Dodaj do ulubionych

Zacofani Niemcy niech się od nas uczą

29.02.12, 12:30
W Polsce nie ma rynku usług medycznych, nie ma zatem niewidzialnej ręki rynku, dlatego nie ma czym kierować.

Polski system finansowania usług medycznych jest taki, że pewne usługi są opłacalne, a inne nie. Trudno oczekiwać, że prywatne firmy będą inwestowały w usługi nieopłacalne. Pora zatem najwyższa, aby urealnić ceny sług medycznych, a to może zrobić wyłącznie niewidzialna ręka rynku, nie zrobią tego urzędnicy NFZ.

Rząd Tuska od 5 lat nie potrafi doprowadzić do konkurencji dla NFZ. Nowy minister zdrowia zapowiada tę konkurencję, a dopóki nie będzie konkurencji dla NFZ, dopóty nie będzie rynku usług medycznych, a ich ceny będą brane z sufitu przez urzędników NFZ.
Obserwuj wątek
    • Gość: dr lubicz Re: Zacofani Niemcy niech się od nas uczą IP: *.com.pl 29.02.12, 14:45
      Pani redaktor - a ja mam powoli dość. Duzy szpital pediatryczny w wielkim mieście wojewódzkim: w toaletach brak mydła i papieru toaletowego, za to na drzwiach wyjściowych ogromna nalepka: zdezynfekuj ręce.
      Czym? Chyba preparatem wyniesionym z domu!

O godzinie 21.30 dziecko na oddziale gastrycznym wymiotuje. Podłogę musi wyczyścić opiekun dziecka suchym ręcznikiem papierowym, bo NIE MA PAŃ SALOWYCH. Na oddziale, gdzie trafiają dzieci z biegunkami i ostrymi wymiotami!!!!!!

Dziecko trafia na oddział z dolegliwościami żołądkowymi, a przy okazji, tzreciego dnia łapie chorobę zakaźną. Po wypisaniu ze szpitala, trafia do niego z ostrymi skurczami żołądka jeszcze w tym samym dniu. W toalecie dalej brak mydła i płynu do dezynfekcji. Ręczniki papierowe - marzenie ścietej głowy.

Doceniam starania personelu i pielęgniarek - wykonują swoją pracę jak tylko potrafią. Ale jestem coraz bardziej rozeźlony, bo nie wiem z czym teraz do domu wróci dziecko i jaką chorobę z tego oddziału przywlecze matka, która z dzieckiem jest.

p.s. pozdrowienia dla pana parkingowego, który na błagalne prośby o wpuszczenia na parking, bo wiozę dziecko z ostrą biegunką i wymiotami na izbę przyjęć, odpowiada, że mam sobie czekać aż ktoś z parkingu łaskawie wyjedzie, bo mu się własnie skończyły karty czipowe do mierzenia czasu pobytu na parkingu.
      • Gość: Do dr Lubicza Re: Zacofani Niemcy niech się od nas uczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 15:28
        Szanowny Panie. Czy nie dziwi się Pan, że w Polsce nie powstał żaden prywatny szpital pediatryczny? Bo to sie po prostu nie opłaca ! Procedury są wycenione tak nisko, ze wszystkie pediatrie są deficytowe. To skąd mają wziąć na to wszystko co powiino w nich być ze środków czystości skoro brakuje na leki i remonty? Ja też nad tym boleję ale dopóki się coś nie zmieni w finansach to będzie tylko jeszcze gorzej.
        • Gość: dr Lubicz do przedmówcy IP: *.com.pl 29.02.12, 15:42
          Zgadzam się z panem co do zasady. Ale w tej konkretnej sytuacji, jako konsumenta konkretnej usługi nie przemawiają do mnie Pańskie słowa. Tak jak nie zamierzam godzić się z tym, że dziecko w szpitalu łapie chorobę zakaźną.
    • Gość: krysia Zacofani Niemcy niech się od nas uczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 21:17
      Jeśli chodzi o prywatne firmy, oczywiście przyjmą na zaćme refundowaną przez nfz ale gdy zdarzą się komplikacje to juz odeślą na ceglaną aby nie ponosić kosztów
    • Gość: ssaaaa bełkot i tyle IP: *.jmdi.pl 29.02.12, 22:14
      stek bzdur - w PL nie ma wolnego rynku usług medycznych, w Niemczech kilkaset kas chorych konkuruje ze sobą. Żeby coś było dostępne, to trzeba za to płacić - i to tyle, żeby można było na tym zarabiać. A dopóki te tępe łby nie zrozumieją, że zdrowie jest takim samym towarem, jak wszystko inne - tak jak np. posiadanie sprawnego samochodu, chleba, mieszkania itp, dopóty będzie dziadostwo - Polnische Witrschaft

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka