Dodaj do ulubionych

Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kicz!

IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 09:30
Ukończono, szumnie zapowiadaną przez władze miasta, renowacje jednej z
najlepszych kamienic modernistycznych w Katowicach.
I jaki efekt tych zapowiedzi włodarzy, że będzie znowu perełką architektury?

Sami zobaczcie jeśli jeszcze nie widzieliście:
f5.putfile.com/5/14408395563.jpg
f5.putfile.com/5/14408360787.jpg
a teraz spójżmy na jedną z inspiracji w doborze kolorów:
f5.putfile.com/5/14408430426.jpg
i przykład jak można to zrobić z gustem:
f5.putfile.com/5/14408491526.jpg.
jak dla mnie wieś tańczy i śpiewa. Totalne spartolenie roboty...
Obserwuj wątek
    • Gość: Olo Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 09:30
      zdjęcia zaczerpnięte z www.gkw.katowice.pl
    • Gość: Olo Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 09:32
      ostatnie zdjęcie jeszcze raz
      f5.putfile.com/5/14408491526.jpg
    • Gość: plotter Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 09:37
      Nie wiem, kto dobierał kolorystykę i dlaczego konserwator zabytków się na to
      zgodził. Ten teren jest przecież w strefie ochrony konserwatoriej i projekt
      musiał być uzgodniony przez miejskiego konserwatora. Sąsiednia mała kamieniczka
      na Dworcowej - też niedawno odnowiona ma świetną chłodną kolorystykę, a tu
      takie ciepłe pastele. I do tego ciemno brązowa stolarka. Porażka!.
      Aż strach pomyśleć co będzie jeśli z takim powodzeniem przeprowadzą remont
      całej Dwrcowej... :-/
      Na szczęście elewacja się szybko zabrudzi i nie będzie tak bić po oczach.
      • Gość: nuczyciel Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic IP: *.orange.pl 26.05.06, 09:43
        To jest właśnie gust Misia Uszotka
        • Gość: lalka Re: "fachowcy" kochają kicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 11:01
          To prawda, kolorystyka dobierana jak do wnętrza pokoju dla niemowlaka. Wcale
          mnie nie dziwi, bo podwładni, wzorem Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków,
          pilnują tylko własnych fuch i zarabiania na zleconych dokumentacjach, które
          później koledzy z pokoju w biurze zaakceptują.
          Straszą już: futurystyczny chochoł na modernie gmachu opery, bankowy koszmarek
          koło willi Utemana na Giszowcu; niebawem dojdzie monstrum wpakowane w kompleks
          pięknej architektury Akademii Muzycznej. Koledzy, czekający w kolejce po
          zlecenia, raczej nie zaprotestują, prawda?
          • Gość: plotter Re: "fachowcy" kochają kicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 16:44
            Ciekawe co by ci się spodobało???
          • Gość: lucek Re: "fachowcy" kochają kicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.06, 17:53
            Gość portalu: lalka napisał(a):

> To prawda, kolorystyka dobierana jak do wnętrza pokoju dla niemowlaka. Wcale
            > mnie nie dziwi, bo podwładni, wzorem Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków,
            > pilnują tylko własnych fuch i zarabiania na zleconych dokumentacjach, które
            > później koledzy z pokoju w biurze zaakceptują.
            > Straszą już: futurystyczny chochoł na modernie gmachu opery, bankowy
            koszmarek
            > koło willi Utemana na Giszowcu; niebawem dojdzie monstrum wpakowane w
            kompleks
            > pięknej architektury Akademii Muzycznej. Koledzy, czekający w kolejce po
            > zlecenia, raczej nie zaprotestują, prawda?

no lalka nie przesadzaj jeśli idzię o Akademię Muzyczną. To będzie w porządku
            obiekt chyba że chcesz jak ci krakusi oceniać co zasłania wawel przez co
            później powstają "piękne" budynki jak hotel sheraton czy straszą szkieletory
            • Gość: lalka Re: do Lucek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 13:31
              Nie przesadzam, a już z pewnością nie w sprawie Akademii Muzycznej. Przyjrzyj
              się uważnie odległości, jaka dzieli nowe monstrum od starego gmachu. Już teraz
              w tym ostatnim w czasie zajęć w biały dzień zapala się światło w salach od
              strony budowy, bo nut nie da się czytać po ciemku. Byłam na prezentacji
              makiety, już wtedy było to widoczne gołym okiem dla laika, ale nikt nie powie,
              że król jest nagi, kiedy prezydent i WKZ ogłaszają swój zachwyt.
              Podobnie ciekawe, czy w tej plastikowej narośli na dachu opery baletowi
              naprawdę dobrze się ćwiczy? Czy i za ile założono tam klimatyzację, ile
              kosztuje umycie potworka? itp, itd...........Naprawdę nie protestowałabym,
              gdyby na dachu palmiarni ktoś w ten sposób zaprojektował oranżerię!
              • Gość: LUCE Re: do Lucek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.06, 15:40
                Gość portalu: lalka napisał(a):

> Nie przesadzam, a już z pewnością nie w sprawie Akademii Muzycznej. Przyjrzyj
                > się uważnie odległości, jaka dzieli nowe monstrum od starego gmachu. Już
                teraz
                > w tym ostatnim w czasie zajęć w biały dzień zapala się światło w salach od
                > strony budowy, bo nut nie da się czytać po ciemku. Byłam na prezentacji
                > makiety, już wtedy było to widoczne gołym okiem dla laika, ale nikt nie
                powie,
                > że król jest nagi, kiedy prezydent i WKZ ogłaszają swój zachwyt.
                > Podobnie ciekawe, czy w tej plastikowej narośli na dachu opery baletowi
                > naprawdę dobrze się ćwiczy? Czy i za ile założono tam klimatyzację, ile
                > kosztuje umycie potworka? itp, itd...........Naprawdę nie protestowałabym,
                > gdyby na dachu palmiarni ktoś w ten sposób zaprojektował oranżerię!

ale ten budynek ma się łączyć ze starym dlatego jest tak blisko. I bardzo
                dobrze bo za mało jest tam miejsca aby tworzyć jakiś odrębny budynek.
                Wyglądałoby by to kiepsko a tak jest w komponowany w obecne budynki
                • Gość: lalka Re: do Lucek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 18:07
                  I co z tego, że ma się łączyć. Czy dla idei artystycznej wizji trzeba pogarszać
                  funkcjonalność tego, co jest? Jak bardzo dźwiękoszczelnych okien i klimatyzacji
                  będzie to wymagało podczas zajęć muzycznych?
                  Bank koło willi Utemana też się łączy z głównym budynkiem, tyle, że pod ziemią.
      • Gość: katowiczanin Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.06, 21:51
        ...odczepcie się od p.prezydenta Uszoka, ten Pan ma zajmować się poważniejszymi
        sprawami niż kolor elewacji jakiegoś budynku.Panie prezydencie te arterie są
        bardzo ważne.Już dużo lepiej wyglądają K-ce niż za Pana poprzedników.Oni nie
        dbali o żaden kolor chyba że czerwony.A Pan zmienił miasto na SUPER...Dziękuję..
        • Gość: Europejczyk Wazeliniarz IP: *.chello.pl 04.06.06, 23:45
          Od dawna obserwuję "twórczość" na forach KATOWICZANINA.To jakiś okropny klakier
          Uszoka.Wazelina taka,że aż się człowiekowi niedobrze robi.A może to sam
          prezydent Uszok? To by wiele wyjaśniało.
          • Gość: katowiczanin Re: Wazeliniarz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 09:30
            ...odp.do europejczyka-pisałem pierwszy raz a jestem znacznie starszy od
            p.Prezydenta i dużo pamiętam.A takich jak Ty Europejczyku to potrzebują na
            wschodnich terenach byłego ZSRR.Tam pamięć musi być krótka.Jeżeli obserwujesz
            twórczość katowiczan tzn. że nie jestem sam.
            • Gość: Olo Re: Wazeliniarz IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 10:45
              tak tylko, że ostatnimi czasy Katowice systematycznie tracą na znaczeniu i
              dystans wobec innych większych miast. Składa się na to wiele czynników. Powoli
              stajemy sie miastem na przecięciu drogi Kraków-Wrocław czego wyraz dali nie raz
              inwestorzy zupoełnie omijając Katowice choćby w sektorze usług, czy centr
              badawczych. jak dla mnie polityka włodarzy naszego miasta nie napawa
              optymizmem, a zwłaszcza bezczynne czekanie z otwartymi rękami na jakiś
              inwestorów.
              • Gość: EWALD! Re: Wazeliniarz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 23:52
                MOSZ PIERONOWY RECHT. BYDOM AUTOBANY INO ,ŻE NIY DO CELU(KATOWICE) INO
                VIA ;DO KRAKOWA I WROCŁAWIA.

USZOK DO PRZEMYŚLA TAM SIE NADO JAKO BUDOWNICZY DRÓG I MOSTÓW . PIYKNO
                TRASA BERLIN-WROCŁAW-KATOWICE-KRAKÓW-RZESZÓW-PRZEMYŚL-LWÓW-KIJÓW. ALE GESZEFT
                NA TYI AUTOBANIE BYDOM MIEĆ GOROLE A NIY MY :(((
                OBYCH SIE MYLIŁ...
                • Gość: katowiczanin Re: Wazeliniarz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 12:48
                  ...Ewaldzie,nie tylko autobany to jest w gesti innych możnych...gdybyś miał
                  okazję jechać z Ligoty do Piotrowic lub odwrotnie-dawny przejazd kolejowy-to
                  nie będziesz stał po 30-45 min.lub wracał przez Kłodnicką,a rondo i DTŚ to nie
                  autobana możesz sprawdzic pieszo lub na kole...ZA DARMO...Niech napiszą znajomi
                  tych co zginęli w Piotrowicach na przejeździe w autobusie i nie tylko...mogli
                  żyć,każdego z nas czekało podobne zderzenie...Poprzedni włodarze miasta nie
                  chcieli Twego bezpieczeństwa - prezydent Uszok zadbał- też o Ciebie i Twoją
                  rodzinę...Dzięki p.prezydeńcie Uszok.
                  • Gość: Olo Re: Wazeliniarz IP: *.kat.3s.pl 06.06.06, 15:35
                    ...niezłe brednie, tyle Ci powiem.
                    • Gość: katowiczanin Re: Wazeliniarz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 20:49
                      ...olo...zapomniałeś dodać że te Twoje.Kończ waść...
                      • Gość: Olo Re: Wazeliniarz IP: *.kat.3s.pl 06.06.06, 21:52
                        chłopie o czym Ty piszesz? i za co dziękujesz p.Uszokowi? za DTŚ?to idź
                        podziękuj teraz prezydentowi Rudy Sl. za to ,że rozpoczęła się budowa DTŚ
                        właśnie tam. Tylko potem sprawdź kto to finansuje i z jakiej inicjatywy buduje
                        się DTŚ. Za wiadukt w Piotrowicach? człowieku minęło 8 lat Uszoka, za niedługo
                        minie zapewne 12lat, a Katowice stają się powoli, ale systematycznie tylko
                        miastem pomiędzy Wrocławiem i Krakowem zamiast czerpać z tego korzyści. Nie
                        zauważasz tego? Jeszcze kilka lat i bez skrupułów będzie mozna powiedzieć że
                        jest to maisto straconych szans, choć chciałbym się mylić i wierze, ze jednak
                        karta się odwróci. Tym niemniej dzisiaj Katowice rozwijają się zdecydowanie
                        wolniej od innych większych miast, a odpływ nieustający odpływ ludzi daje wiele
                        do myślenia.
    • iberia30 Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic 26.05.06, 11:29
      niestety nic dodac nic ujac...porazka i wsytd.
    • Gość: Olo Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 11:48
      ja już nie mam słów jak patrzę na próby upiększania Katowic przez włodarzy
      naszego miasta. Wystarczy choćby spojżeć pod nogi na ochydną betonową kotkę,
      która dosłownie zalewa Katowice. Idąc tą drogą, Katowice nigdy nie będą
      przyjemnym miastem, bo nawet to co nowe robi się byle jak.
      • Gość: Europejczyk PRECZ z betonową tandetą. IP: *.chello.pl 28.05.06, 23:46
        Gość portalu: Olo napisał(a):

> ja już nie mam słów jak patrzę na próby upiększania Katowic przez włodarzy
        > naszego miasta. Wystarczy choćby spojżeć pod nogi na ochydną betonową kotkę,
        > która dosłownie zalewa Katowice. Idąc tą drogą, Katowice nigdy nie będą
        > przyjemnym miastem, bo nawet to co nowe robi się byle jak.

Należy stworzyć ruch obywatelskiego oporu przeciwko tej betonowej szmirze,która
        zochydziła już całe miasto.
    • Gość: st Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic IP: *.chello.pl 26.05.06, 14:58
      Kiedyś się zastanawiałem - teraz mam pewność. Oni mają krasnale w ogródkach i
      landszafty z jeleniem na rykowisku w salonach.
      .
      Może ktoś ufunduje zajęcia z wychowania plastycznego dla Uszoka i jego
      urzędników - nie będzie drogo, kurs może być na poziomie przedszkolnym.
      • braineater Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic 26.05.06, 15:41
        No normalnie sie Państwo czepiacie:) Najmodniejsze tryndy kolorystyczne przeca,
        pastele, takie ładne, oko cieszy, idealnie wspólgra z otoczeniem i aż się
        dziwie, że nie dali nakazu powieszenia błekitnych rolet wertykalnych w tych
        oknach, by piekna dopełnić.
        Dajbuk, żeby graficiarzom się nudziło w okolicy.

P:)
        • Gość: st Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic IP: *.chello.pl 26.05.06, 16:41
          Niedajbuk, bo to syf jeszcze większy niż uszokowe malowanki i ekrany z klocków.
          • Gość: st Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic IP: *.chello.pl 26.05.06, 16:41
            a nawet niż bulwary
      • Gość: plotter Uszok? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 16:48
        jakoś mam wrażenie że to nie Uszok zaprojektował tę kolorystykę, podobnie jak
        różne inne archydzieła w naszym otoczeniu. Cokolwiek by mówić o urzędnikach to
        nie oni ale atchitekt wybiera kolorystykę budynku. Nie wiem tylko kto to
        projektował, a już chyba ściągnęli tablicę informacyjną budowy więc za późno
        żeby się dowiedzieć.
        • Gość: Olo Re: Uszok? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 17:15
          nie wiem kto to robił, ale robił to na zlecienie magistratu. Uszok zapowiadał,
          ze budynek będzie znowóż świecił-niestety świeci, ale w sensie dosłownym.
          tak więc wniosek jeden - p.Uszok nie potrafi dobrać sobie współpracowników i
          widać to nie poraz pierwszy, szczególnie jeśli chodzi właśnie o poprawę
          estetyki miasta.
          Dodam, ze umiejętność doboru współpracowników to wg mnie podstawa w zarządzaniu
          miastem, bo trudno wymagać, że szef będzie wszystko co do joty sprawdzał i
          kontrolował.
        • Gość: st Re: Uszok? IP: *.chello.pl 26.05.06, 17:18
          To taki skrót myslowy - Uszok = podlegli mu gminni urzędnicy (z wydziału
          budownictwa, biura konserwatora zabytków itp.)
          .
          Jasne, że zaprojektowali architekci - tak samo zapewne "architekci"
          zaprojektowali Silesia center, koryto Rawy czy ekrany przy Roździeńskiego.
          W wolnym kraju takie ich prawo - każdy, chocby pozbawiony za grosz talentu może
          próbować zarabiać na chleb w sposób, który uważa za stosowny (pytanie tylko
          dlaczego wybrali taką własnie drogę).
          .
          Natomiast my po to wybieramy władze, żeby reprezentowały nasze interesy - m.in.
          w zakresie estetyki przestrzeni publicznej.
          Uszokowi urzędnicy rzeczywiście nie zaprojektowali - ale POZWOLILI okrasic
          miasto wszystkimi tymi nieudacznymi wrzodami.
          .
          I mam wrażenie że to nie przypadek - bo to nie jeden obiekt a cały wysyp
          tandety. Im się to po prostu podoba.
          • Gość: roro68 oj wiecie co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 00:32
            Jeżeli to ma być "jedna z najlepszych modernistycznych kamienic" w Katowicach
            to ja się nią na pewno nie zachwycę. (Willa na przykładzie to zupełnie innej
            klasy architektura). Domyślam się, że to międzywojenny budynek a kojarzy mi się
            z czymś przeciętnym z lat 60. (Chyba przesadzamy z tymi "perłami" w Katowicach.
            Może w większym skupisku robiłyby wrażenie. Jak nie przymierzając nowochuckie
            założenie architektoniczne). Bardzo nie podoba mi się stolarka okienna. A
            kolorki? W moim mieście spółdzielnia oszalała i maluje bloki, gmina maluje
            szkoły (seledyn, oczojebny błękit w żółte i lilaróż cętki) i większość ludu
            jest wniebowzięta. A ja już tego nie wytrzymuję nerwowo, bo wychodzi mi, że
            socjalistyczne tynki miały w sobie więcej uroku... Jedyna pociecha, zauważam,
            że z czasem jaskrawe pigmenty w tych nowych farbach znacznie blakną.
            • Gość: Olo Re: oj wiecie co? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.06, 00:57
              na pewno nie jest to przeciętna kamieniczka. Bez dyskusji wyróżnia się i nawet
              tak spartolony efekt końcowy jej modernizacji, nie zdołał odebrać jej uroku ;-)
      • Gość: max Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic IP: *.12.1411N-CUD12K-01.ish.de 29.05.06, 13:32
        Oni nie potrzebujom zdjec tam prokurator musi sie przyjzec kto za te zlecenia
        wziol w lape!!!!!!! i jak nazywa sie konserwator ??? STEVE Wonder ?????? Ale
        za odpowiednio grubom koperte to oczy sie zamykajom i jak sie pomysli za ile to
        sie mozna nawet odwrocic.Tym panom jak sie nie bedzie podobac to za te lapowy co
        dostali pojadom za granice i nie bendom musieli tego oglondac !!!!!
    • Gość: oberschlesier mniej wiecej tak wygladaly by niemieckie kattowitz IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.06, 01:27
      www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/576/display/5570394
      www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/576/display/5625066
      www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/576/display/5625901
      www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/576/display/5622304
      www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/576/display/5406020
      www.fotocommunity.de/pc/pc/display/5378635
      www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/576/display/5430251
      www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/576/display/5408772
      www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/576/display/4450906
      www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/576/display/4239103
      www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/576/display/4143316
      www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/576/display/4003380
      www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/576/display/5149285
      www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/576/display/4805149
      www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/576/display/4736667
      www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/576/display/4009154
      www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/576/display/3925197
      www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/576/display/3778031
      www.uestra.de/presse/Gehry_Tower_Wolken_dw.jpg
      www.duesseldorf.de/touristik/bildarchiv/grafik/n00154.jpg
      www.iadat.org/images/guggenheim.JPG
      www.myhappening.com/photos/barcelona/041220/ps/images/DSCF0375.jpg
      gruss

• Gość: Olo Re: mniej wiecej tak wygladaly by niemieckie katt IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.06, 01:44
        @oberschlesier, niemieckie miasta byłej NRD, szczególnie parenaście lat temu
        nie potwierdzają jednoznacznie Twojej tezy
    • Gość: prykisocjotechniki Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 01:38
      Doprawdy, trzeba bylo sie naprawde postarac, zeby tak spie*dolic tak swietny
      budynek!
      My, wszyscy oburzeni tym faktem zrobmy "akcje", niech kazdy sie uzbroi w wiadro
      farby (kolory sie jeszcze ustali)i drabine, spotykamy sie w wyznaczonym miejscu
      i wyznaczonej porze, i idziemy naprawic to co spieprzyli!

A tak na powaznie, ten "remont" to porazka roku (dziesieciolecia?). Wolalem ten
      stary, brudny od sadzy tynk, bez wsiowgo styropianu i kolorow a'la jogobella
      lesna i brzoskwiniowa. Doprawdy wymiotowac sie chce jak na to patrze.

• Gość: nauczyciel Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic IP: *.orange.pl 27.05.06, 13:56
        Teraz niech Uszok jeszcze raz odnowi na własny koszt,a nie za nasze podatki
    • Gość: Fan Katowic-ŻENADA Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic IP: *.chello.pl 27.05.06, 13:17
      Tak spieprzyć to co wydawało się, że spieprzyć już się nie da, bo ma
      międzywojenną szlachetność i styl, no to....płakać się chce.
      Architektura Katowic całkiem wymknęła się ostatnio spod jakielkolwiek
      kontroli!!!!!!!
      I to tym większy żal, że mamy prężne środowisko młodych, otwartych na nowe
      pomysły architektów, którzy potrafią tworzyć oryginalne i niebanalne
      rozwiązania.
      Dajcie im wreszcie pole do popisu!!!!!/To do władz miasta i wyborców/.
      • holtze Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic 27.05.06, 20:29
        teraz wszystko wyglada jak polska kostka z koziej wolki. nie wierzylem w to ze
        mozna spieprzyc obiekt o tak dobrze zachowanej dokumentacji fotograficznej i
        setkach podobnych przykladow renowacji z calego swiata. a jednak...

moze ktorys z debili odpowiedzialnych za projekt kolorystyki i dobor materialow
        czyta opinie na tym forum: gdyby pomalowac slupy pomiedzy oknami na ciemny
        kolor udaloby sie chociaz zachowac poziome 'pasy' okien. podobna zasade
        zastosowano w oryginalnej kolorystyce kamienicy - choc byla o niebo
        szlachetniejsza - slupy byly cofniete w stosunku do elewacji (dzisiaj
        wystarczylo zastosowac cienszy styropian - teraz jest za pozno - to ewidentny
        blad projektanta badz wykonawcy). moglbys baranie pseudoarchitekcie sam kupic
        puszke farby za 30 zl i te slupy pomalowac albo zrobic na nich nowa ciensza
        termoizolacje. przynajmniej kamienica bedzie przypominac modernistyczna wtedy...
        a uszok pewnie czyta co ludziska na forum pisza i mysli zdziwiony: o co im
        k.... chodzi z ta kamienica?

architektura na calym swiecie traktowana jest jako dobro publiczne, niestety
        nie w katowicach. sami jestesmy sobie winni nastepnym razem jesli uszok powie
        ze chce cos nam upiekszyc trzeba leciec do urzedu i ogladac projek (jest do
        wgladu dla kazdego) i oprotestowac jesli trzeba...
        he he dobre to o krasnalach, zaloze sie ze wiekszosc gosci z ekipy uszoka ma w
        ogrodkach krasnale...

projektanta i konserwatora zabytkow powinno sie publicznie napietnowac...
        • holtze Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic 27.05.06, 20:46
          konserwator zabytkow ma jeszcze szanse sie zrehabilitowac. projektant badz
          wykonawca zmienili podzialy okien tej kamienicy. przypuszczam ze bez
          pozwolenia. budowa jest pewnie nie odebrana. mozna nakazac przywrocic
          oryginalne podzialy okien i przy okazji naprawic to co zepsuto. tynk elewacji
          przybrudziwszy sie troche, jak juz ktos wczesniej zauwazyl sam stanie sie
          ladniejszy z biegiem lat.
          zauwazylem ze paru dziennikarzy katowickiej ma ambicje pisania o architekturze:
          teraz macie pole do popisu i rzeczywiscie mozecie cos uratowac!
          ten budynek byl skarbem katowic!
          • Gość: prykisocjotechniki Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 03:16
            holtze napisał:

> ten budynek byl skarbem katowic!

No wlasnie..BYL :( Teraz jest oblepionym styropianem budynkiem w "modnym"
            jogurtowym kolorze:( Ludzie odpowiedzialni za te "renowacje" powinni co najwyzej
            remontowac remize w Pcimiu Dolnym:(
            • Gość: Grundmann Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic IP: 62.135.101.* 28.05.06, 11:31
              no moze nie w Pcimiu, ale na Kostuchnie na pewno. Ale przestanmy biadolic,
              jesli Katowice, miasto aspirujace do rolii metropolii, centralny osrodek blisko
              2 milionowej aglomeracji, za burmistrza maja bambra z czworakow kole Kostuchny,
              kery przez wiekszosc swojego zycia do miasta PKS - em jezdzil... nie
              spodziewajmy sie rewelacji, chyba powinnismy sie cieszcy, ze elewacji nie
              przyozdobiono na zyczenie mera tluczonym szklem, albo denkami od jabcokow.
      • Gość: nauczyciel Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic IP: *.orange.pl 28.05.06, 07:31
        To jest właśnie gust władz miasta
        • roro68 Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic 28.05.06, 15:47
          Macie gdzieś oryginalne foty tej kamienicy sprzed zaklejenia styropianem i
          pomaziania farbkami? Zaintrygowało mnie, że przykryto podziały fasady.
          • Gość: Olo Art. i zdjęcie przed remontem i za lepszych czasów IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.06, 16:52
            artykuł zapowwidajacy tą renowacje z 8lipca 2005r. Zerknijcie na ostatnie
            zdanie w artykule, inspektora nadzoru w KZGM'ie pana Józefa Biskupa, no i słowa
            Bojaruna w środku artykułu. Ktoś sobie tutaj jaja robi...

Gazeta.pl > Katowice > Aktualności
            Piątek, 8 lipca 2005

Rozpoczyna się upiększanie ul. Dworcowej w Katowicach

Na ul. Dworcowej wyróżniają się urodą hotele Monopol i Diament. Magistrat nie
            chce być gorszy. Już niedługo kamienica pod "13" nabierze blasku. Dziś nie
            zachwyca, ale fachowcy przekonują, że to wybitna architektura.

Niedługo ul. Dworcowa ma być wizytówką miasta. Trwa właśnie konkurs
            architektoniczny na plan przebudowy tej części miasta. Już wyremontowano parę
            prywatnych kamienic, pięknie wyglądają hotele Diament i Monopol. Gorzej jest za
            to z kamienicami, które należą do miasta. Ale i to się zaczyna zmieniać. Już
            niedługo rozpocznie się remont budynku przy ul. Dworcowej 13. - Ta kamienica
            będzie otwierała wejście na przebudowaną ul. Dworcową, powinna więc wyglądać
            reprezentacyjnie - mówi Waldemar Bojarun, rzecznik prasowy katowickiego
            magistratu.

Dziś szary, brudny budynek wygląda odpychająco. Na parterze działa galeria i
            zapewne po remoncie nadal będziemy mogli podziwiać tu obrazy.

Tymczasem Małgorzata Zygmunt, miejska konserwatorka zabytków, mówi, że to
            wybitna architektura funkcjonalistyczna. - Niestety, nie znamy projektanta tego
            budynku. Na archiwalnych dokumentach jego podpis jest nieczytelny - mówi
            Zygmunt. Budynek zaprojektowano najpewniej w 1932 roku, ale wybudowano go pięć
            lat później. Jego pierwszym właścicielem był inżynier Jan Squeder. - Pierwsze
            dwie kondygnacje zajmowała kawiarnia, a pozostałe mieszkania - dodaje Zygmunt.

Józef Biskup, inspektor nadzoru w KZGM-ie: - Remont potrwa trzy miesiące. Nowa
            elewacja będzie utrzymana w szarościach. Koszt to ok. 250-450 tys. zł - mówi
            Biskup.
            bi.gazeta.pl/im/1/2811/z2811711G.jpg
            a tak wyglądała za swoich lepszych niestety czasów.
            www.upper-silesia.com/oldpics/katowice/katowice29.jpg
            Nie da się ukryć, ze pozioma linia okien zanikła w dzisiejszej wersji. Niech
            oni lepiej zostawią to miasto w spokoju...
            • Gość: lalka Re: Art. i zdjęcie przed remontem i za lepszych c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 19:08
              Dzięki za fotki. Czy ja się mylę, czy ona bardzo przypomina następny narożnik w
              kierumku rynku, kamienicę stanowiącą siedzibę plastyków i literatów? Tam też
              widziałam rusztowania, też do miasta należy, może trzeba głośniej krzyczeć,
              żeby koszmarku nie zdublowali?
              • Gość: lalka Re: Art. i zdjęcie przed remontem i za lepszych c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 19:22
                Sorki za ślepotę, dopiero po obrazkach pojęłam, w czym rzecz, wcześniej
                myślałam, że chodzi o następny narożnik z Mariacką. Za bohomaz tej miary i w
                takim miejscu to naprawdę nóż się w kieszeni otwiera.
    • Gość: Europejczyk Zaściankowi,prowincjonalni,archit ekci. IP: *.chello.pl 28.05.06, 23:40
      Czy zwróciliście uwagę na okna wystawowe?Ta sama historia jak na rynku nr 13
      (siedziba Wydziału Architektury),czy wielu innych budynkach remontowanych przez
      miasto.Małe prowincjonalne,bez rozmachu i wyrazu.Dlaczego wszędzie na świecie
      nawet w kilkusetletnich budynkach powiększa się maksymalnie okna wystawowe(do
      samej ziemi),co nadaje miastu wielkomiejskiego charakteru,a w Katowicach
      pozostawia się małe zapyziałe okienka? Czy katowicki architekt miejski widział
      coś więcej w życiu poza Kostuchną i Bogucicami,tj. dzielnicami skąd pochodzą
      zaściankowi prezydenci Katowic-Uszok i Kocurek? Obawiam sie że nie,a jeśli
      nawet tak jak widać niczego się nie nauczył(a).
      • terminal_slawkow Re: Zaściankowi,prowincjonalni,archit ekci. 29.05.06, 11:17
        Myślę, że uwagi krytyczne są kierowane pod niewłaściwym adresem.
        W tym budynku ma przecież siedzibę redakcja wydawnictwa „Śląsk”.
        W tym budynku odbywają się spotkania śląskiej inteligencji.
        Oni przecież interesują się całym regionem i wpływają na całe województwo. Niech
        mi nikt nie mówi, że Oni nie mieli wpływu na elewację budynku.
        Ale nic jeszcze nie jest stracone. Powinni się dogadać z inwestorem i nad
        napisem „Wydawnictwo Śląsk” umieścić napis „Night Club.” Akurat ten kolor
        elewacji będzie w sam raz.
        • Gość: Olo Re: Zaściankowi,prowincjonalni,archit ekci. IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 11:31
          myślę, ze uwagi są jaknajbardziej dobrze zaadresowane. To Katowice były
          inwestorem, nad inwestycją czuwała pani Małgorzata Zygmunt-miejski konserwator
          zabytków oraz Józef Biskup-inspektor nadzoru w KZGM-ie, który zapowiadał,
          że: "nowa elewacja będzie utrzymana w szarościach".
          A plany jak to kamienica będzie błyszczała głosił Waldemar Bojarun, rzecznik
          prasowy katowickiego magistratu.

Wszystko to jest zawarte w przytoczonym artykule z lipca 2005r kilka postów
          wyżej.
          • terminal_slawkow Re: Zaściankowi,prowincjonalni,archit ekci. 29.05.06, 11:51
            Niech będzie, że masz rację.
            Może po prostu zaopatrzeniowiec jest daltonistą, konserwator zabytków był na
            urlopie, śląscy architekci na pielgrzymce, redaktorzy wydawnictwa „Śląsk” w
            terenie, a elementarne poczucie estetyki wszystkich opuściło.
            Tak więc jest tylko jedno wyjście o którym pisałem: duży czerwony neon i będzie
            po sprawie.
      • Gość: contrapatic Re: Zaściankowi,prowincjonalni,archit ekci. IP: *.um.gliwice.pl 05.06.06, 13:43
        najśmieszniejsze albo najsmutniejsze jest to że okna w tej własnie willi kiedyś
        były właśnie do samej ziemi ale komuś to przeszkadzało w latach 50'tych
        zeszłego wieku, i zamienili piękną szklaną ściane na takie oto "okienka" jak
        mamy dziś.
    • Gość: och karol A co powiesz na to "coś" na rondzie? IP: *.net.pl / *.rozbark.net.pl 29.05.06, 18:14
      Przecież będzie zasłaniać spodek, a było nie było to spodek jest główną formą w
      okolicy i powinien być wyeksponowany i to on potrzebuje przestrzeni wokół.
      • settembrini Re: A co powiesz na to "coś" na rondzie? 29.05.06, 18:50
        kopula na rondzie bedzie tylko w niewielkim stopniu zaslaniala spodek
        • Gość: roro68 Re: A co powiesz na to "coś" na rondzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 10:15
          Powinno się mówić "pokrywka", kopuła to za duże słowo na to coś płaskawego nad
          połową ronda. Kamienica: no tak, na starej pocztówce budynek wyróżnia się
          nowoczesną bryłą. Widać, że radykalnie zmieniono wygląd fasady. Na linii
          pierwszego piętra przed wojną duże okna były dwudzielne, teraz są
          sześciodzielne. Na drugim były trójdzielne, są czterodzielne. Okna, których
          duże wolne tafle miały zaznaczać nowoczesność budynku zamieniono na plastikową
          siekankę. Zakryto zupełnie nisze w linii okien, fasada kompletnie się
          spłaszczyła. Ale okna to dla mnie zbrodnia na tym budynku. Poza tym, wprawdzie
          pocztówka jest cz.-b. jednak można domyślać się, że nowoczesność budynku
          akcentowano szarościami i bielą i o żadnej brzoskwiniowej ciepłocie nie może
          tam nawet być mowy.
          PS. Do poziomu "Śląska" ten kicz bardzo pasuje.
          • Gość: lalka Re: A co powiesz na to "coś" na rondzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 10:36
            Za to ostatnie znowu Cię lubię!
            PS. Brakuje tu ikonki turlającego się lola, bo zaryłam nosem w klawiaturkę. A
            tak poważnie, to mam pytanko, czy mistrzowie naszej regionalnej plastyki już
            się stamtąd wynieśli, czy zbiorowo zaniewidzieli, przechodząc?
            • Gość: Olo Re: A co powiesz na to "coś" na rondzie? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 11:22
              jak znam życie to nikt nic nie zauważy, inwestor grzecznie zapłaci kaskę i
              wszyscy się w pokoju rozejdą. Zreszta jak może byc inaczej skoro to właśnie
              pracownicy urzędu dopuścili do takiego stanu, bo chyba pani konserwator
              zabytków, czy nadzorca z KZGM nie powiedzą zaraz, ze wykonawca samowolnie
              zmienił barwę elewacji, bo pewnie została mu po ostatniej renowacji, ale bloku.
              Albo, że zniknął podział budynku wzdłuż okien, bo styropian mieli tylko jedego
              rozmiaru, a zreszta kto by się chciał z tym bawić. Jest piknie, łącznie z
              ekranami przy DTŚ. W pewnych miejscach patrząc na nie ma się wrażenie jakby
              było ich tam cztery rzędy. jednym słowem nasyp kolejowy w centrum to za mało.
              jest koncepcja podzielenia miasta na kwadraciki za pomocą ekranów właśnie.
              nastepne w planach beą zapewne Chorzowska wzdłuż parku/Tauzena i Sokolska.
              • Gość: lalka Re: A co powiesz na to "coś" na rondzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 12:16
                No to cała ta ekipa z Uszokiem na czele powinna być dziś obowiązkowo
                doprowadzona do Rialta na 18., na pokaz archiwalnych oryginałów śląskiej
                architektury. Rialto nie jest pewne, czy będą bilety dla normalnych ludzi, bo
                autorzy ponoć tyle zaproszeń rozdali - ciekawe, kto się pofatyguje...
                • Gość: Bibi na rondzie kopułę kryją blachą jak barak IP: 213.227.87.* 31.05.06, 08:54
                  albo halę fabryczną, zobaczcie co tam kładą

normalnie rzygać się chce na wyczyny naszego miasta, toż komuniści takiego
                  chłamu nie wciśkali :(
                  • Gość: Olo Re: na rondzie kopułę kryją blachą jak barak IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:57
                    dzisaj widziałem to "cudo". Blacha jak z marketu, aż miło i swoisko się robi ;-
                    ). To chyba nawiązanie do pobliskiego Tesco, tak mi się przynajmniej wydaje.
                    Cały efekt tej budowli to ta stalowa konstrukcja, którą teraz skrzętnie
                    przykrywają, bo chyba nie byliby sobą jakby coś nie było spartolone-powodzenia
                    katowiccy włodarze w szpeceniu Katowic. Idzie Wam naprawde nieźle i co ważne
                    konsekwentnie. Kicz goni tandete.
                    • Gość: Varsói Re: na rondzie kopułę kryją blachą jak barak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 21:05
                      Nie jestem z Katowic, więc nie kojarzę na żywo tej kamenicy, ale zdjęć wynika,
                      że rzeczywiście spartolili robotę.
                      Na pocieszenie napiszę ( choć może marne to pocieszenie ), ze tak się niestety
                      dzieje w całej Polsce.
                • Gość: sceptyk Re: A co powiesz na to "coś" na rondzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 14:17
                  > No to cała ta ekipa z Uszokiem na czele powinna być dziś obowiązkowo
                  > doprowadzona do Rialta na 18., na pokaz archiwalnych oryginałów śląskiej
                  > architektury.

A co niby te wieśniaki i jarmarczni tandeciarze z tego zrozumnieją?
                  Ogłoszą kolejne kiełbasiane wizje przedwyborcze, żeby omamić tłum, który z
                  braku alternatywy znowu ich wybierze.
                  .
                  I za 4 lata będzie jak jest. Przepraszam, lepiej - bo komfort życia mieszkańców
                  superjednostki, hpr-a i "niebieskich bloków" otoczonych zewsząd trzema rzędami
                  ekranów dzwiekowych się z pewnością poprawi. No i skończy się remont
                  kanalizacji na warszawskiej, będzie więc można ogłosić konkurs na przebudowę
                  rynku.
      • jimmyjazz Re: A co powiesz na to "coś" na rondzie? 06.06.06, 14:36
        Gość portalu: och karol napisał(a):

> Przecież będzie zasłaniać spodek

Gdzie tej kopule do Spodka? Z której strony zasłania? Przecież to jest
        maleństwo przy Spodku.
        To już superjednostka bardziej zasłania ;-)
    • Gość: EWALD! Re: Kamienica na rogu Jan i Dworcowej. Niezły kic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 23:44
      MI SIE PODOBO!!!!! TO JE MODERNIZM A MODERNIZM MO BYĆ MODERNE!!! ZAMIAST
      PSIOCZYĆ IDŹCIE NA WYBORY I GŁOSUJMY NA NAJSILNIEJSZEGO RYWALA USZOTKA!!!!!

USZOK WEG!!!!! USZOK WEG!!!!! USZOK WEG!!!!!

PS. KIEDY NOM STADION NA BUKOWY ZAŁATWI????
    • Gość: Olo tłumaczenia pani konserwator zabytków - żałosne! IP: *.kat.3s.pl 06.06.06, 00:23
      jak osoba o tak marnych kompetencjach może piastować takie stanowisko?
      najgorsze w tym wszystkim, że poszły na to nie małe pieniądze, nas mieszkańców
      i przez niekompetencje zostały po prostu wyrzucone w błoto i w dodatku
      zeszpecono cały budynek, bo szczerze mówiąc aż oczy bolą i serce się kraja jak
      się na to patrzy.

artykuł w tym temacie:
      serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3397419.html
      • Gość: Olo i komentarz do artykułu: IP: *.kat.3s.pl 06.06.06, 00:25
        miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3397420.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka