Dodaj do ulubionych

3:0 dlo naszych!

27.06.04, 22:08

Obserwuj wątek
    • Gość: builder Re: 3:0 dlo naszych! IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 27.06.04, 22:12
      bravo Nasi!!!!!!!,
      Baros` jest cool!!!!!
    • rico-chorzow Re: 3:0 dlo naszych! 27.06.04, 22:13
      arnold7 napisał:

Pieronie Arni!co bouo by,key by Frice ze Pepikami grali?,Arni fajny szpil.

Pozdor Rico.
      • arnold7 Re: 3:0 dlo naszych! 27.06.04, 22:15
        rico-chorzow napisał:

> arnold7 napisał:
        >
        > Pieronie Arni!co bouo by,key by Frice ze Pepikami grali?,Arni fajny szpil.
        >
        > Pozdor Rico.

A jo sie tak mysla, co by bouo, kiejby te wszyskie Slonzoki pod naszom fanom
        szpilali:))
    • Gość: olo Re: 3:0 dlo naszych! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 09:58
      Czyżbym oglądał inny mecz? Na którym kanale grał Śląsk (wszechślązacy) z Danią?
      To był mecz Czech Republic vs Dennmark. Do przyjęcia byłoby stwierdzenia "nasz
      strzelił 2 bramki" gdyby Boros był ślązakiem - choćby i czeskim. Tylko patrzeć
      jak po wygranym meczu np. Ruchu Chorzów powiecie "wygraliśmy w siódemkę" nie
      wspominając o kupionych zawodnikach - gorolach. "Nasi wygrali". Arnold, uwierz
      mi, jeszcze żadne Twoje słowa nie zabrzmiały tak komicznie. Drogi kolego, mecz
      można oglądać również na trzeźwo. Albo przy browarku, ale wtedy klawiaturę
      schowaj do szuflady.
      • hierowski Re: 3:0 dlo naszych! 28.06.04, 10:35
        Super że wygrali nasi słowiańscy bracia z południa !!!
      • Gość: olo Re: 3:0 dlo naszych! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 18:22
        Arnold, nie pozostawiaj moich postów bez odpowiedzi. Czy Czesi to nasi, czyli
        Słowianie, czyli Ty jesteś Słowianinem?
        • grba Re: 3:0 dlo naszych! 28.06.04, 18:26
          Gość portalu: olo napisał(a):

> Arnold, nie pozostawiaj moich postów bez odpowiedzi. Czy Czesi to nasi, czyli
          > Słowianie, czyli Ty jesteś Słowianinem?

On ci jest aborygeńską pozostałością po Silingach lub nawet po Silezaurusie.
          Słowianie, też coś...
        • arnold7 Re: 3:0 dlo naszych! 28.06.04, 18:34
          Gość portalu: olo napisał(a):

> Arnold, nie pozostawiaj moich postów bez odpowiedzi. Czy Czesi to nasi, czyli
          > Słowianie, czyli Ty jesteś Słowianinem?

Republika Czeska sklada sie z Czech, Moraw i Slaska, z tej okazji jej
          reprezentanci biegaja po boisku ze slaskim orlem na piersi. Czyli sa nasi.
          Prawdopodobnie mam czesc slowianskiej krwi, jak prawie kazdy Slazak.

• Gość: olo Orzełek czy reszka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 07:50
            Arni oni biegali z godłem Republiki Czeskiej. Biegali Czesi. Jacy oni Twoi?
            Potrafisz wymienić nazwiska Ślązaków z reprezentacji czeskiej. O Morawian też
            bym prosił. Wtedy z łancucha wymiarowego dowiemy się ilu jest Czechów.
            • arnold7 Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 08:16
              Przeczytaj dokladnie:

www2.gazeta.pl/metroon/1,0,2106808.html
              • Gość: OLO Re: Orzełek czy reszka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 08:45
                Może mam jeszcze wykupić kod dostępu? Ty mi wymień nazwiska Ślązaków w
                reprezentacji Czech i nawet jak ich tam będzie 100 % to dalej będzie
                reprezentacja Czech a nie żadne tam WASI. Ale czekam na te nazwiska.
                • arnold7 Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 16:53
                  Gość portalu: OLO napisał(a):

> Może mam jeszcze wykupić kod dostępu? Ty mi wymień nazwiska Ślązaków w
                  > reprezentacji Czech i nawet jak ich tam będzie 100 % to dalej będzie
                  > reprezentacja Czech a nie żadne tam WASI. Ale czekam na te nazwiska.

To kogo uwazam za naszych, a kogo nie, to moja sprawa. Skoro czesc Slaska jest
                  w Republice Czeskiej, a pilkarze z tego obszaru graja w reprezentacji tejze
                  Republiki, to dla mnie i podobnie myslacych to sa nasi. Bo Slask jest jeden,
                  niezaleznie od tego ktora akurat jego czesc jest pod czyja administracja, czego
                  wy Polacy z waszym nie do konca zdefiniowanym pojeciem Polski nie potraficie
                  pojac.
                  W tym juz zablokowanym linku byly konkretne nazwiska pilkarzy, ktorzy mogliby
                  reprezentowac Gorny Slask i kluby, w jakich goscie graja, jak Ci szkoda na
                  SMS to chyba jeszcze mam papierowe wydanie z tego dnia - musze poszukac.

• bartoszcze Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 17:31
                    arnold7 napisał:
                    > To kogo uwazam za naszych, a kogo nie, to moja sprawa. Skoro czesc Slaska
                    jest
                    > w Republice Czeskiej, a pilkarze z tego obszaru graja w reprezentacji tejze
                    > Republiki, to dla mnie i podobnie myslacych to sa nasi. Bo Slask jest jeden,
                    > niezaleznie od tego ktora akurat jego czesc jest pod czyja administracja,
                    Świetnie, Arnold - jeżeli zdecydujesz się na konsekwentne przeprowadzenie tego
                    rozumowania, to reprezentacja Polski to dla Ciebie chyba też "nasi"? Skoro
                    część Śląska jest w Rzeczypospolitej Polskiej, a piłkarze z tego obszaru grają
                    w reprezentacji tejże Rzeczypospolitej.. (chociaż aktualnie wiele tego nie ma,
                    na szybko przychodzi mi do głowy tylko Mirek Sznaucner)
                    A swoją drogą, czy jakaś część Śląska należy do Słowacji? Kolejni
                    potencjalni "nasi"..
                    I co zrobimy z piłkarzami "z tego obszaru" grającymi w reprezentacji
                    Deutschlandu, np. Mirkiem Klose z Opola czy Łukaszkiem Podolskim z Gliwic? Tyz
                    nasi?

pozdr
                    bartoszcze
                    • elver.b Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 17:34
                      u nos tradycyjnie sie szlo za Niymcami - to byli dycki nasi. Poloki jak
                      szpilalai to zowzdy byli jyny "Poloki". Jak grali Nimcy i Poloki to u nos sie
                      godalo: Poloki grajoum z naszymi.
                      Czesi szpilajoum ze slonskim orlym, uznowajoum Slonzokow skiz tego tyz soum
                      nasi. To sie ale wbij do gowy herr bartoszcze:
                      Czesi i Niymcy to nasi
                      Poloki to ino Poloki
                      I szlus
                      • bartoszcze Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 17:45
                        Lubie siłe twoich argumentów, elver.. Po prostu az poraża, jakie to
                        przekonywające.. U nos na placu to sie tradycyjnie szlo za gieksom, a nie za
                        jakimiś niemiaszkami!
                        Tak że próbuj dalej, elver!
                        pozdr
                        bartoszcze
                        PS. Nasi górom!
                        • elver.b Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 17:46
                          To sie ale ni dziwia, bo za gieksoum szly gorole i werbusy :-)))
                          • bartoszcze Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 17:53
                            No ja elver, tyzes jest za polskimi az do bólu psami z Chorzowa (pardon, z
                            Królewskiej Huty..)!
                            • elver.b Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 17:55
                              bartoszcze napisał(a):

> No ja elver, tyzes jest za polskimi az do bólu psami z Chorzowa (pardon, z
                              > Królewskiej Huty..)!

Pomine twe plwociny znaczacym milczeniem
                              • bartoszcze Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 23:14
                                To po co zaczynasz, na katowickim forum?
                                • arnold7 Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 23:17
                                  bartoszcze napisał(a):

> To po co zaczynasz, na katowickim forum?

?

• Gość: Legniczanin Re: Orzełek czy reszka IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 17:48
                        Niemcy nie mają w herbie śląskiego orła ! Też są "nasi" ?
                        Ja mam w samochodzie proporczyk ze śląskim orłem.Jestem "nasz" ?
                        Czy Czech z Mlada Boleslav jest "nasz" ? Czym się różni Czech z Mlada Boleslav
                        od Polaka z Częstochowy ? Dlaczego pierwszy jest "nasz" a drugi nie ?
                        • arnold7 Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 17:54
                          Gość portalu: Legniczanin napisał(a):

> Niemcy nie mają w herbie śląskiego orła ! Też są "nasi" ?
                          > Ja mam w samochodzie proporczyk ze śląskim orłem.Jestem "nasz" ?
                          > Czy Czech z Mlada Boleslav jest "nasz" ? Czym się różni Czech z Mlada
                          Boleslav
                          > od Polaka z Częstochowy ? Dlaczego pierwszy jest "nasz" a drugi nie ?

Dla Czecha sa Czechy, Morawy i Slask, dla gorola z Czestochowy jest tylko
                          Polska, Polska i jeszcze raz Polska, nawet na Slasku widzi ta Polska.

• elver.b Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 17:54

Czym się różni Czech z Mlada Boleslav
                          > od Polaka z Częstochowy ?
                          Oto roznice miedzy nimi:
                          1. Czech jest Czechem a Polak Polakiem
                          2. Ten pierwszy jest z Mladej Boleslav a ten drugi z Czestochowy
                          3. Czech mowi na codzien po czesku a Polak po polsku
                          4. statystycznie rzecz biorac pensja Czecha z Mladej Boleslav jest nieco wyzsza
                          niz Polaka z Czestochowy
                          5. Czech z Mladej Boleslav zyje przecietnie 2 lata dluzej niz Polak z
                          Czestochowy
                          ufffff, jest troche tych roznic, bardzo wdzieczny temat nam tu zapodales,
                          chcesz dalszej wyliczanki?
                          • Gość: Legniczanin "Naszość" Czechów i Polaków. IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 18:03
                            Czy te różnice mają wpływ na "naszość" Czechów a obcość Polaków ?
                            • elver.b Re: "Naszość" Czechów i Polaków. 29.06.04, 18:05

> Czy te różnice mają wpływ na "naszość" Czechów a obcość Polaków ?
                              Nie wiem.
                              Zapyatles o roznice wiec przytoczylem porzynajmniej kilka.
                              A ty sie bawisz w jakies ideologie!
                              • Gość: Legniczanin Re: "Naszość" Czechów i Polaków. IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 20:19
                                Są i inne różnice.Czesi rzadziej chodzą do kościoła,słabiej się rozmnażają,piją
                                więcej piwa a mniej wódki,nic porywającego.Nie o to chodzi.Próbuję dociec,co
                                takiego jest w Czechach,że mogą być "nasi" a Polacy nie.Są jakieś
                                wielkie,tajemne różnice ? Czy znów usłyszę,głupi,bo dowodzący nieznajomości
                                historii,argument,że reprezentanci Republiki Czeskiej mają śląskiego orła na
                                koszulkach,a Polacy nie ?
                                • arnold7 Re: "Naszość" Czechów i Polaków. 29.06.04, 22:16

> Są i inne różnice.Czesi rzadziej chodzą do kościoła,słabiej się
                                  rozmnażają,piją
                                  >
                                  > więcej piwa a mniej wódki,nic porywającego.Nie o to chodzi.Próbuję dociec,co
                                  > takiego jest w Czechach,że mogą być "nasi" a Polacy nie.Są jakieś
                                  > wielkie,tajemne różnice ? Czy znów usłyszę,głupi,bo dowodzący nieznajomości
                                  > historii,argument,że reprezentanci Republiki Czeskiej mają śląskiego orła na
                                  > koszulkach,a Polacy nie ?

Dlaczego Czesi moga byc nasi, a Gorole nie? Dlaczego was to tak boli?
                                  Dlaczego Slazacy tak krytycznie oceniaja polska administracje na Slasku i
                                  traktowanie Gornego Slaska w dalszym ciagu jako wewnetrznej kolonii?
                                  Dlaczego panstwo polskie nie uznaje narodowosci slaskiej? Dlaczego panstwa
                                  polskiego nie stac na likwidacje karykatury regionu, jakim jest woj. tzw.
                                  slaskie? Dlaczego panstwo polskie sprzedawalo Slazakow za marki? Dlaczego
                                  panstwo polskie dogoni rozwiniete panstwa Europy dopiero za 30 lat (dzisiejszy
                                  raport Banku Swiatowego, wlasnie na TVP2, i to pod wieloma warunkami)? Dlaczego
                                  panstwo polskie przegrywa z Czechami, Slowacja i Wegrami na kazdym froncie?

• Gość: Legniczanin Re: "Naszość" Czechów i Polaków. IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 30.06.04, 22:22
                                    "Dlaczego Czesi moga byc nasi, a Gorole nie? Dlaczego was to tak boli?
                                    Dlaczego Slazacy tak krytycznie oceniaja polska administracje na Slasku i
                                    traktowanie Gornego Slaska w dalszym ciagu jako wewnetrznej kolonii?
                                    Dlaczego panstwo polskie nie uznaje narodowosci slaskiej? Dlaczego panstwa
                                    polskiego nie stac na likwidacje karykatury regionu, jakim jest woj. tzw.
                                    slaskie? Dlaczego panstwo polskie sprzedawalo Slazakow za marki? Dlaczego
                                    panstwo polskie dogoni rozwiniete panstwa Europy dopiero za 30 lat (dzisiejszy
                                    raport Banku Swiatowego, wlasnie na TVP2, i to pod wieloma warunkami)? Dlaczego
                                    panstwo polskie przegrywa z Czechami, Slowacja i Wegrami na kazdym froncie?"

Kilka uwag.
                                    Dlaczego woj.śląskie jest karykaturą regionu ? Jest zwyczajnym
                                    województwem,jeszcze w Polsce jest takich piętnaście.Górny Śląsk "wewnętrzną
                                    kolonią"? Nie żartuj.
                                    W Rumunii za rządów "geniusza Karpat" brano od rządów RFN i Izraela pieniądze
                                    za wyjazd Niemców i Żydów.Komunistyczna praktyka.Poza tym,co to za
                                    hasło "sprzedaż Ślązaków" ? Na ulicach urządzano łapanki i w pętach sprzedawano
                                    ich niemieckim kupcom.Ci ludzie sami chcieli wyjechać,a komuniści postanowili
                                    na tym nabić kabzy.
                                    Zmartwię cię,ale ocena,że Polska dogoni Europę Zachodnią za 30 lat jest zbyt
                                    optymistyczna.W takim czasie nawet Czechy,Słowacja i Węgry nie wydolą.
                                    Polska tak dramatycznie przegrywa z Czechami,Słowacją i Węgrami ? Pożyjemy
                                    zobaczymy.Byłem we wszystkich tych krajach i sądzę,że przesadzasz.Myślę
                                    jednak,że o to chodzi.W Czechach lepiej,więc "nasi" to Czesi.Nawet ci z
                                    Pragi.Tylko,że dialekt śląski zalicza się do polszczyzny,ale to mała przeszkoda.

• Gość: Legniczanin Re: "Naszość" Czechów i Polaków. IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 30.06.04, 22:25
                                      W Niemczech istnieje "naród śląski" ?
                                      • arnold7 Re: "Naszość" Czechów i Polaków. 30.06.04, 23:25

> W Niemczech istnieje "naród śląski" ?

A co bys wiedziou, ino co to jes diaspora.

• arnold7 Re: "Naszość" Czechów i Polaków. 30.06.04, 23:24

> "Dlaczego Czesi moga byc nasi, a Gorole nie? Dlaczego was to tak boli?
                                      > Dlaczego Slazacy tak krytycznie oceniaja polska administracje na Slasku i
                                      > traktowanie Gornego Slaska w dalszym ciagu jako wewnetrznej kolonii?
                                      > Dlaczego panstwo polskie nie uznaje narodowosci slaskiej? Dlaczego panstwa
                                      > polskiego nie stac na likwidacje karykatury regionu, jakim jest woj. tzw.
                                      > slaskie? Dlaczego panstwo polskie sprzedawalo Slazakow za marki? Dlaczego
                                      > panstwo polskie dogoni rozwiniete panstwa Europy dopiero za 30 lat
                                      (dzisiejszy
                                      > raport Banku Swiatowego, wlasnie na TVP2, i to pod wieloma warunkami)?
                                      Dlaczego
                                      >
                                      > panstwo polskie przegrywa z Czechami, Slowacja i Wegrami na kazdym froncie?"
                                      >
                                      >
                                      >
                                      > Kilka uwag.
                                      > Dlaczego woj.śląskie jest karykaturą regionu ? Jest zwyczajnym
                                      > województwem,jeszcze w Polsce jest takich piętnaście.Górny Śląsk "wewnętrzną
                                      > kolonią"? Nie żartuj.
                                      > W Rumunii za rządów "geniusza Karpat" brano od rządów RFN i Izraela pieniądze
                                      > za wyjazd Niemców i Żydów.Komunistyczna praktyka.Poza tym,co to za
                                      > hasło "sprzedaż Ślązaków" ? Na ulicach urządzano łapanki i w pętach
                                      sprzedawano
                                      >
                                      > ich niemieckim kupcom.Ci ludzie sami chcieli wyjechać,a komuniści postanowili
                                      > na tym nabić kabzy.
                                      > Zmartwię cię,ale ocena,że Polska dogoni Europę Zachodnią za 30 lat jest zbyt
                                      > optymistyczna.W takim czasie nawet Czechy,Słowacja i Węgry nie wydolą.
                                      > Polska tak dramatycznie przegrywa z Czechami,Słowacją i Węgrami ? Pożyjemy
                                      > zobaczymy.Byłem we wszystkich tych krajach i sądzę,że przesadzasz.Myślę
                                      > jednak,że o to chodzi.W Czechach lepiej,więc "nasi" to Czesi.Nawet ci z
                                      > Pragi.Tylko,że dialekt śląski zalicza się do polszczyzny,ale to mała
                                      przeszkoda

Skoro sloonski zaliczo sie do gorolowszczyzny, to pogodej zy mnom, mogiymy bes
                                      handy:)

> .
                                      >
                                      >
                                      >
                    • arnold7 Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 17:48
                      bartoszcze napisał(a):

> arnold7 napisał:
                      > > To kogo uwazam za naszych, a kogo nie, to moja sprawa. Skoro czesc Slaska
                      > jest
                      > > w Republice Czeskiej, a pilkarze z tego obszaru graja w reprezentacji tejz
                      > e
                      > > Republiki, to dla mnie i podobnie myslacych to sa nasi. Bo Slask jest jede
                      > n,
                      > > niezaleznie od tego ktora akurat jego czesc jest pod czyja administracja,
                      > Świetnie, Arnold - jeżeli zdecydujesz się na konsekwentne przeprowadzenie
                      tego
                      > rozumowania, to reprezentacja Polski to dla Ciebie chyba też "nasi"? Skoro
                      > część Śląska jest w Rzeczypospolitej Polskiej, a piłkarze z tego obszaru
                      grają
                      > w reprezentacji tejże Rzeczypospolitej.. (chociaż aktualnie wiele tego nie
                      ma,
                      > na szybko przychodzi mi do głowy tylko Mirek Sznaucner)

Jest maly problem. Polska nie uznaje Slaska jako historycznej krainy bedacej
                      czescia skladowa obecnego panstwa polskiego, nie uznaje narodowosci slaskiej,
                      bezprawnie zlikwidowala autonomie i nie szanuje slaskiego herbu, Polska nie
                      potrafi nawet przeprowadzic normalnej reformy administracyjnej, w ktorej
                      wojewodztwo slaskie pod prawidlowa nazwa gornoslaskie bedzie obejmowalo Gorny
                      Slask, a nie jakies kongresowkowe zadupia.
                      No i jeszcze trzeba przeskoczyc eliminacje do ME, ze slaskimi graczami w
                      druzynie.

> A swoją drogą, czy jakaś część Śląska należy do Słowacji? Kolejni
                      > potencjalni "nasi"..

A co, zol Ci?

> I co zrobimy z piłkarzami "z tego obszaru" grającymi w reprezentacji
                      > Deutschlandu, np. Mirkiem Klose z Opola czy Łukaszkiem Podolskim z Gliwic?
                      Tyz
                      > nasi?

Oczywiscie, przeca som ze Slonska.

>
                      > pozdr
                      > bartoszcze

Pyrsk!
                      Arnold

• bartoszcze Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 17:59
                        arnold7 napisał:
                        >
                        > Jest maly problem. Polska nie uznaje Slaska jako historycznej krainy bedacej
                        > czescia skladowa obecnego panstwa polskiego, nie uznaje narodowosci slaskiej,
                        > bezprawnie zlikwidowala autonomie i nie szanuje slaskiego herbu,
                        I co, bez to Mirek Sznaucner jak zagra w kadrze - to nie nasz?
                        Poza tym, o ile mi wiadomo:
                        - Polska uznaje Śląsk jako krainę historyczną, i traktuje go na równi z
                        pozostałymi swoimi krainami (a tak na marginesie, Arni, to zapomniałeś, że
                        kontrakt dla województwa śląskiego był właściwie jedyny w całym państwie?)
                        - autonomii Śląska nie przewiduje ani ustrój Czech, ani Słowacji :)
                        - województwo śląskie posługuje się nieomal tradycyjnym herbem górnośląskim,
                        - ale zawsze może być lepiej :).
                        >
                        > > A swoją drogą, czy jakaś część Śląska należy do Słowacji? Kolejni
                        > > potencjalni "nasi"..
                        >
                        > A co, zol Ci?

Niy :))

pozdr
                        bartoszcze
                        • arnold7 Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 18:08
                          bartoszcze napisał(a):

> arnold7 napisał:
                          > >
                          > > Jest maly problem. Polska nie uznaje Slaska jako historycznej krainy bedac
                          > ej
                          > > czescia skladowa obecnego panstwa polskiego, nie uznaje narodowosci slaski
                          > ej,
                          > > bezprawnie zlikwidowala autonomie i nie szanuje slaskiego herbu,
                          > I co, bez to Mirek Sznaucner jak zagra w kadrze - to nie nasz?

> Poza tym, o ile mi wiadomo:
                          > - Polska uznaje Śląsk jako krainę historyczną, i traktuje go na równi z
                          > pozostałymi swoimi krainami (a tak na marginesie, Arni, to zapomniałeś, że
                          > kontrakt dla województwa śląskiego był właściwie jedyny w całym państwie?)

Mieszasz pojecia. W czeskiej konstytucji jest napisane, ze Republika Czeska
                          sklada sie z Moraw, Czech i Slaska. Ale Polak tego nie potrafi zrozumiec.
                          Polska jest zawsze tam, gdzie akurat jest polska administracja. No chyba, ze
                          akurat administracja zostala przekazana w inne rece. I Polski nie ma:))

> - autonomii Śląska nie przewiduje ani ustrój Czech, ani Słowacji :)

bezprawne zniesienie autonomii jest faktem i nic nie ma tu do rzeczy ustroj
                          Czech czy Slowacji.

> - województwo śląskie posługuje się nieomal tradycyjnym herbem górnośląskim,
                          > - ale zawsze może być lepiej :).

woj. slaskie to tylko w czesci Slask.

> >
                          > > > A swoją drogą, czy jakaś część Śląska należy do Słowacji? Kolejni
                          > > > potencjalni "nasi"..
                          > >
                          > > A co, zol Ci?
                          >
                          > Niy :))
                          >
                          > pozdr
                          > bartoszcze

Pyrsk!
                          • arnold7 Polscy do bolu kibice Ruchu:)) 29.06.04, 18:10
                            www.republika.pl/maugola/16.jpg
                          • bartoszcze Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 23:23
                            arnold7 napisał:

> Mieszasz pojecia. W czeskiej konstytucji jest napisane, ze Republika Czeska
                            > sklada sie z Moraw, Czech i Slaska.
                            > > - autonomii Śląska nie przewiduje ani ustrój Czech, ani Słowacji :)
                            >
                            > bezprawne zniesienie autonomii jest faktem i nic nie ma tu do rzeczy ustroj
                            > Czech czy Slowacji.

Nie, Arni, to Ty mieszasz pojęcia. Spróbuj łaskawie wytłumaczyć, co KONKRETNIE -
                            poza satysfakcją - wynika dla Ślązaków z faktu, że w konstytucji RCz jest mowa
                            o Czechach, Morawach i Śląsku? Autonomia? Uznanie za narodowość? Prawo używania
                            języka śląskiego?
                            Oczywiście, mogłaby Konstytucja RP zawierać zdanie, że "RP składa się z
                            Pomorza, Wielkopolski, Małopolski, Mazowsza, Śląska, Kujaw i ściany
                            wschodniej". Jak Ci się to przekłada na konkret? Jak dla mnie mniej, niż
                            przewidywała konstytucja przedwojenna..
                            >
                            > > - województwo śląskie posługuje się nieomal tradycyjnym herbem górnośląski
                            > m,
                            > > - ale zawsze może być lepiej :).
                            >
                            > woj. slaskie to tylko w czesci Slask.
                            Pewnie:)
                            I to niecały, bo Opolszczyzna wybrała samodzielność, nie mówiąc o Dolnym Śląsku
                            (który zawsze miał zresztą odrębny herb).
                            Ale pisałem, że może być lepiej:)

pozdr
                            bartoszcze
                            • arnold7 Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 23:30
                              bartoszcze napisał(a):

> arnold7 napisał:
                              >
                              > > Mieszasz pojecia. W czeskiej konstytucji jest napisane, ze Republika Czesk
                              > a
                              > > sklada sie z Moraw, Czech i Slaska.
                              > > > - autonomii Śląska nie przewiduje ani ustrój Czech, ani Słowacji :)
                              > >
                              > > bezprawne zniesienie autonomii jest faktem i nic nie ma tu do rzeczy ustro
                              > j
                              > > Czech czy Slowacji.
                              >
                              > Nie, Arni, to Ty mieszasz pojęcia. Spróbuj łaskawie wytłumaczyć, co
                              KONKRETNIE
                              > -
                              > poza satysfakcją - wynika dla Ślązaków z faktu, że w konstytucji RCz jest
                              mowa
                              >
                              > o Czechach, Morawach i Śląsku? Autonomia? Uznanie za narodowość? Prawo
                              używania
                              >
                              > języka śląskiego?
                              > Oczywiście, mogłaby Konstytucja RP zawierać zdanie, że "RP składa się z
                              > Pomorza, Wielkopolski, Małopolski, Mazowsza, Śląska, Kujaw i ściany
                              > wschodniej". Jak Ci się to przekłada na konkret? Jak dla mnie mniej, niż
                              > przewidywała konstytucja przedwojenna..
                              > >
                              > > > - województwo śląskie posługuje się nieomal tradycyjnym herbem górnoś
                              > ląski
                              > > m,
                              > > > - ale zawsze może być lepiej :).
                              > >
                              > > woj. slaskie to tylko w czesci Slask.
                              > Pewnie:)
                              > I to niecały, bo Opolszczyzna wybrała samodzielność, nie mówiąc o Dolnym
                              Śląsku
                              >
                              > (który zawsze miał zresztą odrębny herb).
                              > Ale pisałem, że może być lepiej:)
                              >
                              > pozdr
                              > bartoszcze

Na razie o tej satysfakcji - jest rownie wazna w seksie, jak podczas meczu:))
                              Jak by jeszcze Gorole sie dostali 1 roz do ME i my jim wklupali:))

Pyrsk!
                              • bartoszcze Re: Orzełek czy reszka 29.06.04, 23:45
                                No to przynajmniej wiadomo, że wszystko to robisz dla satysfakcji :))
                                Duużo przyjemności!
                                pozdr
                                bartoszcze
                • bartoszcze Re: Orzełek czy reszka 30.06.04, 10:19
                  Podstawowy stoper Rene Bolf, Banik Ostrawa (zaczynał w Rożnowie i Karwinie).
                  Wchodzący (2 gole) napastnik Marek Heinz, Banik Ostrawa (chociaż nie wiem, czy
                  on pochodzi ze Śląska).
                  Szukajta dalej:)
          • Gość: Legniczanin Germańska krew IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 17:53
            >Prawdopodobnie mam czesc slowianskiej krwi, jak prawie kazdy Slazak.

Zadziwiająca skromność,lecz nie musisz się wstydzić.Walnij od razu,że jesteś
            rasowym Germaninem a nie słowiańskim "podczłowiekiem".Sam poseł Kroll/Król
            stwierdził,że śląski to germański.Tylko musisz pogodzić to z faktem,że "nasi"
            Czesi też są Słowianami.Z pewnością coś wymiślisz.

• arnold7 Re: Germańska krew 29.06.04, 17:56

> >Prawdopodobnie mam czesc slowianskiej krwi, jak prawie kazdy Slazak.
              >
              > Zadziwiająca skromność,lecz nie musisz się wstydzić.Walnij od razu,że jesteś
              > rasowym Germaninem a nie słowiańskim "podczłowiekiem".Sam poseł Kroll/Król
              > stwierdził,że śląski to germański.Tylko musisz pogodzić to z faktem,że "nasi"
              > Czesi też są Słowianami.Z pewnością coś wymiślisz.
              >
              >
              >
              Czesi tez maja czesc slowianskiej krwi. Ale to chyba dla niektorych za trudne.

• Gość: Legniczanin Re: Germańska krew IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 17:59
                >Czesi tez maja czesc slowianskiej krwi. Ale to chyba dla niektorych za trudne.

Czesi mają CZĘŚĆ słowiańskiej krwi ! To kim oni są ? Słowiańskojęzycznymi
                Germanami ?

• elver.b Re: Germańska krew 29.06.04, 18:00
                  To wszystko zalezy od ELI...
                • arnold7 Re: Germańska krew 29.06.04, 18:01

> >Czesi tez maja czesc slowianskiej krwi. Ale to chyba dla niektorych za trud
                  > ne.
                  >
                  > Czesi mają CZĘŚĆ słowiańskiej krwi ! To kim oni są ? Słowiańskojęzycznymi
                  > Germanami ?
                  >
                  >
                  >
                  Po prostu nie ma czegos takiego, jak slowianska krew. Slowianskojezyczni
                  Bulgarzy rasowo bardziej roznia sie od Polakow niz Niemcy. Zastanow sie nad
                  tym.

• Gość: Legniczanin Re: Germańska krew IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 20:20
                    Niemcy są Słowianami ?
                    • arnold7 Re: Germańska krew 29.06.04, 22:19

> Niemcy są Słowianami ?

Slowianskosc to cos w genach czy przynaleznosc do wspolnoty jezykowej?

• aqua Re: Germańska krew 30.06.04, 10:30
                        Arnold, z ciebie to myśliciel, na pewno sam odpowiesz na zadane przez siebie
                        pytanie. Czekamy.
                        • elver.b Re: Germańska krew 30.06.04, 10:32
                          Aqua przedluzyles waznosc slaskiej wizy w swoim gorolskim paszporcie?
                          Jak nie to lepiej uwazaj, bo wezma cie za fraki i hups na wschod! A tam glod i
                          wiatry :-)))
                          • aqua Re: Germańska krew 30.06.04, 10:37
                            Gdzie twoja klasa, elwer, przypuszczam że rozpłynęła się w bagnie
                            schloozakowców.
                            • elver.b Re: Germańska krew 30.06.04, 10:39
                              Moja klasa (ta z podstawowki) w wiekszosc w Rajchu. Ta z ogolniaka zrobila
                              kariere. Czesc ugrzezla w swiecie polackowcow, a stamtad sie juz nie wraca...
                              • aqua Re: Germańska krew 30.06.04, 10:43
                                No tak, a ty ugrzęzłeś w bagnie schloonzakowców, z bagna już się nie wychodzi.
                                • elver.b Re: Germańska krew 30.06.04, 10:47
                                  Nie wiem co to schloonzakostwo. Wiem tylko, ze na szczescie nie ugrzezlem w
                                  polactwie-jestesmy u siebie na cale szczescie. wasza polacka terminologia mnie
                                  nie interesuje, bo jest rownie prymitywna jak wy wszyscy. Was nawet znad
                                  Dniepru wykopali :-))) Bracia Slowianie :-)
                                  • aqua Re: Germańska krew 30.06.04, 10:53
                                    popatrz elwer, twoi koledzy porobili kariery, a ty siedzisz w bagnie
                                    schloonzakowskim, nie wstyd ci.
                                    • elver.b Re: Germańska krew 30.06.04, 11:01
                                      Co to jest schloonzakostwo? Jakis kolejny polacki belkot znad Wolgi? :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka