Dodaj do ulubionych

przystanki przy Rondzie!

• piotrdudala Czas na przystanki przy Rondzie! 31.07.05, 22:59
      Od roku trwa moja batalia o uruchomienie przystanków przy Rondzie w Katowicach.
      Kiedys był tylko jeden, ale bardzo wazny. Teraz mogą powstać dwa. Coś w tej
      sprawie moze się nareszcie zmienić, poniewaz gotowe jest już skrzyżowanie ul.
      Olimpijskiej z al. Roździeńskiego w Katowicach. Przy skrzyzowaniu tym zaś są
      piękne, nowe, duze zatoki autobusowe. Poniewaz KZK GOP jest mało "ruchawy",
      jeśli chodzi o zmiany, obiecał, ze zajmie się sprawą po zakończeniu całej
      inwestycji, proponuje tytułem próby wprowdzić przystanki na ządanie, choć
      najlepiej by było, gdyby wprowdzono stałe przystanki. Pasazerowie na pewno będą
      wdzięczni, poniewaz wielu z nich nie będzie wtedy musiało "przebijać się" przez
      katowickie Rondo. Trwa to czasami i 20-30 minut. Nie wiem dlaczego mamy czekać
      z tym na zakończenie całości inwestycji, tak jak chce KZK GOP. Moze mi ktoś to
      wytłumaczy? Ta sprawa powinna być szybko załatwiona, najwyzej przez miesiąc-
      dwa. To i tak długo. Zwracam się z apelem do władz Katowic, Sosnowca, Dąbrowy
      Górniczej i KZK GOP o jak najszybsze rozwiązanie tego palącego problemu!
      Czekamy na przystanki przy Rondzie!
      • Gość: robi Re: Czas na przystanki przy Rondzie! IP: *.eranet.pl 01.08.05, 07:35
        Jak zacznął rozpatrywać Pana apel to może za 5 lat jak dobrze pójdzie.
      • Gość: alik Re: Czas na przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 10:48
        Cierpliwości - jeszcze ze 2 lata i bydzie!
        • vanessa00 Re: Czas na przystanki przy Rondzie! 16.08.05, 19:07
          Gość portalu: alik napisał(a):

> Cierpliwości - jeszcze ze 2 lata i bydzie!

O rety, dopiero za dwa lata mają KZK GOP zlikwidować?!
      • Gość: feliks Re: Czas na przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 19:52
        Obiecanki, cacanki, a głupiemu radość!
      • Gość: oli Re: Czas na przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 20:52
        Nima przystanków!
    • Gość: fernandez Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 22:34
      temat rzeka!
    • Gość: renia Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 10:32
      KZK GOP ma wszystkich w nosie!
    • Gość: mandaryna Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 18:29
      rzecznik Klimek zdrowo ściemniał - to palant - a przystanków nie ma!
    • Gość: Kris Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 15:15
      Przystanków jak nie było, tak nie ma!
      • Gość: lech Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 20:36
        jest przystanek przy Olimpijskiej i 95 % ludzi drałuje do Ronda!
        Potrzebny jest przystanek przy Rondzie!
        • Gość: astek Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 17:33
          Brawo Panie Dudała! walcz Pan dalej!
          • Gość: Piotr Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 08:59
            To co jest to nie jest "przystanek" przy Rondzie. I tak 80-90% ludzi idzie
            dalej do Ronda by sie przesiąść na tramwaj do Chorzowa czy na Słoneczną! KZK
            GOP nie zna pojęcia węzeł przesiadkowy!
    • Gość: art Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 16:42
      Powstał przystanek przy Olimpijskiej a przy Rondzie został zlikwidowany! To zła
      wiadomość!
      • Gość: dan Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 21:39
        Zgadzam się, to nie jest to samo - jak mam dojechać do WPKiW lub Teatru
        Rozrywki!
    • pani.henia Re: przystanki przy Rondzie! 05.11.05, 18:14
      Temat ten pojawia się znowu w związku z otwarciem Silesia Center. Już 18
      listopada. Jak do niego dojechać z Sosnowca czy Dąbrowy Górniczej?. Jakby był
      przystanek przy Rondzie nie byłoby problemu!
      • Gość: zdzisiek Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 22:38
        Niech gorole w ogole nie przyjezdzaja do Katowic tak bedzie lepiej dla nas
        wszystkich. A nie jeszcze im sie przystankow zachciewa
        • pieprz.kajenski Re: przystanki przy Rondzie! 07.11.05, 23:41
          Gość portalu: zdzisiek napisał(a):

> Niech gorole w ogole nie przyjezdzaja do Katowic tak bedzie lepiej dla nas
          > wszystkich. A nie jeszcze im sie przystankow zachciewa

Zdzisiek, gdzieś Ty się uchował? Normalnie skansem w środku miasta.
      • Gość: gas Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 18:01
        Pani Żmidzińska jest niekompetenta i nic jej nie mówią węzły przesiadkowe!
        • Gość: jas Re: przystanki przy Rondzie! IP: 83.238.168.* 19.11.05, 16:17
          to nie Żmidzińska to KZK GOP powinien dbać o interes pasażerów. Urzedy powołały
          sobie ten zwiazek niejako cedując na niego tę sferę działalności.
          • Gość: uefa Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 22:21
            Niech w końcu ktoś dostrzeże problem, bo on jest. Nie może tak wyglądać
            komunikacja w XXI wieku!
      • Gość: adam Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 22:50
        Przystanek musi być!
    • rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 25.11.05, 00:22
      Dobra Panie i Panowie, po prawie roku od założenia tego tematu czas na mały
      bilans.
      A nie wygląda on bynajmniej różowo.Tak naprawdę nasz podstawowy cel i postulat,
      jako mieszkańców Zagłębia, zapewnienia pasażerom nieurągającej ich godności
      osobistej komunikacji miejskiej z Katowic do Będzina,Czeladzi,Dąbrowy Górniczej
      i Sosnowca nie został spełniony i w tym sensie trzeba śmiało powiedzieć,że
      ponieśliśmy jako internauci klęskę.
      Jak autobusy stały w gigantycznych korkach w godzinach szczytu ze Skargi,by
      wydostać się przez Rondo w stronę Zagłębia, tak stoją nadal. Jak nie było
      banalnego wydawać by się mogło rozwiązania tego problemu w postaci uruchomienia
      obsługi przystanku na Novotelu przez wszystkie linie "wylotowe" z Katowic a nie
      tylko 807 czy 814 i umożliwienie w ten sposób pasażerom uniknięcia stania
      czasem po 30minut w zatłoczonych autobusach przed Rondem, tak nadal tego
      banalnego rozwiązania nie ma. Jak autobusy jadące ze strony Sosnowca nie
      stawały pod Novotelem, by umożliwić pasażerom np bezproblemowe dostanie się na
      Wydział Prawa czy Nauk Społecznych UŚ, tak nadal nie stają.
      Co mamy? Mamy przystanek tzw Uniwersytecka, który tak naprawdę przejął rolę
      dawnego przystanka na Rondzie, na którym zatrzymywały się wszystkie busy jadące
      ze strony S-ca. I co? Ano to że stają na nim nieliczne autobusy a cała reszta
      jak 801 czy 811 wlecze się czasem kilkanascie minut w korku do Ronda by
      łaskawie wyrzucić pasażerów na Korfantego, którzy mogliby dawno dotrzeć do
      pracy czy na uczelnie wysiadając na Novotelu lub Uniwersyteckiej, no ale po co
      jak mogą se postać w korkach.
      Na miłość boską, czy naprawdę jesteśmy aż tak bezsilni? Czy to możliwe by KZK
      GOP miało nas od roku głęboko w 4 literach? Czy to w porządku, że mieszkańcy
      Gliwic, Bytomia, Tychów wyjeżdżają do domów w ciągu 5 minut a my 15? W czym
      jesteśmy gorsi? W tym że mieszkamy po niewłaściwej stronie Katowic?
      Czasem gdy stoję na Korfantego polując na 801, obserwuje wsiadających po
      drugiej stronie ulicy pasażerów MZK Tychy i czuję się jak za przeproszeniem
      gó... Autobusy co 5-8 minut, prawie nigdy się nie spóźniające, wyjeżdżające z
      Katowic od najlepszej strony Ronda (czyli ok 3min i z Korfantego są pod
      Novotelem), obsługujące wspomniany przystanek na Novotelu, dojeżdżające mimo
      sporej (na pewno większej niż w przypadku DG) odległości z Katowic do centrum
      Tychów w przeciągu 30min. Do tego linia ekspresowa Katowice-Tychy za 4.2ZŁ lub
      2.8zł ulgowo dostarczająca Tyszan do centrum miasta w ciągu 20minut... Czuję
      się jak śmieć, a tak niewiele trzeba by to zmienić. Ale i ja straciłem nadzieję
      że cokolwiek się zmieni :-(
      • piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 25.11.05, 17:51
        Jak na razie faktycznie nasze starania są nieskuteczne, nie licząc przystanka
        przy Uniwersyteckiej, który jednak, chcę to podkreślić, otwarto ponad rok
        wcześniej niż początkowo planowano. Dobre i to, choć uważam, że nadal jest
        potrzebny przystanek bezpośrednio przy Rondzie. Jest dla mnie całkowicie nie
        zrozumiałe, dlaczego przy Novotelu nie mogą zatrzymywać się wszystkie autobusy
        wyjeżdząjące z KAtowic w kierunku Sosnowca. Tak samo, jak nie rozumiem,
        dlaczego wszystkie autobusy zatrzymują się przy Carefourze, a w przypadku
        kierunku do centrum Katowic nawet na dwóch przystankach (Ikea i Agata). Na
        pewno trzeba walczyć o to by było w tym trochę logiki. Sądzę, że w szybkim
        czasie może być uruchomiony przystanek Rozdzieńskiego-Uniwersytecka. Jest już
        zatoka. Trzeba ułożyć chodnik z kostki. Jak się trochę ociepli to bedzie ku
        temu okazja.
        Wyjazd autobusów z przystanków na ul. Piotra Skargi to jest po prostu
        skandaliczna sprawa. Autobusy "pokonują" odcinek do Novotelu w czasie 30 - 40
        minut albo i dłużej. Można policzyć, ponieważ jest to ok. 1 km predkość
        autobusów na tym odcinku wynosi nawet poniżej 2 km na godzinę. Jest to pewnie
        rekord świata. Nie ma się czym jednak nie ma się czym chwalić, świadczy to
        bowiem o nieudolności władz Katowic, odpowiedzialnych za komunikację. Zawsze
        można, jak się chce, znaleźć rozwiązania, które usprawnią komunikację
        publiczną. Rzecz dotyczy codziennie tysięcy ludzi, którzy dojeżdżają do pracy
        do Katowic z Sosnowca, Będzina, Dąbrowy Górniczej i Czeladzi. Nie możemy być
        trakowani w stolicy województwa jako "obce ciało", mamy takie same prawa, jak
        inni mieszkańcy województwa. Ostatecznie, w Katowicach pracujemy i pomnażamy
        ich bogactwo. Trochę szacunku! Nie musimy z tego powodu cierpieć, spędzając
        długie godziny w korkach.!

Ostatnie sprawa, na tych dwóch przystankach (przy Rondzie - Uniwersytecka i
        przy Novotelu) powinny docelowo zatrzymywać się w obu kierunkach absolutnie
        wszystkie autobusy, ponieważ dzisiaj te tereny stanowią już centrum Katowic.
        Dzisiaj przy Uniwersytecie Śląskim i Akademii Ekonomicznej wysiada więcej
        ludzi, niż na ul. Korfantego czy Skargi.
        • rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 26.11.05, 00:04
          Napisałem do KZK kolejnego, tym razem chyba najbardziej emocjonalnego mejla w
          swoim życiu (choć nie obraźliwego:) Właściwie chyba to jest jedyne co możemy
          zrobić - pisać,pisać i pisać.Zastanawiałem się też nad akcję zbierania podpisów
          pod petycją do KZK - biorąc pod uwagę tłumy na Korfantego i Skargi a także w
          samych autobusach stojących przed Rondem po pół godziny, nie powinno być
          problemu z uzbieraniem kilkuset podpisów i rozesłaniu ich nie tylko naszemu
          szacownemu Związkowi ale i władzom miast Zagłębia,zawsze to będzie wyglądało
          efektowniej i bardziej przekonywująco niż mejlowe wypociny iluś tam
          internautów.Co Wy na to?
    • piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 26.11.05, 06:47
      Jestem zdecydowania ZA!
      Ja też wysłałem maila do KZK GOP, (nie pierwszego w tej sprawie)!
      Linka do tej dyskusji przesłałem do Redakcji DZiennika Zachodniego w Sosnowcu.
      Zaraz wyślę do GazetY Wyborczej! Pozdrawiam!
      • rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 27.11.05, 12:53
        Ja również rozesłałem raz jeszcze mejla do prezydentów Uszoka, Górskiego,
        Talkowskiego i burmistrczów Będzina oraz Czeladzi plus do redakcji katowickiej
        Gazety Wyborczej i Dziennika Zachodniego oraz TVP 3.Zobaczymy, może wstawią się
        za nami u władz KZK GOP.
        Co do petycji i w ogóle pisania listów, proponuję byśmy na początku skupili się
        na jednym celu, gdyż namnożenie postulatów może nam utrudnić ich realizację.
        Wydaje się że uruchomienie przystanku Hotel Novotel w obie strony dla
        wszystkich linii przyspieszonych Katowice - Zagłębie stanowi cel priorytetowy i
        proponuję by w pierwszej kolejności o to wnioskować.W sprawie przystanku na
        Uniwersyteckiej mogą argumentować, że zima, że zatoki nie dokończone i tp.
        A więc dla porządku przypomnijmy, że następujące linie obsługują Novotel :
        - 800, 805, 807, 813, 814, 815, 817, 818, 825, 835,
        A te omijają go szerokim łukiem i o nie walczymy :
        - 801, 808, 811, 821, 831.
        • Gość: lineando Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.smstv.pl 27.11.05, 23:44
          Poprawka kolego, 825 też już nie staje przy Novotelu w drodze na Skargi.
        • Gość: arek Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 08:38
          Jeśli możesz przygotuj wzór krótkiego listu do Prezydentów zawierający
          postulaty i go tu przedstaw. Będzie łatwiej. Pamiętaj o 825!
    • piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 27.11.05, 23:32
      Oczywiście w pełni popieram, zacznijmy od tego, co można już osiągnąć!. Ten
      pomysł jest b. dobry. Obiecano to rozważyć, kilka miesięcy temu, ale niestety
      do dziś nic nie zrobiono.
      Jest przekonany, że zarówno przy Novotelu, jak na następnym przystanku przy ul.
      Uniwersyteckiej powinny się zatrzymywać abslotnie wszystkie autobusy w obu
      kierunkach. To kluczowe miejsca w Katowicach dla nas Zagłębiaków, tu uczymy się
      i pracujemy! Nie ma namniejszego uzasadnienia, żeby tylko jeden przystanek w
      centrum Katowic przy ul. Piotra Skargi w pełni obsługiwał ten kierunek,
      zwłaszcza, że tak trudno stamtąd wyjechać. Cała ta sprawa jest po prostu
      skandaliczna! Kto to widział, żeby 30 - 40 minut zajmował wyjazd z centrum
      jakiegoś miasta na odcinku 1 km. Tak to właśnie w Katowicach wygląda. Sokolska
      jest praktycznie nieprzejezdna. To jakaś pomyłka, paranoja, głupota. Trudno to
      pojąć i zaakceptować! To istny komunikacyjny paraliż!
    • Gość: asewa Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 23:52
      zróbta coś!
      • piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 29.11.05, 17:20
        Ty też coś możesz zrobić!
        • rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 29.11.05, 19:02
          No i na dowód tego,że jednak warto próbować coś robić.

Dostałem dzisiaj mejla od Pana Prezydenta Górskiego

"Szanowny Panie

Dziękuję za e-mail i pragnę poinformować, że skierowałem wystąpienie do KZK GOP
          o uwzględnienie Pana - moim zdaniem - słusznych propozycji.

Z poważaniem

Kazimierz Górski"
          • rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 29.11.05, 19:05
            Takie dni jak dziś pozwalają mi wierzyć, że dożyje jednak dnia kiedy rozkład
            jazdy 801 do mojego rodzinnego miasta będzie wyglądał tak...

Katowice Piotra Skargi 20:20

Katowice Hotel Novotel 20:26

Środula K-D 20:36

Dąbrowa Górnicza Centrum 20:45

Dąbrowa Górnicza Aleja Róż 20:47

Reden 20:48

Gołonóg Damel 20:50

Gołonóg Manhatan 20:52

Gołonóg Osiedle 20:54

Gołonóg Dworzec PKP 20:56

Gołonóg Zajezdnia 20:59

----------

Wytrwałości towarzyszki i towarzysze! ;-)
          • Gość: jaś Re: przystanki przy Rondzie! IP: 83.238.168.* 29.11.05, 20:07
            rapallo napisał:

> No i na dowód tego,że jednak warto próbować coś robić.
            > Dostałem dzisiaj mejla od Pana Prezydenta Górskiego
            > "Szanowny Panie
            > Dziękuję za e-mail i pragnę poinformować, że skierowałem wystąpienie do KZK
            > GOP o uwzględnienie Pana - moim zdaniem - słusznych propozycji.
            > Z poważaniem
            > Kazimierz Górski"

Buhahahaha, uhuhuhuhu, uhhaahaha, przecież Górski w KZK GOOP jest członkiem
            zgromadzenia i członkiem zarządu - więc co - sam do siebie skierował te
            petycję, sam sobie rozpatrzy i sam w ciągu 30 dni da sobie wykrętną
            odpowiedź??? Uhuhuhu....
            • rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 29.11.05, 20:57
              Jasne,że nie ma żadnej pewności iż coś to da, ale lepszy rydz niż nic.
              Generalnie mógł wogóle nic nie odpisać ;-) Najważniejsze jest żeby problem
              zaistniał w świadomości decydentów,to przy kolejnych próbach jest szansa na
              jakieś zmiany. Dziennik Zachodni,Wyborcza i TVP3 również mają interweniować w
              imieniu pasażerów KZK u władz. Zobaczymy za jakiś czas co dalej,ale jestem
              dobrej myśli.
    • piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 30.11.05, 07:31
      Gratulacje, ja nie dostąpiłem jeszcze tego zaszczytu. Czekam!
      • rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 02.12.05, 12:38
        Po władzach Sosnowca, doczekałem się odpowiedzi od Dąbrowy Górniczej, w której
        mieszkam (ludzie, piszcie listy!!!)

W nawiązaniu do Pana prośby przesłanej w dniu 27.11.2005r. w sprawie
        funkcjonowania komunikacji miejskiej w aglomeracji ślaskiej, uprzejmie
        informuję, że przedstawione propozycje zostały w imieniu Prezydenta Miasta
        Dąbrowy Górniczej przesłane do KZK GOP Katowice, celem zajęcia stanowiska w
        sprawie.

Naczelnik Wydziału
        Komunikacji

inż. Stefan Muszyński
    • piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 02.12.05, 21:18
      Ja czekam cierpliwie. To że ponad dwie godziny spędzam w autobusie
      przejeżdżając w sumie 20 km (w obie strony) wraz z tysiącami innych mieszkańców
      Zagłębia nikogo w tym województwie nie obchodzi! Szkoda!
      • rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 03.12.05, 14:54
        A tymczasem KZK GOP dokonało już 2 zmian,odkąd w ostatnich tygodniach
        rozpoczęliśmy ponowną akcję bombardowania mejlami kochanego Związku i jego
        prominentnych członków, ale żadna z tych zmian nie uwzględnia w najmniejszym
        stopniu naszych postulatów. Szczegóły na stronie kzk (zmiany od 1.12 i od 3.12)

www.kzkgop.com.pl/start/?type=html
    • Gość: aswer Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 07:20
      160 !
      • Gość: dante Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 18:37
        Wczoraj o problemie w końcu napisał Dziennik Zachodni!
        • rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 09.12.05, 18:49
          katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/545016.html
          Kolejny dowód na to,że czasem warto wysłać mejla z prośbą o interwencję
          dziennikarską

Czekamy na reakcję KZK GOP...
          • piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 10.12.05, 13:08
            Masz racje! Warto pisać, efekt po jakimś czasie pewnie wystąpi. Ja wciąż jednak
            czekam na odpowiedź, skierowaną bezpośrednio do mnie!
    • rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 13.12.05, 21:04
      Panie i Panowie, WIKTORIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dodatkowe przystanki na liniach przyspieszonych od dnia 14 grudnia 2005 r.

Na wniosek pasażerów, do czasu zakończenia przebudowy Ronda im. gen. Ziętka w
      Katowicach, od dnia 14 grudnia 2005 r. włącza się do obsługi przez linie
      autobusowe nr 801, 808, 811, 821, 825 i 831 we wszystkich kursach przystanki:

Katowice Hotel Novotel (w obydwu kierunkach jazdy),
      Katowice Uniwersytecka (w kierunku jazdy do centrum Katowic).

www.kzkgop.com.pl/aktualnosci/tymczasowe/index.php#novotel
      Specjalne podziękowania dla Pana Prezydenta Górskiego, który wsparł nas
      najmocniej. Dziękujemy! Również KZK GOP, za spóźnioną ale jednak , reakcję.
      Hip hip hura! ;-)
    • piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 13.12.05, 23:59
      Masz rację, sukces jest pełny. Warto było ten temat pociągnąć i trochę się
      natrudzić. Pozdrowienia!
      • rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 14.12.05, 01:02
        Pozdrawiam również serdecznie, miło było walczyć w takim towarzystwie ;-)
        Właśnie wysyłam podziękowania do Talkowskiego i Górskiego - oni dwaj mam
        wrażenie najbardziej przyczynili się do naszej wiktorii. Nie zapomnijmy im
        wyrazić wdzięczności.

Papa
    • rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 14.12.05, 18:07
      Heh, jak to zwykle u nas bywa pierwszy dzień funkcjonowania komunikacji
      miejskiej wg nowego rozkładu uwzględniającego włączenie dla wszystkich busów do
      Zagłębia przystanku na Novotelu, okazał się tradycyjnie niewypałem.

Po zajęciach poszedłem sobie uradowany skorzystać z tegoż przystanku,ale szybko
      mi dobry nastrój minął, bowiem wsiadłem dopiero do trzeciego z rzędu autobusu
      mknącego drogą ekspresową do DG. Dwa poprzednie "zapomniały" sobie
      najpewniej,że powinny się zatrzymać, podobnie zaobserwowałem przez te pół
      godziny kilka 811ek i 808ek, które radośnie pomknęły nie zatrzymując się na
      Novotelu. Oczywiście istnieje coś takiego jak sygnalizowanie kierowcom chęci
      wysiadnięcia z busu, ale nieco lepiej spisuje się to w ruchu do Katowic - dziś
      uprzedziłem odpowiednio wcześnie kierowcę że chcę wysiąść na Novotelu, co
      zapewne uchroniło mnie przed opcją stania w korku przed Rondem :-)
      Dajemy oczywiście czas kierowcom na przywyknięcie do nowego rozkładu, ale jeśli
      w kolejnych dniach będzie się to powtarzać uderzamy tym razem do PKM ;-)
      Zyczę cierpliwości.
    • piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 14.12.05, 22:38
      Mieli wyraźny falstart. Bardzo też pogorszyły się warunki dojścia do przystanku
      przy Novotelu w jego okolicy od strony bydynków UŚ. Praktycznie albo trzeba iść
      poboczem, co jest niebezpieczne albo przez błoto "po pas".
      • piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 16.12.05, 21:48
        Dzisiaj o problemach komunikacyjnych pomiędzy Słąskiem i Zagłebiem mówiono w
        Aktualnościach w TV Katowice. Telewizja przypisała całą zasługę sobie??????
        Mówiono też o fatalnych przystankach.
        • michal_82 Re: przystanki przy Rondzie! 16.12.05, 22:09
          Tak, prezenterka powiedziała, że to dzięki ich interwencji.
        • rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 16.12.05, 22:14
          Hmh, tak na dobrą sprawę trudno ocenić procentowo kto najbardziej przysłużył
          się naszej akcji. Ja wysyłałem mejle z prośbą o interwencję do prezydentów DG,
          Sosnowca i Katowic oraz do redakcji Dziennika Zachodniego, katowickiej
          Wyborczej oraz Aktualności. Na pewno jednak taka zmasowana akcja
          i "wielokanałowe" uderzenie jakie podjęliśmy w listopadzie skłoniło wreszcie
          nieruchliwe KZK do uwzględnienia naszych postulatów. No i nie zapominajmy o
          najważniejszym - gdyby nie my, nie byłoby tych zmian ;-)

PS-Ciekawie się słucha w pierwszych dniach reakcji pasażerów w busach na
          fakt,że ich 801 czy 811 staje na Novotelu i Uniwersyteckiej. Najczęściej to coś
          w stylu "Ooo, nareszcie zrobiły porządek", "No, dawno powinny tu stawać", i
          tp. Większość wypowiedzi w tradycyjnie polskim stylu "oni", "władza", "góra".
          Dobrze że nie wszyscy tak myślą ;-)

Pozdrowienia
          • Gość: sosn Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.smstv.pl 16.12.05, 22:16
            W taki sposób powoli tworzy się społ. obywatelskie, gdzie jednostka nie jest
            skazana na wolę i łaskę szeroko pojętej wyalienowanej "góry". Pozdrawiam.
            • piotrdudala www.sosnowiecfakty.pl 17.12.05, 08:57
              Rapallo ma rację, tak tworzy się społeczeństwo obywatelskie.
              Ja ze swej strony zapraszam do nowego serwisu www.sosnowiecfakty.pl
              Pozdrawiam
              • piotrdudala Re: www.sosnowiecfakty.pl 17.12.05, 08:58
                Powstanie na początku 2006 roku. Pzdr.
              • Gość: sosn Re: www.sosnowiecfakty.pl IP: *.smstv.pl 18.12.05, 14:38
                piotrdudala napisał:

> Rapallo ma rację, tak tworzy się społeczeństwo obywatelskie.

Sosn panie Piotrze, sosn!

Cieszy mnie, że tego rodzaju inicjatywy i wzrost świadomości rodzą się w
                społeczeństwie i to za sprawą relatywnie ocenianego medium w postaci Internetu.

Pozdrawiam serdecznie!
                • Gość: rest www.sosnowiecfakty.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 16:07
                  dobra stronka!
    • rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 23.01.06, 19:48
      Wygląda na to, że jak to zwykle w życiu bywa, niezbyt długo dane nam było
      cieszyć się ze zwycięstwa jakim było uruchominie przystanku na Novotelu dla
      wszystkich linii przyspieszonych w kierunku Zagłębia. Drogowcy szykują nam
      komunikacyjną apokalipsę i wystarczy sobie przypomnieć co działo się przed
      Sylwestrem (dojazd z Katowic do Sosnowca i DG średnio po 1.5h) by mieć
      wyobraźnie tego co czeka nas do wakacji...

Ech, nie skomentuję tego gdyż boję się o moje serce.

miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3125285.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka