami, a niestety kilka lat mieszkania w takim cudzie pokazuje, jaka to tandeta, tylko ładnie podana. Ewentualnie kupujący takie mieszkania, nie mają szans na odzyskanie wyłożonych na nie gotówki. Za kilka, no może kilkanaście lat, takie skoszarowane bloki za "drutem kolczastym" i ze strażą przyboczną, będą tańsze od wielkiej płyty, która jest taka pszaśna przez złe zarzadzanie, ale przynajmniej można odetchnąć wśród zieleni - jak jej Uszok do końca nie zabuduje.
      • Gość: Binio ...a będzie tylko gorzej IP: *.famur.com.pl 21.10.11, 07:03
        W planach jest przedłużenie Piotrowickiej do Bocheńskiego i utworzenie z tego trasy przelotowej przez Katowice
        • Gość: xyz Re: ...a będzie tylko gorzej IP: *.c193.msk.pl 21.10.11, 13:57
          Chodzi o połączenie Kijowskiej z Bocheńskiego, tutaj plany:
          www.prawo-ekologia-zdrowie.inten.pl/images/ObwodnicaKatowic-czB.pdf
          Inwestycja zapowiadana od 15 lat (!).
      • Gość: ~ Re: Położenie fatalne.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.11, 07:16
        Akurat Dębowe Tarasy sprzedały się wszystkie. Teraz tam już jest tylko rynek wtórny - mieszkania próbują odsprzedać ci co kupili na zwyżce.
        • Gość: jan Re: Położenie fatalne.... IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.11, 09:39
          Czlowieku sprawdz sobie ich stronie internetowej - wiekszosc pusta.
          • Gość: ~ Re: Położenie fatalne.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.11, 13:58
            Sprawdziłem
            wszystkie wybudowane są sprzedane.
            A te nie sprzedane to w nieistniejących budynkach (wybudowano 6 z 12).
            • Gość: blu Jesteś naiwniakiem. IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 16:35
              Nie sprawdzaj na stronie "firmowej", tylko zobacz w ogłoszeniach mieszkaniowych. Od cholery jest mieszkan z Dębowych i to w stanie deweloperskim. Chcesz mi powiedzieć, kilkadziesiąt osób kupiło mieszkania, nawet do nich nie weszli, popłacili sobie czynsz przez kilka lat i sprzedają, tak? Jesteś strasznym naiwniakiem, albo tam pracujesz. Firma, która buduje następne bloki, nie może sie przyznać, ze nie sprzedała jeszcze tych, wybudowanych 4 lata temu. To normalna polityka, pustostanami handlują agencje, a info na www.tarasy wygląda jak laurka i gotowa reklama - zapisujcie się na nowe lokale, bo zobaczcie jaki mamy popyt. Tymczasem wystarczy mała wycieczka po okolicy, to sam zobaczysz jaki jest stan faktyczny. Nawet w niektórych oknach wolnych mieszkań wiszą firanki i świeci sie czasowe świtało. ale życia w mieszkaniu nie da sie na dłuższą metę udawac. Poza tym wiesz, te luksusy siegające mln złotych, nie mają nawet kablówki, wiec policz sobie talerze. Zresztą, co ja ci mam tłumaczyć, jak tam pracujesz - to cie nie przekonam, a jak wierzysz w te bzdury, to cóz, twoja sprawa i dowód na to, że naiwnych nie brak, a oni dobrze kombinują żeby ich przybywało.
              Co do mieszkań, owszem, zapełnią się, jak zejdą z ceny. W końcu luzie gdzieś muszą mieszkać, na szczęście zaczęli się juz uczyć odróżniać "luksus" cenowy, od tego prawdziwego.

masz kilka i to nie jest rynek wtórny:
              http://mieszkania.trovit.pl/index.php/cod.frame/url.http%253A%252F%252Fwww.szybko.pl%252FKatowice%252FD%2525C4%252585b%252Fmieszkanie%252Fsprzeda%2525C5%2525BC%252F2599913/id_ad.11x18iNV2R/type.1/what.mieszkania%20d%C4%99bowe%20tarasy/pos.1/org.1/pop.1/publisher_id./referer_id.1/t.1

tabelaofert.pl/mieszkanie-czteropokojowe-na-sprzedaz-baildona-debowe-tarasy-katowice,1374269
              http://mieszkania.trovit.pl/index.php/cod.frame/url.http%253A%252F%252Fwww.poofa.pl%252FMieszkanie-Katowice-D%2525C4%252585b-D%2525C4%252599bowe_Tarasy%252C1-MW-69318.html/id_ad.1w181-1rtMp/type.1/what.mieszkania%20d%C4%99bowe%20tarasy/pos.4/org.1/pop.1/publisher_id./referer_id.1/t.1

http://mieszkania.trovit.pl/index.php/cod.frame/url.http%253A%252F%252Fwww.szybko.pl%252Fsprzedaz%252Fmieszkania%252FKatowice%252FD%2525C4%252585b%252F2139136/id_ad.1p1SsIH1R1fs/type.1/what.mieszkania%20d%C4%99bowe%20tarasy/pos.5/org.1/pop.1/publisher_id./referer_id.1/t.1

www.oferty.net/mieszkanie-na-sprzedaz-katowice-dab,917922851
              www.oferty.net/mieszkanie-na-sprzedaz-katowice-dab,917922850
              • Gość: ~ A ty podążasz za tłumem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.11, 15:13
                Ale się uparłeś
                Nie pracuje tam.
                U tego dewelopera nie kupisz teraz mieszkania, jedynie zarezerwujesz na nowy etap.
                Te ogłoszenia które podałeś to jednak rynek wtórny.
          • Gość: Lena Re: Położenie fatalne.... IP: *.xdsl.centertel.pl 23.10.11, 12:37
            50 sprzedanych i 20 rezerwacji czyli sprzedają nieźle, reszta developerów sprzedaje podobnie a chyba nawet gorzej. Tam jest 220 mieszkań w jednym etapie, inni budują góra 100 w jednym etapie, no nie licząc Dębowych Tarasów bo oni przebili wszystkich
        • Gość: blu Hehehehe IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 11:48
          @gościu~ - widzę, ze jesteś z Tarasami związany, nie tylko emocjonalnie:))))) Przecież pisze, ze nie wszyscy deweloperzy się przyznają, ale żeby nam wciskać tak infantylnie ciemnotę. facet, nie rób z nas i z siebie idioty... - heheh - "tarasy się wszystkie sprzedały" - dobre, dobre, chyab, ze jako lokatorów liczysz gołębie na balkonach:)
      • Gość: Kisiel K-ce Re: Położenie fatalne.... IP: *.noblebank.pl 21.10.11, 08:34
        Niech zrobią tam osiedle socjalne, zamiast na akademikach na Ligocie
    • Gość: minos Re: Osiedle Książece ze stratą sprzedam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.11, 00:20
      Tak to jest, jak się nie myśli. Ten teren doskonale nadawałby się na... zajezdnię autobusową. O biurowcach a tym bardziej meszkaniach można tam zapomnieć. Ktoś założył bardzo różowe okulary...
    • Gość: tomek A ja tam bym się na to Książece zamienił. IP: *.welnowiec.net 21.10.11, 00:40
      I uważam, ze ogromna większość Katowiczan mieszka w duzo gorszych warunkach, ponieważ:
      1. Budynki osiedla "Książęce" są usytuowane prostopadle do ulicy Piotrowickiej. bodajże w dwóch rzędach. Tak ze z tą ulicą sąsiadują tylko dwa z tych budynków.
      2.Budynki nie znajdują się jak tu niektórzy piszą między ruchliwą ulicą a torami. Wznoszący się nasyp ul Piotrowickiej osłania właśnie te budynki od torów.
      3. Zarówno Piotrowicka jak i tory znajduja się po wschodniej stronie osiedla, co jest korzystne z uwagi na różę wiatrów.
      4. Tereny zielone może nie przylegaja bezpośrednio do osiedla ale odległość do nich (lasów Panewnickich, kalwarii w Ligocie) jest niewielka.
      5. Piotrowicka jest dośc ruchliwa,ale to w końcu zwykła ulica o szerokości na dwa auta. Gdzie jej tam do dziesięcio-pasmówek jak Górnośląska, Roździeńskiego, Chorzowska, Kochłowicka, DTś . Hałasu z tych ulic słuchają setki tysięcy Katowiczan, mieszkających w zagęszczeniu duzo większym niż na oś Książęcym.
      6. Przy Piotrowckiej mozna postawić ekran. W przyszłości jest szansa ,że ruch samochodowy się zmniejszy jeśli wybudują połaczenie Kijowskiej z Bocheńskego ( wiele razy obiecywane).
      • jimmyjazz Re: A ja tam bym się na to Książece zamienił. 21.10.11, 09:32
        Każde mieszkanie można kupić. Ale nie po 7 tys. za m2.

> I uważam, ze ogromna większość Katowiczan mieszka w duzo gorszych warunkach, po

I też zapłacili 7 tys./m2?

> 2.Budynki nie znajdują się jak tu niektórzy piszą między ruchliwą ulicą a toram
        > i. Wznoszący się nasyp ul Piotrowickiej osłania właśnie te budynki od torów.

500 tys. za mieszkanie przy torach (za nasypem :)) i ruchliwiej ulicy?

> 3. Zarówno Piotrowicka jak i tory znajduja się po wschodniej stronie osiedla, c
        > o jest korzystne z uwagi na różę wiatrów.

To powyżej jest na serio?

> 5. Piotrowicka jest dośc ruchliwa,ale to w końcu zwykła ulica o szerokości na d
        > wa auta. Gdzie jej tam do dziesięcio-pasmówek jak Górnośląska, Roździeńskiego,
        > Chorzowska, Kochłowicka, DTś . Hałasu z tych ulic słuchają setki tysięcy Katowi
        > czan, mieszkających w zagęszczeniu duzo większym niż na oś Książęcym.

I też zapłacili 500 tys.???????

> 6. Przy Piotrowckiej mozna postawić ekran. W przyszłości jest szansa ,że ruch s
        > amochodowy się zmniejszy jeśli wybudują połaczenie Kijowskiej z Bocheńskego ( w
        > iele razy obiecywane).

Aaa czyli wpierw wydaję 0,5 mln zł a potem czekam aż reszta obywateli miasta za swoje podatki mi postawi ekran? Fajnie. A spaliny ekrany też zatrzymają?

A może lepiej owe 500 tys wydać tam gdzie nie ma torów, ruchliwej ulicy i konieczności budowania ekranów itp i udawania że było warto?
        • Gość: Baldi Re: A ja tam bym się na to Książece zamienił. IP: *.xdsl.centertel.pl 23.10.11, 12:01
          A myślisz że na innym osiedlu nie masz problemów !!! Na jednym takie na innym coś innego, nie ma doskonałego osiedla
        • Gość: tomek Re: A ja tam bym się na to Książece zamienił. IP: *.welnowiec.net 23.10.11, 23:19
          Zwracam uwagę panu Jimmyjazz, że ja nie oceniałem prawidłowości ceny =7 tys /m2. Deweloperzy mogą próbować sprzedawać nawet za 10tys/m2. Jeśli im się uda to znaczy, że dla kogoś było tyle warte. Z atrykułu wynika, ze im się nie udało i że średnia cena mieszkań wynosi tam 5.5 tys/m2, a najtańsze ( prawdopodobnie te blisko ulicy) kosztują 4.4tys/m2
          Mogę tylko powtórzyć. Wg mnie ta lokalizacja jest niezła, jak każda w Ligocie, bo nie ma tam żadnej nawet 4 pasmówki , nie mówiąc o 8 czy 10 pasmówkach. W miescie na ogół budynki zlokalizowane są przy ulicach. W Katowicach są też setki budynków zlokalizowanych jeszcze bliżej dużo ruchliwszych torów kolejowych i bez zadnej osłony nasypem. Zresztą zelektryfikowane koleje z coraz mniejsza ilością pociagów nie są bardzo uciązliwym źródłem zanieczyszczenia. Co do róży wiatrów, to nie jest tajemnicą, ze wiatry zachodnie przeważają nad wschodnimi. Dlatego lokalizacja po zachodniej stronie, nawet ruchliwej, ulicy, jest z uwagi na spaliny korzystniejsza niż po wschodniej. Co w tej oczywistości jest niepoważnego?
          Oczywiście dla najbliższych budynków nie jest korzystne ,że sąsiednia ulica Piotrowicka wznosi się w kierunku wiaduktu nad torami na ul Ligockiej, ale jej przebieg zawsze taki był i nikt nie powinien się czuć tym rozczarowany czy oszukany.
          To własnie jest najistotniejsze. Zwłaszcza w uszokanych Katowicach, gdzie są dziesiatki tysięcy mieszkań, które oromnie straciły na wartości wskutek tragicznej lokalizacji NOWYCH inwestycji autostradowych i innych uciążliwości, a setki tysięcy ich właścicieli wcześniej zasiedlononych domów, mieszkań i ich mieszkańców ,mogły się temu tylko bezsilnie przyglądać.
          Przy osiedlu Książęca, zadna NOWA uciązliwość nie powstała, ani w trakcie budowy, ani po wybudowaniu tego osiedla. Piotrowicka, tory czy Pemug były tam duzo wcześniej. Natomiast zlikwidowano ocinek bocznicy kolejowej dla cystern, i hurtownię i stację paliw.
    • Gość: nice Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: *.play-internet.pl 21.10.11, 00:50
      W salonie bmw sprzedawca powiedzial mi kiedys ze nie ma auta ktorego sie nie da sprzedać. Trzeba tylko odpowiednio ustawic cene. Tu jest chyba podobnie , gdyby dali cene 3000 za metr to do konca roku maja sprzedane 90%. To i tak jest powyzej kosztow budowy. Jesli kupisz nietrafione akcje i bedziesz je trzymac w nieskonczonosc to szybko sie nie odkujesz.
      Ryzyko zakupu jednak tez jest - faktycznie niektore mieszkania maja juz pekniecia na scianach. Co bedzie dalej trudno przewidziec ale na sasiednim wiadukcie stoi juz znak - uwaga szkody gornicze. W kazdym razie nadchodza ciekawe czasy na rynku nieruchomosci. Coraz trudniej sprzedac bo ludzie wreszcie sie zorientowali ze zycie z kredytem na kilkaset tysiecy to nie taka bajka jak im banki obiecywały
    • Gość: milewidziany Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.11, 01:23
      Myślę,że cena zadecyduje o losach tej inwestycji.
      Nie ma się co oszukiwać. Ludzie czekają na zapowiadane obniżki cen mieszkań.
      Tutaj cena wyjściowa była nierealna przy założeniu, że to takie trochę lepsze bloki.
      Bo nazywanie tego " apartamentami" to duża przesada.
    • Gość: sainzu to jest bardzo pozytywne... wbrew pozorom IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 01:35
      W Katowicach panuje obecnie tendecja - wybuduje gdziekolwiek a głupia tłuszcza kupi nawet za 8 tysięcy za metr. Buduje się byle jak, a przede wszystkim byle gdzie ( Francuska na lotnisku, bloki wbite w istniejącą infrastrukturę na Tysiącleciu). Już nie wspominając o zagęszczeniu budynków w sposób nieprawdopodobny (Ligota Park zmieściło się na terenie amatorskiego boiska). Szukam nowego mieszkania w Katowicach od ponad dwóch lat. I ciągle te same grzechy jak wyżej. Już wolę swoje mieszkanie na Paderewie bo odległość między blokami wyklucza podanie sobie ręki z sąsiadem z bloku obok. A wracając do mojej myśli - dewelperzy myślcie - nikt wam nie da pół miliona za mieszkanie koło torów (patrz Atrium Geo). Nie dajmy się nabierać i kupować byle czego, byle gdzie.
      • cormoran09 Akcja STOP posrednikom nieruchomosci 21.10.11, 08:53
        Jeśli kupujesz lub sprzedajesz mieszkanie, warto dołączyć do popularyzowania akcji

www.stopposrednikom.pl

a potem podaj dalej :-)
    • Gość: GWI Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 05:15
      Osiedle OK,ale...Na wyjazd z tego osiedla będziecie czekac 2 godziny,taaaaakie korki.
      • Gość: ojek Re: Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.11, 12:13
        Korki jak wszędzie.
    • Gość: bibi68 Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: 88.220.77.* 21.10.11, 07:17
      Pamiętam to miejsce z dzieciństwa. Mieszkałem całkiem niedaleko, i codziennie przechodziłem wzdłuż płotu bazy, która mieściła się w tej strefie. W rejonie postawionych budynków były m .in. warsztaty samochodowe, w innej części serwisowano chyba wielkie żurawie kołowe i składowano elementy żurawi dźwigowych. Do dziś pamiętam wielki magazyn z ogromnym napisem "Palenie Wzbronione," beczki na rampie i pociąg. który w poprzek Piotrowickiej przejeżdżał na bocznicę kolejową Energomontażu i PEMUG'u, położonego w głębi ul. Książęcej. Tory biegły tak jak teraz jest wjazd na osiedle. Kilka lat temu byłem bardzo zaskoczony, gdy okazało się, że na tym terenie powstaną domy mieszkalne.
      • Gość: Greg Re: Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: *.takihost.net 21.10.11, 07:40
        Dokładnie, baza energomontażu to było składowisko chemikaliów ropopochodnych.
        Do tego byl to zakład doświadczalny obróbki metalu... wystarczyło widzieć gdy kopano fundamentu jakie kolory miała ziemia wywożona z wykopu, prawdziwa tablica mendelejewa.

Okolica bardzo atrakcyjna: wiadukt, magistrala kolejowa (jaki nasyp ją zasłania???) w stronę Shella, szkoda, że nikt nie pisze o bazie paliwowej Orlenu po drugiej stronie Piotrowickiej !

Tereny zielone ? chyba mowa o lasku za wiaduktem przy shellu. Bo las w strone kokocińca jest raczej dla ekstremistów uzbrojonych w paralizatory i gaz. kalwaria rzeczywiście bardzo blisko, można tam pograć w piłkę ? Jak oo.franciszkanie robią turniej piłki to tak.
      • Gość: Rafi Re: Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: *.xdsl.centertel.pl 23.10.11, 12:08
        Kolego cały Mokotów jest tak zbudowany, na całym świecie burzy się i buduje nowe. Zobaczycie, że na te stare Katowickie bloki też przyjdzie czas
    • vadim33 Osiedle Książęce ze stratą sprzedam 21.10.11, 08:54
      Wspaniała lokalizacja - dół między ruchliwą trasą kolejową, ruchliwą jezdnią i bazą transportową. Usług w pobliżu brak. Idealne miejsce książęcę dla Księcia Iktorna.
    • Gość: Opsserwator Każdy z tych domów ma szyb kopalniany? IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 09:01
      Zastanawia mnie projekt tych budynków. Może to o to chodzi? Wyobraźcie sobie górnika, który po ciężkiej nocnej zmianie wraca do domu. Akurat świta i górnik w promieniach wschodzącego słońca widzi ... szyb kopalniany przyklejony do jego chałupy. Myśli sobie o kuu.... Ja rozumiem, że tradycja zobowiązuje a Katowice to miasto górnicze, ale żeby zrobić domy w kształcie minikopalni? Absurd
    • Gość: wawiak 7000 zł za metr? To ja na Mokotowie zapłaciłem... IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 09:06
      ok 8000 zł. To jakieś żarty? A może to ten jajcarny design miał wpływ na taką cenę od czapki?
    • Gość: blokers Wrócą do łask osiedla z wielkiej płyty IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 09:36
      Zobaczycie, za 20 lat wrócą do łask osiedla z wielkiej płyty - wtedy to będą takie nobliwe zabytki, jak dziś starówki. Osiedla z wielkiej płyty są często dobrze położone (nie daleko od centrum lub z dobrą komunikacją). Mają infrastrukturę (przedszkola, żłobki, szkoły, pocztę, kościół, sklepy, punkty usługowe). Mają zieleń, bo dawniej były inne standardy urbanizacyjne. Są cichsze, bo dawniej mierzono poziom hałasu. I co najważniejsze, są trwalsze. Jeśli zbrojenie było dobrze zabezpieczone, to postoją i 200 lat. Dziwi mnie, że tyle ludzi kupuje dziś mieszkania ulokowane gdzieś w koziej dupie. Weźmy takie osiedle Ursus w Wawie - trzeba mieć niezły paraliż mózgu, żeby tam zamieszkać. Jedzie się stamtąd półtorej godziny do centrum. Niby dalekie przedmieścia, a zieleni nie ma - za to są pola kapusty dookoła. Chodników często brakuje i trzeba iść przez błotną drogę jak jakiś rolnik na Bałkanach na pole za górką. Szkoły, żłobki czy przedszkola pewnie tam nigdy nie powstaną, bo jest permanentny niż demograficzny a trzeba utrzymać placówki już istniejące. Bloki są tak gęsto pobudowane, że można patrzyć, co sąsiedzi gotują na obiad. Wygląda to dosyć zabawnie, bo wokoło tych bloków stojących jeden na drugim wolne przestrzenie i rzadka zabudowa. Ktoś kto wydał pozwolenie na taką zabudowę chyba nie był trzeźwy. A materiały z jakich się te nowe "apartamenty" buduje rozsypią się po 20 latach. Nie wierzycie? To patrzcie:
      www.powiat-piaseczynski.info/zdjecia-budynek-tytanik-piaseczno.php
      • Gość: adu Re: Wrócą do łask osiedla z wielkiej płyty IP: 147.185.160.* 21.10.11, 11:49
        chyba cie pogięło, za nic w zyciu nie chciałabym mieszkac w blokowisku, gdzie nie ma gdzie parkowac, klatki sa wiecznie obszczane. poza tym wielka płya nie została zaprojektowana z myśla o tym, że bedzie się w niej mieszkac 200 lat
        • Gość: ah Re: Wrócą do łask osiedla z wielkiej płyty IP: *.play-internet.pl 21.10.11, 13:26
          z tego co mi wiadomo są dyrektywy które mówią o tym, że prędzej czy później bloki z wielkiej płyty będą musiały być zastąpione innymi. Także nic tylko czekać na przeprowadzkę :P
          • Gość: swoboda_t Re: Wrócą do łask osiedla z wielkiej płyty IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 15:32
            I twój i powyższy komentarz to bzdura. Żadnych takich dyrektyw nie ma. A trwałość budynków wielkiej płyty - nawet tej w Polsce, a więc dość dziadowsko wykonanej - naukowcy oceniają na setki lat.
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Wrócą do łask osiedla z wielkiej płyty 23.10.11, 15:01
        Gość portalu: blokers napisał(a):

> Zobaczycie, za 20 lat wrócą do łask osiedla z wielkiej płyty - wtedy to będą ta
        > kie nobliwe zabytki, jak dziś starówki.

O tak, zgadzam się. Poważnie.
        W Warszawie jest np. kilka takich, które aż się proszą o wpisanie do rejestru zabytków. Przy okazji przestano by je psuć dobudowywaniem deweloperskich kloców i innych dziwnych pawilonów.
    • Gość: Mike1970 Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: *.airproducts.com 21.10.11, 09:40
      FATALNA LOKALIZACJA (przy torach, wiadukcie i ruchliwej drodze), BEZNADZIEJNY UKŁAD BUDYNKÓW (bliskość poszczególnych bloków i i układ powodujący zaglądanie w okna sąsisadów), KOSMICZNA CENA ZA 1M2. Jak widziałem jak powstaje te osiedle ... powiedziałem żonie, że chyba musiałbym z byka spaść, żeby za taką kasę kupic mieszkanie w tak beznadziejnym miejscu.
    • Gość: Maqqq Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: 213.227.108.* 21.10.11, 10:33
      O urodzie nie dyskutuje - może komuś się spodoba.Ale lokalizacja, cena, jakość wykonania - czyli czynniki determinujące cenę wrózą jakieśą 2,5 za metr. Ale inne inwestycje w K-ce nie są lepsze. Polecam Miłe Zacisze na Tunelowej - sąsiad z przeciwka może krawat przez okno poprawić, poziom dyskrecji akustycznej jak w akademiku, zimą dojazd tylko Humve albo Defender, pseudo drewniane "ozdoby" z papendekla odpadną za dwie zimy. I tak dalej i temu podobne, po prostu brak dobrych inwestycji, BRAK.
      • Gość: swoboda_t Re: Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 15:34
        No, niezupełnie. Na tle ogólnej deweloperskiej mizerii na plus wybija się Osiedle Bażantów. Niezła urbanistyka, coraz ciekawsza architektura, zaplecze socjalno-usługowe. Ceny niemałe, bo ok. 5000/m2, ale rynek weryfikuje je pozytywnie. Osiedle coraz bardziej się rozrasta, więc kolejne etapy sprzedają się chyba bez większych problemów. Ja dla mnie minusem jest grodzenie i położenie - co by nie mówić jednak trochę na zadupiu. Ale ogólnie jest nieźle.
    • Gość: Petek Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: *.skokjk.pl 21.10.11, 12:22
      Wystarczy spojrzeć na działalność zarządu Energomontażu Płd., Pana Prezesa A.H. i jego pomocników i od razu można miec niewrażenie ze wcale nie chodziło o dobrą lokalizacje a koszty budowy nie miały znaczenia.
    • Gość: steve czyli zeszli z ceny już z ceny o 2600 zł na m2 IP: *.centertel.pl 21.10.11, 17:43
      i pewnie ciągle sprzedając będą mieć zysk (z tekstu nie wynika przecież, że sprzedaż po takiej cenie oznacza stratę, tylko że deweloper jest gotowy zejść z ceny tak nisko, że może nawet ponieść stratę)!

Oto prawdziwy obraz tego, jak nas jeszcze kilka lat temu próbowali doić deweloperzy! Ludzie zadłużali się na całe życie, a deweloper w cenie m2 mieszkania miał nawet 60% CZYSTEGO zysku. I niech nikt nie da się nabrać deklaracjom deweloperów że "taniej już się nie da, bo będą mieli straty". Nie tak dawno NBP opublikował raport z którego wynika, że deweloperzy ciągle mają nawet 30-40% (w zależności od miasta) marży w cenie m2! Tak więc drodzy państwo - potencjał do spadków jest jeszcze OGROMNY.
    • Gość: iwona Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: *.takihost.net 21.10.11, 21:16
      tak jest wyjscie wynajem maja na stronie taka informacje tylko Panie w biurze sprzedazy nie maja o tym pojecia nic nie wiedza w tym temacie a kierownika sprzedazy nigdy tam nie mozna spotkac wiec tak im zalezy na tej sprzedazy jaja sobie robia w dodatku za 43 metry zaproponowali mi cene prawie 300 tys smiech
      • Gość: Rafi Re: Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: *.xdsl.centertel.pl 23.10.11, 12:19
        naucz się negocjować, bez dużego tarasu można kupić około 5000/m2
    • Gość: niem Osiedle Książęce ze stratą sprzedam IP: *.pl 21.10.11, 22:34
      tak tez mi sie cos wydaje ze te Panie od sprzedazy moga miec jakis ukryty cel bo rozmowa z nimi zniecheca do kupna w sposob okropny. W swietle tego artykulu to moze tu chodzi o to zeby wlasnie sprzedac jak najmniej ?
    • Gość: karamba Chyba nie jest tak źle... IP: *.c193.msk.pl 22.10.11, 23:28
      ... z katowickim rynkiem nieruchomości, wystarczy spojrzeć na Panewniki, do których niedaleko ze wspomnianej inwestycji. Powstało tam wiele nowych osiedli domków jednorodzinnych i mieszkań, położonych przy lasach Panewnickich, do tego ciagle powstają nowe. Żeby przytoczyć najnowszy przykład- 3 piętrowe bloki mieszkalne na Koszykowej - inwestycja nie zauważona przez regionalne media, a moim zdaniem ciekawa i miło się patrzy, że ktoś buduje miłe dla oka budynki, przy lesie i nie za wszystkie pieniądze.
      Tylko dziennikarzynki zajmują się ciągle tylko Tarasami, Os. Książecym i Miłym Zaciszem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka