Dodaj do ulubionych

Które nowe osiedle lepsze

16.03.17, 10:45
Dzień dobry.
W najbliższym czasie planuje zakup mieszkania i do tej pory 3 lokalizację są lokalizacyjnie skceptowalne: okap na 3 stawach, rekreacyjna dolina i dębowe tarasy. Jestem z innej cześć Polski więc nie do końca mam rozeznanie co do lokalnych opinii. Lokalizacyjnie rekreacyjna dolina jest najlepsza, ale przyznam że nam sporo obaw bo cena zabija.
Obserwuj wątek
    • askatermaupatech Re: Które nowe osiedle lepsze 17.04.17, 19:51
      Cześć.
      Ja również byłam, i w sumie trochę ciągle jestem zarażona Rekreacyjną Doliną :)
      Tylko mąż mi to wybił z głowy niestety. Szukaliśmy mieszkania na parterze lub na 1 lub 2 piętrze. Kilka spostrzeżeń:
      - parter raczej odpada ze względu na brak nowoczesnej automatyki w drzwiach wjazdowych do garaży - nie zamykają się automatycznie i szybko się będzie się wyziębiać podłoga w kondygnacji powyżej, czyli na parterze;
      - chodniki wewnątrz osiedl raczej do kitu - było słychać 'syczenie' na ilku odcinkach jak po zimie przechodziliśmy tam oglądać mieszkanie - pytanie jaka tam jest podbudowa;
      - furtki prawie zawsze pootwierane więc co to za zamykane osiedle...;
      - brak jakiejkolwiek ochrony - i dla mnie to jest dyskwalifikacja całkowita dla tego osiedla. W zasadzie na taras wejdzie każdy, jak będzie chciał, a drzwi tarasowe nie są antywłamaniowe,
      - rozkład grzejników - zobacz, jak urządzić mieszkanie, jeśli w pokojach są otwory w postaci drzwi balkonowych a grzejnik z boku - znacznie gorzej jest umeblować mieszkanie zwykłymi meblami. Da się, ale spektrum możliwości jest nieco mniejsze,
      - dziwne spusty na tarasach - warto zapytać o co chodzi?
      Reszta OK, i architektura Rekreacyjnego jest najlepsza w całej okolicy:)
      A na Okamie popatrz na izolacje, chociaż to jedyna rzecz do zweryfikowania. Rozkład mieszkania najlepszy spośród nowych mieszkań w centrum Katowic. No i pomyśl jeszcze o południowych dzielnicach. Trochę taniej, a równie fajne mieszkanka :)
      No i lepszej interpunkcji życzę :)
      • askatermaupatechmaz Re: Które nowe osiedle lepsze 14.11.17, 18:10
        Kupiliśmy na Okamie i i jest tak. Minusy rekreacyjnego:
        - próbowałam z wynajętym budowlańcem dowiedzieć się czegoś w Spółdzielni tak technicznie – dramat ludzie i ja takich utrzymywać nie będę,
        - audytorium energetyczne – Rekreacyjna na poziomie domów z lat70-tych, będą duże rachunki, Okam nieco bardziej opłacalny,
        - na korytarzach już całe płytki odpadają,
        - w niektórych windach kable wiszą, dziury jakieś źle powiercone i zostawione,
        - niedziałające lampy na drogach zewnętrznych,
        - spółdzielnia ciągle podnosi czynsze i to na nowym osiedlu! Nikt nie chce mieszkań tam kupować to kroją tych co już tam mieszkają,
        - popytajcie mieszkańców jak naprawiają drobne rzeczy (np. huśtawkę kawałkiem gałęzi 😊 )
        - brak ochrony (jedyne tej klasy osiedle w Kato, gdzie każdy może wleźć i zrobić co chce). I to jest totalna porażka,
        - zalecam wizytę w godzinach popołudniowych lub pospacerowanie po tych blokach, co mnie się udało (akustyka budynków). Słychać wszystko co się dzieje w mieszkaniach.
        Co mnie przeraziło najbardziej to Spółdzielnia. Zobaczcie ile ich tam siedzi, to wszystko trzeba utrzymać, a spróbujcie czegoś się od nich dowiedzieć, załatwić. Prawda smutna jest taka, że KSM nie ma pomysłu na to osiedle i nie ma pewności jak ono będzie wyglądało za kilka lat przy ich zasadach działania.
        Minusy Okamu:
        - recepcja.. nie wiem kto to wymyślił, ale to kosztuje. Zwykła ochrona byłaby o niebo tańsza i bardziej funkcjonalna,
        - filary w salonach części mieszkań
        - większa anonimowość, niż na rekreacyjnej, ale coś za coś,
        - instalacje, kontakty – do przerobienia, kto to planował?
        - balkony – przy rekreacyjnej to nie ta liga..
        Bilans jest prosty: Okam a nie Rekreacja

Lucyna
        • askatermaupatechmaz Re: Które nowe osiedle lepsze 14.11.17, 18:14
          Poza tym zawsze pytaj kto zarządza osiedlem, bo to wbrew pozorom jedna z ważniejszych rzeczy. Mam kilka mieszkań na wynajem w innym mieście i wiem co piszę.

L
    • karogo2001 Re: Które nowe osiedle lepsze 17.05.17, 17:21
      Witaj.Nie polecam południa Katowic,jeśli oczywiście pracujesz w centrum czy w północnej części Katowic.Dojazd w godzinach rannych trwa godzinę a nieraz dłużej,koszmar...chyba że obietnica linii tramwajowych stanie się rzeczywistością a to rozładuje korki na drogach.
    • lukaszlukaszss Re: Które nowe osiedle lepsze 15.10.18, 19:49
      Witam,
      Czytałem już kiedyś ten wątek i dzisiaj mi się znów przypomniał…
      Mieszkam na Rekreacyjnym już 2 lata i tylko część wymienionych problemów jest nierozwiązana, generalnie nie jest tak źle; w każdym nowo wybudowanym obiekcie podczas eksploatacji występują pewne niedoróbki.
      Zalecam wynajęcie budowlańca i odpalenie mu kilku groszy za wyszukanie najpoważniejszych usterek - często np. okna i izolacje stanowią problem a nie wymienione w tym wątku problemy z grzejnikami czy furtkami.
      Pozdrawiam

Łukasz
      • magcel2838 Re: Które nowe osiedle lepsze 06.11.18, 23:28
        Witam wie Pani jak ma na imię siostrą śp. Magika?
        Muszę z nią porozmawiać nie wiem jak ją znaleźć?
        • Gość: Greta3105 Re: Które nowe osiedle lepsze IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.19, 23:32
          Po Ci siostra Magika? Nie no.. okay każdy ma jakieś tam swoje powody;) Co do osiedla, które lepsze... no jest w Bogucicach, potem tez jest pry Silesii City Center, są też mieszkania w słynnych kukurydzach na osiedlu 1000 lecia. Ja póki co na żadnym takim osiedlu nie mieszkam. Mieszkam w Chorzowie, prace mam w Katowicach i szukam własnie jakiegoś fajnego miejsca do zamieszkania. Właściwie coś znalazłam tutaj
    • nerwowy_stan Re: Które nowe osiedle lepsze 18.04.19, 11:06
      Moja siostra z mężem zdecydowali się na zakup mieszkania od dewelopera na os. Franciszkańskim, jak na razie prace przebiegają sprawnie i szybko, szwagier jest inżynierem budownictwa i nie znalazł żadnych nieprawidłowości - a to chyba dobry znak
      Okolica spokojna, jakieś 6-7 km. od ścisłego centrum, wokół dużo zieleni, co w tym regionie jest bardzo ważne, są miejsca rekreacyjne i dobrze rozwinięta infrastruktura - do przystanku kilka minut piechotą.
      Mieszkania wygodne, nowoczesne i funkcjonalne.
      Szczegóły dotyczące inwestycji można sprawdzić na tej stronie: www.franciszkanskie.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka