aqua 29.10.04, 12:35 Bartoszcze, dałeś taki wątek: "Chciałbym się z Tobą pokochać", do którego nie wolno zresztą wchodzić, ale nie wydaje ci się, że ta fraza dosyć dziwnie brzmi. Trochę jakby nie gramatycznie:) Nie uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bartoszcze Re: Tylko do bartoszcze 29.10.04, 12:49 Nie wydaje mi się:) Czasownik "kochać się z kimś" jest Ci chyba znany :)) A jedną z miłych cech polszczyzny jest łatwość słowotwórstwa. Skoro można mówić "chciałbym pograć", "chciałbym popracować" (teoretycznie:), to czemu nie dodać "po-" także do tego czasownika. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Tylko do bartoszcze 29.10.04, 12:55 Wybacz, nie jestem polonistą, ale wydaje mi się, że powinno się użyć zwrot: "Ciebie pokochać", a nie "w Tobie pokochać". Twoje sformułowanie wprowadza pewną wieloznaczność:) Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Tylko do bartoszcze 29.10.04, 12:58 Moje sformułowanie jest nieomal absolutnie jednoznaczne, tylko Tobie dzisiaj nie idzie czytanie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Tylko do bartoszcze 29.10.04, 13:03 Bartoszcze, czytanie idzie jak najbardziej, chciałem się trochę podroczyć. Prawidłowym zwrotem jest: "chciałbym się w Tobie zakochać". Ale nie bierz tego tak dosłownie;)) Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Tylko do bartoszcze 29.10.04, 13:25 Nadal pomijasz fakt, że użyłem przyimka "z" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze POSTSCRIPTUM 29.10.04, 12:52 Za dużo maili od carrramby się naczytałeś:)) Odpowiedz Link Zgłoś