shroeder1970 22.03.12, 19:31 Dlaczego u mnie nie było rachmiostrza spisowego?! To oszustwo! Byłaby jeszcze jedna śląska rodzina więcej! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zyga Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiatru... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 20:00 Niech ten staruch wraz z nadredaktorem Krzykiem zejdzie z oczu realistom. Krzyk jak tam twoje PO? Co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda-Lena Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.03.12, 21:24 Suchej polaczku: w twojej cywilizacji tzw.zaawansowany wiek to jakos ganba ? Mocie taki system moralnosci i wartosci ? Slonsko kultura tego niy zno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mente captus chyba że osoba zaawansowana wiekiem IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 22:10 słucha Radia Maryja...wtedy jest obrzydliwym,ogłupionym staruchem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hono-Rata Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 11:04 Gość portalu: Magda-Lena napisał(a): > Slonsko kultura tego niy zno. "Slonsko kultura". Dobre. Dowcip dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
kamiec Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat 23.03.12, 18:38 Życzę Ci Zyga, żebyś dożył tego wieku i nikt nie nazwał Cię staruchem. To było chamstwo i brak wychowania, mama się pewnie za Ciebie wstydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
malabardzomyszka Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat 25.03.12, 03:18 kamiec napisał: > Życzę Ci Zyga, żebyś dożył tego wieku i nikt nie nazwał Cię staruchem. To było > chamstwo i brak wychowania, mama się pewnie za Ciebie wstydzi. A to on ma mame? Odpowiedz Link Zgłoś
stoneborn Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiatru... 22.03.12, 20:08 '...lepsza atmosfera dla wprowadzenia zmian w Ustawie o mniejszościach narodowych i etnicznych. Chodzi o to, żeby wpisać wreszcie mowę śląską na listę języków regionalnych." Czy "mowa lwowska" znajduje sie na liscie jezykow regionalnych? Gdziekolwiek ludnosc ze Wschodniej Malopolski znalazla sie po Jalcie i Poczdamie, ich mowa byla obsmiewana, jesli nie wrecz tepiona, w tym takze na Slasku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mente captus skoro nie udało się ich wyrżnąć IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 20:13 trzeba było wyśmiać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cymbergajwemajster Re: skoro nie udało się ich wyrżnąć IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.03.12, 21:27 Noo, strasznie sie nacierpieliscie u nas w Bytomiu, Gliwicach itd., szczególnie na polu kultury i jezyka ci niedobzi Slazacy Was tepili, ojjjjj teeepiiiiiiiiiiiiiili. Odpowiedz Link Zgłoś
stoneborn Re: skoro nie udało się ich wyrżnąć 22.03.12, 22:01 Panie Cymbergajwemajster, to nie jest sprawa do smiechu. To jest sprawa wytepienia okolo miliona ludzi i przesiedlenia wielu milionow. Panskie zarty tylko potwierdzaja bezlitosne szyderstwa z jakimi ludnosc Wschodniej Malopolski spotkala sie po przesiedleniu. Jesli chce sie uprawnien dla swojej grupy etnicznej, nie mozna odmawiac takiego samego prawa dla innej. A ze "mowe lwowska' wytepiono, to fakt, i nawet w polskich filmach akcent lwowski jest tylko nieudolnie nasladowany. Odpowiedz Link Zgłoś
malabardzomyszka Re: skoro nie udało się ich wyrżnąć 25.03.12, 03:22 Zawsze trzeba walczyc o swoje. Zalozcie zwiazek Lwowiakow. Odpowiedz Link Zgłoś
stoneborn Walczyc z przeszloscia czy patrzec w przyszlosc? 26.03.12, 01:53 Chodzi o mowe lwowska, ale geograficznie caly region Wschodniej Malopolski. Mozna zalozyc stowarzyszenie i odgrzewac historie. A mozna z niej sie uczyc. Niestety, historia niczego nie nauczyla Slazakow. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Walczyc z przeszloscia czy patrzec w przyszlo 26.03.12, 08:22 stoneborn napisał: > Chodzi o mowe lwowska, ale geograficznie caly region Wschodniej Malopolski. Moz > na zalozyc stowarzyszenie i odgrzewac historie. A mozna z niej sie uczyc. Niest > ety, historia niczego nie nauczyla Slazakow. Historia nas Slązaków nauczyła,że z Polakami,Polską nigdy nic dobrego dla Sląska,Slązaków nie było strony Polski,chyba,że potrafi pan wykazać jakieś pozytywne walory Polski dla Sląska,w co bardzo wątpię,czekam na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Walczyc z przeszloscia czy patrzec w przyszlo 26.03.12, 08:47 Wy Polacy i wasza zasrana Polska byliście - zawsze - hamulcem w dalszym rozwoju Sląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol Forza Silesia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.12, 10:39 OK. Jak już się tak napraszacie, to weźmie się te wasze czterysta tysięcy hanysów i zrobi dla was rezerwat ogrodzony wysokim płotem żeby nikt wam nie przeszkadzał rozwijać te nadzwyczajne talenta. A turystów, zwiedzających ten skansen, będzie się wozić specjalnymi samochodami, żeby mogli podziwiać przez szybę te wasze cuda - familoki, gołębniki i klatki z królikami. I tę waszą "ślunskom kulture" - ein, zwei, drei und marschieren ... Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Forza Silesia! 26.03.12, 11:46 Gość portalu: gorol napisał(a): > OK. Jak już się tak napraszacie, to weźmie się te wasze czterysta tysięcy hanys > ów i zrobi dla was rezerwat ogrodzony wysokim płotem żeby nikt wam nie przeszka > dzał rozwijać te nadzwyczajne talenta. A turystów, zwiedzających ten skansen, b > ędzie się wozić specjalnymi samochodami, żeby mogli podziwiać przez szybę te wa > sze cuda - familoki, gołębniki i klatki z królikami. I tę waszą "ślunskom kultu > re" - ein, zwei, drei und marschieren ... Pan nazwie wasze polskie cuda na Górnym Sląsku,czekam na te wielkie polskie Objawienia. Zasr... porafi każdy,jak wy Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol Re: Forza Silesia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.12, 13:37 Polska nie czyniła i nie wykorzystywała nigdy zróżnicowania etnicznego ludności Górnego Śląska, więc nie musiała tworzyć żadnych "cudów" ani "Objawień" żeby cokolwiek zademonstrować. To część ślązaków (nie mówię, że wszyscy) kombinowała zawsze (jak PSL albo chytre chłopstwo) z kim by im tu było bardziej "po drodze" i sympatyzowała raz to z Habsburgami, raz to z Sasami, raz z Hochenzollernami, a raz z "polokami". W ten sposób uprawiała wasalstwo i w rezultacie nigdy nie dorobiiła się własnej państwowości, a teraz nagle "przejrzała na oczy". Jakiś czas temu wymyślono na taką postawę bardzo ładną i adekwatną nazwę - Volkswagendeutsche. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Forza Silesia! 26.03.12, 14:34 Gość portalu: gorol napisał(a): > Polska nie czyniła i nie wykorzystywała nigdy zróżnicowania etnicznego ludności > Górnego Śląska, więc nie musiała tworzyć żadnych "cudów" ani "Objawień" żeby c > okolwiek zademonstrować. To część ślązaków (nie mówię, że wszyscy) kombinowała > zawsze (jak PSL albo chytre chłopstwo) z kim by im tu było bardziej "po drodze" > i sympatyzowała raz to z Habsburgami, raz to z Sasami, raz z Hochenzollernami, > a raz z "polokami". W ten sposób uprawiała wasalstwo i w rezultacie nigdy nie > dorobiiła się własnej państwowości, a teraz nagle "przejrzała na oczy". Jakiś c > zas temu wymyślono na taką postawę bardzo ładną i adekwatną nazwę - Volkswagend > eutsche. To po jaki ch... jest ta zasrana Polska na Górnym Sląsku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol Re: Forza Silesia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.12, 17:12 rico-chorzow napisał: > To po jaki ch... jest ta zasrana Polska na Górnym Sląsku? Zgodnie ze statystyką upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Gminy_zamieszkane_przez_Ślązaków.png należałoby problem odwrócić i zapytać: po jaki ch.. tam jacyś zas... ślązacy? Albo niech się przystosują i siedzą cicho albo do rezerwatu! Odpowiedz Link Zgłoś
stoneborn A jednak... 27.03.12, 13:46 Ta dyskusja potwierdza, ze Slazacy nie przerobili lekcji historii, a inni wcale nie zamierzaja im pomoc. Powtorze wiec to, co napislaem gadzie indziej. W 1933 roku Niemcy i ZSRR wykonuja wzgledem siebie przyjazne gesty zdajac sobie sprawe, ze Polska stoi na drodze do ich wielkosci. W gescie dobrej woli dolaczaja do nich polscy komunisci, uchwalajac w styczniu 1933 roku deklaracje: “Po 11 latach okupacji polskiej na Gornym Slasku KPP oswiadcza, ze zwycieski proletariat polski przekresli wszystkie orzeczenia Traktatu Wersalskiego w stosunku do Gornego Slaska i Korytarza Pomorskiego, i zapewni ludnosci tych ziem prawo samookreslenia, az do oderwania sie od Polski.” Jesli przyjrzec sie z bliska, to Slazacy przez wieki nie byli sklonni przeciwstawiac sie zadnej wladzy autorytatywnej. Po roku 1918 walczyli zbrojnie w zasadzie o odlaczenie od biednych wtedy Niemiec. Trudno dzisiaj zrozumiec ich pobudki, ale pewnie mieli nadzieje, ze z Polska bedzie im bardziej po drodze, i lepiej. Po roku 1945 nie mieli wiele do powiedzenia, najbardziej autorytatywna "dyktatura proletariatu" przyniosla zniewolenie, nie tylko zreszta im. Niektorym grupom przyniosla cos gorszego: unicestwienie. Stad moje wstawki o Wschodniej Malopolsce, porownujac los tamtejszej ludnosci, Slask nie zostal potraktowany skrajnie okrutnie. Dzisiejsze dzialania separatystow slaskich nie maja innego uzasadnienia poza tym, ze jakies ugrupowanie tego chce. Byc moze, poniewaz losy sie odwrocily i Niemcy maja sie lepiej, Slazacy woleli by byc krajem w Republice Federalnej. Byc moze chcieliby byc swoim wlasnym malym krajem. Niestety, nie przyszedl na to czas, zbytnie rozdrobnienie, rozpad wiekszych panstw na male organizmy etniczne nie bylby bezpieczny i politycznie, i ekonomicznie. A tak jak komunisci w 1933 roku, tak i teraz, znajda sie podzegacze, ktorym takie ruchy, jak obecnie slaski, beda na reke, i nawet znajda na to uzasadnienei ideologiczne. Pokoj Wam wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: A jednak... 27.03.12, 13:57 stoneborn napisał: > Ta dyskusja potwierdza, ze Slazacy nie przerobili lekcji historii, a inni wcale > nie zamierzaja im pomoc.() Kiedy wy Polacy uczyliście nas Slązaków,nasze śląskie dzieci naszej śląskiej historii? Odpowiedz Link Zgłoś
stoneborn Re: A jednak... 27.03.12, 15:59 A kto uczyl dzieci lwowskie historii Wschodniej Malopolski? Dlaczego mieszkancy jednego regionu czuja sie tak uprzywilejowani, ze uwazaja iz wszystko im sie nalezy? Zauwaze, ze dzieci polskie tez nie byly uczone historii Polski. Jezeli okolo polowa Polakow do niedawna nie wiedziala kim byl rotmistrz Witold Pilecki, to nie dlatego, ze ich nikt nie nauczyl, tylko dlatego ze sami sie nie nauczyli. Nie pytajmy wiec, kiedy Polacy nas uczyli, pytajmy kiedy sami sie uczylismy. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: A jednak... 27.03.12, 16:11 ten rotmistrz mnie nie interesuje,nie moja śląska historia,gdzie są plemiona śląskie po roku 1000 w historii tej i tamtej,każdej Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
stoneborn Re: A jednak... 27.03.12, 16:44 A gdzie jest historia Lwowa i Wschodniej Malopolski po roku 1000? I kto zna chociaz pare nazwisk profesorow bestialsko zabitych w 1941 roku, a kto wie gdzie sa pochowane miliony tych wywiezionych na wschod i polnoc? Gdzie sa tamte plemiona? Przyklad rotmistrza podalem tylko dla ilustracji, jak naucza sie historii w Polsce. Jezeli kogos nawet na chwile nie stac na refleksje z historii innych, jak moze ten ktos spodziewac sie zrozumienia dla jego historii? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: A jednak... 27.03.12, 17:41 A kto zna nazwy wszystkich plemion śląskich? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: A jednak... 27.03.12, 17:48 stoneborn napisał: > A gdzie jest historia Lwowa i Wschodniej Malopolski po roku 1000? I kto zna cho > ciaz pare nazwisk profesorow bestialsko zabitych w 1941 roku, a kto wie gdzie s > a pochowane miliony tych wywiezionych na wschod i polnoc? Gdzie sa tamte plemio > na? > Przyklad rotmistrza podalem tylko dla ilustracji, jak naucza sie historii w Pol > sce. > Jezeli kogos nawet na chwile nie stac na refleksje z historii innych, jak moze > ten ktos spodziewac sie zrozumienia dla jego historii? Tak,pamiętam polska akcja - Wisła -. Odpowiedz Link Zgłoś
stoneborn Re: A jednak... 27.03.12, 18:52 Rico najwyrazniej mnie prowokuje, zebym odpowiedzial ze plemiona slaskie mnie nie obchodza i cos jeszcze na zasadzie "a u was bija murzynow" o dziadku z Wehrmachtu. Po przeczytaniu pytania o nazwy plemion mialem zapytac, czy zna zrodla, ale po przeczytaniu o akcji Wisla (nie polskiej , nie, komunistow przyslanych do Polski w charakterze "patriotow" gdzies znad Oki po szkoleniu przez NKWD) doszedlem do wniosku, ze proba zrozumienia jego motywacji konczy sie niepowodzeniem i czas sie pozegnac. Bywaj z Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Forza Silesia! 27.03.12, 13:55 Gość portalu: gorol napisał(a): > rico-chorzow napisał: > > To po jaki ch... jest ta zasrana Polska na Górnym Sląsku? > > Zgodnie ze statystyką > upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Gminy_zamieszkane_przez_Ślązaków.pn > g > należałoby problem odwrócić i zapytać: po jaki ch.. tam jacyś zas... ślązacy? A > lbo niech się przystosują i siedzą cicho albo do rezerwatu! Aaaaa,pan i władzca Sląska Polak się odezwał,a to już się nauczył pisać i czytać po 30-40 latach zakończeniu polskiego analfabetyzu?:),pięknie,pięknie i takie doniosłe słowa polskie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanin jest to człowiek chory psychicznie IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 21:28 wymaga pomocy medycznej, a jakiekolwiek rzeczowe argumenty przyjmuje agresją i słowami "zasrana Polska". dyskusje z nim są bezsensowne Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Forza Silesia! 26.03.12, 16:17 Na odwrót - dobrze, że są rozproszeni, bo nigdzie nie stanowią większości. Z rezultatów poprzedniego spisu powszechnego wynikło to: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Gminy_zamieszkane_przez_Ślązaków.png teraz można dla przybliżenia proporcjonalnie pomnożyć te odsetki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mente captus tępili a potem spie...li IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 22:11 do Rajchu, jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
kamiec Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat 23.03.12, 18:44 Nie prawda na Śląsku ni tępiło się lwowiaków,bo trzeba by było wytępić fizycznie cały Bytom,Zabrze czy Gliwice a to się nie stało. To lwowiacy tępili w szkołach jako nauczyciele mowę śląską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hono-Rata Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.12, 10:28 Jak widzę, u Ciebie wytępili skutecznie mowę polską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mente captus a mnie za to policzyli jako Ślazaka razy trzy IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 20:11 wbrew mojej woli ! Odpowiedz Link Zgłoś
na_grobli Re: a mnie za to policzyli jako Ślazaka razy trzy 24.03.12, 18:05 A ja jestem narodowości świętokrzyskiej i bieszczadzkiej. Pół na pół. I jutro ogłaszam secesję. Szwagier jest narodowości małopolskiej a jego stryj ma narodowość kujawską. W święta zakładamy Unię Narodów Dążących Od Autonomii Do Autonomii. Zapraszam na zjazd założycielski. Odpowiedz Link Zgłoś
twiej Re: a mnie za to policzyli jako Ślazaka razy trzy 24.03.12, 19:58 Skoro macie w rodzinie takie szczere poczucie do przynależności do wymienionych przez ciebie narodowości to nic na to nie poradzę. Macie takie poczucie? Szczere? 809 tysięcy Ślązaków ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hono-Rata Re: a mnie za to policzyli jako Ślazaka razy trzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 11:13 twiej napisał: > 809 tysięcy Ślązaków ma. Kolejny, który uległ manipulacji GUS. Te rzekome 809 tysięcy to tzw. ekstrapolacja wyniku czyli pomnożenie razy 5 liczby deklaracji (w sprawie narodowości śląskiej) uzyskanych na 20-procentowej "próbce", bo tylko 20 procent obywateli RP zostało faktycznie spisanych. W dodatku nie wiadomo na ile reprezentatywna jest ta "próbka", bo rachmistrze spisali tylko do tych, których zastali i wcale nie w równomiernym "rozkładzie". Jest więc możliwe, że przy małej, bo 20 procentowej reprezentacji zagorzali zwolennicy RAŚ "zrobili" ten wynik. Ponadto, przeszło połowa z tych wyliczonych matematycznie "ślązaków" okreśłiła się jako Polacy i Ślązacy jednocześnie, a więc de facto jako grupę etniczną w ramach jednego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
twiej Re: a mnie za to policzyli jako Ślazaka razy trzy 25.03.12, 11:45 Zgadzam się, że ze względu na zasięg i fakt, że nie jest znana nawet metodologia liczenia sam spis można traktować jako formę sondażu. Ale nie jako plebiscyt, jak niektórzy mówią. Co do samych wyników: bierzesz pod uwagę taką ewentualność, że zwolennicy RAŚ i osoby deklarujące narodowość śląską to nie jest ten sam zbiór? Chyba nie. Czy większość Ślązaków deklaruje się jako osoby w ramach narodowości polskiej? Też nie. Oto wyniki wg GUS: 418 tys. - identyfikacja pierwsza (zadeklarowana w pierwszym pytaniu) 362 tys. - w tym jako jedyna 391 tys. - identyfikacja druga (zadeklarowana w drugim pytaniu) 809 tys. - niezależnie od liczby i kolejności deklaracji 415 tys. - w tym występująca z polską. Czyli spośród 809 tysięcy ponad połowa, bo 418 tysięcy zadeklarowało narodowość śląską jako jedyną lub pierwszą (główną). W przypadku deklaracji narodowości podwójnej nie jest wskazane jaka jest ta druga, bo niekoniecznie musiała ona być polska. 415 tysięcy połączyła narodowość śląską z polską, ale tylko część z nich stawia polską na pierwszym miejscu. Takie są wyniki oficjalne. www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_lu_nps2011_wyniki_nsp2011_22032012.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: a mnie za to policzyli jako Ślazaka razy trzy 25.03.12, 11:56 Nas Slązaków jest dużo więcej,nie chcę myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hono-Rata Re: a mnie za to policzyli jako Ślazaka razy trzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 16:32 Moim zdaniem nie ma sensu wysnuwać jakichkolwiek poważnych wniosków z tego liczenia-nieliczenia, ekstrapolowania itp. Aby taki spis był miarodajny trzeba by najpierw zdefiniować wobec deklarujacych się pojęcie narodowości: co to takiego znaczy - w czym się przejawia, jakie są tego konsekwencje, bo obawiam się, że wielu pytanych nie bardzo wiedziało, co deklaruje. Gdyby np. w Koszalinie zapytać ludzi czy czują się Pomorzanami, to wielu pewnie też by odpowiedziało twierdząco. Czy znaczy to w takim razie, że istnieje narodowość pomorska? Myślę, że wielu mieszkańców Śląska jest mocno zdezorientowanych i rozumie po swojemu sprawę "narodowości śląskiej", w tym również poprzez pryzmat rozmaitych utrwalonych stereotypów. Jeden z nich to przeświadczenie niemałej części ludności Śląska i Zagłębia, że region ten "wspomaga" resztę Polski, które to przeświadczenie zostało wywołane i utrwalone przez wiele dziesięcioleci, kiedy to Katowickie było uprzywilejowane pod wieloma względami - zarobków, zaopatrzenia itp. Obecnie, kiedy przywileje te w znacznej mierze ustały (nie całkiem, bo górnicy nadal mają przywileje), wielu mieszkańców Śląska i Zagłębia ma poczucie, że "są stratni", bo rzekomo dofinansowują inne regiony. A stą już tylko mały kroczek do frustracji, buntu i ... narodowości śląskiej jako "remedium" na owe bóle egystencjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
malabardzomyszka Re: a mnie za to policzyli jako Ślazaka razy trzy 25.03.12, 03:27 na_grobli napisał: > A ja jestem narodowości świętokrzyskiej i bieszczadzkiej. > Pół na pół. > I jutro ogłaszam secesję. > Szwagier jest narodowości małopolskiej a jego stryj ma narodowość kujawską. > W święta zakładamy Unię Narodów Dążących Od Autonomii Do Autonomii. > Zapraszam na zjazd założycielski. A to mi to. Moj tesc to lwowiak, tesciowa kujawianka, ja slazaczka. Kupa mosci panowie :) jak mawial pan Zagloba. Odpowiedz Link Zgłoś
malabardzomyszka Re: a mnie za to policzyli jako Ślazaka razy trzy 25.03.12, 03:24 Czuj sie odliczony w mojej rozzinie jest nas 6. Odpowiedz Link Zgłoś
heterofob2 "Ślązacy oderwą Śląsk"... 22.03.12, 20:26 "Ślązacy oderwą Śląsk"... Zaraz zaraz... a gdyby nawet oderwali, to czy to nie Polacy oderwali Polskę od Rosji, od Prus i od Habsburgów? Żaden warszawski polityk, który chciałby zmienić Kaszubów, Ślązaków czy Białorusinów w Polaków, nie ma prawa czuć się dotknięty tym, że carska administracja próbuje zmienić Polaków w Rosjan. Jan Niecisław Baudouin de Courtenay ------ (HU) Szilézia - (PL) Historia Śląska w klasie 3b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptok Wydaje się że K.Kutz się boi i słusznie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 20:33 Wojował, napuszczał, podjudzał. Powiedziało się A to trzeba powiedzieć B Panie Kutz. Kim i czym powalczysz dalej? Napisz Pan jakie pismo w języku Śląskim. Popatrz Pan jak są zarządzane miasta przez śląskich Ślązaków. Popatrz jak pracują służby publiczne rekrutowane wg narodowości przez prawdziwie śląskich Ślązaków ( to się dzieje naprawdę ). Rzucić przykłady? Jak tam się żyje pod Warszawą? Odpowiedz Link Zgłoś
nowy-trend Kutz i my wszyscy nie boimy się 22.03.12, 21:06 takich baranów i chamów niedorozwiniętych umysłowo. Takich jak ty durniów przez 20 żywiłem bo nic nie potrfiliście robić ty hajdamaku nieokrzesany. Jak ślązacy coś budują to będzie zbudowane wg. wszelkich reguł jakie są wymagane. Jak polacy coś budują nic nie będzie w terminie, wszystko będzie z usterkami zrobione i spartolone jak tylko możliwe. A budujcie sobie te wasze autostrady donikąd. Po ME zwróćcie się do ślązaków to wam je tak zbudują że można je będzie wszędzie pokazać. Na śląsku było więcej "Noblistów" niż cała polska może się takimi pochwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mente captus rzecz jasna ci nobliści podczas spisów IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 22:08 deklarowali narodowość śląską a dzieci uczyli języka śląskiego Odpowiedz Link Zgłoś
kamiec Re: rzecz jasna ci nobliści podczas spisów 23.03.12, 18:54 Czy to miała być pochwała czy raczej ngana? Odpowiedz Link Zgłoś
kamiec Re: rzecz jasna ci nobliści podczas spisów 23.03.12, 18:56 Gość portalu: mente captus napisał(a): > deklarowali narodowość śląską a dzieci uczyli języka śląskiego Czy to miała być pochwała, czy nagana zdecyduj się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptok Czytaj Pan Panie Kutz, to Twój fan, porzadny chłop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 22:34 Modelowa wypowiedź. Naprzód narodzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat IP: *.beskidmedia.pl 22.03.12, 20:56 autonomia? w 3mln regionie dla 300tys ludzi? we lbach sie poprzewracalo. ogon chce merdac psem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SA Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.12, 01:03 O, forumowy głupek się odezwał. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat 23.03.12, 06:22 Napisz coś bardziej merytorycznego, a potem innych wyzywaj od głupków. Dlaczego kilkumilionowy region miałby mieć autonomię ze względu na kilkuset tysięcy? Odpowiedz Link Zgłoś
twiej Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat 23.03.12, 08:31 O ewentualnej autonomii zdecydują w głosowaniu (o ile do niego w ogóle dojdzie) wszyscy mieszkańcy regionu. W swoim czasie o tym czy warto mieć autonomię wobec warszawskiej centrali skalkulują wszyscy, niezależnie od narodowości. Nie martw się więc zawczasu o wyniki. Osobiście uważam, że do takiego głosowania powinno dojść gdy będzie to możliwe. Przeciwnicy autonomii też nie powinni protestować, przecież uważają, że jest ich większość ;P Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat 23.03.12, 15:59 twiej napisał: > O ewentualnej autonomii zdecydują w głosowaniu (o ile do niego w ogóle dojdzie) > wszyscy mieszkańcy regionu. Kluczowe pytanie: w jakich granicach? > Osobiście uważam, że do takiego głosowania powinno dojść gdy będzie to możliwe. Chciałeś chyba napisać - kiedy wynik może okazać się dla RAS-istów pomyślny. Na razie wiedzą, że maja za mało zwolnenników i na ten temat ani pisną. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
twiej Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat 23.03.12, 20:34 > Kluczowe pytanie: w jakich granicach? Przyjdzie czas to się je określi. Może jak w plebiscycie w 1921 ;) > Chciałeś chyba napisać - kiedy wynik może okazać się dla RAS-istów pomyślny. Na > razie wiedzą, że maja za mało zwolnenników i na ten temat ani pisną. ;-) Chyba coś tam mówili. Plan jest taki, by do 2020 przygotować zmiany z konstytucji, które by umożliwiły wprowadzanie w regionach autonomii i ustalenie zasad ich funkcjonowania. A potem przeprowadzenie referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat 24.03.12, 06:58 twiej napisał: > Przyjdzie czas to się je określi. Może jak w plebiscycie w 1921 ;) To zamiesza w powiązaniach gospodarczych Śląska i okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hono-Rata Perspektywy "autonomistów" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.12, 10:37 twiej napisał: > Plan jest taki, by do 2020 przygotować zmiany z konstytuc > ji, które by umożliwiły wprowadzanie w regionach autonomii i ustalenie zasad ic > h funkcjonowania. A potem przeprowadzenie referendum. A potem przyjdą Chińczycy i urządzą wszystkim autonomię, że hej! Ja na pewno już tego nie doczekam, ale nie chciałabym być w skórze "poloków" i "ślunzaków" w roku 2050. Chińczycy albo beżowo-czarny islam - oto realistyczne perspektywy śląskich "autonomistów". Jak zresztą i pozostałych mieszkańców terenów pomiędzy Bugiem i Odrą. Że nie wspomnę o reszcie Europy, bo to oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmx To jedyna odpowiedź ślązaka IP: *.devs.futuro.pl 23.03.12, 08:43 ... na jakiekolwiek argumenty. Wyzwać i obrzucić błotem. A najśmieszniejsze, że to nas maja za chamów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktostam Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat IP: 31.178.124.* 23.03.12, 16:41 Właśnie dlatego autonomia. Dla ochrony tożsamości Ślązaków. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat 23.03.12, 16:45 Tożsamość ta przetrwała nawet czasy stalinowskie. I przecież nawet w granicach woejwództwa autonomicznego Ślązacy stanowiliby zdecydowaną mniejszość - co by to dało? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat 23.03.12, 16:48 Autonomia jest dla wszystkich mieszkancow autonomicznego regionu. Pamieta pan, co sie stalo po likwidacji autonomicznej Slaskiej Kasy Chorych? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat 23.03.12, 16:51 Pytanie, czy będzie dla wszystkich korzystna. Niektórzy twierdzą, że Polska więcej płaci Śląskowi niż na odwrót i że będzie się to nasilać ze względu na coraz mniejszą rentowność śląskiego górnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat 23.03.12, 18:42 z2006 napisał: > Pytanie, czy będzie dla wszystkich korzystna. Takiego systemu jeszcze nie wymyslono. Na pewno centrala straci. Niektórzy twierdzą, że Polska wię > cej płaci Śląskowi niż na odwrót Niektorzy twierdza, ze co czwarta zlotowka w polskim budzecie zostaje wypracowana na Slasku. i że będzie się to nasilać ze względu na coraz > mniejszą rentowność śląskiego górnictwa. Ta coraz mniejsza rentownosc to zysk JSW, ktory za 2011 r. sięgnął 2,087 mld zł , czeskie inwestycje w kopalniach w Debiensku i Czechowicach, czy moze Kulczyk planujacy budowanie nowych kopaln na Gornym Slasku? Ponadto nie na samym gornictwie opiera sie gospodarka Gornego Slaska. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat 24.03.12, 07:01 arnold7 napisał: Na pewno centrala straci. Pytanie, czy Śląsk zyska. > > Niektorzy twierdza, ze co czwarta zlotowka w polskim budzecie zostaje wypracowa > na na Slasku. A skąd taki wniosek? > > Ta coraz mniejsza rentownosc to zysk JSW, ktory za > 2011 r. sięgnął 2,087 mld zł , czeskie inwestycje w kopalniach w Debiensk > u i Czechowicach, czy moze > Kulczyk planujacy budowanie nowych kopaln na Gornym Slasku? A per saldo? Popełniasz błąd logiczny "część zamiast całości". To tak jakby ktoś napisał, że kolej w Polsce ma się odbrze, bo Koleje Mazowieckie czy Śląskie dobrze funkcjonują. > Ponadto nie na samy > m gornictwie opiera sie gospodarka Gornego Slaska. Ale to górnictwo jest tą częścią wyróżniającą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hono-Rata Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.12, 10:45 arnold7 napisał: > Niektorzy twierdza, ze co czwarta zlotowka w polskim budzecie zostaje wypracowa > na na Slasku. Wbrew pozorom to jest policzalne, wystarczy zajrzeć do rocznika statystycznego GUS. Niestety, nie wygląda to tak różowo dla Śląska, jak sądzisz. > Ponadto nie na samym gornictwie opiera sie gospodarka Gornego Slaska. Oczywiście. Oprócz czeskiego górnictwa mamy tam jeszcze hinduskie hutnictwo, niemiecką chemię oraz niemiecki, japoński i włoski przemysł motoryzacyjny. Do czysto śląskich gałęzi gospodarki dopłacają głupie "poloki" z reszty gnębiącego Śląsk kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
mignik Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiatru... 22.03.12, 21:04 Kutz? Komuch wspierający Gierka, współtworzący zbrodniczy system. Wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vatt Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiatru... IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 21:18 Ale kurnik! Porażka na całego! Taka propaganda i...klapa! Odpowiedz Link Zgłoś
stoneborn Do czego to prowadzi? 22.03.12, 21:21 W 1933 roku Niemcy i ZSRR wykonuja wzgledem siebie przyjazne gesty zdajac sobie sprawe, ze Polska stoi na drodze do ich wielkosci. W gescie dobrej woli dolaczaja do nich polscy komunisci, uchwalajac w styczniu 1933 roku deklaracje: “Po 11 latach okupacji polskiej na Gornym Slasku KPP oswiadcza,ze zwycieski proletariat polski przekresli wszystkie orzeczenia Traktatu Wersalskiego w stosunku do Gornego Slaska i Korytarza Pomorskiego, i zapewni ludnosci tych ziem prawo samookreslenia, az do oderwania sie od Polski.” KPP, krok po kroku, robi postepy takze w tym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latko Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiatru... IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 21:53 Czy za mojego życia w polskiej szkole zacznie się na lekcjach historii uczyć faktów? To by nas wszystkich jakoś pogodziło. W końcu. Społeczność, która nie zna swojej historii, jest skazana na zagładę. To nie są żarty. Obywatele polskiego państwa, w swej większości, nie mają zielonego pojęcia o historii swojego kraju. Żyją mitami i nienawiściami, jakimiś strzępkami chronologii wyrwanym z wielowiekowej całości, opowieściami dziadków i ojców i matek i ciotek, i kazaniami z ambony. To bardzo źle wróży na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezgryźliwy Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiatru... IP: *.static.sitel.net.pl 22.03.12, 21:57 www.youtube.com/watch?v=CWQp5h5zfGs&feature=relmfu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudi102 Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 23:35 Zgadzam się w 100 % ! Aż by się chciało przytoczyć kilkadziesiąt przykładów z historii naszych narodów o których "polscy patrioci" nie mają pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Czyżby czekały nas rozbiory? 22.03.12, 23:23 Biorąc pod uwagę sytuację polityczną Izraela, to należy sobie zdać sprawę, że to państwo jest nie do utrzymania na tym terenie, bez pomocy USA. Należy sobie postawić pytanie jak długo USA będą w stanie pomagać. Tusk jak Hitler, najtańsze dla państwa są bezdzietne rodziny wdłg. Pawlaka. kotwicki.blogspot.com/2012/03/niemiecka-polityka-demograficzna.html Aby doprowadzić na wschodnich terenach do znośnego dla nas rozmnażania się ludności, jest nagląco konieczne zaniechanie na wschodzie tych wszystkich środków, które zastosowaliśmy w Rzeszy celem podwyższenia liczby urodzin. Na terenach tych musimy świadomie prowadzić negatywną politykę ludnościową. Poprzez środki propagandowe, a w szczególności przez prasę, radio, kino, ulotki, któtkie broszury, odczyty uświadamiające itp. należy stale wpajać w ludność myśl, jak szkodliwą rzeczą jest posiadanie wielu dzieci. Powinno się wskazywać koszty, jakie dzieci powodują, na to, co można by zdobyć dla siebie za te wydatki. Można wskazywać na wielkie niebezpieczeństwa dla zdrowia, które mogą grozić kobiecie przy porodzie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fs Kazimierz Kutz: POlityk dość słaby IP: *.mikolow.multimetro.pl 23.03.12, 00:41 ... Odpowiedz Link Zgłoś
czornefuzekle Nie mniej, nie więcej... niewiarygodnie 23.03.12, 01:22 Podana przez Główny Urząd Statystyczny liczba osób deklarujących narodowość śląską nie jest za mała i ani za duża. Jest niewiarygodna. Więcej o błędach metodologicznych popełnionych przez GUS w tekście Nie mniej, nie więcej... niewiarygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
max5lat 800 tys Slazakow z czego 500 tys Polakow 23.03.12, 01:50 ot i cala gadka o odrywaniu sie Slaska... PS Jako rodowity Warszawiak tez podalem narodowosc Slaska - na zlosc Kaczorowi :) Odpowiedz Link Zgłoś
twiej Re: 800 tys Slazakow z czego 500 tys Polakow 23.03.12, 08:49 Trochę przeinaczasz liczby, nie wiem czy przez niewiedzę czy z premedytacją. GUS wyliczył i ogłosił, że 809 tysięcy osób deklaruje przywiązanie do narodowości śląskiej. Z tego ponad połowa (418 tysięcy) to osoby deklarujące się jako tylko Ślązacy lub przede wszystkim Ślązacy (narodowość śląska na pierwszym miejscu, inna - polska, niemiecka, czeska na drugim). Ogłoszono, że z tych 809 tysięcy 415 tysiące zadeklarowało narodowość polską, ale są w tej liczbie także osoby, które także deklarowały śląską na pierwszym miejscu. Oficjalne dane GUS-u: www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_lu_nps2011_wyniki_nsp2011_22032012.pdf [*] Piszę "wyliczył", bo de facto to nie był spis powszechny ale ze względu na skalę spisu raczej rodzaj sondażu. Spisano około 20% osób, wyniki spisu internetowego zostały uznane jako "pomocnicze". Do tej pory nie została opublikowana metoda wyliczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmx Ktoś Ci zabronił spisac się przez internet? IP: *.devs.futuro.pl 23.03.12, 08:40 Internet nie gryzie Odpowiedz Link Zgłoś
mim05 Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat 23.03.12, 14:20 shroeder1970 napisał:.... - A internetu nie ma i nie wiedział jak z niego skorzystać? (U mnie, jak i u rodziny i znajomych też rachmistrzów nie uświadczyli). Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Jest jeszcze jedna ważna sprawa 23.03.12, 16:06 Autonomizacja województwa śląskiego (jak rozumiem ze wschodnią granicą na Brynicy i Przemszy) leży "w poprzek" dążeniom do powołania metropolii Silesia (mniejsz o nazwę), która z założenia miałaby obejmować również miasta Zagłębia Dąbrowskiego, aby stanowić realną konkurencję dla Warszawy. Przecież przedzielenie aglomeracji katowickiej granicą województwa (i to autonomicznego) automatycznie osłabi jej spójność i będą jeszcze większe problemy ze wspólnym zarządzaniem siecią autobusową, tramwajową, z pozyskiwaniem nowych inwestorów. Odpowiedz Link Zgłoś
totapis500 Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiatru... 23.03.12, 16:44 Na co Pan liczy Panie Kutz w chwili gdy do władzy uda się dojść gnomowi Jarusiowi do władzy wszyscy Ślązacy mają przechlapane ta wredna małpa jest teraz grzeczna bo wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiatru... 23.03.12, 17:45 Każdy region,każdy zakątek Polski powinien mieć swoją reprezentację w sejmie stosownie do liczby mieszkańców. Dlatego OKRĘGI JEDNOMANDATOWE wydają się być najlepszym rozwiązaniem. Poseł z takiego okręgu bałby się swoich wyborców a nie jakiegoś nawiedzonego prezesa. Przynależność partyjna byłaby wtórna wobec przynależności terytorialnej. Inaczej mówiąc interes wyborców byłby nadrzędny nad interesem partyjnym. Czy w dobie internetu musimy bezczynnie czekać na dobrą wolę posłów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hono-Rata Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.12, 11:00 aekielski napisał: > Każdy region,każdy zakątek Polski powinien mieć swoją reprezentację w sejmie st > osownie do liczby mieszkańców. Bzdura, panie "aekielski". Zgodnie z Konstytucją RP oraz ustawą o wykonywaniu mandatu posła i senatora, każdy członek polskiego parlamentu reprezentuje cały naród polski i w jego imieniu ma stanowić jak najlepsze prawa dla wszystkich obywateli, a nie "rozdzierać polską szatę" na strzępy. To już w historii naszego kraju było i doprowadziło do wiadomych skutków - upadku i zniknięcia Polski z mapy świata. Zgodnie z pańskim rozumowaniem, o swoją reprezentację w Sejmie mogliby upomnieć się też kolejarze, leśnicy, łysi, leworęczni, rowerzyści i alkoholicy, bo każda z tych grup jest liczna i ma swoje specyficzne interesy. Odpowiedz Link Zgłoś
jerobert66 Już kłamią .. 23.03.12, 23:32 Jest ich tylko 362 tys . Już kłamią i manipulują . Ale to kuc , więc nic dziwnego .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hono-Rata Re: Już kłamią .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.12, 11:06 jerobert66 napisał: > Ale to Kuc , więc nic dziwnego .. Dawniej Kuc (patrz czołówki filmów: Krzyż walecznych, Nikt nie wiła, Ludzie z pociągu) Obecnie, po "liftingu" nazwiska, pan Kutz. Odpowiedz Link Zgłoś
politol59 Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiatru... 24.03.12, 00:27 Nasi przeciwnicy już żółcią opluwają, vide Rzepa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba Re: Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiat IP: *.bb.sky.com 24.03.12, 01:56 Polacy , koleś .. Polacy ! Odpowiedz Link Zgłoś
putionow Kazimierz Kutz: Ślązacy dostaną wreszcie wiatru... 24.03.12, 00:49 Trochę sie pan spóznił z tymi rzyczeniami. Trzeba było walczyć o Sląsk za PRL. Ale wtedy siedział pan cicho i lizał dupska partyjnym wieprzkom. A teraz? Co się z tego Sląska ostało? Odpowiedz Link Zgłoś
minipolak Kutz to 24.03.12, 02:57 scierwo poniemieckie. I to tyle w temacie Slaska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gribojebow Re: Kutz to IP: *.static.sitel.net.pl 24.03.12, 08:04 a ty, łajno kałmuckie, po kozaku dońskim Odpowiedz Link Zgłoś
guido1441 Re: Kutz to 25.03.12, 10:27 Minipolak ci napisze w temacie Slaska Gorole na Slask przyjechali co Slaska wtedy nie znali i caly Slask zasrali Tam w Gliniokach mieszkali a tu sie do wil dostali Kaj wleziesz na urzedzie tam siedzi Gorol wszedzie Tam koniki pasali a tu lakierki pokupowali a my Slazacy Rodacy zostali bez chleba i pracy Ale jak sie to kiedys przewali Gorole byda uciekali bo Gorol sie Wojny nie boi ino nas..o do galot i stoi Odpowiedz Link Zgłoś