Dodaj do ulubionych

BPH temu Bankowi już dziękuję.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 16:53
Czy was też ogolili na nowowymyślonej rocznej prowizji? Mnie stukneli na 150zł. Jutro ide likwidować u nich konto. Zdziercy mało im!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: stan Re: BPH temu Bankowi już dziękuję. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 18:07
      Muszą golić klienta to jest Bank. Skąd wezmą kasę na reklamę z Wołoszanskim. A premie świateczne to co, ze swoich wypłacą ?
    • gocha-80 Re: BPH temu Bankowi już dziękuję. 08.12.05, 18:27
      słyszałam o tym, właśnie dzisiaj koleżanki z pracy poruszyły ten
      temat...masakra.
      • Gość: Olo Re: BPH temu Bankowi już dziękuję. IP: 62.233.185.* 08.12.05, 23:26
        ten bank, to totalna kicha.

Wśród poważnych banków przoduje w oszukiwaniu ludzi. Najpierw reklamy z
        darmowym kontem, a potem niby "rewolucja" w darmowych wypłatach ze wszystkich
        bankomatów, gdzie oczywiście jest darmowa, ale tylko przy koncie za ponad 30zł
        miesięcznie, czyli taka rewolucja, że w śląskim, od nie pamiętam kiedy, w
        droższych kontach od 20, 30zł wypłaty są darmowe. I jeszcze, że Wołoszański i
        Weiss zgodzili się na takie szwindle, to naprawdę się dziwie.
        Wiem, ze banki żerują na niedopowiedzeniach, ale BPH robi to w żywe oczy i
        najmniej subtelnie wśród dużych banków.
        • Gość: iga Re: BPH temu Bankowi już dziękuję. IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.05, 00:16
          ja też jestem oburzona tymi opłatami teraz zastanawiam się nad PKO albo Nordea -
          podobno konta sa po 4 złote;
          • michal_82 Re: BPH temu Bankowi już dziękuję. 16.12.05, 22:27
            W PKO wzrasta od stycznia do 5,40zł.
            • Gość: Aj Re: BPH temu Bankowi już dziękuję. IP: 83.238.226.* 17.12.05, 20:19
              też myślałam nad PKo bo to jednak duża sieć ale się okazało że wzrosła opłata
              to zmieniłam na Nordea - dalej 4 i dostęp przez internet, super sieć
              bankomatów, jeden mam przy domu poza tym super obsługa, jest oki
    • Gość: Obyvatel1 Re: BPH temu Bankowi już dziękuję. IP: *.broker.com.pl 12.12.05, 23:11
      Wlasnie przejrzałem cennik usług banku od 1 stycznia 2006. Szlag mnie trafia.
      Bank bedzie zdzierał jeszcze wiecej.
      Prowadzenie rachunku 6,95/miesiac
      Obsluga karty 2 zł/miesiąc
      Opłata za posiadanie limitu w saldzie debetowym - 75 zł/rok
      majac konto w tym banku trzeba zapłacić minimum 182,40 zł w skali roku.
      Nic innego, tylko likwidowac konto!!!!

• Gość: ale Re: BPH temu Bankowi już dziękuję. IP: *.chello.pl 13.12.05, 11:21
      To skok na kasę klientów - sektor bankowy osiąga ponadprzecietne zyski, ale im
      wciąż malo (bo na zachodzie prowizje są 2 razy wyzsze i oni myslą tak samo
      zrobić tu - a potem narzekają że w polsce tak niewielki odsetek lorzysta z usług
      bankowych, wiec wyzsze koszty obsługi, wiec sie nie opłaca, wiec trzeba podnosić
      prowizje itd. koło się zamyka). A ceny usług bankowych w Polsce są kartelowe -
      np. ING BSK - prowadz. najtańszego konta 6 zł karty 1,5/szt. miesięcznie,
      przelew 0,50-2,50, zadłużenie w ROR 1,5% limitu (min. 55 zł) rocznie. Wszystko
      oczywiście przy ZEROIWYM oprocentowaniu na ROR. TRZEBA SIE PRZENOSIC SIĘ DO MBANKU.
      • Gość: ED Re: BPH temu Bankowi już dziękuję. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 12:45
        Poszedłem zlikwidowć konto w BPH. Powiedzieli mi ,że prowizji która sciagneli za przyznany debet na przyszły rok i tak mi nie zwróca. Normalna granda czy nie ma na nich kija?
      • Gość: Iga Re: po co mam przepłacać IP: 83.238.228.* 15.12.05, 21:34
        a ile w MBanku bo w PKO i Nordea sa konta za m-c po 4 zł, ?
        • eichendorff Re: po co mam przepłacać 16.12.05, 13:33
          Gość portalu: Iga napisał(a):

> a ile w MBanku bo w PKO i Nordea sa konta za m-c po 4 zł, ?

W mBanku prowadzenie rachunku, karta do bankomatu, pobieranie gotówki z
          bankomatów Euronetu i BZ WBK oraz przelewy wewnętrzne są za darmo. Przelewy
          zewnętrzne - 50 gr.
          Wysokie bezpieczeństwo transakcji internetowych (listy haseł jednorazowych a od
          stycznia również hasła przesyłane na określony nr telefonu komórkowego).
          Darmowy dostęp do szerokiej gamy funduszy inwestcyjnych oraz bardzo tani dostęp
          do giełdy, dostępne darmowe subkonta z wyższym oprocentowaniem.
          Problem może być brak oddziałów, gdzie można by wpłacić gotówkę na swoje konto.
          Na Górnym Śląsku istnieje taka możliwość tylko w M1 w Zabrzu. Stoi tam mKiosk z
          wpłatomatem.

Może brzmi to jak reklama, ale jestem bardzo zadowolony z usług mBanku (choć
          korzystam jeszcze z usług Raiffeisena - całkowicie darmowe konto lokacyjne z
          darmowymi przelewy, ale niestety brak karty bankomatowej; "mix" kont mBanku i
          Raiffeisena pozwala prawie całkowicie pozbyć się prowizji bankowych; oddziały
          Raiffeisena są w Katowicach i Gliwicach i tam najczęściej dokonuję wpłat
          gotówkowych)
    • Gość: sabik Re: BPH temu Bankowi już dziękuję. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.12.05, 20:52
      a napisac o co dokładnie chodzi ? Mam konto w BPH i już się boję...
      • Gość: wqur... Re: BPH temu Bankowi już dziękuję."O co Chodzi" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 09:37
        Wszystko na ten temat:
        Zabierz pieniądze z konta zanim BPH ci je zabierze - SMS-y o takiej treści rozsyłają pomiędzy sobą klienci banku. Poszło o drastyczną podwyżkę opłat za debet, jaką bank wprowadził przed końcem roku.

- Bez mojej wiedzy bank ściągnął mi z konta ponad 200 zł. Nie dostałem wcześniej żadnego zawiadomienia. Kiedy poszedłem do banku po wyjaśnienia, usłyszałem, że wszystko jest zgodne z prawem, bo BPH wysłał do mnie informację o opłacie. Problem w tym, że ja już od kilku miesięcy nie dostaję korespondencji z banku, w tym wyciągów - mówi jeden z czytelników, który zadzwonił do "Gazety". To nie jedyny głos w sprawie dziwnych operacji na kontach klientów banku. - Z mojego konta zniknęło 270 zł. Z konta kolegi prawie 2 tys. zł. Kiedy zażądałem wyjaśnień, bank odpowiedział, że to "prowizja za prolongatę pożyczki na następny 12-miesięczny okres" - opowiada kolejny czytelnik. I dodaje: - To skandal, bo bank zrobił to bez mojej zgody.

Jacek Balcer, rzecznik BPH, potwierdza, że w ostatnich tygodniach pobrano z kont klientów opłatę za tzw. gotowość debetową. Chodzi o to, że ci, którzy do rachunku osobistego mają przyznany debet, muszą za to płacić. Do tej pory taką opłatę bank ściągał co miesiąc w wysokości 0,1 proc. przyznanego limitu, ale nie mniej niż 5 zł. Tymczasem w listopadzie BPH zmienił ustalenia, a zgodnie z nowymi opłata za debet pobierana jest raz w roku w wysokości 2 proc. limitu.

- Gdybym wiedział wcześniej o podwyżce, zmieniłbym bank. A tak przed świętami, gdy liczy się każda złotówka, z mojego konta znikają pieniądze - mówi oburzony czytelnik, któremu BPH zabrał prawie 300 zł.

BPH w nowym sposobie naliczania opłaty za debet nie widzi nic złego. - Zmiana jest ujednoliceniem praktyki bankowej. Opłaty za limit w saldzie debetowym są pobierane w cyklu rocznym m.in. przez PKO BP Pekao SA, Millennium czy Citibank. Poza tym zmiana była podyktowana uwagami klientów, że pobieranie opłaty miesięcznej jest dla nich mało przejrzyste - twierdzi rzecznik banku. Jego zdaniem, bank prawidłowo poinformował o nowych opłatach. - Zawiadomienia dołączaliśmy do wyciągów. Informację zamieściliśmy też na stronie internetowej - zapewnia Balcer. Przyznaje, że informacja mogła nie dotrzeć do wszystkich klientów. - Jeśli tak się stało, wycofamy naliczone opłaty, a zawiadomienie o nowej taryfie wyślemy listem poleconym. Co więcej, jeżeli klient zwróci nam uwagę, że pobranie opłaty w tym okresie jest zbyt dużym obciążeniem dla budżetu domowego, postaramy się przesunąć ją na początek przyszłego roku - deklaruje. Zastrzega jednak, że w przypadku, gdy klient zrezygnuje z usług banku już po ściągnięciu prowizji, pieniędzy nie odzyska, bo "w innych bankach taka opłata też nie jest zwracana".
        • Gość: someone Re: BPH temu Bankowi już dziękuję."O co Chodzi" IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.12.05, 13:16
          JEsli zrezygnujesz u nich z debetu i napiszesz pismo o zwrot pobranej prowizji
          jest szansa ze pojda Ci na reke, ale debet musisz splacic. Spotkalo mnie to
          samo...... niestety nie mam na splate debetu wiec..........jestem jednym z
          setek klientow ktorzy musza to poki co zaakceptowac...
          • Gość: tomek pko sa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 20:09
            Słuchajcie, mam konto w pko sa. Mam też niepokojące wrażenie, że mnie też tak
            kiwnęli. Jakiś miesiąc temu ściągnęli mi z konta 100 zł za prolongatę linii
            kredytowej na 4 000. Wcześniej nie było takiej opłaty (jakieś 6 lat) a teraz
            nagle jest. To chyba też jest wałek, co sądzicie ?
          • Gość: BPHowiec Re: BPH temu Bankowi już dziękuję."O co Chodzi" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 15:33
            Re: jak BPH pobral oplaty!!!
            Autor: Gość: BPHowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
            Data: 07.12.05, 20:24
            + odpowiedz
            Jestem pracownikiem tegoż banku i niestety te opłaty to... nie będę przeklinał,
            Bank chce podnieść maksymalnie przychody i stąd te działania. Jest jeszcze kilka
            rzeczy, które na to wskazują ale nie mam ochoty pisać na ten temat. Generalnie w
            tej chwili nie liczy się sprzedaż a jakie uzyskujemy przychody.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka