piotrdudala Czas na przystanki przy Rondzie! 31.07.05, 22:59 Od roku trwa moja batalia o uruchomienie przystanków przy Rondzie w Katowicach. Kiedys był tylko jeden, ale bardzo wazny. Teraz mogą powstać dwa. Coś w tej sprawie moze się nareszcie zmienić, poniewaz gotowe jest już skrzyżowanie ul. Olimpijskiej z al. Roździeńskiego w Katowicach. Przy skrzyzowaniu tym zaś są piękne, nowe, duze zatoki autobusowe. Poniewaz KZK GOP jest mało "ruchawy", jeśli chodzi o zmiany, obiecał, ze zajmie się sprawą po zakończeniu całej inwestycji, proponuje tytułem próby wprowdzić przystanki na ządanie, choć najlepiej by było, gdyby wprowdzono stałe przystanki. Pasazerowie na pewno będą wdzięczni, poniewaz wielu z nich nie będzie wtedy musiało "przebijać się" przez katowickie Rondo. Trwa to czasami i 20-30 minut. Nie wiem dlaczego mamy czekać z tym na zakończenie całości inwestycji, tak jak chce KZK GOP. Moze mi ktoś to wytłumaczy? Ta sprawa powinna być szybko załatwiona, najwyzej przez miesiąc- dwa. To i tak długo. Zwracam się z apelem do władz Katowic, Sosnowca, Dąbrowy Górniczej i KZK GOP o jak najszybsze rozwiązanie tego palącego problemu! Czekamy na przystanki przy Rondzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robi Re: Czas na przystanki przy Rondzie! IP: *.eranet.pl 01.08.05, 07:35 Jak zacznął rozpatrywać Pana apel to może za 5 lat jak dobrze pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alik Re: Czas na przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 10:48 Cierpliwości - jeszcze ze 2 lata i bydzie! Odpowiedz Link Zgłoś
vanessa00 Re: Czas na przystanki przy Rondzie! 16.08.05, 19:07 Gość portalu: alik napisał(a): > Cierpliwości - jeszcze ze 2 lata i bydzie! O rety, dopiero za dwa lata mają KZK GOP zlikwidować?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feliks Re: Czas na przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 19:52 Obiecanki, cacanki, a głupiemu radość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: Czas na przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 20:52 Nima przystanków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fernandez Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 22:34 temat rzeka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 10:32 KZK GOP ma wszystkich w nosie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandaryna Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 18:29 rzecznik Klimek zdrowo ściemniał - to palant - a przystanków nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 15:15 Przystanków jak nie było, tak nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lech Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 20:36 jest przystanek przy Olimpijskiej i 95 % ludzi drałuje do Ronda! Potrzebny jest przystanek przy Rondzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astek Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 17:33 Brawo Panie Dudała! walcz Pan dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 08:59 To co jest to nie jest "przystanek" przy Rondzie. I tak 80-90% ludzi idzie dalej do Ronda by sie przesiąść na tramwaj do Chorzowa czy na Słoneczną! KZK GOP nie zna pojęcia węzeł przesiadkowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 16:42 Powstał przystanek przy Olimpijskiej a przy Rondzie został zlikwidowany! To zła wiadomość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 21:39 Zgadzam się, to nie jest to samo - jak mam dojechać do WPKiW lub Teatru Rozrywki! Odpowiedz Link Zgłoś
pani.henia Re: przystanki przy Rondzie! 05.11.05, 18:14 Temat ten pojawia się znowu w związku z otwarciem Silesia Center. Już 18 listopada. Jak do niego dojechać z Sosnowca czy Dąbrowy Górniczej?. Jakby był przystanek przy Rondzie nie byłoby problemu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisiek Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 22:38 Niech gorole w ogole nie przyjezdzaja do Katowic tak bedzie lepiej dla nas wszystkich. A nie jeszcze im sie przystankow zachciewa Odpowiedz Link Zgłoś
pieprz.kajenski Re: przystanki przy Rondzie! 07.11.05, 23:41 Gość portalu: zdzisiek napisał(a): > Niech gorole w ogole nie przyjezdzaja do Katowic tak bedzie lepiej dla nas > wszystkich. A nie jeszcze im sie przystankow zachciewa Zdzisiek, gdzieś Ty się uchował? Normalnie skansem w środku miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gas Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 18:01 Pani Żmidzińska jest niekompetenta i nic jej nie mówią węzły przesiadkowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas Re: przystanki przy Rondzie! IP: 83.238.168.* 19.11.05, 16:17 to nie Żmidzińska to KZK GOP powinien dbać o interes pasażerów. Urzedy powołały sobie ten zwiazek niejako cedując na niego tę sferę działalności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uefa Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 22:21 Niech w końcu ktoś dostrzeże problem, bo on jest. Nie może tak wyglądać komunikacja w XXI wieku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 22:50 Przystanek musi być! Odpowiedz Link Zgłoś
rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 25.11.05, 00:22 Dobra Panie i Panowie, po prawie roku od założenia tego tematu czas na mały bilans. A nie wygląda on bynajmniej różowo.Tak naprawdę nasz podstawowy cel i postulat, jako mieszkańców Zagłębia, zapewnienia pasażerom nieurągającej ich godności osobistej komunikacji miejskiej z Katowic do Będzina,Czeladzi,Dąbrowy Górniczej i Sosnowca nie został spełniony i w tym sensie trzeba śmiało powiedzieć,że ponieśliśmy jako internauci klęskę. Jak autobusy stały w gigantycznych korkach w godzinach szczytu ze Skargi,by wydostać się przez Rondo w stronę Zagłębia, tak stoją nadal. Jak nie było banalnego wydawać by się mogło rozwiązania tego problemu w postaci uruchomienia obsługi przystanku na Novotelu przez wszystkie linie "wylotowe" z Katowic a nie tylko 807 czy 814 i umożliwienie w ten sposób pasażerom uniknięcia stania czasem po 30minut w zatłoczonych autobusach przed Rondem, tak nadal tego banalnego rozwiązania nie ma. Jak autobusy jadące ze strony Sosnowca nie stawały pod Novotelem, by umożliwić pasażerom np bezproblemowe dostanie się na Wydział Prawa czy Nauk Społecznych UŚ, tak nadal nie stają. Co mamy? Mamy przystanek tzw Uniwersytecka, który tak naprawdę przejął rolę dawnego przystanka na Rondzie, na którym zatrzymywały się wszystkie busy jadące ze strony S-ca. I co? Ano to że stają na nim nieliczne autobusy a cała reszta jak 801 czy 811 wlecze się czasem kilkanascie minut w korku do Ronda by łaskawie wyrzucić pasażerów na Korfantego, którzy mogliby dawno dotrzeć do pracy czy na uczelnie wysiadając na Novotelu lub Uniwersyteckiej, no ale po co jak mogą se postać w korkach. Na miłość boską, czy naprawdę jesteśmy aż tak bezsilni? Czy to możliwe by KZK GOP miało nas od roku głęboko w 4 literach? Czy to w porządku, że mieszkańcy Gliwic, Bytomia, Tychów wyjeżdżają do domów w ciągu 5 minut a my 15? W czym jesteśmy gorsi? W tym że mieszkamy po niewłaściwej stronie Katowic? Czasem gdy stoję na Korfantego polując na 801, obserwuje wsiadających po drugiej stronie ulicy pasażerów MZK Tychy i czuję się jak za przeproszeniem gó... Autobusy co 5-8 minut, prawie nigdy się nie spóźniające, wyjeżdżające z Katowic od najlepszej strony Ronda (czyli ok 3min i z Korfantego są pod Novotelem), obsługujące wspomniany przystanek na Novotelu, dojeżdżające mimo sporej (na pewno większej niż w przypadku DG) odległości z Katowic do centrum Tychów w przeciągu 30min. Do tego linia ekspresowa Katowice-Tychy za 4.2ZŁ lub 2.8zł ulgowo dostarczająca Tyszan do centrum miasta w ciągu 20minut... Czuję się jak śmieć, a tak niewiele trzeba by to zmienić. Ale i ja straciłem nadzieję że cokolwiek się zmieni :-( Odpowiedz Link Zgłoś
piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 25.11.05, 17:51 Jak na razie faktycznie nasze starania są nieskuteczne, nie licząc przystanka przy Uniwersyteckiej, który jednak, chcę to podkreślić, otwarto ponad rok wcześniej niż początkowo planowano. Dobre i to, choć uważam, że nadal jest potrzebny przystanek bezpośrednio przy Rondzie. Jest dla mnie całkowicie nie zrozumiałe, dlaczego przy Novotelu nie mogą zatrzymywać się wszystkie autobusy wyjeżdząjące z KAtowic w kierunku Sosnowca. Tak samo, jak nie rozumiem, dlaczego wszystkie autobusy zatrzymują się przy Carefourze, a w przypadku kierunku do centrum Katowic nawet na dwóch przystankach (Ikea i Agata). Na pewno trzeba walczyć o to by było w tym trochę logiki. Sądzę, że w szybkim czasie może być uruchomiony przystanek Rozdzieńskiego-Uniwersytecka. Jest już zatoka. Trzeba ułożyć chodnik z kostki. Jak się trochę ociepli to bedzie ku temu okazja. Wyjazd autobusów z przystanków na ul. Piotra Skargi to jest po prostu skandaliczna sprawa. Autobusy "pokonują" odcinek do Novotelu w czasie 30 - 40 minut albo i dłużej. Można policzyć, ponieważ jest to ok. 1 km predkość autobusów na tym odcinku wynosi nawet poniżej 2 km na godzinę. Jest to pewnie rekord świata. Nie ma się czym jednak nie ma się czym chwalić, świadczy to bowiem o nieudolności władz Katowic, odpowiedzialnych za komunikację. Zawsze można, jak się chce, znaleźć rozwiązania, które usprawnią komunikację publiczną. Rzecz dotyczy codziennie tysięcy ludzi, którzy dojeżdżają do pracy do Katowic z Sosnowca, Będzina, Dąbrowy Górniczej i Czeladzi. Nie możemy być trakowani w stolicy województwa jako "obce ciało", mamy takie same prawa, jak inni mieszkańcy województwa. Ostatecznie, w Katowicach pracujemy i pomnażamy ich bogactwo. Trochę szacunku! Nie musimy z tego powodu cierpieć, spędzając długie godziny w korkach.! Ostatnie sprawa, na tych dwóch przystankach (przy Rondzie - Uniwersytecka i przy Novotelu) powinny docelowo zatrzymywać się w obu kierunkach absolutnie wszystkie autobusy, ponieważ dzisiaj te tereny stanowią już centrum Katowic. Dzisiaj przy Uniwersytecie Śląskim i Akademii Ekonomicznej wysiada więcej ludzi, niż na ul. Korfantego czy Skargi. Odpowiedz Link Zgłoś
rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 26.11.05, 00:04 Napisałem do KZK kolejnego, tym razem chyba najbardziej emocjonalnego mejla w swoim życiu (choć nie obraźliwego:) Właściwie chyba to jest jedyne co możemy zrobić - pisać,pisać i pisać.Zastanawiałem się też nad akcję zbierania podpisów pod petycją do KZK - biorąc pod uwagę tłumy na Korfantego i Skargi a także w samych autobusach stojących przed Rondem po pół godziny, nie powinno być problemu z uzbieraniem kilkuset podpisów i rozesłaniu ich nie tylko naszemu szacownemu Związkowi ale i władzom miast Zagłębia,zawsze to będzie wyglądało efektowniej i bardziej przekonywująco niż mejlowe wypociny iluś tam internautów.Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 26.11.05, 06:47 Jestem zdecydowania ZA! Ja też wysłałem maila do KZK GOP, (nie pierwszego w tej sprawie)! Linka do tej dyskusji przesłałem do Redakcji DZiennika Zachodniego w Sosnowcu. Zaraz wyślę do GazetY Wyborczej! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 27.11.05, 12:53 Ja również rozesłałem raz jeszcze mejla do prezydentów Uszoka, Górskiego, Talkowskiego i burmistrczów Będzina oraz Czeladzi plus do redakcji katowickiej Gazety Wyborczej i Dziennika Zachodniego oraz TVP 3.Zobaczymy, może wstawią się za nami u władz KZK GOP. Co do petycji i w ogóle pisania listów, proponuję byśmy na początku skupili się na jednym celu, gdyż namnożenie postulatów może nam utrudnić ich realizację. Wydaje się że uruchomienie przystanku Hotel Novotel w obie strony dla wszystkich linii przyspieszonych Katowice - Zagłębie stanowi cel priorytetowy i proponuję by w pierwszej kolejności o to wnioskować.W sprawie przystanku na Uniwersyteckiej mogą argumentować, że zima, że zatoki nie dokończone i tp. A więc dla porządku przypomnijmy, że następujące linie obsługują Novotel : - 800, 805, 807, 813, 814, 815, 817, 818, 825, 835, A te omijają go szerokim łukiem i o nie walczymy : - 801, 808, 811, 821, 831. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lineando Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.smstv.pl 27.11.05, 23:44 Poprawka kolego, 825 też już nie staje przy Novotelu w drodze na Skargi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 08:38 Jeśli możesz przygotuj wzór krótkiego listu do Prezydentów zawierający postulaty i go tu przedstaw. Będzie łatwiej. Pamiętaj o 825! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 27.11.05, 23:32 Oczywiście w pełni popieram, zacznijmy od tego, co można już osiągnąć!. Ten pomysł jest b. dobry. Obiecano to rozważyć, kilka miesięcy temu, ale niestety do dziś nic nie zrobiono. Jest przekonany, że zarówno przy Novotelu, jak na następnym przystanku przy ul. Uniwersyteckiej powinny się zatrzymywać abslotnie wszystkie autobusy w obu kierunkach. To kluczowe miejsca w Katowicach dla nas Zagłębiaków, tu uczymy się i pracujemy! Nie ma namniejszego uzasadnienia, żeby tylko jeden przystanek w centrum Katowic przy ul. Piotra Skargi w pełni obsługiwał ten kierunek, zwłaszcza, że tak trudno stamtąd wyjechać. Cała ta sprawa jest po prostu skandaliczna! Kto to widział, żeby 30 - 40 minut zajmował wyjazd z centrum jakiegoś miasta na odcinku 1 km. Tak to właśnie w Katowicach wygląda. Sokolska jest praktycznie nieprzejezdna. To jakaś pomyłka, paranoja, głupota. Trudno to pojąć i zaakceptować! To istny komunikacyjny paraliż! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asewa Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 23:52 zróbta coś! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 29.11.05, 17:20 Ty też coś możesz zrobić! Odpowiedz Link Zgłoś
rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 29.11.05, 19:02 No i na dowód tego,że jednak warto próbować coś robić. Dostałem dzisiaj mejla od Pana Prezydenta Górskiego "Szanowny Panie Dziękuję za e-mail i pragnę poinformować, że skierowałem wystąpienie do KZK GOP o uwzględnienie Pana - moim zdaniem - słusznych propozycji. Z poważaniem Kazimierz Górski" Odpowiedz Link Zgłoś
rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 29.11.05, 19:05 Takie dni jak dziś pozwalają mi wierzyć, że dożyje jednak dnia kiedy rozkład jazdy 801 do mojego rodzinnego miasta będzie wyglądał tak... Katowice Piotra Skargi 20:20 Katowice Hotel Novotel 20:26 Środula K-D 20:36 Dąbrowa Górnicza Centrum 20:45 Dąbrowa Górnicza Aleja Róż 20:47 Reden 20:48 Gołonóg Damel 20:50 Gołonóg Manhatan 20:52 Gołonóg Osiedle 20:54 Gołonóg Dworzec PKP 20:56 Gołonóg Zajezdnia 20:59 ---------- Wytrwałości towarzyszki i towarzysze! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś Re: przystanki przy Rondzie! IP: 83.238.168.* 29.11.05, 20:07 rapallo napisał: > No i na dowód tego,że jednak warto próbować coś robić. > Dostałem dzisiaj mejla od Pana Prezydenta Górskiego > "Szanowny Panie > Dziękuję za e-mail i pragnę poinformować, że skierowałem wystąpienie do KZK > GOP o uwzględnienie Pana - moim zdaniem - słusznych propozycji. > Z poważaniem > Kazimierz Górski" Buhahahaha, uhuhuhuhu, uhhaahaha, przecież Górski w KZK GOOP jest członkiem zgromadzenia i członkiem zarządu - więc co - sam do siebie skierował te petycję, sam sobie rozpatrzy i sam w ciągu 30 dni da sobie wykrętną odpowiedź??? Uhuhuhu.... Odpowiedz Link Zgłoś
rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 29.11.05, 20:57 Jasne,że nie ma żadnej pewności iż coś to da, ale lepszy rydz niż nic. Generalnie mógł wogóle nic nie odpisać ;-) Najważniejsze jest żeby problem zaistniał w świadomości decydentów,to przy kolejnych próbach jest szansa na jakieś zmiany. Dziennik Zachodni,Wyborcza i TVP3 również mają interweniować w imieniu pasażerów KZK u władz. Zobaczymy za jakiś czas co dalej,ale jestem dobrej myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 30.11.05, 07:31 Gratulacje, ja nie dostąpiłem jeszcze tego zaszczytu. Czekam! Odpowiedz Link Zgłoś
rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 02.12.05, 12:38 Po władzach Sosnowca, doczekałem się odpowiedzi od Dąbrowy Górniczej, w której mieszkam (ludzie, piszcie listy!!!) W nawiązaniu do Pana prośby przesłanej w dniu 27.11.2005r. w sprawie funkcjonowania komunikacji miejskiej w aglomeracji ślaskiej, uprzejmie informuję, że przedstawione propozycje zostały w imieniu Prezydenta Miasta Dąbrowy Górniczej przesłane do KZK GOP Katowice, celem zajęcia stanowiska w sprawie. Naczelnik Wydziału Komunikacji inż. Stefan Muszyński Odpowiedz Link Zgłoś
piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 02.12.05, 21:18 Ja czekam cierpliwie. To że ponad dwie godziny spędzam w autobusie przejeżdżając w sumie 20 km (w obie strony) wraz z tysiącami innych mieszkańców Zagłębia nikogo w tym województwie nie obchodzi! Szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 03.12.05, 14:54 A tymczasem KZK GOP dokonało już 2 zmian,odkąd w ostatnich tygodniach rozpoczęliśmy ponowną akcję bombardowania mejlami kochanego Związku i jego prominentnych członków, ale żadna z tych zmian nie uwzględnia w najmniejszym stopniu naszych postulatów. Szczegóły na stronie kzk (zmiany od 1.12 i od 3.12) www.kzkgop.com.pl/start/?type=html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aswer Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 07:20 160 ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dante Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 18:37 Wczoraj o problemie w końcu napisał Dziennik Zachodni! Odpowiedz Link Zgłoś
rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 09.12.05, 18:49 katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/545016.html Kolejny dowód na to,że czasem warto wysłać mejla z prośbą o interwencję dziennikarską Czekamy na reakcję KZK GOP... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 10.12.05, 13:08 Masz racje! Warto pisać, efekt po jakimś czasie pewnie wystąpi. Ja wciąż jednak czekam na odpowiedź, skierowaną bezpośrednio do mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 13.12.05, 21:04 Panie i Panowie, WIKTORIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dodatkowe przystanki na liniach przyspieszonych od dnia 14 grudnia 2005 r. Na wniosek pasażerów, do czasu zakończenia przebudowy Ronda im. gen. Ziętka w Katowicach, od dnia 14 grudnia 2005 r. włącza się do obsługi przez linie autobusowe nr 801, 808, 811, 821, 825 i 831 we wszystkich kursach przystanki: Katowice Hotel Novotel (w obydwu kierunkach jazdy), Katowice Uniwersytecka (w kierunku jazdy do centrum Katowic). www.kzkgop.com.pl/aktualnosci/tymczasowe/index.php#novotel Specjalne podziękowania dla Pana Prezydenta Górskiego, który wsparł nas najmocniej. Dziękujemy! Również KZK GOP, za spóźnioną ale jednak , reakcję. Hip hip hura! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 13.12.05, 23:59 Masz rację, sukces jest pełny. Warto było ten temat pociągnąć i trochę się natrudzić. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 14.12.05, 01:02 Pozdrawiam również serdecznie, miło było walczyć w takim towarzystwie ;-) Właśnie wysyłam podziękowania do Talkowskiego i Górskiego - oni dwaj mam wrażenie najbardziej przyczynili się do naszej wiktorii. Nie zapomnijmy im wyrazić wdzięczności. Papa Odpowiedz Link Zgłoś
rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 14.12.05, 18:07 Heh, jak to zwykle u nas bywa pierwszy dzień funkcjonowania komunikacji miejskiej wg nowego rozkładu uwzględniającego włączenie dla wszystkich busów do Zagłębia przystanku na Novotelu, okazał się tradycyjnie niewypałem. Po zajęciach poszedłem sobie uradowany skorzystać z tegoż przystanku,ale szybko mi dobry nastrój minął, bowiem wsiadłem dopiero do trzeciego z rzędu autobusu mknącego drogą ekspresową do DG. Dwa poprzednie "zapomniały" sobie najpewniej,że powinny się zatrzymać, podobnie zaobserwowałem przez te pół godziny kilka 811ek i 808ek, które radośnie pomknęły nie zatrzymując się na Novotelu. Oczywiście istnieje coś takiego jak sygnalizowanie kierowcom chęci wysiadnięcia z busu, ale nieco lepiej spisuje się to w ruchu do Katowic - dziś uprzedziłem odpowiednio wcześnie kierowcę że chcę wysiąść na Novotelu, co zapewne uchroniło mnie przed opcją stania w korku przed Rondem :-) Dajemy oczywiście czas kierowcom na przywyknięcie do nowego rozkładu, ale jeśli w kolejnych dniach będzie się to powtarzać uderzamy tym razem do PKM ;-) Zyczę cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 14.12.05, 22:38 Mieli wyraźny falstart. Bardzo też pogorszyły się warunki dojścia do przystanku przy Novotelu w jego okolicy od strony bydynków UŚ. Praktycznie albo trzeba iść poboczem, co jest niebezpieczne albo przez błoto "po pas". Odpowiedz Link Zgłoś
piotrdudala Re: przystanki przy Rondzie! 16.12.05, 21:48 Dzisiaj o problemach komunikacyjnych pomiędzy Słąskiem i Zagłebiem mówiono w Aktualnościach w TV Katowice. Telewizja przypisała całą zasługę sobie?????? Mówiono też o fatalnych przystankach. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_82 Re: przystanki przy Rondzie! 16.12.05, 22:09 Tak, prezenterka powiedziała, że to dzięki ich interwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 16.12.05, 22:14 Hmh, tak na dobrą sprawę trudno ocenić procentowo kto najbardziej przysłużył się naszej akcji. Ja wysyłałem mejle z prośbą o interwencję do prezydentów DG, Sosnowca i Katowic oraz do redakcji Dziennika Zachodniego, katowickiej Wyborczej oraz Aktualności. Na pewno jednak taka zmasowana akcja i "wielokanałowe" uderzenie jakie podjęliśmy w listopadzie skłoniło wreszcie nieruchliwe KZK do uwzględnienia naszych postulatów. No i nie zapominajmy o najważniejszym - gdyby nie my, nie byłoby tych zmian ;-) PS-Ciekawie się słucha w pierwszych dniach reakcji pasażerów w busach na fakt,że ich 801 czy 811 staje na Novotelu i Uniwersyteckiej. Najczęściej to coś w stylu "Ooo, nareszcie zrobiły porządek", "No, dawno powinny tu stawać", i tp. Większość wypowiedzi w tradycyjnie polskim stylu "oni", "władza", "góra". Dobrze że nie wszyscy tak myślą ;-) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sosn Re: przystanki przy Rondzie! IP: *.smstv.pl 16.12.05, 22:16 W taki sposób powoli tworzy się społ. obywatelskie, gdzie jednostka nie jest skazana na wolę i łaskę szeroko pojętej wyalienowanej "góry". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrdudala www.sosnowiecfakty.pl 17.12.05, 08:57 Rapallo ma rację, tak tworzy się społeczeństwo obywatelskie. Ja ze swej strony zapraszam do nowego serwisu www.sosnowiecfakty.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piotrdudala Re: www.sosnowiecfakty.pl 17.12.05, 08:58 Powstanie na początku 2006 roku. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sosn Re: www.sosnowiecfakty.pl IP: *.smstv.pl 18.12.05, 14:38 piotrdudala napisał: > Rapallo ma rację, tak tworzy się społeczeństwo obywatelskie. Sosn panie Piotrze, sosn! Cieszy mnie, że tego rodzaju inicjatywy i wzrost świadomości rodzą się w społeczeństwie i to za sprawą relatywnie ocenianego medium w postaci Internetu. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rest www.sosnowiecfakty.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 16:07 dobra stronka! Odpowiedz Link Zgłoś
rapallo Re: przystanki przy Rondzie! 23.01.06, 19:48 Wygląda na to, że jak to zwykle w życiu bywa, niezbyt długo dane nam było cieszyć się ze zwycięstwa jakim było uruchominie przystanku na Novotelu dla wszystkich linii przyspieszonych w kierunku Zagłębia. Drogowcy szykują nam komunikacyjną apokalipsę i wystarczy sobie przypomnieć co działo się przed Sylwestrem (dojazd z Katowic do Sosnowca i DG średnio po 1.5h) by mieć wyobraźnie tego co czeka nas do wakacji... Ech, nie skomentuję tego gdyż boję się o moje serce. miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3125285.html Odpowiedz Link Zgłoś