Dodaj do ulubionych

Czy ktoś spłaca kredyt studencki?

IP: *.chello.pl 12.04.05, 20:03
Hej, kończę studia i nadchodzi czas spłaty "kredytu studeckiego" :(
Mam w związku z tym pytanie; czy ktoś z Was spłaca już taki kredyt, ile wynosi rata i na jak długo są rozkładane? Dostałem go z Pekao S.A.
Dzięki za odpowiedź,
pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Roman Re: Czy ktoś spłaca kredyt studencki? IP: *.ct.gemini.ntplx.com 20.04.05, 03:44
      To nie jest odpowiedz, ale sugestia(nie znam polskich przepisow). W USA zeby
      zaczac zplacac taki kredyt, trzeba zaczac prace (oficjalna w USA). Wiec jak jej
      nie zaczniesz, to nie zplacacasz. Biedny nie moze placic. Skromnosc
      CZESTO "poplaca". Pozatym te pozyczki, sa ubespieczane przez rzad i po paru
      latach nieplacenia, sie je umaza(rzad zaplaci bankowi za nas). Takze pracodawca
      moze zgodzic sie zaplacic za nas. Wiele firm lub rzad (rzadowe posady) tak
      wlasnie robia. Trzeba podpisac katrakt i ilesz tam lat odpracowac potem.
    • qqlio Re: Czy ktoś spłaca kredyt studencki? 20.04.05, 08:18
      Po obronie (terminowej!) masz 2 lata karencji. Potem splacasz w ratach
      malejacych (staly kapital w ratach). Oprocentowanie korzystne (czesc odsetek
      splaca panstwo). Generalnie - liczba rat jest dwukrotnie wieksza niz liczba
      transz. Np. jesli brales kredyt przez 2 lata to bedziesz splacal przez 20 m-cy
      (przy splacie nie ma -hehe- wakacji).
      Ile wynosi rata? mniej wiecej tyle ile dwukrotnosc transzy + odsetki. Dowiedz
      sie o aktualne oprocentowanie i policz sobie wstepnie np. na
      www.bankier.pl/fo/kredyty/narzedzia/kalkulator_kredytowy/
      Pozdrawiam
      • qqlio Re: Czy ktoś spłaca kredyt studencki? 20.04.05, 08:55
        Sorki - jesli brales przez 2 lata to oczywiscie splacasz przez 40 miesiecy ;-)
        (2 razy dluzej)
        Pozdrawiam
        • Gość: Bart Re: Czy ktoś spłaca kredyt studencki? IP: *.centertel.pl 21.04.05, 09:11
          Posiadam takowy.
          Bralem miesiecznie jak studiowalem 400 zl.
          Po studiach byl 1 rok karencji.
          Teraz spacam (przez 8 lat) miesiecznie 200zl+odsetki (w tej chwili jakies 235
          zl)
          • qqlio Re: Czy ktoś spłaca kredyt studencki? 21.04.05, 11:32
            Tak... Kiedys byl rok karencji. Ale ustawa sie zmienila i dla tych' ktorzy nie
            zaczeli splacac przed polowa lipca 2004 (dokladnej daty nie pamietam - trzeba
            by bylo sprawdzic w Dzienniku Ustaw), karencja wydluzyla sie do 2 lat. Co
            prawda mialem troche przejsc z bankiem (nie byli poinformowani o nowelizacji
            ustawy i musialem im linki podsylac ;-))))) ale udalo sie.
          • Gość: i Re: Czy ktoś spłaca kredyt studencki? IP: 84.205.176.* 06.06.05, 18:12
            cholera, też tak brałam. To dlaczego teraz mam raty około 250?! :/
            • Gość: magda Re: Czy ktoś spłaca kredyt studencki? IP: *.kaczory.net.pl / 80.50.254.* 06.06.05, 18:31
              Ja brałam kredyt studencki przez 3 lata po 400 zł. Spłacać zaczęłam rok po
              ukończeniu studiów, spłaca się przez okres dwa razy dłuższy. Rata wynosi 200 zł
              + odsteki . Razem około 218 zł(mam już spłcone około 36 rat. Zostały mi 24
              raty. Każda rata jest stała, a odsteki zmienne po każdej zmianie stóp
              procentowych. Odsetki są naprawdę niskie. Jest to bardzo korzystny kredyt,
              aczkolwiek bardzo długo się go spłaca. Już zapomniałam prawie o studiach,
              minęło trochę czasu, a płacić jeszcze długo, długo... Pozdrowionka
            • Gość: magda Re: Czy ktoś spłaca kredyt studencki? IP: *.kaczory.net.pl / 80.50.254.* 06.06.05, 18:31
              Ja brałam kredyt studencki przez 3 lata po 400 zł. Spłacać zaczęłam rok po
              ukończeniu studiów, spłaca się przez okres dwa razy dłuższy. Rata wynosi 200 zł
              + odsteki . Razem około 218 zł(mam już spłcone około 36 rat. Zostały mi 24
              raty. Każda rata jest stała, a odsteki zmienne po każdej zmianie stóp
              procentowych. Odsetki są naprawdę niskie. Jest to bardzo korzystny kredyt,
              aczkolwiek bardzo długo się go spłaca. Już zapomniałam prawie o studiach,
              minęło trochę czasu, a płacić jeszcze długo, długo... Pozdrowionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka